千與千尋呢套電影相信好多朋友都睇過🤗 最經典嘅場面係開幕時千尋行過神秘隧道後去到一條食街 竟然見到父母變左做豬😱 今次去呢間餐廳由門面至室內都營造到類似嘅氣氛😍Sakeh 位於天文臺道 平時真係冇乜機會行過去🫢一路由煩囂嘅鬧市行到夜蘭人安靜嘅街道🏙 先發現到滿佈東洋風格嘅店面⛩ 入到去並唔係即時見到用餐區 而係佈置到好似森林咁😨 地下仲放左幾個達摩不倒翁👺 情景好似千尋一家駛入樹林咁🙀問返店家先知原來餐廳主打鬼怪主題👻 唔怪得感覺咁神秘啦🤡 但係用餐區格局寬敞 樓底又高 加埋和式佈置 成個氣氛好岩一班朋友飲酒食串燒🍡👉🏻 自家製免治雞肉軟骨🐤💰HKD4️⃣8️⃣免治雞肉軟骨本來已經好好食 佢仲附送一碟鵪鶉蛋黃🟠 d蛋汁香到拎黎點完雞肉之後忍唔住要飲埋啲蛋汁👅👉🏻 荔枝豬肉卷🐷💰HKD3️⃣2️⃣燒到香脆嘅豬腩肉片包住荔枝 果肉嘅甜味更加令到肉咪更突出☺️👉🏻汁燒牛肋🐮💰HKD6️⃣8️⃣牛肋切成薄片燒到外皮焦脆 入口滿口都係牛香🤪👉🏻紐西蘭羊架🐮💰HKD7️⃣8️⃣串燒食羊架好多時都係一個賭博🎰唔係太騷就係太老😵不過呢到火侯岩岩好🔥 值回票價🎟👉🏻豬腸🐽💰HKD3️⃣2️⃣呢個豬腸真係睇得出餐廳係好比心機處理食物 豬腸剪開方便

千與千尋呢套電影相信好多朋友都睇過🤗

👉🏻雞翼

👉🏻雞皮餃子

加一服務費✅
2022-08-28 53 瀏覽
🌸滋味格調居酒屋🌸Sakeh🍽想到滋味格調居酒屋品嚐風味日本菜?今天我便相約好友到了尖沙咀一間主打格調高質日本菜的居酒屋-「Sakeh」品嚐是日晚餐❗餐廳鋪面寬敞,裝修精緻,座位寬敞,甚有格調,店員十分親切殷勤有禮,店員細心為客人下單及不時收拾碗碟。我們一行2人點了以下餐點:1️⃣自家制免治雞肉軟骨 $48@自家制免治雞肉軟骨肉質鬆化,雞肉嫩滑,軟骨爽口,每一串均配搭香濃幼滑的雞蛋,把雞肉串沾好蛋漿食用,味道豐富滋味。2️⃣鷄翼 $48雞翼燒得外脆內軟、中,雞皮香脆滋味,帶淡淡咸香,而內裏雞肉嫩滑多汁,十分惹味!3️⃣日本大蔥 $28日本大蔥燒得非常香脆,帶淡淡焦香及咸香,大蔥味道清新,質感爽口多汁!4️⃣汁燒牛肋 $68@這是款燒汁燒製而成的鮮嫩牛肋,非常入味,牛肋肉質鮮嫩多汁,口感不會韌,帶淡淡焦香,十分惹味!5️⃣海膽松葉蟹蓋甲羅燒 $128松葉蟹蓋甲羅燒含有新鮮幼滑的海膽、鮮味松葉蟹肉及濃郁蟹膏,店員會細心燒煮甲羅燒,充份把配料混合,配搭香脆梳打餅食用非常滋味!6️⃣自家製鰻魚飯 $108含有厚肉肥美又香嫩滋味的自家燒製饅魚,饅魚肉質香嫩軟滑,魚肉帶香濃燒汁味,配搭粒粒日本珍珠米飯,配搭豐盛滋味❗7️⃣自
🌸滋味格調居酒屋🌸Sakeh🍽

4️⃣汁燒牛肋 $68@

5️⃣海膽松葉蟹蓋甲羅燒 $128

6️⃣自家製鰻魚飯 $108

7️⃣自家制清雞湯茶漬飯 $68
以自家熬製的清雞湯,配搭粒粒茶漬香飯,上湯味道清新,配搭粒粒香飯,味道清新怡人!

