2017-04-28 368 瀏覽
好耐冇係觀塘食cafe ,依家見到環境同食物都OK所以去試試。我哋叫咗兩杯嘢飲三個菜仲叫咗甜品。店員首先送上餐牌同埋水,餐牌同先前係openrice睇嘅有少少唔同,應該係改咗menu。芝士焗蕃茄莎莎大啡菇味道唔錯覺得焗得啱啱好,略嫌上面嘅火箭菜唔夠多,如果唔係可以當佢沙律咁樣食。芝士都有少少拉絲嘅感覺。都幾厚肉上面啲料再多啲就好啦。燒完隻魷魚釀墨魚汁意大利飯呢度菜係女仔份量細細碟咁,有啲似飯卷大約有五舊到,上面會有啲木魚絲,試碟嘅時候熱辣辣仲喺度彈下彈下。最有驚喜係佢下面嘅醬汁, 番茄同忌廉味非常之夾,會有少少蔬菜食落去溝埋墨魚汁嘅飯味道好好,如果分量在多啲就好啦,唔係就有啲唔夠喉。澳洲M級肉醬和牛芝士漢堡康寶幾大塊亦都有好多芝士同埋蕃茄係上面,包皮好脆,應該係啱啱整出嚟不過就要親熱食啊,我哋呢啲相機食先嘅嘢,已經搞到個包凍左。入邊嘅蝸牛都幾多汁,隔離總會有啲薯格,真係好飽肚。切開一人一半都食唔晒,仲會有少少煙肉可以吊下味,口感都係好好的。呢杯係爆炸熱帶雨果,個人鍾意飲呢杯多過藍椰子,爆炸藍椰子大少少益力多嘅味道。而熱帶雨果有少少酸酸地,我自己就比較鍾意。最好味嘅我覺得係甜品,雖然已經

芝士焗蕃茄莎莎大啡菇

都幾厚肉上面啲料再多啲就好啦。

燒完隻魷魚釀墨魚汁意大利飯

澳洲M級肉醬和牛芝士漢堡

最好味嘅我覺得係甜品,雖然已經非常之飽。但呢個心太軟冇得頂,一切開入邊係流心嘅,可惜真係太飽享受唔到佢嘅滋味,食咗大概一半就已經因為太飽放棄左。

你間餐廳整體來講環境同埋食物都OK,如果咁啱離開呢佢又想搵啲中中地級數,價錢又唔係貴到離晒譜嘅cafe呢間工廠區嘅餐廳就唔錯的

我發現香港人一星期起碼食2次burger🍔起碼我係😂😂.🍴60度慢煮手撕雞漢堡🍴$158另加一雞肉唔算好嫩 但慢煮所以好多肉汁😝青瓜味好出 感覺幾清新~中間有大啡菇 但冇芝士襯托始終差減d😭另外薯格好脆勁好味😂.🍴澳洲M級和牛芝士漢堡🍴$178另加一上次食過佢另一個burger 好味好多太陽蛋同芝士包住舊和牛同啡菇先至無得頂😝 太好食所以分左屍先發現未影相🤦🏻‍♂.餐廳既環境同裝潢都好Comfy~ 傾心事一流架但係工業區所以好早930就收要食好西就早少少去啦😛.🍴雙層芝士大啡菇 法式燴野菜配脆薯格🍴$158 另加一第2次食呢間burger lu~ 貪佢個薯格夠脆😹呢款素菜burger有2層大啡菇 煮得好入味😍👍🏼配埋汁燒洋蔥 食後感其實比肉扒清新🐂重有隻太陽蛋係頂層 一切落去好治癒🤤🍳.幸福指數:8/10餐廳: The BASE地點:觀塘開源道52-54號豐利中心5樓509室.
我發現香港人一星期起碼食2次burger🍔

起碼我係😂😂

🍴60度慢煮手撕雞漢堡🍴$158另加一

雞肉唔算好嫩 但慢煮所以好多肉汁😝

青瓜味好出 感覺幾清新~

中間有大啡菇 但冇芝士襯托始終差減d😭

觀塘開源道52-54號豐利中心5樓509室

2017-04-02
  • 雙層芝士大啡菇 法式燴野菜配脆薯格
2017-04-25 375 瀏覽
其實之前試過幾間觀塘工廈既cafe,都唔係好好食,但評分都唔係差,其中有一間既評分比呢間好添。但朋友選既就試多次啦,但估唔到有咁意外既驚喜!!!快d去試,真心好食同睇到佢地既用心👍🏻👍🏻👍🏻

