2023-04-17 66 瀏覽
灣仔海鮮包Mr. Crab一直都受港人歡迎,今次去咗灣仔店🍴位置就係修頓球場對面,非常方便新出咗兩人套餐,有餐湯小食,主菜/海鮮包🦞同意粉類同飲品🥂餐湯叫咗黑松露野菌忌廉湯,菇味濃郁。另外仲有一塊意大利香草包小食叫咗路易斯安那蟹餅,滿口絲絲蟹肉好滿足叫咗一個兩人餐海鮮袋海鮮方面簡左馬尼拉蜆、海蝦同青口~醬汁方面簡咗檸檬🍋牛油味! 店員好快就拎左我地既海鮮包好貼心幫我地搖勻放置好,一打開海鮮包醬汁牛油香味都湧出泥~配料有我地自選海鮮,香腸粟米同埋薯仔。蜆肉彈口脆口食落好新鮮,大蜆每一粒都脹卜卜,充滿海水味。醬汁都偏稠,薯仔點落醬汁都食,每一啖都係享受😎溫泉蛋肉醬扁意粉🍝,半熟溫泉蛋溝埋意粉一齊真係好creamy~
灣仔海鮮包

新出咗兩人套餐,有餐湯小食,主菜/海鮮包🦞同意粉類同飲品🥂

小食叫咗路易斯安那蟹餅,滿口絲絲蟹肉好滿足

蜆肉彈口脆口食落好新鮮,大蜆每一粒都脹卜卜,充滿海水味。

醬汁都偏稠,薯仔點落醬汁都食,每一啖都係享受😎

今日同男朋友食飯嚟到灣仔嘅mr crab 到食晚餐晚餐時間 人唔太多 兩個人都俾咗張卡位 私隱度十度 又坐得好夠舒服兩個人叫咗個二人餐 已經包咗 前菜 招牌shake shake 海鮮籃同埋意粉 叫咗個龍蝦湯 鮮味十足 仲加埋香草面包 索晒湯汁 唔錯水牛城雞翼 外面醬汁酸酸甜甜 有夠惹味 外脆內多汁 加埋藍芝士醬 層次十足 主角shake shake 海鮮籃 我哋我哋叫咗先海蝦 翡翠螺 原隻大魷魚 全部都非常新鮮 我就最鍾意食翡翠螺有咬口得來 非常爽甜加埋特色嘅卡薑蒜蓉汁 好惹未 入面已經有薯仔 粟米 香腸等等嘅配料 夠晒豐富白酒白蜆煮意粉 個醬汁好鮮甜意粉 軟硬適中 有咬口

今日同男朋友食飯嚟到灣仔嘅mr crab 到食晚餐

叫咗個龍蝦湯 鮮味十足 仲加埋香草面包 索晒湯汁 唔錯

加埋特色嘅卡薑蒜蓉汁 好惹未

入面已經有薯仔 粟米 香腸等等嘅配料
夠晒豐富

白酒白蜆煮意粉 個醬汁好鮮甜意粉 軟硬適中 有咬口
疫症過後 又再回來吃這間餐廳 基本上係我常吃的一間特別係我想食蠔既時候佢既蠔 基本上你不會失望今晚的南非蠔肉脆好味海鮮搖搖包都仍是這樣既水準加價後多了蒜蓉包和香草包沙律 太細了 但整体上係非常好味(呢個係全晚覺得唯一貴得過份而不合理)我們還點了雞翼 (這個比從前差)而最令我驚喜的是 其他西菜酥皮湯 正 好味 最最最正係慢煮焗既豬筋骨飲品 依然係無得彈平日我去其他餐廳不會叫野飲但呢間係我一定叫 👍🏻👍🏻👍🏻四人埋單2千7並沒有試食及優惠款待😔我有單據的
疫症過後 又再回來吃
這間餐廳 基本上係我常吃的一間
特別係我想食蠔既時候
佢既蠔 基本上你不會失望
今晚的南非蠔肉脆好味

海鮮搖搖包都仍是這樣既水準
加價後多了蒜蓉包和香草包
沙律 太細了 但整体上係非常好味
(呢個係全晚覺得唯一貴得過份而不合理)

我們還點了雞翼 (這個比從前差)

