🚇將軍澳中心呢間一鼎‧台式火鍋🍲主打一人一鍋放題,食品款式好多完化🤩,而且仲有台式手搖任飲,👍真係食過返尋味!冬陰功湯香茅🥥椰香爆棚,酸辣度剛剛好,🥢用來灼海鮮一絕!  🌶️麻痹鴨 (麻辣)鍋係鴨血鍋,麻到嘴脣跳舞💃,鴨血嫩過豆腐,😆惹味刺激!澳洲🇦🇺200日穀飼牛🥩油花好靚反晒光咁,👏十分嫩滑入口即化。澳洲🇦🇺純和牛大理石紋路超邪惡,🐂牛味濃郁幾有咬口。山野肥牛😍勁肥美,配上大量蔥花,☺️層次感豐富。特級牛舌👅又薄又嫩,高質👍好味。 澳洲🇦🇺冠軍草飼羊🐐近乎零羶味,羊鮮味濃到似喺🌱草原奔跑緊咁!海鮮最驚喜係有🦪超鮮生蠔,海水味濃,creamy 飽滿。🦐鮮蝦爽口彈牙,🦑水上鮮墨魚鮮甜度滿分✨,仲有蟹子花枝滑同埋🍤啖啖蝦肉嘅蝦滑!另外台式前菜🥰都好正,有酸香醒胃冰釀梅汁蕃茄🍅,Q彈惹味青麻椒辣魚皮🐟,爽口藤椒虎皮雞爪🐓同埋鹹香可口嘅肉鬆皮蛋🥚豆腐。呢度仲有🍖台式滷水任食,牛筋軟糯🤤似啫喱,金錢肚爽口彈牙,🐂金錢腱濃味有咬口。佢哋最吸引🤩我嘅一點係有台式🧋手搖任飲,黑糖珍珠牛乳🥛掛杯超邪惡,芝士🧀琥珀鹹鹹甜甜好有冲擊感🍹!一般放題嘅🧃飲品佢哋當然唔少得,而且仲有🍺神泡生啤 Free Flo
冬陰功湯香茅🥥椰香爆棚,酸辣度剛剛好,🥢用來灼海鮮一絕!

澳洲🇦🇺純和牛大理石紋路超邪惡,🐂牛味濃郁幾有咬口。
山野肥牛😍勁肥美,配上大量蔥花,☺️層次感豐富。
特級牛舌👅又薄又嫩,高質👍好味。
一般放題嘅🧃飲品佢哋當然唔少得,而且仲有🍺神泡生啤 Free Flow,👏正呀!
甜品🍮款式唔算多但係好高質👍,桃膠銀耳羹好滋潤,TOPPOT滿滿桃膠🥛牛乳超香甜,手打·麻薯紅豆沙🫘層次豐富,另外仲有白桃乳酪🍦軟雪糕,真係超級滿足呀!
假日同朋友去咗將軍澳「一鼎台式火鍋」,開心任食90分鐘!我哋揀咗主打嘅澳洲200日穀飼牛放題,款式多到目不暇給😍我鍾意佢湯底🥘夠特色 這次試了 燻鰹魚 - 海苗鰹魚清湯鍋,湯底清鮮帶點獨特的煙燻鰹魚香氣,適合涮牛肉和海鮮,味道鮮美而不會過於濃重, 另一款則是 QQ骨膠原 - 膠原豬王骨鍋 ,湯頭濃郁帶骨香,涮牛肉🥩一流🥰肉類選擇超多,牛舌、牛柏葉、和牛串樣樣齊,海鮮都有大蜆、生蠔,啖啖鮮甜。蔬菜、新鮮配料同麵食選擇都唔馬虎,仲有日式冷麵同韓式酸辣拌麵轉吓口味😛特別想推介杯「Top Pot Tea」百香果三重奏,落足冰仲有青檸片,飲落清新解膩,打邊爐配佢啱晒!最後仲有紅豆沙麻糬甜品收尾,滿足 😋人均$384,食物質素同選擇都對得住價錢,環境乾淨企理,打邊爐之選😄