快d去試,真心好食同睇到佢地既用心👍🏻👍🏻👍🏻
2017-04-22
2017-04-22 430 瀏覽
去觀塘接男友放工,順便OpenRice 下新嘅餐廳試下。搵到呢間喺工廈嘅cafe 幾高分,一於黎試下我叫左鮮果茶,男友叫左花茶,果茶好多生果呀好開心!但忘記左影相呢個係男友嘅花茶Main dish 係澳洲草飼和牛西冷扒,好鮮嫩!仲係微微粉紅色,好有牛汁同牛味。啲伴碟嘅配菜微微grill過,幾惹味。另一個dish 係燒味噌三文魚配香梨沙津,配加拿大冰湖野米。由於我唔食魚,無得評價但男友話燒得好香,好入味,又唔鞋。我食左少少沙津,香梨好甜,菜新鮮!

呢個係男友嘅花茶

2017-04-22 4045 瀏覽
最近對工廈裏的餐廳比較有興趣,看見這間rating也不錯決定來試試。餐廳是在走廊的盡頭,進去的時候也有幾張桌子的客人我們點了三杯飲品,一份小食,兩份沙律,三個主菜和一個甜品這是泰式沙田柚青木瓜藜麥沙律,因為這是朋友點的,所以以為青木瓜是青瓜,但口感就比青瓜硬一點,再配上藜麥和酸酸甜甜的泰式醬汁也不錯這是原棵羅馬生菜配芝麻醬汁,爽脆的羅馬生菜再配上煙肉粒和日式芝麻醬真的很好吃這杯是detox juice, 有紅菜頭青瓜還有一兩樣疏菜加薑打成的,味道清甜不苦這是黑松露雞肉米型粉配溫泉蛋,侍應放下後馬上聞到飄香撲鼻的黑松露,米型粉口感比意大利飯較為硬一點,但沒有那麼黏,不會把醬汁全部被飯粒吸收,所以感覺不太膩。而溫泉蛋躲在飯的底部,我們吃了一半後才發現,把半流心蛋攪勻後覺得這樣比流心蛋漿更好吃,不會黏住嘴巴燒香草牛骨髓配脆多士,已經很久沒有吃過牛骨髓了,這個牛骨髓size適中,暖暖的牛油脆多士加上牛骨髓和番茄粒吃到停不了口魷魚釀墨汁意大利粉,這個賣相很可愛,像壽司一樣,魷魚下面是紫菜包裹着墨汁飯,橙色的醬汁有很豐富的魷魚味,不過飯粒比較硬最後的主菜味噌三文魚配香梨日式炸豆腐,我覺得這是三個菜
我們點了三杯飲品,一份小食,兩份沙律,三個主菜和一個甜品
最後的主菜味噌三文魚配香梨日式炸豆腐,我覺得這是三個菜當中最好吃的一個。經常在外面吃的燒三文魚都是燒得八成熟,但是這個只有燒得五成熟肉質非常嫩滑,面頭還有香梨可和三文魚一起進食,非常惹味。日式炸豆腐和略煎過的紫菜飯配上味噌醬也令我味蕾充滿快感
最後我們點了這個菠蘿三味的甜品,中間是菠蘿蛋糕味道不太酸菠蘿味濃郁,吃到最裏面竟然有一粒冰凍的果肉在中間,馬上令它生色不少,再加上旁邊微暖的菠蘿乾,只能說他們真的有花心思在這甜品
  • 原棵羅馬生菜配芝麻醬
  • 菠蘿三味
  • 香草牛骨髓配脆多士
  • 黑松露雞肉米型粉配溫泉蛋
2017-04-21 373 瀏覽
識左新朋友仔, 上網睇食評呢間唔錯, 朋友訂左7點半2位, 一上到黎, 地方唔大, 人亦唔多, 人少其實都好😂方便傾計, 可以吱吱喳喳!見到小食炸蝦肉釀雞翼珍寶珠 $88 個名幾特別, 就叫黎試試佢💓味道又幾好食喎, 大大粒蝦肉, 炸起唔會太乾身👍幾Juicy再叫左個黑松露雞肉雜菌菠菜溫泉蛋扁麵, 個名長到呢… 包含晒以上配料😂 熱辣辣食係好食既, 好香濃既味道又creamy, 呢度既扁麵係好似粒米咁既樣, 開頭仲以為黎錯左意大利飯🙈 最近太細食, 今晚個胃仲頂住頂住, 不過我驚朋友仔未夠飽, 所以又叫多個芝士薯格, 食完真係飽到上心口 整體食物味道唔錯, 晚市食物又唔貴
整體食物味道唔錯, 晚市食物又唔貴
2017-04-21
2017-04-20 2990 瀏覽
上次試過工廠區的餐廳 覺得唔錯 今次再試 另一間 這杯juice是幫助排毒的 beetroot配上薑的味道也挺開胃首先我們選了這個牛骨髓配多士 牛骨髓是煮得挺好食的 配上脆多士真是 食下去有一種又脆又軟的感覺也選了一個特別的沙律就是沙田柚青木瓜藜麥沙律 這個配搭真是第一次嘗試 沙田柚偏酸 反而青木瓜和藜麥加上甜甜的沙律汁配搭新鮮 總好過成日吃那些傳統的沙律至於黑松露雞肉米型粉配溫泉蛋 那個黑松露的味道很濃烈 真是十分之香 感覺像risotto 但米型粉沒有意大利飯黏 反而更好咀嚼這個魷魚墨汁意大利飯 用魷魚捲著飯就好像壽司一樣 味道是挺特別的 不過最好使用 匙羹食用 因為用叉就會夾散那些飯 另外這個味噌三文魚配炸豆腐 三文魚不會煮得十分熟 半生熟的 口感一流 炸豆腐是日本炸豆腐 外皮沒有傳統的炸粉 反而是黏黏的 豆腐旁邊是一種黑色醬汁 配豆腐一流最後這個菠蘿三味的甜品 真是值得推介 因為甜品的外圍是暖暖的 但是內心有一粒菠蘿果凍是冰的 所以吃下去有一種外暖內冷 的感覺 十分新奇這間餐廳的食物整體上都比預期的好 而且價錢又公道
上次試過工廠區的餐廳 覺得唔錯 今次再試 另一間

