上環依間「Nissa la Bella」真係人氣法國餐廳,有唔少法國人光顧,座無虛席,最Jeng係可以透過個窗欣賞到廚師烹飪食物嘅過程,不過略嫌價錢上比較進取。*此餐廳收取加一服務費。法式慢煮牛頰肉配迷你紅蘿蔔及牛油薯蓉(單點$288),牛頰肉肉質軟腍,肉味濃厚,食落充滿紅酒汁味道,牛油薯蓉口感綿滑,食落充滿牛油味道,迷你紅蘿蔔口感爽脆。吞拿魚他他配法式青檸芫荽汁及酸豆(單點$148),吞拿魚肉質嫩滑,味道鮮甜,配以青檸芫荽汁、酸豆食用,味道酸溜。尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅(單點$128),表面鋪有橄欖,採用自家製意大利法卡莎麵包製作,口感酥脆,焦糖洋蔥味道香甜,鯷魚份味道鹹鮮。青豆沙律配車厘茄、半熟蛋、薄荷及紅蔥頭(單點$128),豌豆份量多,味道清甜,半熟蛋蛋味濃香,配以車厘茄、薄荷、紅蔥頭食用,味道清新。巴夫洛瓦蛋白霜配水果及香草雪糕(單點118),蛋白霜口感香脆,配以香草雪糕食用,甜度適中,內有草莓果醬,味道酸甜。

*此餐廳收取加一服務費。

• 青豆沙律
  • Crunchy green beans salad
  • Beef  Cheek
  • 法式慢煮牛頰肉配迷你紅蘿蔔及牛油薯蓉
2024-06-22 28 瀏覽
今次行上差館上街食人氣西餐「Nissa la Bella」🍽️.尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅🍕喺法式Foccacia上面鋪滿咗焦糖洋蔥🥖🧅鯷魚🐠同橄欖🫒味道酸甜鹹香,幾特別🤪.青豆沙律🥗將青豆車厘茄🍅半熟蛋🍳紅蔥頭、薄荷🌿半熟蛋嘅蛋汁撈埋一齊食🥚好清爽💦.吞拿魚他他🐟加上配法式青檸芫荽汁及酸豆🍋‍🟩非常開胃🤤.法式慢煮牛頰肉🥩牛頰肉軟且滑嫩🐄配迷你紅蘿蔔及牛油薯蓉🥕🧈🥔薯蓉Creamy😋.巴夫洛瓦蛋白霜🎂外層忌廉輕盈☁️入面脆中帶甜😆仲有士多啤梨醬同香草雪糕🍓🍨
吞拿魚他他🐟加上配法式青檸芫荽汁及酸豆🍋‍🟩非常開胃🤤
  • 青豆沙律
  • Pissaladière
  • Crunchy green beans salad
  • Tuna carpaccio
2024-06-21 27 瀏覽
我哋嗌咗尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅($128)、青豆沙律($118)、法式蒜蓉牛油焗蝸牛($128)、蒜蓉蛋黃鮟鱇魚配半熟蛋及時令蔬菜($268)咁首先講咗兩個頭盤先啦橄欖薄餅食落去係幾脆嘅👍👍鯷魚食落去都幾嫩而佢嘅洋蔥亦都係炒得腍腍地嘅之後其實我平時真係好少食青豆沙律😯😯呢個青豆食落去都唔會太難接受配埋半熟蛋同埋車厘茄一齊食都幾夾嘅跟住就講埋嗰個焗蝸牛同埋鮟鱇魚啦焗蝸牛係我成晚之中最鍾意食嘅❤️❤️因為佢食落去真係好有口感而且嗰個醬好出色🥰🥰之後鮟鱇魚食落去都幾嫩滑嘅配埋半熟蛋同埋蔬菜一齊食都幾Fresh最後就講埋嗰個甜品啦(甜品係法式泡芙配雲呢拿雪糕、鮮忌廉、朱古力醬$118)食落去幾脆口😋😋而且雲呢拿雪糕嘅味道唔會太甜🥰🥰(最可惜因為我哋影得有啲耐,嗰個雪糕溶已經溶得七七八八⋯⋯)

