2017-05-31 83 浏览
今次已經係第二次黎呢度食飯, 第一次一行七人, 但我未有影相, 所以上次無寫食評, 相隔幾星期又返黎呢度, 可想而知我幾中意食呢。今次三個人食飯, 叫左五樣野食, 金沙蝦, 風沙鮑魚, 薑蔥桶蠔,蟹粥,菜。以上講既五樣野食,除左個菜都係以前食過今次再叫,一樣覺得好好味!!! 金沙蝦係蛋黃包住炸既, 炸到岩岩好, 蝦頭仲有膏可以流出黎呀!!!!風沙鮑魚係用麵包康黎炒, 惹味!! 蟹粥得一個SIZE, 可以有10碗....當時我地食左5碗,仲有一半可以拎返屋企慢慢食....蟹多膏到,全部粥變晒黃晒。薑蔥桶蠔正常味道, 同外邊同樣好味!!
薑蔥桶蠔正常味道, 同外邊同樣好味!!

2017-05-27
  • 風沙鮑魚
  • 金沙蝦
  • 蟹粥
2017-05-28 106 浏览
風味小炒並不是浪得虛名的,與朋友經過這店門口時看到門牌,認為既然叫得"一番風味"就應該對自己的菜式有信心,所以就趁大家開始肚餓而入去品嘗。 果然,裝修如舊式茶餐廳一樣的懷舊,但企理度極高,晚飯的過程中完全不覺污穢。 細看之下,原來這家是出名蟹粥系的食品,不過因為有朋友是不能吃蟹的關係,我們還是專注於小菜上好了。1) 麻辣手撕雞:雖然只是我們所點的前菜,但份量都不少, 手撕雞的份量與青瓜份量相若,抵食﹗2) 黑椒牛仔骨:原先以為是以碟上,所以當以煲上的時候覺得頗有驚喜。黑椒味十足,牛仔骨吃起來很軟所以很易入口,而且有超過6塊的情況下覺得都幾抵食。3) 香辣粉絲蝦煲:另一驚喜,以粉絲及辣汁托底下,煮熟的蝦球味就傳至下面的粉絲。這種另類的粉絲煲就令大家會想叫白飯一伴享用。(當然蝦球爽口而入味)4) 椒絲腐乳通菜:可能食用時已經9點多,所以師傅即炒下有鑊氣,通菜感覺上都幾新鮮。綜觀而言:每人大約$100之下是覺得抵食的,最主要是製作上的誠意十足,所以大家吃完後都覺得滿足﹗

麻辣手撕雞

黑椒牛仔骨
香辣粉絲蝦煲
椒絲腐乳通菜
2017-05-25 111 浏览
港島區真係有唔少主題蟹的去處。除咗橋底辣椒蟹,避風塘炒蟹,而家喺灣仔又多咗間食砂鍋蟹粥聞名的一番風味招牌蟹粥係用砂鍋盛煮,上菜時熱騰騰,而且係用膏蟹製作。整鍋粥程橙黃色,蟹份量也唔少,而且鮮味非凡,蟹膏方面就熟成一塊塊唔算盡溶入粥底,口味綿滑,好好味。餐廳嘅避風塘炒蟹,也相當惹味四人用大大隻$288,脆香蒜好多,但略為咸而火喉十足,蟹肉泡油程度剛熟,鮮汁滿滿每人最少都食到3-4件,大滿足黃金蝦,將蝦殼炸至香脆,再爆香蒸熟嘅咸蛋黃,至蛋黃化泡再將脆蝦淯成一體,你話點會唔好食蒜香炒龍蠆塊,魚肉新鮮,唯獨整體覺得過油

招牌蟹粥係用砂鍋盛煮,上菜時熱騰騰,而且係用膏蟹製作。
餐廳嘅避風塘炒蟹,也相當惹味
四人用大大隻$288,脆香蒜好多,但略為咸
而火喉十足,蟹肉泡油程度剛熟,鮮汁滿滿
每人最少都食到3-4件,大滿足