8️⃣油甘魚鮫 $108
油甘魚鮫肉燒得外皮香脆,內裏香滑鮮嫩,魚鮫外脆內嫩,魚肉鮮香美味。
油甘魚鮫

9️⃣日本鮑魚
隨星期日至四以Openrice 訂座奉送的矜貴日本燒鮑魚,鮑魚新鮮滋味,肉質爽口彈牙!

1️⃣0️⃣君之井 純米吟釀( 330ml) $338
這是餐廳新到的吟釀,以純米釀造,入口容易,酒質干辛,辛口回韻,味道清新甘醇。

🔖整體評分
美味指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️
賣相指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️
抵食指數:⭕⭕⭕⭕️
5⭕️為滿分

總括而言,此餐廳的食物質素高,食物即叫即製,有多款日本清酒,絕對是尖沙咀一帶高質格調居酒屋之選❗

📍Sakeh (尖沙咀):尖沙咀天文臺圍5-9號寶軒酒店地下及1樓
2022-08-22
5 分鐘 (堂食)
油甘魚鮫
  • 汁燒牛肋
  • 自家製免治雞肉軟骨
  • 鮑魚
  • 清雞湯茶漬飯
  • 鰻魚飯
  • 鷄翼
2022-08-28 13 瀏覽
串燒上台速度難以置信地快,好難想像一個如此小巧的燒爐,再只配一個串燒師傅,可以應付目測最少有五十座位嘅餐廳,除非食物是預先煮熟再燒表面……再加上部份食物上枱係唔夠熱…情況令人失望
2022-08-28
Sakeh (尖沙咀)終於放假啦😍 今日同男朋友去尖沙咀食日式brunch😋😋 周末午餐 $388/位 + 清酒、紅白酒、啤酒🍻飲飲 $188/位,清酒🍶提供天賦純米大吟釀同埋獺祭45純米大吟釀,岩晒嗜酒既男朋友😊前菜揀左呢2款:💖胡麻菠菜蟹肉沙律💖螢光魷魚🦑芝士沙律🥗菠菜同埋蟹肉好足料,仲加左飛魚籽😋串燒可以每位揀5串,小編同男朋友揀左呢幾款:💖露筍豬肉卷💖蔥猪腩肉💖大蔥雞肉串💖免治雞肉軟骨 💖汁燒牛肋肉💖厚切牛脷💖燒白鱔💖燒南非鮑魚 +$18💖日本茄子每款都好高質,調味恰好唔會過鹹😆 其中小編最喜歡免治雞肉軟骨串😍😍 烤得焦香,用秘製醬油伴日本雞蛋,蛋汁包裹著雞肉,好juicy😋😋 推薦❤️ 另外白鱔烤到魚皮香脆,而且無魚骨啖啖肉👍🏻主食💖熱清雞湯稻庭麵湯底清徹,麵質適中,食完串燒食番d湯物,一乾一濕配搭得宜~甜品💖紅豆白玉最後以日本粒粒紅豆🫘配白玉丸子,食埋甜品好完滿喔😍
Sakeh (尖沙咀)

