2018-08-26 57 浏览
星期五放工 最多人既地方之一 一定有尖沙咀同朋友約係尖沙咀食飯 朋友話食一盛極牛初初見到呢間店以為係食燒肉 估唔到竟然係食拉麵總共有兩款湯底 兩款牛肉一款普通牛骨湯 一款就有加白松露牛肉方面 一係刺身 一係火炙 無試過係香港食生牛 所以我地都係揀火炙朋友揀左普通牛骨湯 而作為松露迷 當然就揀後者!無論我定朋友 都對個湯底贊賞有加揀左濃味湯底 入口陣陣白松露味帶出牛骨湯既鮮甜 唔會過咸 飲多大半碗都唔使飲水配料應該係跟足日本個邊 只要你諗到既應該都有得比你揀要唔要 要幾多火炙牛比想像中好食 牛肉係厚切 有口感有鮮味 食完會對佢既牛肉有信心 下次再食既話 會試埋牛肉刺身!美中不足既係張枱清得未夠乾淨 仲有啲水漬同上一手既垃圾 加上既然枱上有提供一壺檸檬水 最好就擺埋杯比客人
星期五放工 最多人既地方之一 一定有尖沙咀
同朋友約係尖沙咀食飯 朋友話食一盛極牛
初初見到呢間店以為係食燒肉 估唔到竟然係食拉麵

總共有兩款湯底 兩款牛肉
一款普通牛骨湯 一款就有加白松露
牛肉方面 一係刺身 一係火炙
無試過係香港食生牛 所以我地都係揀火炙
朋友揀左普通牛骨湯 而作為松露迷 當然就揀後者!
無論我定朋友 都對個湯底贊賞有加

美中不足既係張枱清得未夠乾淨 仲有啲水漬同上一手既垃圾
加上既然枱上有提供一壺檸檬水 最好就擺埋杯比客人
2018-08-17
2018-08-25 84 浏览
同朋友行完尖沙咀婚紗街,剛好到晚飯時間,見到有間招牌好搶眼的拉麵店,二話不說馬上衝入去填肚。坐低,望望餐牌,係一間好特別的拉麵店。呢間拉麵店主打牛肉拉麵,而且專注兩款選擇。貴精不貴多,師傅可以用心做好一碗拉麵。兩個人,各點一款。極牛拉麵 $108可以揀刺身或火炙。我揀咗和牛刺身,有四片。店內簡介係選用A4-A5認證的熊本牛,即切、勁新鮮,所以咬落去真係好嫩好滑!牛肉刺身輕按俾少少湯去浸一浸就食得。真心未食過用料咁高級嘅拉麵!係日本食幾塊和牛都要呢個價啦!湯底係師傳用牛骨淆咗24小時,難怪飲落咁重牛味,而且飲完成晚都無口渴的感覺,估計師傅連味精都無落,係真材實料。溏心蛋半生熟,半溶的蛋黃,合格。當然配菜一點都唔馬虎,有洋蔥、芽菜、黑木耳、荀、紅椒絲、紫菜。每樣配菜都可以 tailer-made 自己揀份量。拉麵質感好彈牙,份量好似比一般拉麵店要多,食完好飽好滿足喔。湯底飲下飲下,竟然飲晒!好飲哦!和牛拉麵,係香港算係幾獨樹一格,點都要試一試。

極牛拉麵 $108

溏心蛋半生熟,半溶的蛋黃,合格。

湯底飲下飲下,竟然飲晒!好飲哦!

和牛拉麵,係香港算係幾獨樹一格,點都要試一試。
2018-08-25 36 浏览
之前見到有fd post相食呢間新開ge拉麵店,賣相好吸引。今日出開尖沙咀,就過去試一試先。餐廳裝潢好「日本」,牆上好多日本poster,播住柔和ge日本歌,即刻覺得自己去左日本。呢間餐廳得2款拉麵,極牛拉麵同埋白牛拉麵,我同朋友都未試過食牛湯底同牛肉拉麵,一於各試一款先。我揀左白牛拉麵,配火灸牛肉,由於我比較偏食,所以少左好多配菜🙈白牛拉麵即係白松露湯底,個拉麵黎ge時候已經聞到陣陣松露味,飲落湯底好得👍🏼反而湯底牛味唔太重。火灸牛肉好嫩口,食得出係靚牛😋另外碗麵本身配半隻溏心蛋,都好好味。朋友揀左極牛拉麵,湯底牛味重,和牛刺生賣相好靚,可惜我唔太食生野無試到,朋友食完表示好正。價錢雖然比一般拉麵店貴,但係呢間絕對值得一試😋

