開業四個月的日本壽喜燒店「中川」由來自日本秋田縣的板垣和幸先生主理,短短開業的時間已經備受城中識食之人歡迎!主打由日本直送的各款和牛,在你席前烹調。這個晚市OMAKASE料理不單止令你吃到來自日本高級的牛肉食材,還有刺身/精緻的前菜!真的十分滿足!前菜有酸汁啫喱和潺菜、山椒煮和牛、日本金時草、水八爪魚配麵豉醬和煮鮑魚配水盜芝士,由淡味到濃味,口感一層一層遞升。三款刺身還用上大廚自家製的味噌醬油,零違和感!後來的鵝肝配豆乳蛋漿多士也好特別,主廚知道香港人喜歡食蛋撻,特意把本來平平無奇的多士沾上蛋漿、豆漿,鵝肝完全不油膩,入口軟綿綿主角先是大分和牛,油香夠,而且入口即化。另一道是國寶級三重県的松坂牛,肉味香濃,配上兵庫県產「日本一こだわり卵」的雞蛋,食到最後也沒有飽膩的感覺。除了有日本的時令野菜,有一道是來自秋田縣的稻庭烏冬!炎炎夏日配上德島県的酢橘,冰涼非常又開胃。要選今次的MVP絕對是北海道A5褐毛和牛海膽蓋飯!!用上北海道精米,配上海膽和有「健康和牛美譽」的褐毛和牛這兩個BIG BOSS,每啖飯都煙韌非常,不得了!!すき焼きセット•至 (ITARU)▫️季節前菜五味▫️茶碗蒸▫️時令刺身

すき焼きセット•至 (ITARU)
▫️季節前菜五味
▫️茶碗蒸
▫️時令刺身 (魷魚•鰤魚•呑拿魚)
▫️鵝肝配豆乳蛋漿多士
▫️山梨桃味雪芭
▫️大分和牛&松坂A5和牛壽喜燒
▫️秋田冷稻庭烏冬
▫️北海道A5褐毛和牛海膽蓋飯
▫️是日果物

• 北海道A5褐毛和牛海膽蓋飯
2024-08-09 1852 浏览
隨着近年壽喜燒越嚟越受香港人嘅追捧,主打壽喜燒嘅餐廳亦都開到成行成市,今次我同家人嚟試咗依間新開主打關西風嘅壽喜燒餐廳。由資深日籍主廚板垣和幸先生主理,餐廳所有食材均由日本直接進口,非常新鮮👍🏻晚市套餐由$780- $1380起今次我哋選擇咗「至」ITARU 共十道菜包括:-季節前菜五款-和風茶碗蒸(內藏魚翅非常矜貴)-時刺身三款式(魷魚、鰤魚及香魚)-鵝肝配豆乳及蛋漿多士-山梨縣水蜜桃雪芭-大分和牛及A5松板和牛壽喜燒-秋田冷稻庭烏冬-北海道A5褐毛和牛海膽蓋飯-味噌湯及漬物-日本時令水果(熊本提子及靜岡蜜瓜)當中大份松板和牛肉質鮮嫩,肉味較濃而且入口即溶,松板和牛感覺較為豐盈,配上日本一得獎雞蛋一同品嚐,口感更昇華😋!此外,全晚的主角為北海道A5褐毛和牛海膽蓋飯,帶蕉香的和牛配上蛋漿及鮮甜嘅海膽,令我忍唔住一口接一口🥰。店員服務有禮殷勤,日籍主廚板垣和幸先生對每一道菜亦有細心嘅講解,十分好嘅體驗啊,期待下一次再訪!

