2024-01-12 52 瀏覽
想系中環揾間有市區夜景既西餐廳,#Quiero Más 系一個唔錯選擇,餐廳除左靠近地鐵站外。並位於中環威靈頓廣場M88頂樓,擁有開揚景觀,仲有天台區位置,半山璀璨夜景盡收眼底!清風吹過黎真係好舒服,而Weekend仲會有表演,好有氣氛!呢度除左晚餐外,呢度週末提供Brunch Menu,任食西班牙乳豬等。酒吧區更有調酒師坐陣,炮製多款 Cocktail、Mocktail啱曬打卡。仲有吧枱,梳化位,四人座,適合情侣或家庭聚會。入座後隨即送上小食,麵包上加上火腿、番茄粒,來暖暖場。✨Impossible Sliders-HK$88以二小件Mini-burger上碟,賣相可愛迷人,黑色漢堡包皮,中間夾住植物肉,味道一流。✨Iberico Paletilla Ham 36-month 30g-HK$23836個月的風乾黑毛豬火腿,味道油香四溢,滿口鹹香,就咁食都已經好好味,再配上新鮮蕃茄脆多士,系西班牙晚餐既最佳前菜!。✨Suckling Pig-HK$288烤乳豬外皮香脆,配菜有炸青椒同薯仔溶,醬汁配搭蕃薯泥甜甜地,平衡左整道菜的口感和風味。 果然係招牌菜。✨𝐃𝐫𝐲-𝐚𝐠𝐞𝐝 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮
入座後隨即送上小食,麵包上加上火腿、番茄粒,來暖暖場。
Impossible Sliders-HK$88
Suckling Pig-HK$288
✨𝐃𝐫𝐲-𝐚𝐠𝐞𝐝 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 150g -HK$268
肉眼扒叫咗medium well,上碟已切開一件件。肉質好粉嫩,入口雖有少少筋位但唔會好韌,配菜有焗香薯蓉,牛味香溢豐富。
Churros with chocolate dip and vanilla ice-cream-HK$98
甜品必叫西班牙油炸鬼,油炸鬼炸得香脆通透,沾滿玉桂粉同埋砂糖,同朱古力醬是絕配。
Chocolate lava cake with Banana and Caramel ice cream-HK$108
切開隨即流出香濃朱古力漿, 作為朱古力控好欣賞帶點香蕉味,再配埋朱古力雪糕一熱一凍擺入口,有種冰火感覺。
QM colada-HK$88
入口清涼爽口。
Cranberry Juice-HK$68
整體嚟講,餐廳環境好chill、好舒服,不論室內或室外都好有feel👍🏻
2024-01-11 57 瀏覽
今日happy Friday去左中環樓上restaurant and bar食好西,Quieor Mas 係蘭桂坊個度,係頂樓加天台,我地坐左係天台度,係中環既石屎森林度呼吸清新空氣感覺格外不同我地叫左個Festive Tasting Menu,有冷盤、小食、主食同甜品~冷盤係西班牙火腿配蕃茄多士,同埋油金魚刺身西班牙火腿食克齒甲留香、油金魚刺身配上清甜醬汁,好清新蒜香蝦多士及松露芝士多士蒜香蝦好大隻,蝦爽口又甜,松露芝士多士夠晒邪惡西班牙乳豬乳豬好鬆脆仲要一D都唔肥,好有驚喜,好好食!西班牙海鮮飯有好多海鮮既正宗西班牙海鮮飯,好好食紅鲷魚魚肉好嫩好好食!芝士蛋糕最後食芝士蛋糕配紅桑子雪芭,完美既終結

冷盤係西班牙火腿配蕃茄多士,同埋油金魚刺身
西班牙火腿食克齒甲留香、油金魚刺身配上清甜醬汁,好清新

蒜香蝦多士及松露芝士多士
蒜香蝦好大隻,蝦爽口又甜,松露芝士多士夠晒邪惡

西班牙乳豬
乳豬好鬆脆仲要一D都唔肥,好有驚喜,好好食!

西班牙海鮮飯
有好多海鮮既正宗西班牙海鮮飯,好好食

紅鲷魚
魚肉好嫩好好食!

