2017-07-09 202 浏览
灣仔有間名叫一番風味有親戚食過覺得唔錯,所以就和同事放工後去食晚餐!!環境幾舒適, 掛左幾幅舊香港既相, 真係別有一番風味喎!決定食海鮮宴,叫左好幾款海鮮!!食完覺得真係幾好食,所以要推薦比大家試下!避風塘炒蟹。蒜香粒炒到非常香口乾身超級惹味!味道濃郁入味!肉蟹夠哂大隻,蟹蓋內既蟹膏藏左蓋內兩側,一定要記得食埋唔食就走寶啦!!蟹膏鮮味正呀!至於蟹鉗既肉非常緊緻!!好厚肉夠鮮味!黃金蝦一份有好多隻!!外層蝦咸蛋皇醬重重包圍!!睇見都勁想食連殼咬吸啜蝦頭!炸到好香脆可以食埋d殼!!蝦肉爽彈無比!實在太好食啦!!餐廳內有提供wifi~~環境唔錯幾乾淨!海鮮夠哂新鮮!大廚功價一流

環境幾舒適, 掛左幾幅舊香港既相, 真係別有一番風味喎!

2017-07-09 168 浏览
一番風味🍴成日經過灣仔呢條街 都無留意過呢間望上去裝修較簡單既餐廳 之前同朋友食過一次晚飯 今次請爸爸食飯 再返黎一次 都係咁好味🙂涼瓜牛肉 夠鑊氣 涼瓜甘甜 份量都算多🙂紅燒龍躉 味道好好 無乜骨 送飯一流 🙂星州炒辣蟹 連續兩次都有食 啲蟹幾新鮮 個汁不得了 酸酸辣辣 味道適中 份量幾多 配埋饅頭食 甜酸辣混在一起 正!🙂燉雪梨 飯後甜點 同媽媽一人一個 因為熱氣 所以食完好舒服 💭地方舒適 餸菜有驚喜 爸爸媽媽大讚三個人 $660 唔特別平 但好滿足見佢個午餐都好似幾正 下次再試 😋
一番風味🍴

地方舒適 餸菜有驚喜 爸爸媽媽大讚
三個人 $660 唔特別平 但好滿足
見佢個午餐都好似幾正 下次再試 😋
2017-07-05 205 浏览
近排忽然間諗起好耐冇食過嘅蟹粥,就開始search下啦,就搵到灣仔呢間喇。夜晚七點鐘左右,應該時間尚早,一去到即刻有位。我哋坐低左冇耐之後就開始不停有客,滿座了,好彩我哋早左少少到。餐廳嘅裝修唔錯,空間闊落,我吔一行四人安排坐咗係卡位,感覺舒適,絕對冇我手撞你手嘅情況。我哋睇完餐牌之後,揀咗四人餐首先嚟嘅係兩碟餐前小食第一碟花生,就咁睇佢嘅外表,我就估唔到係咩味道。原來係酸酸甜甜,帶啲話梅味,本身仲有少少脆,唔係煲淋左果種,幾特別。第二碟係手撕雞,我覺得手撕雞嘅粗幼,好影響食落去嘅口感,呢碟做得剛剛好。呢碟俾咁多'沙'遮住嘅,就係風沙鮑魚撥開D沙,鮑魚好大隻呀。呢個鮑魚做得好出色,咬落去,完全唔韌,食落爽脆。估唔到用油炸,都食到同蒸出黎嘅鮑魚同樣嘅鮮味,讚跟住係主角出場啦,羔蟹粥。首先值得一讚嘅就係侍應嘅服務,上完呢煲蟹粥之後,佢見到我哋攞起手機,就好主動咁用個湯勺撈起個蟹蓋,等我哋捕捉呢個鏡頭,等我哋影完,跟住再幫我地每人分一碗。打開個煲蓋,就望到感覺軟綿綿兼帶金黃色嘅蟹粥。金黃色到呢個程度,可想而知佢地用嘅蟹,絕對係爆羔。啲粥煲得好綿,食落口好軟滑,兼且帶有香濃嘅蟹膏味道。講起蟹粥