晚市套餐由$780- $1380起
今次我哋選擇咗「至」ITARU 共十道菜包括:
-季節前菜五款

-和風茶碗蒸(內藏魚翅非常矜貴)

-時刺身三款式(魷魚、鰤魚及香魚)

-鵝肝配豆乳及蛋漿多士

-山梨縣水蜜桃雪芭

-大分和牛及A5松板和牛壽喜燒

-秋田冷稻庭烏冬

-北海道A5褐毛和牛海膽蓋飯

-味噌湯及漬物
-日本時令水果(熊本提子及靜岡蜜瓜)

2024-08-08 1677 浏览
哇,呢個Lunch set聽落真係好正!首先,前菜嘅日本椰菜同埋煎小魚,酸酸地嘅味道真係好清新,食完之後好似有一陣春風吹過,令你嘅味蕾都醒返過來,真係好有心思!跟住嚟嘅和風茶碗蒸蛋,質地滑溜得嚟,旦香四溢,食落去就好似一口溫暖嘅擁抱,真係令人心情大好!呢個茶碗蒸蛋,簡直係「蛋中之王」!至於和牛壽喜燒,兩款A5和牛真係令人垂涎欲滴!大分和牛同北海道褐毛和牛,專人烹調,睇住佢哋整都已經好過癮,食落去肉質鮮嫩多汁,配上特製醬汁,簡直係天作之合!仲有新鮮蔬菜,減低咗油膩感,真係食得健康又開心!白米飯配味噌湯及漬物,連米飯嘅形狀都咁一致,真係反映咗日本人對食物嘅一絲不苟,食落去每一口都充滿咗用心。最後,呢個日本雪糕,雲呢拿配紅豆,真係為今餐畫上完美嘅句號,甜而不膩,令人回味無窮!整體嚟講,呢個Lunch set就係一場味覺嘅盛宴,食完之後,心情都好似飛咗上天!🥳🍽️