芝士蛋糕
最後食芝士蛋糕配紅桑子雪芭,完美既終結
2024-01-10 49 瀏覽
☆ 𝙌𝙪𝙞𝙚𝙧𝙤 𝙈á𝙨中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 20樓✦ WEEKEND BRUNCH呢個Brunch有3個價錢,可以就住自己想食d咩黎選擇,我就揀左咩都有得食嗰個,真係好豐富,有Cold cuts、冷Tapas、熱Tapas、任食西班牙乳豬、西班牙海鮮飯,最後仲有甜品真係勁豐富,食完全日都唔洗再食野XD好!講下d食物先,cold cuts有芝士仲有3款ham,咸香惹味好開胃,之後嘅冷tapas我特別鍾意個帶子,鮮甜得黎配埋個牛油果醬,個味道好rich,熱嘅tapas我2款都唔鍾意!大蝦無論點整都咁好食,松露芝士bikini勁邪惡但又食唔停口(〃ω〃)之後就到乳豬,塊皮脆到傻d肉又勁嫩,睇住師傅可以輕鬆用碟就可以切件就知,食落仲無乜肥膏,真係勁好食!其實食到呢位都已經好飽,不過見到個飯咁吸引又忍唔住繼續食,店員好好會幫手mix同分,可能因為落左檸檬汁所以食落唔會好流,味道都唔錯呀。最後仲有Churros同Cheesecake,食埋甜品真係超級極之大滿足啦!✦ 2 HOURS FREE FLOW PACKAGESFree flow有2個價錢,我揀左平d嗰個,因為都已經好多選
☆ 𝙌𝙪𝙞𝙚𝙧𝙤 𝙈á𝙨
中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 20樓

✦ WEEKEND BRUNCH

✦ 2 HOURS FREE FLOW PACKAGES
Free flow有2個價錢,我揀左平d嗰個,因為都已經好多選擇,有紅白酒、Sangria、Prosecco、Gin Tonic,我呢個酒鬼全部都試晒(〃ω〃) Prosecco好飲,Sangria紅比白好,Gin Tonic隻夢幻紫又靚又好飲,咁多野揀都係$198我諗唔到原因唔加埋✌︎(’ω‘✌︎ )
2024-01-10 46 瀏覽
地中海餐廳Quiero Más位於中環威靈頓街M88大廈頂層20樓連天台,有落地玻璃,景緻開揚舒適~喺2023年最尾一日去嘆返個Brunch Set 🍴星期六日有個 brunch menu🆓可以任食 乳豬 同 表演🆓💰☀️𝕎𝕖𝕖𝕜𝕖𝕟𝕕 𝔹𝕣𝕦𝕟𝕔𝕙 $𝟜𝟝𝟠/𝕡𝕡 包任食乳豬🐷// Tapas // 有7款,其中2款要另加費用~🔹番茄肉、芝空、橄欖🫒現上脆麵包~🔹牛扒他他 無腥軟綿,配上甜麵包幾好味~🔹4隻中蝦有蒜辣味~彈牙惹味~🔹帶子刺身伴有香滑嘅牛油果同開胃嘅檸檬草醬汁~🔹松露芝士三文治襯熱食又脆又香郁~🇪🇸ALL YOU CAN EAT…THE SPANISH WAY🇪🇸QM Suckling pig, pumpkin purée, roast potatoes, jus 🐷廚師用碟就可以輕鬆切開脆豬,可見乳豬皮十分薄脆、肉又嫩滑多汁!💦然後職員會附上4款醬汁=4個不同國家口味~但我還提喜歡原汁原味的~ 🥘 PAELLA(Minimum 2 persons)Barcelona Seafood paella底部嘅飯脆口有焦香,有蝦、貽貝、蛤蜊同一勺大蒜蒜泥蛋黃醬,整體好juicy

喺2023年最尾一日去嘆返個Brunch Set 🍴

星期六日有個 brunch menu
🆓可以任食 乳豬 同 表演🆓

// Tapas // 有7款,其中2款要另加費用~

🔹番茄肉、芝空、橄欖🫒現上脆麵包~
🔹牛扒他他 無腥軟綿,配上甜麵包幾好味~
🔹4隻中蝦有蒜辣味~彈牙惹味~
🔹帶子刺身伴有香滑嘅牛油果同開胃嘅檸檬草醬汁~
🔹松露芝士三文治襯熱食又脆又香郁~

然後職員會附上4款醬汁=4個不同國家口味~
但我還提喜歡原汁原味的~

🥘 PAELLA(Minimum 2 persons)
Barcelona Seafood paella
底部嘅飯脆口有焦香,有蝦、貽貝、蛤蜊同一勺大蒜蒜泥蛋黃醬,整體好juicy偏咸香~

🍰 A SWEET FINALE
甜品有脆脆嘅迷你油炸鬼同cheesecake~

另外有「 Boozy Brunch 2 Hours Free Flow Packages $198pp / $248pp 」

我地唔想飲太多,所以每人嗌咗杯Mocktails就算~

🍹Virgin Sangria $98
呢個Mixed Fruits有加埋西瓜汁~再加薄荷同Sparkling Water,所以幾fresh~

🍸Lychee Green $98
呢個味似荔枝氣水~

佢仲有Rooftop架!夜間上去飲下野應該幾好feel~ 有時仲會搞party添!

