2019-03-13 92 瀏覽
裝修舒適, 燈光柔和, 和窗外熱鬧、擠人的尖沙咀, 給人一種慢活和休閒的感覺。龍蝦湯$78龍蝦湯好creamy,入口順滑, 鮮味突出, 真材實料, 有粒粒龍蝦肉, 配埋脆口多士, 好滋味。和風鮭魚意大利飯$178意大利飯軟硬適中, 粒粒分明, 醬汁香濃又濕潤, 每一口都有鮭魚 粒, 香濃芝士醬汁, 味無窮。特級安格斯漢堡配脆炸薯條$188 漢堡包份量大, 賣相吸引, 牛肉肥厚鬆軟,入口juicy嫩滑 , 大口咬下去肉汁四濺, 夾上番茄和生菜,口感好豐富, 包上面有兩塊 香脆的洋蔥圈點綴, 伴碟的薯條粗身,炸到金黃香脆, 好食到唔停得口。雜莓奶昔$68雜莓奶昔入口清新, 不太甜, 雜莓香味誘人, 令人驚喜。

龍蝦湯$78

和風鮭魚意大利飯$178
意大利飯軟硬適中, 粒粒分明, 醬汁香濃又濕潤, 每一口都有鮭魚 粒, 香濃芝士醬汁, [芝]味無窮。

特級安格斯漢堡配脆炸薯條$188

雜莓奶昔$68
雜莓奶昔入口清新, 不太甜, 雜莓香味誘人, 令人驚喜。
2019-03-11 82 瀏覽
看著裸辭近二個月的她,曬得一身古銅色,精神飽滿,神采飛揚,令人好不羨慕的﹗ 然而,這段日子,公公與婆婆來港,暫時與她共住同一屋簷下,無自由,一慘也﹗再者,公婆乃素食者,屋內非但不能有肉食,連雞蛋也是絕不容許存在,無啖好食,二慘也﹗ 這夜,結伴同行,去了尖沙咀逛街。然後,陪她去盡情大吃一頓…… 餐廳沒有提供水,我們受不了凍飲,故點來了一枝室溫的Acqua Panna Still Water$58。 女人,到了我們這個年紀,樣貌早已稱不上「如花似玉」。然而,要活得「如花似錦」,好好享受生活。這一道和風北海道帶子配魚籽沙律$108,帶子橫切成三薄片,吃起來十分鮮嫩軟滑,加上粒粒晶瑩剔透且爆汁的魚籽提鮮,拌入新鮮爽脆的沙律菜,混以帶微酸開胃的醋汁,以及醒神甜美帶果香的橙肉,口感層次豐富多變。 相對輕盈清爽的沙律,她,較為喜歡這碟鹹鮮惹味的明太子海膽意粉$188。每一條意粉都重重地被濃稠得宜且香濃的醬汁,以及香辣鹹鮮的幼細明太子包圍著,再加上粒粒脹卜卜的三文魚籽,以及鮮甜細滑的海膽,鮮味洋溢!為免醬汁凝結,影響口感,上枱後應盡快享用。個人而言,稍嫌醬汁略為多,味道也稍為鹹且辣了少許,整體較為重口