價錢雖然比一般拉麵店貴,但係呢間絕對值得一試😋
2018-08-25 84 浏览
金巴利道多韓國餐廳係人都知啦近排發現一間拉麵店竟然喺人地地頭插旗咁梗係要睇下點解咁夠膽啦佢係一間主打和牛 嘅拉麵店有兩款拉麵揀有極牛拉麵同白牛拉麵個分別就係白牛係用左白松露做湯底我見咁特別就揀左白牛啦而牛都可以揀係刺身定火炙我揀左火炙嘅俾大家睇下我點揀拉麵一黎到就聞到好香嘅白松露味覺得好特別 好少拉麵湯底係呢種味架嘛不過香就香啦 但食落我覺得唔夠濃味 可能我開頭圈要幾濃圈左普通建議大家可以揀濃味至於個牛 我鍾意佢仲係紅紅地食落都仲係嫩同腍嘅另一驚喜係溏心蛋 好好味整體黎計 $108食到和牛湯底又用心熬 又特別性價比幾唔錯值得一提 店內貼滿左日本電影海報都幾有feel 架
金巴利道多韓國餐廳係人都知啦

性價比幾唔錯
值得一提 店內貼滿左日本電影海報
都幾有feel 架

白牛拉麵
香港人好鬼中意食拉面,所以今次就同fd去咗一間食牛骨湯底既拉面,聽fd講呢間野係新開,佢又中意食牛,所以我哋就去試下。佢一共有2款拉面比人簡,我同fd就2隻都試哂。有檸水供應,唔錯佢好多調味供應,不過我個人建議加蒜片同咸菜就夠la,佢d咸菜超好食!!!我食咗好多。其實我同fd嗰個只係個湯底唔同,佢多咗松露味,我係原味,如果你哋嚟試,一定要試松露,超香,超正,BTW,佢d糖心蛋都好正,個蛋黃橙色嫁,我真係好想食多個。可能因為用牛骨煲,佢個湯底比較多油,唔需要再放麻油,因為我比較重口味,我會建議簡濃味湯底,咁就仲正。而拉面既靈魂在於d 面到,佢d面質非常好,好彈牙,配埋d咸菜一齊食,正!而d牛肉都煮到好入味,份量都幾多,值得一試。

佢一共有2款拉面比人簡,我同fd就2隻都試哂。

有檸水供應,唔錯

2018-08-23 123 浏览
呢日我同朋友兩個人去尖沙咀食飯,由於想食拉麵嘅關係所以就揀左呢間唔係開左好耐嘅一盛極牛食晚餐,但估唔到佢嘅拉麵真係好驚喜佢嘅拉麵湯底相比起其他拉麵店黎講非常特別,係用牛骨熬製而成,所以佢嘅湯飲起上黎真係好濃郁,再加上白牛拉麵係加埋白松露,所以無論係食定係聞都有淡淡嘅白松露香味。而佢嘅麵都非常有彈性,煮嘅軟硬度因為可以自己揀,所以對於我黎講煮得啱啱好,真係比得上係日本食嘅味道而更值得一提嘅係佢嘅「和王」牛肉,呢個真心勁推。我揀左嘅係灸燒,所以啲牛肉係燒到半熟左右,但又唔會話燒得太熟而好韌。佢嘅牛肉好鮮嫩,食落有啲咬口,仲要食到牛肉本身嘅味道,係我好少搵到有餐廳食到嘅味道如果大家去開尖沙咀不妨真係去試下佢