咁首先講咗兩個頭盤先啦

而且嗰個醬好出色🥰🥰
之後鮟鱇魚食落去都幾嫩滑嘅
配埋半熟蛋同埋蔬菜一齊食都幾Fresh

最後就講埋嗰個甜品
甜品係法式泡芙配雲呢拿雪糕、鮮忌廉、朱古力醬$118)
食落去幾脆口😋😋
而且雲呢拿雪糕嘅味道唔會太甜🥰🥰
  • 法式泡芙
2024-06-21 138 瀏覽
Nissa la Bella是位於上環差館上街的一間法式小餐館,遠遠已經見到以開放式設計,很多外籍人士在飲酒聊天,環境非常有氣氛,這晚平日來朝聖,差不多全場爆滿,看看Menu菜式選擇適中,大部份設計非常有心思,由開胃前菜到甜品,找到你的心頭好,這裏的酒品藏量亦非常豐富,每台客人都會摸吓酒杯底🍷🥖▪️ Bread basket首先會奉上麵包藍,以傳統法國麵包配上自家製的番荽紅酒牛油🫔▪️PissaladièreHomemade focaccia bread, caramelized onions,anchovies & olives尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅驚喜之作,香脆的法國多士配上炒香港嘅焦糖洋蔥和味道帶甜香嘅鯷魚,口感軟腍腍又香脆,非常滋味🌱▪️Green Peas Saladcherry tomatoes, poached eggs, mint & shallots青豆沙律配車厘茄、半熟蛋、薄荷及紅蔥頭平常甚少食青豆,這裏巧妙地用煮得軟腍嘅青豆配上溫泉半熟蛋,配合薄荷和蔥頭香氣,味道唔錯🐙▪️Sautéed octopuscherry tomatoes, olives,onions, cori

🥖▪️ Bread basket
首先會奉上麵包藍,以傳統法國麵包配上自家製的番荽紅酒牛油

🫔▪️Pissaladière
anchovies & olives

🌱▪️Green Peas Salad
青豆沙律配車厘茄、半熟蛋、薄荷及紅蔥頭

onions, coriander & lemon dressing
嫩炒八爪魚配車厘茄、橄欖、洋蔥、配檸檬汁
切了粒粒的八爪魚,口感煙靭又爽口,配合各種配料味道帶檸檬汁的酸香,洋蔥點點的辛辣,好美味又開胃

🧀▪️Truffle parmesan rigatoni prosciutto & Truffle cream
黑松露巴馬臣芝長通心粉
面層的意大利火腿,鹹香又充滿豬油脂香,最精彩就係超級煙靭嘅長通心粉,被濃濃的黑松露忌廉醬包圍着,惹味又濃香

🍋▪️ Lemon Tart w / meringue
檸檬撻配法式蛋白霜
傳統的法式美味,中間就是天然檸檬酸香的檸檬果醬,喜歡這個味道,再配合燒得焦香的蛋白霜,超級驚喜美味的甜品
  • Lemon Tart
  • Truffle parmesan rigatoni prosciutto & Truffle cream
餐廳以木色為主調 牆上掛着復古優雅既氣氛帶點浪漫 半開放式空間感大 有置身於法國小餐館嘅感覺 溫馨舒服 適合情侶同朋友聚餐✨尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅洋蔥炒得好香甜同鹹香既鯷魚夾著脆口既多士配合得宜✨青豆沙律配車厘茄、半熟蛋、薄荷及紅蔥頭半熟蛋同青豆攪勻食用 新鮮青豆爽口 唔會有青味 同平時吃的好不一樣 幾特別嘅開胃菜✨吞拿魚他他配法式青檸芫荽汁及酸豆他他切得好薄 加上簡單調味 好開胃 ✨法式慢煮牛頰肉配迷你紅蘿蔔及牛油薯蓉超嫩滑牛頰肉 入口即化 肉味香濃 牛油薯蓉好香滑✨巴夫洛瓦蛋白霜配水果及香草雪糕蛋白霜脆脆的口感 加上酸酸甜甜嘅水果 同雪糕好夾

✨尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅
洋蔥炒得好香甜同鹹香既鯷魚夾著脆口既多士
配合得宜