相對輕盈清爽的沙律,她,較為喜歡這碟鹹鮮惹味的明太子海膽意粉$188。每一條意粉都重重地被濃稠得宜且香濃的醬汁,以及香辣鹹鮮的幼細明太子包圍著,再加上粒粒脹卜卜的三文魚籽,以及鮮甜細滑的海膽,鮮味洋溢!為免醬汁凝結,影響口感,上枱後應盡快享用。個人而言,稍嫌醬汁略為多,味道也稍為鹹且辣了少許,整體較為重口味。她的舌尖與味蕾,應該印度咖哩同化了,絲亳不覺得明太子的香辣。
德國脆炸鹹豬手$288,德國鹹豬手與中式的燒肉十分類近,而豬手的肉質會更嫩滑,外層又可做到脆又煙韌。正宗德國鹹豬手,皮層脆卜卜,肉質幼滑,入口肉汁豐盈。吃時,蘸上芥末醬,再配上德國的酸菜,可把豬手的肥膩度大大減低。倘若,再搭配一大扎德國黑啤,更加滋味無窮了﹗
她,最終點來了這一客一冷一熱的心太軟配雲呢嗱雪糕$78。心太軟外層微微香脆,內裏的蛋糕軟軟的。切開一小刀,濃濃的流心朱古力漿,慢慢的流出來。看著整個過程,頗感到甜蜜。一口香濃心太軟,一口冰凍甜蜜的雪糕,煞是滋味﹗
2019-03-11 103 瀏覽
生日飯停不了,二月之星是我的好友,怎麼也要讓我吃頓好的。所以好友生日,就是我吃我想吃的時候了。回到shine吃我的愛,牛扒。Shine的扒水準穩定,而且其他食物質素也好,所以回頭也是有原因的。 燒安格斯肉眼足有10安士重,賣相豐富,扒夠厚,上枱已經令人垂涎。露筍、番茄、薯仔等雖只是伴碟,但仍好食!尤其原個蒜頭,每次點扒都不會放過它! 回到扒,我們的五成熟也恰如其份。帶焦黑的外表下是嫩紅的牛肉,脂肪和肉的比例也平均,所以入口有陣陣油花香。 紅菜頭帶子意大利飯是鮮紅色的上枱,紅白配的顏色好搶眼,上面的帶子微煎,啖啖肉又彈牙。驚喜的是紅菜頭飯,飯的軟糯程度剛好,入口好Creamy又唔膩,好好食。 飲品點了romantic story和士多啤梨朱古力奶昔。奶昔濃厚,上面有層cream,下面的沙冰不太甜,入口剛好。Romantic story 係mocktail,雖然入口第一啖有點甜,但甜度好快被中和了。 來到主角甜品,點了閃,就是甜品拼盤。上枱已為我們插上蠟燭。拼盤有4款甜品,brownie不太甜,馬卡龍朋友最愛。反而是藍莓撻和檸檬蛋糕酸酸甜甜,好開胃。 簡單一餐生日飯,在美味的牛扒和意大

比例也平均,所以入口有陣陣油花香。

簡單一餐生日飯,在美味的牛扒和意大利飯中結束,大家也盡興。shine還是會再來的,因為這裏方便就腳,食物又好味道!
2019-02-20
  • 紅菜頭帶子意大利飯,奶昔
  • 安格斯肉眼
2019-03-11 103 瀏覽
終於都敲定了東京之旅,跟小夥伴一起計劃行程,尖沙咀想搵一間比較 fusion 的餐廳開餐,突然間好想食 shine !餐廳燈光昏暗,卡位及梳化位 both 坐得幾舒服,餐牌清晰。主菜之前吃點小食,脆炸魚柳條配他他醬 $98每條 fish finger 炸至乾身,外脆內軟好香好味道!入口軟綿感覺不會油膩,配他他醬汁更大提升鮮味。煙鴨胸無花果沙律 $88原本以為煙鴨胸是冷盤,點知食嘅時候有驚喜!熱辣辣香噴噴充滿鴨肉香氣;無花果鮮甜有益,沙律菜翠綠清新,酸酸甜甜非常開胃。食完個炸炸小食要飲返杯凍飲涼爽一下,shine 係Bar & Restaurant,我見到酒吧區有多幾多款式嘅酒,非酒精飲品亦有供應。我點了杯 Peach Yogurt $68蜜桃味入口香甜,加上乳酪口感 creamy,誠意推介!卡邦尼意粉 $168意粉當中我最喜歡是卡邦尼, 材料簡單但就加上大量芝士,估唔到都幾濃郁,仲有香脆煙肉,食得開心。意粉口感偏硬掛滿醬汁相當滋味。特級安格斯漢堡配脆炸薯條 $188漢堡麵包焗得夠鬆脆,熱辣辣脆脆地。生熟度剛剛好的安格斯漢堡肉質相當鬆軟,入口勁 juicy 多汁又有彈性。而且喜歡豐富的配

主菜之前吃點小食,脆炸魚柳條配他他醬 $98

煙鴨胸無花果沙律 $88

蜜桃味入口香甜,加上乳酪口感 creamy,誠意推介!

