2022-10-13 1786 瀏覽
早幾日同朋友去左食自助餐,見到呢間酒店做緊拉丁美洲主題,好吸引🤩去到環境好闊落,員工服務態度好友善,坐低等左一陣就出去攞野食,首先係大家都關心既凍海鮮區,有好多款式,有麵包蟹、蟹腳、龍蝦、蝦、蜆、螺,小編最愛佢既龍蝦同麵包蟹,龍蝦肉質唔韌,而麵包蟹有好多膏,係咁encore😍隔離就係日式刺身,最推介油甘魚、三文魚,仲有大大隻既牡丹蝦😋,都非常新鮮同肥美,沙律冷盤都唔少選擇,有幾款凍火腿、煙三文魚、芝士,有個位會有專人即整沙律,包括凱撒沙律、秘魯醃海鮮沙律同水牛芝士蕃茄沙律,三個之中揀左水牛芝士蕃茄沙律黎試,香而不膩既水牛芝士配上酸甜既蕃茄仔,好清新亦好好味😝餐廳較入既位置係熱食區,有各式各樣既巴西同阿根廷燒烤(安格斯牛肉眼、帶子、香腸、大蝦等等)、粉麵、燒味、點心、印度食物,最特別係有多款拉丁美洲既食品,一定要試墨西哥薄餅同nachos,餡料豐富,再配上牛油果醬、酸忌廉同蕃茄蓉食,好夾🤣其他仲有啲印度羊架同燒春雞,都好惹味甜品選擇都好多,而且賣相都好吸引,有各式各樣既蛋糕、曲奇、撻、布丁,最驚喜係有twist & buckle 即整既churros,竟然可以係呢度試到😳個雪糕櫃見到都好

甜品選擇都好多,而且賣相都好吸引,有各式各樣既蛋糕、曲奇、撻、布丁,最驚喜係有twist & buckle 即整既churros,竟然可以係呢度試到😳個雪糕櫃見到都好開心,好多種味道任你揀,雪糕既質感都好滑好濃郁

順帶一提,除左酒要加錢飲之外,其他咖啡、汽水同茶都可以任飲😎
2022-10-07
  • 甜品
  • 冷盤
  • 海鮮
2022-10-12 646 瀏覽
員工服務好,環境好,食物是熱的,味道可以,$290,是平靚正。美中不足是甜品種類少,而且甜品仲一般般。 但咖喱是好味,燒烤的各品種也好味,而且咖啡,汽水任飲,,, 是平靚正的選擇。
2022-10-12
  • 烤肉
2022-10-11 472 瀏覽
位於北角的香港維港凱悅尚萃酒店,近日推出了拉丁美洲主題自助餐,有海鮮、燒烤、刺身等美食外,還有墨西哥餡餅、聯乘 Twist and Buckle 的churros 等,十分吸引!冷盤海鮮分別有龍蝦、麵包蟹、長腳蟹腳、青口等,麵包蟹和龍蝦都好多膏好鮮甜!沙律方面有多款選擇,而且凱撒沙律還有職員即場拌!還有水牛芝士沙律和粟米沙律都是即場整,另外亦有其他已經拌好的沙律!凍肉有ham、salami等,而且還有多種醃菜、酸瓜等!日本美食方面有壽司、刺身和冷麵,款式都幾多!至於熱盤方面一定要睇他們的燒烤,他們的烤肉即場烤,好有巴西烤肉的風格,有烤雞、羊、豬、菠蘿、蝦等,風味十足!另外亦有即場製作的墨西哥餡餅,入面有手撕豬肉、蝦肉、芝士和秘製醬汁,口感都不錯!還有墨西哥脆片可以自己落醬,做一個自己喜歡的自家製醬汁,他們的肉醬味道很好吃!熱盤亦有中菜、印度菜,即製麵食、連龍蝦伊麵都有,太吸引了吧!甜品方面亦有多款,最特別當然是他們跟twist and buckle 的聯乘,他們的churros 一向我都好中意食,這裡可以任食,亦有多款味道,脆口又美味!不得不提他們的雪糕,放於吸睛的轉轉雪糕機內,姜撞奶
凍肉有ham、salami等,而且還有多種醃菜、酸瓜等!日本美食方面有壽司刺身和冷麵,款式都幾多!
甜品方面亦有多款,最特別當然是他們跟twist and buckle 的聯乘,他們的churros 一向我都好中意食,這裡可以任食,亦有多款味道,脆口又美味!不得不提他們的雪糕,放於吸睛的轉轉雪糕機內,姜撞奶的味道不錯,有淡淡的姜味!
2022-10-09
生日月密密食之Happy Friday再次遠征北角既Farmhouse食自助晚餐(✌︎˙˘˙✌︎) /𝕊𝕡𝕖𝕔𝕚𝕒𝕝 𝕀𝕥𝕖𝕞𝕤最近推出了拉丁美洲主題,除了佈置洋溢熱帶風情,還推出了很多特別的當地美食,讓我為大家逐一推介:ᴄʜᴜʀʀᴏꜱ 🇪🇸聯乘人氣打卡 @twistandbuckle 的迷你版西班牙油炸鬼,鄉下妹終於有機會試喇😍金黃香脆的炸油條,灑上美味的nutella榛子醬和杏仁碎粒,好似食緊金莎咁好味;仲有帶淡淡肉桂香的原味都夠哂甜(◍˃̵͈̑ᴗ˂̵͈̑◍) 細細條試多幾個味都得!/Qᴜᴇꜱᴀᴅɪʟʟᴀ🇲🇽即叫即製的墨西哥芝士餡餅地道小食站,香脆的薄餅裡是滿滿的熱溶芝士和爽彈蝦肉,辣辣地好惹味,我食左兩份呀🙈/ʙᴀʀʙᴇQᴜᴇ 🇧🇷🇦🇷巴西X阿根廷風情的烤肉站,除了提供安格斯肉眼扒、烤羊架,還有粗身又大隻的爽彈虎蝦和煙肉焗扇貝,充滿風味~ෆ/ꜱᴀꜱʜɪᴍɪ🇪🇸日本刺身區有手指般粗的阿根廷紅蝦,肉質爽甜,真係要食多幾隻❣️/𝕆𝕥𝕙𝕖𝕣 ℂ𝕦𝕚𝕤𝕚𝕟𝕖介紹完是次主題的特式美食,都為大家分享番其他基本食物🫡ꜱᴇᴀꜰᴏᴏᴅ海鮮區的款色算多,質素正常而且refill速度快,每次經過的時候都會見倒不是空蕩蕩的

