2009-03-06 373 浏览
今日lunch經過吳松街見到有間日本野入去試下, 同埋又唔駛等位!牛舌 : 一粒粒有紫菜同芝麻喺面, 特價$20, 好味!紫菜拉麵(加$8轉烏冬) : 紫菜圍邊, 有幾片肉, 啲烏冬好彈牙, 好味!八王子拉麵 : 隻蛋好好味, 啲拉麵都唔錯, 但湯底開頭飲好似冇乜味咁, 但飲落又會覺得好咸

牛舌 : 一粒粒有紫菜同芝麻喺面, 特價$20, 好味!

八王子拉麵
紫菜烏冬
2009-03-01
2009-03-05 375 浏览
是次已經係第2次去食..記得第一次係半年前...當時冇諗過會有第2次今次再去主要係佢改左MENU..同埋睇返今次同上次比較先講MENU...靚左好多...我第一次去個MENU係冇相....同埋宜家個MENU多左好多口味拉麵..雖然都係食八王子拉麵...不過今次同上次有D唔同...講返今次評分先..我覺得八王子仲有好大改善空間..首先由餐桌上講起枱面感覺已經好迫...最令我覺得唔需要的擺設就係果棵花...一來阻住食野..2來惹蚊..第2到餐具...湯羮比較重同埋大細好似唔係同隻湯碗好夾..拔湯果時好易會發出O彭O彭聲.....用木製可能比較好D...到隻碗...真係細隻左少少...可以的話寬闊D會好D...始終拉麵料多..到個到拉麵...我食左個八王子拉麵..朋友食左紫菜拉麵...朋友果碗唔講喇因為我冇食...誚我果碗啦.....先講個湯...味係有..不過略為咸左少少..同埋唔係好食得出招牌的牛骨湯味....之後到個麵...第一啖食已經令我有少少唔想食GE感覺...首先係個麵根本冇味...唔知係唔係煮唔入味定還是個麵質本身問題...同個湯唔MATCH...粗幼方面我覺得略為粗左D..幼

之後到個麵...第一啖食已經令我有少少唔想食GE感覺...首先係個麵根本冇味...唔知係唔係煮唔入味定還是個麵質本身問題...同個湯唔MATCH...粗幼方面我覺得略為粗左D..幼身反少少會好D...如果麵本身唔好食..個湯幾好都冇用....軟硬程度對我黎講算適中...朋友就話好似硬左少少...食到尾都係硬...好難入口...我就覺得OK...

之後講講配菜..有芽菜,蔥,昆布,嗚門卷,...我覺得芽菜太多...有機會再食會走芽菜..每啖麵都痴住幾條芽菜...對口感唔好...蔥方面可以的話加多D會好D...昆布....嗚門卷冇咩所謂...可以的話加入荀乾同椰菜會更美味..我記得叉燒,筍乾和青菜是拉麵不可缺少的配料...好多HK拉麵店都忽略左呢D細節.....芽菜其實如果改用椰菜會更加好...

到糖心蛋...呢個配料唔錯...不過如果隻碗大D...隻蛋可能唔洗潛水...之後我一用筷子一夾麵的時候..將個蛋黃整爛左..可惜...之後D麵又痴左D蛋汁...

最後講講D燒豚肉..........我覺得應該可以的話豚肉可以薄身D碎D..整甜D..一堆咁放入去個拉麵度好似好食D...宜家厚又唔算厚...如果太厚會UN 可能唔好食...太厚的話可以改用叉燒同樣好食...宜家咁燒豚肉好似麻麻地..但不致於唔好食....

最後服務方面...唔洗叫識加水...都算正常...

