2022-09-08 26 瀏覽
呢間店睇落好精緻,門口已經好靚,行上去就係餐廳。我叫左個蟹甲羅燒,香濃既蟹膏同肥美既蟹肉配合得天衣無縫,連埋梳打餅食,正!鹽燒鮑魚原隻上,但切成一片片,食落都好方便。鹽帶出左鮑魚既鮮美。食完飲啖SAKE,好享受。A4既網燒和牛,外層煎到好香,內裡半生熟,好鮮嫩。有唔同配料,可以有唔同既食法。煎GARLIC好能夠帶出佢既層次。甜品都好精美,有煮到軟綿綿既紅豆,甜甜地,仲有綠茶蕨餅。一流既享受。呢度店員既服務都好唔錯,不時幫我加茶。呢度好有Fine-dining既感覺,間唔中可以獎勵自己食下好野。
2022-09-04
2022-09-08 26 瀏覽
尖沙咀寶軒酒店有間新開日式 Yakitori「Sakeh」門面裝修充滿神秘及型格感覺😎只要踏入門口第一步 就好似進入左另一個世界🏮店內座位寬敞舒服 樓底高 空間感十足 感覺悠閒舒適😇影相又靚👍🏻 岩晒同朋友聚會😆食物種類都好多🤗🦀海膽松葉蟹蓋甲羅燒甲羅燒絕對係我既must order item🤭海膽蟹膏撈勻後塗上梳打餅一齊食中和油膩感蟹膏同海膽非常新鮮一啲都唔腥👍🏻👍🏻🐮厚切牛脷芯估唔到厚切牛脷芯!質感軟綿綿 好肥美 充滿脂香 勁好食😚🐔雞軟骨都係must order item😆又香又脆👍🏻好食到停唔到口!🐟西京燒銀鱈魚一客有兩件連魚皮燒香的銀鱈魚燒魚外皮香脆 魚肉滑溜鮮嫩 魚油甘香美味 值得推介!配和風蛋黃醬一流😉🤩雞腎雞腎非常爽口配埋醬汁真係好好食👍🏻✨紙米原酒米味比較重 好順滑唔會令喉嚨好唔舒服😌容易入口 幾岩女士🍶
尖沙咀寶軒酒店有間新開日式 Yakitori「Sakeh」
門面裝修充滿神秘及型格感覺😎

甲羅燒絕對係我既must order item🤭
海膽蟹膏撈勻後塗上梳打餅一齊食中和油膩感
蟹膏同海膽非常新鮮一啲都唔腥👍🏻👍🏻

🐮厚切牛脷芯
估唔到厚切牛脷芯!
質感軟綿綿 好肥美 充滿脂香 勁好食😚

🐔雞軟骨

🐟西京燒銀鱈魚
一客有兩件連魚皮燒香的銀鱈魚
燒魚外皮香脆 魚肉滑溜鮮嫩 魚油甘香美味 值得推介!
配和風蛋黃醬一流😉

米味比較重 好順滑
唔會令喉嚨好唔舒服😌
容易入口 幾岩女士🍶
2022-09-08 17 瀏覽
呢排成日OT👩🏼‍❤️‍👨🏻,好耐冇同老公撐枱腳。難得放假,我地決定食好D,就決定同佢試下呢間位於尖沙咀既居酒屋,見到裝修充滿日本風情,心情都好左好多。西京銀鱈魚最得我歡心,外皮微甜加焦香的效果,口感軟糯,銀色部份是油脂位,因為用炭火烤過嘅關係油脂味好出色,流曬口水! 🐟燒白鱔都唔錯,口感豐富,既有咬口,亦入口即溶,入口啖啖肉好有滿足感。燒飯團同埋燒鮑魚都好大份,好抵食。值得一提的是,店員服務周到,店內都整潔乾淨,甘高評價既餐廳當然要支持下!💯

2022-09-08 20 瀏覽
最近見到IG成日有人打卡呢間居酒屋,見到D評價都好高,食物質素高,環境寬敞舒適。於是今日我都去食晚飯。🥂傳統日本居酒屋當中,其中一道最受歡迎的小食,就是甲羅燒。我都叫左一個松葉蟹甲羅燒,🦀️將蟹肉同埋蟹膏釀入蟹蓋蟹殼裡滿滿的蟹膏,😍在烤爐上香氣不斷湧出黎,鹹甜適中的蟹膏搭配飯或者淨食,都可以成為絕配,好像螃蟹的鮮味, 濃濃既蟹膏還在口裡久久不散~ 蟹膏上面再加上少許鮮甜蟹肉,十分滋味!😎 雞肉都係居酒屋常見,佢地既雞肝好新鮮;🐔自家制雞軟骨好惹味;大蔥雞肉係配搭幾好,大蔥吸收曬雞油,又增加串燒既爽脆感。豬助肉同埋蘆筍豬肉卷,🍢蔥豬腩串都好好味,醬汁好正宗。螢光魷魚芝士,🦑大愛呢個配搭,芝士油香滿溢,配搭爽口既魷魚,增加口感。 成間餐廳既食物都好高質,令人一時難忘,果然名不虛傳。