2023-12-31
在繁忙的都市中,享受一頓悠閒的Brunch是一種奢侈。而在我最近的體驗中,我發現了一家令人驚喜的西班牙餐廳Quiero Más,星期六日有brunch menu,可以任食乳豬,天台有露天小型酒吧看表演,這裡不僅提供美味的食物,更能讓客人沉浸在西班牙文化的氛圍中。一踏進這家西班牙餐廳,我立刻被它迷人的環境所吸引。墻上掛著色彩繽紛的西班牙畫作,充滿南國風情。音樂輕輕地漂浮在空氣中,讓人感受到西班牙的悠閒和熱情。而我們點了$458/1人的套餐:Tapas, Paella, All you Can Eat Suckling Pug, Dessert,十分豐富!首先是一盤西班牙冷盤,其中包含了冷切火腿和芝士,搭配著水晶番茄麵包。這道菜以其豐富的風味和質感,是一個絕佳的開胃菜。接下來是扇貝酸橙腌魚片,搭配著酪梨慕斯和青蔥香茅醬汁。這道菜以其清爽的口感和豐富的風味而受到讚賞。扇貝的鮮味與酪梨慕斯和醬汁的搭配非常搭配。接下來是牛肉他他,這是一道用切碎的生牛肉製成的菜餚。牛肉他他搭配著各式調味料和配料,例如洋蔥、蛋黃醬和酸黃瓜等,口感鮮美獨特。再來是完美粉嫩的辣椒蒜蝦。這道菜以辣椒和大蒜為主要調味料,搭

再來是完美粉嫩的辣椒蒜蝦。這道菜以辣椒和大蒜為主要調味料,搭配著鮮嫩的蝦肉。這道菜的辣味和蒜香結合在一起,營造出一種獨特的風味。

松露和芝士三明治以其奢華的松露風味和芝士的香濃口感而聞名。這是一道既簡單又美味的菜餚,結合了松露和芝士的經典配對。

西班牙乳豬經過專業師傅的處理和烹飪,皮膚呈現出金黃色的脆皮,微微凹凸的紋路展現出獨特的質感。乳豬採用炭火烤製,確保肉質保持鮮嫩多汁,並賦予獨特的煙燻香氣。乳豬質地柔軟,入口即化,讓人陶醉。脆皮的外層提供了一種令人上癮的口感,破碎時發出清脆的聲音,味道十分濃郁,讓人回味無窮。

巴塞羅那海鮮飯是一道西班牙的招牌菜!當中使用了各種新鮮的海鮮,如蝦、蚌等,搭配著番紅花調味的米飯,燉煮而成,海鮮風味豐富,米飯口感一流。

接下來是巴斯克燒芝士蛋糕,搭配著覆盆子醬。它具有濃郁的芝士味道和柔滑的質地,外層稍微燒焦,內部保持著輕盈的口感。搭配著酸甜的覆盆子醬,這道蛋糕絕對是一個令人愉悅的享受。

最後是西班牙甜點中的經典之一:Churro配巧克力沾醬。Churro以其金黃酥脆的外皮和蓬鬆的內部而聞名,與濃郁的巧克力沾醬一起享用,這種組合給人一種甜蜜的滿足感。

