2022-10-27 63 浏览
銅鑼灣登龍街「一瀧」我想去好耐啦!環境真係好似走進日本江戶時代,裝潢極具氣派😍價錢係偏貴嘅💸不過榻榻米坐置好舒適闊落,服務亦都一流,無限時可以慢慢食傾下計係唔錯,致於食物方面就不過不失,未到好高質,環境同服務勝過於食物~🦪北海道厚岸真蠔 $128/隻店員說是新鮮返的飛機貨,口感Creamy,肉身厚肥,海水味比較淡~🐟特上空運時令刺身8點盛 $698刺身味道就一般,普普通通,未達到高質水準,所以感覺價錢太貴~🍣吞拿魚蓉松葉蟹肉 $198這款ok, 吞拿魚及松葉蟹肉新鮮美味~🥩A4宮崎和牛壽喜燒 $488 +烏冬$40 +棉花糖$40和牛一夾起就有少許爛😯可能太薄關係,味道屬於正常發揮,肉滑可口,沾上生雞蛋,滑嫩感upup~🥚明太子玉子燒 $78這個推薦,玉子燒口感滑嫩溫潤,濃郁蛋香裡透著香甜,飽滿且多汁、軟嫩裡仍有滿足感😋🍧炸天婦羅雪糕 $78生日可以在碟上寫字,整得好靚呀!😍天婦羅外皮不是熱的,同埋都唔係脆,豆腐味雪糕好淡豆腐味,這個不太推介🤨

🦪北海道厚岸真蠔 $128/隻

🐟特上空運時令刺身8點盛 $698

🍣吞拿魚蓉松葉蟹肉 $198
這款ok, 吞拿魚及松葉蟹肉新鮮美味~

🥚明太子玉子燒 $78

🍧炸天婦羅雪糕 $78

2022-10-26 932 浏览
今日嚟到充滿日本江戶時代嘅感覺既餐廳,喺度食飯真係好似飛咗去日本嘅感覺😍行去走廊望上去好多仿真度好高既紅葉🍁設有幾間vip房,還設有榻榻米坐位bar枱位置仲見到有兩位福岡師傅坐鎮,見到佢地整食物都係一種享受👍🏻🥢食物🥢1️⃣料理長刺身盛二人前$500: 每款刺身味道都好鮮味,顏色好有光澤!特別深刻喺鰹魚,外皮輕輕燒過入口好香,還有牡丹蝦、帆立貝、拖羅,鰤魚。2️⃣ 料理長時令壽司$180: 用匙羹擺盤賣相好精緻,吞拿魚蓉、三文魚籽、海膽、魚子醬再放上金箔,顯得特別矜貴😍口感好豐富,鮮味十足。3️⃣燒薩摩魚餅$48: 外皮有少少焦香,肉質好Q彈。4️⃣A4宮崎和牛壽喜燒:我哋加咗$40要棉花糖✨店員講壽喜燒湯底因加棉花糖所以減少放糖,湯底入口帶出一份甜味😋而且冇死鹹味👍🏻和牛3大片,輕輕燙一燙入口勁嫩滑,好出色!5️⃣一夜干燒雞全翼$78: 外皮烤得好香,有微微既焦香味,最重要可以雞肉保持到嫩滑✨6️⃣炸天婦羅雪糕:兩者配搭好特別,口感喺外脆內軟,加埋紅豆蓉🫘非常滿足🥰
行去走廊望上去好多仿真度好高既紅葉🍁
設有幾間vip房,還設有榻榻米坐位