2025-06-26 0 浏览
今日放假去將軍澳探兩位長輩,一定要搵間大家都啱食又坐得舒服嘅餐廳,火鍋放題係唔錯選擇,睇咗幾間最後揀咗一鼎揀咗性價比最高、最多人揀嘅澳洲200日穀飼牛套餐,除咗牛肉仲有海鮮,連日式水冷麵都有,最正係台式手搖任飲,百香果三重奏同香水檸檬茶酸酸甜甜好清新,我哋幾個都有encore!穀飼牛脂肪含量唔算好多,但非常嫩滑,配埋個麻辣鴨血湯勁有台灣感覺。海鮮方面大推鮮蝦同大蜆,真係好鮮甜又夠多肉佢啲串串都幾特別,雖然都係常見嘅火鍋配料,但串起咗更有儀式感,油揚午餐肉口感好豐富

2025-06-24 0 浏览
香港人真係好鐘意食台式火鍋因為湯底好多選擇之餘, 打邊爐再加埋珍珠奶茶(FREEEEE) 真係雙重斜惡一人一鍋又衛生喎 可以隨心自己揀, 唔駛就其他人 我就最岩架啦 今次我就揀左澳洲200日穀飼牛吃到飽套餐 HK$329 其實都係加$20可以upgrade 到120分鐘但因為之後趕著睇戲所以就90分鐘都可以🔸湯底有8款湯底可供選擇我揀左紅燒火牛& 麻辣鴨其實兩款湯底都好辣哈哈 味道濃郁到爆!紅燒火牛就係牛湯底, 熬得超級入味麻辣鴨就係正宗台式鴨血鍋 鴨血仲好大舊!!!🔸肉類必食既當然係澳洲200日穀飼牛肥瘦岩岩好 入口即溶但唔算太有油脂感牛舌係薄薄的 但都不失佢既彈牙既口感嫩滑又爽口🔸海鮮厚身的水上鮮墨魚好推介! 吃起來真的是爽口又鮮美生蠔肥美無比,鮮味十足,完全不腥大蜆的肉質飽滿,不過有一點沙,都算可以接受的海鮮黎講種類搭夠 好鮮甜!!🔸台式小吃台式火鍋既特點就係仲有好多台式小食俾你叫好多特色炸物搞到我都忍不住想試例如鹽酥雞, 蔥燒花枝, 紫米魔方小麻糬. 煉奶炸油條等等 外酥內糯!!!🔸台式珍珠奶茶出去買珍珠奶茶都王少要30幾40蚊而家打邊爐仲可以任飲真係加哂分~今次我飲左兩杯香水
香港人真係好鐘意食台式火鍋

但因為之後趕著睇戲所以就90分鐘都可以

🔸湯底

有8款湯底可供選擇
我揀左紅燒火牛& 麻辣鴨
麻辣鴨就係正宗台式鴨血鍋 鴨血仲好大舊!!!

🔸肉類

必食既當然係澳洲200日穀飼牛
肥瘦岩岩好 入口即溶但唔算太有油脂感
牛舌係薄薄的 但都不失佢既彈牙既口感
嫩滑又爽口

🔸海鮮

厚身的水上鮮墨魚好推介! 吃起來真的是爽口又鮮美
生蠔肥美無比,鮮味十足,完全不腥
大蜆的肉質飽滿,不過有一點沙,都算可以接受的
海鮮黎講種類搭夠 好鮮甜!!

