2018-09-10 39 浏览
今日放工既時間,突然好肚餓,咁就去左搵嘢食,經過呢間拉麵店,諗住走入去,點知原來未開門因為佢開六點,好彩佢地個店員都提早比我入去坐住先呢間拉麵店就有2款拉麵比你揀一款叫極牛拉麵,一款叫白牛拉麵極牛拉麵係原味既牛骨湯拉麵而白牛拉麵就係白松露味既牛骨湯拉麵2款拉麵都係同一樣既價錢$108今次我就揀左極牛拉麵而比較特別佢既牛肉有得揀和牛刺身或火炙比你揀我就揀左火炙,碗麵唻到第一時間就係聞到好香既牛骨湯味而我第一樣食既係佢既火炙牛味道好濃郁,直頭好似煎牛扒一樣咁香佢個湯呢就好鮮甜亦都好濃厚配合埋彈牙既麵係一個天衣無縫既組合雖然今次無機會食到白牛拉麵,下一定要再試
今日放工既時間,突然好肚餓,咁就去左搵嘢食,

經過呢間拉麵店,諗住走入去,點知原來未開門

因為佢開六點,好彩佢地個店員都提早比我入去坐住先

呢間拉麵店就有2款拉麵比你揀

一款叫極牛拉麵,一款叫白牛拉麵

極牛拉麵係原味既牛骨湯拉麵

而白牛拉麵就係白松露味既牛骨湯拉麵

2款拉麵都係同一樣既價錢$108

今次我就揀左極牛拉麵

而比較特別佢既牛肉有得揀和牛刺身或火炙比你揀

我就揀左火炙,碗麵唻到

第一時間就係聞到好香既牛骨湯味

而我第一樣食既係佢既火炙牛

味道好濃郁,直頭好似煎牛扒一樣咁香

佢個湯呢就好鮮甜亦都好濃厚

配合埋彈牙既麵係一個天衣無縫既組合

雖然今次無機會食到白牛拉麵,下一定要再試
2018-09-10 67 浏览
尖沙咀一向多拉麵店,聽講黎緊會有幾間過江龍進駐真係十分期待。一盛極牛就先打響頭炮,以極品A5和牛作賣點,配以牛骨高湯及鮮蛋麵,單單係呢個組合已經令愛牛人士心動。極牛拉麵,因為食真啲牛湯嘅味道所以所有配料都揀左半分,減低對牛骨湯嘅影響。睇住師傅由切牛到盛湯都一絲不苟,未食都加分俾佢了。牛骨飲落清爽,雖然唔係豬骨湯咁會呈現奶白色,但淡棕色嘅湯頭味道十分濃郁甘香。和牛刺身經伙記提點,唔好浸係個湯裡面太耐,否則牛脂會溶得太快,牛肉就會變韌的了。果真輕輕浸過嘅和牛十分嫩滑細緻,配上偏硬身蛋麵,整個組合配搭上黎好好食。溏心蛋真係做到七成熟,入味之餘蛋濃郁。令到蛋麵食落更香口。飲埋支波子汽水,真係十分正。呢度以日式酒館佈置,同時又放住日劇歌曲令人彷彿置身日本街角一般。
極牛拉麵
睇住師傅由切牛到盛湯都一絲不苟,未食都加分俾佢了。
溏心蛋真係做到七成熟,入味之餘蛋濃郁。令到蛋麵食落更香口。
波子汽水
飲埋支波子汽水,真係十分正。
2018-09-06
極牛拉麵
2018-09-09 69 浏览
今日星期日難得出黎尖沙咀試新野,網上睇食評都好不錯,但明明寫明營業時間係星期二至星期日18:00-0200,現在時間先係19:30,照理應該有開但黎到係⋯⋯冇開???門口都無說明原因,好失望

