2021-11-30 16 瀏覽
ReDivine (將軍澳)將軍澳海皮附近真係開咗好多新餐廳,呢間都係最近先開。餐廳係食泰國菜又有啲西式,店內裝修有啲波希米亞風,仲有吊椅。呢到仲係pet friendly ,可以帶埋🐱🐶一齊黎打卡。🌟Chef Selection Stir-fried Clams ReDivine廚師發辦炒蜆 $108雖然佢有寫明係辣,比想像中辣,越食越辣不過會越食越想食咁。。🌟Stir-fried Water Spinach / Mixed Vegetable Thai Style炒通菜/雜菜飛天 $88有翠玉瓜、粟米筍、秋葵、紅蘿蔔、羽衣甘藍呢款都係有少少辣,炒得幾好食,不過紅蘿蔔有少少硬。🌟Green Papaya。Passion Fruit Hazelnut Raisin青木瓜,百香果,榛子,提子乾,涼拌 $128呢款沙律好特別,用咗百香果調味,冇沙律醬,味道酸酸甜甜仲好健康。木瓜絲好爽脆仲有好多水果乾。。🌟Grilled Japanese A5 Top Blade Steak 250g served with Salt Garlic Sauce烤日本A5牛板腱250g $298牛板腱五成熟配
ReDivine (將軍澳)

ReDivine廚師發辦炒蜆 $108
雖然佢有寫明係辣,比想像中辣,越食越辣不過會越食越想食咁。

炒通菜/雜菜飛天 $88
有翠玉瓜、粟米筍、秋葵、紅蘿蔔、羽衣甘藍
呢款都係有少少辣,炒得幾好食,不過紅蘿蔔有少少硬

青木瓜,百香果,榛子,提子乾,涼拌 $128

烤日本A5牛板腱250g $298
牛板腱五成熟配鹽同蒜蓉醬調味,肉比較實油脂都唔多,冇咩筋牛味重。

🌟Coconut Black Glutinous Rice
椰香紫米飯 $38
呢個係竹筒飯,打開好香,原來係紫米上面仲加咗啲椰子碎。

🌟 Pandan Cake Sago Yuzu lce Cream
綠西米班蘭蛋糕,柚子雪糕 $98
個擺盤好靚,有蛋糕、雪糕同芒果。新鮮芒果好甜,柚子雪糕酸酸甜甜,個質地幾似雪葩。班蘭蛋糕都幾香班蘭味,海綿蛋糕鬆軟啲會仲好。

📍將軍澳唐賢街33號 CAPRI地下G03號舖
將軍澳海濱永遠都不令我失望~😆今天去了間新餐廳 位置是海旁旁邊 以泰式fushion菜和多國菜為主~ 環境舒適愜意 清新的峇里島風情加上藤椅 根本就是置身於外國🏖🔻🔻🔻🔻🔻✨廚師發辦炒蜆 ($108)餐廳有得選擇由廚師親自發辦的炒蜆😍 用蒜粒和香茅炒香 新鮮蜆肉配合濃郁的醬汁 十分惹味~ 而且份量絕不吝嗇😋-✨原隻大魷魚 ($148)🦑魷魚上佈滿各種香料 烤得剛好 魷魚爽口彈牙~ 旁邊有青檸 辣椒粉 還有自家製的醬汁 超級推介魷魚沾上醬汁一起吃💕 酸辣味道帶來另一個層次🥺-✨飛天通菜 ($88) 每次吃泰國菜都會吃的飛天通菜 用蒜蓉清炒通菜 加上少少辣椒 辣的程度剛剛好 十分惹味🥬-✨USA有骨牛肉眼扒 ($998)🐮除了泰國菜以外 這裡每天都有限定的daily special 而剛巧今天是美國有骨肉眼扒🥩 份量超多 3至4人份絕無問題👌 首先已被它的擺盤吸引了💕 不知道是不是快將聖誕🎄 感覺超festive 加了很多紅石榴 而肉眼扒超厚身 肉質軟腍 很香牛肉味 我們選了7成熟也不會過韌 仍然可以保持到粉嫩的顏色🥺 油脂比例亦都得很平均 不會太多肥膏 另外一定要提的是旁邊的紅石榴醬和鹽