𝕊𝕡𝕖𝕔𝕚𝕒𝕝 𝕀𝕥𝕖𝕞𝕤

ᴄʜᴜʀʀᴏꜱ 🇪🇸
Qᴜᴇꜱᴀᴅɪʟʟᴀ🇲🇽
ʙᴀʀʙᴇQᴜᴇ 🇧🇷🇦🇷
ꜱᴀꜱʜɪᴍɪ🇪🇸
𝕆𝕥𝕙𝕖𝕣 ℂ𝕦𝕚𝕤𝕚𝕟𝕖
介紹完是次主題的特式美食,都為大家分享番其他基本食物🫡

ꜱᴇᴀꜰᴏᴏᴅ
海鮮區的款色算多,質素正常而且refill速度快,每次經過的時候都會見倒不是空蕩蕩的👍🏻有彈牙且啖啖肉的波士頓龍蝦、爽甜彈牙的凍蝦、清甜蜆肉、青口和麵包蟹;加拿大鱈場蟹腳的鉗位清甜,而且解凍得唔會太鹹,幾好幾好!

ᴊᴀᴘᴀɴᴇꜱᴇ ꜰᴏᴏᴅ
刺身款色眾多,有吞拿魚、希靈魚、彈牙八爪魚、肥美三文魚和油甘魚。而且還有小巧精緻的壽司和冷麵,提供蛋絲和冬菇片DIY,好似有得玩咁都幾開心😆
ᴄᴏʟᴅ ᴅɪꜱʜ
除了有自助的沙律、芝士和麵包,還有即叫即製的沙律吧!不過平日仲食唔夠沙律咩,我就冇特登試喇🤭淨係試左現成既希臘沙律,酸酸甜甜的清新開胃!Cold cut有意式肉腸、莎樂尾香腸和西班牙火腿,意式肉腸淡淡地又相對少啲肥肉就岩哂我♡⸝⸝