餐廳位置都唔算難搵,一上樓梯, 一邊係二至三人枱同卡位,另一面係房 ,我哋一行六人,早一個星期訂定枱,餐廳安排咗間房俾我哋👍🏽 一班朋友自成一角 我哋叫咗兩轉大概六、七樣嘢, 最好食會係免治雞肉軟骨👍🏽 我地之後加單都再叫!另外荔枝豬肉卷都唔錯,由於我戎咗牛,朋友分享話厚切牛脷都幾好👌🏻 返而甲羅燒可以唔使叫,味道真係麻麻,六過人share 兩個甲羅燒都食唔曬🫣另外唔知係唔係我哋坐房,雖然入邊有個服務鐘,但要搵人落單加茶都好難,另外亦都有漏單同第二轉加單等好耐嘅情況出現,呢啲都可以再改善下
甲羅燒

螢光魷魚
2022-09-07 19 瀏覽
為食妹👧🏻上網左look 右look 。決定今晚試試位於尖沙咀天文台道附近*Sakeh*。一入餐廳充滿神秘感。先上一道長長樓梯。小心台階呀☺️。餐廳係飲清酒🍶好地方。豬仔知道即刻由心笑出黎😆。。店員推介京姫匠帶點果香。甜甜地易入口。一飲愛上❣️。海膽松葉蟹蓋甲羅燒店員主動上前烹調。香氣撲鼻。海膽味道非常出眾。忍唔住encore多一次😍。選了幾款串燒送酒一流🥰。✨厚切牛脷 ✨荔枝豬肉卷✨雞皮紫蘇蝦卷✨白鱔✨燒芝士年糕✨鵪鶉蛋✨南非鮑魚✨自家制免治雞肉軟骨最愛白鱔爽口彈牙。超鍾意燒嘅芝士年糕。少了一份油膩感🤪。鮑魚煙靭易入口非常正😮‍💨。免治雞肉軟骨蘸上蛋漿更香滑惹味👏。
海膽松葉蟹蓋甲羅燒
選了幾款串燒送酒一流🥰。
✨厚切牛脷
✨鵪鶉蛋
✨南非鮑魚
✨自家制免治雞肉軟骨
2022-09-07 11 瀏覽
好耐沒去旅行,以前去親日本旅行都要試過曬當地唔同的居酒屋。現在沒得去唯有系香港食住先。但系講真,香港既店好少做到日本既風味,👍🏻今次呢間比我感覺非常正宗。🎉呢間位於繁華既尖沙咀,你好容易就揾到。🐔🐔自家制雞軟骨,適當既厚度幾有口感,亦唔算好油,不過我就覺得夠香口。雞翼,雞皮燒得香口,肉質juicy又滑溜,加上大量既照燒汁,朋友都覺得唔錯。仲有大量既雞軟肉、雞頸肉同埋雞腳筋。🐔🐔雞皮紫蘇蝦卷要重點推介,雞皮燒得甘香,有好多雞油,紫蘇味濃郁,而且蝦肉彈牙,成個配搭好成功。燒飯團 大大舊,夠曬飽肚。順便值得一提的是,店員服務周到,店內都整潔乾淨,今次我要介紹呢間真系值得一試!🎉

愛sake之人望見清酒放題已經雙眼發光~依間居酒屋地點隱秘,係天文臺道要再轉入少少先搵到,落地玻璃設計採光極好,好適合三五知己去嘆一個weekend brunch~周末午餐 $388 包前菜、五款串燒、主食、甜品清酒放題 $188串燒大推牛舌、露筍豬肉捲、汁燒牛肋肉、蔥豬腩肉、紐西蘭羊架。前菜唔係一般中華沙律(笑),竟然有螢光魷魚、鮟康魚肝選擇,而且質素拍得住一般omakase!主食點選咗清雞湯烏冬、茶漬飯。特別愛烏冬幼身、口感彈牙,清底清甜。甜品有日本卷蛋以及抹茶紅豆白玉。主角清酒有兩款可選,分別係天賦純米大吟釀以及獺祭45純米大吟釀,個人偏愛入口帶甜嘅獺祭多啲~