🔻🔻🔻🔻🔻
廚師發辦炒蜆 ($108)

✨原隻大魷魚 ($148)

✨飛天通菜 ($88)

✨USA有骨牛肉眼扒 ($998)🐮
除了泰國菜以外 這裡每天都有限定的daily special 而剛巧今天是美國有骨肉眼扒🥩 份量超多 3至4人份絕無問題👌 首先已被它的擺盤吸引了💕 不知道是不是快將聖誕🎄 感覺超festive 加了很多紅石榴 而肉眼扒超厚身 肉質軟腍 很香牛肉味 我們選了7成熟也不會過韌 仍然可以保持到粉嫩的顏色🥺 油脂比例亦都得很平均 不會太多肥膏 另外一定要提的是旁邊的紅石榴醬和鹽🧂 兩個配搭都令我生色不少

✨綠西米班蘭蛋糕 ($98)🍰
去到甜品環節 擺盤超精緻‼️ 有班蘭蛋糕 很香濃的班蘭味 內有西米夾心 增加了口感 而我最喜歡是旁邊的柚子雪葩🍨 上面有棉花糖作裝飾 雪葩裡面有粒粒柚子肉 班蘭蛋糕還有新鮮芒果🥭 令整道甜品有多重享受🥳

🔺🔺🔺🔺🔺
📍 ReDivine (將軍澳)
🗺 將軍澳唐賢街33號 CAPRI地下G03號舖
2021-11-28 17 瀏覽
喜歡來Tko食飯~因為喜歡呢度的清静環境,絕對係一個可以慢慢食慢慢傾計的好地方🥙明太子油甘魚他他~本來唔食油甘魚的我加埋明太子撈勻🥳有驚喜超夾又好味🦑泰式燒原隻大魷魚仲有唔同的醬料~泰式的醬中間仲帶有辣辣的味😋好惹味🥩澳洲M5 級和牛肉眼扒1.2kg~係今日的special 😍out of menu的,唔係次次有機會食到🍰班蘭蛋糕作結尾😋超滿足的一餐🦪來梗每個週末餐廳都會有seasonal的生蠔可供應😛下次要來再試

🍰班蘭蛋糕作結尾😋超滿足的一餐

2021-11-27 41 瀏覽
今日黎到位於將軍澳既Redivine食午餐,餐廳裝修得好有心思,設計上用左木色同灰色等等,而燈光偏向柔和風格。佈置方面都幾特別,有掛畫,吊燈等等,最特別係有幾張櫈真係好有特色。今次我地叫左幾個brunch share食。燒西冷 扒什菇 蒜蓉醬牛肉既肉味都好濃,下面仲有炭火保持食物既溫度。配菜方面亦都唔馬虎,調得好入味。長腳蟹肉 水牛芝士 牛油果多士麵包上有好多配料,有蟹肉,牛油果同半熟蛋等等,每一啖都好滿足。鱸魚魚柳好大塊,肉質彈牙,魚皮煎得好香脆,好味。薯蓉方面,入口都好幼滑,唔錯。整體黎講,餐廳環境好靚,坐得好舒服,食物亦都處理得好有心思。