這些西班牙風味的菜餚結合了不同的口味和質感,展示了西班牙獨特的美食文化。無論是開胃菜還是主菜,這些菜餚都讓人垂涎欲滴,值得一試。

Quiero Más

地址:中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 20樓
2024-01-08 97 瀏覽
#中環地膽 今次去Quiero Más 品嚐西班牙菜!地點位於威靈頓街M88大廈20樓連天台,餐牌主打西班牙及地中海菜,有招牌乳豬、cold cuts、tapas等,weekend brunch可揀all you can eat,有無限添加招牌乳豬同有現場有表演睇;以異地風格裝潢,落地玻璃境觀開揚,坐得舒服!🍽️Weekend Brunch $458/位 (all you can eat 任食乳豬) ~Tapas Time~🧀Spanish cold cuts拼盤配搭芝士及脆脆蕃茄麵包:分量大超豐盛,凍肉種類多,包括濃郁嘅伊比利亞火腿,脆脆蕃茄麵包用上新鮮成熟蕃茄及橄欖調味,香脆可口!🥩Steak Tartare:牛扒他他肉味香濃,口感綿密細膩,配上面包一齊食好夾!🍤辣Chili-garlic prawns ajillo:大隻多汁嘅蝦浸泡喺美味嘅橄欖油同蒜香醬汁裡;蝦肉爽甜又惹味!🐚帶子刺身:鮮味十足嘅帶子刺身,伴左酸中帶甜嘅嘅醬汁,底層有香滑嘅牛油果,開胃之選!🥪松露芝士三文治:烤到外脆內軟嘅松露芝士三文治,香氣撲鼻,口感酥化!🐖ALL YOU CAN EAT THE SPANISH

~Tapas Time~

🐖ALL YOU CAN EAT THE SPANISH WAY🇪🇸
招牌菜乳豬,配南瓜蓉、烤薯仔同醬汁:肉質細嫩,肉汁滿滿,烤得皮薄脆,店員輕鬆用碟就將乳豬切開!果然係招牌菜!

🥘PAELLA / Barcelona Seafood paella 2位起
巴塞羅那海鮮飯:豐富嘅一鍋,有蜆肉、大蝦同青口等配菜,飯粒煙韌有嚼勁,咸香味濃!

🍮🍰芝士蛋糕及Churros, 兩款都咁好味!大滿足!

Quiero Más
📍中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 20樓
  • 乳豬
之前都有去過這間位係中環的樓上西班牙菜餐廳晚餐,餐廳環境同食物質素都不錯。餐廳設有室內、室外座位,有多款西班牙菜選擇,重有多款不同酒精飲品。另外,重有天台位置打卡一流。得知最近餐廳推出的週末brunch有我最愛的西班牙乳豬仼食,忍不住即刻去品嘗一下。.✨Weekend Brunch Set🍽️Tapas、Paella(min. 2pp) 、All you can eat suckling pig、Dessert $458/位價錢由$298起,有3個Set選擇。我地就揀左最貴$458Set,款式好多好豐富。.🔹Tapas:.▪️Plate of Spanish cold cuts & cheese with crystal tomato bread西班牙冷盤火腿味道咸香,配上芝士🧀和水晶番茄麵包更美味。.▪️Steak tartare牛肉他他🐮味道鮮美,肉質細嫩。.▪️Perfectly Pink-ish, chili-garlic prawns "ajillo"蒜蓉蝦🦐肉質結實爽彈,味道鮮甜,配上蒜蓉更惹味。.▪️Scallop ceviche, avocado mousse, shallot-

✨Weekend Brunch Set🍽️
🔹Tapas:
西班牙冷盤火腿味道咸香,配上芝士🧀和水晶番茄麵包更美味。

▪️Steak tartare
牛肉他他🐮味道鮮美,肉質細嫩。

蒜蓉蝦🦐肉質結實爽彈,味道鮮甜,配上蒜蓉更惹味。

▪️Scallop ceviche, avocado mousse, shallot-lemongrass vinaigrette
帶子刺身雪白嫩滑,味道甜甜,配上🥑牛油果和Lemongrass醬汁,令味道更提升。

▪️Truffle & cheese bikini
平時一定會點的🥪黑松露芝士三文治,依舊很美味,芝士、黑松露味道都好濃郁。

🔹ALL YOU CAN EAT...THE SPANISH WAY
▪️QM Suckling pig, pumpkin puree, roast potatoes, jus
乳豬🐷新鮮即整,外皮好香脆,肉質鮮嫩又多汁,肥瘦適中,而且重可以仼食,絕對係回本之選,十分推薦。

🔹PAELLA
▪️Barcelona Seafood paella
主食又點得🍚西班牙海鮮飯,每粒飯都沾滿醬汁和海鮮鮮味,而且海鮮份量都不少,入面有新鮮的🦐蝦、蜆、青口。

🔹A SWEET FINALE
▪️Basque burnt cheesecake, raspberry coulis
芝士蛋糕🍰味道濃厚,口感綿密。
▪️Churros with chocolate dip
🍫新鮮即整,口感鬆化,味道香甜。

🔹MOCKTAILS
▪️Virgin Sangria $98
用葡萄汁、蘇打水整成,果味濃郁,再加入西瓜、青蘋果、柳橙、新鮮薄荷,感覺更清新
▪️Lychee Green $98
用上荔枝、薄荷、柑橘、薑汁汽水、蘇打水等整成,荔枝味好香濃清甜。