但黎到係⋯⋯

冇開???
門口都無說明原因,好失望

2018-09-09
2018-09-08 52 浏览
🍜超濃牛骨湯拉麵$108- 一盛極牛尖沙嘴新開的牛骨湯拉麵! 香港專門吃牛拉麵的真的不多, 而這家的湯底亦值得一讚!拉麵種類只有2款: 極牛跟白牛拉麵!極牛是以原味牛骨作湯底,而白牛則是牛骨湯+松露! 個人就較喜歡後者😍 松露味香氣噗鼻, 味道相當香濃, 跟牛骨湯並無違和感, 亦未會太油膩,鹹度適中!💓牛肉可選生牛跟火炙牛! 後者牛味會較濃! 不錯不錯👍🏻 拉麵質感亦可選配硬度! 溏心蛋亦做至半熟流心, 整體質素是滿意的!!
🍜超濃牛骨湯拉麵$108- 一盛極牛
拉麵種類只有2款: 極牛跟白牛拉麵!
溏心蛋亦做至半熟流心, 整體質素是滿意的!!

2018-09-08 3842 浏览
別出心裁日本牛骨拉麵今日黎到新開既日本牛骨拉麵店!環境舒適,用淡黃色作主調,加上復古味既日本海報,充滿日本既風情。「白牛拉麵$108」湯底:可以簡牛骨清湯底or白松露湯底,鍾意菇菌類既我,當然會試下加白松露。熬左20個鐘既湯底,每日只賣150碗架咋。牛味超濃郁,加上白松露更甘甜!之後既重點就係簡牛肉:和牛刺身or火炙和牛。火炙和肉,選用左熊本既a4/a5級和牛王,脂肪比例好完美,咬落去有少少入口即融,牛肉汁爆開,和肉質感細軟,牛味香濃,慢慢融落口中,超 好 食 !!!溏心蛋,芽菜,黑木耳絲,荀,紫洋蔥,紅椒絲,紫菜,蔥,拉麵硬度,都可以自己選擇!拉麵彈牙又爽口,用左「真空雞卵拉麵」,所用既材料,包括:拉麵粉、水、雞蛋粉,都係來自日本,更係日本購置左一部軟水機,先做出係日本既感覺!好耐未食過咁有水準既拉麵,加上價錢合理,好推薦大家黎食!
別出心裁日本牛骨拉麵

「白牛拉麵$108」
火炙和牛
白牛拉麵

好耐未食過咁有水準既拉麵,加上價錢合理,好推薦大家黎食!
2018-09-08
火炙和牛
白牛拉麵
放工經過呢度見到開左間放嘅拉麵店,緊係要率先試一試啦😍呢度主打牛骨湯拉麵,湯底以帶骨髓嘅牛骨大火煮20個鐘而成😋呢度所有配菜都可以自選分量,唔使擔心有咩唔食,鐘意食又可以要多d..好貼心👍極牛拉麵❤️牛湯濃郁,每一啖湯都係牛嘅啖啖精華😍和牛刺身嫩滑,入口即溶😋麵嘅硬度可自選,出到嚟剛剛好👍白牛拉麵❤️松露好出,但唔會蓋過牛嘅鮮味~溏心蛋令人回味無窮,內裡流心✌️好出色。所呢度成間店鋪都以日式裝潢,座位闊落,環境舒適,推薦👍
放工經過呢度見到開左間放嘅拉麵店,緊係要率先試一試啦😍

極牛拉麵❤️

白牛拉麵❤️

呢度成間店鋪都以日式裝潢,座位闊落,環境舒適,推薦👍
2018-09-03
  • 白牛拉麵
2018-09-05 50 浏览
店鋪位置較隔涉。價錢比一般拉面店貴,但$108食到一碗和牛拉面,即管一試。湯底同牛肉有兩款選擇, 火灸牛或和牛刺身。湯底是醬油加牛骨煲成的湯底,我選擇了較濃湯底,略為有一點鹹,但牛肉十分好食,不論是火灸牛還是和牛刺身,牛味很香很濃,而且碗面份量都好足夠。依個價錢絕對值回票價。員工服務有酒店級數(由其是有紋身同大耳環果位店員,招乎時對食物詳盡介紹,埋單時亦聽取我地既建議同評價), 可能同日本老闆有關,加上座位闊落舒適。一定會再返兜!