這間餐廳的食物整體上都比預期的好 而且價錢又公道
2017-04-20 307 瀏覽
觀塘工廈真係好多野食, 唔係有朋友帶路都唔識黎the base既menu選擇唔多, 好快就揀到想食乜有素食既野食,食素既人好岩食最近食太多肉,今晚食得清淡D,先由飲品開始,揀左呢杯"瘦身"$42一見到青BB就諗起五青汁,我最怕西芹味, 呢個有西芹,青瓜,菠菜,蘋果, 好彩臭青味唔重,易入口無加糖,非常健康沙田柚木瓜藜麥沙律$68藜麥可以代替飯,無味道, 但容易消化, 可以減輕腸胃負擔,沙田柚清甜, 木瓜醃酸, 好開胃,多士脆卜卜原棵羅馬生菜$38,有冬陰公汁/芝麻汁揀,朋友唔食辣,揀左芝麻汁生菜好新鮮,芝麻汁份量剛好,唔太酸黑松露雞肉米形粉配溫泉蛋$138朋友夾完先到我夾, 遲左發現個溫泉蛋,整開佢既時候已經熟左好多,黑松露味好香,汁唔膩,配米形粉好好味,細細粒雞肉好大塊魷魚釀墨魚汁意大利飯$158造型好有創意, 平時食意大利飯都唔係咁,呢個上面有木魚,好香,個汁好creamy香草牛骨髓配脆多士$88牛骨髓有大量脂肪,配麵包,再加D蕃茄,中和左D油菠蘿三味$78食到好飽, 雖然有朱古甜品揀,最後都係揀菠蘿味甜品,酸酸地消下滯就最好份量細,伴碟既菠蘿乾唔好錯過,菠蘿雪糕入面有凍冰冰既菠蘿
觀塘工廈真係好多野食, 唔係有朋友帶路都唔識黎

