如果想食牛扒又想食海鮮,中環蘭桂坊Porterhouse 必選之一。佢哋嘅食物除咗新鮮之外,呢度嘅環境又舒服而且服務都非常之好。 Dinning City 同匯豐卡合作嘅restaurant week, set 好左menu, 方便啲選擇困難症, 但放心個套餐通常都係挑選特色嘅食物, 而且價錢比散叫更優惠。今晚最喜歡佢嘅龍蝦湯,creamy 而且勁有鮮味。呢度嘅招牌菜牛扒冇理由唔叫,牛肉選用美國安格斯西冷,火候啱啱好,juicy 又香。豬肉香腸卷麵,呢個有驚喜,醬汁香濃原來選用松露醬, 再有牛肝菌, 食不停。

今晚最喜歡佢嘅龍蝦湯,creamy 而且勁有鮮味。
2022-10-31 261 瀏覽
位於中環蘭桂坊嘅扒房Porterhouse由意大利廚主理,同朋友喺上星期五去食晚餐,座無虛席~ 超受歡迎!前排已經試過餐廳嘅扒,所以今次主要試海鮮為主~Oyster ($288/6)生蠔口感偏爽滑,鮮嫩味美,味道無可挑剔,如果肥返少少仲滿足!Boston Lobster ($348)起初以為係原隻龍蝦,點知原來切開左幾份🤣 配上藜麥、魚子醬等,令口感更豐富。Lobster bisque ($178)店員使用器皿盛載龍蝦湯,慢慢倒進碟內,完全是視覺享受!龍蝦肉爽彈,湯頭非常濃郁,一定好足料!Mussels ($398)青口有成一公斤咁多,肉質嫰滑,非常飽滿!搭配白酒香蒜迷迭香汁,令鮮味更呈現出黎。蒜香酸種麵包香脆可口,點埋醬汁食夠曬惹味

Oyster ($288/6)

Boston Lobster ($348)

Lobster bisque ($178)

Mussels ($398)
呢間扒房位處蘭桂坊,裝潢走高檔優雅路線,情侶約會最合適不過!而餐廳逢星期一、二會推出Let’s meat套餐,包括前菜、甜品及無限供應嘅扒類。有質素、環境優美、服務態度良好絕對值得encore!△ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽△ ▽ △ ▽ △ ▽ △LET'S MEAT $598 per guestAVAILABLE ON MONDAY & TUESDAY🔹◉麵包籃bread basket◉ 🔹麵包籃內裝著酸種麵包,微酸好開胃!質地則是外脆內軟 ,籃子裡還有脆卜卜脆片~🔹◉前菜 House Selection of Four Starters for Sharing ◉🔹-蕃茄水牛芝士-煙三文魚凱撒沙律味道-炸意大利青瓜花-鯷魚香草酸種多土最喜歡鯷魚香草酸種多土,味道豐富~魚香滿溢!炸意大利青瓜花入面有芝士同埋ham,有心思又美味~🔹◉追加鵝肝無花果酸種麵包+288 starter ◉🔹這客starter相當驚艷鵝肝,大大一塊,味道極其濃味的,帶點羶香的餘韻,有後勁!油脂香氣滿溢,口感細膩,而配上無花果剛好中和鵝肝的羶香。🔹◉生蠔半打Oysters of the Day

LET'S MEAT $598 per guest
AVAILABLE ON MONDAY & TUESDAY

🔹◉麵包籃bread basket◉ 🔹
麵包籃內裝著酸種麵包,微酸好開胃!
質地則是外脆內軟 ,籃子裡還有
脆卜卜脆片~

-蕃茄水牛芝士
-煙三文魚凱撒沙律味道
-炸意大利青瓜花
-鯷魚香草酸種多土

🔹◉追加鵝肝無花果酸種麵包+288 starter ◉🔹
油脂香氣滿溢,口感細膩,而配上無花果剛好中和鵝肝的羶香。

🔹◉生蠔半打Oysters of the Day (1/2 dozens) +$198 ◉🔹
作為吃貨,只係食肉點會夠喉呢?所以我地追加咗半打生蠔愛爾蘭🇮🇪蠔,
味道鮮甜,加埋檸檬更加清新!

