2008-11-15
本人已偷懶了一段時間冇係呢度寫食評,但昨晚吃過這間拉麵館後,使我再次讚揚他.昨日同朋友行過油麻地想周圍逛逛搵嘢食,朋友突然拿出新買的i-phoxx來,(還以為佢曬命)原來他上網搵openrice睇下附近有咩好野食(真方便),一睇原來附近有間新開張拉麵館,我們一於去試下.到了門口入面不算太多人,好快有位,地方幾舒服,尤其牆上有幾幅攪笑掛晝,好得意令整間店舖增色不小.未幾有個女侍應行來介紹餐牌(好厲害見佢枱枱都介紹),見佢咁落力一於聽佢話柯打一個八王子拉都,一個豚組拉麵同燒魚翅同唐揚雞.燒魚翅. 見佢賣相似尤魚絲,剛燒出來好香,食落幾夠味,送酒一流所以我哋立刻整兩支啤酒.唐揚雞. 冇咩特別,夠味不過最仲要夠熱.八王子拉麵. 我剛想吃時,剛才個姐姐仔突然走來教我呢個麵既方法,(.先飲兩啖湯 2.放兩匙枱面預備的炸蒜撈勻麵一起吃.)我好聽話跟著做,先飲湯,好香牛骨味完全冇腥味.正跟著落兩匙炸蒜撈下,果然味道截然不同,好惹味炸蒜完全把牛骨味帶出來,湯底變濃了,一清一濃感覺不同.正言歸正傳.麵質唔錯冇梘水味夠軟滑,叉燒肥廋均勻好甘香,而且仲有四片抵食,不過最令我意外係隻蛋,見蛋黃仲流油,入口有蛋味
唐揚雞. 冇咩特別,夠味不過最仲要夠熱.
八王子拉麵. 我剛想吃時,剛才個姐姐仔突然走來教我呢個麵既方法,(.先飲兩啖湯 2.放兩匙枱面預備的炸蒜撈勻麵一起吃.)我好聽話跟著做,先飲湯,好香牛骨味完全冇腥味.正跟著落兩匙炸蒜撈下,果然味道截然不同,好惹味炸蒜完全把牛骨味帶出來,湯底變濃了,一清一濃感覺不同.正言歸正傳.麵質唔錯冇梘水味夠軟滑,叉燒肥廋均勻好甘香,而且仲有四片抵食,不過最令我意外係隻蛋,見蛋黃仲流油,入口有蛋味同鹵水味.(睇得出老闆的心思),呢一碗拉麵既水準在香港係一流.
豚組拉麵:我偷偷試吓佢個湯,原來係豬骨濃湯,幾好味(不過係香港已經食咗十幾年這種味道)而豚組拉麵跟叉燒粒,正轉口述切得大小一致口感同味道都不錯,最正係隻蛋好味.
正想埋單去對面食糖水,個姐姐介紹佢哋既雪糕,話係由日本直接入口叫我哋試吓(應該冇三聚青胺),一於再聽佢話試吓紅豆味同綠茶味,都幾好味不太甜但好大杯,如果女仔兩人一杯都夠,終於埋單$176 (由頭食到尾每人一舊水都唔駛)
此行真係完滿結束,我倆對招呼同出品都比足滿分,有點遺憾就係掛住食冇影相,不過一定好快再幫襯,影D相比你哋睇