ᴄʜɪɴᴇꜱᴇ ꜰᴏᴏᴅ
體貼的中式燒味部,有香甜的半肥瘦叉燒、豉油雞、嫩滑的鹵水豆腐和調味適中的鹵蛋,都唔錯架!好彩仲遇到廚師咁岩炒起龍蝦伊面,夠哂熱辣辣又有鑊氣;仲有個剁椒蒸魚都好夠辣,香辛惹味🔥
粉麵區仲有以藥膳魚皇作湯底的自選車仔麵,一見到魚湯就想試,所以烚咗啲菜同菇食,個魚湯真係幾清甜,仲有藥材香,唔怪得隔離枱個男仔話想淨係飲晒啲湯啦lol

ʜᴏᴛ ᴅɪꜱʜ
為配合美洲主題,熱葷還有惹味的咖哩雞、燒醃雜菜、芝士肉腸辣椒、阿根廷青醬燒春雞等,整體都唔錯架
ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ

甜品選擇的種類也非常之多,細心地好多都係one bite size,就可以試多幾款喇😍
個人最喜歡帶淡淡茶香的焙茶卷蛋、紅絲絨蛋糕和細細粒的雜果撻。迷你葡撻的外皮因放涼而淋了少許,不過蛋香和奶味都好濃,味道是好的( ˶'ᵕ'˶ )
另外,雪糕櫃更是令人眼前一亮,款式眾多!士多啤梨、雲呢拿和咖啡都奶滑香甜,仲有個曲奇脆筒,自助toppings,好玩又好食!
食物款式非常之多,熱食凍吃都有,我地好努力咁為大家每樣試啲,飽到反肚都未試哂🫣好適合一家大細聚餐,完全唔洗擔心口味唔夾!服務方面,服務生殷勤有禮,換餐盤的速度也算快,整個用餐體驗都十分愉快(ㅅˊᵕˋ*)♡
2022-10-09 439 瀏覽
每次食Buffet 都好興奮同期待😆 每逢親友生日、紀念日、朋友聚會等慶祝活動,酒店自助餐都是一個不錯的選擇。 勝在食物多款化,總能迎合不同的人口味。 而今晚選擇北角 <Hyatt Centric > 的<The Farm House>。 佔地甚為寛廣,木系色調及民族風格有特色。 而且每枱都有舒適的空間感,還有維港海景相伴。亦有不少人會選擇露天雅座,可感受秋風與海風的舒適,環境一流-當晚Buffet 為「拉丁美洲主題」食物種類豐富。 冰鎮海鮮🦞、沙律甜品、亞洲美饌、中式點心燒味、印度及墨西哥美食等-🌀冷盤🌀🔸海鮮每次食buffet,最期待的一定是海鮮今晚有Boston龍蝦🦞、長腳蟹、麵包蟹,海蝦、青口、蜆螺。最喜歡龍蝦及麵包蟹。龍蝦肉質相當鮮甜爽彈。 麵包蟹主要食膏為主, 旁大的蟹殼裡頭佈滿蟹膏!別忘了拆麵包蟹的蟹腳,十分肥美多肉-🔸沙律🥗有多款選擇,凱散沙律、秘魯醃海鮮沙律、水牛芝士蕃茄沙律、薯仔沙律等等。亦有職員即席為客人弄製,確保衛生。還有芝士、西班牙火腿、莎樂美腸、自家製香草煙三文魚等配料-🔸刺身壽司款色有三文魚,油甘魚、吞拿魚、赤身蝦、八爪魚

🌀冷盤🌀
🔸海鮮
每次食buffet,最期待的一定是海鮮

🔸沙律🥗

🔸刺身壽司
款色有三文魚,油甘魚、吞拿魚、赤身蝦、八爪魚🐙等,每款刺身色澤新鮮,三文魚厚切,魚香味濃

🔥 熱盤 🔥
食物款色選擇多,不能盡錄。

🔸串燒烤肉
例如豬肩頸肉、澳洲羊腿肉、巴西啤酒烤雞,海蝦扇貝、烤菠蘿等。每款肉質上承風味十足,還可配上不同醬汁。肉眼扒肉質鬆化,牛味濃郁
🔸中式燒味點心
叉燒、油雞、珍珠雞、蝦餃等
🔸亞洲美饌
有上湯龍蝦伊麵、蒸魚等
🔸印度及墨西哥
惹味印度羊架、咖喱雞、多餡薄餅等,亦很推介

