2024-06-01 226 瀏覽
灣仔區有好多出名食燒鵝嘅食店,對我嚟講論品質,價錢,呢間店嘅燒鵝都算食得過。之前買過外買返屋企食, 隔咗一段時間, 鵝皮都keep 到脆, 鵝肉香,嫰, 皮下脂肪唔會太多,調味相當入味。當然堂食味道會更好。某天下午茶時段經過, 見唔太多人排隊,叫咗碗燒鵝乳豬飯堂食。 上到枱時見到係鵝脾位相當開心, 鵝還是暖,皮脆,肉相當嫩, 鵝汁充滿口內, 美味。 至於乳豬, 皮是鬆化,但可能放耐咗關係, 帶點淋唔太脆卜卜。相比起燒鵝有點失色。離開前更買了半隻切雞外賣回家加餸。雞肉非常嫩滑, 但雞肉欠彈性。 味道一般。

燒鵝乳豬飯

貴妃雞

燒鵝乳豬飯
  • 燒鵝
2024-04-29 749 瀏覽
呢間其實多人幫襯都有原因嘅,食左灣仔咁多間燒味店,呢間嘅味道又真係幾好,食物係OK!可惜最大問題係佢食物嘅份量好似好貨不對辦。嗌個燒味雙拼飯,雞拼燒鵝,幫襯佢10次有九次雞係會比雞翼(純粹個人體驗,但冇理由咁q嫁麻係咪?),仲唔係雞全翼,份量少得出奇之餘,唔知係咪想掩人耳目好似做到俾足份量你咁,會將一隻細細嘅雞翼切開6-7件拼埋去,睇落似有好多肉咁,覺得有啲搵笨。轉雞髀加錢我就明啫,一個好啲嘅部位,價錢先食到都應該,但唔代表唔加錢我冇機會抽到雞髀㗎嘛。唔講雞髀,咁雞翼呢?如果次次雙拼都係拼雞翼,咁不如你叫單拼雞翼飯,默認配雞翼,咁就合理啲,價錢又可以平番啲。六十零蚊一個中午飯,俾隻雞翼你嚟唔嚟譜。至於燒鵝,又係俾啲奇怪位,永遠都係會切到啲得浸皮黐住個殼嘅部位,真係想搵多舊肉都難。食完非常之唔飽,感覺只係食咗陣燒鵝皮同埋一隻雞翼嘅燒味雙拼飯。接住落嚟當然就係要講吓服務態度啦,一如既往多人幫襯嘅舖頭永遠都係好似唔休做咁,啲夥計係唔會理你,亦都唔需要態度好。(純粹個人感受)十問九唔應,感覺非常之冇禮貌。今時今日咁嘅服務態度係唔得㗎。不過冇計,可能知道多人幫襯,都唔使點理你。但你唔好忘記,疫情

接住落嚟當然就係要講吓服務態度啦,一如既往多人幫襯嘅舖頭永遠都係好似唔休做咁,啲夥計係唔會理你,亦都唔需要態度好。(純粹個人感受)十問九唔應,感覺非常之冇禮貌。今時今日咁嘅服務態度係唔得㗎。不過冇計,可能知道多人幫襯,都唔使點理你。但你唔好忘記,疫情時候向政府申請抗疫基金都係納稅人出錢幫你。希望餐廳可以以提升服務質素。

雖然一路都有幫襯,但依家真係忍唔住,決定以後唔幫襯。希望其他客人都可以有骨氣啲,唔好縱容呢啲食肆。相信一定有啲更好嘅選擇。

2024-04-16
30 分鐘 (外賣自取)
2024-04-24 474 瀏覽
燒鵝,叉燒唔錯燒鵝皮鬆化,香料味道襯托出鵝香,肉汁滿滿,一啲都唔柴叉燒帶住幽幽的玫瑰露香我想讚個白飯,粒粒分明,軟硬適中,味道不錯行過落過,就唔好錯過可以入去試吓餐廳簡介竺扶大班燒味於2020年於灣仔開業餐廳由28歲已任紅磡海灣酒店有史以來最年輕的總廚、2012年更獲頒法國藍帶美食會會員勳章的阮弼壕先生主理。在19世紀到20世紀初香港的外國商人俗稱「大班」在這裏,「大班」字面意思是一流的,因此最後決定開一家「大班燒味」。
燒鵝,叉燒唔錯