🔹◉意大利捲麵Casereccia (Home made Pork Sausage /Porcini/Truffle sauce) 🔹◉
麵質煙韌,配料由牛肝菌、豬肉腸,
黑松露醬混合以及芝士,質地濃稠!
雖然只是望落小小的一碟,但係味道比較濃郁,所以食少少就試到其精華所在!

🔹◉任點肉類It’s time to meat 🔹◉
接下來來到戲玉拉!任食任叫~
-豬肋骨
-羊架
-意大利豬肉腸
-澳洲安格斯側膜橫肌牛扒Skirt Steak
-牛肉眼Wagyu Ribeye
-薯條及南瓜🎃 (Side dishes)

《澳洲安格斯側膜橫肌牛扒》肉質嫩滑,忍唔住要encore叫多一次,是味蕾的享受;《和牛肉眼 》牛脂味好香濃肉質細膩,肉汁滿滿;裙肉油脂豐富,味道香濃😋;《🐏羊排》必encore,煎得好焦香,可以自選生熟度,7成熟岩岩好,內裡紅潤軟嫩,食落香氣滿溢,加埋餐廳供應的薄荷jelly,入口更清新。

🔹◉特色紐約芝士蛋糕New York Cheesecake 🔹◉
小編本身都麻麻地芝士蛋糕,但呢一款蛋糕芝士有芝士香至於,味道自然,
質地軟滑,值得一試!
2022-10-28 212 瀏覽
話說上個星期五幫朋友補足返生日,打算去埋蘭桂坊過埋個Happy Friday😛就決定喺附近搵返間靚靚餐廳食返餐生日飯!上網一搵就搵到呢間Porterhouse,無論食物以至餐廳環境都係十分之好❤️而且位置於加州大廈,食完飯一落樓就可以飲嘢啦☺️今次就同朋友坐低食下精緻嘅西餐同牛扒啦!。。🔘Ribeye, Full-blood Wagyu | Carrara, New Zealand紐西蘭400日穀飼純種和牛肉眼扒 | $378評分: 🌕🌕🌕🌕🌗評語: 真係好正😍我哋order左七成熟,本身都驚太熟會好韌,但事實證明我哋諗多左🤣一切開就見到粉嫩嘅牛肉,口感一流,牛味十分香濃!我配左Honey Mustard一齊食,即刻昇華😍。。🔘Charcuterie Selection精選冷肉拼盤 | $288評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 呢個冷肉拼盤都幾豐富😍西班牙伊比利亞火腿、法式凍鴨肝肉醬、辣肉腸、醃製火腿,全部都鹹香味十足!我用左餐廳提供嘅麵包一齊食,好食到停唔到口🤣。。🔘Fritto Misto 炸海鮮拼盤 | $268評分: 🌕🌕🌕🌗🌑評語: 炸海鮮拼盤包括左多種海鮮,例如有魷魚、虎蝦、鱈魚、帶子

紐西蘭400日穀飼純種和牛肉眼扒 | $378
評分: 🌕🌕🌕🌕🌗

🔘Charcuterie Selection
精選冷肉拼盤 | $288
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑

🔘Fritto Misto
炸海鮮拼盤 | $268
評分: 🌕🌕🌕🌗🌑
評語: 炸海鮮拼盤包括左多種海鮮,例如有魷魚、虎蝦、鱈魚、帶子、銀魚等等。拼盤會跟埋一個他他醬,同朋友坐低傾計慢慢食幾正架!

🔘Tagliolini
波士頓龍蝦寬扁意粉 | $398
評分: 🌕🌕🌕🌕🌕
評語: 絕對推介!🫶🏼 成碟都係龍蝦肉,而且我最欣賞嘅係佢哋Hand-made嘅寬扁意粉!有別於supermarket買到嘅貨色,每一條扁意粉都係沾上左龍蝦汁,爽口彈牙食落好有質感!

🔘Mac n’ Cheese
煙車打芝士焗通心粉 | $88
評分: 🌕🌕🌕🌕🌕
評語: 本身只係想嗌啲飽肚野食下,見$88就不如試下佢,點知成為左最估唔到嘅驚喜😍車打芝士味十分十分香濃,但又唔係一味得芝士味食到好濟咁。同朋友本身已經好飽,但兩個人都堅持食晒佢🤤

🔘Choco Deli | $88
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑
評語: 朱古力蛋糕味濃,側邊仲配有一球Vanilla Cream,一口蛋糕一口cream咁食,正好平衡左兩者嘅味道👍🏼

🔘Hazelnut Biscuit | $88
評分: 🌕🌕🌕🌗🌑
評語: Hazelnut Biscuit威化鬆脆,帶有淡淡嘅牛油香味。上面再灑上Mixed Berries,點埋Vanilla雪糕一齊食味道夠晒豐富!