🍮 甜品 🍨

甜品選擇都有多款,最鍾意培茶卷蛋、榛子朱古力蛋糕,encore 了數件!!
轉轉自家製雪糕bar 亦很吸引,味道有多款,最鍾意椰子🥥、抹茶、芒果雪葩🥭
此外還有Twist & Buckle counter, 多款churros 口味即席製作

食物整體水準很高,而且環境及服務都不錯,令人大滿足

2022-10-09 627 瀏覽
入場環境很好,氣氛好,服務好,凍熱食物區分開遠,食物種類少,味道30分/100,就算推出2折都唔會回頭食。一行6人,😔海鮮冷盤不新鮮,冇海鮮味,長腳蟹沒有味道而且梅,青口係藍青口拎5隻,4個隻打唔開,1隻打開有沙,螺正常,蜆,唉。。😔魚生每樣食左一件唔想再。😊沙律3款,煙三文魚好食。🤔咖啡係機出,唔熱,咖啡豆唔香,又唔係難飲。🙄甜品又唔係好食,又唔係難食😵印度食品區,唔知自己食緊咩,完全唔識評🙄燒味,叉燒好食,油雞ok, 未試過比呢個價食自助餐,比我食紅腸,豆腐,滷蛋,牙菜。。。。。😔點心,我覺得公仔點心,淘大點心好食好多。😵燒烤區,菠蘿可以片到紙甘薄比你,我見甘多人食佢全晚都片同一隻菠蘿,好come食,燒德國腸,苦的,燒雞肉同牛肉,睇到個樣已經唔想食😵牛扒好生冇牛味🙂粉面區,煮面叔叔服務好,但係呢個價連讚奇烏冬都比唔到😀雪糕正常唔洗錢都唔會再食,因為冇時間,食品質素,來貨,味道唔改好難做,浪費晒成個場。
一行6人,
😔魚生每樣食左一件唔想再。
😊沙律3款,煙三文魚好食。
🤔咖啡係機出,唔熱,咖啡豆唔香,又唔係難飲。
🙄甜品又唔係好食,又唔係難食
😵印度食品區,唔知自己食緊咩,完全唔識評
😔點心,我覺得公仔點心,淘大點心好食好多。
😵牛扒好生冇牛味
🙂粉面區,煮面叔叔服務好,但係呢個價連讚奇烏冬都比唔到
😀雪糕正常

唔知食緊咩
120 分鐘 (堂食)
大概兩年前我已經去過呢間酒店嘅自助餐,嗰個旋轉雪糕櫃令我留下深刻印象🥹相隔兩年得知今次有特別主題嘅自助餐🍽食物選擇豐富多樣化😍忍唔住再嚟試吓😋餐廳叫The Farmhouse顧名思義用牧場為主題,木系裝修令人身處喺外國農莊🪵感覺幾舒服😌另外窗邊位置有海景👍🏻為切合自助餐主題,餐廳安排有個位置放咗墨西哥民族樂器俾客人打卡影相📸️📌冷盤自助餐普遍冷盤都有😍例如:海鮮:紐西蘭蜆、澳洲青口、麵包蟹、鮮蝦、翡翠螺魚生:三文魚、吞拿魚、鯛魚、希靈魚仲有壽司、冷蕎麥麵、唔同嘅現成沙律、幾款ham & cheese、 煙三文魚,另外有即製凱撒沙律、秘魯魚生沙律等等🥗📌熱盤首選係巴西燒烤:燒香草腸、羊架、牛扒、雞肉、菠蘿,比較特別嘅係西班牙肉腸包🌯另外一定要試即製墨西哥薄餅🌮入邊有蝦同肉碎及唔同配料,再加上牛油果醬、酸忌廉同番茄蓉超級好食😋仲有nachos脆片🤤同幾款美洲食物:阿根廷香草烤雞、肉醬芝士釀椒等等。其他食物仲有自助餐基本一定有嘅熟食,例如燒味、點心、炒飯炒麵,即煮粉麵,印度咖喱及薄餅🍛不能盡錄⋯⋯📌甜品呢個自助餐嘅甜品最值得推介‼️超級推薦旋轉雪糕櫃,有多達10幾款Gelato選擇🍨🍧我食咗椰