✨青豆沙律配車厘茄、半熟蛋、薄荷及紅蔥頭

✨吞拿魚他他配法式青檸芫荽汁及酸豆
他他切得好薄 加上簡單調味 好開胃

✨法式慢煮牛頰肉配迷你紅蘿蔔及牛油薯蓉
超嫩滑牛頰肉 入口即化 肉味香濃 牛油薯蓉好香滑

✨巴夫洛瓦蛋白霜配水果及香草雪糕
蛋白霜脆脆的口感 加上酸酸甜甜嘅水果 同雪糕好夾
2024-06-19 898 瀏覽
上週黃大仙區發生大停電,多個商場、餐廳商戶、屋邨屋苑等大受影響。有餐廳負責人指,事發後職員立即點上蠟燭及安撫食客情緒,部分人選擇在漆黑環境中繼續享用「燭光晚餐」。位於上環的「Nissa la Bella」是一間法式小餐館,由2個不同空間組成:適合品嘗紅美酒和法式小食的葡萄酒吧,以及輕鬆用餐的小餐堂;微黃燈光滲透出浪漫情調,適合情侶間約會、慶祝活動或親朋好友間聚會。環境:✨餐廳室內裝潢風格以橘紅色的巴黎小酒館為靈感,牆壁上掛有復古海報、法國藝術品,配合舒適的紅色沙發、拋光木質家具,流行音樂及射燈折射出更多層次感,營造非常適合酌酒、聊天的優雅閒適氣氛。服務:✨當天晚市人流多,職員友善有禮,積極倒水、收拾及清理檯面。食物:🧺 Bread Basket🍕 尼斯洋蔥鯷魚撖欖薄餅✨相傳每個意大利美食家的雪櫃裏都放有鯷魚,散發堅果甜香的焦化洋蔥襯上鹹鮮味濃郁的鯷魚小多士,馬上傳來味蕾衝擊。🥗 青豆沙律配車厘茄、半熟蛋、薄荷及紅蔥頭✨一顆顆清脆的青豆拌入酸爽的車厘茄、紅蔥頭,頂上一隻半熟蛋,是很有新鮮感的組合。🐟 是日檸檬醃魚生✨廣受祕魯國民喜愛的傳統美食,更被列入聯合國教科文組織的「人類非物質文化遺

環境:

服務:
✨當天晚市人流多,職員友善有禮,積極倒水、收拾及清理檯面。

食物:
🧺 Bread Basket

🍕 尼斯洋蔥鯷魚撖欖薄餅

🥗 青豆沙律配車厘茄、半熟蛋、薄荷及紅蔥頭

🐟 是日檸檬醃魚生

✨廣受祕魯國民喜愛的傳統美食,更被列入聯合國教科文組織的「人類非物質文化遺產」。
✨餐廳以肉質彈韌結實的鱸魚入饌,配搭加入檸檬汁、辣椒、洋蔥與香料的醋溜調味,變成一道清爽涼快的料理。

🐮 法式牛肉他他配薯條

✨鮮潤富韌勁,脂肪含量較少,沒有羶味,伴隨熱烘烘的炸薯條,超適合下酒。

🍩 法式泡芙配雲呢拿雪糕,鮮忌廉及朱古力醬

✨厚身的泡芙內是老少咸宜的香草冰淇淋,加上綿密的鮮忌廉、濃郁少甜的朱古力醬及杏仁碎,口感更顯豐富。
2024-06-19 10 瀏覽
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯今次去到上環一間好有特色嘅法國餐廳,出邊見到墨綠色設計感覺古典又優雅,入邊係紅棕色設計,感覺充滿法式情調Pissaladière 尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅洋蔥加上鯷魚組合,洋蔥多汁鬆軟,而且太有鹹香Green Peas Salad 青豆沙律青豆沙律又真係少食,青豆每一粒飽滿爽脆,加上半熟蛋,感覺非常清新Escargots rôtis au beurre 法式蒜蓉牛油焗蝸牛非常濃郁蒜蓉香味,蝸牛已經拆肉,方便食用Aioli de Poissons 蒜蓉蛋黃鮟鱅魚肉質結實,魚味濃郁Profiteroles 法式泡芙泡芙加上雪糕再淋上朱古力醬如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️ ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯ Nissa la Bella (差館上街) (上環)上環差館上街10-14號地舖 ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

Pissaladière 尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅
洋蔥加上鯷魚組合,洋蔥多汁鬆軟,而且太有鹹香