卡邦尼意粉 $168

特級安格斯漢堡配脆炸薯條 $188
入口勁 juicy 多汁又有彈性。而且喜歡豐富的配菜,煙肉、蕃茄、生菜、生洋葱好有層次感。就連薯條都炸到好脆口唔油膩。

鮮果青檸雪葩 $68 & 心太軟 $80
最後甜品有驚喜,擺盆賣相已經勝一籌,心太軟味道非常香濃,青檸雪葩夠晒清新。

侍應服務殷勤主動,整體感覺相當滿意。下次再跟其他朋友來試試其他菜式吧!
  • 特級安格斯漢堡
  • 脆炸魚柳條配他他醬
  • 煙鴨胸無花果沙律
2019-03-11 63 瀏覽
逢有飯局敘舊都會多數出席,一來可以品嚐不同美食二來又可以大家暢談一下,最啱一邊飲一邊食咁先至享受,又約左幾個友好出來敍舊,為咗放便大家就去左尖沙嘴區開飯皆因搭車放便,又可以食到高質素美食一擧兩得,呢間餐廳係漢口道相當易揾,一入去已見有多款美酒供應外餐牌已有一系列特色美食,沙律、小食、主菜以至甜品,簡直一條龍服務夠晒方便,當然係未食主菜之前,先品嚐一下其他特色美食,先來有甜蜜蜜雞翼,雞翼本身已外脆內軟,再沾上香甜蜜糖汁,食落更加滋味仲為食緊燒雞翼,再來唔少得飲番杯Devil And Angel(Smoothie)輪到主菜就有芝士焗加拿大龍蝦意大利飯同另一款香辣蜆肉闊條麵,兩款賣點各有特色前者除食到啖啖鮮甜彈牙龍蝦肉外,意大利飯都係主角之一,飯粒軟綿又吸收晒湯汁嘅精華,食落份外滿足而後者味道會有比較惹味,蜆肉肉質鮮甜多汁,寬條麵沾滿晒香辣汁會有一番味道品嚐完一輪美食後,終於輪到甜品登場有特濃咖啡雪糕杯而且係分開上視乎大家口味,特濃咖啡鐘意落幾多就幾多,連埋啖雪糕食囗感濃郁食嘢嘅時間話咁快又到尾聲唯有等待下一次飯局來臨。
品嚐完一輪美食後,終於輪到甜品登場有特濃咖啡雪糕杯
食嘢嘅時間話咁快又到尾聲唯有等待下一次飯局來臨。
  • 甜蜜蜜雞翼
  • 芝士焗加拿大龍蝦意大利飯
  • 香辣蜆肉闊條麵
  • 特濃咖啡雪糕杯
2019-03-10 93 瀏覽
一出lift,成層都是<<SHINE>>呢度裝修都幾型,暗暗地好有情調。一坐低先點左2杯飲品先:朋友最中意士多啤梨,《Maple》有士多啤梨,桃味的檸檬梳打,餐前先開胃一下。我點左餐廳的推介: 玫瑰橙汁梳打,2杯飲品賣相都好靚啊如果想飲水,呢度只提供枝裝水;所以都係叫酒飲啦我地點左龍蝦湯, 味道濃郁,配上麵包就啱啱好再點左份《和風北海道帶子配魚子沙律》上層是帶子同埋魚子,新鮮美味;下層沙律菜加入水果,這道開胃前菜不能錯過呢!另外我地都再點左啲小食,薯條配上黑松露醬,下酒必叫,一路傾計一路飲另外再點了一個《黃金手工蟹波配菠蘿酸忌廉》,開頭我以爲佢會好似泰式蟹餅咁,食落又完全唔同喎;真係成個波都係蟹肉!!外面雖然炸到脆卜卜, 但係裏面嘅蟹肉係軟淋淋,好味呀!怕熱氣就點多小小酸忌廉, 又係煎炸野岩晒我每一餐,都要有甜品<Shine perfectly>一份甜品滿足我4個心願!簡單的藍莓芝士蛋糕/brownies/double chococlate cake/macarons甜品怪之選值得一讚: 餐廳服務生都細心有禮,我唔小心把餐具跌了,還未示意

一出lift,成層都是<<SHINE>>

呢度裝修都幾型,暗暗地好有情調。

一坐低先點左2杯飲品先:

