2021-11-11 181 瀏覽
將軍澳南愈開愈多特色餐廳,真係有排先試得勻呀😋😋睇社交平台睇到流哂口水兼環境一流嘅ReDivine,主打泰國fusion菜‼️喺無得旅行嘅日子,不如搵間充滿異國風情餐廳chill吓🌴🌵🏝🍹🛋悠和綠色x藤嘅元素,充滿峇里/渡假風,上至天花擺設同搖搖椅(必坐必玩),睇得出佢哋嘅用心,加上空間感十足,坐位同枱與枱間非常闊落,環境絕對💯‼️▫️青木瓜·百香果·榛子·提子乾·涼拌 $128擺盤好靚✨多重口感青木瓜好爽脆,加入各種乾果配料,酸酸辣辣好開胃👅👅▫️炒通菜·飛天 $88炒得惹味,亦辣度十足🔥🔥▫️西班牙豬肋骨·小火山 $238入口腍滑嘅豬肋骨,配以刴細嘅洋蔥芫荽同泰椒,堆成🌋一樣,加埋青檸嘅調味,辣度十足加埋青檸嘅調味,增加咗味道層次🆙 ▫️椰香紫米飯 $38木筒盛載,好有風味▫️綠西米班蘭蛋糕·柚子雪糕 $98店員話師傅靈感來自椰汁糕,做成千層蛋糕,面層係西米,一層班蘭蛋糕一層椰汁糕,好味又特式👍🏻
將軍澳南愈開愈多特色餐廳,真係有排先試得勻呀😋😋

▫️青木瓜·百香果·榛子·提子乾·涼拌 $128
▫️炒通菜·飛天 $88
炒得惹味,亦辣度十足🔥🔥
▫️西班牙豬肋骨·小火山 $238
▫️椰香紫米飯 $38
木筒盛載,好有風味
▫️綠西米班蘭蛋糕·柚子雪糕 $98
2021-11-02
今日同朋友過咗嚟將軍澳度行街,將軍澳soho區簡直係美食之都,依度嘅餐廳超級多元化,今日我就同朋友過咗嚟依間位於CAPRI既ReDivine你享受高級嘅西餐同埋泰國菜,真係有意外嘅驚喜,嘢食超高水準嘅發揮💕首先餐廳坐得好舒服,環境闊落又乾淨,仲有戶外嘅位置可以坐,就算帶埋狗狗過嚟都可以慢慢享受美食啦👅剪裁方面我哋叫咗一個水牛芝士沙律水牛芝士做得勁出色! 陪着沙律食,味道勁清新🌟香煎法國盧魚鱸魚係來自法國,魚嘅味道煎得超級香,魚肉仲要好嫩滑😚辣魷魚🦑甲拋葉煎蛋飯超級豐富又好味,一個人食到勁飽,魷魚好彈牙,又唔會太辣,少少哋辣,味道好過癮,而且煎蛋粉整到勁香,但晏晝或者夜晚飯食都好飽肚,又高質🌟😘