蒜香炒龍蠆塊,魚肉新鮮,唯獨整體覺得過油

2017-05-21 72 浏览
朋友介紹之下,黎到灣仔食中式菜,不過因為到達前已經食左唔少街邊小食,為免浪費,唔可以食太多,而呢到主打招牌蟹粥,聽講份量好多,就先試一煲蟹粥啦等左十零分鐘,個蟹粥黎啦,望落去好大煲,打開蓋,一股熱香氣即刻撲鼻而來,見到有好大隻蟹,仲有好大隻蟹鉗係到,d蟹肉好甜,啲粥入面,仲有好多蟹膏,每一啖都有蟹膏,d粥好入味,好綿滑,唔會太稀,感覺好足料,呢煲粥真係好大碗,朋友食左3碗,我一個人都食左5碗?(^-^) 非常滿足呀!

2017-05-20 113 浏览
一番風味最出名係食蟹粥或者海鮮 今晚過黎想食蟹粥 但係冇😭😭咁食住海鮮過過口癮 花雕蒸瀨尿蝦 瀨尿蝦仲幫忙剝埋殼清蒸最好 好甜 但最好驚喜既係 下面d蛋蛋味再上花雕酒既香味 就咁食已經好驚喜撈埋飯 嘩 好好食🙈🙈馬來炒辣蟹 今晚之重點 😍😍隻蟹大大隻唔再講 個汁超級出色酸酸地 少少辣 好香口 個汁做得非常出色大廚最後仲打左d蛋花落去個汁度 好香蟹既每一部分都非常入味 而且不失鮮味簡直係今晚之驚喜😚😚風沙鮑魚 蒸鮑魚食得多 未試過有炸鮑魚啵將鮑魚輕輕炸一炸 外表鬆脆 裡面依舊非常juicy 風沙脆脆非常香口 用黎撈飯一流👍🏼👍🏼好耐未試過一餐飯有咁多好食既野撈飯😁好滿足既一晚😄😄😄😄
一番風味最出名係食蟹粥或者海鮮

好耐未試過一餐飯有咁多好食既野撈飯😁
好滿足既一晚😄😄😄😄
2017-05-16
2017-05-16 104 浏览
友人近日升識又加薪,當然由她發辨請食飯,選擇了公司附近的一間餐廳方便下班前來。一番風味的名字帶有點日式風情,就連裝修設計也是走簡約路線,豈料原來是家主打海鮮的中菜館,有點意想不到呢~門面以灰色牆身和黑色字體作為主色調,內𥚃以木質為主結構,感覺簡約潔淨,頗為舒服。打開菜牌,菜式選擇也不乏,除了海鮮外,還有其他傳統小炒類的,竟然還有脆皮牛腩呢,不過由於友人是半素食者的關係,所以我們今天便點了全海鮮宴。看到了有一個4位用的海鮮餐,菜色很吸引,但為什麼沒有2人海鮮餐呢(哭)~蒜茸粉絲蒸扇貝$96我們先每人來一隻扇貝,扇貝味道鮮甜,火喉來得剛剛好,肉質細嫩預先拆肉旳扇貝放在粉絲上,好讓粉絲吸盡了它的鮮味,每一滴精華也沒有浪費,加上蒜茸的香味滲透在粉絲間,而且粉絲吃上口還是軟柔柔的,很好吃。黃金軟殼蟹$116平時吃到的軟殼蟹都已經是斬開了的,少有地吃到一整隻的軟殼蟹呢,而且還清晰地看到了整隻蟹的外型。$58 一整隻軟殼蟹頗為大隻,CP值甚高。香濃美味的鹹蛋黃包裹著整只軟殼蟹,吃下去每一口也充滿著郁香的鹹蛋味,炸得外層香脆,內𥚃肉爽,蛋黃香味濃郁,炸得也夠乾身,沒有多餘油脂。內裡的肉也有不少,粉漿亦

