2018-09-04
早排見到係尖沙咀開左間拉麵店,餐廳的拉麵唔係用叉燒及豬骨湯,取而代之係用了靚靚的A4牛肉及牛骨湯!餐廳唔似一般的拉麵店環境暗暗地,利用白色及木色,加上牆上富有日本特色的畫作,整體個感覺都好日本好舒服。餐廳有別其他的拉麵店,以牛為拉麵的中心,無論牛骨湯、牛肉,還是拉麵都選用優質的食材。特別一提的係餐廳仗用的牛肉係來自能本縣數量相當稀少的頂級A4或A5的的「和王」!白牛頂級的湯底加入白松露,令牛骨湯味道更有層次… 入口先係濃厚的松露味,再黎就飲到牛的鮮味。重點係唔似其他拉麵店的湯底咁咸,飲湯都唔會覺得好口渴。職員上菜時都好甜心提醒,我揀的和牛刺身要盡快浸入湯內,因此個牛骨湯凍左先浸熟牛肉就會比較韌。半熟的和牛刺身食落牛味好濃,而且肉質非常嫩滑!如果大家鍾意食3-5成熟的牛的大家,我超推薦大家選和牛刺身!拉麵可以選自己心水的硬度,我今次就揀左硬 (餐廳仲有超硬)。利用軟水及日本的蛋及麵粉,麵質非常彈牙!至於朋友就叫了一份極牛拉麵,即原味的牛骨湯牛肉拉麵。沒了白松露的味牛骨湯的牛味比白牛湯底更出。火灸牛肉經燒香後,油香會比較出,整體的感覺幾好食!大家食飽飽之後,仲可以坐多陣飲杯野,同朋友仔傾下
大家食飽飽之後,仲可以坐多陣飲杯野,同朋友仔傾下計Tim… 少了一般拉麵店的迫夾感,大家可以一邊享受下牛骨和牛拉麵的美味,一邊同朋友仔有個好的Quality Time!