我哋睇完餐牌之後,揀咗四人餐

首先嚟嘅係兩碟餐前小食

呢碟俾咁多'沙'遮住嘅,就係風沙鮑魚

跟住係主角出場啦,羔蟹粥。

打開個煲蓋,就望到感覺軟綿綿兼帶金黃色嘅蟹粥。
金黃色到呢個程度,可想而知佢地用嘅蟹,絕對係爆羔。
啲粥煲得好綿,食落口好軟滑,兼且帶有香濃嘅蟹膏味道。

講起蟹粥,大家可能會諗起去澳門食嘅水蟹粥。
羔蟹粥同水蟹粥最大嘅分別係,水蟹粥會較為清甜,而粥既顏色無咁黃,蟹本身會較為少肉;羔蟹粥相對香濃,同水蟹粥有明顯既對比。

不得不提既,就係隻羔蟹本身,除左爆羔之餘,肉質都相當結實飽滿,絕對係新鮮貨色,亦冇因為只係用嚟煲粥,而選用次貨。

跟住再來就係呢碟黃金蝦,濃濃嘅咸蛋黃甘香再配上新鮮嘅海蝦,配搭得宜。

食完濃味嘅海蝦,跟住就輪到相對清淡嘅蒸龍躉,佢哋選用左魚肉去做,而唔係頭腩。咁大家就可以忙完一輪要剝殼嘅蝦蟹,唔使再去lun骨,睇嚟呢個套餐菜式有用心設計過。

總結:今次除咗食到久違嘅蟹粥,亦係一餐豐富嘅海鮮餐。而價錢方面,都只係每人二百幾蚊,絕對值回票價。
  • 風沙鮑魚
2017-07-05 134 浏览
叫咗一窩蟹粥,一份陳皮蒸龍躉,一個薑蔥蠔煲同一個你梨汁排骨. 後來因為滿咗800蚊加送咗軟殼蟹 . 其實我們有四個人, 會送一人一客 total 4客,但我哋已經好飽 ,所以要了要兩客就算. 煲蟹粥好好食!  蟹膏分量好多 ,蟹肉亦很鮮甜 ,顏色都好靚我哋添完再添. 個梨汁排骨, 是為小朋友送飯而叫的,我們大人亦好鍾意,酸酸甜甜幾好味. 陳皮蒸龍躉也很出色, 淡淡的陳皮清香 ,滲入龍躉魚片 ,件數不多,所以好快清了。個薑蔥蠔亦好夠味 ,蠔都算大隻。 總括而言,呢餐非常滿足!
2017-07-05 1384 浏览
又到家庭聚會時候,妹妹話一定要食到蟹粥,我見近日YouTube 有介紹一間灣仔新開蟹粥,又強力推介餐廳蟹粥,我想見識有幾好食🤗平民式佈置,有海鮮同小菜小炒,有充足冷氣坐得特別舒服。這間店舖主推蟹粥及避風塘式炒蟹。四人餐的菜牌十分吸引,主打海鮮,四人來説$1000有找海鮮餐都十分化算小食:左邊是麻辣雞絲,麻麻辣辣十分開胃。 右邊是西湖花生,用甜話梅來炆淋花生, 花生好似黐住蜜糖好可口。風沙鮮鮑個做法同避風塘炒蟹一様,有小小辣再加上吹脆博博薯蓉,爽口鮑魚再加上熱氣整法真係無得輸。黃金海蝦最特別地是佢除左蝦頭有殼外,其他地方都脫了蝦殼再塗上黃金蛋黃醬。食到啖啖黃金醬。蝦肉新鮮彈牙質感,非常可口。芝士焗扇貝都釀入雞髀菇,眼前一亮,非常重口味,一定啱年輕一輩客人。味道好食但一隻足夠。到主角出場招牌羔蟹膏,橙色羔蟹膏又鮮味又濃郁。蟹身亭結實,算新鮮但可能不是食蟹季節,未去到最頂蟹肉。但講到粥底真的冇得輸,每人食到兩碗。我相信一定有必食㰖鼓蒸龍躉球。鍾意食魚嘅人仕一定好鍾意食龍躉,會有充足嘅魚油香味,配合鼓汁蒸法是大眾所喜愛,可以送兩碗白飯。總括來說,家人對這餐非常滿意。