佢嘅拉麵湯底相比起其他拉麵店黎講非常特別

而更值得一提嘅係佢嘅「和王」牛肉,呢個真心勁推

如果大家去開尖沙咀不妨真係去試下佢
2018-08-22
2018-08-22 138 浏览
平日我都好中意食日本拉麵🍜🇯🇵,所以一知道有新開拉麵🍜店就會約朋友一齊去試試,睇下滿唔滿足到味蕾。.而且朋友中意食牛肉,所以就去咗試呢間係尖沙咀日本拉麵嘅新選擇啦😂🇯🇵!.😊😊個湯底係用牛骨熬製咗20多個小時, 碗麵上枱時濃烈牛骨味,而主角係來自熊本縣和牛, 仲可以簡慢煮、和牛刺身、火灸選擇!今次簡左火灸,肉質細嫩, 個糖心蛋亦整得好入味, 依個價錢食到咁高質素和牛真係好超值!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2018-08-21 850 浏览
There are lots of beef noodles around such as pho, Taiwanese beef noodles and now there is beefy ramen.According to the piece of paper stuck on the table, their broth is made with beef bones while the Wagyu beef slices on top of the ramen are from the rear part cow leg.As for the noodles, they are made in an environment without air.There are two broths to choose from: truffle or beef: I ordered the plain beef ramen as I wanted to try the beef bone broth without any distractions which is why I le

[I'm not quite sure what that means but that is what the guy said]

I ordered the plain beef ramen as I wanted to try the beef bone broth without any distractions which is why I left out the options such as egg, fungas etc.
For the beef slices, there are two choices: sashimi or broiled

When it came, I tried the beef broth first.
I was expecting it to be oily but it wasn't and surprisingly lighter than the usual pork bone broths.
The beef taste was there and enhanced even more by the spring onions.
As for the Wagyu beef, it had a chew to it.
Overall, it was quite a good experience and makes a change from pork.
There are condiments like sesame oil, fried garlic crisps and pickles but I didn't really need it as it was tasty enough.

今天放工,和honey 逛逛有婚紗街之稱嘅金巴利道。這條街靜中帶旺,除了不少婚紗店外,還有唔少韓國餐廳在附近。在金巴利道的末端,發現一間新開的日式拉麵店!而且店內懸著不少「和王」的旗號,十分好奇什麼是「和王」,一於同honey試試看。餐廳的店面唔細,裝修是和式風格,設有吧座同枱座,空間寬敞,感覺舒適。這兒主打兩款拉麵,分別是白牛拉麵$108和極牛拉麵$108。他們的是採用是帶骨髓的牛骨煮二十小時。雖然大家同用牛骨湯底配以秘製醬油,不同的是秘製醬油的比倒,而白牛拉麵的湯更以白松露入饌,真叫人期待。這兒的拉麵配料有九款咁多,包括牛肉、糖心蛋、芽菜、黑木耳、筍、紫洋蔥、紅椒絲、紫菜和蔥,相比平日的拉麵只有兩三款配料,這兒的拉麵餸認真豐富!而且可自由選擇每一款的份量,而湯也分淡、普通同濃味,選擇夠彈性。白牛拉麵$108配和牛刺身這拉麵賣相吸引,拉麵上鋪了唔少的和牛刺身。這兒的和牛肉色嬌嫩,令人垂涎欲滴。和牛是來自熊本縣數量極少而珍貴嘅頂級品種「和王」。原來「和王」與黑毛和牛是需要經日本食肉格付協會評選,飼養28個月以上並獲得最上級A4/A5的認證,並且BMS油花標準達致6級以上才可稱為「和王」

白牛拉麵$108配和牛刺身

這拉麵賣相吸引,拉麵上鋪了唔少的和牛刺身。這兒的和牛肉色嬌嫩,令人垂涎欲滴。和牛是來自熊本縣數量極少而珍貴嘅頂級品種「和王」。原來「和王」與黑毛和牛是需要經日本食肉格付協會評選,飼養28個月以上並獲得最上級A4/A5的認證,並且BMS油花標準達致6級以上才可稱為「和王」。這兒用的更是大腿上肉,難怪肉質軟嫩,牛肉味濃郁又鮮美,而且完全無筋,正!
而那糖心旦認真好吃!無論旦王或旦白都十分入口,而旦王更是半流心的,旦味濃香。
白松露的牛骨湯味道鮮美,而我所點的是濃味,味道份量濃郁。既有牛骨和牛膸的鮮味,也有白松露的幽香。麵條爽口而富有雞旦香,掛湯力十足,
再加上木耳、芽菜、香筍等,口感豐富。原來除了牛肉大有來頭,麵條也十分講究。這是用了有11年歷史的南天製麵主理的真空雞卵麵,而且店內單張説明南天製麵的材料來自曰本。

白牛拉麵$108配火炙和王

這白牛拉麵和剛剛點的白牛拉麵味道相約,而今次牛肉選了火炙而非刺身。這牛肉經火炙後,油脂變得更為甘香,而肉的質感更為突出。和牛入口軟腍,帶肉香,配上材料豐富的拉麵,真叫人滿足。

真是估唔到$108都有「和王」吃,而且牛肉也不會切得太薄,影響口感。加上平日吃拉麵多以豚骨湯居多,而今次試試牛骨湯又別有一番風味,可以一試!