📌冷盤
自助餐普遍冷盤都有😍例如:
海鮮:紐西蘭蜆、澳洲青口、麵包蟹、鮮蝦、翡翠螺
魚生:三文魚、吞拿魚、鯛魚、希靈魚

📌熱盤

📌甜品
呢個自助餐甜品最值得推介‼️超級推薦旋轉雪糕櫃,有多達10幾款Gelato選擇🍨🍧我食咗椰子同綠茶味💚另外切合主題有幾款拉丁美洲甜品,之前從未食過🤣例如墨西哥大米布甸、阿根廷焦糖爆谷班戟等等

📌飲品
係雪櫃可以自取罐裝汽水,有即沖咖啡機☕️熱水機旁邊有幾款茶包及檸檬片🍋另外有檸檬茶
2022-10-04
2022-10-07 387 瀏覽
#📍 The Farmhouse 咖啡廳 北角北角邨里1號香港維港凱悅尚萃酒店西座2樓🍒點評時間0+3飛之前朋友帶我去食拉丁美洲主題自助餐餐廳環境相當廣闊,將熟食區和冷盤刺身區分開,避免過多食客輪候聚集👍🏻餐廳都掛上拉丁美洲不同國家國旗增添氣氛𝖳𝗁𝖾 𝖥𝖺𝗋𝗆𝗁𝗈𝗎𝗌𝖾由即日起至11月20日期間推出拉丁美洲主題自助餐🍴供應時間:自助午餐 🕛中午12點至下午2點半 自助晚餐 🕕晚上6點至晚上10點星期一至四 $668成人星期五至日、公眾假期及其前夕 $738成人/凍海鮮區/大家最留意嘅自助餐回本位‼️有波士頓龍蝦、蟹腳、法國麵包蟹、凍海蝦、青口、蜆、翡翠螺附近食客攞完又攞就知質素唔差🤤店員refill速度都好快👍🏻絕對唔怕食唔夠皮🤭/刺身壽司區/有三文魚、吞拿魚、油甘魚、希靈魚、阿根廷紅蝦、八爪魚欣賞師傅厚切魚生🔪自助餐/放題有時會薄過紙🫢食落都幾無癮/冷盤區/有煙三文魚、巴馬火腿、各種芝士、水果等各種不同沙律🥗師父即叫即拌/拉丁特色美食/必去特色烤肉𝗌𝗍𝖺𝗍𝗂𝗈𝗇🌟烤安格斯牛扒、燒菠蘿、燒羊肉、大蝦、扇貝牛味好重👍🏻牛魔王朋友都讚不絕口𝖳𝖺𝖼𝗈𝗌 &
#

星期一至四 $668成人
星期五至日、公眾假期及其前夕 $738成人

/凍海鮮區/
大家最留意嘅自助餐回本位‼️
有波士頓龍蝦、蟹腳、法國麵包蟹、凍海蝦、青口、蜆、翡翠螺
附近食客攞完又攞就知質素唔差🤤
店員refill速度都好快👍🏻絕對唔怕食唔夠皮🤭

/刺身壽司區/
有三文魚、吞拿魚、油甘魚、希靈魚、阿根廷紅蝦、八爪魚
欣賞師傅厚切魚生🔪
自助餐/放題有時會薄過紙🫢食落都幾無癮

/冷盤區/
有煙三文魚、巴馬火腿、各種芝士、水果等
各種不同沙律🥗師父即叫即拌

/拉丁特色美食/
必去特色烤肉𝗌𝗍𝖺𝗍𝗂𝗈𝗇🌟
烤安格斯牛扒、燒菠蘿、燒羊肉、大蝦、扇貝
牛味好重👍🏻牛魔王朋友都讚不絕口

𝖳𝖺𝖼𝗈𝗌 & 𝖰𝗎𝖾𝗌𝖺𝖽𝗂𝗅𝗅𝖺 𝗌𝗍𝖺𝗍𝗂𝗈𝗇
特色墨西哥小食🇲🇽
師父即叫即整👍🏻可按自己口味再配以不同醬料

/甜品區/
甜品琳瑯滿目,款式都唔少
總有一款啱你食♥️
最最最特別係𝖳𝗐𝗂𝗌𝗍 𝖺𝗇𝖽 𝖡𝗎𝖼𝗄𝗅𝖾 𝖢𝗁𝗎𝗋𝗋𝗈𝗌💕
本身都超中意食𝖼𝗁𝗎𝗋𝗋𝗈𝗌
可以自選口味同加toppings
咩都未開始食就先去食左個𝖼𝗁𝗎𝗋𝗋𝗈𝗌🤭