「壽喜燒.中川」主打日本關西壽喜燒,由來自秋田縣的資深日籍主廚板垣和幸先生主理。以極高品質的日本和牛:松阪牛、大分和牛和北海道褐毛和牛,以至其他優質食材,為食客呈獻正宗的關西壽喜燒料理。.餐廳以全吧檯設計,店內的裝潢以日本傳統風格為主,營造出寧靜和諧的氛圍用餐環境舒適且優雅。.午市和晚市都有不同的壽喜燒菜單可供選擇。晚市供應的和牛壽喜燒菜單由五道菜價格💲780起、八道菜💲1,080和最貴的九道菜💲1,380。五及八道菜和牛壽喜燒菜單都使用「A5大分和牛」和「A5北海道褐毛和牛」。還可以加錢升級為A5松阪牛或追加A5松阪牛。.今天,選了最高級別的 - 十款菜式晚餐。.至 ITARU 💲1380✿ 季節前菜五款✿ 和風茶碗蒸蛋✿ 時令刺身三款✿ 鵝肝配豆乳及蛋漿浸多士✿ 是令日本水果雪葩✿ A5大分和牛及A5松阪牛壽喜燒✿ 秋田稻庭烏冬✿ 北海道A5褐毛和牛海膽蓋飯✿ 味噌湯及漬物✿ 日本時令水果.每款菜單中的前菜、刺身和茶碗蒸蛋會根據季節更替。每道菜都由經驗豐富的料理長現場烹調,確保客人能享受到最新鮮和美味的料理。.前菜五款當中包括喜歡牛、帆立貝、八爪魚、鮑魚片。刺身則配主廚自家炮製的原
今天,選了最高級別的 - 十款菜式晚餐。
至 ITARU 💲1380
✿ 秋田稻庭烏冬
✿ 北海道A5褐毛和牛海膽蓋飯
✿ 味噌湯及漬物
✿ 日本時令水果
前菜五款當中包括喜歡牛、帆立貝、八爪魚、鮑魚片。刺身則配主廚自家炮製的原豆粒醬油,不會太鹹,風味新鮮獨特有驚喜。茶碗蒸蛋則以魚翅入饌,很矜貴。鵝肝配豆乳及蛋漿浸的多士,油脂感滿滿。
中段品嚐過酸爽雪葩後,便正式開始傳統關西風格壽喜燒。今天由主廚板垣和幸先生負責我們這檯席前代燒。主廚以福岡縣的白水晶糖,再加上由日本醬油釀造的手工醬油調製的秘製靈魂醬汁,將來自大分和牛及松阪牛煎香。肉品帶極甜美的焦香,風味極致誘人。
尾段,先來一客冷凍的秋田稻庭烏冬,才來到最後的重頭戲:師傅以北海道A5的褐毛和牛,加上那毫不吝嗇的海膽,以及日本蛋漿做成蓋飯。餐廳建議可以再加上開始的蛋漿一起吃。配上指定的味噌湯和漬物,豐富又美味。
最後,套餐以日本的時令巨峰提子以及日本蜜瓜作結。
2024-07-15 1710 浏览
長假期自然就係食好西既時候,今次唔係食brunch,改食正宗關西風壽喜燒🥳朋友話呢間關西風壽喜燒十分正宗,兼且有日藉廚師在席前為你烹調,一定要去食😋,坐言起行,梗係立即去訂位~餐應位於銅鑼灣CUBUS,地點非常方便,設計以淺色木系為主,全部都是吧枱位置,方便客人可以於席前欣賞師傅為我地烹調。壽喜燒分關東及關西風格,關東風是類似火鍋的吃法,先將醬汁在鍋裏煮成湯,然後再將蔬菜及牛肉放入煮熟;而關西風是最正宗及最傳統的吃法,由專人烹煮,以牛脂開鍋,再用壽喜燒汁,輕輕的燙烤牛肉,完全是視覺及味覺的享受。我地揀咗和牛壽喜燒的午市套餐✨《絢》($480+10%)✨🌟前菜:川海老南蠻漬拌椰菜將炸過的蝦,以南蠻漬的方式處理,面頭再加上烏魚子碎,味道鹹鮮,再配上椰菜,非常的開胃好吃😋⭐️茶碗蒸: 加上蟹肉芡的茶碗蒸,啖淡蟹肉,配上嫩滑茶碗蒸,好味🌟壽喜燒:這裏的壽喜燒準備了2款和牛,分別是三重的松阪和牛,及鹿兒島的A5和牛,全部都有證書,就連配菜都非常用心,用來醮和牛的雞蛋都選用榮獲2024年日本食物大賞的最優秀金賞的雞蛋,證明嚴選食材,一絲不旬,真材實料。日藉廚司先烹調三重縣的松阪和牛,牛肉厚身,非常有
✨《絢》($480+10%)✨
🌟前菜:川海老南蠻漬拌椰菜
🌟壽喜燒:
日藉廚司先烹調三重縣的松阪和牛,牛肉厚身,非常有口感,因為油脂豐富及平均,肥瘦相間,所以入口非常嫩滑,配上日本北海道夢美人米飯,絕配!
食完第一輪和牛後,師傅便用壽喜燒醬汁烹煮季節蔬菜(包括春菊菜、洋蔥、豆腐、冬菇及麵筋)給我們,以平衡剛才吃和牛的飽滯感,吸收了和湯汁的蔬菜非常惹味
第二輪的牛肉是用上鹿兒島的A5和牛,這片和牛一樣厚身,口感豐富,而且肉質細緻嫩滑,牛肉味濃郁,非常好食。
🌟味噌湯
🍨甜品:紅豆蓉配雲呢拿雪糕
吃完甜品,整個午餐完美作結,這裏不論廚師及職員的服務都非常有禮細心,細心的照顧客人的需要,有機會會再來品嚐!
  • 鹿兒島和牛
  • 三重和牛
2024-07-13 1471 浏览
I made my reservation on OpenRice and was contacted via WhatsApp the day before to pre order our meals. They only sent me the beef menu, and if it wasn’t for my friend who found the pork and duck menu (which also happens to be cheaper) online, we wouldn’t have known those would also be options. Decor is fancy and service for the most part is sincere and attentive, apart from the one moment when we first arrived and requested for a different seat (we were originally assigned seats by the kitchen

Decor is fancy and service for the most part is sincere and attentive, apart from the one moment when we first arrived and requested for a different seat (we were originally assigned seats by the kitchen which meant staff would be going in and out). Not sure what the big deal was since we were the first ones there anyway. Hostess seemed annoyed but did ultimately accommodate our request.

