2022-08-28
原來係諾士佛台隔離,有間勁隱蔽嘅日式串燒🍡店Sakeh !今日要推介嘅係午市任sakeh 放題,價錢$588/位,包前菜、多款串燒、主食、甜品,我覺得overall每樣嘢都超高質!⭐清酒放題🍶Free flow 酒絕不馬虎,採用『鳳凰美田 本吟釀無濾過生酒』,有冰浸住4個小玻璃樽,好似搵到,Sake 甘度同酸度適中,都幾易入口、順口,偏向清爽,啱晒夏天🧊⭐️前菜 (每人任選2款)👉🏽日本生蠔日本生蠔通常比較厚肉、肥美,食落口感清新,面頭配搭少少酸甜嘅啫喱粒,令到成件事口感更加豐富,亦都能夠突出生蠔嘅鮮甜🦪👉🏽酢漬水母咬落去「咔咔」聲,比海蜇更爽口,帶檸檬醃漬味,酸酸地,作為前菜幾開胃。👉🏽瑩光魷魚芝士🦑螢光魷魚口感滑溜,味道濃郁,帶有海水嘅鹹鮮味,特別嘅係配搭上芝士,用黎中和下個味蕾,係一個明智嘅配搭。⭐️燒物(每人揀八款)👉🏽大蔥雞肉串雞肉同蔥都燒得好香,雞肉juicy,肉質嫩滑。👉🏽荔枝豬肉卷尼個幾特別,估唔到清甜多汁嘅荔枝同豬肉既鹹香都幾夾。荔枝多汁飽滿,被薄切豬肉片包住,中和到油膩感。👉🏽雞腎Typical thing,爽脆。👉🏽燒白鱔白鱔超正,好肥美,咬落去魚油四溢,而個皮都燒得
⭐清酒放題🍶
⭐️前菜 (每人任選2款)
👉🏽日本生蠔
👉🏽酢漬水母
👉🏽瑩光魷魚芝士🦑
⭐️燒物(每人揀八款)
👉🏽大蔥雞肉串
雞肉同蔥都燒得好香,雞肉juicy,肉質嫩滑。
👉🏽荔枝豬肉卷
👉🏽雞腎
Typical thing,爽脆。
👉🏽燒白鱔
白鱔超正,好肥美,咬落去魚油四溢,而個皮都燒得好脆。
👉🏽免治雞肉軟骨棒
賣相擺盤吸睛,免治雞肉棒加入軟骨增添口感。而生雞蛋係神來之筆,用蛋漿包住雞肉軟骨棒更添香氣。
👉🏽汁燒牛肋肉
牛肋肉係牛嘅筋膜位,較有嚼口,配上香濃燒汁,令成件事更突出。
👉🏽厚切牛舌
又係我最愛嘅牛舌,好厚,有成三大舊,本身食材靚,同師傅燒烤功力好,簡單調味就已經好好食。
👉🏽紐西蘭羊架
肉厚,燒至約七成熟,唔羶,肉嫩多汁。
⭐️主食
其實食晒串燒已經飽晒😂所以呢個set真係好飽
👉🏽燒飯團 燒到個面有飯焦
外層燒得香脆,搽左一層薄薄嘅千本漬同味噌,味道剛好,有飯焦。
👉🏽清雞湯熱稻庭
稻庭烏冬好滑同彈牙,清清地做總結幾好。
Weekend brunch 黎講,真係唔錯,食得好飽😂而且環境舒適,可以chill住咁enjoy weekend~