平民式佈置,有海鮮同小菜小炒,有充足冷氣坐得特別舒服。

小食:左邊是麻辣雞絲,麻麻辣辣十分開胃。

我相信一定有必食

總括來說,家人對這餐非常滿意。家常便飯加海鮮是我們喜愛這裏的原因。😍
  • 風沙鮮鮑
收工約左老婆逛灣仔買手機電順便逛一逛, 行經灣仔道時望到對面有食店用大大隻蟹嘅蟹粥做生招牌。對上一次食蟹粥已經係一年前係澳門食, 難得見到香港有可以食蟹粥嘅食店, 當然要同老婆入去拆蟹啦。😋一番風味裝修好有復古風格, 店內擺放了很多舊時代街道照片, 連餐牌設計都幾特別。打開餐牌當然第一時間搵搵個蟹粥先啦, 招牌蟹粥原來係用原隻羔蟹做的, 冇分Size, 一煲$348, 比澳門食仲要平。😍另外店員推介左風沙鮑魚同紅酒扣牛尾, 由於我地得兩個人點埋呢兩樣都唔敢再加野, 驚食唔哂。🙈最先上枱嘅係風沙鮑魚, 未食已經聞到風沙香味, 風沙其實同避風塘炒法差唔多, 非常香脆, 唔太咸微辣, 配上鮮嫩爽口嘅鮑魚, 一脆一軟口感好突出。👍鮑魚食得出好新鮮, 由於鮑魚已預先起肉再放回, 所以食起黎好方便。😄大大隻鮑魚, 外脆內軟。😄呢樣係店員推介嘅新菜式: 紅酒扣牛尾, 份量大得太驚人。😳 全鍋都係牛尾, 兩個人食每人食到5, 6舊。牛尾煮得好腍軟, 紅酒汁調製得好好, 紅蘿蔔已煮到溶於紅酒汁, 連同洋蔥等材料味道入哂牛尾入面。煮出黎嘅牛尾又香腍又唔羶, 連唔好牛肉嘅老婆都食左好多。😙主角招牌羔蟹粥超級

風沙鮑魚

大大隻鮑魚, 外脆內軟。😄

紅酒扣牛尾

主角招牌羔蟹粥超級超級足料, 隻羔蟹好大隻勁多膏。😍 粥底蟹皇色, 啖啖粥都食到蟹羔, 蟹肉亦好鮮甜, 一隻大羔蟹原來真係好多肉, 我地一人食左半隻蟹同4, 5香濃蟹皇粥, 呢一餐超滿足。😋

招牌羔蟹粥

呢度蟹粥又大份又抵食, 咁搞法又少左一個過大海嘅理由啦。🙈

2017-07-03
紅酒扣牛尾
2017-07-02 93 浏览
朋友生日,一行十人決定搵個地方好好地同佢慶祝。因為夜晚約左係銅鑼灣飲酒倒數生日,所以食飯地方選在香港島朋友介紹話有一間中菜廳食海鮮好食之餘都好抵食,所以成班人決定浩浩蕩蕩上去食餐生日飯先酥炸牛腩外脆內嫩,咬落有肉汁,好食薑蔥桶蠔蠔一點都唔鯹,蠔十分飽滿鮮甜黃金軟殼蟹,咸味適中,十分酥脆四季豆炒咸肉,個醬好好食呀,超級惹味蟹粥充滿住超多蟹羔,勁鮮甜避風塘炒蝦,肉質爽口,香蒜味勁重清蒜龍躉,鮮甜嫩滑沙薑雞,沙薑雞味好夠,唔使醬都夠哂味煎藕餅,鬆脆可口粉絲蝦煲,粉絲索哂蝦既精華,推薦!炒雜菌

酥炸牛腩
外脆內嫩,咬落有肉汁,好食

薑蔥桶蠔
蠔一點都唔鯹,蠔十分飽滿鮮甜

黃金軟殼蟹,咸味適中,十分酥脆

四季豆炒咸肉,個醬好好食呀,超級惹味

蟹粥
充滿住超多蟹羔,勁鮮甜

避風塘炒蝦,肉質爽口,香蒜味勁重

清蒜龍躉,鮮甜嫩滑

沙薑雞,沙薑雞味好夠,唔使醬都夠哂味

煎藕餅,鬆脆可口

粉絲蝦煲,粉絲索哂蝦既精華,推薦!

