2022-07-26 642 瀏覽
本身在附近返工,近來天氣太熱,想買啲飯後生果,於是提早少少出門去買生果再買LUNCH返公司,買完生果後見到有間舖名好特別既燒味餐廳,貪就腳就買個LUNCH返去食吧,見到佢招版既黯然消魂飯就叫左份,$58蚊價錢好合理,收銀阿姐笑容滿面,服務態度好好,返到公司打開後好驚喜,叉燒擺放整齊,雙蛋有燶邊兼流心,睇得出廚房好用心,咬落去叉燒好TENDER,味道剛好,肥瘦適中,米飯唔會太硬太軟,剛好,估唔到一盒叉蛋飯咁有驚喜。搞到我要上嚟寫食評
黯然消魂飯
2022-07-26
1 分鐘 (外賣自取)
黯然消魂飯
  • 黯淡消魂飯
2022-07-12 731 瀏覽
行到灣仔搵飯食,事先上openrice睇過附近有咩好食,見到呢間燒味舖幾多好評,就決定試吓,行去街市個邊就見到間舖。叉雞飯 4/5燒味飯黎講,半肥瘦叉燒好重要,今次我整翻個叉燒切雞飯,肉質幾好夠諗,同豉油汁既配合更好送飯。切雞要左雞胸,唔會太硬又唔會太老,入口仲有肉汁,幾好。地理:灣仔站行到既位置,唔算太遠,但近街市條路會污糟啲,行入舖頭都乾淨。環境:乾淨整潔,卡位闊落,坐得舒服。價錢:50蚊喺灣仔食飯算平,加上隔離呀樂呀活食燒味飯都已經要45蚊既時候,加多少少錢食好少少都完全接受到。服務:伙記做野爽手,友善對待。

叉雞飯 4/5

地理:
環境:
乾淨整潔,卡位闊落,坐得舒服。
價錢:

服務:
伙記做野爽手,友善對待。
是日5點收工! 同事約埋窮煮婦去食個Early Dinner聽講公司附近有間隱世燒味,難得灣仔區有人均雙位數字晚餐麻甩佬飯又岩晒窮煮婦,一於去試下先...竺扶大班燒味 灣仔區隱世燒味高手 價錢貼地用料上乘之所以話係隱世 係因為店鋪位置處於灣仔街市小巷內同事預先出發,但窮煮婦都迷失左一陣兜兜轉轉先搵到店鋪門面有幾盞大光燈打光,係街市中就顯得高貴樓面設計以米金色調為主,乾淨Sharp醒企理值得一讚係侍應哥哥們絕對不馬虎待客,極之有禮黯然銷魂鴛鴦飯 $58 店家招牌首創 叉燒入口即化初次光臨就一定係食店家最有自信既招牌啦由於窮煮婦係好怕食豬,怕豬騷味,所以一食就知質量!叉燒肥瘦均勻入口即化,肉質優良不帶騷味冰燒鳳凰雞肉質嫩滑,配埋特製辣汁,酸甜出色聽同事講叉燒係波蘭黑毛豬脢頭肉製成,窮煮婦絕對相信!鵝油撈粗 $10 跟餐加十蚊轉底 激推必轉鵝油既價值就人人都知,鵝油撈粗講就容易做就難出面其他店舖會做得乾柴打結,原因就係姑寒比得少鵝油竺扶既鵝油撈粗唔止超大份兼且係爽口彈牙食到落底依然係每條都沾滿油香超滑嫩!! 激推必試!!古井燒鵝+燒腩仔雙拼飯 $58燒鵝皮脆香甜,食得出係上過幾次糖絕不馬夫而
聽講公司附近有間隱世燒味,難得灣仔區有人均雙位數字晚餐
麻甩佬飯又岩晒窮煮婦,一於去試下先
...
竺扶大班燒味 灣仔區隱世燒味高手 價錢貼地用料上乘
之所以話係隱世 係因為店鋪位置處於灣仔街市小巷內
同事預先出發,但窮煮婦都迷失左一陣兜兜轉轉先搵到
店鋪門面有幾盞大光燈打光,係街市中就顯得高貴
樓面設計以米金色調為主,乾淨Sharp醒企理
值得一讚係侍應哥哥們絕對不馬虎待客,極之有禮

黯然銷魂鴛鴦飯 $58 店家招牌首創 叉燒入口即化
初次光臨就一定係食店家最有自信既招牌啦
由於窮煮婦係好怕食豬,怕豬騷味,所以一食就知質量!
叉燒肥瘦均勻入口即化,肉質優良不帶騷味
冰燒鳳凰雞肉質嫩滑,配埋特製辣汁,酸甜出色
聽同事講叉燒係波蘭黑毛豬脢頭肉製成,窮煮婦絕對相信!