🔸台式小吃

台式火鍋既特點就係仲有好多台式小食俾你叫
好多特色炸物搞到我都忍不住想試

🔸台式珍珠奶茶

出去買珍珠奶茶都王少要30幾40蚊
而家打邊爐仲可以任飲真係加哂分~
今次我飲左兩杯香水爆檸
真係好好飲 酸酸甜甜又可以解膩

一鼎‧台式火鍋 (將軍澳中心)(香港)
香港將軍澳唐德街9號將軍澳中心1樓130-132號舖
用餐优惠
試食活動
終於可以試到一鼎 台式火鍋啦🩷新店係將軍澳中心,主打台式火鍋,有各種唔同嘅牛肉等級放題套餐,食物好豐富,選擇種類多,湯底都好有特色呀,比較少見嘅有如麻痺鴨、呻醋豬及一鼎和牛等。今次我地食嘅係120分鐘任食澳洲200日穀飼牛火鍋餐,超過100款新鮮食材!🌟套餐內可任食A+B+D套餐A主推:澳洲200日穀飼牛、鮮味大蜆、超鮮生蠔、一鼎鮮蝦、千層牛柏葉、特級牛舌、芫茜和牛串、露筍和牛串、金菇和牛串。8款湯底可供選擇:燻鰹魚 - 海苗鰹魚清湯鍋、麻痺鴨 - 台灣麻神鴨血湯、QQ骨膠原 - 膠原豬王骨鍋、冬蔭功 - NO.1 冬蔭功鍋。一人一鍋,可以揀自己鍾意嘅口味。除咗熱食,仲有凍食~冷麵,啱晒咁熱嘅天氣😋 🥘 有2種口味:日•柚子水冷麵、韓•酸辣拌麵。飲品方面有百香果三重奏、冬瓜牛乳茶、TOPPOT滿滿桃膠牛乳、黒|白神泡生啤。充滿台式風味嘅手搖飲品,飲多幾杯,涼爽又好味。甜品就有手打•麻薯紅豆沙,飯後甜品黎一碗,都唔錯👍🏻💰收費:成人$369/位,小童$$169/位(有加一服務費)

🌟套餐內可任食A+B+D套餐

一人一鍋,可以揀自己鍾意嘅口味。

$211.5
呢排去咗一鼎‧台式火鍋,真係一場超滿足嘅台式火鍋放題體驗!90分鐘任食,選擇真係多到眼花撩亂,最推介嘅一定係澳洲200日穀飼牛,肉質滑嫩,入口即化,真係一流! 湯底方面,我揀咗「冬蔭功湯」同「麻痺鴨湯」,兩款都好有特色!冬蔭功湯酸辣得嚟椰香濃郁,用嚟煮海鮮真係一絕;麻痺鴨湯麻辣香濃,鴨血滑到似豆腐咁,辣得嚟好惹味,超滿足! 食材方面,選擇多到數唔晒,有超鮮生蠔、大蜆、鮮蝦,仲有特級牛舌、芫茜和牛串,每樣都新鮮高質,尤其係和牛串,嫩滑多汁,真係一串接一串停唔到手! 另外,佢嘅台式手搖特飲任飲真係大亮點!黑糖珍珠牛乳香濃又掛杯,百香果三重奏酸甜清新,仲有神泡生啤任飲,真係飲到飽! 最後甜品方面,「手打麻薯紅豆沙」同「TOPPOT滿滿桃膠牛乳」都超正,甜而不膩,食完超滿足! 總結:CP值爆高,食材新鮮,湯底夠正,飲品仲好有驚喜,真係將軍澳火鍋界嘅必試之選!推介湯底:冬蔭功、麻痺鴨;必食:穀飼牛、芫茜和牛串;必飲:黑糖珍珠牛乳下次一定要再試其他湯底!

下次一定要再試其他湯底!
2025-05-03
$260.5 (晚餐)
2025-06-23 0 浏览
鍾意打邊爐嘅你,今次真係唔可以錯過將軍澳中心嘅**一鼎‧台式火鍋**!呢間專門店主打台式風味,精選唔同級數牛肉放題套餐,仲有超過100款新鮮食材任你揀,真係食極都唔悶!🥩🦐一人一鍋,夠晒衛生,我哋今次試咗**澳洲200日穀飼牛火鍋餐**,兩個鐘放題!牛肉油花分布靚仔,肉質嫩滑,每片輕輕一灼已經好鮮甜。配埋**千層牛柏葉、特級牛舌、和牛串**等多款高質牛部位,加埋**鮮味大蜆、超鮮生蠔、鮮蝦**,海陸大滿足!湯底選擇都好有創意,我哋揀咗**QQ骨膠原—膠原豬王骨鍋**,湯底清甜,膠原感覺滑溜養顏;同埋**麻痺鴨—台灣麻神鴨血湯**,鴨血入味,湯底又麻又香,超級過癮!麵食有**日式柚子水冷麵**同**韓式酸辣拌麵**,兩款都好開胃。飲品任飲推介**百香果三重奏**、**冬瓜牛乳茶**,仲有TOPPOT桃膠牛乳,連生啤都包!最後甜品必食**手打麻薯紅豆沙**,煙韌又唔會太甜,完美收尾。一鼎真係集齊高質、選擇多又夠特色,約朋友、家庭聚餐都啱晒,打邊爐都可以食得咁有品味!下次去將軍澳,記得預早Book位啦!🔥