🔻環境一流,節日慶祝就啱晒
🔻以食物質素而言性價比算係好高
🔻位置於蘭桂坊加州大廈,十分方便
推介指數: ⭐⭐⭐️⭐
▾▾Anniversary想食牛扒好多朋友都推介呢間😄環境方面都滿意 座位幾寬敞 而且唔會好嘈👍🏻 食物方面今次兩個人只係三道菜 starter pasta都滿意 可惜重頭戲塊扒就真係幾失望🥲🐙Galician Octopus $𝟐𝟖𝟎➤不敗既前菜😂‼️八爪魚根據部位分割 所以每件口感都有d唔同😜特別欣賞八爪魚以清淡嘅調味已經整得好香😄😄🍝Casereccia $𝟐𝟖𝟖➤幾特別既捲麵 食落彈牙🤪🤪呢個牛肝菌黑松露cream sauce整得幾出色‼️配埋自製豬肉腸 整體幾夾😜🐄Tenderloin (M7 Wagyu | Westholme,Australia) 𝐑𝐞𝐠𝐮𝐥𝐚𝐫 𝟏𝟎𝐨𝐳 $𝟔𝟓𝟖期望越大失望越大😢 本身對M7 和牛都有頗大期望🥹但一切嘅時候已經感覺到有少少唔對路🥲成塊牛柳肉味唔算濃 而且質地都比較乾身 稱不上嫩滑🥹同樣價錢一定有更多更好嘅選擇😵‍💫💰 $𝟕𝟓𝟎 𝘱.𝘱 (𝟐 𝚙𝚙𝚕 • 𝐝𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫)𓂀 🏃環境舒適度: 𝟜.𝟙 / 𝟝💵ℂℙ值:𝟛.𝟞 /𝟝👀回頭率:𝟛.𝟞 / 𝟝

🐙Galician Octopus $𝟐𝟖𝟎

🍝Casereccia $𝟐𝟖𝟖

💰 $𝟕𝟓𝟎 𝘱.𝘱 (𝟐 𝚙𝚙𝚕 • 𝐝𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫)
𓂀 🏃環境舒適度: 𝟜.𝟙 / 𝟝
💵ℂℙ值:𝟛.𝟞 /𝟝
👀回頭率:𝟛.𝟞 / 𝟝

🥩紐西蘭400日穀飼純種和牛肉眼扒 $378加配100g香煎鵝肝 $198伴 - 煙車打芝士焗通心粉 $88🌊煎北海道帶子 $278🐠紐西蘭三文魚他他 $228🦪即開新鮮生蠔 (半打) $288🍷🥂紅白酒各一🔸嚟到人氣中環扒房無理由唔試牛扒嘅,揀咗性價比幾高嘅紐西蘭穀飼純種和牛肉眼😋200g講緊係$378感覺上係幾抵😚餐廳完美做到我要求嘅5成熟之餘,牛扒揀咗有肥有瘦嘅位置🤓滿足到想食瘦啲嘅女仔同想食多啲油脂嘅男仔,而且仲要有唔同醬汁揀嚟做輕輕調味,整體而言食得好滿足,大推👍🏻👍🏻🔸牛扒有啲加配優惠,100g香煎鵝肝十分之油香惹味,推介大家可以加埋!而煙車打芝士焗通心粉只需$88都係好值得加配嘅,佢焗得啱啱好😚每粒通心粉都沾上濃濃芝士,食完勁飽!🔸因為預咗牛扒 + 通心粉已經會好飽,所以無叫其他主菜,反而係一開始食咗三款前菜😎最鍾意係煎北海道帶子,帶子微煎外層,做到啱啱好嘅口感,入面仲係好嫰滑,加埋香梨蓉一齊食,味道層次都唔錯😍三文魚他他係配上牛油果、蘆筍、番茄等等,中和咗三文魚嘅微腥,令到入口味道一流,都係好好嘅選擇🥰
🥩紐西蘭400日穀飼純種和牛肉眼扒 $378
加配100g香煎鵝肝 $198
伴 - 煙車打芝士焗通心粉 $88