鵝油撈粗 $10 跟餐加十蚊轉底 激推必轉
鵝油既價值就人人都知,鵝油撈粗講就容易做就難
出面其他店舖會做得乾柴打結,原因就係姑寒比得少鵝油
竺扶既鵝油撈粗唔止超大份兼且係爽口彈牙
食到落底依然係每條都沾滿油香超滑嫩!! 激推必試!!

古井燒鵝+燒腩仔雙拼飯 $58
燒鵝皮脆香甜,食得出係上過幾次糖絕不馬夫
而且肉嫩不帶鵝騷味,油份飽滿,值得一試
燒腩仔亦做到必需有既鬆脆皮
但相對其他燒味之出色,燒腩仔就略為平凡

金鐘灣仔番工既你,一定明白搵好食又價錢合理既飯餐有幾難
金鐘奴隸窮煮婦絕對明白大家既苦楚
真心推薦比大家 竺扶大班燒味
絕對係唔會失望既選擇
  • 黯然銷魂鴛鴦飯
  • 老火靚湯
2022-06-20 668 瀏覽
絕對係近期食過最好食嘅燒味舖!叉燒甘香肉汁滿滿燒鵝有果皮味味十分驚喜每一次食感覺都係即日出爐唔似其他好多都隔幾日夜經過附近第一時間選擇就係佢一條街有四間燒味舖質素相差咁遠其他都唔知點樣做得住
絕對係近期食過最好食嘅燒味舖!
叉燒甘香肉汁滿滿
  • 燒鵝
  • 金牌蜜汁叉燒
  • 古井燒鵝飯
2022-05-28 4845 瀏覽
👦🏻好鐘意食燒味,尤其係叉燒、乳豬、燒腩仔、豉油雞,所以成日都想搵啲唔同嘅餐廳尋找最平靚正嘅燒味,👦🏻覺得搵到啦,搵到一間值得推薦俾大家嘅燒味店🤤間餐廳係灣仔,一入到去就見到同一般舊式燒味餐廳唔同,而係一間經過用心裝修既燒味店。用左金黃色做主調,感覺好舒服,咁就叫左黯然銷魂鴛鴦飯、燒鵝+乳豬+燒腩仔再加配鵝油撈粗全港首創嘅黯然銷魂鴛鴦飯就係用左波蘭黑豚肉嘅叉燒+冰燒鳳凰雞+煎雙蛋,入口軟淋嘅半肥瘦叉燒加煎蛋嘅蛋汁已經夠剎食,再加埋冰燒鳳凰雞就好似更上一層樓咁,點左秘制鳳凰辣汁嘅雞肉就更加帶出佢嘅美味😋燒鵝+乳豬+燒腩仔再加配鵝油撈粗係一個估佢唔到嘅配搭,可以追加做三拼嘅燒味本身可以配飯/粉麵,但係👦🏻經過店員嘅推薦試下鵝油撈粗之後就真係番唔到轉頭,鵝油嘅香氣配合甜味嘅醬油,粗麵嘅麵條吸曬每一滴嘅醬汁,再加埋皮脆肉嫩嘅燒鵝、乳豬同燒腩仔,真係可以下次再encore🤤仲有佢嘅中湯都好足料,飲完粉葛赤小豆湯之後好舒服😍評分:8.5 / 10
,搵到一間值得推薦俾大家嘅燒味店🤤

