2025-05-15
作為香港人,真係周不時都會想食台式火鍋,今日難得入將軍澳,梗係要去食吓呢邊分店嘅一鼎啦,最鍾意呢邊嘅放題套餐都有超多食物選擇,湯底亦都比外邊一般嘅餐廳更加有特色麻痺鴨、呻醋豬同一鼎和牛都係我鍾意叫嘅嘢。今次食咗個120分鐘任食澳洲200日穀飼牛火鍋餐,成人$349/位,有咁多種選擇,仲要樣樣嘢都好新鮮,好好味,都真係幾抵食!今次要咗台灣麻神鴨血湯,覺得食得好舒服,有一種鴨嘅香味,再加埋肉一齊食,真係覺得好正,會有一種越食越過癮嘅感覺。呢度嘅澳洲和牛真係每次食都會叫好幾碟,有牛味之餘,亦都唔會鞋,每一塊嘅厚薄度都剛剛好,而且呢度嘅蝦滑都係必點嘅,口感超好,勁彈牙。金菇和牛串同埋千層牛柏葉都係我覺得必點嘅,因為真係超好味。食得打邊爐,當然要有埋飲品啦,呢度啲飲品夠清爽,唔會過甜,所以可以一路食一路飲都唔怕滯。