今次我地叫左幾個brunch share食。

燒西冷 扒什菇 蒜蓉醬

長腳蟹肉 水牛芝士 牛油果多士

鱸魚

2021-11-26 18 瀏覽
拍拖👬紀念日要食好d❤️要同男朋友食餐好嘅,上次經過將軍澳行完海旁經過已經睇中左呢間,靜靜嘅泰國fusion菜!吊椅同藤椅好有特色,感覺自身巴里一樣😍男朋友話好似坐咗喺個牛油果上面食嘢,感覺好chill~去巴里旅行嘅回憶返晒嚟❤️泰式三文魚🐟用上刺身級嘅三文魚,泰式辣椒汁🌶️有青檸味,咁樣食三文魚都係第一次!味道出奇地夾!店員話如果怕辣可以避開辣椒唔食,但係有少少辣先帶出到三文魚鮮味!呢個日式加泰式Crossover好醒胃!原條燒魷魚🦑店員教路要食咗原汁原味燒魷魚先,之後再點自家製泰式辣醬同辣椒粉食,感受吓唔同感覺,魷魚夠鮮味同爽口!加埋青檸汁醬味道提升到另一個層次!自家製泰式汁好正,少少🤏辣,超有泰式風味!黑松露薯條🍟有成半樽黑松露醬任我點!熱辣辣嘅薯條點凍凍地嘅黑松露醬,一冷一熱🔥,重點係個黑松露醬,好香濃🍄味!烤日本A5牛板腱250g🐮極重牛肉味!5成熟恰到好處!點少少餐桌鹽,更加可以將牛肉味道提升!男朋友話要合埋眼先感受到牛肉係個口入邊溶化嘅味道🤣🤣男朋友話好滿意我今日嘅安排,因為呢度位置比較偏僻,可以靜靜地享受一餐晚餐同埋我❤️
吊椅同藤椅好有特色,感覺自身巴里一樣😍

泰式三文魚🐟

原條燒魷魚🦑

黑松露薯條🍟

烤日本A5牛板腱250g🐮

2021-11-25 15 瀏覽
天氣凍冰冰好想食辣野暖暖身,起想泰國菜,將軍澳海濱長廊見到餐廳環境好靚好舒服,無論坐室內室外都可以好放鬆食個晚餐。😌🌶泰式香辣凍鮑魚一上菜覺得擺盤好靚,鮑魚每片切得都厚身食落啖啖肉,辣加微酸味道好岩做餐前小食。👨🏻‍🍳ReDivine廚師發辦炒蜆份量十足,個汁香辣酸加上蜆鮮甜味齊晒四種味道。蜆雖然唔係算大粒,其實愈細隻蜆更加鮮甜好味。值得一讚處理得干淨無食到有沙。🐖西班牙豬助骨豬助骨唔同平時西餐煮到超軟熟,口感好實在有咬口,豬助骨無特別香料醃製,食到豬肉最原始味道,配上汁料一齊食好出色,濃烈香茅味攙雜出辣同微酸味,化解肉質本身膩口感覺,送飯食一流。🥭香水芒果,熱情果,三色糯米飯賣相超吸精,見到個甜品超開心,用左好特別竹盤將平時食到芒果糯米飯擺到超靚,完全感受到師傅用心將食物最好程現給客人,糯米飯好出色,軟香程度岩岩好,咬口煙韌。甜品為成個晚餐帶黎完美Ending~😋
🌶泰式香辣凍鮑魚
👨🏻‍🍳ReDivine廚師發辦炒蜆
🐖西班牙豬助骨
🥭香水芒果,熱情果,三色糯米飯
2021-11-22 80 瀏覽
*💭𝑹𝒆𝒅𝒊𝒗𝒊𝒏𝒆今天晚上又到了將軍澳南🤣最近開了很多新餐廳,令選擇困難症的我更加難以抉擇要選哪間好🙈一番比較後最後選了這間裝潢帶點峇里島感覺和波希米亞風的泰式餐廳🥰涼伴木瓜🥗木瓜絲非常清新帶點咬口,配上百香果、提子乾、榛子和車厘茄,甜甜酸酸很開胃😋蒜蓉雜菜🌽雖是家常小菜但煮得出色有鑊氣😋滿滿的蒜蓉味超香🤤泰式鮑魚鮑魚軟身凍食配上泰式醬汁味道很吸引🤤從未試過用泰式辣醬點鮑魚,食法創新但味道依然匹配🥰🅐❺牛板腱🥩份量也想像中多😍煎至五成熟左右,另有岩鹽、蒜蓉和梅子醬伴碟,點上梅子醬能中和牛肉的油脂感😋班蘭蛋糕🍰綠色的西米配上班蘭蛋糕和柚子雪糕,班蘭味濃,柚子雪糕清新😋聽說餐廳是特意請了一位甜品師傅製作泰式甜品,非常有心思🥰
💭𝑹𝒆𝒅𝒊𝒗𝒊𝒏𝒆