終於放假啦😍 今日同男朋友去尖沙咀食日式brunch😋😋

獺祭45純米大吟釀,岩晒嗜酒既男朋友😊

前菜揀左呢2款:
💖胡麻菠菜蟹肉沙律

💖螢光魷魚🦑芝士
沙律🥗菠菜同埋蟹肉好足料,仲加左飛魚籽😋

串燒可以每位揀5串,小編同男朋友揀左呢幾款:
💖厚切牛脷
💖燒白鱔
💖燒南非鮑魚 +$18

💖日本茄子

另外白鱔烤到魚皮香脆,而且無魚骨啖啖肉👍🏻

主食
💖熱清雞湯稻庭麵
湯底清徹,麵質適中,食完串燒食番d湯物,一乾一濕配搭得宜~

甜品
💖紅豆白玉
最後以日本粒粒紅豆🫘配白玉丸子,食埋甜品好完滿喔😍

2022-08-27
  • 自家制免治雞肉軟骨
  • 汁燒牛肋
  • 南非鮑魚
原來係諾士佛台隔離,有間勁隱蔽嘅日式串燒🍡店Sakeh !今日要推介嘅係午市任sakeh 放題,價錢$588/位,包前菜、多款串燒、主食、甜品,我覺得overall每樣嘢都超高質!⭐清酒放題🍶Free flow 酒絕不馬虎,採用『鳳凰美田 本吟釀無濾過生酒』,有冰浸住4個小玻璃樽,好似搵到,Sake 甘度同酸度適中,都幾易入口、順口,偏向清爽,啱晒夏天🧊⭐️前菜 (每人任選2款)👉🏽日本生蠔日本生蠔通常比較厚肉、肥美,食落口感清新,面頭配搭少少酸甜嘅啫喱粒,令到成件事口感更加豐富,亦都能夠突出生蠔嘅鮮甜🦪👉🏽酢漬水母咬落去「咔咔」聲,比海蜇更爽口,帶檸檬醃漬味,酸酸地,作為前菜幾開胃。👉🏽瑩光魷魚芝士🦑螢光魷魚口感滑溜,味道濃郁,帶有海水嘅鹹鮮味,特別嘅係配搭上芝士,用黎中和下個味蕾,係一個明智嘅配搭。⭐️燒物(每人揀八款)👉🏽大蔥雞肉串雞肉同蔥都燒得好香,雞肉juicy,肉質嫩滑。👉🏽荔枝豬肉卷尼個幾特別,估唔到清甜多汁嘅荔枝同豬肉既鹹香都幾夾。荔枝多汁飽滿,被薄切豬肉片包住,中和到油膩感。👉🏽雞腎Typical thing,爽脆。👉🏽燒白鱔白鱔超正,好肥美,咬落去魚油四溢,而個皮都燒得

⭐清酒放題🍶

⭐️前菜 (每人任選2款)
👉🏽日本生蠔

👉🏽酢漬水母

👉🏽瑩光魷魚芝士🦑

⭐️燒物(每人揀八款)

👉🏽大蔥雞肉串
雞肉同蔥都燒得好香,雞肉juicy,肉質嫩滑。
👉🏽荔枝豬肉卷

👉🏽雞腎
Typical thing,爽脆。
👉🏽燒白鱔
白鱔超正,好肥美,咬落去魚油四溢,而個皮都燒得好脆。

👉🏽免治雞肉軟骨棒
賣相擺盤吸睛,免治雞肉棒加入軟骨增添口感。而生雞蛋係神來之筆,用蛋漿包住雞肉軟骨棒更添香氣。

👉🏽汁燒牛肋肉
牛肋肉係牛嘅筋膜位,較有嚼口,配上香濃燒汁,令成件事更突出。
👉🏽厚切牛舌
又係我最愛嘅牛舌,好厚,有成三大舊,本身食材靚,同師傅燒烤功力好,簡單調味就已經好好食。

👉🏽紐西蘭羊架
肉厚,燒至約七成熟,唔羶,肉嫩多汁。

⭐️主食
其實食晒串燒已經飽晒😂所以呢個set真係好飽
👉🏽燒飯團 燒到個面有飯焦
外層燒得香脆,搽左一層薄薄嘅千本漬同味噌,味道剛好,有飯焦。
👉🏽清雞湯熱稻庭
稻庭烏冬好滑同彈牙,清清地做總結幾好。