而最令我驚喜的是 其他西菜

並沒有試食及優惠款待😔
我有單據的
  • 生蠔
2023-04-05 80 瀏覽
逢親假日都會出去食嘢,但係有時食嘢食到都幾厭,今次就有一個全新嘅食海鮮體驗,都幾啱情侶,尤其是慶祝嘅時候去食都幾唔錯。入到餐廳就覺得裝修都好特別,而且燈光都幾好,有啲情調㗎。今次我同男朋友叫咗一個二人套餐($798),有海鮮🦞啦、湯🥣、小食、意粉🍝、仲有兩杯House Wine。先講龍蝦湯,覺得佢嘅龍蝦湯係用咗好多唔同嘅嘢熬製而成,你會飲到佢厚身嘅質感。脆炸雞翼配自家製辣粉炸得好香口,好岩中意炸嘢嘅我食😛呢間餐廳主打食海鮮,所以二人餐我哋就揀咗seafood combo,咁多種海鮮入面我哋揀咗小龍蝦、翡翠螺同埋海蜆,配Cajun sauce。我就幾推介呢一個餐廳自己整嘅醬,少少辣配海鮮好惹味。點解我話係超特別嘅海鮮體驗,就係因為我哋所揀嘅海鮮會裝喺一個袋入面,然後店員會喺你面前shake ,你所揀嘅海鮮就會充滿着醬料,超級惹味。海鮮分量十足,兩個人一定夠晒飽,佢仲會配埋薯仔粟米同腸仔,配菜都好出色。新英格蘭白酒海蜆扁意粉🍝本身好鍾意食扁意粉,所以就揀咗呢一個食啦,蜆嘅份量真係好多,好足料。我同男朋友就揀咗白酒🥂,配海鮮一流。成個用餐體驗覺得幾好,餐廳仲好貼心咁會配埋圍裙、手套、同埋濕紙
入到餐廳就覺得裝修都好特別,而且燈光都幾好,有啲情調㗎。
炸雞翼配自家製辣粉
炸得好香口,好岩中意炸嘢嘅我食😛

新英格蘭白酒海蜆扁意粉🍝
我同男朋友就揀咗白酒🥂,配海鮮一流。
成個用餐體驗覺得幾好,餐廳仲好貼心咁會配埋圍裙、手套、同埋濕紙巾,因為食海鮮嘅時候真係好緊要,唔會彈到自己件衫。上菜嘅時候店員都會好細心,等我哋食完一道菜先上另一道。下次想食海鮮嘅時候就會記起Mr. Crab 🦀

---------------------
📍Mr. Crab by The Captain's House (灣仔)
灣仔莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖
2023-04-02
  • Seafood Combo
餐廳在囍帖街旁邊裝潢以船艙為設計⛴️充滿美式南方風味🇺🇸最吸引的是由新奧以良引入的手搖海鮮袋🦞令人十分期待🙈𝙎𝙚𝙩 𝙁𝙤𝙧 𝙏𝙬𝙤𝒮𝑒𝒶𝒻𝑜𝑜𝒹 𝒞𝑜𝓂𝒷𝑜今次選了翡翠螺、小龍蝦🦞及原隻去頭魷魚🦑以𝐿𝑒𝓂𝑜𝓃 𝐵𝓊𝓉𝓉𝑒𝓇 𝒮𝒶𝓊𝒸𝑒作shake shake醬汁🧈海鮮肉質爽口彈牙加上醬汁味道酸而不膩🍋但同時不會蓋過海鮮的鮮味海鮮及薯仔🥔完全吸收醬汁的精華愈食愈滋味😋 建議大家可以mix & match sauce 味道會更重口味及更濃郁啊𝐿𝑜𝒷𝓈𝓉𝑒𝓇 𝒮𝑜𝓊𝓅味道香濃 質感稠密旁邊還附送香草面包🌿𝒮𝒶𝓊𝓉𝑒𝑒𝒹 𝐵𝓁𝒶𝒸𝓀 𝑀𝓊𝓈𝓈𝑒𝓁𝓈 𝓌𝒾𝓉𝒽 𝐵𝓊𝓉𝓉𝑒𝓇 𝒲𝒽𝒾𝓉𝑒 𝒲𝒾𝓃𝑒 𝒮𝒶𝓊𝒸𝑒鮮味十足 肉質飽滿散發淡淡白酒牛油香味🍶𝐵𝓁𝒶𝒸𝓀 𝒯𝓇𝓊𝒻𝒻𝓁𝑒 & 𝒫𝑜𝓇𝓉𝑜𝒷𝑒𝓁𝓁𝑜 𝑅𝒾𝓈𝑜𝓉𝓉𝑜黑松露醬汁相當creamy 濃郁燒烤過後的大啡菇肉身肥厚多汁🍄滿滿的飽肚感
餐廳在囍帖街旁邊
裝潢以船艙為設計⛴️
充滿美式南方風味🇺🇸
最吸引的是由新奧以良引入的手搖海鮮袋🦞
令人十分期待🙈