剪裁方面我哋叫咗一個水牛芝士沙律
水牛芝士做得勁出色! 陪着沙律食,味道勁清新🌟

香煎法國盧魚
鱸魚係來自法國,魚嘅味道煎得超級香,魚肉仲要好嫩滑😚

辣魷魚🦑甲拋葉煎蛋飯
之前聽朋友介紹過呢間餐廳《ReDivine》,讚口不絕 ! 今天有時間,一於來試吓,入到門口,已經知道冇嚟錯,店員非常有禮貌👍,裝修很有風味,還有幾張搖搖椅,邊食邊搖好舒服☺️💤前菜先來一個:紅蝦刺身配沙律,蝦肉鮮甜彈牙,沙律材料新鮮,配埋特製醬汁,酸酸辣辣非常醒胃😅飛天雜菜:店員説蔬菜由泰國直送,食落真係有啲唔同,秋葵、粟米仔….好新鮮爽脆🌽🥬西班牙豬肋骨小火山,個名好特別,豬肋骨配搗碎鮮芫荽青檸汁,非常清新,喜歡食芫荽的朋友一定鍾意,另外豬肋骨夠淋,夠入味☘️☺️阿拉斯加長腳蟹申麵,長腳蟹肉煎香加新鮮魚子,芽菜,青瓜絲,甘筍絲,撈起一齊食,不單止好好意頭,咬落去魚子爆開,非常過癮🦀😁最後必食的斑蘭蛋糕,斑蘭味加西米一層一層整得好有心思又好食,旁邊仲有柚子雪芭和芒果,估唔到原來可以咁夾😍這裏無論食材,擺盤和味道,都好有心思❤️最後一定要讚一讚,這裏的店員,細心介紹每一道菜,食法和先後次序,非常貼心💯
之前聽朋友介紹過呢間餐廳《ReDivine》,讚口不絕 !
這裏無論食材,擺盤和味道,都好有心思❤️
2021-11-05
2021-11-06 98 瀏覽
今日嚟到將軍澳,發覺起咗好多新樓同多咗好多新食店😆行行下發覺有間餐廳子裝修幾靚就入去試下。🥰🥰炭烤Prime美國西冷,份量好足啊,西冷整到三成熟上枱,客人可以依照自己喜好燒幾多成熟,我自己就最愛五成熟,西冷入口好嫩滑又多肉汁,肉味都夠濃,入口夠熱正!👍🏻👍🏻另外叫咗一個廚師發板嘅甜品盤,擺盤好靚打卡一流🤣,而且每款甜品都幾好食😋,唔錯😋環境好又大又靚岩曬打卡,重有鞦韆位添。🤣

環境好又大又靚岩曬打卡,重有鞦韆位添。🤣
2021-11-04 198 瀏覽
將友注意 將軍澳高質新餐廳alert📢‼️ReDivine提供泰國fusion🇹🇭 裝修係峇里島風~上至天花燈下至搖搖椅 都運用咗藤嘅元素🤎而bar枱同擺設都融合咗唔同嘅雕刻圖案加上餐廳空間感十足 樓底高時枱同枱之間都好闊落呢個環境我真係俾一百分💯🌾-🐟油甘魚他他•明太子•紫菜脆脆 $138切粒嘅油甘魚新鮮爽口 同明太子混合後更添滋味而舖面嘅alfafa非常清新 平衡咗整道菜嘅口味🌱加上食用花作裝飾 係一道好別致嘅頭盤🌼-🦑原隻大魷魚 $148即叫即燒嘅大魷魚一上枱就香氣撲鼻🤤店員建議一開始唔點醬試下個鮮味先之後再慢慢增加醬嘅份量 個層次真係出晒黎!而且魷魚彈牙有咬口 係我最鍾意嘅菜式🥰-🌋西班牙豬肋骨•小火山 $238豬肋骨烤到超級軟腍 易咬而且唔痴牙🐖配上洋蔥芫荽同泰椒 變成都幾辣嘅綠色火山🌶加上青檸酸微微嘅調味 風味十足🍋🧅🫑-🥬蒜蓉炒雜菜 $78雜菜包括秋葵 蘿蔔 粟米 菜心苗 黃瓜等等香口得黎唔會太油👍🏻-🥭香水芒果三色糯米飯 $128靚靚藤籃上嘅芒果糯米飯真係終極igable📸最令我impressed嘅係佢唔係直接上個糯米飯而係喺糯米飯入面夾雜著合桃 椰子肉同莓乾真心好有誠意
將友注意 將軍澳高質新餐廳alert📢‼️
ReDivine提供泰國fusion🇹🇭 裝修係峇里島風~
上至天花燈下至搖搖椅 都運用咗藤嘅元素🤎
加上食用花作裝飾 係一道好別致嘅頭盤🌼