Weekend brunch 黎講,真係唔錯,食得好飽😂而且環境舒適,可以chill住咁enjoy weekend~
SAKEH位於小街,有少少隱秘的感覺。但距離尖沙咀地鐵站都係十分鐘路程,還可以吧。🚶🏻‍♀️🚶🏻🚶🏻‍♂️日式風格裝潢,質樸穩重得來有重點。入口處的特色牆,有一男一女穿著和服飲清酒,跟餐廳主題很吻合。磚牆顏色採用紅色,大膽吸晴。為餐廳增添格調,亦成為一個打卡重點。📷🍶點解食串燒🍢要配清酒?因為清酒可以解油膩感,亦能突出肉的鮮味。今次簡左仁井田純米原酒,16度,有米香同甘香味,易入口,配清酒絕佳。🍢日本磯燒鮑魚,是餐廳免費送的。看起來都幾大隻,有光澤。鮑魚煮得好腍身,一啲都唔乾身,肉質都好彈牙。🧡🦀海膽松葉蟹蓋甲羅燒$128店員會喺我哋面前燒。燒之前亦讓我們拍照📷港女最愛。燒的時候傳來陣陣的蟹膏香味,引死人。海膽蟹膏撈勻後塗上梳打餅一起吃,中和油膩感。海膽蟹膏鮮甜美味,回味無窮❤️🍢南非鮑魚$88本身好鍾意食鮑魚,所以另外再叫南非鮑魚。南非鮑魚比日本鮑魚大隻,鹽燒有另一番風味。肉質同樣彈牙,幼嫩香甜。🌟🐔自家制免治雞肉軟骨$48雞肉軟骨賣相非常漂亮。雞肉軟骨沾上金黃色嘅蛋黃汁,入口好滑多汁。雞軟骨增加口感。好食吖!😋🐔雞軟骨$48好香脆,爽脆有嚼勁,食到停唔到口!👍🏻🐂厚切牛利$78外脆內軟,