Each dish was carefully explained by both the Japanese chef and waitress, though the chef spoke limited English and Cantonese so it was a good thing the waitress was there to elaborate and clarify the explanations. Unlike the hostess, the waitress provided excellent service, which was much appreciated!

Taste was okay, though we found the pork to be quite tough and the beef was tender but I expected it to be more flavourful.

The highlight for us was definitely the rice. Which says something about our overall experience!

We arrived at 12:00 on a Saturday and were the only ones there until around 13:00 when the restaurant started to get busier. By the time we left at around 14:00, the restaurant was completely full. They seem to be doing quite well, good for them.
由👨🏻‍🍳日籍主廚板垣和幸先生由理嘅壽喜燒專門店🌟中川🌟,採用🇯🇵日本直送嘅上乘食材,提供優質嘅席前壽喜燒體驗🥰!🌸絢 $480🦐前菜炸蝦南蠻漬,再加少少烏魚子粉提升鹹香感!🥚和風茶碗蒸蛋滑身嘅蒸蛋上面鋪滿咗松葉蟹肉,帶來源源不絕嘅鮮味!🔥和牛壽喜燒選料極為上乘,肉品分別有來自鹿兒島嘅A5黑毛和牛西冷,以及大分A5和牛!蔬菜類有丁字麩、京都豆腐、冬菇、洋蔥、以及水菜!生雞蛋揀用日本一嘅Kodawari Tamago,鮮橙色嘅蛋黃極濃稠!🥩鹿兒島A5黑毛和牛西冷雪花紋理極漂亮,大大片疊住幾層咁食,都冇損佢軟柔嘅口感,加埋蛋漿嘅加持,又滑又美味!🥬蔬菜索滿壽喜燒醬汁同埋頭先嗰片鹿兒島A5和牛嘅精華,丁字麩鬆軟可口,京都豆腐勁索汁,冬菇、洋蔥、水菜都係充滿醬香,同時帶少少和牛嘅脂香!🥩大分A5和牛油脂更豐富,來自和牛油脂嗰一浸天然嘅甜味,真係點都擋唔住!🍚北海道白米飯 & 味噌湯 & 漬物粒粒分明嘅白米飯,用嚟撈蛋液同埋醬汁,真係一流!🍨甜品來自日本嘅雪糕同埋紅豆蓉,有勁多雲尼拿籽,甜味適中!
🌸絢 $480
🦐前菜
炸蝦南蠻漬,再加少少烏魚子粉提升鹹香感!

🥚和風茶碗蒸蛋
滑身嘅蒸蛋上面鋪滿咗松葉蟹肉,帶來源源不絕嘅鮮味!

🔥和牛壽喜燒

蔬菜類有丁字麩、京都豆腐、冬菇、洋蔥、以及水菜!
🥩鹿兒島A5黑毛和牛西冷
🥬蔬菜
🥩大分A5和牛
油脂更豐富,來自和牛油脂嗰一浸天然嘅甜味,真係點都擋唔住!
🍚北海道白米飯 & 味噌湯 & 漬物
粒粒分明嘅白米飯,用嚟撈蛋液同埋醬汁,真係一流!
🍨甜品
來自日本嘅雪糕同埋紅豆蓉,有勁多雲尼拿籽,甜味適中!
朋友話CWB 有間日藉廚師主理既壽喜燒,見五道菜午市套餐 不太貴,就book位試試!和牛壽喜燒《絢》五道菜午市套餐 每位$480前菜,漬物,味噌湯前菜係茄子伴蝦,配上魚子碎花瓣,味道帶咸香,茄子口感好淋。味噌湯,味道清甜~茶碗蒸嫩滑蒸蛋加入大量蟹肉絲,好鮮甜美味! 兩款和牛鹿兒島原產黑毛和牛入口即溶,脂肪比例平均,配上甜甜的壽喜燒汁,和頂級蛋的蛋汁,口中有滿滿的幸福感!Oita Wagyu 和牛牛味較濃郁、脂肪感較重,味道得細緻而且又有層次,而且好大片!用來伴飯食一流,而飯也可任添~季節蔬菜日藉廚師還會席前煮蔬菜、冬菇、麵根、豆腐、非常惹味!也解去食肉的膩感~北海道白米飯🍚米飯粒粒分明而飽滿!柔軟香又帶有甜香!紅豆蓉配雲呢拿雪糕紅豆蓉還要是自家製的,好有誠意!🍱中川 (銅鑼灣)📌📍銅鑼灣開平道1號Cubus 3樓B號舖@sukiyaki.nakagawa