🌊煎北海道帶子 $278
🐠紐西蘭三文魚他他 $228
🦪即開新鮮生蠔 (半打) $288

🍷🥂紅白酒各一

2022-10-20 4924 瀏覽
🥚🥚🐷蘭桂坊扒房世一鵝肝✨性價比:7.5/10🍳食物:8.5/10🌏環境:8/10🕺🏻服務:8/10💰是次消費:人均 $ 830 +10%#蛋蛋豬 🏝地點分類: #蛋蛋豬在中環🍰食物分類: #蛋蛋豬吃扒房 #蛋蛋豬吃西餐————————無論自助餐或西餐廳,最吸引我的菜式就是香煎鵝肝,可惜不是每間都能做出最可口感最濃口味,很多又細件又乾柴,竟然在蘭桂坊這間扒房遇上令舌頭難忘的世一鵝肝,大推介!生和牛他他 Wagyu Beef Tartare ($278)他他中有青豆、巴馬臣芝士,混入黑蒜、黑松露蛋黃醬調味,表面佈上白蘑菇。牛味適中不會太濃,雖然知道是生牛肉,但沒有吃出血腥味或影響食慾,牛肉切得很碎,細滑無筋。煎北海道帶子 Seared Hokkaido Scallop ($278)北海道帶子煎到表面有點少少焦糖化,內部依然軟綿。配香蒜餅碎,餅乾鬆脆,味道都幾特別,少少咸味,似是混合不同的餅塊再壓製成;香梨醬酸酸甜甜,得意口感。波士頓龍蝦寬扁意粉 𝖡𝗈𝗌𝗍𝗈𝗇 𝖫𝗈𝖻𝗌𝗍𝖾𝗋 Tagliolini ($398) – 推薦* 手工意粉幾有咬口, 最喜歡少少硬身的意粉,混起龍蝦忌廉汁簡單不能抗
🥚🥚🐷

#蛋蛋豬
🏝地點分類: #蛋蛋豬在中環
🍰食物分類: #蛋蛋豬吃扒房 #蛋蛋豬吃西餐
————————

牛肉切得很碎,細滑無筋。
生和牛他他

北海道帶子煎到表面有點少少焦糖化,內部依然軟綿。
煎北海道帶子

手工意粉幾有咬口, 最喜歡少少硬身的意粉,混起龍蝦忌廉汁簡單不能抗拒。
波士頓龍蝦肉很嫰身,又彈牙,份量不少。
波士頓龍蝦寬扁意粉

紐西蘭400日穀飼純種和牛肉眼扒 ($378) – 推薦*
Ribeye Full-blood Wagyu from Carrara, New Zealand
配香煎鵝肝 Seared Foie Gras ($198) – 推薦*
主菜都做得很精彩,
唯其是鵝肝特別驚艷,是我吃過最濃味的,油脂豐盛細膩,可能是我幾愛那種羶味,吃完都在默默回味,超難忘呢。
牛肉五成熟,十分軟腍,很容易切開,內部為嫰嫰的粉紅色。
原味已經好好食,完全忘記要點醬。
紐西蘭400日穀飼純種和牛肉眼扒
香煎鵝肝

Fruit Punch ($65)/ Summer Breeze ($65)

難忘這間的主菜,環境更是舒適高級,要找個機會回頭再嚐!