🦀海膽松葉蟹蓋甲羅燒$128
店員會喺我哋面前燒。燒之前亦讓我們拍照📷

🍢南非鮑魚$88

🐔自家制免治雞肉軟骨$48

🐔雞軟骨$48
好香脆,爽脆有嚼勁,食到停唔到口!👍🏻

🐂厚切牛利$78
外脆內軟,非常多汁。口感爽滑,牛香味濃。🥰

🐑紐西蘭羊架$78
外皮燒到金黃色,但內裏還是鮮嫩紅色嘅肉質。火候控制得恰到好處。羊騷味唔算好濃,油脂感十足。高質😍

🐂鹽燒安格斯牛柳$68
牛柳厚身嫩滑,牛味香濃。
預先切好一粒粒,方便同朋友分享。🤩

🍙三文魚燒飯團$42
飯團外表很可愛,脹卜卜,表面金黃焦香。
飯糰食落口感煙韌,每一啖都食到鮮甜三文魚肉。包住紫菜食又有另一番風味。

🐔雞翼$48
雞翼全翼,雞皮香口惹味,雞肉保留肉汁。

🍢芝士年糕$48
外層脆口,內裏口感煙靭,芝士香滑味滑,為整餐飯畫上完美嘅句號。

全餐飯食得好開心,一啖清酒一啖串燒,美味舒心。❤️🧡💛💚💙💜
仁井田純米原酒
鹽燒安格斯牛柳
三文魚燒飯團
芝士年糕$
2022-08-27 23 瀏覽
清酒都有放題?—————————————呢排好想食串燒 見到呢間有清酒放題就諗住試下!+188就有紅白酒、清酒同啤酒揀~前菜我地揀咗鮟鰊魚肝同酢潰水母~酢潰水母酸酸甜甜幾開胃,水母食落有啲似海蜇~感覺幾得意鮟鰊魚肝配埋微辣嘅明太子同酸汁一齊食勁好食!燒物方面叫咗露筍豬肉卷、荔枝豬肉卷、自家制免治雞肉軟骨、蔥鷄、雞腎、白鱔、厚切牛脷同南非鮑魚 ~呢度嘅燒物都係即叫即燒,所以等嘅時間會比較耐~不過正所謂慢功出細貨,好嘢係值得等嘅~不過比較出色嘅係白鱔、厚切牛脷同南非鮑魚~而必叫嘅一定係自家制免治雞肉軟骨!免治雞肉加埋軟骨口感幾特別!再夾埋生雞蛋同醬汁真係一流!男朋友話應該呢個叫10串sls 主食我地叫咗燒飯團同清雞湯熱稻庭~飯糰燒好好脆囗!紫菜都唔會係淋身嗰身!而烏冬就好滑身彈牙!幾好食!Overall 係週末同朋友chill住飲酒嘅好地方!
清酒都有放題
—————————————
前菜我地揀咗鮟鰊魚肝同酢潰水母~
酢潰水母酸酸甜甜幾開胃,水母食落有啲似海蜇~感覺幾得意
鮟鰊魚肝配埋微辣嘅明太子同酸汁一齊食勁好食!

主食我地叫咗燒飯團同清雞湯熱稻庭~

Overall 係週末同朋友chill住飲酒嘅好地方!
2022-08-27 23 瀏覽
獺祭45 純米大呤釀無人不曉,口感細緻、香氣華麗,有如花果般的香氣天賦純米大呤釀酒味濃郁,配合燒物一流,性價比高酢漬水母水母香滑有嚼口,外香內軟,新鮮美味,咬落去鮮嫩。水母香濃, 出奇地爽爽,亦保留了水份,我們都吃得津津有味。日本雞皮雞皮特別油香脆,細看雞皮下層水晶晶的啫喱被油脂都逼了,所以平常很少串燒店可以做到,而弄得這層次,對串燒都蠻有要求。日本冬菇菇烤得較乾身, 口感出奇地更好咬口, 味道亦較濃郁,十分不錯蔥豬腩肉從油脂比例含量就知道是上等,是我平常吃燒肉時最愛點的肉塊,比起滿是油脂的肉,我比較偏愛肉感多一點的,他們的豬腩肉不會太油,吃多不會膩口。這是我最喜歡的腩肉,真的神級美味日本茄子茄子燒很不錯,吃起來水份充盈,有茄子的香甜,燒得剛好,甜味足而美味,一致公認是來這裡必點的項目。荔枝豬肉卷豬肉外表煎得金香,口感軟綿綿,帶有荔枝的清甜,增加豬肉滑中帶爽的囗感,這實在是很美味的小食, 荔枝香味在口中慢慢流出,一口荔技、一口豬肉卷,配合的天衣無縫,好吃得令人難忘。燒白鱔一客四件,只燒得乾身但富白鱔香,看上去對辦的。吃起來果然不錯,鱔本身帶點泥腥味,但這裡燒得香,吃起來外脆香,內嫩又豐
獺祭45 純米大呤釀
無人不曉,口感細緻、香氣華麗,有如花果般的香氣