🦑原隻大魷魚 $148
即叫即燒嘅大魷魚一上枱就香氣撲鼻🤤
店員建議一開始唔點醬試下個鮮味先
之後再慢慢增加醬嘅份量 個層次真係出晒黎!
而且魷魚彈牙有咬口 係我最鍾意嘅菜式🥰

呢個價錢食到咁高質嘅fusion菜我覺得性價比算高🤑
絕對會再encore! 下次一定要著靚靚黎打卡🤪

2021-10-29
2021-11-04 111 瀏覽
Dessert assort澳南一直係新特色餐廳集中地, 今日我地黎左Capri 嘅Re Divine 。ReDivine 環境好有東南亞風味,有戶內同戶外區域, 戶內有sofa 位同好正嘅吊椅, 不過如果想坐吊椅, 可能book 位會好d ! 黎到餐廳仲有brunch menu , 我地叫左一個長腳蟹肉多士同一個廚師發板甜品盤。日式嘅omakase 就食得多,甜品嘅omakase 都係第一次食。甜品係用一個藤盤裝住, 擺位好靚,用嚟打卡一定滿分💯!甜品包括: 芒果斑蘭西米蛋糕朱古力卷加雪糕士多啤梨慕絲蛋糕朱古力鮮雜果Churros 咖啡蛋糕蛋糕甜味剛剛好,蛋糕濕潤唔會乾。當中大推芒果斑蘭西米蛋糕,成個味道都好有東南亞風味! 而另一個長腳蟹肉多士, 同樣都擺放得好fancy , 仲有食用花作裝飾,完全不會給甜品set 比下去!多士上有魚子,長腳蟹肉,水牛芝士,溫泉蛋同牛油果。食落去口感好豐富,而且有牛油感覺清新! 臨走時見到另一枱食緊個班戟set ,都好似唔錯!希望下次可以坐吊椅位再食過啦!

Dessert assort

甜品係用一個藤盤裝住, 擺位好靚,用嚟打卡一定滿分💯!

甜品包括:
鮮雜果
Churros
咖啡蛋糕

2021-11-04 74 瀏覽
近年將軍澳海濱多咗好多特式新餐廳,最近我發現咗呢度有間新開既高質餐廳🤩環境仲好chill 🥰 入面既裝修充滿渡假風格,近窗邊仲有好打卡既吊梳化。海鮮.羅望籽汁.金邊粉 $178海鮮包括有:魷魚、蝦、青口,入口鮮甜,睇得出處理方法絕不馬虎!蝦口感嫩滑,而青口多汁鮮嫩,魷魚亦好輕易可以咬得開,海鮮帶有蒜香,食落無論肉質同味道都相當出色🥰至於金邊粉配有芽菜、青瓜絲同埋紅椒,配搭埋酸酸甜甜嘅醬汁,相當開胃惹味。嫩滑雞胸.竹筒紫米飯.蔥辣汁 $168因為慢煮而肉質呈淡粉紅色,入口嫩滑面多汁,火候控制得啱啱好。外表呈金黃且帶有微脆口感,再配上蔥辣汁,微辣口感刺激味蕾🤩而主食紫米飯一打開竹筒的蓋已經飄散出紫米香,紫米上鋪滿了椰絲,使味道更有層次。粒粒紫米口感相當煙靭,配搭上多汁嘅雞胸食落去啱啱好🥰總結:每一味餸都相當出色,絕對係我心目中泰菜排行榜既頭幾名🥰 加上成個環境都俾人好relax 嘅感覺,真心推薦🤤