2025-06-23 0 浏览
這間一鼎好耐之前在屯門吃過!難得經過將軍澳探朋友,又重遇它,當然要大吃一餐。晚市消費滿$600可以減$120,所以我們選了$329澳洲200日穀飼牛吃到飽套餐,限時任食90分鐘。坐下來先來兩杯冰凍生啤,很欣賞杯子都放在冰櫃裏,所以生啤每一口都是冰凍的!透心涼也!最喜歡這裏的一人一鍋,很方便!自己想要什麼湯底都得,不用遷就他人。我們一個選了鰹湯底,一個選了紅燒火牛!自助區食物很多,各款前菜、蔬菜、丸類、火鍋料,十分豐富,選擇超級多,真的令人有選擇困難!不過因為我們重點吃肉,所以也不敢取太多!主角的牛肉,真的沒有令人失望。我們叫了一整桌的肉,每一款都有質素!澳洲200日穀飼牛、澳洲和牛、特級牛舌等,色澤鮮紅,肥美又有肉味!食完encore又encore!仲有特色的金菇和牛串、蘆筍和牛串,海鮮如花枝滑、大蜆、海蝦和生蠔,都很新鮮!除了牛肉,一定要是這裏的台式小食,鹽酥雞、炸物、葱燒串花枝、紅噹噹蝦球、滷水牛筋、牛腱等,都超級好食!一定一定還要是這裏的高質的台式茶飲,我食火鍋最愛的茶飲當然不能少,芝士琥珀、香水爆檸、黑糖珍珠牛乳、百香果三重奏、冬瓜牛乳茶等,平時單點一杯都接近$30,任飲真的有

一定一定還要是這裏的高質的台式茶飲,我食火鍋最愛的茶飲當然不能少,芝士琥珀、香水爆檸、黑糖珍珠牛乳、百香果三重奏、冬瓜牛乳茶等,平時單點一杯都接近$30,任飲真的有點crazy,但我很愛!!
除了牛肉高質,火鍋料高質,這裏的甜品也很高質!麻糬紅豆沙、桃膠銀耳羹、桃膠牛乳等都好好食!
這個火鍋任食真的很滿足!美中不足的應該就好味的東西太多,時間不夠,連軟雪糕都未食!唯有留待下次了!
2025-05-26
  • 澳洲200日穀飼牛
  • 澳洲和牛
  • 生啤
  • 台式飲品
  • 台式小食
2025-06-23 0 浏览
打邊爐啦喂!夏天最啱喺商場嘆住冷氣打邊爐!有個馬鞍山朋友介紹過呢間一鼎,咁啱將軍澳呢頭都有分店就一定要試吓👋🏻之前經過幾次都諗過買手搖,而家火鍋放題已經可以任飲真係超正,除咗穀飼和牛同生蠔係回本之選,飲肥仔水都飲飽了✌🏻港人最愛香水檸檬茶呢度任飲唔嬲,打邊爐食肉比較油膩,飲番杯酸酸甜甜檸檬茶清清口腔又繼續食肉啦,而酸辣嘅韓式拌麵都係唔錯嘅清新選擇👍🏻手搖當然都唔少得芝士奶蓋茶,用紙杯裝睇唔到奶蓋,但飲落非常棉滑,親純紅茶底就唔會太飽肚,留返啲戰鬥力食我最愛嘅特級牛舌,薄得來彈牙好香🙌🏻