2018-09-04
  • 火灸牛
  • 牛刺身
2018-09-05 65 浏览
新開既拉麵店😀以為又係叉燒拉麵?唔係丫,呢度冇得賣😌呢度賣既係『和王』拉麵😍『和王』係熊本縣產頂級品牌,需要飼養28個月以上,達A4至A5等級認證兼6以上既BMS😋好珍稀🤓店員好友善,為綿羊介紹極牛同白牛,仲有和牛刺身同火炙既分別🙂🌟唔建議大家嗌刺身浸落個湯度整熟佢黎食,因為會變得煙韌😵火炙係6-8成熟,有需要既話可以要求生啲或者熟啲🙋----------白牛拉麵 配 火炙牛肉 $108牛骨湯湯底加左白松露,真係一大賣點😂雖然綿羊只係揀左普通濃度既白松露,但係一上枱都已經聞倒一陣淡淡既白松露香😚食落個麵真係好香白松露味,所以食到一條麵都冇淨😆湯底真係幾油,成層油好明顯浮左係面,原來目的係保留牛骨湯既香味😂至於個火炙牛肉,好有驚喜👍綿羊其實好怕火炙既野食,因為通常燒完都有陣濃味😵但係呢度,就算綿羊要求熟啲,都完全冇濃味😍而且一啲都唔韌,好滑😙啲配料係可以揀要幾多,特別要講既係紫洋蔥,唔洗驚佢係生既會辣口,佢係非常之薄,浸落個湯入面已經可以整熟佢,甜甜地絕對有助增加味道層次😉
----------
白牛拉麵 配 火炙牛肉 $108
白牛垃麵
火炙牛肉
2018-09-02
2018-09-04 39 浏览
數年前曾經在尖沙咀一間拉麵店嘗過牛骨湯拉麵,一試難忘,可惜天意弄人,小店已結業多年。終於看見有新的牛骨湯拉麵,而且還是日本人開的店,筆者欣喜若狂,馬上就去拜訪拜訪!門面是非常的有氣勢,加上旁邊布幕隨風飄動,非常有行軍打仗搖旗吶喊之感!一碗好的牛骨湯頭,比豬骨湯用上兩倍的時間,兩倍的牛骨也只能得出一半的湯頭,所以說牛骨湯比豬骨湯矜貴,絕對沒有誇張。拉麵選擇越簡單越好,我選了一碗最基礎的極牛湯,一嘗當店招牌。首先當然要說湯底,牛骨味香濃,牛肉跟咸味交錯的清湯底中,帶少量的油,對筆者來說是剛剛好。由熊本來的和牛果真入口即溶,在口中化開時又帶點牛香,在脂香跟牛香中取得平衡,非常好吃。蛋只有半顆,做到溏心全流質值得一讚,不過味道可以醃得更濃郁。此外麵質適中,而且帶微微麥香。配料選擇相當多,但份量略少,所以都只能淺嚐,大都不過不失。同伴的白松露湯底可真不得了!白松露味濃得好像在喝松露野菌湯一樣!

题外话/补充资料: 整體來說拉麵的質素都不俗,湯底有驚喜,加上親切有禮的店員,絕對值得encore的拉麵店。
2018-09-04 89 浏览
早排見到係尖沙咀開左間拉麵店,餐廳的拉麵唔係用叉燒及豬骨湯,取而代之係用了靚靚的A4牛肉及牛骨湯!餐廳唔似一般的拉麵店環境暗暗地,利用白色及木色,加上牆上富有日本特色的畫作,整體個感覺都好日本好舒服。餐廳有別其他的拉麵店,以牛為拉麵的中心,無論牛骨湯、牛肉,還是拉麵都選用優質的食材。特別一提的係餐廳仗用的牛肉係來自能本縣數量相當稀少的頂級A4或A5的的「和王」!白牛頂級的湯底加入白松露,令牛骨湯味道更有層次… 入口先係濃厚的松露味,再黎就飲到牛的鮮味。重點係唔似其他拉麵店的湯底咁咸,飲湯都唔會覺得好口渴。職員上菜時都好甜心提醒,我揀的和牛刺身要盡快浸入湯內,因此個牛骨湯凍左先浸熟牛肉就會比較韌。半熟的和牛刺身食落牛味好濃,而且肉質非常嫩滑!如果大家鍾意食3-5成熟的牛的大家,我超推薦大家選和牛刺身!拉麵可以選自己心水的硬度,我今次就揀左硬 (餐廳仲有超硬)。利用軟水及日本的蛋及麵粉,麵質非常彈牙!至於朋友就叫了一份極牛拉麵,即原味的牛骨湯牛肉拉麵。沒了白松露的味牛骨湯的牛味比白牛湯底更出。火灸牛肉經燒香後,油香會比較出,整體的感覺幾好食!大家食飽飽之後,仲可以坐多陣飲杯野,同朋友仔傾下