整體黎講只屬一般..比起第一次已經好左好多....仲有好多改善空間...
希望再有機會試到下一次..
2009-03-04
2009-02-23 14 浏览
晚上九點多,等男友放了學便去找吃。是夜想吃拉麵,但又怕橫綱人太多,更何況橫綱的拉麵每況愈下,於是便出發到八王子吧。八王子的位置也算方便,在逸東酒店走五分鐘左右便抵達。門外以白色為主調,簡潔明亮,感覺蠻不錯。一坐下,侍應放好餐具及水便介紹食品,她推介我們點紫菜麵及仙台牛舌。介紹完畢,她便自顧去工作,縱使距離他們關門時間只有半小時多,她卻毫不催促我們點菜,讚呢。最後,我們點了激辣拉麵、紫菜麵、牛舌及炸蠔。我們點的本來是餐牌上的吉列廣島炸蠔,二十五元有四隻,但侍應介紹我們試一試吉列松島珍寶炸蠔,十九元有兩隻。一聽「珍寶」二字,我們便點了這個。不到五分鐘,拉麵便送來了,其餘食物也在十分鐘內送到,速度太快了。激辣拉麵($41)﹕紅紅的湯底配上大量蔥花,賣相漂亮,唯獨是加了花生有點古怪。喝一口湯,真是辣的,辣度也剛好。再嚐一口麵條,沒有其他食友所說的鹼水味,麵身偏硬,我就認為剛好,男友卻認為軟身一點才好吃,各有所需罷了。其實由於湯夠熱,喜歡吃軟身一點的麵條,只要待一會再吃就可以。拉麵內還有三大片燒豬肉片(不是日本叉燒呢)、糖心蛋、日本魚片、昆布及大量芽菜。燒豬肉片有燒烤香味,不錯。糖心蛋不及橫綱做

拉麵內還有三大片燒豬肉片(不是日本叉燒呢)、糖心蛋、日本魚片、昆布及大量芽菜。燒豬肉片有燒烤香味,不錯。糖心蛋不及橫綱做的軟滑,不過也算不錯了。反而要彈的是芽菜太多,我們來吃的是拉麵,不是芽菜啊,下次要把芽菜「走掉」。

紫菜麵($43)﹕拉麵被五大塊紫菜包圍着呢。湯底是淡啡色濃郁的牛骨湯,不說也不會猜到是牛骨,而且略鹹,但也美味。拉麵的配料也大同小異,不再重覆,只是燒豬肉片比較小了點(男友解說是五大塊紫菜也不便宜,豬肉便給小的)。

仙台牛舌($20)﹕牛舌原價三十元,推廣價才二十元,便宜呢。一小碟牛舌有十多粒,有些彈牙、有些軟淋,再配上紫菜絲及芝麻碎,真的很不錯。

吉列松島珍寶炸蠔($19)﹕對「珍寶」實在太大期望,所以一上枱就非常失望
。炸蠔連粉漿才只有6、7cm長,怎樣也不能稱為「珍寶」吧。失望還失望,嚐一嚐再說。炸漿有點厚,蠔身小,亦欠蠔味,但非常多汁,也可以接受。不過十九元才有兩隻,不太值,下次試一試二十五元四隻的吧。

吃過這一餐,我們一致認為它可以替代每況愈下的橫綱(雖然蛋還是橫綱的好),最主要的原因是它不用等候(希望它有多點顧客時,又不想等候用膳,太矛盾了),節省很多時間呢。

這是一間有誠意有服務的小店,希望能有多點人欣賞它,但店主切記,儘管多人欣賞了,也不要像橫綱般水準愈來愈差。
2009-02-16 21 浏览
090110 八王子$43胡椒風味$39唐揚炸雞$19炸廣島蠔$19就嚟試吓牛骨湯有咩唔同,唔……佢嘅湯係夠甜,但係爭啲牛嘅脂肪油香味,即係唔夠所謂嘅牛味,誠意係夠,或者佢再諗諗計改善吓個胡椒風味湯底,好夠胡椒味,成碗湯飲晒,個半熟蛋軟熟,麵質都彈牙嘅兩個炸物,脆漿都唔厚,個炸蠔就好味,炸到佢入面仲有水份唔乾身,味道鮮唔腥