和牛壽喜燒《絢》五道菜午市套餐 每位$480

前菜,漬物,味噌湯
前菜係茄子伴蝦,配上魚子碎花瓣,味道帶咸香,茄子口感好淋。
味噌湯,味道清甜~

茶碗蒸
嫩滑蒸蛋加入大量蟹肉絲,好鮮甜美味!

兩款和牛
鹿兒島原產黑毛和牛

Oita Wagyu 和牛

季節蔬菜

北海道白米飯🍚
米飯粒粒分明而飽滿!柔軟香又帶有甜香!

紅豆蓉配雲呢拿雪糕
紅豆蓉還要是自家製的,好有誠意!

🍱中川 (銅鑼灣)
📌📍銅鑼灣開平道1號Cubus 3樓B號舖

@sukiyaki.nakagawa

今日去由日藉廚師主理的中川慶祝紀念日!係日本關西壽喜燒板前料理專門店~全部枱都是可看到師傅席前即燒及可和廚師傾計互動!而且服務員及師傅的服務都是貼心及一流!親切有禮!!和牛壽喜燒《絢》有5道菜:前菜、茶碗蒸、牛壽喜燒、白飯、味噌湯、漬物和雪糕!$480@每人茶碗蒸茶碗蒸非常嫩滑,還加入松葉蟹肉,十分鮮甜!前菜,漬物,味噌湯前菜茄子及蝦,上面加有花瓣及魚子碎,非常清新!餐還包了味噌湯~A5和牛也可食到兩款💕Oita Wagyu 牛肉味夠香濃,點上雞蛋汁更美味🤤而且雞蛋是用上日本優秀金獎的,可見細微處都十足心思!鹿兒島原產黑毛和牛油脂分內平均,慢慢溶化又帶口感少少彈牙煙韌,配上壽喜燒醬汁的味道回味無窮!蔬菜🥬冬菇、麵根、豆腐等用壽喜燒醬汁煮,收晒精粹!非常惹味!北海道夢美人米飯又香又惹味的米飯🍚飯飽滿又有棉香!紅豆蓉配雲呢拿雪糕日本雪糕配上自家製紅豆蓉,好完美的一餐!🍱中川 (銅鑼灣)📌📍銅鑼灣開平道1號Cubus 3樓B號舖
今日去由日藉廚師主理的中川慶祝紀念日!
係日本關西壽喜燒板前料理專門店~

茶碗蒸
茶碗蒸非常嫩滑,還加入松葉蟹肉,十分鮮甜!

前菜,漬物,味噌湯

A5和牛也可食到兩款💕

Oita Wagyu

鹿兒島原產黑毛和牛

北海道夢美人米飯
又香又惹味的米飯🍚飯飽滿又有棉香!

紅豆蓉配雲呢拿雪糕
日本雪糕配上自家製紅豆蓉,好完美的一餐!

