2025-03-20 227 瀏覽
灣仔依間高質燒味人氣店,午市經常有好多上班族大排長龍,所以今次假期我特登去試吓佢有咩好食。首先我梗係要一份黯然銷魂鴛鴦飯,佢嘅叉燒好結實入味,而鳳凰雞會配上獨特醬汁,菠蘿、紅黃椒、青檸、蒜蓉等,特別好味,有少少泰式嘅感覺,仲會有兩個煎蛋添!我另外仲叫咗燒鵝切雞上湯瀨粉,鵝肉同雞肉恰到好處,口感鮮嫩多汁,鵝肉選用左 5 斤半比雌鵝,再加上用祕制陳皮醬醃制內籠,而瀨粉煮得Q彈有嚼勁,配上濃郁嘅上湯。另外,我叫左咗上湯浸菜心,菜心鮮脆嫩滑,上湯清甜。雖然佢哋係一間燒味舖,但佢哋有自家製嘅羅漢果茶,清甜好飲

另外,我叫左咗上湯浸菜心,菜心鮮脆嫩滑,上湯清甜。

雖然佢哋係一間燒味舖,但佢哋有自家製嘅羅漢果茶,清甜好飲
2025-03-20 222 瀏覽
經過灣仔,記得上次去過竺扶大班燒味啲燒味好正,高質👍🏼價錢又抵食🤤一於去吃吃!聽講午市成日大排長龍,我去嗰時係下午茶時間~都好滿座💗見到好多街坊幫襯,又有好多係附近上班一族,仲有啲食客係專程嚟,果然係灣仔燒味人氣店。入面坐得都好好舒服。我就點咗至尊古井燒鵝拼燒腩仔配瀨粉👍🏼( $62;下午茶時段$49)。燒鵝嚴選 5 斤半嘅雌鵝~用自家秘制陳皮醬去醃製內籠,好有古早風味!鵝味香濃,外皮又燒得靚~而燒腩仔都正!肥瘦均勻外皮香脆入口有油脂甘香。仲有老火靚湯(+$6)必點啊~當日粉葛湯,濃郁鮮香好足料。

仲有老火靚湯(+$6)必點啊~當日粉葛湯,濃郁鮮香好足料。

2025-03-19 213 瀏覽
唔怪得話係去香港必試的高質燒味餐廳今日去咗灣仔呢間超有人氣嘅燒味店,真係唔虛此行!平時午市呢度經常大排長龍,好多附近上班嘅朋友都鐘意嚟呢度食飯,皆因性價比超高。一嚟到,我就點咗必試嘅古井燒鵝。呢度嘅燒鵝嚴選5斤半嘅雌鵝,用自家祕制陳皮醬醃制內籠,一入口就感受到濃郁嘅古早味,皮脆肉嫩,油脂香同肉香完美融合,真係正到痹!我仲試咗至尊古井燒鵝拼銷魂叉燒皇同埋至尊古井燒鵝拼豉油雞。銷魂叉燒皇又甜又嫩,咬落去仲有少少焦香;豉油雞皮滑肉滑,雞味好濃。而且呢度加$6就可以有大大碗嘅老火靚湯,我今日飲嘅冬瓜薏米湯,料足味濃,飲完成個人都滋潤曬。總嘅嚟講,呢間店真係好抵食又好味,難怪成為去香港必試嘅高質燒味餐廳,下次我一定會再嚟!📍竺扶大班燒味(灣仔)灣仔三角街2-3號華欣閣地下3號舖