燒鵝皮鬆化,香料味道襯托出鵝香,肉汁滿滿,一啲都唔柴
叉燒帶住幽幽的玫瑰露香

我想讚個白飯,粒粒分明,軟硬適中,味道不錯

行過落過,就唔好錯過
可以入去試吓

餐廳簡介
竺扶大班燒味於2020年於灣仔開業

2024-02-25
2024-04-14 638 瀏覽
路過灣仔有點肚餓記得上次食過間燒味飯係唔錯的於是又入去試吓佢其他食品入去好彩有位,畢竟係晚飯時間嘛都係由店員帶位坐低睇睇menu, 就試下佢個 S6 燒鵝米粉加凍奶茶走甜等咗大約五分鐘就上菜而食燒鵝,梗係要連皮食舊燒鵝一放入口,就嘗到淡淡嘅碳香明顯係用碳火燒過嘅模樣而咬落舊燒鵝塊皮仲脆口而且仲啖啖肉,幾好食而個米粉湯底唔太鹹飲一啖湯連埋啲䓤入口,簡直絕配啲米粉咬落唔係霉,又唔碎,正常發揮而凍奶茶叫走甜,真係有走不過畢竟係米粉,食完都未係好飽餐廳環境企理店員態度正常會再幫襯
路過灣仔有點肚餓
記得上次食過間燒味飯係唔錯的
於是又入去試吓佢其他食品
入去好彩有位,畢竟係晚飯時間嘛
都係由店員帶位
坐低睇睇menu, 就試下佢個 S6 燒鵝米粉
加凍奶茶走甜
等咗大約五分鐘就上菜
而食燒鵝,梗係要連皮食
舊燒鵝一放入口,就嘗到淡淡嘅碳香
明顯係用碳火燒過嘅模樣
而咬落舊燒鵝塊皮仲脆口
而且仲啖啖肉,幾好食

而個米粉湯底唔太鹹
飲一啖湯連埋啲䓤入口,簡直絕配
啲米粉咬落唔係霉,又唔碎,正常發揮
而凍奶茶叫走甜,真係有走
不過畢竟係米粉,食完都未係好飽
餐廳環境企理
店員態度正常
會再幫襯

2024-04-13
2024-04-12 141 瀏覽
晚飯時間,做咗成日見到附近有燒味飯食而聽聞間餐廳都出名做燒味而呢個時間好彩餐廳入面仲有位於是就入去試下睇睇餐牌,燒味飯嘅種類都有好多品種今日想試特別啲就先order 咗個 D6 豉油雞燒腩仔飯想對自己好啲,又想make sure 食到啖啖肉,就加$15 轉雞脾再叫杯凍奶茶走甜等咗一約五分鐘就上菜見到兜飯個擺盤都靚食落啲燒腩仔塊皮仲好脆口雞髀食落啖啖肉條菜仲暖的而白飯份量方面,一個男人食完剛剛好而杯奶茶叫走甜,真係有走店員大多都有禮貌餐廳環境整潔企理會再幫襯
晚飯時間,做咗成日
見到附近有燒味飯食
而聽聞間餐廳都出名做燒味
而呢個時間好彩餐廳入面仲有位
於是就入去試下
睇睇餐牌,燒味飯嘅種類都有好多品種
今日想試特別啲
就先order 咗個 D6 豉油雞燒腩仔飯
再叫杯凍奶茶走甜

等咗一約五分鐘就上菜
見到兜飯個擺盤都靚
食落啲燒腩仔塊皮仲好脆口
雞髀食落啖啖肉
條菜仲暖的
而白飯份量方面,一個男人食完剛剛好
而杯奶茶叫走甜,真係有走
店員大多都有禮貌
餐廳環境整潔企理
會再幫襯