🥢食物🥢

3️⃣燒薩摩魚餅$48: 外皮有少少焦香,肉質好Q彈。

2022-10-25 55 浏览
上網成日見到啲人讚一瀧嘅裝潢好特別,今次終於自己黎睇下啦👀 佢地喺今年年頭開業,初時係由日本師傅主理,但因為佢地依家返曬家鄉,所以就變左跟過日本人學徒嘅香港師傅坐陣👨🏻‍🍳 This restaurant was originally managed by Japanese chefs, and now has been passed onto their apprentices from HK. 一踏入餐廳嗰下已經感覺到充滿日式風情嘅氣氛🇯🇵 天花板用左楓葉去裝飾,下面用左石板鋪路,簡直係還原返江戶時代嗰陣嘅景色😍 裡面分為五區:bar檯、兩個大廳、tatami同埋包廂🛖 The decorations recreated the views from the Edo period in Japan, with maple leaves and rocky roads. 料理長刺身盛2人前 $500Chef’s pick sashimi platter for 2 師傅會按照當日最新鮮嘅刺身為你砌出精美嘅時令拼盤💓 當中包括煙燻味特出嘅鰆魚、入口即溶嘅油甘魚、牡丹蝦、帆立貝同埋綿密嘅

料理長刺身盛2人前 $500
師傅會按照當日最新鮮嘅刺身為你砌出精美嘅時令拼盤💓 當中包括煙燻味特出嘅鰆魚、入口即溶嘅油甘魚、牡丹蝦、帆立貝同埋綿密嘅赤身🐟 雖然價錢比較高,但真係食得出好新鮮,絕對有一定嘅質素😋
The chef will choose the freshest seafood to create this platter. Today, it was skipjack tuna, hamachi, shrimp, scallop and tuna. They were all very fresh and presented nicely.

雞全翼一夜干 $78
Semi Dried Whole Chicken Wing
呢道菜嘅主角就係佐賀縣名牌嘅雞三瀨雞🐔 將佢吊起風乾一晚之後再燒,咁就可以令吹乾雞皮上嘅水份,比你食到脆卜卜嘅口感💥 雖然係咁,裡面嘅雞肉依然保持住濕潤嫩滑個口感,仲有陣陣嘅炭燒香添😌
Chicken from saga prefecture was first hung and dried for a night, so it can turn out crispy and thin after grilling. The inside still kept its moisture and juiciness.

A4 宮崎和牛壽喜燒 $488+棉花糖 $40
A4 Miyazaki Wagyu Sukiyaki with Cotton Candy
壽喜燒加棉花糖你又試過味呢?棉花糖經過加熱後多左啲焦糖香,令醬汁鹹中帶甜🍲 除左蔬菜同粉絲,最重要一定係「日本第一」嘅宮崎牛,口感同香氣係獨一無二,蘸埋鹿兒島雞蛋嘅蛋漿簡直係畫龍點睛😍
The cotton Candy melted away which gave the base a caramelised flavour. The texture of the beef was impeccable and melted straight away, and it was even better when dipped into the Kagoshima raw eggs.

炸雪糕天婦羅 $78
Fried Ice Cream Tempura
所謂嘅天婦羅炸漿其實似餅皮多啲,薄脆而唔油膩👍🏼 裡面嘅抹茶雪糕仲保持住冰涼嘅狀態,帶有少少回甘,加埋甜蜜嘅紅豆蓉就啱啱好😙 呢種口感同溫度交融嘅感覺實在令人難以抗拒💘
The outer layer was more like a butter based dough, thin and not too heavy. The matcha ice cream was still firm and the slight bitterness coupled nicely with the sweet azuki bean paste.
  • 三瀨雞全翼一夜干
  • 雞全翼一夜干
  • 棉花糖A4宮崎和牛壽喜燒
餐廳:一瀧 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心2期Midtown 8樓最近日本開放返自由行🇯🇵,唔知你又有冇機會返日本家鄉呢?返唔到唔緊要,銅鑼灣呢間今年一月先開嘅日式餐廳——一瀧 @ichitaki_hk ,就喺想帶你返去日本一趟,甚至乎走入江戶時代,俾你喺香港享受住日本嘅滋味先🥰一瀧以江戶時代風格設計為背景,日式石牆🪨、紅葉🍁、用瓦片堆砌屋頂嘅古代小屋、榻榻米等,充滿住濃厚日本氣息😍,唔講以為自己真喺去咗日本🗾。佢哋嘅食材選用每日飛機空運到港嘅新鮮刺身、佐賀特產三瀨雞、宮崎A4和牛等,全部都喺日本當地嘅地道美食,仲有比較罕見嘅家鄉博多牛腸鍋、瀑布瀧麵等✝️料理長刺身盛2人前 $500呢個2人刺身拼盤有鰆魚、牡丹蝦、帆立貝、油甘魚同赤身各兩件,每件都喺厚切肥美,外貌相當新鮮吸引😋。開始踏入冬天,鰆魚開始積聚脂肪準備過冬,所以食落有豐腴肥美嘅肉身,口感一流,加上輕輕炙燒過嘅魚皮,食落更加香口,難以抵擋🤩;帆立貝爽彈鮮甜,鮮味濃郁,加埋少少Wasabi同豉油一齊食味道層次更加豐富👍✝️A4宮崎和牛壽喜燒120g $488日本宮崎縣A4和牛曾經被日本人視為和牛之首,多年嚟獲得多個和牛界
餐廳:一瀧 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心2期Midtown 8樓