鍾意飲酒的重可以加錢有2小時無限暢飲。
午餐
2024-01-08 38 瀏覽
男友食過呢間大推,事隔一年再食保持到水準!打星星係必叫 ✨►All the Best Beef✨即係 Steak Tartare, 肉質好嫩!份量亦超多,保証每塊脆包都擺到一大堆肉😋►Pulpo a la GallegaGrilled Octopus 淋得嚟好彈牙,啖啖肉🐙底層薯蓉正喎,滑嘟嘟一定落左好多牛油🧈►Give a Flying Fig✨香煎 Goie Gras 好食到飛天🪽 鵝肝本來就香濃,apple compote 同 fresh figs 帶來絲絲甜💓!唔油膩,好清新,呢碟基本上我自私食哂 HAHAHA 🙊►Suckling Pig同出面食嘅西班牙乳豬唔同,呢度偏乾,我覺得廚師將肥豬壓扁咗嚟燒,呀婆老喇咬唔到太硬嘅野,但伴碟紅蘿蔔蓉大愛🥕►Chicken Popcorn 熱辣辣!超juicy!spicy corn dip 非常惹味,你知食完會喉嚨痛,但會繼續食🤣►Paella Barcelona✨水準之作,米飯粒粒分明又充滿香濃海鮮味,青口、大蝦、蜆好彈牙鮮甜🦐►Churros with Chocolate Dip and Vanilla Ice-cream少少硬無幻想
男友食過呢間大推,事隔一年再食保持到水準!打星星係必叫 ✨

►All the Best Beef✨

►Pulpo a la Gallega

►Give a Flying Fig✨

►Suckling Pig

►Chicken Popcorn

►Paella Barcelona✨

少少硬無幻想中咁煙靱,好彩熱辣辣加埋雪糕加返分🍨

落地玻璃望中環半山景頗開揚,裝修有韻味。雖然因為多人上菜要等耐少少,但服務唔錯,可以再食。
  • All The Best Beef
  • Paella  Barcelona
  • Give a Flying Fig
2024-01-08 32 瀏覽
之前見朋友食過位於中環嘅西班牙菜Quiero Mas都幾推薦🫶🏻今次終於有機會實測一下😎餐廳位於蘭桂坊附近,裝修好雅緻,分開酒吧區同用餐區,用餐區有落地玻璃可以望到靚靚中環夜景🌃另外仲有露天小型酒吧區,可以去happy hour chill下🍸今次就叫咗晚市tasting menu,有成7道菜,超級豐富。週末仲有得嘆brunch,可以任食乳豬同睇表演,好抵玩👏🏻👏🏻餐前小食每枱奉送開胃小食,cream cheese加上番茄、青瓜,為豐富嘅晚餐打頭陣😛😛To Start🍖Iberico Paletilla Ham 36-months火腿油潤甘香,鹹度恰到好處,加上脆卜卜酸咪咪嘅番茄多士,好經典地道嘅西班牙小食😋🐟Hamachi油甘魚幾新鮮,經醬汁稍稍醃製,清新開胃。To Warm Up🧀Signature Truffle & Cheese Bikini薄脆嘅多士夾上黑松露醬以及芝士,黑松露味香濃,芝士亦好濃郁,簡單卻邪惡嘅美味。🦐Perfectly Pink-ish一上枱已聞到好香蒜茸味,蝦肉幾大隻,肉質偏實淨,蝦頭啜到唔少甘香蝦膏。法包沾滿蒜蓉醬汁好正😋The Main Event🐷Q

餐前小食

To Start
🐟Hamachi
油甘魚幾新鮮,經醬汁稍稍醃製,清新開胃。

To Warm Up
🦐Perfectly Pink-ish

The Main Event
🐷QM Signature Suckling Pig
店員會奉上三款不同口味嘅mustard配乳豬食。乳豬皮香脆,肉質就偏瘦一啲,唔夠juicy。喜歡配菜有烤青椒🫑好解膩。如果週末嚟食brunch的話,係可以任食乳豬😏😏
🥘Signature Seafood Paella Barcelona
都係第一次食paella有店員係席前幫忙分裝👍🏻並將檸檬汁、蛋黃醬等撈勻,視覺效果更提升👀飯粒充滿海鮮精華,每啖都係濃濃海鮮味😋😋

A Sweet Finale
🍰Basque Burnt Cheesecake
甜品有最近好喜歡嘅basque cheesecake,開心❤️Cheesecake質感頗rich,芝士味香濃,細細件剛剛好,仲有清新嘅紅桑莓雪芭清一清味蕾。