涼伴木瓜🥗

蒜蓉雜菜🌽
雖是家常小菜但煮得出色有鑊氣😋滿滿的蒜蓉味超香🤤

泰式鮑魚

🅐❺牛板腱🥩

班蘭蛋糕🍰
2021-11-21 48 瀏覽
將軍澳絕對唔係美食沙漠。為食妹👧🏻走入將軍澳覓食。餐廳佈置裝潢打卡一流。仲有千秋搖搖椅🤩。Outdoor感覺都好正。原來呢間食肆係動物餐廳。可以帶埋🐶黎chill下🥳。午餐包咗沙律🥗。主菜。飲品☕️。做緊優惠有8折。好吸引😍。天使紅蝦三文魚子和風沙律🥗兩隻大蝦🍤輕輕煎香。有驚喜❤️。一改平常食沙律🍤凍冰冰感覺。漬鮑魚•雜菜絲•蔥拌申麵鮑魚彈牙。雜菜絲跟申麵撈埋一齊食。感覺勁似新年食嘅撈起。撈起撈起撈到風生水起🤣。香煎法國鱸魚•意大利米波•香茅青檸汁鱸魚皮脆肉嫩。米波入面係飯同芝士。香口惹味。配上青檸汁味道好清新。English Breakfast Tea☕️
午餐包咗沙律🥗。主菜。飲品☕️。做緊優惠有8折。好吸引😍。
天使紅蝦三文魚子和風沙律🥗
漬鮑魚•雜菜絲•蔥拌申麵
香煎法國鱸魚•意大利米波•香茅青檸汁
English Breakfast Tea☕️
2021-11-21 999 瀏覽
適逢我隊友心情靚,帶咗我去將軍澳海邊散步,咁啱又見到呢間新開嘅峇里風情餐廳,喺門外已經被佢哋餐廳嘅design吸引咗,環境好chill,超寫意,入去就當左去渡假⛱️🤣。入去之後我哋睇咗一陣Menu就決定咗要食咩,但其實重頭戲係打卡,真係用咗好多時間影相📸️,因為呢個環境實在太靚太吸引啦🤩🤩,唔影相真係對唔住自己🤣。泰式冰鎮飽魚 $98酸酸甜甜嘅泰式辣醬加上爽口嘅鮑魚片,呢個前菜我俾10分,食完返尋味😝。澳洲M5斧頭扒 $1088超大塊嘅牛扒, M5和牛油香滿滿,肉味香濃又Juicy,肉質鮮嫩又多汁。諗起都仲想食多次。😊另外職員會先拎上嚟俾你影相,然後等你影完相之後再幫你切件,真係好窩心呀呢個舉動🤣🤣🤣。斑斕蛋糕🍰斑斕蛋糕擺盤十分精緻,一上枱已經聞到陣斑斕香味,表面鋪咗芒果粒,蛋糕唔會太甜,旁邊仲有個柚子雪糕,酸酸甜甜幾得意。餐廳烹調手法非常有水準,用唔同嘅方式去重新演繹泰國菜,實在令人十分驚豔,再配上餐廳峇里風嘅設計,令人好似去咗度假咁,成個過程都好Relax,服務亦都好好,值得俾滿分🧡。#將軍澳美食 #將軍澳海濱 #將軍澳海濱餐廳 #峇里島 #峇里島風 #泰國美食 #打卡餐廳 #打卡餐廳

泰式冰鎮飽魚 $98

澳洲M5斧頭扒 $1088

斑斕蛋糕🍰

#將軍澳美食 #將軍澳海濱 #將軍澳海濱餐廳 #峇里島 #峇里島風 #泰國美食 #打卡餐廳 #打卡餐廳推介 #香港女生 #女生 #女生日常 #打卡景點 #hkgirl #girls #hkfood #blogger #hkkol #hkkols #hkfoodie