✝️料理長刺身盛2人前 $500

✝️A4宮崎和牛壽喜燒120g $488
日本宮崎縣A4和牛曾經被日本人視為和牛之首,多年嚟獲得多個和牛界大獎,同時被日本食肉格付協會列為最高級別A4以上等級🏅。
未食就睇得出和牛綿綿細膩,大理石咁嘅色澤同鮮明而且均勻嘅雪花脂肪,實在令人垂涎三尺🤤,肉質有咬感之餘最重要入口即溶,牛脂香四溢,配上加咗棉花糖(加$40)嘅壽喜燒湯底就更加鹹香好味,不過個人覺得濃味咗少少🤏,加埋鹿兒島雞蛋蛋漿就啱啱好🥚,口感層次仲豐富咗唔少,真喺食唔停口🤪

✝️料理長時令壽司(2件) $180
呢個時令壽司喺Off Menu嘅,睇吓你去嗰日咁岩有咩時令新鮮嘅海產配搭🛫,由一瀧嘅師傅親自炮製特色壽司俾你食。呢個北海道馬糞海膽配吞拿魚蓉壽司,面頭仲加咗三文魚籽,三種食材帶嚟三重鮮味🌊,甘甜鮮美、回甘強嘅海膽真喺食多多都唔厭

✝️燒薩摩魚餅 $48
薩摩魚餅喺用咗多款新鮮魚肉打成魚漿再整成魚餅,將魚肉剁成泥🐟🐠,加上各款配料同調味料,用慢火燒香而成🔥。食落彈牙有魚鮮嘅香味,加埋沙律醬就無咁油膩
2022-10-24
2022-10-23 69 浏览
去左呢間網上都幾多好評既食omakase ,之前都有聽過,今次第一次黎,環境都好多日式feel,裡面仲有d榻榻米既位坐,如果吾系食omakase,系個到食飯都幾舒服。講返餐飯,魚肝好好味,蟹肉海膽冇得輸😍仲有d金箔喺上面😂賣相都好令!和牛入面配提子絲 ,食完成嚿肉都唔會覺得好油膩,配合得好好👍🏻食到後面都好飽啦,一路傾計一路食,最後飲返個熱湯滿足的一餐
滿足的一餐
2022-10-22 48 浏览
兩位日本福岡師傅坐鎮嘅日本餐廳「一瀧」,入面裝修有江戶時代設計,環境舒適。我同朋友坐係榻榻米座位,別有風味。🍣 料理長時令壽司 係金箔、海膽、三文魚籽、魚子醬、香蔥拖羅壽司。用料豐富,賣相好靚,金碧輝煌,相當吸引。將壽司擺係匙羹上,職員提示可以一口食或者分兩口食。入口先感到海膽的甘甜,質感細膩,同拖羅蓉的油香綿密充滿口腔。咬爆三文魚籽同魚子醬有脆卜卜嘅口感同鹹香,係好豐富層次感的壽司。🦐 料理長刺身盛二人前 最時令嘅刺身,包括有中拖羅、牡丹蝦、帆立貝、池魚、鯛魚。牡丹蝦大大隻,上面加咗魚子,口感實在,又有嚼口。中拖羅顏色粉紅,魚香持久,非常甘香。🐡 燒薩摩魚餅 外脆內軟的魚餅。沾點旁邊的沙律醬,更惹味。🐣 一夜干燒雞全翼皮脆肉嫩!將雞皮烤至微焦,口感香脆。雞肉扎實嫩滑,鹹香惹味。🍲 A4宮崎和牛壽喜燒我地再加配咗棉花糖,玩味十足!睇住綿花糖慢慢融化,過程療癒。A4和牛有好靚嘅雪花紋,油脂分佈平均。經壽喜燒汁烹調後,再點蛋汁,入口嫩滑,牛肉味濃。🍤 炸雪糕天婦羅我地選擇咗抹茶味雪糕。外層炸皮包住雪糕,口感特別。