🍹Quiero Mas Sangria (Blanco/Cava), Salted Sweet n’ Sour
朋友叫咗杯白酒version嘅西班牙水果酒sangria,甜甜地好易入口,酒味唔重,不過酒精濃度都唔低架🤪🤪我就叫咗杯mocktail,用蘇打水、西柚、百里香糖漿調製,杯邊沾上鹽,飲到甜、酸、鹹嘅層次。酸酸咪咪好fresh,總會聞到好香嘅百里香味🌿

🥔Dos Dias Patatas
另外單點嘅tapas,西班牙菜嘅薯仔總係令人回味😻😻薯仔片壓成塔狀,成件都係脆卜卜似餅乾,中心位則較粉糯,口感好正👍🏻點少少spicy mayo,簡單好食。

人均消費:$720
推介指數(10分為滿分):8分
2024-01-04
2024-01-03 49 瀏覽
I had the pleasure of trying some exquisite dishes. Firstly, the Paletilla ham was tender and full of flavor, making it incredibly delicious. 💕👨‍🍳The Hamachi dish combined fresh yellowtail fish with rich seasonings, resulting in a delightful taste. 🎄The Signature truffle & cheese bikini was a standout dish, featuring the harmonious combination of black truffle, cheese, and grilled bread, creating a rich and captivating flavor. 😋🐷The Suckling Pig was a succulent roasted pork with a crispy skin, o
🐷The Suckling Pig was a succulent roasted pork with a crispy skin, offering a delectable experience. 🤓
🦐The Seafood paella Barcelona was a flavorful rice dish filled with various types of seafood, providing a rich and satisfying texture.
🍰Lastly, the Mille feuille, a classic French dessert, had layers of crispy pastry with a sweet filling, making it the perfect ending to the meal.
2023-12-17
2024-01-03 41 瀏覽
再訪Quiero Más 不是沒原因,只要來過就會對她念念不忘,隔一段日子就很想再朋友來,臨近年尾又是聚餐日子, 就約朋友過來歡聚一下😎 位於中環威靈頓街, 地鐵站過來只需幾分鐘👍🏻 . 餐廳位於高層, 視野不錯, 可以觀看整個中環區,室內裝潢更不用說, 充滿時代感而且空間感十足💞 . 坐下來二話不說先點餐😎 Signature Tasting Menu HKD$498/位+ 10% SC . 侍應會先送上法包, 面頭放有蕃茄茸火腿 ,味道清爽👍🏻 . To Start 🔺Ibérico Paletilla Ham 36-months 36個月伊比利亞火腿,咸香味滿滿, 入口香濃美味, 再配上新鮮蕃茄粒及麵包, 味道完美👍🏻 . 🔺Hamachi 油甘魚刺身,傳統西班牙小食, 以醬汁醃製, 配襯出油甘魚的鮮味👍🏻 .🔺To Warm Up Signature Truffle & Cheese Bikini 西班牙三文治,酥脆多士, 外脆內軟, 夾著半溶化的Tetilla芝士,入口滲出濃濃的松露味👍🏻 . 🔺Perfectly Pink-ish 香蒜大蝦, 班西牙必食菜式之一, 蝦身
🔺To Warm Up Signature Truffle & Cheese Bikini 西班牙三文治,酥脆多士, 外脆內軟, 夾著半溶化的Tetilla芝士,入口滲出濃濃的松露味👍🏻 . 🔺Perfectly Pink-ish 香蒜大蝦, 班西牙必食菜式之一, 蝦身肉質爽彈,再配上熱辣辣的蒜茸, 入口微辣, 絕對惹味👍🏻 . 🔺QM Signature Suckling Pig 西班牙乳豬, 最愛之一, 外皮非常脆, 但中間肉質保持潤滑鮮嫩,再配拌碟的南瓜泥和薯菜青椒,滋味在心頭👍🏻 . The Main Event 🔺Signature Seafood Paella Barcelona 來到不可不點的西班牙海鮮飯, 材料非常豐富, 有大大蝦、青口和蜆等配料, 而且份量十足,飯身吸收了海鮮精華,每啖都充滿海鮮鮮味👍🏻
. A Sweet Finale
Basque Burnt Cheesecake
Served with Mixed berries sorbet
巴斯克軟棉香滑,入口芝士味濃郁,配上酸酸甜甜sorbet, 味道非常配搭👍🏻
💞這裡除了晚餐之外,如果想過一個悠閒週末,這裡的週末早午餐也非常吸引,除了提供西班牙冷盤小食之外,西班牙乳豬更加是任食,週末更有表演,非常熱鬧,來到可以過一個愉快週末💞
2023-12-28
蘭桂坊浪漫地中海菜So Chill Upstairs!餐廳主打地中海菜和西班牙菜, 位於中環威靈頓廣場M88頂樓, 裝修典雅, 充滿地中海格調, 環境舒適。Signature tasting menu每位$498, 食物全都是餐廳招牌, 讓你一次試匀!Iberico Paletilla ham 36-months伊比利亞黑毛豬火腿果然是高級食材, 入口充滿油香, 肉質鹹香帶有果仁味道, 配以外脆內軟盛載棉密多汁的蕃茄蓉Crystal bread, 清新又開胃。Hamachi油甘魚刺身以西班牙傳統方式醃泡, 鮮味更加提升。signature truffle & cheese bikini麵包配以香濃黑松露和芝士, 啖啖松露香,香軟可口!Perfectly pink-ish sweet prawns with chili & garlic清甜爽脆嘅大蝦, 掛上惹味蒜油, 份外滋味。Signature suckling pig乳豬皮烤得香脆, 肉質油香味美, 伴以清甜南瓜蓉和烤薯仔, 口感豐富。Signature seafood paella西班牙海鮮飯是招牌菜, 米飯吸收了蝦, 青口,
蘭桂坊浪漫地中海菜So Chill Upstairs!