the base既menu選擇唔多, 好快就揀到想食乜

有素食既野食,食素既人好岩食
最近食太多肉,今晚食得清淡D,

先由飲品開始,揀左呢杯"瘦身"$42

一見到青BB就諗起五青汁,我最怕西芹味,
呢個有西芹,青瓜,菠菜,蘋果, 好彩臭青味唔重,易入口

無加糖,非常健康
沙田柚木瓜藜麥沙律$68

藜麥可以代替飯,無味道, 但容易消化, 可以減輕腸胃負擔,

沙田柚清甜, 木瓜醃酸, 好開胃,

多士脆卜卜
原棵羅馬生菜$38,有冬陰公汁/芝麻汁揀,

朋友唔食辣,揀左芝麻汁

生菜好新鮮,芝麻汁份量剛好,唔太酸
黑松露雞肉米形粉配溫泉蛋$138

朋友夾完先到我夾, 遲左發現個溫泉蛋,

整開佢既時候已經熟左好多,

黑松露味好香,汁唔膩,配米形粉好好味,細細粒

雞肉好大塊
魷魚釀墨魚汁意大利飯$158

造型好有創意, 平時食意大利飯都唔係咁,

呢個上面有木魚,好香,個汁好creamy
香草牛骨髓配脆多士$88

牛骨髓有大量脂肪,配麵包,再加D蕃茄,中和左D油
菠蘿三味$78

份量細,伴碟既菠蘿乾唔好錯過,

菠蘿雪糕入面有凍冰冰既菠蘿jelly

成個甜品唔係好甜, 正!
味噌三文魚配香梨,炸豆腐$178

三文魚上面既汁似係鰻魚汁,炸豆腐外脆內軟

三文魚魚味好香,燒得剛好, 入面有D飯好似飯焦咁,脆卜卜
2017-04-19
2017-04-19 2593 瀏覽
今日繼續挑戰工廈好美!開源街豐利大廈5樓的The Base.精而簡的餐牌,貴精不貴多。開放式廚房,個個都落力煮餸中😳環境寬敞,仲有見光窗,但不是海景😂先來一客頭盤。芝士薯格份量超足,滿滿一大碟,芝士都落重本!薯格炸得出奇地脆,絕對要趁熱食。除了滿滿的芝士,薯格當中亦落了適量的辣粉,令薯格更加香脆可口芝士還可以拉出長長一條絲P.S 我係不沾茄汁派🙈主菜之一。燒日本帶子燴辣薯茄海鮮孖辮粉個人十分喜歡孖辮粉上再灑上海苔。孖辮粉煮得夠爽口彈牙,好有口感。而薯茄就煮得非常淋,完全溶入孖辮粉裡。相對薯格,此粉並沒有很辣。有成4粒日本帶子!!粒粒都煎完再炒,完全無冰鮮味!主菜之二。炸蝦肉釀雞翼珍寶珠。唔講完全不知道是雞翼加蝦肉😳還以為是雞鎚😂其實係將整隻雞翼去骨,留下比較大的雞翼骨備用,將雞肉和蝦肉攪拌在一起,再插上雞骨,最後拿去炸就完成👍因為有加雞翼皮在肉,所以內裡比想像中嫩滑,而外皮就炸得脆脆的,完美演繹外脆內軟。再加上兩種不同醬料。辣薯茄醬,薑蔥醬。中和一下外皮的熱氣。P.S 不要一大大啖咬下去,剛炸起很熱的!最後來一杯特式飲品(黑牛)來潤一潤👍石板街朱古力雪糕配梳打又幾match為今餐作完美
今日繼續挑戰工廈好美!
開源街豐利大廈5樓的The Base.
精而簡的餐牌,貴精不貴多。
開放式廚房,個個都落力煮餸中😳
環境寬敞,仲有見光窗,但不是海景😂
先來一客頭盤。
芝士薯格