唔怪得話係去香港必試的高質燒味餐廳

📍竺扶大班燒味(灣仔)
灣仔三角街2-3號華欣閣地下3號舖
2025-03-17 284 瀏覽
在人來人住的灣仔街市旁邊的三角街,有間街知巷聞的燒味餐廳。開業至今仍保持每日都人頭湧湧,每次經過灣仔想醫肚,必會選擇此店。🐷🍲黯然銷魂鴛鴦鵝油撈粗麵~厚切燶邊半肥瘦叉燒肉質豐厚鬆軟,外層焦香可口。無骨冰燒鳳凰雞肉質軟腍,香口不膩,配上鳳凰辣汁更加惹味。加$10可轉鵝油撈粗,與豬油比較,鵝油撈粗麵條更爽口,配合黑醬油,色、香、味俱全。燶邊煎雙太陽蛋可以說是畫龍點睛,令撈麵更多了重蛋香。🪿🐷🥣燒鵝配燒腩仔瀨粉~燒鵝皮薄香脆,肉嫩甘香。燒腩仔五層肉肥瘦相間分明,腩仔的外皮鬆脆,肉質軟腍香口。瀨粉湯底亦與別不同,帶有大地魚香及羅漢果甜味。🥣🫕每日有不同款式的老火例湯供應,今日的老黃瓜湯便充滿家的味道。餐廳點餐具彈性,只要加錢便可以選配餐飲或例湯。人均消費$90竺扶大班燒味三角街2-3號華欣閣地下3號舖
人均消費$90
竺扶大班燒味
三角街2-3號華欣閣地下3號舖
今朝早過灣仔交文件,順便係附揾間餐廳快食醫肚,燒味飯當然係不二之選。見呢間灣仔嘅竺扶大班燒味好多人食就跟入,佢哋嘅燒味飯真係掂到震,尤其係個燒鵝五寶飯(燒鵝五寶飯),簡直係燒味控嘅首選!竺扶大班燒味嘅燒鵝五寶飯(燒鵝五寶飯),香氣撲鼻,流晒口水!入面有至尊古井燒鵝、銷魂叉燒皇、燒腩仔、仲有半隻鹹蛋黃,夠晒豐富。先講個至尊古井燒鵝,皮脆肉嫩,油香四溢,咬落去卜卜脆,鵝肉又夠晒入味,好味!佢哋用嘅古井燒鵝燒得夠晒火候,滿滿鵝脂香但食落去又唔會覺得肥膩。個銷魂叉燒皇都好鬼正,叉燒肥瘦適中,蜜汁均勻,燒到邊位有少少焦香,咬落去軟嫩多汁,甜甜鹹鹹,真係好惹味!個名真係冇改錯,食完真係會銷魂!燒腩仔都好有水準,皮脆肉香,肥瘦相間,咬落去卜卜脆,油香滿溢,真係好邪惡!佢哋嘅燒腩仔,皮燒得夠晒鬆化,肥肉又唔會太膩,食落去口感豐富,層次分明。仲有半隻鹹蛋黃,鹹香油潤,撈埋啲飯一齊食,簡直係畫龍點睛!鹹蛋黃嘅鹹香味,可以提升成個飯嘅味道,令到成個飯更加惹味。除咗燒味飯,佢哋仲有雞腳豬骨老火湯送,真係好抵食!個湯好足料,飲落去好夠火候,充滿雞腳同豬骨嘅香味,飲完好暖胃!

2025-03-08 271 瀏覽
竺扶大班燒味灣仔三角街2-3號華欣閣地下3號舖經開灣仔,老友推介高汁燒味,食材新鮮夠地道,正呀喂!😚花生眉豆煲雞腳湯老火湯鹹度適中,配料的精華融入湯中,營養豐富,推薦!😉冰燒鳳凰雞飯無骨雞肉口感煙韌,新鮮嫩滑,香氣四溢,烹調得恰到好處,加鳳凰酸辣汁,效果更佳,飯底煙韌有飯香,好味道!😻黯然銷魂鴛鴦飯(冰燒鳳凰雞 X 黯然銷魂飯)大廚嚴選半肥瘦叉燒,煙韌彈牙,肉汁豐富,肉味香濃,大醬燒肉汁香甜惹味。油菜新鮮爽口,煎雙蛋即叫即製,蛋味濃郁,醬油餸飯一流,份量十足,必食!😍 橫財汾蹄飯汾蹄外層爽口彈牙,豬肉口感煙韌,鹹度適中,酸酸甜甜的醬汁提升層次,推薦!😽竺扶大班燒味 環境舒適,食材新鮮夠地道,侍應服務態度好,還會再來!😎🤘
竺扶大班燒味