蒜茸粉絲蒸扇貝$96

黃金軟殼蟹$116
內裡的肉也有不少,粉漿亦夠薄身。

避風塘炒蟹$328
最後其實有考慮過吃這𥚃有名的蟹粥,但畢竟上星期才剛在澳門回來,最後決定吃炒蟹吧~
避風塘炒蟹炒得夠香口夠惹味,冇諗過唔係大排擋都可以炒得甘惹味!炒蟹埋藏於粒粒風沙蒜粒中,由於沒有點少辣,味道吃下去會有點偏辣,但並不會太辣,個人覺得用上羔蟹來炒比起肉蟹來得更好吃及來得更香濃。
蟹蓋內藏有大量的蟹羔,蟹羔香濃結實,混和金黃色的炸蒜粒一起吃,味道濃得化不開,而且蟹羔份量非常多,和友人開心share 也十分足夠。
除了蟹蓋外,蟹腳也同樣充滿蟹羔,蟹肉夠鮮甜新鮮,而且蟹鉗亦夠大隻,蟹殼並不會太厚重,很容易便可以拆掉,把一整條肉拆出來。

每次去食避風塘炒蟹來來去去也是那三數間,想不到灣仔竟然會有其他地方同樣有得食,而且仲炒得很夠鑊氣,地方亦夠乾淨整潔,以後吃蟹有多個選擇呢^^
2017-05-10
  • 避風塘炒蟹
2017-05-14 110 浏览
上一陣子公司起忙,完全無時間可以好好休息,最近終於忙完,終於可以食返餐舒緩下工作壓力。已經不知第幾次黎呢度開餐,因為我真係太太太掛住佢地嘅蟹粥。招牌糕蟹粥金黃色嘅粥底每次見到都非常吸睛,粥底軟綿,蟹味十足,糕蟹好大隻,仲好多肉而且又鮮甜,唔怪得我咁掛住呢鍋蟹粥黃金蝦海蝦大大隻,鹹蛋黃份量啱啱好,唔太鹹,而且店家仲好細心先剝好咗蝦身嘅蝦殼再炒,等食客方便進食。風沙鮑魚鑊氣十足,用上大量炸蒜炒香,鮑魚鮮嫩彈牙,而且食得出非常新鮮。真係超大滿足,果然食到好味嘅食物係我減壓既最好方法。
已經不知第幾次黎呢度開餐,因為我真係太太太掛住佢地嘅蟹粥。

招牌糕蟹粥

黃金蝦
風沙鮑魚
真係超大滿足,果然食到好味嘅食物係我減壓既最好方法。

2017-05-09
  • 招牌糕蟹粥
  • 風沙鮑魚
2017-05-14 254 浏览
嚟過食晚飯幾次,質素都幾好,尤其是蟹粥,Lunch就未試過。今日下晝去唱K前想快快趣食個lunch,就嚟試吓啦,食完行去隔離唱K啱晒!冬瓜薏米湯 (+$6)加咗2個湯飲吓,偏油膩,如果隔一隔油及有舊冬瓜食吓會好啲紅燒龍躉頭腩 ($78)肉比較少而且算幾多骨,老人家小朋友唔適合食;龍躉皮其實就最好食嘅,不過呢個都幾多鱗,食唔到啲魚皮,嘥咗,好在仲有另外兩個餸梨山醬汁骨 ($68)醬汁幾杰不過香甜,撈飯冇得頂!初初仲以為會係得舊骨連好少肉嗰種,點知叫佢做骨都侮辱咗佢,呢舊簡直係豬肉啦,肥瘦適中,肉質軟腍,有驚喜;除豬肉外仲有好多雜菌,好味!咖喱軟殼蟹 ($68)開頭都有啲擔心會好辣,但又真係好想食軟殼蟹,好在店員問咗,咖喱汁可以另上。原隻軟殼蟹切開一半咁上菜,唔係炸得特別金黃色,不過非常香脆,入面仲丘有好多蟹膏,有驚喜!咖喱汁比想像中少辣,撈個菜飯食啱晒!除龍躉頭腩外,另外兩個餸都有驚喜,抵食吖!