𝙎𝙚𝙩 𝙁𝙤𝙧 𝙏𝙬𝙤

𝒮𝑒𝒶𝒻𝑜𝑜𝒹 𝒞𝑜𝓂𝒷𝑜

今次選了翡翠螺、小龍蝦🦞及原隻去頭魷魚🦑
海鮮肉質爽口彈牙

燒烤過後的大啡菇肉身肥厚多汁🍄
滿滿的飽肚感
2023-04-01
  • 黑松露燒烤菇意大利燴飯
為食嘅我一直都好想試下上船出海食海鮮🥰但無奈我係容易暈船體質🙈唔好話要喺船上用餐🍽我連坐船都會感到身體不適🥲最近男朋友搵到一間餐廳唔駛上船出海🌊都可以品嚐到新鮮高質海鮮✨期待已久嘅我要出動啦!😍沿樓梯行上餐廳都有好多水手裝潢🛟有種上船食海鮮餐嘅感覺⚓️上到餐廳地方都幾闊落☺️裝潢跟遊船嘅內部設計一樣🛳唔一樣嘅係絕對冇海上飄浮暈船嘅感覺☺️我哋坐低卡位之後order左個二人海鮮餐📸打完卡之後熱辣辣嘅餐湯就送上啦🍵即刻收埋相機電話拿拿聲開餐🤤✨二人餐Set Dinner $798+10%服務費✨🍵餐湯 Soup: 龍蝦湯 Lobster Bisque龍蝦湯味好濃🦞稠濃嘅龍蝦湯細味下有小顆粒😳因為用龍蝦殼淆湯底🤤難怪咁香濃啦!香草麵包軟Q🍞蘸湯索滿龍蝦汁配搭食真係幾正💯🦀前菜 Appetizer: 路易斯安那蟹餅 Louisiana Crab Cake (+$10)蟹餅超。級。足。料!超多蟹肉絲填滿整個蟹餅🦀蟹肉一梳梳好鮮甜😋唔駛調味料都已經夠晒鮮嫩口感🦭男朋友話好似食緊蟹肉放題🤤大啖大啖超滿足!🌊主菜 Main: 招牌海鮮袋 Seafood Combo醬汁方面我哋揀左檸檬黑椒汁🍋更能釣出海鮮鮮味

✨二人餐Set Dinner $798+10%服務費✨

🍵餐湯 Soup: 龍蝦湯 Lobster Bisque

🌊主菜 Main: 招牌海鮮袋 Seafood Combo
醬汁方面我哋揀左檸檬黑椒汁🍋更能釣出海鮮鮮味✨海蜆、原隻去頭魷魚、藍青口放喺密封海鮮袋入面!店員喺我地面前shake shake 海鮮袋🌪打開後熱騰騰嘅熱氣湧現🌫我哋流晒口水等開餐啦😆

海蜆-好大隻好鮮juicy🤤口感滑嘟嘟👍🏻肉質偏實😆食落有勁特別有鮮味!
原隻去頭魷魚-好彈牙🦑魷腳一梳梳外觀靚又大隻👣煙煙韌韌口感豐富再配檸檬黑椒醬特別惹味😋
藍青口-未見過咁大隻青口😳肉質鮮嫰 海水味濃郁!新鮮彈牙又大隻😊
海鮮袋底有薯仔🥔粟米🌽腸仔🥓淋汁食更加惹味又好味👍🏻

🍝主菜 Pasta / Risotto: 黑松露燒烤菇意大利燴飯 Black Truffle & Portobello Risotto
粒粒意大利飯都掛滿汁🧈滑漏嘅牛油配搭香濃嘅黑松露🍄醬汁偏杰身包住每粒飯粒🍚邪惡得黎身體又好誠實咁流晒口水🤤芝士脆片咸香咸香🧀岩岩炸起脆卜卜👍🏻個飯食到底都仲熱到出煙😶‍🌫️

🥂餐酒 House Wine: 紅酒 Red Wine & 白酒 White Wine
🍷紅酒-果味濃郁甜甜地🍇入口順滑 Aftet Taste有啲啲單寧澀味😊我幾鐘意❤
🍸白酒-嗅杯酒已經感受到果味好香啦💕偏香甜冇單寧澀味🍇男朋友鐘意容易入口❤️