我點左餐廳的推介:[romantic story] 玫瑰橙汁梳打,2杯飲品賣相都好靚啊

如果想飲水,呢度只提供枝裝水;
所以都係叫酒飲啦

我地點左龍蝦湯, 味道濃郁,配上麵包就啱啱好

再點左份《和風北海道帶子配魚子沙律》

另外我地都再點左啲小食,
薯條配上黑松露醬,下酒必叫,一路傾計一路飲

每一餐,都要有甜品

<Shine perfectly>
一份甜品滿足我4個心願!
甜品怪之選

值得一讚: 餐廳服務生都細心有禮,我唔小心把餐具跌了,還未示意,有位年青的服務生已經趕來遞上新嘅餐具!

• 和風北海道帶子配魚子沙律
  • 龍蝦湯
  • Shine  perfectly
2019-03-10 76 瀏覽
特別日子就梗係搵個好地方食飯啦。今次就同屋企人一齊嚟到Shine 難得呢度個環境係 情侶來又啱 ,同屋企人來都啱, 三五知己一齊來都啱。地方好闊落舒服。平日晚餐就差不多客滿,記得要預位。西餐主菜有 牛扒 ,龍蝦,豬肋骨,海鮮。Risottos & Pasta 甜品湯小食都有。凱撒沙律 $78生菜爽脆,麵包粒夠脆 加埋個醬汁 唔錯 新鮮!因為今次人多所以專誠試下佢嗰個重量級牛肋骨 $498, 有成35oz ,份量好多㗎!!我哋四個人都勉強食得曬 但我估五至六個人分都仲可以👌有成條🐮骨,燒得好香 😍值得一讚嘅係我哋要七成熟,切開你睇下~~真係七成剛剛好!!中間係粉紅色但係冇血水, 通常要係去啲有咁上下質素嘅西餐廳先至做到👍 另外一碟裏面有三種醬汁分別有海鹽, 紅酒汁同埋燒汁。三文魚扒配香草忌廉汁$238 我真係冇幾可食到三文魚扒係熟嘅但係係唔鞋嘅 。呢度嗰個三文魚係煮得剛剛熟入面有一點生,所以竟然係熟得來係滑既。食完呢兩個主菜之後, 呢度個廚師一定係有經驗既西廚。呢度有個 明太子海膽意粉 $188係 openrice 一片好評 ,所以決定試下。 意粉個汁覺得好好 creamy得嚟又唔會太油

平日晚餐就差不多客滿,記得要預位。

西餐主菜有 牛扒 ,龍蝦,豬肋骨,海鮮。
Risottos & Pasta 甜品湯小食都有。

凱撒沙律 $78
生菜爽脆,麵包粒夠脆 加埋個醬汁 唔錯 新鮮!

三文魚扒配香草忌廉汁$238

食完呢兩個主菜之後, 呢度個廚師一定係有經驗既西廚。

呢度有個 明太子海膽意粉 $188
係 openrice 一片好評 ,所以決定試下。 意粉個汁覺得好好 creamy得嚟又唔會太油膩 加埋魚子有少少鹹味 海膽係非常鮮甜 估唔到西餐廳嘅海膽都有咁嘅質素。

有好嘢食當然要配番啤酒啦
生啤叫左兩杯Asahi & 1668。個人就比較鐘意1668 鐘意佢有花香味。

生啤配牛肋骨真係人生一大美事呀♥

2019-03-10 76 瀏覽
自從投身社會開始,有少少薪金就開始放肆,想去些較高級的餐廳。中學時期,要看著銀包而考慮吃什麼,能省就省,而現在的心態變了,錢可以找回來的,所以間中都需要放縱一下。所以今次與朋友到位於太子集團中心的Shine吃晚餐。一出電梯的感覺很有情調,很高級的感覺。地方很闊落,燈光暗暗的。因為燈光頗暗,所以影的食物不是太美。每張枱都有一座小小的用電來模仿火的小燈。先來兩杯飲品,朋友點了一杯Asahi ($78)。我則點了一杯Peach Yogurt ($68),當然相比起Asahi,份量很少,不過味道一流,甜度適中,也很creamy,還有數粒細細的水蜜桃,超好飲! 推介!!主食之一點了一份法式寶雲酥焗羊架配薄荷醬 ($298),由於餐廳只可以提供7成或全熟,所以要求了7成熟。餐廳很特別用南瓜蓉作伴碟,另外也有兩粒無花果。主角的羊架外表很脆,7成熟的肉質有紅,夠淋,超美味,而羊羶味不算重。喜歡吃羊的朋友必點啊!主食之二的脆炸德國鹹豬手配蜜糖芥末醬 ($278),味道略為咸了些,但沾上蜜糖芥末醬則中和了咸,格外美味! 這個蜜糖芥末醬很特別,有芥末味但不會很辣,而且很甜,很喜歡這個醬!!