Green Peas Salad 青豆沙律

非常濃郁蒜蓉香味,蝸牛已經拆肉,方便食用

Aioli de Poissons 蒜蓉蛋黃鮟鱅魚
肉質結實,魚味濃郁

Profiteroles 法式泡芙
泡芙加上雪糕再淋上朱古力醬

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

Nissa la Bella (差館上街) (上環)
上環差館上街10-14號地舖

2024-06-18 19 瀏覽
🎂呢間法國餐廳環境好有氣氛👍絕對係約會嘅好地方💯牆壁掛咗好多畫🥳藝術感滿滿❤️🍕尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅🌈呢個尼斯洋葱鯷魚橄欖薄餅係細細件嘅小薄餅🍕樣子好可愛😍咬落口嘅口感好脆口🔥好似食多士咁✅上面仲有鯷魚🐠加埋青檸、芫荽同埋酸豆👍好惹味好開胃呀🤤🥗青豆沙律🌈沙律材料豐富✅仲好新鮮添🤤入面有好清甜嘅車厘茄、米熟蛋、薄荷同埋紅蔥頭😍我好鍾意呀🥳🐠吞拿魚他他🌈有驚喜嘅吞拿魚他他👍味道新鮮💯加埋法式青檸芫荽汁同酸豆❤️yummy yummy🥳🐃法式慢煮牛頰肉🌈好喜歡食牛頰肉🐃牛肉嘅肉同脂肪比例超正🤩肉嘅質地好嫩滑✅牛味夠濃🔥加埋迷你红蘿蔔同埋濃郁嘅牛油薯蓉🥔正呀喂🥳🍮巴夫洛瓦蛋白霜🌈第一次試呢個巴夫洛瓦蛋白霜👍上面鋪滿咗好多邪惡嘅忌廉😍忌廉入咗口好滑💯蛋白脆卜卜❤️入面仲有好多時令嘅水果同埋香草雪糕🍧有特色呀🥳

🍕尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅

🥗青豆沙律

🐠吞拿魚他他

🐃法式慢煮牛頰肉

迷你红蘿蔔同埋濃郁嘅牛油薯蓉🥔正呀喂🥳

🍮巴夫洛瓦蛋白霜

2024-06-18 104 瀏覽
之前行過見到呢間裝修幾靚而且價錢又唔 以巴黎小酒館setting作裝修 主打法國菜款式精緻 最啱用嚟打卡📸❣️𝒮𝒜𝐿𝒜𝒟𝐸 𝒟𝐸 𝒫𝐸𝒯𝐼𝒯𝒮 𝒫𝒪𝐼𝒮 青豆沙律 $128清清地嘅沙律最啱用嚟做starter 車厘茄 水煮蛋 薄荷同紅蔥頭 攪拌埋一齊食落夠晒fresh 🥗❣️𝒫𝐼𝒮𝒮𝒜𝐿𝒜𝒟𝐼È𝑅𝐸 尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅 $128以focaccia作餅底十分罕見 洋蔥煮到相當淋身 麵包吸收洋蔥汁同鯷魚香氣 仲有橄欖獨特嘅味道 比起平時嗰啲芝士pizza無咁濟 濕潤口感一試難忘🍕❣️𝒮𝒜𝐿𝒜𝒟𝐸 𝒟𝐸 𝒫𝒪𝒰𝐿𝒫𝐸 嫩炒八爪魚 $158將八爪魚切粒粒同橄欖芫荽一齊炒起 仲有車厘茄同洋蔥粒 味道十分多層次🐙❣️𝑅𝐼𝒢𝒜𝒯𝒪𝒩𝐼 𝒫𝒜𝑅𝑀𝐸𝒮𝒜𝒩 𝒥𝒜𝑀𝐵𝒪𝒩 𝒟𝐸 𝒫𝒜𝒴𝒮 & 𝒯𝑅𝒰𝐹𝐹𝐸 黑松露巴馬臣芝士長通心粉 $178揭開煙肉片下面係香氣撲鼻嘅黑松露芝士醬拌通心粉 味道相當濃郁 未食已經有陣陣飄香 整體非常Creamy🫕❣️𝒯𝒜𝑅𝒯𝐸 𝒜𝒰 𝒞𝐼𝒯𝑅𝒪𝒩 𝑀𝐸𝑅𝐼𝒩𝒢𝒰É𝐸 檸檬撻配法式蛋白霜 $118開頭仲以為法式甜品一定好甜唔啱食 估唔到呢個🍋酸味重過甜