Porterhouse - Seafood & Steak
🚦中環蘭桂坊德己立街30-32號加州大廈7樓
(中環站 D2 出口, 步行約3分鐘)
🕰營業時間:11:30 – 15:00/ 18:00 – 23:00
2022-10-06
  • 香煎鵝肝
  • 紐西蘭400日穀飼純種和牛肉眼扒
  • 波士頓龍蝦寬扁意粉
2022-10-20 3482 瀏覽
蘭桂坊 - 形形色色酒吧及餐廳林立,但共通之處就係高質,無論食材、環境及服務,總不會令人失望😌而Porterhouse就係其中一間以海鮮及扒房為賣點嘅餐廳👍🏻🥩日本赤成550日穀飼純種和牛肉眼扒($518)牛扒比想像中大,油脂比例平均,油香及牛味並重,入口好軟嫩😋火喉亦控制得唔錯,鐡板更能保持牛扒溫度,不愧為貨真價實高質扒房。另餐廳亦有不同產地及部位牛扒供客人選擇,有部份牛扒可選擇ladies cut或additional,完全顧及食肉獸或小食多滋味人仕需要😌🦞烤海鮮拼盤 (兩位用)($1,398)拼盤有波士頓龍蝦、北海道帶子、西班牙八爪魚、紐西蘭三文魚及大蝦,當中八爪魚大隻又軟腍,令人格外深刻;龍蝦及大蝦爽口彈牙,帶子鮮甜,三文魚魚油豐富且魚香滿溢。總括嚟講,海鮮拼盤份量真係幾多,食材又鮮味,另烹調時間亦拿捏得幾好,無過熟情況出現,更可以一次過食到各款唔同海鮮🥰最後不得不提餐廳環境及服務都非常好,感受到員工嘅細心,值得推介俾朋友😌另酒櫃內放滿各款美酒,更有cocktail供應,亦都好啱好酒之人😌

🥩日本赤成550日穀飼純種和牛肉眼扒($518)

🦞烤海鮮拼盤 (兩位用)($1,398)

2022-10-19 207 瀏覽
每逢過節同慶祝一定會去扒房🤤呢間係中環蘭桂坊嘅扒房有海鮮又有好多款牛扒,珍寶尺寸大蝦咯嗲($258)又成部手機咁長😍生和牛他他($278)配上芝士同醬汁真係超好食🤤主角日本宮崎純種和牛肉眼扒($518/200g)偏薄身,但係都比想像中大塊,三成熟剛剛好,牛味濃郁而且入口即溶🥰星期一/二來仲會有任食套餐($598)大家嚟到都可以試吓💕.Celebrate the coming festival at @porterhouse_lkf with your beloved ones😛 They’ve got the juicy and tender Japanese full-blood Wagyu ribeye as well as the jumbo size king prawn cocktail ($258). Don’t miss their Wagyu tarter as it’s super beefy and tasty🤤
餐廳樓底高環境開陽,晚餐嘅燈光柔和浪漫🌹,坐得舒適,而且仲有嚟自意大利🇮🇹米蘭嘅主廚坐鎮,帶嚟高質美食🥰每逢周一二,呢度都會有Let’s Meat 任食肉套餐,入面仲包咗4款前菜,pasta 主食,甜品🤩 Let’s Meat $598/guest Porterhouse Surf & Turf Bites 4 款前菜有番茄🍅水牛芝士、炸芝士🧀、鯷魚酸種麵包🐟、煙三文魚凱撒沙律🥗;每款份量都好足夠,我最鍾意番茄水牛芝士,芝士柔軟細緻,配鮮甜番茄,味道清新。Oysters of the Day (1/2 dozens) +$198追加咗半打生蠔🦪,愛爾蘭🇮🇪蠔,味道鮮甜Casereccia (Home made Pork Sausage /Porcini/Truffle sauce)特色嘅意大利捲麵,食落煙韌,配上豬肉腸,牛肝菌,加上濃郁香氣撲鼻嘅黑松露醬,醬汁濃稠,口感幼滑🤤It’s time to meat 任食任叫‼️多款高質肉類🥩‼️Wagyu Ribeye ,Skirt Steak🥩🥩和牛肉質細膩,肉汁滿滿;裙肉油脂豐富,味道香濃😋Lamp chop🐏羊架外層焦香,裡面紅潤,香氣四