🍣 料理長時令壽司

🦐 料理長刺身盛二人前

🐡 燒薩摩魚餅
外脆內軟的魚餅。沾點旁邊的沙律醬,更惹味。

🐣 一夜干燒雞全翼

🍲 A4宮崎和牛壽喜燒

🍤 炸雪糕天婦羅
我地選擇咗抹茶味雪糕。外層炸皮包住雪糕,口感特別。
同朋友聚聚☺️一同時空穿梭走進日本江戶時代🇯🇵「一瀧」有兩位日本福岡師傅坐鎮。環境富有江戶時代風格,好像瞬間到了日本🌐✪ 料理長刺身盛二人前 💲500時令刺身有池魚、鯛魚、拖羅、赤蝦、帆立貝,擺放得好精美。拖羅上也有少少金箔,絕顯高貴。每款刺身都非常鮮香,尤其是拖羅,入口即融。✪ 料理長時令壽司 💲180由料理長發辦的壽司,望落有種高貴感。壽司頂層灑上金箔也有少少魚子醬。海膽味道甘甜,拖羅魚蓉口感綿密,充滿油香。✪ 燒薩摩魚餅 💲48魚餅外層燒至微笑焦香,內餡還是軟腍的。點少少沙律醬,更提味。✪ 一夜干燒雞全翼 💲78雞全翼燒至皮脆肉嫩!肉質實在滑嫩,好好味道。✪ A4宮崎和牛壽喜燒 💲488 + 💲40 棉花糖加了棉花糖的壽喜燒,湯底更加香甜。A4宮崎和牛有三大片,油脂分佈平均,在鍋中碌熟後再點蛋漿,入口嫩滑。鍋入面還有不少蔬菜、菇類同蒟蒻麵。✪ 炸雪糕天婦羅 💲78外脆內軟,口感非常特別。.🔖 加一服務費.【 一瀧 】📌銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心二期八樓

✪ 料理長刺身盛二人前 💲500

✪ 料理長時令壽司 💲180

✪ 燒薩摩魚餅 💲48

✪ 一夜干燒雞全翼 💲78
雞全翼燒至皮脆肉嫩!肉質實在滑嫩,好好味道。

✪ A4宮崎和牛壽喜燒 💲488 + 💲40 棉花糖

✪ 炸雪糕天婦羅 💲78
外脆內軟,口感非常特別。
🔖 加一服務費
【 一瀧 】
📌銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心二期八樓
2022-10-20 66 浏览
👍🏻 料理長時令壽司金碧輝煌嘅外型已經即刻吸引到我哋嘅眼球 相先返上去一樣食材都係我嘅最愛🥰入口會先比海膽嘅creamy濃郁震懾 絕對甘甜❤️之後就係享受拖羅用嘅油香綿密 喺咀嚼過程中 仲會感覺到三文魚子、魚子醬等既脆卜卜口感及鹹味 一啖有著極豐富層次😇👍🏻 料理長刺身盛二人前料理長為我哋準備咗最時令嘅刺身🐟除咗大家熟悉嘅中拖羅、赤蝦、帆立貝等 今次更嘗試到池魚及鰹魚 重點一提 輕輕炙燒過既鰹魚 魚皮油香超重 魚肉綿滑 好值得encore😀👍🏻 燒薩摩魚餅作為前菜 開一開胃 魚餅上枱時外脆內軟!魚肉香味及醬汁味道好配合 輕輕點少少旁邊既沙律醬 會更加提味👏🏻👍🏻 一夜干燒雞全翼真正皮脆肉嫩 油份因一夜干醃漬既方式 被好好保留🐓調味偏鹹香 好味道😘👍🏻 A4宮崎和牛壽喜燒(加40蚊要棉花糖)當然係先影和牛既雪花紋❄️油脂分佈好平均 經壽喜燒汁烹調後 再點蛋汁 入口嫩滑非常🥩同時牛肉味濃💁🏻‍♀️睇住綿花糖受熱慢慢融化 過程十分療癒 蔬菜🥬、菇類🍄等都唔錯 最鍾意入面用左蒟蒻麵 唔會太飽!可以試其他菜式👍🏻 炸雪糕天婦羅有抹茶🍵/朱古力🍫/豆腐雪糕可以選擇 強烈推薦豆腐味 豆香味濃 微甜 配合外