🎉🎉【 一鼎 • 台式火鍋 】🔥將軍澳必試任食火鍋放題🔥超滿足的一餐全家福🥰💁🏻‍♀️位于将军澳的这间火锅店地点方便,除了每日新鲜熬制的特色汤底🥘及主打的澳洲M8纯和牛🥩餐厅更结合自家品牌的手摇茶饮店🧋提供无限畅饮,爱喝手摇饮品的朋友必能滿足🥳🥳✨餐厅空间宽敞,适合三五知己相约大快朵颐🙌🏻🙌🏻一人一锅的用餐方式更是贴心设计,让每位食客都能按自己喜好选择汤底,打造个人化的火锅体验🥢🥢🔥🔥澳洲200日穀飼牛火鍋套餐 (120分鐘) 成人 $369/位,小童 $169/位(有加一服務費)🔥🔥湯底🥘提供8款選擇,有辣有不辣選擇✅朋友有食物敏感,按自己需要選擇了甜醬油,完美復刻壽喜燒的風味🎏🎏而我則選了無花果椰子雞鍋🥥果香濃郁的無花果搭配精心調制的椰子水,清甜滋潤💖🌟身為食肉獸的我們主攻牛肉🥩澳洲谷飼牛雪花均勻,肉質柔軟,接近和牛等級;澳洲純和牛油脂豐潤卻不膩口。不吃牛的亦有丹麥梅花肉🐖及澳洲草飼羊可以選擇。海鮮🦐包括肥美厚肉的鮮蠔、大蜆等,為火鍋增添鮮味層次。除了火鍋食材出色,台式小食也是一大亮點,特別是鹽酥雞、蔥燒串花枝、紅當當蝦球、地瓜條等,充滿經典台式風味👏🏻👏🏻🌟另外自助區有蔬菜🥬丸類🍡

🌟另外自助區有蔬菜🥬丸類🍡粉面🍜小食、水果🍉飲品🥤及醬料供應🙌🏻🙌🏻最特別之處是品牌將火鍋店與茶飲店結合,提供多款正宗台式手搖飲品🧋無限暢飲,包括純綠妍、芝士琥珀、香水爆檸、黑糖珍珠牛乳、百香果三重奏、香水爆檸及牛乳冬瓜茶🌈🌈

🌟壓軸環節當然少不了甜品,除了三款台式糖水桃膠銀耳羹、滿滿桃膠牛及手打麻薯紅豆沙,這裡還有一部自助軟雪糕機🍧無限任添,而且是大熱的開心果味,為這個晚上畫下甜蜜句點🫶🏻🫶🏻

♨️ 一鼎·台式火鍋
📍 将军澳唐德街9号将军澳中心1楼130-132号舖
2025-05-03
$211.5 (晚餐)
平日120分鐘晚市$384 就食到咁多美食,超過100款新鮮食材!同飲品,大滿足!🥘 有8款特色湯底可簡,我簡左冬蔭功湯底,好濃又唔會好辣,酸酸辣辣好正,呢到係一人一鍋,每個人都可以食番自己想要既湯底,又衛生~澳洲200日穀飼牛、肉質好鮮嫩,油花分佈均勻,點埋醬食一流。芫茜和牛串、露筍和牛串、金菇和牛串 呢3串 超香,用和牛配埋蔬菜可以減低油膩感,可以簡番自己鍾意既蔬菜去點。油揚午餐肉串🤣 會包住個午餐肉好特別。仲有好多台式小食,大家都可以試。麵食方面試左韓•酸辣拌麵,酸辣味道好開胃,麵條彈牙,夏天食岩晒。特飲試左TOPPOT滿滿桃膠牛乳,超濃既牛乳😍 好補,衝住桃膠去叫🤣鍾意飲啤酒既仲有黒|白神泡生啤簡。其實仲有好多手沖台式特飲,同平時出面得罐裝好唔同🤣多選擇好多~ 值回票價!

澳洲200日穀飼牛、
油揚午餐肉串🤣 會包住個午餐肉好特別。
仲有好多台式小食,大家都可以試。

2025-06-20 0 浏览
Top pot 90分鐘任食澳洲200日谷飼牛火鍋餐套餐內可以任食新鮮大蜆, 肥美生蠔, 鮮蝦, 牛柏葉, 牛舌芫荽和串, 蘆筍和牛串, 金菇和牛串,等等湯底有八款咁多可以選擇,我同屋企人就揀咗QQ骨膠原 - 膠原豬王骨鍋🤤🤤飲落啖啖骨膠原因子,非常滋補。火鍋料都唔錯,幾新鮮。另外推薦蘭花豆卜,吸晒湯頭,好好味😋特飲選擇都非常多,我就試咗top pot 滿滿桃膠牛乳。飲落真係啖啖都係桃膠,牛乳味好濃郁。甜品一定要試佢哋嘅手打麻糬紅豆沙,麻糬非常煙靭,紅豆沙唔會太甜,真係大滿足🥰