八王子$43

胡椒風味$39
唐揚炸雞$19
炸廣島蠔$19
2009-02-10 5 浏览
果日係油麻地搵野食. 行行下見到有拉麵店, 見佢裝修幾靚, 價錢又平,想試下, 但見到鋪頭無人. 開頭都有d擔心.入到去water 好有禮貌比我慢慢choose, 又有介紹下咁. 咁我就叫左:1) 炸生蠔2) 胡椒麵3)紫菜麵4)紅豆雪糕1)先食炸生蠔, 真係熱辣辣, 外邊炸得好趣, 咬開d蠔食落仲有汁既, and 佢既皮唔厚, 岩岩好.2)胡椒麵湯低係牛骨湯黎既, 但可能胡椒味多左d牛味比佢搶左. but 食落都夠香夠辣 . d 肉係比較淋同個麵好match , 同埋佢隻蛋真係糖心. 整得岩岩好. 真係好少餐廳整到咁好既蛋, 整體上如果佢放少d 胡椒可能會好d.3)紫菜麵, 湯低係豬骨湯黎既, 仲有d麻油既香, 好好味, d肉好爽口(應該係燒過既豬頸肉), 紫菜淹埋d湯到,同個麵好match. and 隻蛋都係1樣. 整得好好. 好有心機.4)個紅豆糕原來係日本過黎嫁, 係小倉牌, 雪糕仲裏邊仲有d 紅豆粒, 真係好好味. 之後我地坐坐下見到好多人開始黎la~ 可能係我地早左黎姐, d 人好好人. 有時仲會比d建議我地點食會好味d.睇得出依間餐廳真係好有heart.我地食完坐左係度
果日係油麻地搵野食

咁我就叫左:
1) 炸生蠔
2) 胡椒麵
3)紫菜麵
4)紅豆雪糕

我地食完坐左係度好耐, 佢地都無趕我地走. 仲會時不時同我地加水.
依間咁有heart 既餐廳真係直得推介下.
紅豆雪糕
炸生蠔
紫菜麵
胡椒麵
2009-02-05 17 浏览
很久都沒有寫這裡既食評了﹗轉新menu後都已經試過幾次,今次大概說說新拉麵既評價了~今期剔除了沾麵﹑咖哩拉麵;反而換上了我覺得很特別既牛舌拉麵和新宿(紫菜)拉麵~首先說說牛舌拉麵,是我覺得最需要稱讚的新口味﹗何解?牛舌是特別用火再燒熟的,口感幾乎係脆既感覺,就算浸在湯中,食出黎仍然有少少脆既感覺。最重要就係牛舌上面係有少少調味料,如果與原本既牛骨湯融合,會有另一番風味,湯底也會變得更濃,不妨可以試下﹗新宿拉麵的特色,就係在湯碗邊用上幾塊大的紫菜,變成整碗拉麵都好似被紫菜所包圍,視覺上係幾特別的﹗至於紫菜浸過或是未浸過會好食?我個人就會偏好唔浸湯既紫菜,可能我覺得紫菜硬點點既口味會比較好;我朋友就會鍾意將所有紫菜完全浸入湯中,令所有紫菜吸下所有湯既味道﹗小食方面,就加入了燒牛舌與燒鰻魚(足一呎)~首先說說燒牛舌,製法與牛舌拉麵的牛舌差不多,但牛舌會被切成粒粒,就好似一口牛肉,幾得意﹗而燒鰻魚就完全迎合我的喜好,足一呎的鰻魚同平時既燒鰻魚差唔多,鰻魚會被切成四件,所以每件都會幾大,如果真的怕太大件的話,可要求稍為切得比較細件一點﹗鰻魚汁都唔錯,而鰻魚也唔會燒得太焦,食出黎鰻魚味會蓋過一切﹗