👍🏻 料理長時令壽司

👍🏻 料理長刺身盛二人前

👍🏻 燒薩摩魚餅

👍🏻 一夜干燒雞全翼

👍🏻 A4宮崎和牛壽喜燒(加40蚊要棉花糖)

👍🏻 炸雪糕天婦羅
有抹茶🍵/朱古力🍫/豆腐雪糕可以選擇 強烈推薦豆腐味 豆香味濃 微甜 配合外層炸皮及內裏既少許蛋糕 增添口感!

注意事項⚠️
- 餐廳兩位日本福岡師傅坐鎮 食物有保證 能夠食到最正宗既日本味道🍣
- 餐廳有吧檯、榻榻米、私人包廂等選擇 整體裝修有江戶時代既感覺 環境優雅舒適👼🏻
2022-10-20 59 浏览
今日約左朋友去銅鑼灣食間好有日本江戶時代風格嘅餐廳 好適合鍾意打卡嘅朋友📷 而且環境舒適 真係好似去左日本咁🇯🇵一問之下 原來仲有兩位福岡師傅坐鎮 一定要一試佢哋嘅手勢!我地首先要左前菜燒魚餅小食 煎得好香 食落口充滿魚肉嘅味道之後叫左個二人份量嘅刺身 赤蝦好大隻 帶子鮮甜味好濃 魚生刺身都非常新鮮 而且片片都係厚切😌啖啖肉 非常正我地叫左兩件海膽吞拿魚蓉壽司🍣 擺盤非常高級 每件壽司都放在金匙羹上 岩曬打卡😎最後主食叫左壽喜燒加棉花糖 棉花糖在煲內融化嘅感覺好療癒 A4宮崎和牛每一餐都需要有個甜品最結尾😋😋今次揀左天婦羅炸豆腐雪糕 雪糕用左天婦羅炸好特別 而且豆腐味好強烈 無論食物質素 服務態度 環境打卡都非常推介🤗🤗

我地首先要左前菜燒魚餅小食 煎得好香 食落口充滿魚肉嘅味道

無論食物質素 服務態度 環境打卡都非常推介🤗🤗

2022-10-19 48 浏览
久不久都會想食下日本菜,今次朋友就推薦我去一間位於銅鑼灣登龍街嘅餐廳。入到去裝修好有格調,播住柔和嘅日本歌曲,最欣賞係菜式口味十分地道,皆因呢度有兩位來至日本福岡嘅大師傅操刀,即刻覺得值回票價。燒薩摩魚餅性價比都幾高,兩片份量不少,咬落軟淋,好香魚味同埋燒烤過嘅氣息,配搭沙律醬好十分滋味。料理長發辦時令壽司(兩件)友人推薦一定要試,果然冇令我失望。擺盤好靚,用金色匙羹裝住兩件富有層次嘅壽司,有面頭嘅金箔、魚子醬、魚子、吞拿魚蓉等等。睇落細細件,設計用心,用料上乘,重點係鮮味十足,不錯!一夜干雞奕原來佢並唔係普通嘅雞翼,一夜干係獨特處理食材嘅方式,以致肉質食落口感同平時嘅有啲唔同。便相對地比較紮實,雞味愈嚼愈出,調味又得宜,十分香口,可見喺製作過程上花盡心思。棉花糖壽喜燒見好多人都叫,決定試一試。平日比較怕食甜嘢,友人表示想打卡所以加咗個棉花糖,估唔到夾埋食又唔會覺得太甜太膩。而最好味係啲牛肉,味道濃郁,雖然有一定嘅脂肪但係唔會太過油,大大片配埋啲伴菜真係好飽肚又滋味。同埋唔好睇少啲蔬菜菇豆腐,吸收曬湯嘅精華真係好正!甜品埋尾今次挑選咗天婦羅雪糕,外面比較少試到,估唔到都幾好味。以雪糕作