🍱中川 (銅鑼灣)
📌📍銅鑼灣開平道1號Cubus 3樓B號舖
2024-07-04 472 浏览
去咗銅鑼灣《中川》食壽喜燒lunch。呢度午市有幾款套餐,係由日本師傅板垣和幸(Itagaki Kazuyuki)主理,確保每一道菜都經過精心準備,令食客可以享受到正宗嘅日本風味。午市套餐:絢 AYA$480/位前菜大蝦🍤配漬茄子🍆新鮮大蝦,帶有咸香味,配漬茄子,清爽開胃。和風茶碗蒸蛋,蒸蛋滑嫩,有松葉蟹肉,味道更加鮮美。主食和牛壽喜燒:用上黑毛和種三重縣松板牛及黑毛和種鹿兒島。大分和牛 A5,每一片大分和牛肉質均勻,厚身、肥厚多汁。咬落去時,油脂香氣即刻充滿口腔,肉質柔嫩滑溜,入口即化,真係不得了!薩摩和牛A4,薩摩和牛油脂都不錯,同樣嫩滑多汁。可點兵庫縣嘅雞蛋🥚,口感更滑。野菜方面有春菊、豆腐、洋蔥、冬菇、丁字麵。呢啲蔬菜吸收咗肉汁嘅精華,好味。套餐有北海道白米飯配味噌湯及漬物。甜品係雲呢拿籽味嘅日本雪糕🍦香濃嘅味道為整餐劃上完美句號。

午市套餐:絢 AYA$480/位

和風茶碗蒸蛋,蒸蛋滑嫩,有松葉蟹肉,味道更加鮮美。

主食和牛壽喜燒:用上黑毛和種三重縣松板牛及黑毛和種鹿兒島。

甜品係雲呢拿籽味嘅日本雪糕🍦香濃嘅味道為整餐劃上完美句號。
日本A5和牛😍 日本人主理👨🏻‍🍳 席前正宗壽喜燒♨️🥢..悄悄踏進7月天。。今日lunch🥢 就約左朋友來到銅鑼灣Cubus 一幢高級商廈食肆building 來吃個【席前和牛Sukiyaki 壽喜燒♨️】 !由日本師傅主廚👨🏻‍🍳 板垣和幸 Itagaki Kazuyuki 親自主理,確保每件日本和牛都達到極致水準❤️。在一個充滿和風既餐廳環境用餐,感覺置身小日本喔!五道菜午市套餐【すき焼きセット 絢 AYA】 $480 p.p.🔸前菜:大蝦 (帶咸香鮮甜) 配漬茄子🔸蒸蛋:和風茶碗蒸蛋 (面層有海鮮羹茨,松葉蟹羹配搭更顯鮮味)「和牛壽喜燒.Oita Fuji Farm」🔹黑毛和種 三重縣 松板牛🔹黑毛和種 鹿兒島 🔸野菜:春菊、豆腐、洋蔥、冬菇、丁字麵🔸主食:北海道白米飯 配味噌湯及漬物🔸甜品:日本雪糕 (雲呢拿籽味 好香滑重奶香)【大分和牛A5ランクと】(每片都肥厚,咬落好香好滑帶點點溶化,油脂香徘徊口腔當中😳 不得了!)【薩摩和牛A4ランクのすき焼き】(相對薄身 油份沒那麼重,但同樣相當嫩滑,沾上來自兵庫縣既雞蛋🥚,更顯滑溜,配以北海道白米飯很滋味❤️ 大滿足呢!..×××××ש銅

日本A5和牛😍 日本人主理👨🏻‍🍳 席前正宗壽喜燒♨️🥢

🔸前菜:大蝦 (帶咸香鮮甜) 配漬茄子

🔸蒸蛋:和風茶碗蒸蛋
(面層有海鮮羹茨,松葉蟹羹配搭更顯鮮味)

「和牛壽喜燒.Oita Fuji Farm」
🔹黑毛和種 三重縣 松板牛
🔹黑毛和種 鹿兒島

🔸野菜:春菊、豆腐、洋蔥、冬菇、丁字麵
🔸主食:北海道白米飯 配味噌湯及漬物

🔸甜品:日本雪糕 (雲呢拿籽味 好香滑重奶香)