2018-08-21
2018-08-21 62 浏览
一盛極牛,喺尖沙咀金巴利道新開嘅拉麵店。一於過嚟試下。有兩款湯底選擇,同太太都選擇白松露,因為店長推介,喺大火烹20個鐘牛骨湯上面混合白松露秘製醬,比較濃味。餐廳有吧枱同埋四人座位大約可以坐50人。店裏面都有告示牌寫明佢係用真空雞卵面。 麵粉,鹼水及蛋粉材料都係來自日本。 和牛係日本熊本縣。 枱上面有炸咗蒜片,鹹菜配料。上檯份量都唔錯,有白松露嘅香味,我叫嗰一碗雖然選擇湯嘅濃度係濃味,但我覺得可以更濃。4塊火炙和牛厚度都唔錯 (太太叫咗和牛刺身),唔會薄切切,入口軟熟 無根,雖然未到入口即溶境界,但幾好味。 麵嘅質地都幾彈牙有雞蛋味道。 配菜有半熟蛋,芽菜,黑木耳,筍,紫洋蔥,紅椒絲,紫菜,蔥。總括嚟講味道分量都唔錯,一般嘅拉麵店都係豬骨湯底或者海鮮湯底,今次試過牛嘅湯底味道都唔錯,有啲新鮮感。108蚊有4塊鹿兒島和牛,算係抵食,值得推介試下。

2018-08-21
呢間日本拉麵店15/8 開張, 專食和牛拉麵既日本餐廳係香港真係唔多見,而且睇餐廳既介紹,主打既和牛係A4-A5既和牛,自從上次去日本食過頂級既和牛就對果個味道念念不忘,香而不羶,於是決定同朋友就去食下見識下。又尖沙咀地鐵站出尼,都行左一段路先到,係美麗華到再轉右直行就搵到。店鋪都幾大間,出面就已經見到個開放式廚房,師傅係到烹調。*****所有格局同係日本既食堂見到既好相近,開放式廚房對住食客。 ****桌上放滿七味粉,醃菜,麻油,芝麻等既調味料,同冰既檸水供客人自助。 ******張餐單好細心,簡單既一碗麵,有成個表去填寫客人對食物既喜好。 首先有兩款湯底,分別係極牛湯底同白松露湯底,我本身麻麻白松露既味道所以就叫左極牛湯底。朋友叫左白松露湯底,尼到既時候先後悔-呢陣和牛夾雜白松露味既湯底散發出陣陣誘人既香味,好吸引!表上仲可以選擇和牛既烹調方法(刺身或火炙),侍應話刺身比較歡迎,但係我就簡左火炙。仲可選擇拉麵既硬度,食材既份量,可見餐廳對食材一絲不苟。******我碗麵,冇諗過上面仲有番紅花咁貴既食材😱,火炙既和牛沒有全熟,所以咬落好嫩好滑,和牛新鮮既肉味仲保存到。 見到隔離桌有人

店鋪都幾大間,出面就已經見到個開放式廚房,師傅係到烹調。

*****
所有格局同係日本既食堂見到既好相近,開放式廚房對住食客。

****

******

表上仲可以選擇和牛既烹調方法(刺身或火炙),侍應刺身比較歡迎,但係我就簡左火炙。仲可選擇拉麵既硬度,食材既份量,可見餐廳對食材一絲不苟。

******
極牛湯拉麵

我碗麵,冇諗過上面仲有番紅花咁貴既食材😱,火炙既和牛沒有全熟,所以咬落好嫩好滑,和牛新鮮既肉味仲保存到。 見到隔離桌有人叫刺身,係薄身d既生牛肉。呢個湯底係濃濃既和牛香,好好飲。

隻溏心蛋係我最鍾意既配菜,裡面係溫泉蛋半溶既蛋黃,同埋隻蛋有陣煙肉味,唔知點整呢?