2025-06-20 0 浏览
呢間係一間做台式火鍋放,根據牛肉等級供應不同的放題套餐,湯底都有8款可以簡:燻鰹魚 - 海苗鰹魚清湯鍋、麻痺鴨 - 台灣麻神鴨血湯、QQ骨膠原 - 膠原豬王骨鍋、冬蔭功 - NO.1 冬蔭功鍋,睇湯底都見到個誠意!叫左平日90分鐘晚市 ,任食澳洲200日穀飼牛火鍋餐 ,依家仲有優惠:原價$329,折左:$309 就食到!推介大家點 :澳洲200日穀飼牛: 重牛味,質地鮮嫰鮮味大蜆 :蜆好大粒,冇沙,放落湯底又可以加鮮味一鼎鮮蝦 :蝦好彈牙特級牛舌 : 雖然佢薄薄地,但點埋醬又幾好食😋任飲台式特飲:試左百香果三重奏 ,好好飲呀,超清甜,配埋打邊爐岩晒,仲有啤酒任飲🍻

推介大家點 :
澳洲200日穀飼牛: 重牛味,質地鮮嫰
鮮味大蜆 :蜆好大粒,冇沙,放落湯底又可以加鮮味
一鼎鮮蝦 :蝦好彈牙
特級牛舌 : 雖然佢薄薄地,但點埋醬又幾好食😋

2025-06-19 0 浏览
今日同男朋友黎食野我地諗唔到食咩,就會去打邊爐尼度環境新淨舒服,坐低已經覺得好chill。落單用QR code好方便,職員又有禮,成程都食得好自在。我地揀左90分鐘任食澳洲200日穀飼牛火鍋餐,嘩好正有超過100款新鮮食材!但我邊食到咁多野🤭揀左台灣麻神鴨血湯底一入口就覺得香濃,鴨血滑得嚟冇腥味,自己好鍾意。仲叫左澳洲200日穀飼牛特級牛舌一鼎鮮蝦千層牛柏葉爽口唔韌啖啖蝦滑粒粒蟹子花枝滑麵食方面,日•柚子水冷麵。好清新,韓•酸辣拌麵百香果三重奏 超正好清新平日人均$362,性價比高食完真係覺得好滿足,下次一定會再嚟!😋
今日同男朋友黎食野
我地諗唔到食咩,就會去打邊爐

尼度環境新淨舒服,坐低已經覺得好chill。
落單用QR code好方便,職員又有禮,成程都食得好自在。
但我邊食到咁多野🤭

揀左台灣麻神鴨血湯底
一入口就覺得香濃,
鴨血滑得嚟冇腥味,自己好鍾意。
仲叫左
澳洲200日穀飼牛
特級牛舌
一鼎鮮蝦
千層牛柏葉爽口唔韌
啖啖蝦滑
粒粒蟹子花枝滑

麵食方面,日•柚子水冷麵。好清新,
韓•酸辣拌麵

百香果三重奏 超正
好清新
平日人均$362,性價比高
食完真係覺得好滿足,下次一定會再嚟!😋
2025-06-19 0 浏览
琴日同屋企人係樓下食唔錯wow 食物新鮮尼度係根據牛肉等級供應不同的放題套餐食物選擇多元化🥘有8款湯底 我地揀左QQ骨膠原 - 膠原豬王骨鍋麻痺鴨 - 台灣麻神鴨血湯跟住就揀左Set A澳洲200日穀飼牛鮮味大蜆超鮮生蠔一鼎鮮蝦千層牛柏葉特級牛舌芫茜和牛串露筍和牛串金菇和牛串日•柚子水冷麵、韓•酸辣拌麵任飲特飲:百香果三重奏、冬瓜牛乳茶、TOPPOT滿滿桃膠牛乳、黒|白神泡生啤甜品有手打•麻薯紅豆沙個甜品好正❤️4個人食好小小千幾蚊 都ok la

琴日同屋企人係樓下食

特級牛舌
芫茜和牛串
露筍和牛串
金菇和牛串
日•柚子水冷麵、韓•酸辣拌麵
甜品有手打•麻薯紅豆沙
甜品好正❤️