評分:8.5 / 10
2022-05-26
  • 黯然銷魂鴛鴦飯
  • 叉燒
  • 鵝汁撈粗
2022-05-26 755 瀏覽
有時候好鍾意食茶餐廳食物,感覺好有香港嘅地道風味,有啲風味只有茶餐廳先食到,之前都食過灣仔呢間茶餐廳——🌟竺扶大班燒味🌟 @chukfotaipanrestaurant ,今次再去食😋點左佢哋招牌嘅燒味飯試吓💕仲想試埋佢哋嘅燒味😋茶餐廳環境都算寬敞,燈光光猛,店員都好nice👍🏻._.🐖|黯然銷魂飯|🐖之前就係食過佢哋呢度傳說中嘅黯然銷魂飯😆今次要再食多次😋佢呢度嘅黯然銷魂飯,裏面嘅叉燒的確好好食👍🏻肉質腍身夠入味,佢哋嘅叉燒係用咗波蘭黑豚肉,怪唔之得咁好食👍🏻·🐥|豉油雞+燒腩仔瀨粉|🔥豉油雞好入味,唔會太鹹,而且雞肉肉質好滑身,而燒腩仔就燒得皮脆肉嫩,配埋瀨粉食中和返燒腩仔嘅鹹味,味道好夾👍🏻·套餐+$6 仲有是日老火靚湯,一個星期七日唔同湯款式,今次我哋呢個係——蓮藕淡菜綠豆煲豬腱湯🐖老火湯夠味,而且碗湯都好足料㗎🤩._.@chukfotaipanrestaurant📍竺扶大班燒味 📍灣仔三角街2-3號華欣閣地下3號舖

._.
📍竺扶大班燒味
📍灣仔三角街2-3號華欣閣地下3號舖
下午茶
2022-05-26 543 瀏覽
老婆工作的時間比我長, 特別是在衝Task的時侯, 有了晚市之後, 終於不用天天做煮家男人, 除了不用煮, 最重要是不用洗碗碟和清潔廚房, 因為這些都比煮食更費力. 在她工作地點附近, 有這家看起夾比較高檔次的燒味飯, 但其實定價和太興差不多, 人均不用$100的消費, 有時候比自己在家煮更便宜呢! (笑)我點的乳豬燒鵝飯, 乳豬和燒鵝各有七八件, 比不少燒味飯店慷慨, 先要稱讚它的乳豬, 皮肉夠薄, 每件厚薄均呈, 外皮起沙如芝麻, 而且口感十分香脆, 就算接近收工時間, 也不會軟糯和濕重. 至於燒鵝方面, 外皮呈現焦紅色, 有炭香也有肉汁, 溫度暖但未夠熱, 肉厚但如果廚師可以選擇更多肉而非偏向骨位, 就會更好.老婆點的是黯然鴛鴦銷魂飯, 其實就是叉燒煎蛋飯再加上鳳凰雞, 所謂的鳳凰雞, 就是烤雞腿肉. 叉燒夠熱, 半肥瘦脂肉層次分明, 柔和的玫瑰露香再加上焦糖的甘甜, 味道調配不錯, 如果燶邊再脆點就更完美, 基本上好吃的叉燒配搭蛋汁豐富的荷包蛋就已很足夠. 鳳凰雞在這裏有點多此一舉, 口感偏韌, 汁醬味道不夠突出, 雞肉也不夠Juicy, 是普遍高質的燒味裡較失手的一道, 要多

老婆點的是黯然鴛鴦銷魂飯, 其實就是叉燒煎蛋飯再加上鳳凰雞, 所謂的鳳凰雞, 就是烤雞腿肉. 叉燒夠熱, 半肥瘦脂肉層次分明, 柔和的玫瑰露香再加上焦糖的甘甜, 味道調配不錯, 如果燶邊再脆點就更完美, 基本上好吃的叉燒配搭蛋汁豐富的荷包蛋就已很足夠. 鳳凰雞在這裏有點多此一舉, 口感偏韌, 汁醬味道不夠突出, 雞肉也不夠Juicy, 是普遍高質的燒味裡較失手的一道, 要多加注意一下就是.