周末午餐 $388 包前菜、五款串燒、主食、甜品
清酒放題 $188

甜品有日本卷蛋以及抹茶紅豆白玉。

2022-09-06 103 瀏覽
食物:一言難盡,匪夷所思服務: 唔夠人手?食物等候時間: 無盡。餐廳7成滿,兩個人,order10樣野,全部都係店員推薦招牌食物,入座45 分鐘,三催四請上得五樣,淨返五樣因為前面果五樣實在一言難盡所以取消左。相中所有食物盛惠520港元 招牌既燒雞冠,唔知道大家有冇食過黃色半透明五金舖有售果隻橡筋?呢個雞冠同款口感,根本咀嚼唔到🙂食完呢餐導致我地要去附近餐廳重新食一餐飯調節心情。最令人印象深刻既一次燒物經驗🙂燒白鱔,完美配搭味增醬,多多益善,如果唔係腥味太過突出。蘆筍豬肉卷,同上搭配食法。如果唔係完全冇味。
食物:一言難盡,匪夷所思
服務: 唔夠人手?
相中所有食物盛惠520港元

菠菜沙律
招牌蟹蓋?
燒白鱔,完美配搭味增醬,多多益善,如果唔係腥味太過突出。
蘆筍豬肉卷,同上搭配食法。如果唔係完全冇味。
蘆筍豬肉卷
菠菜沙律
2022-09-05 22 瀏覽
上星期過尖沙咀見完客,身心疲倦,晚飯 時間經過呢間日本餐廳,即刻被它好有特色既裝修外牆吸引,之後就決定入去探店。😍個人最印象深刻就系羊架,🐑羊架外皮燒到脆脆地好香口,仲淋上特製醬汁同埋芝麻,羊架又唔蘇又不失羊肉味,😋羊既脂肪分佈亦很平均,內裡有豐富既肉汁, 食到羊既鮮味,七成熟肉質仲好鮮嫩,配埋個汁感覺唔會乾,好夾,整體非常滿意!!🍡店內仲有好多日式小食,雞皮非常爽脆甘香。🍢鵪鶉旦咬落去非常彈牙,茄子軟糯入味。👍🏻👍🏻好多介紹都話呢度既食材用料新鮮,份量多,坊間的日本料理比較少有👍🏻個人覺得真系極有特色,日本迷不妨一試。

2022-09-05 13 瀏覽
聽講呢間以居酒屋為主題既日本店好出名,它位於尖沙咀,環境舒服又特色。今日過嚟試下,確實唔錯。🎉我叫左燒飯團,🍙區大大舊,飯團好入味,系誠意之作來。雞翼都好野味,熱辣辣、脆脆地,再配埋椒鹽,真系好滿足的一餐。😎🐑燒羊架唔羶又不失羊肉味,7成熟肉質仲好鮮嫩,配埋個汁感覺唔會乾,好夾。雞皮紫蘇蝦卷,雞皮滲出來的油包裹著蝦,令到蝦肉彈牙新鮮之余,多左一份惹味。雞軟肉同埋雞頸肉都好夠肉味,又好爽脆。🐔極力推薦中意日本串燒既朋友來探店,相信一定會有驚喜!:)👍🏻👍🏻

2022-09-05 18 瀏覽
小編仲同朋友叫左sake 飲,飲之前仲可以揀唔同嘅sake杯,Sake杯好靚,有啲花多眼亂,小編都揀咗好耐今次叫呢一隻係「匠」京姫純米大吟釀,酒有果香味,好容易入口,同朋友唔經唔覺都飲咗好多,再叫咗啲串燒同小食前菜:螢光魷魚芝士,明太子螢光魷魚好特別,味道都唔錯,鹹鹹地再配上芝士,鍾意食明太子嘅朋友都一定要叫下啲歌,明太子再夾住一片青瓜,淡淡的鹹香味,兩者都好適合送酒飲😉至於串燒方面我哋就叫咗鵝肝多士,荔枝豬肉卷,蝦皮紫蘇雞卷,自家製免治雞肉軟骨,三文魚燒飯團,海膽松葉蟹蓋甲羅燒,燒南非鮑魚,雞皮同埋水順玄餅串燒都好出色,小編特別推介燒鵝肝多士,份量都好大,兩個人share就剛剛好,鵝肝入口即溶,荔枝豬肉卷,荔枝甜味中和左豬肉嘅油膩,三文魚燒飯團🍙so yummy ,海膽松葉蟹蓋甲羅燒每次叫串燒都會叫,一樣咁好味,仲有雞皮燒到零油脂,脆卜卜😉,小編都係第一次食燒南非鮑魚,感覺so juice 😂整體感覺都唔錯,而且餐廳都好容易full,所以呢大家有興趣嘅朋友都要早啲去 Book枱😌