天賦純米大呤釀
酒味濃郁,配合燒物一流,性價比高

酢漬水母

日本雞皮

日本冬菇

蔥豬腩肉

日本茄子

荔枝豬肉卷

燒白鱔
一客四件,只燒得乾身但富白鱔香,看上去對辦的。吃起來果然不錯,鱔本身帶點泥腥味,但這裡燒得香,吃起來外脆香,內嫩又豐腴,火侯是剛好的,我們同聲贊好。

大蔥雞肉串
大蔥經烤過仍新鮮爽脆, 配合了烤好雞肉可以增強那口感,美味的雞肉和蒽交織一起吃感謝好捧

燒飯團
這裏燒得外層焦脆而內很鬆軟,飯團搓得很實淨,真的有日本風味。

2022-08-13
5 分鐘 (堂食)
午餐
2022-08-26 26 瀏覽
一到週末就好想同男朋友去chill下👫但好多餐廳都唔夠清靜,但尼個週末bf話揾到一間好正點嘅日式料理餐廳😈於是就同bf來到尼間位於尖沙咀嘅Saken。型格系我對于尼間餐廳嘅第一印象,一个專門擺放清酒嘅櫃,引起咗我想飲清酒🍶的慾望🤤然後我就點了一支清酒,720ml$888,飲落去啖啖香氣如桃🍑,如甜瓜🍈,順滑醇厚,果味十足😍清雞🐔烏冬只需要$68,看上去普普通通,但吃起來烏冬好有韌勁👍🏻混合著雞湯的鮮味,讓人食慾大開!🧑🏻點左三樣串燒,分別係雞肝,大蔥雞肉,雞冠,價格都唔貴,肉質鮮美,同清酒好夾!如果想週末跟男朋友一起dating食野👩‍❤️‍👨個人真的推薦尼間餐廳🥰

2022-08-26 32 瀏覽
放假同朋友去咗呢間隱世餐廳食串燒。呢度個串燒set $388一位,包咗一款前菜,五串串燒,一個主食同埋一個甜品。我哋再加咗每人$188任飲清酒、白酒、紅酒。鮟鱇魚肝配埋蔥花同埋蘿蔔蓉一齊食,加上柚子豉油,味道幾清新👍🏻瑩光魷魚芝士螢光魷魚植物甘香,有好多膏喺裏面,配埋creamy濃郁嘅芝士,好味😋串燒分開咗幾次上,可以慢慢食。首先有露筍豬肉卷、荔枝豬肉卷、蔥豬腩肉,豬肉燒得幾甘香,包着蘆筍就爽脆😋,包住荔枝就多汁清甜😍, 夾住香蔥一齊食又另一種比較惹味嘅感覺👍跟住就有自家制免治雞肉軟骨、蔥鷄、鵪鶉蛋。免治雞肉軟骨串燒得外面好香,裏面嘅雞軟骨切得幼細,有口感得來又唔會太銀口😆沾上特製醬汁蛋汁好味😋 蔥雞一樣好惹味,但係呢串蔥略嫌外皮燒得燶咗少少。鵪鶉蛋燒得蛋白有啲彈彈嘅感覺,蛋黃好甘香👍🏻跟住就到汁燒牛肋同埋白鱔,汁燒牛腩肉質幾鬆軟😍,唔會乾韌,配上少少甜嘅醬汁。白鱔燒得魚皮未吹,白鱔厚切,油脂豐富,所以食起上嚟充滿魚油香😋最後呢串雞皮紫蘇蝦卷好好食,雞皮燒到脆卜卜😋,蝦燒得香噴噴😍,蝦肉紮實爽口,配上紫蘇葉調味,味道好夾好香😋主食我哋揀咗一個清雞湯烏冬同埋燒飯團。清雞湯味道比較清淡,配

瑩光魷魚芝士

主食我哋揀咗一個清雞湯烏冬同埋燒飯團。清雞湯味道比較清淡,配上滑滑嘅烏冬,夏天食幾舒服👍🏻燒飯團就外層焦香脆脆的,裏面飯粒保持軟綿,用紫菜包住食,配埋醃蘿蔔,幾香口😋