海鮮.羅望籽汁.金邊粉 $178

嫩滑雞胸.竹筒紫米飯.蔥辣汁 $168

• 嫩滑雞胸.竹筒紫米飯.蔥辣汁
  • 海鮮.羅望籽汁.金邊粉
2021-11-04 62 瀏覽
細妹一家都係住晌將軍澳,佢介紹我一間好好食的新式泰國菜,位置唔係太近地鐵站,但係好有特式好有Feel,除咗有室內普通坐位和特式卡坐,仲有室外園林位,吹著微風悠閒自在,室內特式卡坐打卡最適合不過,坐得好舒服! 特別一讚店員好殷勤招呼,好有禮貌! 睇得出廚師好有heart,擺碟好靚,食材好新鮮,特別鍾意阿拉斯加蟹腳,配上魚籽一齊食,好滋味!另外甜品都好有心思,好有藝術感,帶到比人好開心的感覺,味道亦係我喜歡的,果然係色香味俱全,細妹無介紹錯! 頭盤-天使紅蝦刺身.泰辣汁 頭盤-焗蜆.香茅.檸檬葉 沙律-炒雜菜.飛天 主菜-阿拉斯加蟹腳.甲拋葉.申麵 甜品-法國72%情濃朱古力撻.什莓脆脆

特別一讚店員好殷勤招呼,好有禮貌!

頭盤-天使紅蝦刺身.泰辣汁

頭盤-焗蜆.香茅.檸檬葉

沙律-炒雜菜.飛天

主菜-阿拉斯加蟹腳.甲拋葉.申麵

甜品-法國72%情濃朱古力撻.什莓脆脆
2021-11-04 50 瀏覽
靜靜地坐在海邊吹吹海風, 將軍澳海濱長廊真舒服 , 海旁的屋苑也開了不少餐廳, 最近新開了一間泰國菜, 充滿外國風情, 就像置身泰國小島。天使紅蝦 刺身珍寶size天使紅蝦, 肉質爽口彈牙又鮮甜, 鮮紅色的紅蝦像寶石般的吸引, 正宗泰國 酸辣醬汁, 提醒蝦肉鮮味。 再睇實蘊含著另外一個寶藏, 非常好吃的青芒果沙律,多汁又清爽。炒飛天雜菜同出面嘅炒雜菜好唔同 ,選料都是比較特別和有益, 秋葵、粟米心、意大利 翠玉瓜、 羽衣甘藍、甘荀。 包括了幾款superfood。 而且鑊氣十足, 香香辣辣 帶有一點點的魚露味。漬鮑魚。雜菜絲。蔥油申麵鮑魚爽口彈牙, 而且有三隻咁多, 雜菜絲清新爽口, 配搭彈牙的申面, 是不錯的選擇。 蔥油味道突出, 唔需要加其他醬料申面已經好好食。西班牙豬肋骨豬肋骨鮮味十足, 肉質 軟骨鬆嫩, 沒有一點點的黏膩感覺, 加上大量泰國香料, 鹹辣到十足,。班蘭蛋糕甜品 非常出色, 充滿層次的斑蘭蛋糕, 首先是彈牙的斑蘭西米, 然後是一層鬆軟的斑蘭蛋糕, 再來是一層濃郁的椰子 奶凍, 最底一層是 再三回味無窮的班蘭蛋糕。 再加上新鮮的芒果和芒果雪葩, 非常完美的配搭。

天使紅蝦 刺身

炒飛天雜菜

漬鮑魚。雜菜絲。蔥油申麵

西班牙豬肋骨

班蘭蛋糕

2021-11-04 50 瀏覽
燒prime 美國西冷·扒雜菇·蒜鹽醬 $228黑色大煲上台,煲底有炭,有別於平時用碟上,幾有創意,啱晒打卡影相,店員告知西冷三成熟,可以自己控制生熟度,再燒下,加上蒜蓉醬都不錯,唔會蓋過牛肉的香味。冰島比目魚·檸檬香茅焗·紙包魚$188用牛油紙密封焗,保留食材的營養和原汁原味,比目魚相當嫩滑,檸檬汁能讓整道菜嚐起來更加鮮,伴碟配菜用了西蘭花、粟米仔、甜椒、紅蘿蔔,牛油紙底部滿滿都是魚及蔬菜的精華。每個Brunch都包一杯飲品,可以揀咖啡、檸檬水或汽水。
燒prime 美國西冷·扒雜菇·蒜鹽醬 $228