燒薩摩魚餅
十分滋味。

料理長發辦時令壽司(兩件)

一夜干雞奕

棉花糖壽喜燒

甜品
埋尾今次挑選咗天婦羅雪糕,外面比較少試到,估唔到都幾好味。以雪糕作餡料,沾上天婦羅粉漿去炸,唔油得來唔會太甜,又無溶曬,火候控制得剛好,值得一試。
一踏入餐廳,就感受到帶點懷舊嘅江戶前氣息。整個環境寬敞開揚,以木色調為主,帶俾人一種好舒適嘅感覺。環顧四周,每處都係充滿日式風情嘅擺設同裝潢,彷如置身日本當地。除此之外,餐廳最吸引之處,莫過於由兩位正宗日本福岡師傅坐鎮,難怪食物素質咁有保證!前菜- 燒薩摩魚餅兩片經已預先切好嘅魚餅,咬落好軟嫩,完全估唔到咁夠香氣,表面塗咗層帶甜味嘅醬再燒,配埋沙律醬好惹味。如果有嗌酒用佢當佐酒小食相信會係絕配!二人刺身盛去得日本餐廳刺身係餐牌上必點嘅菜式。呢份由料理長發版嘅一共有五款,當中包括:每樣都厚身大件,增添口感,最重要係夠新鮮,甜美可口。另外加上金箔,擺設得體美觀,食慾大增。料理長發辦時令壽司十分精緻嘅一道菜,壽司用上金湯匙盛住,高貴大方,當中有金箔、黑魚子醬、魚子、海膽、三文魚蓉,所有矜貴嘅材料集於一身,味道十分協調和諧,淨望已經覺得滿足,一啖送入口係對味蕾極致嘅享受,鮮味十足。棉花糖壽喜燒見餐牌上有呢款幾特別,決定額外加份棉花糖,旨在令菜式味道昇華,融化後輕輕提高湯底嘅甜度。主角選材上呢到用咗A4級香濃嘅宮崎和牛,色澤粉嫩、油脂分佈平均、雪花紋緊密。以鑄鐵鍋盛載嘅壽喜燒,內裏放滿豆腐、菇菌

前菜- 燒薩摩魚餅

二人刺身

料理長發辦時令壽司

棉花糖壽喜燒
見餐牌上有呢款幾特別,決定額外加份棉花糖,旨在令菜式味道昇華,融化後輕輕提高湯底嘅甜度。主角選材上呢到用咗A4級香濃嘅宮崎和牛,色澤粉嫩、油脂分佈平均、雪花紋緊密。以鑄鐵鍋盛載嘅壽喜燒,內裏放滿豆腐、菇菌、不同蔬菜、份量絕不吝惜。每次快速燙一燙片和牛,然後沾上日本蛋汁,入口即化,肉質軟滑細膩,確係大滿足。