Chukfo Taipan Restaurant is really closed to my wife’s workplace so I can have our dinner outside after the loosen CoVID-19 measures from the government. The Sau Mei there is nice, especially the roasted sucking pig. The skin is extremely crispy and the pieces are thin enough which is what a Cantonese style sucking pig should be. The roasted goose is full of woody and grilled flavor with inevitable meat juice. It will be perfect if the goose pieces can be more meaty. The Char Siu is also nice with clear layer of fat and meat. However the grilled chicken fillet can be improved by enhancing the grilling and aroma.
2022-05-23 530 瀏覽
由四月開始,叉燒味道已退步了,三月時仍然好味,最近這六星期都已經唔好食。味道淡了,叉燒太瘦,叉燒汁也比從前水/稀,而且好硬身。之前係灣仔最好嘅叉燒,那些五六星酒店及深井出黎開嘅都唔夠佢好食,但現在。。。灣仔沒有好食嘅叉燒喇!
2022-05-23
2022-05-21 877 瀏覽
認真,唔知係網上吹噓得有些過⋯⋯定抑或係我錯過佐呢間店最好食既時期⋯⋯ 我唔覺有網上講既咁咁食。首先 ,飯粒好乾,蛋煎過龍,又未係香口攏邊,有些失望。然後 , 本人不喜肥膩叫佐瘦叉,瘦肉黎講,佢哋處理得幾好,唔會乾,唔會鞋口,仲keep到少少juicy。但係味道就真係一般,不鹹亦不甜,就咁食還好,如果送飯就失色。此時可以靠醬汁搭救 ,燒味汁撈飯,汁味濃厚好重要,但連醬汁都唔夠做就⋯⋯然後黎講冰燒鳳凰雞,其實就係類似蜜汁叉燒雞,但肉質處理唔好,鞋口。加上如果做不到雞肉嫩口,其實不建議推出鴛鴦,因為口感近似,都唔知自己食緊雞肉定豬肉。但因為餐廳裏的員工服務態度太好,食嘢心情變好,都唔會感覺太差😂不過不失啦,性價比亦不高。因為73蚊真係可以食到更高質既燒味。叉燒友別期望太高。
2022-05-20 1436 瀏覽
.📍竺扶大班燒味📍#饅頭去灣仔 #饅頭的港味道------------------------------1️⃣ 古井燒鵝豉油雞瀨粉 ($58)饅頭係一名港女小編,但其實我內心一直住著一個麻甩靈魂, 燒味呢啲咁具港式風味嘅嘢我一向來者不拒。呢度嘅燒鵝燒得唔錯,外皮赤紅光澤,薄如脆片,咬落非常之香脆,油香四溢😍, 夾帶香甜肉汁同煙燻香味,而且皮下唔會有多餘嘅肥膏,減低油膩感,鵝肉亦酥軟唔乾柴,比較遺憾嘅係佢今次畀嘅部位係鵝嘅胸位,肉嘅份量唔多😢;至於油雞,唔知係咪為咗彌補番小編呢個食肉獸,佢就畀咗一個幾靚嘅髀位,雞皮色澤夠深,唔會過肥,雞肉肉質非常之嫩滑,配埋蔥油同一碗瀨粉,real滿足😆~◾評分:7.7/10------------------------------2️⃣ 黯然銷魂鴛鴦飯 ($68)呢碗飯真超級大碗,有叉燒、雞扒同兩隻煎蛋。叉燒係用咗波蘭黑毛豬,半肥瘦🙆🏻‍♀️且肉味濃郁,外層燒到有濃邊,咬落發現肉質鬆散唔黐牙,麥芽糖味道明顯,伴隨少少焦香🤤,香甜而不膩,好食;至於冰燒鳳凰雞同樣調味係甜味為主,但味道同肉質相對就普通咗啲,唔係嫩滑彈牙嗰款,呢個我還好;煎蛋正正常常,半熟蛋黃漿用
📍竺扶大班燒味📍#饅頭去灣仔 #饅頭的港味道

1️⃣ 古井燒鵝豉油雞瀨粉 ($58)

◾評分:7.7/10
古井燒鵝豉油雞瀨粉

2️⃣ 黯然銷魂鴛鴦飯 ($68)
呢碗飯真超級大碗,有叉燒、雞扒同兩隻煎蛋。叉燒係用咗波蘭黑毛豬,半肥瘦🙆🏻‍♀️且肉味濃郁,外層燒到有濃邊,咬落發現肉質鬆散唔黐牙,麥芽糖味道明顯,伴隨少少焦香🤤,香甜而不膩,好食;至於冰燒鳳凰雞同樣調味係甜味為主,但味道同肉質相對就普通咗啲,唔係嫩滑彈牙嗰款,呢個我還好;煎蛋正正常常,半熟蛋黃漿用嚟撈飯一流。
◾評分:7.3/10
暗然銷魂鴛鴦飯