前菜:螢光魷魚芝士,明太子

2022-09-05 27 瀏覽
清酒愛好者必去🫣 weekend lunch只需加$188嘅120分鐘任飲清酒放題 任飲兩款大吟釀、紅白酒同啤酒 串燒加sake無得彈😜Weekend lunch $388/person 每位任選一款前菜、五款串燒、一款主食及一款甜品~前菜:酢漬水母主要以檸檬汁調味 相當開胃 水母口感爽口彈牙滑溜 非常過癮😜胡麻菠菜蟹肉沙律 胡麻醬伴菠菜、蟹肉、蟹籽及炸腐皮 口感豐富 蟹肉份量多 味道鮮美 ~串燒:雞皮一共三塊 口感超脆又熱辣辣 加上雞油香 邪惡之選🙈露筍豬肉卷、蔥豬腩肉、雞腎以薄脆嘅豬肉包住爽口嘅露荀 唔膩又好味~ 蔥豬腩肉味道唔錯 豬腩肉唔會太肥 夠厚身爽口 口感極佳~ 雞腎就咁用少少鹽調味已經好好味😋蔥雞、自家制免治雞肉軟骨蔥雞雞肉嫩滑 鎖住肉汁 加上乾蔥好夾~ 雞肉棒入邊雞軟骨增加口感 成個雞肉棒口感較實身 點埋蛋黃口感滑溜又增加蛋香汁燒牛肋以燒肉汁調味 偏濃味惹味 牛肋條軟諗白鱔白鱔外皮燒至脆皮 太吸引所以食咗一舊仔先 冇相機食先🫢🫢 ~主菜:燒飯團飯團外皮焦脆帶飯焦香 清雞湯熱稻庭雞湯好清好似住家湯咁冇味精 雞味濃郁鮮香 配上帶煙靭口感、滑身嘅幼身稻庭烏冬😋甜品:紅豆白玉

Weekend lunch $388/person
每位任選一款前菜、五款串燒、一款主食及一款甜品
前菜:

酢漬水母

胡麻菠菜蟹肉沙律
串燒:

一共三塊 口感超脆又熱辣辣 加上雞油香 邪惡之選🙈

露筍豬肉卷、蔥豬腩肉、雞腎

蔥雞、自家制免治雞肉軟骨

汁燒牛肋

甜品
紅豆白玉
口感煙韌嘅白玉 香甜紅豆再加上綠茶蕨餅

2022-09-04 33 瀏覽
收工最鐘意去飲番一杯,呢間日本串燒好多朋友話正,就來朝聖chill番下🥂.🍶仁井田 自然酒 330ml $338🍻Sapporo $78➡️前菜九宮格 $228➡️海膽松葉蟹蓋甲羅燒🦀 $128➡️荔枝豬肉卷 $32➡️豬腸 $32➡️雞皮紫蘇蝦卷 $48➡️鵪鶉蛋 $38➡️厚切牛脷芯 $78➡️雞皮餃子 $48➡️白鱔 $68➡️三文魚燒飯團 $42➡️水順玄餅 $68.日式裝修仲有個吧枱,清酒用冰桶裝住再俾8個酒杯我地揀太享受,一上枱嘩左一聲🤩呢到主打sake果然不錯👍🏻.推介點前菜九宮格!擺盤夠哂igable,9格款式seasonal 每日不同,醋漬水母酸酸地好開胃大愛,仲有海膽一大啖入口鮮甜大滿足🥰.到燒物!呢到的主打,好多選擇我們選了很久點了一堆🤣最推介甲羅燒,蟹殼裝住蟹膏海膽,味道濃厚,配餅乾和清酒超級夾!一啖海膽蟹膏一啖清酒,人生享受😎串燒最喜歡厚切牛脷芯,厚身又唔會韌,有咬口食落好爽同爆汁😋 荔枝豬肉卷也相當不錯,原來荔枝鮮甜配肉呢個組合咁好食!燒飯糰好得意,炭燒嘅味道飯咬落比平時硬身,值得一試👍🏻.串燒實在太送酒一支清酒係唔夠飲再點多杯啤酒🫣最後食番個水順玄餅 作甜品,差足電番屋企繼續
🍶仁井田 自然酒 330ml $338
➡️雞皮餃子 $48
➡️白鱔 $68
➡️三文魚燒飯團 $42
➡️水順玄餅 $68