甜品
天婦羅係日本名物,配搭豆腐雪糕,仲有面頭紅豆蓉,一點甜思思加上炸皮,外脆內軟又唔會油膩,微甜帶出淡淡豆香氣息,為呢餐江戶前料理完美作結。
🔸燒薩摩魚餅 $48餐廳有唔少款式嘅前菜、酒肴,我哋揀嘅魚餅可謂大人、細路都啱食。魚餅甜甜地,而且幾彈牙,仲燒得幾香。🔸料理長刺身盛2人前 $500總共有五款刺身,質素比想像中好。牡丹蝦同帶子好鮮甜。鰹魚有燒過,味道更加香。🔸料理長時令壽司2件 $180壽司飯細細件,但係表面有好多吞拿魚蓉、海膽、三文魚子,簡直係鮮味大爆發。🔸雞全翼一夜干 $78雞翼燒得幾香,而且火候均勻。簡單鹽燒嘅雞翼已經好好味。🔸A4 宮崎和牛壽喜燒 $488+棉花糖 $40老婆就係特登為咗呢個棉花糖壽喜燒以來,果然好啱打卡。不過和牛幾乎入口即化,質素真係唔錯。🔸一瀧布甸$38布甸口感香滑,表面仲有香脆嘅焦糖。📍一瀧 (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心2期Midtown 8樓
🔸燒薩摩魚餅 $48

🔸料理長刺身盛2人前 $500

🔸料理長時令壽司2件 $180

🔸雞全翼一夜干 $78
雞翼燒得幾香,而且火候均勻。簡單鹽燒嘅雞翼已經好好味。

🔸A4 宮崎和牛壽喜燒 $488
+棉花糖 $40

🔸一瀧布甸$38
布甸口感香滑,表面仲有香脆嘅焦糖。

📍一瀧 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心2期Midtown 8樓
2022-10-12
  • 一瀧布甸
  • 三瀨雞全翼一夜干
2022-10-17 125 浏览
上網睇左好多食評話呢間唔錯,就決定係到食朋友生日飯,一上到去個門口係靚既,有用心貼近返係日本既裝修,咁都期待呢餐飯首先前菜叫左個海膽豆腐皮,啲海膽睇落已經好唔新鮮黑黑地完全唔想食,份量大約大掌咁多,幾個人一人分啲應該無乜野。個海膽係如我預期中咁難食,完全唔甜,豆腐皮冇豆味之餘連調味都無跟住叫左一個壽喜燒同牛腸鍋,睇食評係大部分人都會叫呢個牛腸鍋,壽喜燒就無驚喜唔洗講啦,隻蛋仲要冇蛋味。牛腸鍋又係完全唔值得叫,又係無乜味,個底就墊好多椰菜同荳芽,咁呢個冇問題既,壽喜燒個底咪又係蔬菜。但係啲椰菜係苦既,成個牛腸鍋啲牛腸縮完之後食得落肚既野都唔多。佢啲卷物搭配幾特別既,叫左個鰻魚鵝肝卷,啲飯唔知點解好黏,黏到未食既話會覺得呢舊係糯米飯,而個卷就只食到面頭鰻魚果陣味天婦羅更加係唔合格,炸漿唔夠脆仲要同件食物分離啲串燒都係燒完完全係聞唔到香味,係食緊食材本身既味道,雞腎同雞頸食完就得一個反應:完全係唔得,真係求其入一間居酒屋都好食過佢最好笑係佢啲飲品,巨峰提子梳打係覺得自己飲緊梳打水加色素,提子味同甜味完全係零講完啲食物,講佢啲餐廳裝修張木枱唔知點解整到勁高,晾手上去係完全唔舒服,啲木枱一陣兼價

不新鮮海膽無味豆皮

薑好食過舊卷

天婦羅更加係唔合格,炸漿唔夠脆仲要同件食物分離

完全係唔得,真係求其入一間居酒屋都好食過佢

講完啲食物,講佢啲餐廳裝修
張木枱唔知點解整到勁高,晾手上去係完全唔舒服,啲木枱一陣兼價感覺,餐具感覺上係淘寶都可幾搵到晒成套
職員係唔會特別走嚟同你介紹餐牌或者留意客人需要,冇野做就企係到玩手指