估唔到陸地嘅餐廳都做到海上用餐嘅效果🥰好有feel之餘海鮮味道新鮮又大隻🤤店員服務周到 打卡位又多📸多得男朋友介紹先搵到咁chill嘅餐廳😘下次親友飯聚要再嚟呢度encore💕
2023-04-03 68 瀏覽
每次想食shake shake 海鮮,都會諗起呢間🤭,今次我又嚟啦!🔅二人餐($7️⃣9️⃣8️⃣)雖然話呢個係人生,但係我覺得三個人都夠飽🥹,實在太豐富。湯:我哋揀咗龍蝦湯,佢仲配咗香草麵包可以點嚟食🤣,味道幾濃郁。前菜:有幾款前菜可以揀嘅,但係我最鍾意都係呢個蟹餅🥹🥹!佢真係好厚,入面都係一絲絲嘅蟹肉,真材實料,大愛!主菜:我哋揀咗小龍蝦、海蝦同埋馬尼拉蜆。配料有粟米、薯仔同埋腸仔。醬汁辣辣地,有啲似咖喱,但蒜蓉味幾重,好惹味🤤,加埋啲配料好正,尤其係粟米,索晒啲汁,好好食。意粉:食完咁多嘢之後仲有個意粉😂,所以兩個人食真係超級飽。白酒海蜆扁意粉幾有咬口,白酒味偏重,整體唔錯。我覺得如果三個女仔去食嘅話,細食既真係可以考慮叫一個二人餐就算🤣。

🔅二人餐($7️⃣9️⃣8️⃣)
雖然話呢個係人生,但係我覺得三個人都夠飽🥹,實在太豐富。

湯:
我哋揀咗龍蝦湯,佢仲配咗香草麵包可以點嚟食🤣,味道幾濃郁。

前菜:

主菜:

意粉:

2023-04-03 76 瀏覽
Mr. Crab by The Captain's House - 惹味海鮮袋今日介紹一間位於灣仔區西餐廳,主打海鮮,重要係海鮮袋的始祖!二人套餐 $798黑松露野菌忌廉湯、龍蝦湯路易斯安那蟹餅 +$10滿滿鮮味啖啖蟹肉絲既蟹餅,外層香脆。招牌海鮮袋海鮮袋當中有多達10多款海鮮選擇,選擇咗海蝦、墨魚仔同埋青口;每種口感都唔同,醬汁有卡薑蒜蓉汁、胡椒檸檬汁同有檸檬牛油汁,選了卡薑蒜蓉汁,惹味蒜香口味,海鮮袋當中配料有腸仔、粟米和薯仔,唔會浪費醬汁精華。香煎大頭蝦冬陰功意大利燴飯 +$30大大隻大頭蝦,仲要有兩隻㖭,蝦肉彈牙爽口,配上酸酸辣辣嘅冬陰功煮成既意大利飯。

二人套餐 $798

黑松露野菌忌廉湯、龍蝦湯

路易斯安那蟹餅 +$10
滿滿鮮味啖啖蟹肉絲既蟹餅,外層香脆。

招牌海鮮袋
海鮮袋當中有多達10多款海鮮選擇,
選擇咗海蝦、墨魚仔同埋青口;

香煎大頭蝦冬陰功意大利燴飯 +$30

呢間餐廳一直都bookmarked✍🏼佢係正囍帖街旁邊,好適合去完囍帖街打卡再去🤣店員服務仲好好添👍🏼Set for Two 🦐Seafood Combo可以自選三款海鮮~我地今次揀咗🦐海蝦、海蜆和🦑原隻去頭魷魚✨當中最推介嘅係海蝦,肉質爽彈份量又多👍🏼海蜆十分飽滿,原隻去頭魷魚則好q彈😋 除咗海洋,其實佢仲會配咗腸仔、🌽粟米同🥔薯仔~醬汁方面揀咗Mix & Match~ 即係混合左三款醬汁(卡薑蒜蓉汁、檸檬牛油汁同檸檬胡椒汁)~混合醬汁好香又帶微辣十分惹味😚🦞Lobster Bisque龍蝦湯香濃幼滑,龍蝦味重!值得一讚嘅係旁邊嘅香草麵包😊 外面微微脆,入面十分鬆軟✨🦀Baked Portobello with Crab Meat and Cheese十分邪惡之選😈😈 滿滿嘅🧀芝士醬鋪滿整個大啡菇!!中間蟹肉鮮甜!配上肉厚嘅大啡菇,一啖有多重口感,層次豐富😆🍝New England White Wine Clams Linguine意粉煮得剛好,口感al dente 👍🏼👍🏼大蜆用白酒煮香,更加帶出鮮甜嘅味道😋😋🥂House wine - Prosecco十分冰凍,果香十足,好適合配