冰島比目魚·檸檬香茅焗·紙包魚$188

每個Brunch都包一杯飲品,可以揀咖啡、檸檬水或汽水。

平時週末都會去澳南海岸嗰邊食brunch,今日去左將軍澳CAPRI嗰邊,睇吓有冇新餐廳,結果俾我發現呢間泰國fusion餐廳,一到門口就被餐廳入面一樣東西吸引我,我不假思索就入咗餐廳🤩呢個鞦韆梳化就係吸引我既地方,坐得特別舒服😍😍餐廳既brunch同樣吸引,餐廳主打泰國fusion菜,所以餐牌上冇傳統嘅泰國菜,取而代之嘅係加入泰國元素嘅西餐,仲有甜品Omakase。- 燒PRIME美國西冷.扒什菇.蒜鹽醬上菜時候見到一個黑色砂煲,令我以為上錯菜😝。一打開先知餐廳用炭燒既方式烹調,令西冷扒帶一股獨特炭烤香🤙🏻。另外餐廳仲配上蒜鹽醬,賣相有啲似薯蓉,結果自己食咗一啖發覺好鹹🤣。反而西冷扒沾上蒜鹽醬令肉味更突出。- 自家製三色班戟.鮮果海鹽忌廉.營養脆棒🧺餐廳用左巨型竹籃呈上食物,竹籃加上竹菜代表夏天,充滿泰國風情。三片班㦸差唔多有我塊面咁大👨🏽‍🦰,口感鬆軟,加上蜜糖即係經典組合🤩。班戟上面放滿各款生果粒包括士多啤梨、青提子、藍莓等等。不過我哋可能影相影得太耐,營養脆棒稔左少少😢另外Brunch Set免費包一杯咖啡或汽水,我哋一樣選擇咖啡。炭燒PRIME美國西冷有驚喜,份量好足,整體環境

呢個鞦韆梳化就係吸引我既地方,坐得特別舒服😍😍

- 燒PRIME美國西冷.扒什菇.蒜鹽醬
燒PRIME美國西冷.扒什菇.蒜鹽醬

- 自家製三色班戟.鮮果海鹽忌廉.營養脆棒🧺
自家製三色班戟.鮮果海鹽忌廉.營養脆棒

炭燒PRIME美國西冷有驚喜,份量好足,整體環境休閒舒服,以後將軍澳食lunch可以考慮ReDivine!
2021-10-24
燒PRIME美國西冷.扒什菇.蒜鹽醬
自家製三色班戟.鮮果海鹽忌廉.營養脆棒
2021-11-03 43 瀏覽
今日放假黎到將軍澳海傍想搵個地方放鬆下🤩,見呢間新開嘅餐廳環境好正就即刻黎試下啦🥳.海鮮金邊粉 $178呢個金邊粉好足料有好幾種唔同海鮮😍,青口、蝦球、魷魚、八爪魚,而且配上泰式嘅醬汁😎,食落更加有風味🔥.雞胸紫米飯 $168呢個菜式淨係賣相已經夠曬吸引😝,而且紫米飯用木桶裝住更加特別😌,雞胸塊皮煎得好夠香脆,而且肉質都好細嫩😜,醬汁方面亦都幾好味,有少少辣更加吸引😙.飲品:即磨咖啡+可樂特別想讚一讚杯咖啡☕️,口感上好夠細滑,味道亦都好香濃😋,連比較少飲咖啡嘅我都好滿意❤️
海鮮金邊粉 $178
雞胸紫米飯 $168
飲品:即磨咖啡+可樂
午餐
2021-10-30 59 瀏覽
呢日壽將軍澳探朋友,我地去左呢間新開既餐廳食dinner。餐廳既環境超好,仲有好有feel既吊椅,打卡一流。打開餐牌,見到都有好多選擇。我地點左紐西蘭羊架,呢個羊架既顏色望落去好粉嫩,係因為佢係用slow cook既方法去處理,可以保持佢最嫩滑既口感。食落去竟然冇羶味,配埋新鮮既沙律菜同埋芝士,仲有無花果同果仁,超豐富。另外仲有蔥拌申麵,食呢個麵有啲似食撈起既感覺,好好意頭,將啲粗麵、雜菜絲同埋漬鮑魚撈埋一齊食,係泰式mix中式既fusion菜啊!前菜都唔錯。仲有精緻又好味既甜品。
呢日壽將軍澳探朋友,我地去左呢間新開既餐廳食dinner。
餐廳既環境超好,仲有好有feel既吊椅,打卡一流。
打開餐牌,見到都有好多選擇。