串燒實在太送酒一支清酒係唔夠飲再點多杯啤酒🫣最後食番個水順玄餅 作甜品,差足電番屋企繼續湊女💪🏻
2022-09-04 299 瀏覽
走過熱鬧的韓國街,再轉上天文臺道的長命斜後,霎時來到旺中帶靜的天文臺圍,一間摩登型格居酒屋映入眼簾🇯🇵内裏裝潢甚有日本特色,走過亭臺樓閣🎋及一條長樓梯,來到了用餐區。 牆身佈滿日本傳統「鬼怪版十二門徒」的壁畫,一邊是以日式燈籠🏮菰冠酒瓶🍶及傳統油傘☂️為主題的特色房間,另一邊是大廳用餐區。 🔸海膽松葉蟹甲羅燒 ($128) ✨推介✨蟹蓋内放了滿滿的🦀蟹膏、蟹肉及海膽,師傅拌入特製醬汁,一邊燒一邊攪動,香氣撲鼻。入口盡是海產的鮮香甜美,充滿著原汁原味的海洋氣息🌊放在配脆口的餅乾,更能突顯海鮮味道的濃郁,滋味非常!🔸荔枝豬肉卷 ($32)✨推介✨外層燒得甘脆的豬肉片🐷包著内裏鮮甜的荔枝肉,鹹香與果香味道交雜起來出奇地夾,口感亦十分有層次。 😋🔸厚切牛舌 ($78) ✨推介✨超厚切🐮牛舌肉質彈牙,啖啖爽口,牛味亦十分香濃。表面灑上鹽🧂及加入醬汁,令味蕾有極緻的享受。🔸自家制免治鷄肉軟骨 ($32) ✨推介✨免治雞肉串燒🐓加上雞胸軟骨,令口感層次感十足。表面塗上特製燒汁,再沾滿生雞蛋汁🍳好食到停唔到口。🔸雞皮 ($32)雞皮燒至乾身🐓沒有了油膩感,卻多了一份脆卜卜的口感,實是必點的佐酒小食。🔸雞

🔸海膽松葉蟹甲羅燒 ($128) ✨推介✨
海膽松葉蟹甲羅燒

🔸荔枝豬肉卷 ($32)✨推介✨

🔸厚切牛舌 ($78) ✨推介✨
厚切牛舌

🔸自家制免治鷄肉軟骨 ($32) ✨推介✨
自家制免治鷄肉軟骨

🔸雞皮 ($32)
雞皮

🔸雞頸肉 ($32)
這部分雞肉極少,要用上多條雞頸才能做到一串,極花工夫🤭肉質較爽口,也沒有多餘肥膏,惹味非常🤤

🔸雞軟骨 ($32)
火喉烤得剛好,軟骨有咬口😆雞肉烤得香脆,食落爽脆有嚼勁。
雞頸肉 ,雞軟骨

🔸三文魚燒飯糰 ($42)
外層燒至有飯焦的口感,內裏煙煙韌韌。每一粒飯也沾上醬油,夾著三文魚碎🐟再用紫菜包住食,味道更豐富。
雞頸肉

🔸白膳 ($34)
白鱔燒至魚皮香脆,魚肉依然鮮嫩彈牙爽滑,完全沒有腥味😌
白膳

🔸南非鮑魚 ($88) ✨推介✨
鮑魚肉質爽厚彈牙,食落肉質飽滿,以黑椒及鹽調味,激發原有的鮮味,味道鮮香濃郁,實屬高質之作👍🏻
南非鮑魚

🔸水順玄餅 ($68)
這款日本點心,像水滴一樣晶瑩剔透,內裏是經浸泡的可食用櫻花🌸造型吸引,口味清淡而順滑,加上熟黃豆粉及黑糖漿,甜甜地食落開胃。
水順玄餅

🔸獺祭 純米大吟釀 45
將山田錦研磨至僅存 45%,帶有來自酒米纖細的甜味和華麗的香氣🍶入口清香冰涼,後韻爽潔,帶點淡雅的辛口感。
獺祭 純米大吟釀 45
海膽松葉蟹甲羅燒