2024-04-07
2024-03-19 958 瀏覽
今天外賣半斤义燒,只要求淋d及走汁,回家打開,簡直令人驚嚇到無言,全部义燒接近系肥肉,痴線,要求淋d只因為比老人家食,吾系肥义,系廚房睇錯定系以為全肥义系等於淋,全部义燒剪去肥肉后,可以食得可能只有一半!太差勁!
外賣自取
2024-02-15 1050 瀏覽
朋友帶我食這間燒味,她推介叉燒和例湯,我平時唔敢多食燒味,都係怕唔衞生和高納,不過唔係經常食都唔驚得咁多,正所謂美食當前,唔理得咁多!我選了叉燒和燒腩仔湯米配例湯,下午茶價錢$50,叉燒唔肥夠諗,唔咸,燒腩仔香脆,肥度恰到好處,係好食嘅,湯米正常但唔夠熱,例湯足料,唔覺有味精,整體好食,價錢也可以。
叉燒燒肉湯米
2024-02-14
叉燒燒肉湯米
  • 老火靚湯
2024-01-27 860 瀏覽
Went here during tea time after my medical appointment. .I ordered Crispy Roasted Pork Belly with Rice. The skin of the pork was crispy. The fatness and the meat were well-proportioned, and I felt the meat kinda melt in my mouth once I ate it. Just that the rice was a bit dry. .Originally the price should be HKD52, yet it was cheaper during tea time, costed HKD44. Quite pricey but it tasted good! .The resto had some interesting drawings, creating a lively atmosphere.
2023-08-16
2024-01-20 788 瀏覽
今日行過依家得意嘅食肆,門外總有長龍,心諗必有其事,試吓都無妨啦!坐低後,點咗份據講勁受歡迎嘅燒鵝飯,加埋中意嘅叉燒。食落燒鵝真係嘩~脆皮啲啲响,叫我即時感受到個「卡滋」聲,燒鵝皮底下嘅肉又軟又滑,點啲橙汁仲帶出咗一陣清新嘅香氣,真係幾解饞!至於叉燒呢,佢嗰閃閃發亮嘅表面,簡直係藝術品嚟!咬落去肥但不膩,瘦肉又唔會太柴,呀!仲有嗰鹹香,混合咗甜味,日日食都唔厭!😍試吓佢哋嘅例湯,今次係清新嘅西洋菜湯,飲落去感覺好暖笠笠,舒服得嚟又唔會太鹹,真係好補!今晚嘅選擇絕對正!食完離開嘅時候,餐盤一滴都唔剩,攞餐巾紙抺下嘴角,心底暗笑:今日食得好滿足喎!🙌🍽️#燒味迷的首選#食得就是福#地道港味
2023-12-18 1103 瀏覽
星期六諗住行去大埔中心食下嘢,見啲人話宜一間燒味店好似幾好食,咁我就買左一碗外賣燒鵝瀨嚟試下,點知番到屋企一打開全部都係背脊骨,一啲肉都冇,想點先?你要比啲肉人哋食先食到好唔好味呀⋯⋯所以宜一間唔會再有下一次
燒鵝瀨
2023-12-15
外賣自取
2023-12-14 699 瀏覽
今次嚟到呢間小店,第一眼就見到排隊嘅人龍好似一條長龍咁,搞到我都咁心急想知呢度嘅燒味到底有幾正!入到去,店員勁親民,仲介紹幾款必食嘅招牌。我就隨便點咗個燒鵝飯,諗住食吓基本款先。添👀!個燒鵝飯一上,我先係被個鵝皮吸引住,色澤金黃閃閃,一啖落去,脆口得嚟又唔會太肥膩!𧐢𠵇啲鵝肉軟嫩得嚟,啲汁味足,滲透晒入肉入面。放喺白飯上面嘅鵝汁更加係錦上添花,家下家下飯一啖,迫使你一口接一口!至於個湯,今日佢俾嘅係冬瓜排骨湯,輕輕嘅甜味完美中和咗燒鵝嘅油膩,實行暖笠笠嘅感覺!食完發覺啲湯料煲到瓜都化咗咁腍,肯定係用心煲到底。總之,呢度嘅燒味飯令我食指大動,彈指間個碟已經掃得七七八八,份量足夠,味道夠正,絕對係食到為止。唔洗太多花巧,平凡嘅配搭已經做到令人滿足到唔行,真係得喎👍!下次我一定要再試吓佢哋嘅其他招牌,開心到轉轉🔄!