【大分和牛A5ランクと】

【薩摩和牛A4ランクのすき焼き】
×××[中川 -Sukiyaki Nakagawa]×××
©銅鑼灣開平道1號Cubus 3樓B號舖

2024-07-01 315 浏览
中川位於銅鑼灣,係一家壽喜燒專門店!壽喜燒由主廚板垣和幸San主理,於席前為客人製作壽喜燒!食材選料上乘,體驗極佳!絢 $480/位前菜是日前菜為炸蝦南蠻漬,鮮味都幾濃郁!下面係爽口嘅椰菜,夾埋一齊食都幾開胃!和風茶碗蒸蛋滿滿松葉蟹肉嘅茶碗蒸,為滑嫩嘅蒸蛋添上鮮味!A5和牛壽喜燒是日嘅A5和牛係鹿兒島產嘅黑毛和牛西冷,同埋大分縣產嘅和牛!和牛產地會隨來貨而稍作改變!壽喜燒嘅另一靈魂生雞蛋,選用日本No.1嘅Kodawari Tamago,艷橙色嘅蛋黃極濃郁!而蔬菜類均由日本直接進口,包括丁字麩、京都豆腐、洋蔥、水菜等!睇住板垣San喺席前為我哋製作壽喜燒,體驗真係一流!先來嘅係鹿兒島A5黑毛和牛西冷,口感滑嫩,牛脂味極甜美,超正!配搭埋日本一蛋仲有北海道產嘅白米飯,真係正到唔識形容!之後嘅大分A5和牛,油花紋理更豐富,近乎入口即溶,成個口腔都係和牛嘅甘香!北海道白米飯|味噌湯|漬物平時會用漬物嚟送飯,而家用返肉汁同埋蛋液嚟撈飯,將壽喜燒嘅美味延續落去!甜品勁多雲尼拿籽嘅日本雪糕,配紅豆蓉,甜度啱啱好!

絢 $480/位
前菜

和風茶碗蒸蛋
滿滿松葉蟹肉嘅茶碗蒸,為滑嫩嘅蒸蛋添上鮮味!

A5和牛壽喜燒

睇住板垣San喺席前為我哋製作壽喜燒,體驗真係一流!

北海道白米飯|味噌湯|漬物

甜品
勁多雲尼拿籽嘅日本雪糕,配紅豆蓉,甜度啱啱好!
2024-07-01 242 浏览
日本師傅主理銅鑼灣新開壽喜燒🐮 今次試黎間關西風壽喜燒非常高質,lunch set 套餐價錢由$280 到$1080 不等,今次就試左$480 嘅和牛套餐!就算唔食牛嘅朋友都可以叫$280/ $$380 嘅套餐分別係豬肉、羊肉/ 鴨胸片,一齊黎體驗下壽喜燒嘅滋味!/AYA lunch set $480/前菜方面有鮎魚bb面頭加左烏魚子,下面係酸酸地嘅春椰菜,非常開胃!另外仲有蟹肉茶碗蒸,口感好順滑👍🏻食緊前菜之際,師傅就同我地介紹今日嘅牛肉同埋野菜,牛肉分別係A5 大分和牛同埋鹿兒島黑毛和牛🐮兩款牛肉雪花均勻,色澤相當靚!師傅仲攞左一大舊大分和牛比我地見識下🤣 關西風壽喜燒會先落糖,再放牛肉,令到牛肉表面有焦糖嘅感覺!鹿兒島和牛肉質軟熟,牛肉燒完非常香口!大分和牛相對脂肪多少少,口感更加細緻順滑,味道亦更加濃郁!點埋無菌蛋味道真係一流,佢個醬汁唔會太鹹👌🏻甜品方面就係牛奶雪糕配紅豆,雖然簡單但係又幾好食!整體黎講,食物質素相當唔錯,日本師傅烹調加上餐廳裝修令人有置身日本嘅感覺!