雪糕櫃🍦
比較特別係呢隻小飛船
感覺似迴轉雪糕🤣因為小飛船會一路慢轉比大家睇清楚不同口味

/飲品/
價錢已包汽水、咖啡同各式茶飲
加$130就可以𝖿𝗋𝖾𝖾 𝖿𝗅𝗈𝗐紅白餐酒、氣泡酒同啤酒

好味指數😋:⭐️⭐️⭐️⭐⭐
抵食指數😛:⭐️⭐️⭐️⭐
服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐️⭐⭐
環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐

2022-10-05 456 瀏覽
基本嘅中西日料理都有,特別嘅係南美風味嘅即燒肉串,啱哂食肉獸呀!—————Dinner buffet前菜有各類芝士凍肉,沙律除左有4款預先配搭好嘅,仲有3款即叫即製,分別係凱薩沙律、水牛芝士沙律同泰式青木瓜沙律🥗望住廚師喺個大芝士度撈沙律菜,真係好爽🤤-海鮮回本之選,呢度海鮮種類都算多,refill速度都快,龍蝦🦞,麵包蟹🦀、鱈場蟹腳、蝦🦐、青口等等,海鮮唔會雪得太凍,肉質都幾彈牙啖啖肉,推介一定要試麵包蟹,好多蟹膏😈-刺身壽司刺身有蝦、吞拿魚、三文魚、八爪魚、油甘魚、希靈魚,仲係即叫即切,質素都ok~-熱食熱食選擇都幾多,中西式、印度咖喱,仲有粉麵檔(不過大家應該會留肚食其他野🤣),咁啱呢期做緊拉丁美洲主題,所以有各式燒烤,牛肉羊肉雞肉香腸,全部都好惹味,連大蝦同帶子都有!最正係燒菠蘿,係原汁原味原個燒😌-甜品甜品係第二個胃,所以點都食得落🤣 呢度選擇好多,除左一般蛋糕、雪糕、布甸、泡芙,配合番拉丁美洲主題,都有啲平時少見嘅甜品,好似墨西哥大米布甸,同twist and buckle合作嘅churros等等😆-整體而言餐廳空間都好夠,座位夠哂闊唔會枱貼枱,食物選擇同質素都幾好👍🏻
—————
Dinner buffet

海鮮

刺身壽司

熱食

甜品
2022-10-05 501 瀏覽
起雪糕關注組見到The Farmhouse有自家制雪糕,平時食自助餐提供的雪糕多數是Häagen-Dazs或者Movenpick,為左個雪糕就嚟到The Farmhouse食個lunch buffet。餐廳分凍食及熱食兩區,lunch buffet 都無期望會有好多回本海鮮食,原來無希望都會有失望,以自助餐嚟講,體驗都算差海鮮只有青口及凍蝦刺身就有希靈魚,吞拿魚、三文魚、𩶘魚,刺身質素一般,拎左一轉食完都會再拎食物種類唔多,熱食區的食物選擇又少,仲要一開始比人拎晒fill唔切啲食物,要行幾轉先fill到食物,感覺真心差。lunch buffet 提供了點心包話珍珠雞、燒賣、蒸包好小酒店buffet 會有蒸點心提供,味道真心係唔好食。湯類無論中湯及西湯都有好稀,中湯比起茶餐廳的例湯還要差,可以用湯水嚟形容。扒類及串燒味道唔錯,唔會太鞋口或太乾熱食個椒鹽豬扒,又乾又硬又鞋呢個即撈嘅沙律係成個自助餐我最滿意的食物。呢個就係重點食物,雪糕由職員筆,每球都好細,雪糕真係有驚喜,味道特別,絕對比得上某大品牌的雪糕。