每張枱都有一座小小的用電來模仿火的小燈。

先來兩杯飲品,朋友點了一杯Asahi ($78)。

2019-03-05
5 分鐘 (堂食)
  • PEACHYOGURT
  • 法式寶雲酥焗羊架配薄荷醬
2019-03-10 80 瀏覽
今日和媽媽去shopping,之後帶她食個美好下午茶先呈上好開胃的沙律,醒一醒胃,清新美味,帶起食慾再品嚐火腿三明治,包皮軟綿,好香好易入口下午茶好豐富,芝士焗龍蝦賣相吸引,惹起食慾龍蝦大大隻,非常有肉,蟹肉鮮美嫩滑彈牙,超香芝士味,薯條奇脆好棒配上開胃番茄和蔬菜心型圖案咖啡,泡泡圖案,飲落甜度適中,咖啡味濃郁桃味帶香,Yogurt帶甜,飲落冰涼透心環境舒適,談心好地方食物選擇多,餐牌有變款,好有創新餐,有進步
今日和媽媽去shopping,之後帶她食個美好下午茶
巴田火腿三文治配田園沙律(Parma  Ham  Sandwich  with  Garden  Salad)
先呈上好開胃的沙律,醒一醒胃,清新美味,帶起食慾
再品嚐火腿三明治,包皮軟綿,好香好易入口
芝士焗開邊龍蝦配奇津薯條  (Cheese  Baked  Half  Lobster  with  Cajun  French  Fries)
下午茶好豐富,芝士焗龍蝦
賣相吸引,惹起食慾
龍蝦大大隻,非常有肉,蟹肉鮮美嫩滑彈牙,超香芝士味
,薯條奇脆好棒
配上開胃番茄和蔬菜
Cappuccino
心型圖案咖啡,泡泡圖案,飲落甜度適中,咖啡味濃郁
Peach  Yogurt
桃味帶香,Yogurt帶甜,飲落冰涼透心
店鋪
環境舒適,談心好地方
餐牌1
餐牌2
食物選擇多,餐牌有變款,好有創新餐,有進步
2019-03-10
店鋪
餐牌1
餐牌2
2019-03-10 50 瀏覽
睇見呢間餐廳評價幾好,就約朋友放工之後來食晚飯。餐廳好有格調,呢度有吧檯、雙人座、五六人大檯,無論情侶食飯定朋友聚舊或者來飲杯野都好適合。我地叫左兩個Main Course同一個甜品。香煎挪威三文魚扒配香草忌廉檸檬汁呢碟嘅擺盤幾靚。個香草忌廉檸檬汁調得好好味,而且汁嘅份量足夠點曬成件三文魚扒。三文魚扒煎得好好,魚皮煎得金黃香脆,魚肉口感幾軟滑,一啲都唔粗糙。另外仲有薯仔、蘿蔔條同蘆筍做配菜,但就略嫌有幾塊薯仔煎得燶左少少。BBQ醬配燒豬肋骨呢個豬肋骨係即叫即燒,要等大約40分鐘。豬肋骨每件都好大舊,而且每件都算多肉,唔會有太多肥脂肪。雖然豬肋骨外皮燒得有少少燶,不過配埋BBQ醬,整體個味道都幾好食。火焰雪山火焰雪山係其他西餐廳比較少有嘅甜品,所以我就簡左來試下。上檯嘅時候侍應會點火,外面嘅蛋白會慢慢融化。蛋白之間夾雜住藍莓同士多啤梨,裡面有海綿蛋糕、雪糕、Brownies、Macaron,呢幾款甜品個味道都係偏甜。個人幾鐘意呢個火焰雪山,一次過可以食到唔同嘅甜品,而且有冷有熱,口感好多樣。