Let’s Meat $598/guest

Porterhouse Surf & Turf Bites
Porterhouse Surf & Turf Bites

追加咗半打生蠔🦪,愛爾蘭🇮🇪蠔,味道鮮甜

It’s time to meat
任食任叫‼️多款高質肉類🥩‼️

Wagyu Ribeye ,Skirt Steak🥩🥩
和牛肉質細膩,肉汁滿滿;裙肉油脂豐富,味道香濃😋

Lamp chop🐏
羊架外層焦香,裡面紅潤,香氣四溢,口感軟嫩

BBQ Pork Ribs 🍖
食完返唔到轉頭😍 一層脂肪一層肉, 油香爆滿,肉質軟腍,口感豐腴,食到一滴醬汁都唔剩低😂

豬肉腸串成一排,賣相吸引,外脆內軟,夠哂惹味

Side dishes 有炸薯條及烤南瓜🎃

Half Grilled Boston Lobster +$198
另加錢仲可以加半份烤龍蝦🦞,龍蝦肉彈牙,保持水份,味道鮮甜

已經超滿足,但點都要食埋佢哋嘅~
特色紐約芝士蛋糕,佢嘅芝士蛋糕係鬆身軟滑,芝士味濃郁。

• Casereccia
  • BBQ Pork Ribs
  • Italian Sausage (Luganighetta)
  • Porterhouse Surf & Turf Bites
2022-10-13 325 瀏覽
中環蘭桂坊呢度,除咗酒吧之外,都有好多極具質素嘅西餐,Porterhouse應該算係當中名氣較響嘅一批,雖然位於7樓,但大廈座立於地勢較高之處,景色一啲都唔輸蝕,而且裝潢morden優雅,加上擁有室內及露天座位,環境氣氛服務都一流。☺️

煎北海道帶子
前菜嘅帶子有3粒,表面煎到少少焦化內裡依然半生熟,配上香梨甜酸醬同香蒜餅碎增加口感,美味又開胃👍🏻
周打蜆湯
店員好細心會分成2碗上,而周打蜆湯十分濃稠,建議share比較好,都幾有飽足感,用料當然足,幾乎可以話係食料仲多過飲湯🤣紐西蘭青口 (1kg)呢個青口可以揀番茄,香橙芫荽薑汁,而我地叫最signature嘅白酒香蒜迷迭香汁,白酒香味撲鼻,而青口大隻新鮮滑嫩,一啲都唔鞋,最尾仲可以配埋蒜香酸麵包吸晒啲汁黎食,大推,而且份量係足足有4人份,抵食又好食🥹
美國 USDA Prime - 400日穀飼純種黑安格斯西冷扒,5成熟,粉嫩到不得了,表面焦脆內裡juicy多汁,而且牛味好濃,店員仲會拎住一盤6款嘅source喺你面前俾你揀,黃芥末當然唔少得,我則比較喜歡松露醬,增添唔同風味!另外加咗個慾罷不能嘅香煎鵝肝,邪惡到呢🤤

周打蜆湯

紐西蘭青口 (1kg)

2022-10-06 262 瀏覽
ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕒𝕝 • ℙ𝕠𝕣𝕥𝕖𝕣𝕙𝕠𝕦𝕤𝕖 - 𝕊𝕖𝕒𝕗𝕠𝕠𝕕 & 𝕊𝕥𝕖𝕒𝕜 📍𝟟/𝔽, ℂ𝕒𝕝𝕚𝕗𝕠𝕣𝕟𝕚𝕒 𝕋𝕠𝕨𝕖𝕣, 𝟛𝟘-𝟛𝟚 𝔻'𝔸𝕘𝕦𝕚𝕝𝕒𝕣 𝕊𝕥𝕣𝕖𝕖𝕥, 𝕃𝕒𝕟 𝕂𝕨𝕒𝕚 𝔽𝕠𝕟𝕘, ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕒𝕝:::::::::::::::::::::::::::::: 𝘍𝘦𝘢𝘵𝘶𝘳𝘪𝘯𝘨 𝘵𝘩𝘦 𝘭𝘶𝘯𝘤𝘩 𝘴𝘦𝘵 𝘢𝘵 @porterhouse_lkf, 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮𝘺 𝘣𝘪𝘴𝘲𝘶𝘦, 𝘫𝘶𝘪𝘤𝘺 𝘣𝘦𝘦𝘧 𝘱𝘢𝘵𝘵𝘺 𝘣𝘶𝘳𝘨𝘦𝘳 𝘢𝘯𝘥 𝘤𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯, 𝘢𝘯𝘥 𝘮𝘪𝘭𝘬𝘺 𝘱𝘢𝘯𝘯𝘢 𝘤𝘰𝘵𝘵𝘢 🤍🥩BEEF CARPACCIOArugula / Cherry Tomato / Parmesan / Truffle Mayo🦞LOBSTER BISQUEGarlic Bread / Cheese🍔SIGNATURE BEEF BURGERGrilled Beef Patty / Velveeta Cheese /Smoked Bacon / Egg / Lettuce🐓WHOLE BONELESS CHICKENRoasted Free-Range French Ch