灣仔三角街2-3號華欣閣地下3號舖

經開灣仔,老友推介高汁燒味,食材新鮮夠地道,正呀喂!😚

花生眉豆煲雞腳湯

老火湯鹹度適中,配料的精華融入湯中,營養豐富,推薦!😉

冰燒鳳凰雞飯

黯然銷魂鴛鴦飯
(冰燒鳳凰雞 X 黯然銷魂飯)

橫財汾蹄飯

2025-03-07
2025-03-07 300 瀏覽
話說灣仔呢間燒味店真係好鬼出名,琴晚食,隔離街市都關哂門,呢間舖頭就大排長龍,連附近啲打工仔都成班湧嚟食。我專登去試,心諗咁多好評,應該唔會中伏啦!結果一試之下,真心無得頂!嗰隻古井燒鵝真係值得一讚,用咗陳皮醬醃過,入口果然有一陣香甜果味,皮脆肉嫩,仲帶少少油香味,食完真係忍唔住想買埋外賣走🤣🤣🤣。睇介紹呢隻燒鵝係用雌鵝嚴選返嚟,難怪咁嫩滑又入味。呢間燒味餐廳真係好出名,搭枱個個都係遊客!本身想坐多陣傾計都唔好意思🤣出面大排長龍,所以食飽滿足就走了~

2025-03-06 228 瀏覽
同朋友想食燒味,今次係灣仔未到12點諗住少人D,點知已經好多人了,睇黎真係好量好好食,有口福了!! 原來呢間極係具灣仔好人氣凜燒味餐廳!我地叫左哩個係全港首創黯然銷魂鴛鴦飯$70【半肥瘦叉燒+冰燒鳳凰難+煎雙蛋】【大將燒肉汁+鳳凰辣汁】這道飯的搭配真是讓人眼睛一亮,✨半肥瘦叉燒的肉質鮮嫩,外層的蜜汁焦糖化,甜鹹交融,半肥瘦叉燒的肉質鮮嫩,外焦裡嫩,🥓❤️而冰燒鳳凰難則是另一種風味,冰燒鳳凰難則是另一種風味,肉質鮮美,外皮搭配酥脆,內裡裡裡裡裡裡裡的風味,充滿香蛋多汁,讓人有獨特感,帶有獨特感的香蛋,讓人有獨特味,讓人充滿味道,讓人獨特的香蛋,讓人有獨特感,讓人有獨特性的香蛋,讓人擁有獨特的香蛋,讓人有獨特感,帶有獨特感,帶有獨特感的香蛋,讓人有獨特感,讓人有獨特性的香蛋,讓人充滿風味!再加上煎雙蛋,金黃的蛋黃流心,搭配上叉燒🥚🔥再加上大將燒肉汁和鳳凰辣汁的調味,豐富了整道菜的風味,讓人一口接一口! 🌶️🍽️

我地叫左哩個係全港首創黯然銷魂鴛鴦飯$70
【半肥瘦叉燒+冰燒鳳凰難+煎雙蛋】
【大將燒肉汁+鳳凰辣汁】

2025-03-05 211 瀏覽
每次想食燒味,我心目中都只會有幾間店舖嘅選擇,呢一間店舖唔同分店都已經食過好幾次水準一直都保持得好平均,今次嚟到灣仔呢一間分店11點嚟到已經開始多人,叫咗白切雞加$15轉雞髀拼燒腩仔轉瀨粉白切雞髀真係超級無敵滑,外皮爽脆而且仲見到中間透明嘅啫喱層,真係做得非常之出色,可以話係我喺香港暫時食過最好食嘅白切雞,另外嘅燒腩仔都一樣超級出色,燒腩仔個皮係最重要,而佢哋真係處理得好好,雖然薄薄一層,但係非常之酥脆,燒腩仔肥瘦適中,油脂好細緻,加多$6要埋佢哋嘅。是日老火湯,係排骨雞腳,真心出色。
2025-02-21
2025-03-01 401 瀏覽
嚟灣仔街市嘅時候見到呢間排晒長龍嘅燒味店,原來就係一直都好想試超人氣嘅竺扶大班燒味🥳 當然有單拼同埋雙拼燒味,食完仲可以斬料返屋企加餸添🤣玫瑰豉油皇乳鴿 🐤 估唔到呢度有乳鴿食添😛 用咗豉油汁甜甜地幾好食黯然銷魂鴛鴦飯 🍚呢個係佢嘅招牌菜式 💯 半肥瘦叉燒、冰燒鳳凰雞同煎雙蛋,再配埋大將燒肉汁同鳳凰辣汁,聽落都覺得超吸引🤩 豉油雞燒腩仔米粉 🍜雙拼就可以揀豉油雞、燒腩仔、燒鵝、叉燒等等,可以配飯麵都得,仲可以加錢配例湯或者飲品😌