小食方面,就加入了燒牛舌與燒鰻魚(足一呎)~
而燒鰻魚就完全迎合我的喜好,足一呎的鰻魚同平時既燒鰻魚差唔多,鰻魚會被切成四件,所以每件都會幾大,如果真的怕太大件的話,可要求稍為切得比較細件一點﹗鰻魚汁都唔錯,而鰻魚也唔會燒得太焦,食出黎鰻魚味會蓋過一切﹗^^

新menu的確唔錯,有特色﹗大家真的可以值得一試呢﹗
  • 牛舌拉麵
  • 新宿(紫菜)拉麵
2009-02-03 11 浏览
我同bf 2個人去食, 因為我們午餐都未食, so叫左3碗拉麵來食。是次是我第2次到訪。我們首先叫左「八王子拉麵」及「紫菜豚肉拉麵」。「紫菜豚肉拉麵」是新推出的介品。我食麵看重個湯的, so第一口定是喝湯, 八王子的湯比紫菜豚肉淡左少少。一問之下, 才知道「八王子拉麵」及「紫菜豚肉拉麵」分別用了牛骨湯底及豬骨湯底。我差點喝晒個湯才肯放手, 真係好好味。最後, 我們仲叫多一碗 - 「蟹柳拉麵」, 都唔錯, 不過就不及前者2碗了。此店不收加一, 但服務都唔錯呀, 會同我介紹拉麵的用料。最貴都只是$43一碗, 這樣的質素, $40多元, 我會覺得抵食。我會再來光顧的。

$63.5 (晚餐)
  • 新推出的紫菜豚肉拉麵
2009-02-03 28 浏览
這間麵館其實很不就腳,佐敦站裕華出轉右見老麥條街直行到尾就見!!叫了八王子拉麵,湯不算濃,牛味也不重,個人覺得比較清淡,麵有點像油麵但較彈牙,溏心蛋不錯,起碼夠滑,蛋香就一般;還有就是幾塊豬肉,無嘜特別;結論是一試無妨!!這裏人不多,一定有位!!

這裏人不多,一定有位!!
2009-01-28 14 浏览
原來打算去佐敦食魚粥的點知去到先知要加一兼無魚卜食, 於是走人行行下, 突然見到呢間拉麵舖的廣告, 就走左入來一試下午約四點, 店內大約有三四張台客而已, 唔算多招呼唔錯, 起碼女侍們有精神又有禮貌點了佢地既招味八王子拉麵端湯來個時, 女侍特別提醒先飲啖佢地既牛骨湯底一飲, ok啦, 有點牛味, 但唔算濃, 而且唔夠熱, 好多清湯牛腩的湯底仲出色過佢半隻鹵, 好味, 但半隻太少了叉燒, 係燒豬頸肉來的, 同平時食開的日式叉燒完全不一樣麵, 唔得, 有梘水味又未夠"林", 食到最少都覺得係硬另叫了一客酥炸生蠔, 呢個唔錯, 即叫即炸, 熱辣辣又多汁埋單 (43 + 25) = 68價錢ok, 但唔算抵食而且餐牌可供選擇的不多人客來多兩次, 都唔知下次再來食乜好希望店主睇到之後, 加多d款式啦
原來打算去佐敦食魚粥的
點知去到先知要加一兼無魚卜食, 於是走人
行行下, 突然見到呢間拉麵舖的廣告, 就走左入來一試
下午約四點, 店內大約有三四張台客而已, 唔算多
招呼唔錯, 起碼女侍們有精神又有禮貌
點了佢地既招味八王子拉麵
端湯來個時, 女侍特別提醒先飲啖佢地既牛骨湯底
半隻鹵, 好味, 但半隻太少了
叉燒, 係燒豬頸肉來的, 同平時食開的日式叉燒完全不一樣
麵, 唔得, 有梘水味又未夠"林", 食到最少都覺得係硬
另叫了一客酥炸生蠔, 呢個唔錯, 即叫即炸, 熱辣辣又多汁