餐廳試業幾日,只有呢兩款既和牛拉麵選擇,鍾意食和牛既你,唔好錯過,因為呢到既和牛同拉麵都好正,又大碗,性價比都十分高,值得嘗試。
極牛湯拉麵
  • 極牛湯底拉麵
2018-08-20 85 浏览
餐廳係剛開業的, 當晚去已經好多人啦..!赤牛拉麵 🍜 ($118), 牛肉有慢煮、和牛身、火灸選擇🐂🐂.今次簡左火灸🔥,和牛嚟自熊本縣,輕微用火燒過表面的牛肉帶點點香口, 肉質細嫩,係成碗麵精粹! 個人認為半生熟溏心蛋出色而且味道濃郁😌至於湯底是淆咗廿幾小時牛骨湯, 有陣陣牛味不過有d人可能覺得偏淡, 但食咗成晚完全無口渴,證明係無加味精😉雖然麵份量好多但鹼水味有點重.另加入生紫洋蔥清甜而且好刺激味蕾!
餐廳係剛開業的, 當晚去已經好多人啦..!

2018-08-20 57 浏览
食豚骨🐖、雞湯🐓、同蝦湯拉麵🍜真係食到厭曬唔想再食😂上網睇到有間新開張嘅牛牛拉麵舖😌主打牛骨湯底🐄又未食過😃所以決定一戰🤭~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~😋味道😋一盛極牛 ~$108牛肉同跟麵嗰半隻溏心蛋真係好正🤤蛋黃真係全流心🤙🏻仲要好夠味👹食完半隻真係好想瘋狂追加😝牛肉有分火炙同埋刺身🤓前者就不過不失都可以算above average🤫但係刺身真係必食之選🤩入口油脂味重到食完一塊之後陣味keep住留喺口入面🙊一啲腥味都無真係加曬分💯不過個湯底同埋個麵就無乜特別同埋有小小油😳~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~☺️環境服務衛生☺️嗰到裝飾都走曬日本風🇯🇵自己一個嚟食仲可以坐吧枱😌雖然間舖就唔多位但係都算坐得舒服☺️間唔中啲職員都主動行埋嚟問你覺得碗麵點同有咩幫到手👍🏻整體嚟講到算乾淨🤓~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🤑抵食🤑可能因為牛好貴所以成碗拉麵比起出面都會貴小小😳不過都可以接受嘅🤭~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~📣整體評分: 6/10📣
😋味道😋
一盛極牛 ~$108
☺️環境服務衛生☺️
🤑抵食🤑
📣整體評分: 6/10📣
一盛極牛(刺身)
一盛極牛(火炙)
一盛極牛(刺身)
一盛極牛(火炙)
2018-08-19 43 浏览
同女朋友最常去嘅地方都係離唔開尖沙咀,女朋友又好鍾意食拉麵,但其實尖沙咀好多間都食過,去到7:30最旺嘅時間又一定要排隊,真係諗唔到唔流排隊可以去邊食🙈不過真係唔只係咪好彩,行行下經過一間拉麵店,而且仲係啱啱新開,人流唔多,唔流排隊,於是就入去試試,一入去到去就有位坐😂不過有啲失望嘅係因為啱啱新開嘅關係,所以供應量唔多,只係得返極牛拉麵,仲要冇晒糖心蛋😭不過入咗黎,就姑且試下啦😅.極牛拉麵配火灸($108)火灸即係燒過嘅牛肉,個味道好似食緊牛舌咁,好有牛味👍🏻而麵身好多彈性,好煙韌,個醬油湯底鹹度都啱啱好😋.極牛拉麵配和牛刺身($108)最大嘅分別就係換左和牛刺身,個刺身都幾鮮味,不過反而有少少韌😅如果你太怕洋蔥味搶喉,最好剔走左先🙈
極牛拉麵配火灸($108)

極牛拉麵配和牛刺身($108)

2018-08-15
2018-08-19 85 浏览
尖沙咀新開拉麵店 :一盛極牛,香港比較少有既牛骨湯底,一行兩個人 試左赤牛拉麵 🍜 一碗要火灸牛肉 另一碗和牛刺身!啱啱好老闆在場解説可解定價較高,因為佢地所用既牛係嚟自熊本縣頂級可刺身食用 A5 和牛- 和王 。聽完就明左,平常日本身和牛刺身$100 幾片都合理。 老闆仲話用嘅係牛既大肶肉,所以比較有質感。個人認為半生熟溏心蛋做得幾好,至於牛骨湯底有陣陣牛味不過覺得偏淡, 但食完就無口渴感,而且個人覺得拉麵湯一定要夠熱,佢碗湯食完都仲可以出煙👍🏽
用餐优惠
試食活動