成間餐廳質素係對唔住個價錢,唔會再幫襯,好多年無食過一間野咁難食,絕對入到人生頭3位

2022-10-16
餐廳採用日本江戶時代風格設計,用木系為主餐廳的座位闊落,訂位時可選擇榻榻米位置而且餐廳仲有得借和服影相📸️🍲🐮A4宮崎和牛壽喜燒😋 必點壽喜燒牛肉係用3大片A4宮崎和牛油脂分佈均勻,入口即融而不膩,肉味濃郁鍋物野菜份量相當豐富,仲要有粉絲仲可以加配棉花糖,令湯底更甜美🥃 烏魚子溫泉蛋瀑布瀧麵😋呢個瀑布麵利用烏魚子加上溫泉蛋,食落冰涼開胃而且碗邊加上乾冰製造煙霧,真係睇得又食得👅味道:❤️❤️❤️❤️🍔賣相:❤️❤️❤️❤️🏝環境:❤️❤️❤️❤️🤵🏻服務:❤️❤️❤️❤️📸打卡:❤️❤️❤️❤️💵價比:❤️❤️❤️❤️💌一出電梯就彷如走進京都,食物又高質🏠一瀧-Ichitaki 銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心2期Midtown 8樓🔖剌身.宮崎A4和牛.壽喜燒.Japan🚇交通:港鐵銅鑼灣站 B 出口, 步行約4分鐘☎️電話:66333116
餐廳採用日本江戶時代風格設計,用木系為主
餐廳的座位闊落,訂位時可選擇榻榻米位置
而且餐廳仲有得借和服影相📸️

🍲🐮A4宮崎和牛壽喜燒😋 必點
壽喜燒牛肉係用3大片A4宮崎和牛
油脂分佈均勻,入口即融而不膩,肉味濃郁
鍋物野菜份量相當豐富,仲要有粉絲
仲可以加配棉花糖,令湯底更甜美

🥃 烏魚子溫泉蛋瀑布瀧麵😋
呢個瀑布麵利用烏魚子加上溫泉蛋,食落冰涼開胃
而且碗邊加上乾冰製造煙霧,真係睇得又食得

👅味道:❤️❤️❤️❤️
🍔賣相:❤️❤️❤️❤️
🏝環境:❤️❤️❤️❤️
🤵🏻服務:❤️❤️❤️❤️
📸打卡:❤️❤️❤️❤️
💵價比:❤️❤️❤️❤️

💌一出電梯就彷如走進京都,食物又高質

🏠一瀧-Ichitaki
銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心2期Midtown 8樓
🔖剌身.宮崎A4和牛.壽喜燒.Japan
🚇交通:港鐵銅鑼灣站 B 出口, 步行約4分鐘
☎️電話:66333116
2022-10-15
2022-10-16 49 浏览
📍一瀧 (銅鑼灣)呢間餐廳有兩位來自福岡嘅主廚主理。當晚嘅吧枱非常熱鬧。本來我哋係為咗食棉花糖壽喜燒而嚟,但最有驚喜嘅係佢哋嘅刺身❤️。✨料理長刺身盛2人前 $500鯛、池魚、鰹、牡丹蝦、帆立貝最驚喜係燒霜過嘅鰹魚,魚皮香脆略帶鹹味,唔算特別肥美但好有魚油香。帆立貝軟糯而且鮮味十足。刺身質素差唔多係omakase水平,所以呢個價錢幾抵食。✨料理長時令壽司2件 $180海膽、拖羅蓉、三文魚子用料矜貴,鹹香同鮮甜平衡得幾好。舍利醋酸味啱啱好,但口感比較黏。✨燒薩摩魚餅 $48魚漿甜味比想像中重,加醬汁去燒又香又甜。✨雞全翼一夜干 $78皮脆肉香,簡單鹹燒鹹香好味。✨A4 宮崎和牛壽喜燒 $488+棉花糖 $40A4和牛油花均勻,口感軟緻,充滿油香。棉花糖溶化後壽喜燒湯汁偏甜,但係配蔬菜、豆腐就啱啱好。
📍一瀧 (銅鑼灣)

✨料理長刺身盛2人前 $500
鯛、池魚、鰹、牡丹蝦、帆立貝

✨料理長時令壽司2件 $180
海膽、拖羅蓉、三文魚子

✨燒薩摩魚餅 $48
魚漿甜味比想像中重,加醬汁去燒又香又甜。

✨雞全翼一夜干 $78
皮脆肉香,簡單鹹燒鹹香好味。

✨A4 宮崎和牛壽喜燒 $488
+棉花糖 $40