炒雜菌

2017-07-01
庆祝纪念
生日
2017-06-30 66 浏览
I am so gutted I missed the crab congee because it is summer now so the lady who served us suggested Typhoon Shelter crab and some other dishes.My mind was still on the congee so I didn't have any expectations of the other dishes.From the outside, the restaurant does not look big but inside it was huge and offers good privacy.Started with steamed Mantis prawns with egg and Chinese wine. I was shocked how silky smooth the egg was and it was infused with a lovely Chinese wine taste.Next the star o

Next the star of the show was the crab.  It was fresh and there was a lot of sea water in the crab that dripped when you ate.

The prawns coated in salted egg yolk looked difficult to eat because I thought the shells were still on but they wer not.
2017-06-25 123 浏览
今晚係星期三,為自己打打氣,約左朋友係灣仔食個晚飯。呢度既小菜味道不錯,而且七點到都通常有位,而且卡位多,坐得舒服😌。唔多講,都食過好多次。例牌一定叫老火湯,瓦煲上,大約有五碗湯,對於我呢個湯王,飲三碗先夠喉😋😋。今晚係土伏苓豬骨玉米湯,味道不錯,夠料,打工仔成日ot出街食或者屋企少湯水飲,一定要叫。你話係咪無味精,我覺得係有,不夠起碼唔會飲完口渴死,而且$88一大煲都算實惠吧!呢個梨山醬汁骨好開胃,甜甜酸酸甘,有好香濃既醋味,但唔會好酸,有d似甜姜醋😍😍。瓦鍋上檯時裡面仲渣渣聲滾緊 聽覺嗅覺享受啊!排骨好入味,唔會韌👍🏻。個汁無🉐️頂!❤️ 不過排骨真係骨多無咩肉🙈,而且數量唔多(入面多蒜頭同埋姜)😅😅咸香雞 $98 半隻 (叫過例牌,雖然平少少,但半隻多好多舊雞)。呢度雖然得半隻,但都好足料,好肥美,啖啖肉!雞肉嫩滑,皮更滑!唯一欠奉就係無咩雞味,雪藏雞都預左係甘!但醃過既雞肉夠咸帶香,送飯一流。唔錯!😋蒜蓉炒芥蘭$58確實好貴,份量唔多,依家出街食飯有時叫蝶菜仲貴過小菜😓😓。唔想做食肉獸,想食返d菜,但又覺得好唔值。總的來說,如果係灣仔附近,想同朋友食個便飯,吹下水,呢度都係個唔錯既

蒜蓉炒芥蘭$58

總的來說,如果係灣仔附近,想同朋友食個便飯,吹下水,呢度都係個唔錯既選擇喔!
2017-06-25 154 浏览
今天到灣仔看完展覽,同事提議到這家位於灣仔道的一番風味 。從門外看入去以為地方不大,卻想不到原來內有乾坤,座位是頗舒適闊落的。服務周到有禮的侍應,更為我們推介食物 。黃金蝦 $168 蝦殼脆香,蝦肉鮮爽,帶著濃濃的炒蛋黃香氣。星洲炒辣蟹 $288點了少辣,以原隻大蟹加辣椒爆炒,鮮甜肉厚, 蟹蓋像手掌般大,最愛把附在蟹蓋的蟹膏混入白飯同吃,是絶配。金銀蛋莧菜 $68 嫩綠的覓菜很有菜香。菠蘿咕嚕肉 $68 以肉片做的咕嚕肉,稔滑有肉香,青紅椒新鮮,醬汁調味適中,不會過酸或過甜。菜牌的食品種類選擇不少,也有非一般的菜式,價錢豐儉由人。
今天到灣仔看完展覽,同事提議到這家位於灣仔道的一番風味 。