嫩炒八爪魚

❣️𝒮𝒜𝐿𝒜𝒟𝐸 𝒟𝐸 𝒫𝒪𝒰𝐿𝒫𝐸 嫩炒八爪魚 $158

檸檬撻配法式蛋白霜

開頭仲以為法式甜品一定好甜唔啱食 估唔到呢個🍋酸味重過甜味 完全可以解去芝士通粉嘅油膩感 幼滑蛋白霜配上入口即溶嘅撻皮 絕對值得一試

❣️𝒞𝒜𝑀𝐼𝐿𝐿𝐸 𝒟𝐸 𝐿𝒜𝐵𝑅𝐼𝐸, 𝒞𝐻𝒜𝑅𝒟𝒪𝒩𝒩𝒜𝒴 𝟤𝟢𝟤𝟤, 𝒱𝐼𝒩 𝒟𝐸 𝐹𝑅𝒜𝒩𝒞𝐸 $90
以金橘檸檬蜂蜜作主調 略酸得嚟又帶點甜 而蜜桃青蘋果🍏中和令果香更突出明顯

❣️𝒞𝑅É𝑀𝒜𝒩𝒯 𝒟𝐸 𝐵𝒪𝒰𝑅𝒢𝒪𝒢𝒩𝐸, 𝒟𝒪𝑀𝒜𝐼𝒩𝐸 𝒫𝐸𝑅𝑅𝒜𝒰𝒟 $118
同樣都係偏酸口感 加上碳酸嘅刺激感 最啱配搭海鮮🦞開胃菜 家禽etc.
2024-06-06
嫩炒八爪魚
2024-06-18 15 瀏覽
今日有客嚟,帶咗佢去附近一間法國菜試吓🫓尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅 $128-烤到香脆的多士上擺滿軟腍腍的焦糖洋蔥 然後放上鯷魚增加鹹味 味道與鹹魚相近🫛青豆沙律 $128-將半熟水波蛋放在滿盆青豆之上 然後加入酸醋汁 味道酸中帶點薄荷感 甚為開胃 🐠吞拿魚他他 $138-薄薄的刺身吞拿魚片圍成圈 配上法式青檸芫荽汁及酸豆 味道清新有魚甜味 輕量的鹽吊起魚鮮味🐂法式慢煮牛頰肉 $268-牛頰肉炆得非常綿腍 入口有大量骨膠原黏口 燒汁輕輕的鹹味 入口漸化的牛肉香氣 配上牛油薯蓉及薯粒 順滑且香🧁巴夫洛瓦蛋白霜 $108-最底部的蛋白餅甜而脆 放入口會慢慢溶化 內層有酸而清新的果肉及雲呢拿雪糕 再在外層搽滿Cream總括嚟講,味道唔錯有特色,值得一試!
今日有客嚟,帶咗佢去附近一間法國菜試吓

🫓尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅 $128

🫛青豆沙律 $128

🐠吞拿魚他他 $138

🐂法式慢煮牛頰肉 $268

🧁巴夫洛瓦蛋白霜 $108

總括嚟講,味道唔錯有特色,值得一試!
2024-06-16 14 瀏覽
中上環都幾多好feel嘅餐廳今次去左差館上街嘅法式小餐館Nissa la Bella成日見到人地嚟打卡 環境真係幾靚幾有情調如果天氣涼啲坐出面都幾好 不過今日成30幾度都係坐入面涼冷氣舒服啲外籍職員好nice好熱情 一坐低就送上麵包籃幾好食喎 法包充滿氣孔 外脆入面煙韌有咬口其實叫openrice嗰個set dinner係最抵不過同朋友都好飽 驚套餐太大份 所以散叫左幾款野食share都幾好味青豆沙律加左檸檬汁同薄荷 好清新嫩炒八爪魚都係冷盤 本身驚八爪魚會韌但食落又唔會喎 法式生牛肉他他配薯條生牛肉他他好食 本身以為薯條只係伴碟少少點知俾咗一盤 薯條好脆但份量太大食唔晒尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅呢個好好味 係我嘅必食推介洋蔥煮得好香甜 加埋鯷魚成個配搭好惹味檸檬撻配法式蛋白霜因為食得有啲飽所以揀個酸酸地嘅檸檬撻檸檬味比平時食到嘅檸檬甜品酸啲 啱晒我口味牛油皮都好鬆化香口 甜品好出色
中上環都幾多好feel嘅餐廳