甜品方面,我哋日東卷蛋同埋紅豆白玉各一,兩款賣相都好日式精緻,玉桂蘋果蛋卷鬆軟,味道幾清香😋。紅豆白玉有好多香甜紅豆😍,白玉軟糯,配埋綠茶厥餅,感覺好滿足😋

食完串燒仲可以繼續慢慢飲嘢傾偈,我鍾意白酒🥂,朋友就鍾意飲啤酒,呢度啤酒係Sapporo生啤🍻我哋就係咁樣消磨左一個晏晝😆
午餐
2022-08-26 30 瀏覽
和朋友打羽毛球後去了這家居酒屋吃晚餐。居酒屋的門面、內部樓梯和內部裝修均很高貴,內部環境舒適,氣氛好,很適合和朋友閒聊。 店員推介的清酒安藝虎 土佐錦 無濾過純米吟釀300ml 338元,酒香帶著密瓜般的香味,甜中帶辛,易入口。店員送上不同款式的清酒杯供選擇。 燒雪干48元,熱食,香脆可口,很適合佐酒。 蟹膏豆腐58元,蟹肉鮮甜,蟹膏味濃,豆腐軟滑,口感一流。 露筍豬肉卷兩串64元,露荀爽口汁多,豬肉外層香,內層肉嫩。葱雞兩串76元,葱甜雞嫩。 汁燒牛肋一串68元,牛肉沾了燒汁,肉質適中。 西京燒銀雪魚168元,燒魚外皮香脆,魚肉肥美,魚油甘香美味,值得推介。 鰻魚飯108元,份量足,鰻魚肉厚濃味,飯粒軟硬適中。 水信玄餅68元,晶瑩剔透,內裏有花,黑糖漿香甜。 綠茶蕨紅豆白玉68元,賣相美麗,貝殼是薄脆,熱熱地,紅豆熟透,味道很甜,綠茶蕨餅和白玉均煙韌,味道微甜。 改善意見:居酒屋有規定部份款式的串燒下單最少兩串,建議取消這個規定。

燒雪干48元,熱食,香脆可口,很適合佐酒。

蟹膏豆腐58元,蟹肉鮮甜,蟹膏味濃,豆腐軟滑,口感一流。

汁燒牛肋一串68元,牛肉沾了燒汁,肉質適中。

鰻魚飯108元,份量足,鰻魚肉厚濃味,飯粒軟硬適中。

水信玄餅68元,晶瑩剔透,內裏有花,黑糖漿香甜。

2022-08-21
久違的旅行感,估唔到香港都有呢種高級型格居酒屋格調,經朋友介紹過黎食,真係唔錯,靜靜地吹水都寧舍有格調~黎到居酒屋,食燒物當然唔少得就係要飲sake~君之井 純米吟釀清醇易入口,女仔都岩飲,清甜感配燒物消油膩~冷盤:日本鮟康魚肝有呢個配SAKE簡直就係至高享受,口感滑嫩細滑,入口即溶~海膽松葉蟹蓋甲羅燒🦀濃濃蟹膏,creamy texture,仲有新鮮海膽,夾住脆卜卜的餅乾好好食!黎到必食!自家制免治雞肉軟骨每一口都有軟骨的爽口感,肉感好juicy,點埋日式雞蛋食呢個玩法好特別~厚切牛利夠厚夠juicy,每一口都有濃濃汁感,唔會痴牙,點埋佢自家醬好match~燒獅魚鮫皮脆內熱,肉感好嫩滑,佢有個自家製柚子醬,清香甜點綴,好fresh~紐西蘭羊架羊味濃,鍾意食羊嘅朋友仔至愛,控制火喉都唔錯~自家製鰻魚飯感覺同出面鰻魚汁有點不同,可能就係自家製味道,份量十足,飽肚之選🤪

黎到居酒屋,食燒物當然唔少得就係要飲sake~

君之井 純米吟釀
清醇易入口,女仔都岩飲,清甜感配燒物消油膩~

冷盤:日本鮟康魚肝
有呢個配SAKE簡直就係至高享受,口感滑嫩細滑,入口即溶~

海膽松葉蟹蓋甲羅燒🦀

燒獅魚鮫

紐西蘭羊架
羊味濃,鍾意食羊嘅朋友仔至愛,控制火喉都唔錯~

自家製鰻魚飯

• 海膽松葉蟹蓋甲羅燒
  • 自家制免治雞肉軟骨
  • 厚切牛脷
牛肉飯🍱的肉質很有彈性又軟腍, 火喉剛好將肉汁瑣緊, 醬汁又帶甜, 令肉味更濃郁又有咬口, 真係好入味, 好正;濃濃的醬汁扣入鬆軟的雞肝🐔內, 答落有味, 好味到唔捨得吞落去, 配上清酒一起進口, 酒香和雞肝味很夾很香濃;大葱🧄雞肉係我既至愛, 愛佢既淋軟多汁又入味, 連隨住雞腿肉尼食, 啖啖肉, 加上醬汁味很香濃, 配合得天衣無縫; 廚師在雞冠🐔的燒烤方面掌握得很不錯, 烤成略帶金黃的表面, 而內裡醃製的調味亦非常入味, 很有嚼口時也很美味;呢間料理烤既魚干🪱很出色, 既燒得夠淋身但不致太靱, 魚干邊位仲有點脆, 用清酒餸食更引致惹味多汁