服務周到有禮的侍應,更為我們推介食物 。

黃金蝦 $168

蝦殼脆香,蝦肉鮮爽,帶著濃濃的炒蛋黃香氣。

星洲炒辣蟹 $288

金銀蛋莧菜

金銀蛋莧菜 $68

嫩綠的覓菜很有菜香。
菠蘿咕嚕肉

菠蘿咕嚕肉 $68

菜牌的食品種類選擇不少,也有非一般的菜式,價錢豐儉由人。
金銀蛋莧菜
菠蘿咕嚕肉
  • 星洲炒辣蟹
2017-06-23 77 浏览
與家人外出晚飯,爸爸要吃海鲜,家姐想吃煎炸香口菜式,想起一番風味……我都末试過,於是决定一試……去到一番目見 門面不太大招牌明亮很有種日本風的感覺再內進原來裏面也很寬倘的,裝修整潔光亮座位舒適……發現最近做緊"一蚊一隻軟殼蟹"打開Menu有多款小菜供選擇……以一蚊享用了一隻~ 砵酒 軟殼蟹蟹雖然比較細隻,也炸得甘香鬆脆……風沙鮑魚/ $48一客有 四隻 ,肉質柔軟得來 爽口~面層佈满的包糠令鮑魚多了一重脆脆的口感!星洲炒辣蟹/ $ 288一客有一隻 份量, 肥大肉厚得來肉質鲜而嫩滑,醬汁 酸酸甜甜不太辣,是一個新口味,餸飯不錯!辣蟹除了餸飯,還配了一客 饅頭,沾上蟹汁也很滋味呢~黃金蝦/ $108蝦的面層包滿濃濃的 咸蛋黃,口感香脆!再加一客~ 莧菜金銀蛋/ $ 68菜嫩滑,蛋也香~清蒸的,炒的海鲜吃得多,今晚 嚐嚐一番的新風味也很不錯!
去到一番目見 門面不太大招牌明亮很有種日本風的感覺

再內進原來裏面也很寬倘的,裝修整潔光亮
座位舒適……

發現最近做緊"一蚊一隻軟殼蟹"

打開Menu有多款小菜供選擇……

以一蚊享用了一隻~ 砵酒 軟殼蟹

蟹雖然比較細隻,也炸得甘香鬆脆……

風沙鮑魚/ $48
一客有 四隻 ,肉質柔軟得來 爽口~

面層佈满的包糠令鮑魚多了一重脆脆的口感!

星洲炒辣蟹/ $ 288

辣蟹除了餸飯,還配了一客 饅頭,沾上蟹汁也很滋味呢~

黃金蝦/ $108
蝦的面層包滿濃濃的 咸蛋黃,口感香脆!

再加一客~ 莧菜金銀蛋/ $ 68
菜嫩滑,蛋也香~
清蒸的,炒的海鲜吃得多,今晚 嚐嚐一番的新風味也很不錯!
2017-06-19
2017-06-22 73 浏览
之前同朋友試過四人海鮮套餐覺得好抵食,今次帶媽媽兩個人食唔到個超抵海鮮餐,就試下其他海鮮菜式。避風塘炒蟹 $288首先試下避風塘炸蒜,好香好有獲氣,小辣已經好夠辣味。店員細心問我地食唔食得辣,好彩叫左小辣。肉蟹係大size,蟹鉗好大隻,冇縮水,肉質鮮甜。有蟹膏,媽媽二話不說食曬d 蟹膏。落左好多薑同䈡加埋炸蒜十分惹味。黃金蝦 $108賣相好吸引,有八隻蝦。金黃色好多咸蛋黃,上菜時一陣南乳味?食落都有陣味,但係又唔係南乳味。蝦好新鮮彈牙,算幾大隻,最感動係蝦已經碌左殼,成隻脆皮黃金蝦啖啖肉!有幾隻蝦頭仲有膏,好香濃,切勿錯過蝦頭。蒜茸粉絲蒸扇貝 $96/2隻有炸蒜同生蒜一齊蒸,扇貝起左肉切開蝴蝶形,粉絲墊底,略覺扇貝熟左少少,蒜蓉粉絲味道很好。支裝青島 $24冇曬嘉士伯,夠凍,食避風塘蟹一定要隊啤。加埋一$568,媽媽滿意嘅晚飯,不錯。