份量超足,滿滿一大碟,芝士都落重本!
薯格炸得出奇地脆,絕對要趁熱食。
除了滿滿的芝士,薯格當中亦落了適量的辣粉,
令薯格更加香脆可口
芝士還可以拉出長長一條絲

P.S 我係不沾茄汁派🙈
主菜之一。
燒日本帶子燴辣薯茄海鮮孖辮粉
個人十分喜歡孖辮粉上再灑上海苔。
孖辮粉煮得夠爽口彈牙,好有口感。
而薯茄就煮得非常淋,完全溶入孖辮粉裡。
相對薯格,此粉並沒有很辣。
有成4粒日本帶子!!
粒粒都煎完再炒,完全無冰鮮味!
主菜之二。
炸蝦肉釀雞翼珍寶珠。
唔講完全不知道是雞翼加蝦肉😳
還以為是雞鎚😂
再加上兩種不同醬料。
辣薯茄醬,薑蔥醬。
中和一下外皮的熱氣。
P.S 不要一大大啖咬下去,剛炸起很熱的!
最後來一杯特式飲品(黑牛)來潤一潤👍
石板街朱古力雪糕配梳打又幾match
為今餐作完美總結。

2017-04-13
  • 炸蝦肉釀雞翼珍寶珠
2017-04-18 16528 瀏覽
復活節假過後。。感覺依然未玩夠。。今天放工跟朋友到了觀塘工廈內的西餐廳用晚餐。。。位於工廈的5樓。。十分方便。。。餐廳內有柔和舒適的燈光。。跟朋友輕鬆gathering的好去處。。。餐廳內座位數目都算多。。更分為室內及室外部分食物款式不算太多。。但每款都十分吸引。。。雖然款式不太多。。但食物的確十分美味而且造型賣相都很美。。。魷魚配上墨魚汁飯。。。這個飯不但賣相精美。。而且味道都十分好。。。我十分喜歡彈牙又鮮味無比的魷魚。。中間包著多粒軟綿綿而且十分入味的墨魚汁飯整個飯卷暖暖的。。十分好味。。。除外,那個蕃茄汁都十分清新。。跟魷魚,墨汁飯配搭得很好很快我們便把這碟掃光了。。。賣相很精美。。。burger砌得高高的。。很豐盛清楚看到內裡有生菜,青瓜,手撕雞,大磨菇等等。。。每類配料都十分滋味。。而且濕潤。。不會很乾身。。。手撕雞的確十分好味。。。仍能保持雞肉的嫩滑多汁我們都十分欣賞個麵包。。因為質感跟一般所吃的包有分別的。。而且味道更較為香甜。。豐盛的burger是晚跟朋友一邊聊天,一邊用餐。。。環境又舒服。。。過了一個開心又滿足的晚上
位於工廈的5樓。。十分方便。。。
魷魚釀墨汁意大利飯
中間包著多粒軟綿綿而且十分入味的墨魚汁飯
整個飯卷暖暖的。。十分好味。。。
除外,那個蕃茄汁都十分清新。。跟魷魚,墨汁飯配搭得很好

很快我們便把這碟掃光了。。。
60度手撕雞漢堡
賣相很精美。。。
burger砌得高高的。。很豐盛

豐盛的burger

2017-04-18
魷魚釀墨汁意大利飯
60度手撕雞漢堡
2017-04-18 308 瀏覽
有朋友推介一間新既西餐廳,見係公司附近,又近地鐵站,所以約左好耐無見既大學同學一齊去試下。THE BASE係觀塘地鐵站B出口直行5分鐘就到達,非常方便。雖然位於工廠大廈,上到去感覺同平時既餐廳唔同,但內部裝修好簡潔、舒適,同外部冷清的感覺形成對比。店員安排我地坐係餐廳的角落二人座,出面有個露台,雖然睇唔到D咩景色,但令我同同學都有種寧靜的感覺與氣氛。見到餐牌,有不同國家的菜色,滿足我地「想食呢樣,想食果樣」的「貪吃的小狗」性格。泰式奶茶未試過泰式奶茶,完全唔係港式奶茶既味道。一開始有D唔習慣,但飲飲下發現有D似朱古力,加上奶味較重,是不錯的選擇。炸蝦肉釀雞翼珍寶珠見個名好得意,所以毫不猶豫就叫左。將蝦肉切碎,然後整成球型,炸得非常鬆脆,係一樣非常吸引的小食。芝士薯格濃濃芝士與脆脆薯格,不解釋,係夢幻既組合。整體食物嘅質素好高性價比,期待下次再嚟過!