🥩BEEF CARPACCIO

🦞LOBSTER BISQUE
Garlic Bread / Cheese

🍔SIGNATURE BEEF BURGER

🐓WHOLE BONELESS CHICKEN
Roasted Free-Range French Chicken / Herbs / Horseradish Gremolata / Mashed Potato / Greens

🍮PANNA COTTA
☕️TIRAMISU
朋友知道我愛吃海鮮,特意推薦這店🙌🏻 難得訂到位~超開心🥳 店位於7樓,樓底很高,加上一整面大玻璃窗,景觀超開揚💐 不論是中間的4人枱,還是窗邊的梳化枱,都感到舒適🥰 值得一讚的是服務員都很nice,收碟收得眼明手快😎 見你吃髒了手,還會主動遞上濕紙巾👍🏻👉🏻The seafood spectacular Brunch $598+$108 Easy time (Drink)•海鮮:即開生蠔、龍蝦、蟹腳、麵包蟹、凍蝦等等,滿豐富的😍 喜歡他是放在玻璃板後,由店員幫你夾,避開了有人會左翻右挑的缺德行為,更乾淨衞生👍🏻👍🏻 👍🏻款款海鮮都新鮮👍🏻 尤其龍蝦🦞肉質彈牙👍🏻 蟹腳同樣鮮甜😍😍 連很難遇到好吃的麵包蟹,同樣高質👍🏻多膏又甜☺️ 海鮮區真的好滿足🙌🏻🙌🏻•Cheese芝士款式很多,軟的硬的 濃的淡的都有~店家還放了一塊蜂巢讓大家刮新鮮蜂蜜配芝士吃👍🏻👍🏻·Cold cut 有大家很愛的parma ham還有煙三文魚跟幾款ham·Salad款式超多,有15款左右,味道都不錯👍🏻·Grill - 有和牛、烤豬腩、燒雞,和牛肉質超軟😮😮有驚喜到我!~大家一定要試👍🏻 豬腩烤到外皮香脆,有點像

+$108 Easy time (Drink)

•Cheese

·Salad款式超多,有15款左右,味道都不錯👍🏻

·Grill - 有和牛、烤豬腩、燒雞,和牛肉質超軟😮😮有驚喜到我!~大家一定要試👍🏻 豬腩烤到外皮香脆,有點像葡式乳豬,好吃😋
·值得一說的是,他們有熱溶芝士,可以幫你淋在食物上,我配了薯條,芝士控表示大滿足🥰

•熱食 - 只有3-4款,原諒我不好熱食,只試了燜羊膝~軟稔,一咬就開👍🏻 朋友說蒸魚也說不錯☺️

·龍蝦湯 - 一定要試~香濃!仲有龍蝦肉及幾款海鮮,好好味😋

**當天每人送一隻鮑魚,也是鮮~煮到軟稔,輕鬆咬開😋

·甜品 - 雪榚好正👍🏻超軟滑又rich~蛋糕款式不少,個人覺得他們的批都做得不錯,很鬆脆,尤其蘋果批配上雪榚一流🙌🏻

*還有即點即製意粉,看隔壁賣相不錯,因吃不下就沒試,等大家來評論☺️

🎈總歸一句:
超推薦給愛海鮮的朋友🥰 一定值👍🏻
2022-09-26 300 瀏覽
點樣食推介✨⭐️食肉獸之選⭐️⭐️逢星期一、二限定嘅任食肉類套餐⭐️⭐️中環西餐⭐️Porterhouse - Seafood & Steak 地址:中環蘭桂坊德己立街30-32號加州大廈7樓🍖Let’s Meat $698 pp (7.3/10)依個係佢地星期一、二先有嘅set dinner,一個餐裡面包左四個前菜、一個意粉、六款任食肉類、薯條同埋甜品,認真豐富,食完真係捧住個肚皮走👅💦🍖Porterhouse Surf & Turf Bites (7/10)落完order店員就會放低餐包~過左冇耐就有水牛芝士蕃茄、醍魚火箭菜酸種多士、凱撒沙律同埋炸意大利青瓜花配芝士🍖Casereccia (7.5/10)佢個sauce超濃cream味,意粉本身夠彈牙,加埋牛肝菌同埋黑松露醬係錦上添花,豬肉腸碎就加返d鹹香味🍖It’s time to meat (7.2/10)望落去認真澎拜🤣,有齊曬羊架、牛扒、牛仔肝、豬肋骨、意大利腸,熟度我就嗌左medium,羊架同牛扒都係用鹽輕輕調味過,做到本份,鍾意嘅可以點紅酒sauce同埋芥末一齊食,我就覺得原味已經唔錯💦,係偶爾會食到少少筋,食曬依的肉可以再叫店員e
點樣食推介✨