冬瓜薏米湯 (+$6)
加咗2個湯飲吓,偏油膩,如果隔一隔油及有舊冬瓜食吓會好啲
冬瓜薏米湯

紅燒龍躉頭腩 ($78)
紅燒龍躉頭腩

菜飯

梨山醬汁骨 ($68)
梨山醬汁骨

咖喱軟殼蟹 ($68)
咖哩軟殼蟹

咖喱軟殼蟹

除龍躉頭腩外,另外兩個餸都有驚喜,抵食吖!
2017-05-13
菜飯
咖哩軟殼蟹
  • 山梨醬汁骨
2017-05-11 1667 浏览
剛好跟朋友去完灣仔會展, 走回地鐵站順便找飯吃時, 朋友說嚐過這裡的海鮮晚餐不錯, 座位也頗舒適, 推介我來吃一下午飯. 雖然是小店, 但跟一般的茶餐廳及小菜館相比, 環璄更舒服及整潔, 座位也不狹窄. 正好是2點的下午茶時段, 人流較少. 午市的中式小菜選擇不少, 價格由$52-78, 算是抵吃, 最後跟朋友各點一個小菜及菜飯. 炒龍躉腩的火候控制剛好, 麻辣的香辣味道應交足功課, 最難得是龍躉的份量不少, 菜飯拌汁也很惹味. 鵝肉嫩滑入味帶點甜的感覺, 碌鵝的份量有點稍嫌略少, 但光是配汁已經很配菜飯了. 小菜的水平不錯, 小菜價格$58-78的水平算是合理. 翻食指數: 75分.  味道不錯, 價格略貴但座位舒服, 期待晚市有較多的食物選擇. (此指數平衡店舖交通, 味道, 環境, 價格... 等等, 個人作出的評價.)
正好是2點的下午茶時段, 人流較少.
麻辣龍躉頭腩, 配菜飯
銀稔碌鵝, 配菜飯
小菜的水平不錯, 小菜價格$58-78的水平算是合理.

翻食指數: 75分.
2017-05-06
麻辣龍躉頭腩, 配菜飯
銀稔碌鵝, 配菜飯
  • 麻辣龍躉頭腩
  • 銀稔碌鵝
2017-05-11 85 浏览
從小已喜歡食粥,不論什麼粥,只要煲得綿。天氣轉得潮濕,悶熱,沒有胃口,想食口粥,想起“一番風味”的蟹粥。 蟹粥以鍋上,打開金黃色,份量有四碗,粥好綿密,米粒開花,蟹的鮮甜滲入粥內,賣蟹大大隻,蟹肉厚肉,蟹鉗大隻又啖啖肉,蟹膏甘香;賣相 口感,粥的濃稠密度到口味都非常滿意。蒜茸粉絲蒸蟶子,一道簡單又超美味的菜,大大隻蟶子,蒸得剛剛好火喉,好鮮甜,一點也不韌, 粉絲一樣好味,完全吸入了蟶子和蒜茸的鮮甜味,嘴留香

;賣相 口感,粥的濃稠密度到口味都非常滿意。

2017-05-02
2017-05-10 104 浏览
本來今天只打算跟媽媽相聚吃趟簡單的家常便飯,怎料變成充滿驚喜的海鮮大餐難得媽媽千里迢迢來灣仔跟我吃飯,除了食物要美味外,當然亦要找一間坐得舒適的餐廳。一番風味這家地道餐廳裝修別緻,四處也是一些懷舊的香港老照片,座位寬敞舒適,有別於一般小菜餐館。一坐下便看見非常吸引的海鮮大餐可惜今天沒有叫弟弟和弟婦一同前來,沒有機會品嚐這個四人套餐。我跟媽媽唯有散叫幾道海鮮小菜。花雕蒸賴尿蝦由於媽媽一定要吃飯,這個花雕蒸賴尿蝦絕對跟白米飯是一個絕配!這道菜一送上來便聞到淡淡的花雕香氣,賴尿蝦非常新鮮,肉質爽口,由於蒸的時候已經脫殼,賴尿蝦肉身深透花雕香味,非常滋味!而跟賴尿蝦一起蒸的花雕蛋白簡直是撈飯的人間極品!蛋白混合了海鮮跟花雕的香味,清新香滑,是我吃過最好的蒸蛋砵酒炸桶𧐢蠔是我最愛的海鮮,海鮮大餐怎能沒了它!師傅手勢相當厲害,炸粉外層又薄有脆,內裏的生蠔肉質仍然能夠保持多汁嫩滑,配合特製的辣汁,令人回味無窮。避風塘炒糕蟹避風塘炒蟹是香港有名的菜式,以其香,辣,惹味令人留下深刻印象。沒想到一番風味這家寂寂無名的小餐館,師傅手勢媲美有名的大餐廳餐廳用料上乘,膏蟹不是浪得虛名,除了蟹蓋內有大量的蟹膏外,

一坐下便看見非常吸引的海鮮大餐

砵酒炸桶𧐢

蠔是我最愛的海鮮,海鮮大餐怎能沒了它!