我地叫左兩個Main Course同一個甜品

香煎挪威三文魚扒配香草忌廉檸檬汁

BBQ醬配燒豬肋骨

火焰雪山
2019-03-10 41 瀏覽
四個女仔搵個地方坐低靜靜地傾計叫咗好多嘢食好豐富味道算中高影相一流 不過店員嘅服務唔算好友善可能因為好忙呀四個女仔食咁多嘢有少少太多同埋地點方便應該會之後都經常可以再去
2019-03-09 56 瀏覽
今晚去Shine原本打算同朋友慶祝生日,一坐低打算先叫一杯暖水飲,但服務員竟然話沒有暖水供應,只可order蒸餾水或有氣礦泉水,聽了之後以為自己聽錯,再問一下服務員為何咁大間餐廳都沒有暖水供應,餐廳內其實有一個很大的酒吧枱,很難相信真的沒有暖水給客人飲用,亦曾對服務員說會order紅酒及其他酒類飲品,但服務員堅持說沒有暖水,這個要求基本上任何一間正常的餐廳都做得到,所以一氣之下埋單走人,寧願幫襯其他餐廳食飯!這種服務的餐廳不需要做光顧!
去到叫咗一份烤春雞,肉眼扒,炸魚柳,兩杯mocha,心太軟同埋Tiramisu 先講好㗎啦,魚柳的確幾有咬口,唔會梅晒,而且炸得幾有咬口。mocha亦都好香,只係朱古力比例稍多。心太軟配雪糕都好香濃。但問題嚟啦,Order咗份medium well嘅扒,似medium 或者medium rare 多啲。份tiramisu 嘅口感同味道亦都怪怪地,唔太推薦。最緊要嘅係,兩個人食完冇耐都有反胃同嘔吐嘅情況,懷疑同食物有關。
2019-03-07 74 瀏覽
西餐一定要配上有情調的環境,女生還是很講究的。同好朋友找了間評價不錯的餐廳,訂好位又經細心打扮,終於等到來共晉晚餐了。主菜每人一份,我比較喜歡海鮮,在菜單上點了三文魚配忌廉檸檬汁,見到粉紅色的魚扒,厚身大塊煎好很吸引,切開一細塊再蘸點忌廉汁,細滑中帶點酸味平衡了三文魚的油賺,因三文魚是油脂豐富的深海魚,汁帶點酸很合女生胃口第二道是豬手,一大隻烘烤到豬皮脆身,鹹而香脆,味道醃得比較重同濃味架。切開左好多肉,身為食肉獸架我地都食得暢快又滿意。其實我地仲叫左份甜點,叫”閃‘樣真係值100分啦,相機食先呃like 之作。環境很合拍拖或是一班閨蜜來慶祝生日或特別日子

環境很合拍拖或是一班閨蜜來慶祝生日或特別日子
2019-03-06 151 瀏覽
星期五老公同我到尖沙咀搵嘢食,上網刨文發現呢間上樓人氣餐廳,口碑不俗,決定試吓。位於商業大廈6樓,坐電梯一開門就是餐廳,有分窗邊梳化位及大堂普通卡位,因是午飯時間有很多枱已坐滿人👨‍👩‍👦‍👦,👀到這裏晚上某日子是有表演的😊Set lunch 有五款,有沙律🥗、漢堡🍔、飯🍛、意粉🍝,個人覺得它們好用❤️,選擇可以均衡d👍🏻🍝南瓜煙肉長通粉 $78忌廉芝士🧀味香濃,煙肉不會太乾,南瓜粒粒鮮甜😋🍍泰式椰汁菠蘿豬扒配飯 $88有兩片厚切豬扒加一整片菠蘿🍍,肉質鬆軟不嚡口,椰汁比較稀,若可以杰一點更好😉所有套餐都配上濃蕃茄🍅🥣湯及一片🥖,咖啡或茶。此價錢配此地點及環境👍🏻👍🏻👏🏻

🍝南瓜煙肉長通粉 $78
忌廉芝士🧀味香濃,煙肉不會太乾,南瓜粒粒鮮甜😋

🍍泰式椰汁菠蘿豬扒配飯 $88