⭐️食肉獸之選⭐️
⭐️逢星期一、二限定嘅任食肉類套餐⭐️
⭐️中環西餐⭐️

Porterhouse - Seafood & Steak
地址:中環蘭桂坊德己立街30-32號加州大廈7樓

🍖Let’s Meat $698 pp (7.3/10)

🍖Casereccia (7.5/10)

🍖It’s time to meat (7.2/10)
望落去認真澎拜🤣,有齊曬羊架、牛扒、牛仔肝、豬肋骨、意大利腸,熟度我就嗌左medium,羊架同牛扒都係用鹽輕輕調味過,做到本份,鍾意嘅可以點紅酒sauce同埋芥末一齊食,我就覺得原味已經唔錯💦,係偶爾會食到少少筋,食曬依的肉可以再叫店員encore🤣,自問係食肉獸嘅朋友黎食應該會好開心

🍖dessert (6.8/10)
雪糕+朱古力salami正常發揮,冇特別

回頭指數: 🍧🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

好坐指數: 🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)

2022-09-25 295 瀏覽
好耐冇食𝗉𝗈𝗋𝗍𝖾𝗋𝗁𝗈𝗎𝗌𝖾 啦中環區黎講我覺得𝖢𝖯 值幾高既扒房 牛扒有質素環境𝗀𝗋𝖺𝗇𝖽 得黎又唔會令人有壓迫感好適合一大班人聚會同慶祝呢 ✨𓂄 𝖴𝖲𝖣𝖠 𝖯𝗋𝗂𝗆𝖾 𝖡𝗅𝖺𝖼𝗄 𝖠𝗇𝗀𝗎𝗌 𝖲𝗍𝗋𝗂𝗉𝗅𝗈𝗂𝗇好貼心可以𝗌𝗅𝗂𝖽𝖾 𝖼𝗎𝗍 上唔洗驚自己切得唔靚仔!呢個係𝟤𝟢𝟢𝗀 但兩個人食已經好夠,大食既朋友可以𝖾𝗑𝗍𝗋𝖺 加$𝟣𝟩𝟪要多𝟣𝟢𝟢𝗀我自己中意食美國牛多𝖽 中意佢夠牛味 叫左𝗆𝖾𝖽𝗂𝗎𝗆 𝗋𝖺𝗋𝖾煎得岩岩好 🤌🏻 𓂄 𝖭𝖺𝗀𝗈𝗉𝗁𝖺𝗋𝗆𝖺 𝖶𝖺𝗀𝗒𝗎 𝖱𝗂𝖻𝖾𝗒𝖾 用上日本赤城和牛 接近係入口即溶呢 油脂感滿滿 食落真係好幸福 🥰𓂄 𝖡𝗈𝗌𝗍𝗈𝗇 𝖫𝗈𝖻𝗌𝗍𝖾𝗋 𝖳𝖺𝗀𝗅𝗂𝗈𝗅𝗂𝗇𝗂 用上𝗁𝖺𝗇𝖽𝗆𝖺𝖽𝖾 𝗉𝖺𝗌𝗍𝖺 好夠𝖺𝗅 𝖽𝖾𝗇𝗍𝖾 ✨ 唔好睇佢細細碟但入面係有好多蝦龍肉 個𝗌𝖺𝗎𝖼𝖾 仲好𝖼𝗋𝖾𝖺𝗆𝗒
好耐冇食𝗉𝗈𝗋𝗍𝖾𝗋𝗁𝗈𝗎𝗌𝖾 啦
中環區黎講我覺得𝖢𝖯 值幾高既扒房