Set for Two

🦐Seafood Combo

🦞Lobster Bisque

🥂House wine - Prosecco
十分冰凍,果香十足,好適合配搭海鮮🤩

推介指數: ⚡️⚡️⚡️⚡️
餐廳環境:⚡️⚡️⚡️⚡️
服務態度:⚡️⚡️⚡️⚡️⚡️
再訪:Yes
  • 新英格蘭白酒海蜆扁意粉
  • 龍蝦湯
1K
2023-03-30 60 瀏覽
跟喜歡之朋友嚐人氣海鮮袋~店子以大隻蟹做招牌,跟朋友也吃了數次,水準服務也很好,棒。Shake Shake海鮮袋,是店子不可不點的。慶祝紀念日,過來吃它,味道服務環境棒!二人套餐餐廳之招牌套餐,選擇是很明確,選擇不錯。海鮮類別,選擇三款海鮮,然後慢慢選擇醬汁,前菜一款主食,兩杯餐酒提供,相當豐富!跟愛人一個快樂的晚上看到介紹,店主親自調配的新奧爾良卡彊醬汁,充滿驚喜!因此,我們也同樣選了它。店子有多種海鮮的,清潔好吃,飽滿,大愛之作!鮮甜的海洋滋味!海鮮袋是必叫,今次選的魷魚,配上醬汁。大大隻~扇貝新鮮彈牙,魷魚是原隻,入面薯仔和粟米,索盡醬汁~好吃!海鮮袋很大,店員會幫忙處理袋,令所有海鮮都沾滿醬汁,然後再剪開海鮮袋,一剪開,濃濃香味。海鮮新鮮,醬汁惹味,少少辣,非常開胃。配料中最好吃是香腸,豐富!小墨魚仔非常好吃,配搭黑椒檸檬醬,三款海鮮亦是爽口,濃味之黑椒檸檬醬,滿滿清新感覺。除了選擇海鮮之外,粟米、香腸、焗薯等一起Shake,好味又飽肚之感!路易斯安那特色蟹餅足滿滿蟹肉!味道咸咸,棒喔。芝士旦黃醬,惹味,旁邊有點乳酪醬,同時吃會有多一重口味。意粉不錯,味道非常濃郁,牛味重很,意
跟喜歡之朋友嚐人氣海鮮袋~

二人套餐

路易斯安那特色蟹餅

意粉不錯,味道非常濃郁,牛味重很,意粉夠濕潤,相當吸引!店子的飲品,酸酸甜甜,解渴一流,清爽梳打口感,感覺很清新呢。店子出名海鮮,未去朋友要朝聖喔!海鮮袋棒,海鮮新鮮高質,我跟朋友亦滿意
2023-03-30 72 瀏覽
收工工約左朋友食飯兼慶祝佢考車一take pass呢間主打海鮮shack shack既西餐廳裝修都幾有心思可以單點亦有提供二人餐,選擇幾多仲好豐富添!!我哋前菜揀咗香草忌廉汁既青口~青口鮮嫩無沙,配上creamy 既汁醬令我哋好快清盤🤤🤤伴隨青口既蒜蓉包都不可忽視,超香脆之餘仲同個忌廉汁好夾!!中意海鮮既朋友揀咗龍蝦湯,而我就要咗雜菌忌廉湯兩款湯都好香濃,附上既香草包都唔馬虎,食落好鬆軟!!主菜要咗肉眼排,12安士份量十足~我哋要咗5成熟,食落肉質嫩腍而豐有炭燒香氣!!!即使係伴碟既薯菜都經過烤烘,令人滿意💕主食方面揀左松露意大利飯~意大利飯軟硬適中,汁醬濃厚!!每啖都有菇菌既香味,當中除左有大啡菇蓋面之外,仲混合咗不少雜菌添✨二人餐仲包有兩杯飲品~除咗汽水之外,仲可以揀紅酒白酒同汽油添架!!!
收工工約左朋友食飯兼慶祝佢考車一take pass

呢間主打海鮮shack shack既西餐廳裝修都幾有心思

可以單點亦有提供二人餐,選擇幾多仲好豐富添!!