避風塘炒糕蟹

餐廳用料上乘,膏蟹不是浪得虛名,除了蟹蓋內有大量的蟹膏外,蟹身都是啖啖膏。蟹鉗跟蟹新食落是兩種風味。蟹鉗內的蟹肉實正幼滑非常清甜。而蟹新是炸過再炒的,配合調味料非常惹味

以後食海鮮不用再去到遙遠的西貢及鯉魚門,一番風味絕對是有過之而無不及

2017-05-10
2017-05-06 121 浏览
天文台預告氣溫會降, 腦立即想起食碗暖烘烘的蟹粥。聽同事講,公司附近的“一番風味”唔錯,就去食。放工時已8點半, 入到店差不多坐滿,地方不算大 ,裝修普通但舒適。蟹粥以砂鍋上,有四大碗,上桌熱騰騰,米粒開花,蟹的size 大,多肉,肉質實,蟹鮮味浸入每一啖粥,蟹膏令粥變成微黃色,口感綿綿,要煮綿密一定要花不少時間煮出來。相信自己沒有這個耐性,都係想食再來食。一個人食完這鍋蟹粥已好飽,冇位再食其他,下次一定要拉多幾個來食。

2017-05-03 134 浏览
下雨天,濕濕的,剛好朋友打來叫我一起到附近吃個晚餐去到時,他們都點好餐了其實我什麼都吃前菜冷盤有木耳嘩~ 非常酸,但我就是喜歡他酸酸的味道令我滿有胃口的朋友說點了個海鮮餐魚蝦蟹樣樣都有一來就是欖菜蒸龍躉球本來我就非常喜歡吃欖菜,極惹味龍躉球又是啖啖肉,魚味很鮮甜沒有骨,方便又吃得過隱~風沙鮮鮑鮑魚都藏在黃色如沙粒之中味道非常香清蒸吃得多,偶吃到這種味道濃濃的,令我覺得叮一聲夠嫩但爽口,好吃黃金海蝦極好吃,我最喜歡這重用鴨蛋來做底的炸物蝦殼沾滿蛋黃的味道,100%惹味,炸得很透蝦肉很爽很鮮,忍不住多吃了2隻~芝士焗扇貝扇貝很大隻,滿滿的芝士香,但又不會太濃味,沒有很膩胃,不錯!!最後的主食是一大窩的羔蟹粥非常非常香蟹味道超級濃粥底很綿,口感很甜一口氣,我吃了3碗 ... 最後賣單200多元,以海鮮餐來說非常抵~
下雨天,濕濕的,剛好朋友打來叫我一起到附近吃個晚餐
去到時,他們都點好餐了
其實我什麼都吃
前菜冷盤有木耳
嘩~ 非常酸,但我就是喜歡他酸酸的味道
令我滿有胃口的

朋友說點了個海鮮餐
魚蝦蟹樣樣都有

一來就是欖菜蒸龍躉球
本來我就非常喜歡吃欖菜,極惹味
龍躉球又是啖啖肉,魚味很鮮甜
沒有骨,方便又吃得過隱~

風沙鮮鮑
鮑魚都藏在黃色如沙粒之中
味道非常香
清蒸吃得多,偶吃到這種味道濃濃的,令我覺得叮一聲
夠嫩但爽口,好吃

黃金海蝦
極好吃,我最喜歡這重用鴨蛋來做底的炸物
蝦殼沾滿蛋黃的味道,100%惹味,炸得很透
蝦肉很爽很鮮,忍不住多吃了2隻~

芝士焗扇貝

最後的主食是一大窩的羔蟹粥
非常非常香
蟹味道超級濃
粥底很綿,口感很甜
一口氣,我吃了3碗 ...