前菜都唔錯。
仲有精緻又好味既甜品
2021-10-28 128 瀏覽
前幾日趁住星期六同屋企人去將軍澳海邊行吓,行行吓有啲肚餓,見到呢度有間新開嘅泰式同西式fusion餐廳,環境幾靚,就入嚟食個飯。燒PRIME美國西冷•扒什菇•蒜鹽醬$228呢份西冷用成個煲上,揭開蓋會見到有個網,上面放住西冷同雜菜,底下有堆炭喺度燒緊。店員話本身西冷會預設燒咗三成熟,如果想熟啲,只要繼續俾佢喺塊網上面燒,就可以去到自己想要嘅熟度。西冷嘅肉味好濃郁,炭燒出黎嘅亦都特別香,好好食。冰島比目魚•檸檬香茅焗•紙包魚$188紙包嘅比目魚都係第一次食,比目魚嘅魚肉好滑好滑,檸檬香茅味嘅醬汁同比目魚亦都好夾,可以食得出比目魚嘅鮮味。旁邊亦都有啲雜菇雜菜可以食,份量都幾大,食得幾飽。每個餐都包一杯汽水或者咖啡。想讚下呢度隻咖啡杯好靚,咖啡味亦都幾香濃。斑蘭蛋糕$98最後叫返份甜品,呢份斑斕蛋糕擺設都好靚,蛋糕本身都有啲椰香味,好好味,又唔會太甜。旁邊仲有好清甜嘅芒果同埋清香嘅柚子雪葩,整體黎講呢份甜品都算係一份清新嘅甜品,幾值得一試。特別一讚呢度嘅服務幾好,因為前兩日開始天氣轉涼,店員特登提供暖水俾我哋飲,幾貼心。

燒PRIME美國西冷•扒什菇•蒜鹽醬$228

冰島比目魚•檸檬香茅焗•紙包魚$188

斑蘭蛋糕$98

2021-10-23
午餐
2021-10-26 68 瀏覽
將軍澳南愈來愈多新餐廳,今晚同老婆兩個人撐枱腳,揀咗呢間好似幾正嘅Fusion西餐廳。.前菜先叫左「油甘魚他他.明太子.紫菜脆脆$138」,唔知以為自己食緊日本餐,將日本食材融合西式煮法,粒粒油甘魚混上明太子,再加上夠晒脆既紫菜好開胃。.主菜叫左「緬甸野生紅腳巨虎蝦饅頭多士$298」同「西班牙豬肋骨.小火山$238」,呢隻緬甸野生紅腳巨虎蝦一直都聽過佢既大名,果然不令我失望,肉質肥美而味道鮮甜,虎蝦好適合要黎燒,蝦肉鮮嫩外脆多汁。另一道菜,西班牙豬肋骨現上泰式沙律,酸酸甜甜好特別又好食。.甜品既「法國72%情濃朱古力撻.雜莓脆脆 $108」老婆好鍾意食,本身賣相已經好靚,加上朱古力撻好濃味但唔好膩,配埋雜莓脆脆夠晒fresh.