玫瑰豉油皇乳鴿 🐤
估唔到呢度有乳鴿食添😛 用咗豉油汁甜甜地幾好食
玫瑰豉油皇乳鴿

黯然銷魂鴛鴦飯 🍚

豉油雞燒腩仔米粉 🍜
豉油雞燒腩仔米粉
玫瑰豉油皇乳鴿
豉油雞燒腩仔米粉
餐廳:竺扶大班燒味地點:灣仔三角街菜式:港式燒味餐牌:大班燒味飯、燒味雙拼飯、斬料翻屋企、飲品鵝髀油雞雙拼飯 $130鵝髀好大隻一開六件,配油雞5件,仲有菜心一條。 呢度燒鵝用自家祕制陳皮醬醃制內籠,鵝髀皮脆肉多汁,非常唔錯。油雞皮滑肉嫩,配有葱油。白飯另上。叉燒切雞飯 $44叉燒大概有5件,唔會太肥或者瘦,都好淋。切雞係髀位,正呀!伴有菜心一條。白飯係下底。雪碧 $7加罐汽水解渴先。果然係灣仔人氣燒味店,下午茶時間前有好多人等位,而且好多游客,香港必試燒味。餐廳裝修光猛乾淨衛生,枱面上面有紙巾。
餐廳:竺扶大班燒味
地點:灣仔三角街
菜式:港式燒味
餐牌:大班燒味飯、燒味雙拼飯、斬料翻屋企、飲品
鵝髀油雞雙拼飯 $130
叉燒切雞飯 $44
雪碧 $7
雪碧
加罐汽水解渴先。
2025-02-23
20 分鐘 (堂食)
叉燒切雞飯
每次想lunch經過都俾條龍嚇怕左,真係太出名😂,怕有排等,但又好想黎食,今日星期六終於黎排下隊,但其實條龍都去得幾快,等左15分鐘左右就到我地了。1) 黯然銷魂鴛鴦瀨粉 $70🩷❤️🧡見餐牌寫住係全港首創,有半肥瘦叉燒、冰燒鳳凰雞+煎雙蛋 (有流心蛋汁),仲有兩種秘製醬汁(大將燒肉汁+鳳凰辣汁),聽講個鳳凰辣汁係用咗菠蘿、紅黃椒、青檸、蒜蓉等特調嘅醬汁,可謂三餸飯,仲有汁撈埋,性價比!半肥瘦叉又真係唔會太多肥膏,真係做到肥瘦均勻。冰燒鳳凰雞真係好入味,雞皮同肉係黏住嘅,中間係冇脂肪層嘅。瀨粉好新鮮,真係夾到一條條,而唔係碎濕濕。2)古井燒鵝,拼燒腩仔瀨粉 $62🩷❤️🧡隻燒鵝,聽講係只揀選特定重量嘅比雌鵝去燒,仲會用自家製嘅陳皮醬去醃製燒鵝嘅內殼,所以唔怪得外皮脆之餘仲肉質好入味,連燒鵝骨都有味㗎!燒腩仔皮夠脆,肉質唔死鹹,脂肪層唔算厚 ,好味得來冇咁邪惡。3)例湯每日唔同款式,叫一個碟頭飯+$6就可以飲到一碗 。今日都試咗佢哋個例湯,真材實料,有家嘅味道!🩷❤️🧡樓面侍應服務態度優良有禮,唔會係咁催你落單,又唔會催你走,令食客開心滿意!🩷❤️🧡

