2025-06-20
2025年6月4日 星期三雖然呢日一直都落住雨,不過都無阻我哋兩個放工之後去中環食飯嘅決心,因為我預約咗一間網上評價唔錯嘅西班牙餐廳,入面環境好靚,氣氛又夠浪漫,而且我哋坐嘅位置仲喺落地大玻璃隔籬,可以望到中環嘅夜景,如果天氣好嘅話,仲可以去到餐廳天台嘅部份添餐牌可以散叫或者嘗試tasting Menu ,我哋最後選擇咗tasting Menu,除咗一個價錢有六道菜性價比高之外,仲唔使煩要食乜,前菜、主菜同甜品都包齊晒,另外我哋仲叫咗Mocktail添點完餐等左一陣間食物就開始陸續送到,首先有Southern Seas – Scallop Ceviche,用左新鮮既干貝以優雅方式擺盤,搭配絲滑既牛油果慕絲同微酸既香茅醋汁,無論係視覺同味覺上都營造出清新淡雅既南洋風情,每一啖都彷彿係海風輕拂中啖嚐海洋既鮮甜之後有36-Months Ibérico Jamon with crystal tomato bread,36 個月風乾既伊比利火腿經過長時間熟成,油脂分布均勻,帶住濃郁既堅果風味搭配埋番茄麵包,番茄既自然甜味同微微酸度提升左整體層次,為濃郁既火腿增添左清新感呢兩杯mocktail分別
點完餐等左一陣間食物就開始陸續送到,首先有
呢兩杯mocktail分別係左邊QM Colada,感覺就係夏日海灘嘅味道,椰奶加埋菠蘿汁,再加埋奶油,感覺非常清新
至於右邊嘅Virgin Sangria,混合咗咁多種水果再配上薄荷同氣泡水,飲完即時覺得醒神晒,搭配枱上嘅前菜,一邊望住靚景一邊慢慢歎,完全係享受
跟住有香脆金黃嘅Ham & Cheese Croquettes,外層炸到啱啱好,睇落酥脆可口,裏面係流心咸香嘅火腿芝士餡,咬落濃郁又滿足
上面再加埋奶油醬同香草碎,配埋碟邊嘅紅椒粉同芝士粉,簡直係絕配!!
呢個係Pan-seared Foie Gras on Buttered Brioche with Fig Jam,香煎鵝肝無論視覺同味覺上都令人難忘,表面煎得微微焦糖化,呈現出金銅色澤,外酥內嫩,再一刀切落去,鵝肝柔滑如奶油,幾乎口中融化。
搭配既奶油布里歐麵包邊緣酥脆,中心鬆軟,吸收鵝肝既油脂同香氣後,變得更加香濃有層次
無花果果醬甜中帶酸,平衡左鵝肝既濃郁同油脂感
到主菜Dry-aged Wagyu Bavette with Truffle Potato Mash & Broccolini in Barolo Sauce,乾式熟成和牛橫膈膜煎至五分熟,肉質多汁細膩,油花分布均勻,帶出濃郁肉香同堅果氣息
搭配埋松露薯泥柔滑香濃、青花菜苗清爽爽脆,再由巴羅洛紅酒醬收尾,酒香濃醇,完美平衡整體風味
外觀沉穩華麗,絕對係一道視覺同味覺兼具既精緻主菜
仲有OM Signature Suckling Pig,乳豬皮層烤至晶亮酥脆,表面散發出金黃微光,宛如焦糖薄脆,輕輕一咬就脆裂作響,而內層則保有鮮嫩多汁既肉質,油脂豐盈卻不膩口
搭配既烤馬鈴薯同青椒增添左香氣同口感變化,令到成道菜更顯豐富
最後甜品係Basque Burnt Cheesecake配gelato,巴斯克焦香乳酪蛋糕外層焦糖色澤深邃,帶有輕微苦甜既炙燒風味,同內裡濃郁綿密既奶香起司形成迷人對比
一旁搭配的莓果gelato色澤鮮艷、略為融化,唔止為視覺增色,都可以用佢既酸甜果香平衡蛋糕既濃厚口感
埋單千幾蚊左右,既有浪漫既環境又有優質既食物,性價比幾高