埋單 (43 + 25) = 68
價錢ok, 但唔算抵食
而且餐牌可供選擇的不多
人客來多兩次, 都唔知下次再來食乜好
希望店主睇到之後, 加多d款式啦
鹵蛋好味, 拉麵偏硬, 湯底ok但唔算出色
鹵蛋好味, 拉麵偏硬, 湯底ok但唔算出色
  • 炸蠔
2009-01-18 7 浏览
星期五的今天,是我跟食友合辦的小飯局"Happy Friday 油麻地"舉行之日。從年初時開始,便定時跟不同的食友四處覓食,而這些小型的飯局也參與不少。今日的目的地,是在佐敦的八王子拉麵。這家麵店的湯底是以牛骨熬成為主,豬骨湯底反而是副選,究竟這牛骨湯底的味道跟越車牛河的有甚麼分別呢﹖是為此行之主要目的。進店後發現還好有兩張四人檯,我們分為兩組,每組四或三人的"各自修行"。新手兄與我和女友為一組,想好了要點的食物後便跟侍應要了。半開放式的玻璃窗廚房能看到師傅如何泡製拉麵,亦因此可看到他對拉都的製作也算是一絲不苟的。我們以一貫分享的作風,每人選了一種味道,麵到來便一分為三,這樣便可以一次性多試幾個味道的食物了。先來的是<<元祖激辣拉麵>>,辣度頗不錯,亦有該有的香味,麵條尚算彈牙,不過好像有點點梘水味似的。至於溏心蛋,略嫌滷得不夠入味,但蛋心香滑如味道上處理得再好一點,便更好了。接下來是<<胡椒風味拉麵>>,陣陣強烈的胡椒香味撲向我來,惹味得很。先呻一口牛骨湯,感覺不到濃郁的味道,反而有點淡淡的。味道上沒錯是頗清甜的,但是以

接下來是<<胡椒風味拉麵>>,陣陣強烈的胡椒香味撲向我來,惹味得很。先呻一口牛骨湯,感覺不到濃郁的味道,反而有點淡淡的。味道上沒錯是頗清甜的,但是以拉麵一般配合味濃湯底,這樣的配搭顯得有點格格不入,味道偏淡了。雖然效果不算滿意,但是以牛骨熬成的湯底卻是個不錯的新嘗試,希望店方繼續努力。

而小吃<<鹽燒自家製叉燒>>烤得很不錯,芳香脆口的邊緣,帶著油甘香味,每口都充滿著豬肉的鮮味,很不錯的小吃。

最後的<<八王子拉麵>>也是以牛骨湯底的,味道雖只比胡椒的來得濃一點,但也是個不錯的拉麵。以少可嚐到店方的獨步湯底,也算是可接受的範圍了。

在香港的日式拉麵店已開始接近飽和,在競爭劇烈之下以突出的湯底作主打實在無可厚非,不過假若味道比豬骨湯底來的更弱的話,那麼其獨特性便蕩然無存了。希望店方可以再改良一下湯底的味道,令到這牛骨湯底的味道更上一層樓。
  • 鹽燒自家製叉燒
2009-01-15 9 浏览
牛骨湯﹕有濃牛骨味﹐點解好多人話冇牛骨味﹖胡椒味: 不建議﹐太重胡椒味完全蓋過牛骨味。叉燒﹕廋同鞋﹐ 要改善 蛋﹕正 蠔﹕Juicy, 炸得剛剛好 紅豆ice cream: 可以一試
牛骨湯﹕有濃牛骨味﹐點解好多人話冇牛骨味﹖