/AYA lunch set $480/

師傅仲攞左一大舊大分和牛比我地見識下🤣

甜品方面就係牛奶雪糕配紅豆,雖然簡單但係又幾好食!
2024-06-30 4073 浏览
銅鑼灣| 中川▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️餐廳:中川地址:銅鑼灣開平道1號Cubus 3樓B號舖訂座電話 : 53943688▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️放假去銅鑼灣逛逛,順便找吃,看到Cubus 又開了家關西風壽喜燒,二話不話立即訂位試試💫席前壽喜燒由資深日藉主廚主理,烹調手法正宗👍 整家店以淺木式設計為主,簡潔明亮,空間感十足,星期六午餐時段也座無虛席,可見吸引之處💫坐下來點了五道菜午市套餐▪️和牛壽喜燒《絢》 HK$480/位+10%服務費💫包括 - ▪️前菜 漬物。椰菜伴蝦,面頭灑上烏魚子,味道帶少少咸香,椰菜清爽💫▪️茶碗蒸 加入蟹肉,蒸蛋嫩滑💫▪️兩款A5和牛 -A5三重和牛、A5鹿兒島和牛,前者牛味較濃郁、後者脂肪感較重,入口豐盈,味道更細緻,食時沾點蛋汁,會更見香滑💫▪️季節蔬菜席前主理蔬菜、豆腐、冬菇,吸收湯汁後非常惹味💫▪️北海道白米飯 - 米飯黏性高,柔軟香甜且充滿光澤💫▪️味噌湯 ▪️日本雪糕 - 紅豆蓉配雲呢拿雪糕吃完甜品整頓午餐完美結束,這裡服務貼心,職員跟廚師都親切有禮,有機會再來品嘗晚餐💫
銅鑼灣| 中川

▪️和牛壽喜燒《絢》 HK$480/位+10%服務費💫

包括 -
▪️前菜
漬物。
椰菜伴蝦,面頭灑上烏魚子,味道帶少少咸香,椰菜清爽💫

▪️茶碗蒸
加入蟹肉,蒸蛋嫩滑💫

▪️兩款A5和牛 -

▪️季節蔬菜
席前主理蔬菜、豆腐、冬菇,吸收湯汁後非常惹味💫

▪️北海道白米飯 - 米飯黏性高,柔軟香甜且充滿光澤💫

▪️味噌湯
▪️日本雪糕 - 紅豆蓉配雲呢拿雪糕

2024-06-30
2024-06-27 214 浏览
開放式廚房,由資深日藉廚師主理喺席前烹調壽喜燒。坐吧枱,就係享受呢一種同廚師交流嘅機會🥸 午餐時段座無虛席,記得要提早預約!@sukiyaki.nakagawa🌟《絢》五道菜午市套餐 $480/位✨前菜✨蟹肉茶碗蒸✨A5大分和牛·A5北海道褐毛和牛✨北海道米白飯·味噌湯·漬物✨紅豆雪糕-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-✨前菜烏魚子碎配蝦肉,蔬菜部份爽甜,蝦肉正常發揮。✨蟹肉茶碗蒸 😋香滑,熱辣辣嘅蒸蛋,加上一絲絲蟹肉,好食!✨A5大分和牛·A5北海道褐毛和牛 😋前者肉味較濃,後者油脂豐腴,肉質細嫩,吸收晒壽喜燒醬汁,帶一點微甜,肉香更突出,蘸上蛋汁後撈飯一流。我一向都好鍾意食日本米,配埋漬物同壽喜燒蔬菜,極速清碗!

🌟《絢》五道菜午市套餐 $480/位
✨前菜
✨蟹肉茶碗蒸
✨A5大分和牛·A5北海道褐毛和牛
✨北海道米白飯·味噌湯·漬物
✨紅豆雪糕

-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-

✨前菜
烏魚子碎配蝦肉,蔬菜部份爽甜,蝦肉正常發揮。

✨蟹肉茶碗蒸 😋
香滑,熱辣辣嘅蒸蛋,加上一絲絲蟹肉,好食!

✨A5大分和牛·A5北海道褐毛和牛 😋