2021-11-19
2021-11-20 461 瀏覽
朋友呢排心情唔係幾好,話想出去散下心,佢喺網上面見到呢間餐廳個環境好正,就話想同我一齊嚟試下,我其實都未嚟過呢邊 ,見係朋友提議就陪佢過嚟啦,餐廳門口有啲露天位感覺好Chill,我哋有book枱,侍應就安排咗鞦韆椅畀我哋坐,感覺好靚,打卡一流。呢間餐廳食泰國fusion菜,我地叫左以下菜式:原隻大魷魚混合香料 串燒($148)雖然個名係大魷魚,不過佢畀我哋想像中仲更加大條,魷魚爽口彈牙,啖啖肉,非常滋味 ,侍應話如果覺得魷魚唔腥就建議其實唔需要落青檸,我哋先試咗原味,原味本身有混合香料亦都非常香口,泰式醬汁同辣粉,都非常惹味,好開胃,我本身好鍾意食魷魚,呢個魷魚真係啱曬我,由於個魷魚唔腥,我哋最後都冇落青檸。想食得健康啲,所以我哋都叫咗個蒜蓉炒雜菜 ($78)雜菜有好多配料,有甘筍,秋葵,粟米仔 ,呢度個蒜蓉非常香口同惹味,令人食唔停口。主食方面我哋叫咗西班牙豬肋骨 小火山($238),加配椰香紫米飯($38)豬肋骨真係燘到好腍,好容易就離到骨之餘,個肉質亦都唔會燘到散,依然好有口感,非常讚,而且個醬汁好惹味,職員問我哋呢度菜好唔好食 ,佢就順便介紹小火山其實係上面綠色嘅配菜,嗰啲配菜

呢間餐廳食泰國fusion菜,我地叫左以下菜式:

原隻大魷魚混合香料 串燒($148)

想食得健康啲,所以我哋都叫咗個蒜蓉炒雜菜 ($78)

豬肋骨真係燘到好腍,好容易就離到骨之餘,個肉質亦都唔會燘到散,依然好有口感,非常讚,而且個醬汁好惹味,職員問我哋呢度菜好唔好食 ,佢就順便介紹小火山其實係上面綠色嘅配菜,嗰啲配菜其實都好辣 ,我哋雖然鍾意食辣,但係都食唔到太多,所以我地食少少,都非常惹味。椰香紫米飯嘅椰汁真係好有泰國風味,飯夠煙韌。

呢度每道菜都非常高質,所以其實我哋已經飽,都仍然好想試下甜品

法國72%情濃朱古力撻,雜莓脆脆($108)

我真係估唔到泰國餐廳嘅甜品會係咁好食,朱古力濃度,啱啱好,夠曬香,令人食唔停口,而且亦都非常滑身,我會建議我哋嘅朋友如果黎呢間餐廳,喺呢個咁舒適嘅環境底下,一定要試呢度嘅甜品,因為真係好有驚喜。