胡椒味: 不建議﹐太重胡椒味完全蓋過牛骨味。

叉燒﹕廋同鞋﹐ 要改善

蛋﹕正

蠔﹕Juicy, 炸得剛剛好

紅豆ice cream: 可以一試
2009-01-14 13 浏览
我特意留肚到好夜(22:00)先去食, 理應咩都覺得好好食!味道:叫左個蟹柳拉麵, 一黎就開始試下d牛骨湯有幾特別, 發覺無大特別之處, d麵又有"簡"水味, 食到一半都無食啦...環境:清潔乾淨服務:menu又少野選擇, 得8種麵, 我唔食豬既, 搵左好耐先搵到有牛骨湯拉麵, 點知個menu, 有7種麵都有叉燒...仲有冬天都仲係俾凍水人客...衛生:清潔乾淨抵食: 你話呢...

味道:

環境:
清潔乾淨

服務:

仲有冬天都仲係俾凍水人客...

衛生:
清潔乾淨

抵食:
你話呢...
2009-01-10 8 浏览
已經是兩個多月前的事了.拉麵店香港有很多, 但只有少部份的是全部以正宗的口味, 那當時這一間又是雜誌介紹有牛骨湯的拉麵店, 吃越南生牛河有牛骨湯不覺得出奇, 吃拉麵還是第一次聽呢!!!有一晚在佐敦夜歸, 回程搭過海巴士, 行過八王子, 食完鋮記的一碗粥又未算十分飽, 就來多碗牛骨湯拉麵.環境小店格局, 不過仍有拉麵店的長檯, 擺了軟硬 poster, 播著日文歌, 也不錯的.水準其實以四十多塊不錯, 至少是喝到有淡淡牛骨湯, 胡椒味是有點妹仔大過主人婆之意, 店子在湯底調較可以做得更好.叉燒不大好, 疑似乾硬化, 蔥花和芽菜也夠多, 也是補救了叉燒的不足. 溏心蛋也有約略有溏心, 已算交足功課, 唯一擔心是小貓三隻, 唔知佢捱得幾耐?!服務和年青一輩也有禮貎, 還送 coupon, 路途仍遠, 仍需努力.
已經是兩個多月前的事了.

仍需努力
2009-01-05 1 浏览
jazzy xmas songs 好relaxing~牛BONE湯好味!the essence of the bone have gone into the soup and makes it very thick and sweet.蠔皮好薄 好脆~~and the main point is it is not oily at all湯有點太辛!!!(是麻辣個隻)so better not try it if you are not a SPICY eating person~店員十分好的招待. 原來come after holidays is very good because there will be less people~
jazzy xmas songs 好relaxing~

芝麻很香~
蛋唔错. 但太細 唔夠喉~
2009-01-04 5 浏览
因我女朋友在附近返工,所以我間中都有幫襯呢間餐廳,佢地前身做日本料理,後期好似轉咗比個日本人賣牛骨湯拉麵.我試過牛骨湯拉麵,無可否認湯底比我們食開既豬骨濃湯淡,但因為佢係牛骨鹽湯底,食既係原汁原味,而且好有牛骨味同個麵好夾.(真唔明D人可以寫到原全冇味,淡到好似水)再講叉燒我知之前食既係梅頭做,口感較鞋但有肉味,但最近幫襯發覺佢地轉咗好似豬頸肉既燒肉,我就覺得唔錯但女友覺得較肥,所以冇理由仲覺得廋同鞋.另外最離譜有人話佢地隻蛋唔掂,老實說我幫襯咁耐真係從來未試個失手,好似我食過香港好多出名既拉麵館,一D係實心鹵蛋,有D更係白烚蛋,如果佢地個鹵蛋都話唔掂,係香港你都搵唔到掂既鹵蛋.其實究竟D人有冇真係食過才批評㗎,累死人㗎

.(真唔明D人可以寫到原全冇味,淡到好似水

,我就覺得唔錯但女友覺得較肥,所以冇理由仲覺得廋同鞋.
其實究竟D人有冇真係食過才批評㗎,累死人㗎
  • 八王子拉麵,糖心鹵蛋