Hamachi
油甘魚刺身以西班牙傳統方式醃泡, 鮮味更加提升。

麵包配以香濃黑松露和芝士, 啖啖松露香,香軟可口!

清甜爽脆嘅大蝦, 掛上惹味蒜油, 份外滋味。

Signature suckling pig

Signature seafood paella
西班牙海鮮飯是招牌菜, 米飯吸收了蝦, 青口, 大蜆等海鮮鮮甜, 飯粒乾爽美味。

Mille - feville
薄脆片夾着甜甜嘅雲呢拿吉士, 甜度適中, 加上酸甜雜莓, 是完美句號的甜品

Iberico tenderloin, 肉質鮮嫩, 肉汁豐富, 令人回味。

2023-12-30 53 瀏覽
呢日黎到位於中環M88既Quiero Más食Brunch,佢地既Weekend Brunch Set有3款選擇, 分別係$458/pp (Tapas、Paella(min. 2pp)、All you can eat suckling pig、Dessert); $398/pp (Tapas、All you can eat suckling pig、Dessert); $298/pp (Tapas、Dessert)🥳建議大家一定要揀任食乳豬,真係好好味!🤗佢地仲有個天台區,打卡都好靚!而且Weekend黎到仲會有表演,好有氣氛!今次揀左$458 menu,可以試多啲唔同款😋💫 Tapas Time超豐富~包括左Spanish Cold Cuts with Cheese + Crystal tomato bread、Steak Tartare、Perfectly Pink-ish, chili-garlic prawns “ajillo”、Scallop ceviche, avocado mousse, shallot-lemongrass vinaigrette同Truffle&Che

今次揀左$458 menu,可以試多啲唔同款😋
💫 Tapas Time
超豐富~包括左Spanish Cold Cuts with Cheese + Crystal tomato bread、Steak Tartare、Perfectly Pink-ish, chili-garlic prawns “ajillo”、Scallop ceviche, avocado mousse, shallot-lemongrass vinaigrette同Truffle&Cheese Bikini

三款Cold cuts味道濃郁帶咸香,配搭芝士同蕃茄麵包又唔會好有膩感😛牛肉他他肉質細緻、味道鮮甜。鮮嫩甜美既帶子刺身配搭Creamy既牛油果醬同微酸既Lemongrass醬汁,幾開胃。😚兩款熱食係蒜蓉蝦配法包🥖同黑松露芝士三文治🧀海蝦肉質結實鮮甜、配搭蒜蓉汁更惹味,亦可以用法包沾醬同食,味道更佳。黑松露芝士三文治就一定要趁熱食🤣芝士呈現拉絲感、黑松露味道亦十分濃郁!配搭香脆既麵包都好味~

💫 All You Can Eat...The Spanish Way
黎到重頭戲-乳豬😝一切落去已經卜卜聲勁香脆😆乳豬皮好薄脆☺乳豬肉好細嫩、咸香適中、入口即化😍外脆內嫩、滿滿既肉汁!只用海鹽簡單提味已經好好味!大推!