相信朋友喺呢個咁靚嘅環境,食完呢餐咁好味嘅飯,加上咁正嘅甜品,佢心情應該會好番好多喇 ,亦都好多謝朋友帶咗我黎呢間隱世餐廳,唔係佢介紹,我未必會搵到呢度。

另外想講一講,呢度職員服務亦都非常好,會勤力加水,亦都會主動介紹菜式,而且相當有禮貌,值得一讚。
2021-11-16
將軍澳海旁又開咗新餐廳,今次係食泰式fusion菜。分為室外同室內2個用餐區,室內用餐區有吊椅同泰式藤椅設計🧉,感覺都坐得幾舒服😌。今次一家人四口去,可以叫多幾款野,食完全家人都勁滿意🥰,好值得推介俾大家。.📍油甘魚他他·明太子·紫菜脆脆($138)Hamachi Tartar • Mentaiko • Crispy Seaweed油甘魚切得大粒又夠新鮮,加咗明太子醬沙律醬食落好有鮮味,配以芝麻脆片同紫菜脆卷,一脆一軟, 無論係口感定味道都好豐富🤟🏻😆。.📍美國有骨肉眼扒($998)呢到每日都有唔同嘅daily special,喺餐牌上都搵唔到嫁🤩! 今次經餐廳介紹下食咗佢哋呢一排推出嘅美國有骨肉眼扒🥩,分量足夠4-5個人分。餐廳仲好貼心咁俾我哋影完相再切開。肉眼扒非常厚肉,口感軟嫰肉質Juicy❤️。啱啱好做到5成熟,切落去見到粉嫩嘅顏色🥰。旁邊配有鹽、蒜蓉醬同帶甜味嘅紅莓醬。呢塊扒唔只得個樣,味道都好好食,好值得大家嚟試吓!.📍炒通菜·蒜蓉($78)Stri-fried Water Spinach • Garlic 通菜冇渣又脆口,食落仲好香蒜蓉味🧄,好食😋!.📍ReDivine廚師

📍油甘魚他他·明太子·紫菜脆脆($138)

📍美國有骨肉眼扒($998)

📍炒通菜·蒜蓉($78)
通菜冇渣又脆口,食落仲好香蒜蓉味🧄,好食😋!

📍ReDivine廚師發辦·甜品拼盤四位用($238)
Chef Selection - Dessert Platter for 4
餐廳仲特登請咗個甜品師傅專門負責做甜品
呢個甜品拼盤一共有9個款式,賣相吸引,淨係呢盤拼盤已經俘虜咗草根姐姐嘅心💞。
斑斕蛋糕:係呢個蛋糕到見到西米糕嘅影子,概念幾特別💚,不過就略為淡咗啲。
72%朱古力蛋糕:用咗黑朱古力所以食落唔會好甜,不過味道就未算濃郁🍫,不過不失。
糖絲紫薯雪糕:紫薯味濃郁🍠,唔會好甜加上面頭嘅糖絲幾特別💜。
馬卡龍:3個口味另外再加多粒朱古力,唔會覺得甜膩,馬卡龍內部口感軟綿味道突出,唯一係外層可以做脆少少就Perfect啦😚🤘🏻。
藍莓奶凍:奶凍滑溜有輕微奶香,配上新鮮藍莓食落幾清新🫐。
士多啤梨乳酪凍糕:莓味濃郁🍓酸酸甜甜唔錯。
西班牙炸油條:西班牙油條外層未夠香脆,只灑上糖粉感覺有啲單調,有進步嘅空間。
crepe cake:忌廉同餅皮都做得幾好,正常發揮。
香蕉布甸:🍮布甸口感嫰滑,而且香蕉味濃郁🍌,好食!
整體上呢個拼盤味道唔錯,食得出落咗心思,唯一係份量似係二人食多啲🤣。

原本係新餐廳我哋期望都唔高,估唔到水準咁高,絕對係有驚喜😍。
2021-11-17 461 瀏覽
平時好少黎將軍澳呢頭,今日黎左呢間ReDivine食個下午茶!ReDivine係一間泰國fusion餐廳,裝修就以巴里風格爲主,好有旅行feel。由將軍澳地鐵站行過黎都唔難揾。下午茶餐有6個選擇,包咖啡或汽水,價錢由$88到$388不等,另加一,主要係甜品,但係都有肉。可加錢要泰國梛青或青檸汽水。今次我地每人揀左一個餐。平日下午茶時間黎,好寧靜。我哋坐到呢款特色位,好放假feel。原隻大魷魚,混合香料,串燒 $158 另加一好快就有得食,果然係原隻大魷魚,用兩支大竹簽拮住,上面有切出黎嘅鬚分開3份易食啲。雖然唔算超熱,不過好啱即時入口,食落又爽又脆,好新鮮,味道係鮮甜,本身已經加左辣醬,好冶味。伴碟仲有酸辣醬,青檸同辣粉,個人覺得唔洗點都可以。慢煮韓式雞,三色藜麥,柚子沙律 $118 另加一慢煮韓式雞一客五件連皮,雞胸好厚肉,不過唔韌,味道都醃得唔錯,係唔辣嘅。沙律份量好多,又新鮮,除左唔同沙律菜,仲有橙肉,西柚肉,柚子肉,而柚子汁夠味,食落甜甜哋,幾好味,上面仲加左健康藜麥。凍檸水,雪碧 (跟餐)凍檸水有3塊檸檬,叫左走甜,冰夠碎又唔多。試左兩樣野,個人鍾意大魷魚多啲。