海鮮只有青口及凍蝦

扒類及串燒味道唔錯,唔會太鞋口或太乾

熱食個椒鹽豬扒,又乾又硬又鞋

呢個即撈嘅沙律係成個自助餐我最滿意的食物。

2022-09-15
慶祝紀念
生日
  • 沙律
  • 雪糕
  • 烤肉
2022-10-04 390 瀏覽
中秋節入住北角這酒店 包雙人自助晚餐 餐廳面積很大有戶外位置和八人大枱 服務員親切有禮貌食物區分為冷凍食物和熱食 位於餐廳的頭尾位置 令客人不用迫在同一區凍海鮮有麵包蟹 龍蝦 (有膏)青口 松葉蟹腳 蝦 蜆 質素高 最重要是補充得很快 不用爭先恐後剌身除了常見那幾款 更有赤蝦 非常超值 個人覺得比生蠔更美味沙律款式特別 是即場製做 最欣賞是水牛芝士沙律 十分好味熟食方面我最喜愛是即煮芝士意粉 很少見呢 甜品選擇多 有即製班戟 士多啤梨沙律 轉轉雪糕盤(脆筒和杯裝)和細件的各款蛋糕飲品有各款果汁 咖啡 檸檬茶和罐裝汽水任飲枱上有指示牌提醒客人不要浪費食物 和酒精類任飲計劃很心滿意足的一餐
沙律款式特別 是即場製做 最欣賞是水牛芝士沙律 十分好味
熟食方面我最喜愛是即煮芝士意粉 很少見呢
飲品有各款果汁 咖啡 檸檬茶和罐裝汽水任飲
枱上有指示牌提醒客人不要浪費食物 和酒精類任飲計劃
很心滿意足的一餐
2022-09-11
2022-10-03 391 瀏覽
依間深受香港人歡迎嘅自助餐,除左可以望到靚靚海景之餘,最近仲推出左拉丁美洲主題🤩 當中仲出現之前介紹過嘅人氣打卡@twistandbuckle 嘅Churros!諗起可以任食真係超爽🤤 另外仲增設巴西x 阿根廷烤肉Station,以及仲有一系列拉丁美洲菜,夠哂特別!係網上預約可享最低5折優惠,係特定時間入場並且食2小時就有7折優惠添~-拉丁美洲主題自助晚餐供應時間:即日起至20/11 (6-10PM)星期一至四 ($668/位)星期五至日、公眾假期及其前夕 ($738/位)-<海鮮>大家最着重嘅回本位!平日款式都唔少,有任食冰鎮龍蝦、麵包蟹、凍蝦、青口、蜆 及 翡翠螺。每逢周末更加有冰鎮加拿大鱈場蟹腳🦞🦀 質素唔差,帶明顯嘅鹹鮮味✨*<期間限定菜式>前菜方面有秘魯風味檸汁醃魚生 Ceviche,味道酸爽清新🐟 熱葷區嘅焦點一定落係巴西x阿根廷烤肉 Station 🔥 巴西烤肉一般用串串起🇧🇷 而阿根廷烤肉有唔同種類嘅肉之外,仲會有chimichurri & salsa criolla醬去點,夠哂惹味,啱哂食肉獸們~ 除此之外,唔好錯過墨西哥地道小食🇲🇽T

拉丁美洲主題自助晚餐
供應時間:即日起至20/11 (6-10PM)
星期一至四 ($668/位)
星期五至日、公眾假期及其前夕 ($738/位)
<海鮮>

<期間限定菜式>
除此之外,唔好錯過墨西哥地道小食🇲🇽Tacos & 芝士餡餅 Quesadilla Live station! 現場製作夠哂熱辣辣🙌🏻

<甜品>
當日有五款Twist & Buckle Churros選擇:Wonderland超Igable,面層沾上粉紅色嘅士多啤梨朱古力醬,上面灑上彩針💕 另一款Cookies & Cream夠哂邪惡!而雪糕方面有成6種口味,配埋churros食真係一絕!
👍🏻 拉丁美洲主題自助晚餐與另一半嘅紀念日 當然要搵一間餐廳 有靚環境之餘仲要食得飽 呢個既自助餐係不二之選🤩六點左右黎到 窗外既海景日落🌄即刻吸引住我地眼球 即刻請店員幫我地影相 留住最美好既時刻👩‍❤️‍💋‍👨加上舒適既木系裝修 座位闊落 不知不覺坐左2個幾鐘😂基本上我地每樣食物都試過晒 強烈建議大家試下依家做緊拉丁美洲主題既特式食物!有好多都係我地第一次見添👶🏻即制餡料烤餅、黑豆燉豬肉、阿根廷燒春雞都好正!另外 大家最關心既海鮮/肉類/甜品 我地都有推介🙋🏻‍♀️✅ 冷盤:龍蝦、麵包蟹、蟹腳、煙三文魚✅ 刺身:八爪魚、希靈魚、阿根廷甜蝦✅ 熱葷:龍蝦伊麵、莫奎卡燴魚柳、阿根廷燒春雞、港式滷水系列(叉燒、紅腸、豆腐)✅ 燒烤:燒菠蘿片、燒羊肉、燒大蝦、焗煙肉扇貝✅ 甜品:Twist and Buckle Churros 專櫃、旋轉雪糕櫃、芝士蛋糕、水果撻我自己好care自助餐有無飲品 呢度都好齊全 汽水、茶啡 如果想飲酒的話都可以加錢upgrade🍷總活黎講 係一次好好既體驗🙌🏻店員好nice 主動收碟、加水 絕對會回頭❤️注意事項⚠️- 自助餐主題隔一段時間就會更換😸想試拉丁美洲主題既快
👍🏻 拉丁美洲主題自助晚餐