大家食飽飽之後,仲可以坐多陣飲杯野,同朋友仔傾下計Tim… 少了一般拉麵店的迫夾感,大家可以一邊享受下牛骨和牛拉麵的美味,一邊同朋友仔有個好的Quality Time!

2018-09-03 2513 浏览
日本的美食何其多,其中拉麵為絕對必吃款!加上日本拉麵學問博大精深,各處各地都有自己的特色和口味,要讓一碗拉麵保有自己的風格,店家有非常多的堅持以及必須維持的細節。除了定番款的豚骨湯底或鳥湯底,使用頂級日本和牛的牛肉拉麵當然也是必須要試之一之所以稱為「和王」,也就表示為和牛之王,那與一般和牛有何不同?「熊本和王」需要經過日本食肉格付協會評選,飼養28個月以上並獲得最上級A5或A4等級認證且BMS (Beef Marbling Standard 油花標準等級)需達到6以上才可以稱為「和王」白牛拉麵@ 入口陣陣白松露味帶出牛骨湯既鮮甜選用熊本A4/ A5 級的和王牛,油花適中,肉質柔軟肉味濃,煎香後浸湯亦不會太多油,份量十足。湯底熬足 20 小時,聽侍應講每日只賣約150碗牛味濃得化不開,與甘香的和牛相當搭調。麵條更不用多說,每口彈牙得黎都掛上濃湯,每口盡是牛肉精華。 牛骨熬製的湯頭十分濃郁,味道十足。光用看得口水就快滴出來了!實際品嚐後能感受到濃郁牛肉香。麵條會紮實吸收高湯精華,再搭配柔軟的燒烤牛肉片厚切長型的和牛,除了易於燒外,亦易於入口,口感柔軟又帶爽嫩
白牛拉麵@ 入口陣陣白松露味帶出牛骨湯既鮮甜
厚切長型的和牛,除了易於燒外,亦易於入口,口感柔軟又帶爽嫩
2018-08-31
2018-09-03 36 浏览
尖沙咀天文臺道開左間以牛骨做主題的拉麵店。平時食豬骨就多,牛骨就少有啲啦。我同朋友兩個分別點左 招牌白牛拉麵、極牛拉麵。白牛拉麵 配 和牛刺身首先白松露湯底夠濃,每條麵條都吸滿左白松露既湯汁,整個口充滿白松露既香氣。和牛刺身係熊本a5和牛,size剛好一塊一啖,肉質好滑好嫩,吃上口滑如拖羅,非常好味!依家諗起都想再食!極牛拉麵 配 火灸牛肉極牛係醬油湯底,經過火灸後牛肉變得有嚼口,脆口的紫洋蔥亦帶黎刺激的味蕾。
尖沙咀天文臺道開左間以牛骨做主題的拉麵店。