原隻大魷魚,混合香料,串燒 $158 另加一

慢煮韓式雞,三色藜麥,柚子沙律 $118 另加一

慢煮韓式雞,三色藜麥,柚子沙律

凍檸水,雪碧 (跟餐)

凍檸水,雪碧

凍檸水有3塊檸檬,叫左走甜,冰夠碎又唔多。

試左兩樣野,個人鍾意大魷魚多啲。
2021-11-17
原隻大魷魚,混合香料,串燒
這晚跟boss 來到將軍澳一間仍在試業期間的餐廳- Re divine. 我地都係隨心選擇,唯獨比佢既環境吸引左,有分indoor & outdoor,outdoor座位好靚好舒服,可惜outdoor已fully booked兩個人嗌左:🍽龍蝦蟹肉湯-琥珀合桃 (Lobster Bisque- Crab meat- Amber Walnut)超級濃味嘅龍蝦蟹肉湯,湯入邊有好多蟹肉配料,作為前菜暖下個胃好舒服🍽清澈雞湯-冬陰功(Hot and sour clear soup with Chicken- Tom Yum Kung)好少見冬陰功係咁清澈,店員話用咗12隻雞黎煲嘅,雖然好清但係個冬陰功味好濃,冬陰功嘅酸酸甜甜味好開胃😋🍽炭烤A5和牛西冷300g (Char-Grilled Wagyu Sirloin Steak 300g served with salt garlic sauce)嗰和牛係咪連埋成個炭爐上嘅,份量非常大😜可以揀即刻食或者燒多陣先食,連埋個蒜蓉醬一齊上,個人覺得加埋個蒜蓉醬落牛到真係好惹味😋牛肉唔會好漏,油脂分佈好平均!見啲肉咁紅,我仲以為好生,平時都唔係好食生牛

兩個人嗌左:

嗰和牛係咪連埋成個炭爐上嘅,份量非常大😜可以揀即刻食或者燒多陣先食,連埋個蒜蓉醬一齊上,個人覺得加埋個蒜蓉醬落牛到真係好惹味😋牛肉唔會好漏,油脂分佈好平均!見啲肉咁紅,我仲以為好生,平時都唔係好食生牛肉嘅我,覺得呢個牛食落又冇咩生味喎😚

🍽炒雜菜 (Mixed vegetable)
有肉當然要有菜,雜菜份量唔多,不過每一樣都煮得好好味,唔會好油

🍽廚師發辦炒蜆 (Chef selection- Stir-fried clams)
果蜆係有啲辣度嘅,而個辣既後勁都幾勁🥵🥵身為好辣人士,都一路食一路噴火😹但再嚟多次我都係會再嗌,每一件都係有蜆肉,份量多,個蜆汁辣得黎又少少甜咁👍🏻👍🏻

🍽綠西米班蘭蛋糕·柚子蛋糕 (Pandan cake. Sago. Yuki ice cream)
店員話呢個係哩間鋪嘅signature dessert😻全部甜品都係師傅自己諗嘅,拼盤都係!個班蘭蛋糕特別,面層係西米啫喱嘅感覺,一層班蘭蛋糕一層椰汁糕,佢個柚子雪糕都好好味,係雪芭黎嘅。