💫 Barcelona Seafood Paella (Min. 2pp)
西班牙海鮮飯以鐵盤盛裝,店員會幫忙分碟,第一啖食落去就有滿滿既檸檬香氣,味道好清爽~而且海鮮份量都多,有海蝦🦐、蜆同青口🦪,味道鮮美

💫

Basque burnt cheesecake, Raspberry coulis / Churros with chocolate dip
甜品可以揀Cheesecake/Churros,各揀一個可以試哂😝Churros係即炸,好鬆化~外甜脆內軟!Cheesecake係較結實既質感,上面加有朱古力脆皮同紅莓醬

2023-12-27 23 瀏覽
放假去食咗呢度嘅Festive Tasting Menu,好豐富,價錢合理,呢度最signature嘅食物都食到!我哋仲加咗$198 要埋wine paring,好開心呀!一開始先食油甘魚,西班牙煮法,味道好清新。另外仲有蕃茄多士配Iberia ham,36個月嘅火腿鹹香十足,油香亦豐富,配酒飲一流。Truffle & cheese bikini比較飽肚,tasting menu一人一件👍🏻。Chilli Garlic prawn 煮得好好食,個醬汁好香,配蒜蓉包食very good!雖然每樣嘢細細件,但食吓食吓都幾飽!主菜係西班牙乳豬同埋海鮮飯,食肉獸就比較鍾意乳豬,皮脆肉嫩,非常推介。海鮮飯比較濃味,一路食一路飲番杯白酒就啱啱好。甜品有churros 同芝士蛋糕🧁食飽飽,開心過聖誕☺️

我哋仲加咗$198 要埋wine paring,好開心呀!

一開始先食油甘魚,西班牙煮法,味道好清新。

雖然每樣嘢細細件,但食吓食吓都幾飽!

甜品有churros 同芝士蛋糕🧁

食飽飽,開心過聖誕☺️

2023-12-23
慶祝紀念
聖誕節
  • Perfectly Pink-ish
  • Hamachi
2023-12-27 36 瀏覽
近期愛上食西班牙菜 又同男朋友撐下枱腳😆今次揀咗一間中環樓上餐廳 全部都係外籍員工 枱與枱間空間感足夠 令客人喺寸金尺土中亦享有私人空間 餐廳中間係bar枱 可欣賞調酒師調酒過程透過落地大玻璃 可以望到中環商廈夜景環境高雅有氣氛 令人對呢餐飯亦充滿期待🤩******************************食物s:🥖Welcome Snack🍅蕃茄蓉嘅鮮甜味配上鹹香嘅香腸以香脆嘅麵包送服 整體配搭得宜🐂Steak Tartare突出牛肉嘅鮮嫩味道突出麵包非常鬆軟 滿滿牛油香味兩者配搭一齊食就最滋味🧀Signature Truffle & Cheese Bikini私心大愛嘅一款菜式 果然係signature❣️外皮煎至金黃香脆卻依然鬆軟香濃嘅松露香味同芝士味令人垂涎三尺🤤芝士軟滑微暖可拉絲🧀 配搭松露嘅香氣 完全係冇得輸 唸唔到唔點佢嘅理由😆🍔Impossible Sliders 賣相精緻可愛嘅植物肉迷你竹炭漢堡估唔到味道都唔會比平時食嘅肉差😝而且肉汁好多 健康又美味❣️🐖QM Signature Suckling Pig西班牙乳豬烤至外皮酥脆 內裡肉質依然嫩滑 充滿肉汁伴碟有南瓜蓉
近期愛上食西班牙菜 又同男朋友撐下枱腳😆

西班牙乳豬烤至外皮酥脆
內裡肉質依然嫩滑 充滿肉汁
伴碟有南瓜蓉同烤焗蔬菜

🥘Chicken Paella
因為最近皮膚敏感 同佢哋嘅Seafood paella無緣🥲
於是我哋揀咗Chicken paella🐔

令人忍唔住一啖接一啖咁食😝
配上清新嘅雜莓雪葩🫐 味道酸甜可以解膩

🍷Virgin Sangria
唔太識飲酒嘅朋友仔 都可以有多款Mocktails揀
呢杯“酒”用雜果、提子汁同Sparkling water製成
賣相都飲飲緊紅酒 呃得下人㗎😆

🍷Quiero Más Sangria (Tinto)
Brandy, Red Wine, Vermouth Rosso, Cointreau,
Mixed Fruits, Berries

小結:

幾位外籍店員嘅服務都好好 熱情又友善
會不斷幫我哋換碟之餘 亦會問下野食啱唔啱口味
無論係食物質素、環境定服務
成個用餐體驗感覺好好 對得起呢個價錢