泰式奶茶
炸蝦肉釀雞翼珍寶珠
芝士薯格
濃濃芝士與脆脆薯格,不解釋,係夢幻既組合。
整體食物嘅質素好高性價比,期待下次再嚟過!
2017-03-15
2017-04-18 10887 瀏覽
觀塘的工廈真係有好多寶藏,唔係有朋友返工返呢頭真係唔知有,友人lunch黎食過就再帶我黎食dinner gather下。位置都好方便,工廈黎講唔算難揾。門口的招牌stylish。晚上黎都好多人,好彩唔駛等位。裝修簡潔,走工業風路線。呢個牆留白得黎增加不少空間感。餐廳頗寬敞,中間有好大的木枱,適合一班人聚會。仲有outdoor可以坐,下次要日頭黎先得。用木和乾花decoration,感覺舒適。Menu好簡單一張紙過,一本主食,一本飲品。好多健康食材和fusion菜,啱晒我呢D有要求的OL。Cold pressed juice ($42)咁hit,不可錯過,要Detox 排毒一下。紅色的juice有beetroot、ginger、apple、carrot,味道不俗,不會太蔬菜味!Skin 也很有趣,有菠蘿、apple、青瓜、berry、goji,下次要試下。唔想成日食beef burger,可以食三層芝士大啡菇burger($158),配法式野菜和太陽蛋,仲有格格薯塊,賣相吸引。好高的burger,夾住厚身肉地的大啡菇。切開後流出的蛋漿和mushroom融為一體,裡面仲有ratatouil
裝修簡潔,走工業風路線。
呢個牆留白得黎增加不少空間感。
用木和乾花decoration,感覺舒適。
好高的burger,夾住厚身肉地的大啡菇。切開後流出的蛋漿和mushroom融為一體,裡面仲有ratatouille,為burger的口感增加不少層次。
燒味噌三文魚配香梨沙律+香煎加拿大冰湖野米($168),無諗過presentation會咁美麗,好artistic,就像在吃fine dining。燒過的salmon帶淡淡的miso味道,沒有很濃的冚過魚味,跟梨肉一齊食,又有另一風味,魚肉呈fresh pink,很漂亮。而米用飯團的形式呈現,非常有心思。終於食到野米,口感和一般糙米分別不大,只是形狀長長黑黑的,下了醋,所以帶點酸味,味道不俗。魚下墊有日式炸豆腐,很嫩滑,可以點碟上的柚子和味噌漿食用,而rocket也帶柚子果香味,甜甜的,感覺很refreshing。
  • 燒味噌三文魚配香梨沙律配香煎加拿大冰湖野米
  • 三層芝士大啡菇漢堡
  • Coldpressedjuice
2017-04-18 373 瀏覽
觀塘The Base可以話係同區工廈中嘅綠洲,餐廳唔大,但係以深木色傢私配上水泥地,加埋小小Outdoor area自然光,感覺好舒服。 Egg Benedict味道好唔錯,最中意係佢個底烤到微焦多士,吸左蛋同荷蘭汁好正。上面仲有煙三文魚同黑松露。 飲杯Mocha,refreshing!Full breakfast不嬲都係好豐富,有香腸,薯餅,蛋,煙肉,牛角包等。呢個鵝肝雞肉批味道都好好呢!大家如果想係週末食返個醒晨早餐,又想有個relaxing ge感覺,the Base都會係一個好好ge選擇!
2017-03-19
  • Full Breakfast
我想我跟工廈café應該沒有什麼緣份試過很多工廈café,大概可分為以下幾類:1. 價錢偏貴(超過HK$100)但質素一般,所以不值2. 價錢正常(約HK$60-80),質素也是一般,所以沒有留下深刻印象3. 價錢正常(約HK$60-80),質素中上,可以encore某天中午,又再挑戰工廈café,今次是位於觀塘開源道的The BASE由於座位不多,所以預訂了座位,walk-in的話應該很大機會吃閉門羹點了芝士牛肉漢堡配薯格套餐看起來份量不算很多,但到了最後所有女生都是吃不完的!我喜歡把主角留在最後才吃,因此先吃麵包、蕃茄及生菜原以為麵包會很乾,而且淡而無味沒想到吃起來覺得甜甜的(還有一陣牛油香?!),而且烘得十分香脆基本上吃了一片麵包後,已經飽了一半然後開始品嚐漢堡的餘下另一半了餡料有煙肉、洋蔥、半溶芝士、肉醬及牛肉,加上剛吃光的生菜及蕃茄,份量十足特別欣賞牛肉,做得很juicy呢還有超大塊的薯格,剛剛炸好十分可口,和漢堡拼在一起,簡直是完美組合飲料方面,選了黃金蘋果梳打梳打不算很甜,表面有一些蘋果肉,喝起來很清新味道不會太人工,如果蘋果味突出一點會更加好最後飽得要捧著肚子離開,十分
我想我跟工廈café應該沒有什麼緣份