2023-12-10 781 瀏覽
老竇不嬲都好鍾意食燒鵝,今日返去,決定去一路都好想試嘅竺扶買個下莊試試返到老家打開,睇個樣係好對板嘅,聞落都幾香試一試,皮唔算脆,但唔會韌肉都嫩口有肉香,但係阿媽就提出咗個問題「咦點解好似咁淡味嘅?」冇錯,個問題就係⋯醃得好似唔係好夠味,我諗可能係想食到燒鵝本身嘅肉香掛⋯

燒鵝下莊

返到老家打開,睇個樣係好對板嘅,聞落都幾香
試一試,皮唔算脆,但唔會韌
肉都嫩口有肉香,但係阿媽就提出咗個問題
「咦點解好似咁淡味嘅?」

2023-12-10
5 分鐘 (外賣自取)
燒鵝下莊
唔係講笑😍呢間啲燒味都真係幾出色每日都唔同例湯,仲要幾好飲~·~·~·~·~·~·~·~·~·~·~💁🏽‍♀️黯然燒魂飯 $60半肥瘦嘅叉燒好腍袐制嘅燒肉汁係叉燒嘅精粹撈飯成碗都食得曬🤪真係好鐘意汁撈飯😂好似個個post講飯都係有汁撈咁款
唔係講笑😍呢間啲燒味都真係幾出色
每日都唔同例湯,仲要幾好飲
~·~·~·~·~·~·~·~·~·~·~
💁🏽‍♀️黯然燒魂飯 $60
半肥瘦嘅叉燒好腍
袐制嘅燒肉汁係叉燒嘅精粹
撈飯成碗都食得曬🤪真係好鐘意汁撈飯
😂好似個個post講飯都係有汁撈咁款

2023-11-14 604 瀏覽
上一次睇演唱會前嚟食,未有燒鵝,今次終於食到🧡 甘香燒鵝脾同埋翼脾,燒鵝肉唔會柴,好鬆化。開頭以為街坊鋪嘅燒鵝火候會差啲,但真係好好味,value for money 燶邊叉燒真係世一(港島區我會pick 新桂香同呢間,所以遇到新鮮出爐真係好好彩)燒腩仔唔會死鹹,自製芥末醬更似honey mustard,有心思,加分不得不提後加嘅咸蛋,油香十足,好驚喜連碗例湯都好足料,雞腳眉豆湯,好正港島都食到呢個高質燒味店,開心🧡

不得不提後加嘅咸蛋,油香十足,好驚喜

連碗例湯都好足料,雞腳眉豆湯,好正

港島都食到呢個高質燒味店,開心🧡
2023-08-05
  • 叉燒
  • 古井燒鵝+燒腩仔
  • 老火靚湯
  • 金牌蜜汁叉燒
  • 古井燒鵝+叉燒
2023-10-24 612 瀏覽
呢間燒味飯十分出色,叉燒肥瘦適中,肉質嫩滑,唔會鞋烚烚,叉燒帶點蜜糖叉燒醬香味之餘,又唔會太咸。有兩隻煎蛋,拮穿左d蛋黃汁同啲叉燒汁撈飯,簡直太完美。盒飯比平時size 大,加上有兩隻蛋,所以都好飽肚。雖然呢間叉燒飯比其他的比較略貴,但仍然都十分多生意,因為佢啲叉燒實在冇得彈。