🔸整體評分:7.5/10
🔸小編回頭率:6.5/10
古井燒鵝豉油雞瀨粉
2022-05-18 321 瀏覽
街市大家應該去唔少,貨品林林總總📦,擺滿一地,除左菜檔果檔之外,附近可能仲有百佳超市等等購買日常食品既地方。呢個灣仔街市就有啲唔同,如果人係街市,近住三角街附近,就好容易留意到一間金碧輝煌,以金黃色做主調既燒味舖。🤩 平日係街見到個啲燒味舖,多數裝修都好隨性,見到呢間咁用心裝修💪🏻,Fatfat一定要入去試下佢咩料啦🔥~✨原來呢間係藍帶總廚主理既燒味舖,後來上網一search,發現呢間仲係係燒味關注組大大力推介既餐廳添!😳✨入門口之前,見到佢門面有個自設太空爐,掛住油光閃閃既燒鵝,看似皮脆肉嫩,不過就要食過先知係咪好似我FF咁好好味啦。🤔🤣 坐低之後環視四周,餐廳既壁畫都係以金黃色做色調,而畫既主題同風格都幾有以前年代嘅感覺,裝修用心,啲枱凳亦都幾乾淨企理,而員工著住統一黃色既制服,感覺係一間對自己有要求既燒味舖。💪🏻 坐低之後叫左幾碟推介既菜式。黯然銷魂鴛鴦飯 一上菜,就見到色澤鮮豔,望落都好開胃。😋入面有4塊叉燒、5至6塊鳳凰雞、2塊太陽蛋、菜同飯,食量都算大既Fatfat食完都覺得幾飽。叉燒,半肥瘦,肉質軟嫩,食落幾有炭燒味道,原來佢係用左大將燒肉汁秘制出黎既波蘭黑豚肉,唔怪得之

黯然銷魂鴛鴦飯
一上菜,就見到色澤鮮豔,望落都好開胃。😋入面有4塊叉燒、5至6塊鳳凰雞、2塊太陽蛋、菜同飯,食量都算大既Fatfat食完都覺得幾飽。叉燒,半肥瘦,肉質軟嫩,食落幾有炭燒味道,原來佢係用左大將燒肉汁秘制出黎既波蘭黑豚肉,唔怪得之咁好味。👅 而Fatfat 平日係一個唔鍾意食肥膏既人,見到肥既位都會咬走佢,但係呢個叉燒既肥膏位入口即溶,真係唔介意食多塊!One more! One more! 鳳凰雞,皮薄冇肥膏,口感似雞脾肉咁嫩,而且無骨,值得加分!🆙 太陽蛋,煎到岩岩好,底同面都冇煎燶,最緊要係流心!菜幾新鮮同爽口。試完叉燒同埋雞既原味,就試下點佢秘制既鳳凰辣汁,酸酸辣辣,帶少少甜,食落好開胃,而且辣到有少少後勁,對於鍾意食酸辣/泰國野既朋友仔,絕對可以一試!