2022-08-25 36 瀏覽
呢排心情低沉,所以姐妹帶我食好西簡左間日本串燒,中午時般安排坐窗邊位幾舒服$388有一前菜五串燒一主食一甜品,想飲清酒放題就要另加錢胡麻菠菜蟹肉沙律滿滿的蟹肉同蟹子配上冰凍的油揚同波菜,口感豐富又開胃日本生蠔好大隻又鮮甜,抵加錢叫燒南非鮑魚鮑魚新鮮無需要太多調味,仍然食到佢的爽彈荔枝豬肉卷豬腩片燒到微脆配上荔枝非常juicy白鱔基本上每次食串燒的必點,燒到外脆裡面保持嫩滑羊架Size比想像中大,而且完全沒有騷味仲燒到岩岩好,表面微燶脆但保持肉汁汁燒牛肋相比其他比較口有感要細咬多幾下,牛味較濃燒油甘魚餃推介,外面脆卜卜將油份迫出,啖啖脆有魚香茶漬飯同稻庭烏冬都都用了熬雞湯作為湯底,淡淡濃湯而無味精味精配以甜品作結
呢排心情低沉,所以姐妹帶我食好西

簡左間日本串燒,中午時般安排坐窗邊位幾舒服

$388有一前菜五串燒一主食一甜品,想飲清酒放題就要另加錢

胡麻菠菜蟹肉沙律
滿滿的蟹肉同蟹子配上冰凍的油揚同波菜,口感豐富又開胃

日本生蠔
好大隻又鮮甜,抵加錢叫

燒南非鮑魚
鮑魚新鮮無需要太多調味,仍然食到佢的爽彈

荔枝豬肉卷
豬腩片燒到微脆配上荔枝非常juicy

白鱔
基本上每次食串燒的必點,燒到外脆裡面保持嫩滑

羊架
汁燒牛肋
相比其他比較口有感要細咬多幾下,牛味較濃

燒油甘魚餃
推介,外面脆卜卜將油份迫出,啖啖脆有魚香

茶漬飯同稻庭烏冬
都都用了熬雞湯作為湯底,淡淡濃湯而無味精味精

配以甜品作結

2022-08-25 18 瀏覽
喺門口出面行入餐廳已經覺得好有格調,上到去覺得個氣氛幾好,而且啲嘢食都唔錯啊好食!我覺得佢啲嘢食比較特別,串燒類型種類特別,佢有好多日本串燒店冇嘅食材,例如燒雞冠,雞頸肉,感覺幾特別😆我哋都叫咗好多嘢食,我幾鍾意佢嘅蟹肉菠菜沙律,佢係配芝麻醬,感覺好開胃另外仲有蟹肉豆腐我都好鍾意❤️豆腐好啊而且有蟹嘅味道,而且上面會有蟹籽,佢有三款係指橙色綠色同埋黑色,不過我覺得味道一樣哈哈可能係我唔識分都仲叫咗其他串燒,燒粟米、翠玉瓜、牛柳、牛舌、雞軟骨、鮑魚、雞翼、荔枝豬肉卷、雞湯茶漬飯等等😛一邊食串燒一邊飲清酒幾寫意,然後繼續同朋友傾偈,傾吓已經好夜了,所以幾鍾意嗰度嘅氣氛另外我幾鍾意佢上菜嘅速度,串燒嚟講都幾快,我哋咁啱坐喺吧枱所以可以望住佢煮嘢食😆

2022-08-22
  • 荔枝豬肉卷