1) 黯然銷魂鴛鴦瀨粉 $70🩷❤️🧡

2)古井燒鵝,拼燒腩仔瀨粉 $62🩷❤️🧡

黯然銷魂鴛鴦瀨粉
古井燒鵝,拼燒腩仔瀨粉
老火靚湯
2025-02-22
15 分鐘 (堂食)
黯然銷魂鴛鴦瀨粉
古井燒鵝,拼燒腩仔瀨粉
老火靚湯
  • 古井燒鵝+燒腩仔
2025-02-27 169 瀏覽
呢間嘢想食好耐,次次擺咗喺個list度都未去,有日經過佢叫咗個叉燒瀨粉下午茶。間嘢下午三四點都坐幾多人,要搭枱。出奇地有好多外籍遊客。個叉燒瀨粉落單係寫半肥瘦叉燒,見到咁多YouTuber報過呢一間,滿心期待。嚟到見到碟叉燒,未食已經知道賴嘢,完全見唔到肥膏。又話乜嘢梅頭第一刀,第二都。我唔理佢第幾刀,淨係知佢好瘦,好柴,請賜教什麼叫半肥瘦?食一啖瀨粉,我唔知點樣評價,同平時啲瀨粉唔一樣,好腍同埋偏滑。我淨係想要正常嘅瀨粉。冇嘢飲,一碗粉收$44。好食嘅話還可以嘅,但係我食咗兩嚿就走咗,無謂嘥quota。
間嘢下午三四點都坐幾多人,要搭枱。出奇地有好多外籍遊客。
2025-02-25 297 瀏覽
喺灣仔番工嘅都應該聽過呢間人氣燒味一到lunch time一定排晒長龍可以稱得上香港必試嘅高質燒味店今日嚟到排咗10分幾鐘就有位呢度每日嘅老火湯都唔同 跟餐加6蚊就飲到今日係老黃瓜赤小豆煲豬骨湯當然整番碗去吓濕 真材實料橫財燻蹄本身佢跟埋飯嘅 但我其實淨係想食燻蹄 所以就走咗個飯 🤫燻蹄配埋醋食是必須的啖啖肉 好快清碟🐷銷魂叉燒皇 + 至尊古井燒鵝飯🪿叉燒叫咗半肥瘦 燒到有啲焦 香噴噴燒鵝皮薄肉厚 佢用埋陳皮醬醃過內籠所以特別好味佢啲燒鵝梅醬比平時食到嘅酸少少 解膩 👍🏻🐥豉油雞 + 燒腩仔飯🐷雞肉好嫩滑 平時食雞走皮嘅我今次都連皮食 好入味呀 🙈燒腩仔個外皮金黃酥脆 絕無過多嘅肥肉沾埋芥末醬 perfect
喺灣仔番工嘅都應該聽過呢間人氣燒味

今次都連皮食 好入味呀 🙈
燒腩仔個外皮金黃酥脆 絕無過多嘅肥肉
沾埋芥末醬 perfect
2025-02-25 160 瀏覽
灣仔有間燒味店,Lunch Hour經常大排長龍,主打多款港式燒味,另可按個人喜好選擇主食。店內環境較細,多人時預咗要搭枱,勝在上菜速度夠快,而且大家食完就撇,深受上班族歡迎。招牌菜有古井燒鵝,用自家祕制陳皮醬醃制內籠,味道濃,皮脆汁多,唔膩。私心推介叉燒皇,肥瘦均勻,肉質嫩滑,味道適中唔會過鹹。豉油雞神奇地滑,啖啖肉好滋味。燒腩仔偏肥,入口即化,外皮夠脆。主食有上海粗麵、瀨粉米線或飯。麵條軟硬度啱啱好,不過人更喜歡飯,撈埋甜豉油同蔥油真係可以食多幾碗。湯品都唔錯,無味精,每日更換唔會悶。