試過很多工廈café,大概可分為以下幾類:

1. 價錢偏貴(超過HK$100)但質素一般,所以不值

點了芝士牛肉漢堡配薯格套餐

看起來份量不算很多,但到了最後所有女生都是吃不完的!

我喜歡把主角留在最後才吃,因此先吃麵包、蕃茄及生菜

原以為麵包會很乾,而且淡而無味

基本上吃了一片麵包後,已經飽了一半
然後開始品嚐漢堡的餘下另一半了

特別欣賞牛肉,做得很juicy呢

飲料方面,選了黃金蘋果梳打

梳打不算很甜,表面有一些蘋果肉,喝起來很清新

味道不會太人工,如果蘋果味突出一點會更加好
最後飽得要捧著肚子離開,十分滿足

這個午餐大約是HK$80,不算極便宜,但食物質素及味道都很好

所以我覺得The BASE屬於以下類別:

「價錢正常(約HK$60-80),質素中上,可以encore」
2017-01-27
2017-04-15 302 瀏覽
單看The Base 型格的門面設計,很難相信它是位於觀塘工廈區內的餐廳。餐廳的水泥地加上白色簡潔的牆身帶出強烈的現代風。主用餐區的空間不算大,但餐枱的距離合理,中間還放有一張可容納10人的餐枱,用餐環境舒適。還有室外用餐區,種有不少綠色植物,適合放工時間與朋友小聚。用餐時間是 7pm,我們是餐廳的第一台食客,起初以為是餐廳位置隱蔽 (有趣的是The Base 的題字剛巧是 : We are Hiding),誰不知過沒多久,客人陸陸續續進入,令用餐氣氛大增。The Base的主菜以意粉和Burger為主,由於午餐已食過意粉,就點了手撕雞啡菇漢堡 (Kim 子推介指數8/10)。漢堡的木印serve plate印有 “THE BASE” 的字樣,漢堡疊得高高的,陷料由上而下分別是~太陽蛋,啡菇,青瓜,手撕雞和牛油菜,伴有茄汁和香薯格,賣相非常討好。主角手撕雞以雞胸肉為食材,混和日式芝麻醬汁。它不像平常的煎雞或炸雞漢堡般熱烘烘,而是蒸煮而成,帶有微溫的熱度,口感嫩滑清新,與平常的雞肉漢堡口感風格大為不同,非常適合愛美的女生。最驚喜的是兩片漢堡包,外鬆內軟,為整道菜帶來完滿感。芝士蕃茄大啡菇

芝士蕃茄大啡菇 $58 (Kim 子推介指數8/10)
大啡菇本身很適合用來烤焗,可保持蘑菇的鮮嫩又不易出水。啡菇釀了芝士蕃茄,非常合適做starter。

黑松露雞肉雜菌菠菜扁麵 $118 (Kim 子推介指數8/10)
非常好吃的一道菜!黑松露非常香,雞肉表皮煎至金黃色,十分香脆,同時雞肉肉質仍能保持鮮嫩多汁,肉質很軟腍。另外配上大量雜菌,感覺完全不膩。