最後賣單200多元,以海鮮餐來說非常抵~
  • 羔蟹粥
  • 黃金海蝦
2017-05-01 110 浏览
晏晝去到電車路,發覺呢間食肆,跟同事每人叫一個小菜套餐,有湯有餸有飯。湯飲得出係冇落味精夠足料餸就好多選擇,首選蒸肉餅同黃金南瓜(唔記得係咪呢個名🙈)肉餅夠滑~拌飯一流!黃金南瓜用鹹蛋黃蓉配炸漿,沾滿南瓜外面拎去油炸,十分邪惡明知膽固醇會超標,但鹹蛋黃同南瓜配合得天衣無縫,忍唔住一食再食!記憶中樣樣都水準唔錯,除咗龍躉有啲腥之外,隨便亂點都冇問題。如果有六至八人食,可以叫少一個餸,大家share食已經好夠飽,除翻開每人50幾蚊埋單,非常划算!
2017-04-28 182 浏览
很多人對高膽固醇的食物也採取避之側吉的態度,以為吃高膽固醇的食物,就會導致自己高膽固醇。其實這個概念絕對不正確。膽固醇這東西,並不是直接吸收後轉化成體內的膽固醇,而是由身體自己製造出來的。只要平日飲食均勻,不吃過量碳水化合物,就不用害怕間中食用高膽固醇食物了。高膽固醇食物雖然邪惡,可是味道卻非常吸引,讓人難以抗拒。上個月豬豬來到灣仔的一番風味,被他的招牌羔蟹粥所吸引。蟹羔的濃郁香甜絕對讓人難忘。店內除了卡位外,還有數張大圓枱,位置寬躺,客人也坐得舒適。牆上還掛上一些香港的舊街道照片,充滿懷舊風情。蟹粥未出場之前,首先品嚐另一高膽固醇推介 ~ 黃金軟殼蟹。所有的黃金菜式,主要也跟咸蛋黃扯上關係。這道黃金軟殼蟹也是一樣。炸漿內層鋪上一層碎咸蛋黃,放入油鍋內以中火炸熟,最後轉大火逼出肥油。這樣的炸法,確保食物熟透而且香脆不油膩。蟹殼鬆軟,蟹肉香甜,加上又香又惹味的鹹蛋黃。即使很有肥胖的罪疚感,還是無法阻止自己吃掉它。風沙鮑魚又是另一吸引人的菜式。預先炮製,煮得入味夠諗的鮑魚,配上麵包糠和油炸蒜粒的煮法,吃起來既香口又鬆軟,比起日式糖心鮑魚更加吸引。鮑魚仔炸得的又香又鬆軟,離遠已經聞到撲鼻的香
高膽固醇食物雖然邪惡,可是味道卻非常吸引,讓人難以抗拒。
上個月豬豬來到灣仔的一番風味,被他的招牌羔蟹粥所吸引。
蟹羔的濃郁香甜絕對讓人難忘。
店內除了卡位外,還有數張大圓枱,位置寬躺,客人也坐得舒適。
牆上還掛上一些香港的舊街道照片,充滿懷舊風情。
蟹粥未出場之前,首先品嚐另一高膽固醇推介 ~ 黃金軟殼蟹。

風沙鮑魚又是另一吸引人的菜式。
鮑魚仔炸得的又香又鬆軟,離遠已經聞到撲鼻的香味。
咬落又諗又軟,不說的話我還以為自己在吃酥炸魷魚呢。
招牌羔蟹粥壓軸出場。
大家可以看到這鍋粥呈現金黃色,原因就是他充滿了蟹羔。橙紅色的蟹殼配上金黃的粥底,即時成為所有目光的聚焦。
這個羔蟹粥在分入碗中的時候,已經傳來撲鼻的香味。
這店採用越南羔蟹,貪其多肉又多羔。一鍋兩人用的羔蟹粥有一整隻大羔蟹,因此粥底變得非常鮮甜。
一邊吃下充滿罪疚感的金黃羔蟹粥,一邊想又要開始減肥了。食完先講啦咁好味.....哈哈.....
好大嚿香甜蟹羔啊! (心心眼)
2017-03-27
  • 招牌羔蟹粥