乳豬五寶飯
價錢小貴,不過乳豬份量都算多而且皮脆,肥瘦分明平均,幾好食,抵番哂!👍🏻叉燒,肥瘦分明,肉質軟嫩,食落幾有炭燒味道。油雞都幾嫩口。

鵝汁菜芯
汁甜甜地,菜心新鮮爽口。

冬瓜薏米白豆煲豬骨湯
湯入面有煲湯瘦肉,冬瓜,花生,陳皮同埋無花果。湯甜甜地,而啲瘦肉煲到剛剛好,唔鞋。
2021-11-24
2022-05-10 296 瀏覽
我想食好耐嘅竺扶大班燒味今日終於食到了!因為佢唔算係灣仔大街地方,加上晚上8:30就閂門,所以比較難就到時間。鋪頭唔算大,但燒味菜式應有盡有,同朋友叫左兩款菜式!碟碟都超惹味高質!燒鵝五寶飯🐔🦆🍚好難得食五寶飯會有燒鵝配搭,廚房仲比左飯鵝髀我地🍗,啖啖肉又嫩口!燒鵝皮燒到香脆可口,配埋佢地嘅特製酸梅醬,令到燒鵝食落口時唔會好膩!本身我唔鍾意沾酸梅醬嘅我都忍唔住,因為食得出真係有酸梅係入面,而唔係用味粉較出黎,比出酒樓燒味檔好食好多!不得不讚嘅係佢地嘅叉燒🐷🥩!係好Juicy 呀!出面食嘅舊舊都瘦又老過呀婆!但呢度嘅叉燒好似小 鮮肉咁肉嫩多汁!將叉燒燒到鎖緊肉汁,又唔會過火口!師傅犀利呀!金牌🥇四寶瀨粉🍜另外都叫左四寶瀨粉,因為湯瀨粉唔係度度有得食,食到嘅都唔係好好食。而竺扶佢嘅瀨粉我好滿意!條條都有咬感唔會一夾就散,每條亦都掛到湯汁,連埋美味嘅叉燒食好滿足呀!同埋覺得佢地整嘅姜蓉都好好食,睇得出整得有心機,粒粒蔥大細如一,鍾意配姜蓉撈飯嘅我差d想成碟食哂佢🤣🤣🤣如果我係灣仔附近番工,相信佢會成為我嘅飯堂🤣🤣🤣

燒鵝五寶飯🐔🦆🍚

金牌🥇四寶瀨粉🍜

如果我係灣仔附近番工,相信佢會成為我嘅飯堂🤣🤣🤣
2022-05-05
  • 燒鵝五寶飯
  • 上湯瀨粉
  • 四寶飯
2022-04-30 325 瀏覽
本身諗住見open rice 食過lunch, 睇左最多人推薦的黯然銷魂鴛鴦飯. $68說好的肥叉不見!第一次食 叉燒係瘦!霉!硬!個叉燒汁有冇咩味!一定冇叉燒味?街市叉燒都好過佢!燒雞普通,加左過泰式海南雞汁當新野!lunch time一定好趕你走!我明白點解黯然銷魂鴛鴦飯冇洋蔥!因為你食完加埋個價錢,你心裡一定會好黯然的流淚😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭食完個飯會聲見直升機🚁的聲音!伏伏伏伏伏!
燒雞普通,加左過泰式海南雞汁當新野!
lunch time一定好趕你走!

食完個飯會聲見直升機🚁的聲音!伏伏伏伏伏!
2022-04-13 528 瀏覽
$88一個超高質五寶飯,真心有驚喜!話說OT完8:00pm左右到買埋最後一水既燒味,本身諗住質素都應該麻麻地㗎喇,點知出乎意料地出色,好開心🧚🏻五寶飯可以揀燒鵝($88)或者乳豬($98),本身已經有叉燒同燒肉既關係就揀左燒鵝,仲加左杯羅漢果茶添😊 買到返去食都差唔多 8:30/8:45 心諗無喇無喇,點知一咬落舊燒肉,個皮竟然仲超級脆😱 肉質啱啱好之餘又唔會過鹹,點埋個蜜糖芥辣,噢好好味😱 燒鵝個皮竟然又仲係脆,個皮仲令立立好靚,無誇張自己睇片!! 可能係就嚟閂門嘅關係,所有肉類都係偏肥,但係好彩本身自己係鍾意食肥膩d平時都鍾意食肥叉,所以無乜所謂!賣剩既叉燒都仲有少少燶邊🥲肉既質地好鬆化,蜜味夠又入味😭不得了!最緊要連個飯都好比心機,粒粒分明好彈牙既飯,一d都唔會hea 😱😱😱 紅腸鹹蛋就正常啦,不過呢度竟然有得跟羅漢果茶,好感動😭下次經過灣仔一定會再返尼堂食🤍🤍🤍
$88一個超高質五寶飯,真心有驚喜!

下次經過灣仔一定會再返尼堂食🤍🤍🤍
燒鵝五寶飯
燒鵝五寶飯
2022-04-10 306 瀏覽
晚上去買外賣,叉燒及切雞味道不錯,絕對做到半肥瘦及juicy,醬汁亦較其他燒味店出色,奈何四寶飯竟然欠咸蛋,希望下次包外賣前檢查有無有欠食物。此外,這質素絕對有下一次的光顧。

此外,這質素絕對有下一次的光顧。
四寶飯
  • 叉燒