洋蔥煮得好香甜 加埋鯷魚成個配搭好惹味

因為食得有啲飽所以揀個酸酸地嘅檸檬撻
檸檬味比平時食到嘅檸檬甜品酸啲 啱晒我口味
牛油皮都好鬆化香口 甜品好出色

今晚喺上環呢間法國餐館,我同朋友度過了一個令人愉悅的晚上,餐廳的氛圍非常好,仿佛置身於法國的一家bistro,有一種溫馨而放鬆的感覺👍🏻我哋試咗幾款招牌菜:尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅(Pissaladière):自家製意大利法卡莎麵包底,上面有焦糖化嘅洋蔥、鯷魚同橄欖。好特別嘅組合,麵包底酥脆,洋蔥甜甜地,鯷魚同橄欖嘅鹹香味令人驚喜。青豆沙律(Green Peas Salad):用青豆、車厘茄、半熟蛋、薄荷同紅蔥頭做嘅沙律。每口嘅口感好清新,青豆甜甜地同車厘茄嘅酸味搭配得好好,薄荷同紅蔥頭嘅香氣令味道更豐富。吞拿魚他他(Carpaccio de thon):新鮮嘅吞拿魚配上法式青檸芫荽汁同酸豆。吞拿魚嘅鮮嫩同汁液爆炸嘅口感好出色。法式青檸芫荽汁帶嚟一股清新嘅風味,酸豆令味道更加平衡。法式慢煮牛頰肉(Joue de boeuf confite au vin rouge):慢煮嘅牛頰肉,搭配迷你紅蘿蔔同牛油薯蓉。牛頰肉煮得好嫩好多汁,入口即化。加埋蓬松嘅牛油薯蓉同煉乳紅蘿蔔,味道豐盈又濃郁。最後,我哋試咗巴夫洛瓦蛋白霜配水果同香草雪糕(Vacherin Fruits de Saison)。呢個甜

最後,我哋試咗巴夫洛瓦蛋白霜配水果同香草雪糕(Vacherin Fruits de Saison)。呢個甜點好靚好好食,蛋白霜香甜脆口,同香草雪糕同果醬嘅酸甜味道互相襯托,完美嘅結尾😋

• Beef  Cheek
牛媽今次和朋友仔去左Nissa la Bella餐廳品嘗其精心之作🫶首先係開胃尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅 Pissaladiere,酥脆焦脆餅皮上鋪著香甜濃郁焦糖洋蔥,配上咸美鹵水魚肉及尼斯洋蔥🧅 在口中層層堆疊,開啟左味蕾饗宴😋 接下來青豆沙律更是令人驚喜,翠綠欲滴豌豆配上嫩滑水煮蛋、脆爽多汁櫻桃番茄同清香蔥花,清新滋潤及清爽怡人🥗 最叫牛媽難忘是煎魚🐟肉身厚實多汁,入口即化開,層次清晰,每一口都令人回味無窮🤤 作為甜點,精緻的Profiteroles法式泡芙更是贏得滿堂彩!外皮酥脆蓬鬆,內餡濃郁綿密,配上新鮮熱辣醇香濃郁巧克力醬汁,添添奢華氣息😍 一絕👍無論味覺定視覺,都給牛媽難忘用餐體驗。餐廳員工亦十分熱情,服務非常好,環境非常舒適,亦非常有法式風情,猶如置身法國🇫🇷 這家餐廳真的值得大家慕名而來,一探究竟💯📍 @nissalabellahk【上環 🍽 Nissa la Bella】地址: 上環差館上街10-14號地舖