平時食豬骨就多,牛骨就少有啲啦。
我同朋友兩個分別點左 招牌白牛拉麵、極牛拉麵。

白牛拉麵 配 和牛刺身

極牛拉麵 配 火灸牛肉

2018-08-31 1031 浏览
一向喜歡吃牛嘅我 今日唔打誤撞竟然畀我搵到間以牛為主題嘅拉麵店 餐廳喺天文臺道嘅大斜路旁邊 光是外牆已經充滿日式風格 超濃厚,秘製醬油等字眼未食已經流曬口水餐廳以白色為主題 感覺非常乾淨 有開放式廚房 廚師即場炮製 客人可以坐喺前面吧枱用餐 一嘗視覺及味覺嘅享受見到呢張紙嘅介紹 就已經知道呢間拉麵店一啲都唔簡單湯底採用牛骨淆製20小時 份量只可以做七十幾碗 非常珍貴牛肉則採用熊本縣嘅和牛 a5及a4等級 餐廳使用的是大腿上肉拉麵麵條為了做出與日本水準最相近 所以食材都是來自日本的湯底可選擇白松露牛骨湯或原味牛骨湯牛肉片可選刺身或火炙過的配料嘅份量及麵條嘅軟硬程度 亦可隨個人口味而選擇和朋友各點了一款 交換食原味牛骨湯配刺身牛刺身牛肉片 色澤紅潤有光澤 絕對是上等貨色餐廳職員建議浸落湯底 用湯底嘅熱力灼一灼 味道更佳牛肉片淋滑 一啲都唔鞋口 相當有牛味配料方面 揀選咗鮮洋蔥 (多)鮮洋蔥味道鮮甜 爽脆又清新拉麵既粗幼度是我喜歡的 相當有蛋味 而且煙韌有咬口永遠拉麵嘅糖心蛋都係最好食嘅 一啖糖心蛋一啖牛骨湯 非常滋味這是白松露牛骨湯配火炙牛肉未食已經聞到湯底白松露嘅香味 味道清幽獨特火炙

未食已經流曬口水

原味牛骨湯配刺身

刺身牛肉片 色澤紅潤有光澤 絕對是上等貨色

餐廳職員建議浸落湯底 用湯底嘅熱力灼一灼 味道更佳
牛肉片淋滑 一啲都唔鞋口 相當有牛味

配料方面 揀選咗鮮洋蔥 (多)
鮮洋蔥味道鮮甜 爽脆又清新

拉麵既粗幼度是我喜歡的 相當有蛋味 而且煙韌有咬口

這是白松露牛骨湯配火炙牛肉
未食已經聞到湯底白松露嘅香味 味道清幽獨特

火炙過嘅牛肉片 相對有咬口 油花味更為豐富

無論係原味牛骨湯還是黑松露牛骨湯 都各有特色
刺身牛還是火炙牛 亦各有長處 最好兩款都試曬
在日本旅遊時吃過很多不同的拉麵,但有和牛刺身的拉麵卻是第一次吃,而且是在香港吃位於尖沙咀的一盛極牛,老闆是日本人,他希望把正宗日本拉麵感覺帶到香港。拉麵的每樣元素都做得極致:使用帶骨髓的牛骨烹煮 20 小時的湯底、使用來自日本熊本縣的 “和王” 和牛刺身、及真空雞卵麵條我點了一碗白牛拉麵。吃之前除了拍照,店員建議先把和牛刺身完全浸在湯內。我跟著做,吃下時感到豐厚和牛肉的清爽及鮮甜的牛肉味道,更邊吃邊喝配有松露的牛骨湯,非常美味。點麵時可以選擇湯的濃度、麵的硬度等等。我比較喜歡濃味拉麵,這次我先選擇普通濃度的湯,後來店員也讓我試了濃味湯底,可以徹底嚐到牛骨湯的烹調功力。如果你也喜歡濃味的話,建議你選擇濃味湯底除了食物好吃,店內的日本電影海報也給我驚喜,很多都是我喜歡的導演的作品,而且在香港沒有太多人認識的日本電影海報也可以在店內看到,相信電影迷不能錯過

2018-08-26 77 浏览
今日陪朋友往百利購買結婚用品, 之後朋友帶我往一盛極牛食晚餐, 我們點了極牛拉面, 白牛拉面和波子汽水, 極牛拉面我選了火炙牛肉, 牛肉燒得香脆, 肉質鮮甜味美, 味道濃郁,入口即熔, 糖心蛋我選了半隻, 蛋味道鮮甜香滑, 配菜有牙菜和黑木耳絲, 食落爽口, 紫菜味道爽脆, 鹹度適中, 拉面面條是深黃色, 入口軟綿爽口, 湯底有濃香牛肉鮮甜味, 而且不含味精, 整碗極牛拉面份量適中, 美味可口;最後我點了波子汽水, 第一次飲罐裝波子汽水和玻璃樽一樣,甜度適中, 好好飲。餐廳座位舒適, 極牛拉面牛肉鮮甜美味, 湯底鮮甜, 面條爽口, 高質美味的極牛拉面, 喜歡食牛肉的「牛肉控」必食。
極牛拉面
2018-08-14