避風塘炒蟹 $288

黃金蝦 $108

蒜茸粉絲蒸扇貝 $96/2隻

支裝青島 $24
冇曬嘉士伯,夠凍,食避風塘蟹一定要隊啤。

加埋一$568,媽媽滿意嘅晚飯,不錯。
2017-06-21
2017-06-22 91 浏览
父親大人下令這星期家庭聚餐要吃蟹,其實媽媽不太准許,都是擔心血壓,膽固醇既問題..但有時真係一次半次就括出去吧,美食當前,食左先算~講到食蟹,不得不去呢間位於灣仔既一番風味,住灣仔既朋友推介,話佢既蟹粥係必試!先叫左一份避風塘炒蟹~蟹剛剛熟,所以肉質好滑,而且好鮮甜多肉,炸蒜粒比較濕,不過都惹味香口,味道就偏辣~大大隻肉蟹~4個人都用左唔少時間去ko佢~蒜香炒龍等球魚肉質彈牙,有鮮味,以西芹同炒減輕膩感,魚塊份量都好多,每人都食到幾件大大件~黃金蝦用上極多咸蛋黃製作,咸香十足~海蝦爽彈,連殼食都得,好香口~招牌蟹粥一煲有一隻蟹,都係鮮甜肉多~粥綿滑,唔會太咸味道剛剛好,一煲6個人分享都足夠~隻蟹都幾大隻~今餐老豆滿意!

先叫左一份避風塘炒蟹~

大大隻肉蟹~4個人都用左唔少時間去ko佢~

蒜香炒龍等球

黃金蝦
用上極多咸蛋黃製作,咸香十足~
海蝦爽彈,連殼食都得,好香口~

招牌蟹粥
一煲有一隻蟹,都係鮮甜肉多~
粥綿滑,唔會太咸味道剛剛好,一煲6個人分享都足夠~

隻蟹都幾大隻~
今餐老豆滿意!

2017-06-17 74 浏览
喺灣仔區一間中菜館 夜晚食中菜蟹粥晏晝有套餐午市套餐剁椒蒸龍躉頭腩 78 蚊配白飯加凍啡 6 蚊 加白灼時蔬 12 蚊龍躉豆腩蒸既時間啱啱好 , 出面嗰層魚皮夠厚實 魚肉煙靭彈牙 醬汁帶點咸 加上少少剁椒 辣得黎幾開胃 , 賣相係冇, 但味道真係唔錯 😋芥蘭 同咖啡 都中規中舉 可以接受 龍躉頭腩先係重點 !))下午茶餐 蒜香排骨蒸陳村粉 42 蚊加熱奶茶 4 蚊陳村粉 蒸得幾爽口煙靭 如果整薄d更佳 上面有葱花同蒜蓉做點綴 夠哂香 排骨落足料 蒸得幾軟墊 整體唔錯 奶茶夠香滑 !
喺灣仔區一間中菜館 夜晚食中菜蟹粥
晏晝有套餐
午市套餐
剁椒蒸龍躉頭腩 78 蚊
配白飯
加凍啡 6 蚊
加白灼時蔬 12 蚊
芥蘭 同咖啡 都中規中舉 可以接受
龍躉頭腩先係重點 !))

下午茶餐
蒜香排骨蒸陳村粉 42 蚊
加熱奶茶 4 蚊

奶茶夠香滑 !
2017-06-17
2017-06-14 85 浏览
約左很久,終於約到老友又係師兄身份的他敍敘舊,為左方便大家就揾左灣仔呢間門面簡單的餐廳,其實它主要係吃海鮮的,它的裝潢一點也唔似海鮮洒樓但坐下覺得好舒服寬敞。大家睇左餐牌一陣都唔知吃乜好,於是叫店員推介,終於叫左黃金蝦,避風塘瀨尿蝦及招牌蟹粥,店員話二人應該夠吃。店員招呼勤快有禮,等左一陣,先來黃金蝦,色澤金黃又大隻,一入口就嘗到咸蛋黃的金香,蝦殼被炸到脆脆但蝦肉還是嫩嫩的,好鮮味。下一味是避風塘瀨尿蝦,一座金色小山丘在面前(瀨尿蝦被炸蒜溶包著),本人好怕吃瀨尿蝦但美食當前一定要試下,果真好有風味,瀨尿蝦好嫩滑,我連薑片都試左,係老薑好辣但帶甜味。最後係蟹粥,嘩嘩!好大煲呀!終於明白店員話夠我地吃,隻蟹好大隻又多糕又多肉,整煲粥都被蟹糕弄到金黃色,濃濃的蟹香味撲鼻而來,先試蟹肉好鮮,蟹糕金香,粥都唔錯,我地每人好似吃左三、四碗,好好味,好滿足。
  • 招牌糕蟹粥