另外 大家最關心既海鮮/肉類/甜品 我地都有推介🙋🏻‍♀️
✅ 冷盤:龍蝦、麵包蟹、蟹腳、煙三文魚

刺身:八爪魚、希靈魚、阿根廷甜蝦

✅ 燒烤:燒菠蘿片、燒羊肉、燒大蝦、焗煙肉扇貝

注意事項⚠️
- 自助餐主題隔一段時間就會更換😸想試拉丁美洲主題既快啲book枱喇
- 餐廳接受網上訂座 仲有推出優惠 有興趣可以睇下☺️
2022-09-30 1051 瀏覽
近年來,除了很常去STAYCATION之外,我最愛的就是去香港不同的酒店,嚐一嚐他們的自肋餐。這一次,來到朋友口中性價比很高的The Farmhouse 咖啡廳,一嚐後,真的如她所說,性價比很高。此外,除了食物質素很好之外,餐廳的裝潢也別有一番心思,因為餐廳名是Farmhouse,為了貼近Farmhouse一詞,餐廳環境以自然和深色木調為主,有一些地方更搭建Farmhouse的樣貌,充滿著自然和農村風的味道。這裡的沙律是廚師現叫現弄,我點了水牛芝士沙律和CAESAR SALAD水牛芝士沙律和CAESAR SALAD是廚師在芝士那個大盤中,不斷地攪拌均勻,所以充滿濃濃的芝士味吃完沙律,當然就要開始吃海鮮很推薦這裡的龍蝦,很新鮮又很多膏,肉質鮮嫩但又有龍蝦的鮮味還有鮮蝦也很不錯吃完海鮮,我就吃了牛扒和咖哩豬皮牛扒軟嫩和可口多汁,還帶有一點嚼勁,喜歡吃肉的朋友,不要錯過這個牛扒!咖哩豬皮則夠入味!這裡的雪櫃櫃,有十多款雪糕任你選擇,在選擇性來說,已經是滿分除了雪糕之外,還有那個大福和窩夫,也很值得大家一嚐,原因是甜度很適中和口感很好!還有一點很想分享的是很多自肋餐餐廳,只會包一杯飲料,但這裡
吃完沙律,當然就要開始吃海鮮
很推薦這裡的龍蝦,很新鮮又很多膏,肉質鮮嫩但又有龍蝦的鮮味
還有鮮蝦也很不錯
吃完海鮮,我就吃了牛扒和咖哩豬皮
咖哩豬皮則夠入味!

還有一點很想分享的是很多自肋餐餐廳,只會包一杯飲料,但這裡的汽水和凍飲是無限量提供,在飲品一項上這裡是很高分!

總結來說,在食物質素和多樣性和飲品上,這裡做得很高分,不難明白為什麼這裡很多朋友也說:「這是一家性價比很高的自肋餐餐廳。」
2022-09-15
  • 龍蝦
  • 牛扒
2022-09-29 382 瀏覽
因為book咗staycation,所以順便試埋佢哋酒店嘅自助午餐,好驚喜嘅係呢一間自助餐係寵物友善餐廳,主人同狗狗可以坐出邊outdoor範圍,出面有多部大風扇,主人同狗狗喺夏天嚟嘅時候都唔會覺得好熱,有風的話仲會好涼爽添。至於食物方面都有好多唔同嘅選擇至於食物方面都有好多唔同嘅選擇,首先餐廳食物質素一啲都唔馬虎,好多食物基本上應有盡有。最鍾意佢哋嘅旋轉雪糕區域,有好多出邊食唔到嘅味道🥰
2022-09-28