📍 @nissalabellahk
【上環 🍽 Nissa la Bella】
地址: 上環差館上街10-14號地舖
2024-06-13 83 瀏覽
父親節快到,當然相約叔叔吃飯慶祝🍾今次來到上環一間充滿法國酒館氣息的餐廳吃一頓法國菜。先來餐前麵包配上,充滿香草味的自家制牛油,留下深刻印象。青豆沙律~這道充滿春夏氣息的沙律,由碗豆配上車釐茄、半熟蛋、及紅蔥頭組合而成。我比較少吃這類沙律,對於我來說比較特別。尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅~自家制的佛卡夏麵包上鋪滿了焦糖洋蔥、鯷魚及橄欖這最佳拍檔,在口腔中感受到咸甜咸甜的感覺。吞拿魚他他配上法式青檸芫荽汁及酸豆,是一款很開胃的前菜。法式慢煮牛頰肉配上迷你紅蘿蔔及牛油薯蓉~牛頰肉用紅酒煮至軟嫩配上軟綿綿的牛油薯蓉,好飽肚喔!巴夫洛瓦蛋白霜配上水果醬及香草雪糕~蛋白霜一直給我的印象是非常甜的,但這間餐廳的巴夫洛瓦蛋白霜並不甜膩,充滿驚喜。
父親節快到,當然相約叔叔吃飯慶祝🍾
今次來到上環一間充滿法國酒館氣息的餐廳吃一頓法國菜。

先來餐前麵包配上,充滿香草味的自家制牛油,留下深刻印象。

青豆沙律~這道充滿春夏氣息的沙律,
尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅

吞拿魚他他配上法式青檸芫荽汁及酸豆,是一款很開胃的前菜。
吞拿魚他他配上法式青檸芫荽汁及酸豆

法式慢煮牛頰肉配上迷你紅蘿蔔及牛油薯蓉

巴夫洛瓦蛋白霜配上水果醬及香草雪糕
但這間餐廳的巴夫洛瓦蛋白霜並不甜膩,充滿驚喜。
2024-06-04
1 分鐘 (堂食)
吞拿魚他他配上法式青檸芫荽汁及酸豆
法式慢煮牛頰肉配上迷你紅蘿蔔及牛油薯蓉
巴夫洛瓦蛋白霜配上水果醬及香草雪糕
2024-06-12 66 瀏覽
剛剛在上環一間低調的法式小店用膳,整個用餐過程都給人一種優雅迷人的感覺。這家店位於一條細小的街道上,外觀並不起眼,但一踏進店門,立即感受到濃濃的法式氣氛。。店內採用深色木色調作主調,配以簡單雅緻的擺設,營造出溫暖舒適的氛圍。整個裝潢給人一種法式古典優雅的感覺,彷彿置身於巴黎的小酒館。。餐前送上的麵包配上香濃的番茄牛油,為整個用餐拉開了序幕。麵包新鮮酥脆,將番茄牛油的酸甜完美融合,為味蕾帶來了美好的開端。。主菜方面,我們點了尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅。薄餅外皮酥脆,內裡配料豐富,鯷魚與洋蔥的咸香與橄欖的甜味完美結合,加上少許檸檬汁的清新,令人回味無窮。。青豆沙律同樣精緻可口,青豆鮮嫩爽脆,與半熟蛋、車厘茄、薄荷和紅蔥頭相得益彰,口感層次豐富,清新爽口。。另一道菜-嫩炒八爪魚同樣出色,八爪魚嫩滑Q彈,與車厘茄、橄欖、洋蔥搭配,再淋上檸檬汁,提升了整體的鮮甜口感。。最後的黑松露巴馬臣芝長通心粉同樣出色,通心粉al dente,cheese醬濃郁,與黑松露及火腿的香氣交織,令人難忘。。甜品方面,我們點了經典的檸檬撻,配上法式蛋白霜,酸甜爽口,為整頓大餐劃下圓滿的句號。。總的來說,這家法式小店為我帶來

總的來說,這家法式小店為我帶來了一次難忘的用餐體驗。他們的菜式既講究食材,又注重烹調技巧,配合精緻的裝潢和專業貼心的服務,無疑為上環美食地圖增添了一筆亮麗的一筆。

Nissa la Bella (差館上街) (上環)
上環差館上街10-14號地舖

#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodie #hongkongfood #foodie #foodporn #likeforlike #followforfollow #sheungwan #Central #sheungwanfood #hklocalfood #frenchfood #香港美食 #美食 #上環美食 #上環食乜好 #香港地道 #NissaLaBella #法國菜 #酒館 #西餐廳 #西餐 #牛扒 #慶祝 #法式

2024-06-03