🍷Fire on Ice
呢部真係有fire 係ice 上面😹好型👻由於唔係我飲,確實味道我都唔清楚,不過呢杯真係好特別🤠有興趣嘅朋友可以嗌下

Overall 無論環境定係食物我都好滿意
💯 餐廳主打嘅特色係fusion菜,有泰國菜/日本菜甚至啲西式嘅菜式都有!價錢來講中上,未去到話好貴!下次我一定要坐outdoor啊👻ps. Outdoor area係pet-friendly的😊
澳南開了很多餐廳, 今日來到這間主打泰國fusion 餐廳試一試餐廳內裝潢很有空間感, 還有特色吊椅坐位泰式凍鮑魚 - 擺盤很精緻, 鮑魚彈牙有嚼頭,配上微辣的泰式醬汁來吃非常醒胃清燉雞湯 - 看似平平無期, 但原來清湯有冬陰公味道, 少了冬陰公的油膩感, 多了雞湯的滋潤龍蝦蟹肉湯 - 這個湯非常足料, 啖啖也吃到蟹肉, 湯充滿了龍蝦的鮮甜西班牙豬肋條 - 又叫小火山, 豬肋條的擺盤像小山那麼高豬肋條非常軟腍, 喜歡吃辣的一定要試試這個醬汁建議加個紫米飯去伴醬汁, 辣味是吃完之後慢慢溢出, 十分過癮朱古力撻 - 賣相同樣精緻, 朱古力撻用72% 的朱古力來做, 不會很甜, 而且又香滑這間餐廳的食物高質, 環境舒適, 值得再來

餐廳內裝潢很有空間感, 還有特色吊椅坐位

泰式凍鮑魚

清燉雞湯

龍蝦蟹肉湯

西班牙豬肋條

西班牙豬肋條 - 又叫小火山, 豬肋條的擺盤像小山那麼高
西班牙豬肋條

豬肋條非常軟腍, 喜歡吃辣的一定要試試這個醬汁

朱古力撻

這間餐廳的食物高質, 環境舒適, 值得再來

泰式凍鮑魚
清燉雞湯
龍蝦蟹肉湯
朱古力撻
澳南呢邊開左好多靚餐廳,卡幫妮住得咁近,當然要去支持下😌😌今日朋友帶我黎呢間ReDivine ,一入到去裝修好靚,即刻好想帶姊妹們黎食😍😍第一次黎,交俾老闆打骰👍🏻👍🏻呢度係一間泰式fusion 餐廳😋😋食左以下👇🏻🔸炭烤A5和牛西冷 $498▪️佢唔係第一道菜,但我食完好激動,想介紹咗佢先!😂😂一上枱勁香炭烤味,望住啲煙飄出嚟,口水流滿地😂😂食落口有溶化嘅感覺,牛味好足,真係好正呀! 🔸原隻大魷魚·混合香料·串燒 $148▪️睇相知佢大隻,兩個人好盡力地食晒😂😂調味特別,有少少孜然粉嘅味道😋😋🔸ReDivine廚師發辦炒蜆 $108▪️細細粒但好多粒😂😂辣辣地嘅味道送酒一流👍🏻雖然我今日冇飲😂😂🔸麵包布甸 $128 ▪️老闆話呢個係special menu, 唔係成日都有架😌😌麵包脆,布甸好香唔會過甜,加埋表面灑滿乾果,又靚又好味😋😋😋🔸泰國椰青 $68▪️硬係覺得比起出面飲既深好多,飲極都仲有😂😂最後兩位埋單$1100下次已經打算帶姊妹黎食下午茶,可以影超多靚相❤️❤️❤️同埋佢係寵物友善餐廳,我都見到有客人帶小狗黎☺️☺
澳南呢邊開左好多靚餐廳,卡幫妮住得咁近,當然要去支持下😌😌

第一次黎,交俾老闆打骰👍🏻👍🏻
呢度係一間泰式fusion 餐廳😋😋

🔸ReDivine廚師發辦炒蜆 $108
ReDivine廚師發辦炒蜆

🔸麵包布甸 $128

🔸泰國椰青 $68
▪️硬係覺得比起出面飲既深好多,飲極都仲有😂😂
泰國椰青

最後兩位埋單$1100