我哋前菜揀咗香草忌廉汁既青口~

青口鮮嫩無沙,配上creamy 既汁醬令我哋好快清盤🤤🤤
伴隨青口既蒜蓉包都不可忽視,超香脆之餘仲同個忌廉汁好夾!!

中意海鮮既朋友揀咗龍蝦湯,而我就要咗雜菌忌廉湯

兩款湯都好香濃,附上既香草包都唔馬虎,食落好鬆軟!!

主菜要咗肉眼排,12安士份量十足~
我哋要咗5成熟,食落肉質嫩腍而豐有炭燒香氣!!!

即使係伴碟既薯菜都經過烤烘,令人滿意💕

主食方面揀左松露意大利飯~
意大利飯軟硬適中,汁醬濃厚!!

二人餐仲包有兩杯飲品~
除咗汽水之外,仲可以揀紅酒白酒同汽油添架!!!
2023-03-29 54 瀏覽
朋友生日揀咗呢間餐廳食飯慶祝成間餐廳最靚張枱竟然唔比客人坐留做員工休息嘅地方我哋坐卡位四個女仔坐都覺得「有啲親密」我哋叫咗個四人餐海鮮袋上枱嘅時候好吸睛除咗雞翼麻麻哋之外其他食物嘅質素都係中等嘅上枱嘅時候夠熱粟米片都整得好食訂枱嘅時候同餐廳講咗係同朋友慶祝生日上甜品嘅時候餐廳亦為朋友準備生日祝賀詞及蠟燭用餐嘅時候係12月尾而家寫食評諗返其實連甜品都算幾好味唔知點解無再去幫襯嘅衝動一來可能係座位唔太舒適二來每樣食物都中規中矩無特別大嘅誘因再返去幫襯相信主要係因為呢個價錢都仲有好多其他更好嘅選擇
朋友生日揀咗呢間餐廳食飯慶祝
成間餐廳最靚張枱
竟然唔比客人坐
留做員工休息嘅地方

我哋坐卡位
四個女仔坐
都覺得「有啲親密」

我哋叫咗個四人餐

都仲有好多其他更好嘅選擇
慶祝紀念
生日
2023-03-25 45 瀏覽
友人話經過好多次Mr.Crab,今次終於去試下先😛招牌好易搵,只要認住隻蟹一行上去好有海邊feel⛱️太多選擇啦,所以叫左個兩人餐先黎餐湯:龍蝦湯好鮮味架,忌廉湯好香黑松露味,再配上香草包感覺好實在👍🏻💪🏻Yeah 主角出場,好特別呀。服務員係我地面前shake,目的係將海鮮同醬汁混合嘩,好香檸檬牛油醬汁 海蝦鮮甜;小龍蝦雖然肉唔多,但好吸味;魷魚好爽脆芝士蟹肉焗燒烤菇,芝士勁濃,而且放滿蟹肉新英格蘭白酒海蜆扁意粉,蜆肉好大粒架加38要了特飲,好爽呀🤣
友人話經過好多次Mr.Crab,今次終於去試下先😛
招牌好易搵,只要認住隻蟹

一行上去好有海邊feel⛱️

太多選擇啦,所以叫左個兩人餐

嘩,好香檸檬牛油醬汁

海蝦鮮甜;小龍蝦雖然肉唔多,但好吸味;魷魚好爽脆

芝士蟹肉焗燒烤菇,芝士勁濃,而且放滿蟹肉

新英格蘭白酒海蜆扁意粉,蜆肉好大粒架

加38要了特飲,好爽呀🤣

• 新英格蘭白酒海蜆扁意粉
2023-03-25 123 瀏覽
午膳兩人商務用餐,叫了四款海鮮,有蝦,小龍蝦,扇貝,鮑魚,再加一個牛扒set lunch。牛扒先生,食落一般正常,so far 唔算啲咩貴野,再黎上海鮮,一打開個網見到四隻扇貝殼,不以為意,以為啲肉熟咗跌咗喺底,於是先將啲殼攞走,首先開始食入邊嘅蝦同小龍蝦,仲有薯仔同粟米,(因為掛住傾偈),食到一半左右先記得好似無食過扇貝,找找個網底,就發現有幾粒嘢喺下面,但發現都唔係扇貝肉,係幾粒香腸,最奇怪係連一隻鮑魚殼都冇,即係四樣海鮮得兩樣,即刻同服務員反映,服務員好似好習慣咁,即刻安排返扇貝同鮑魚比我地,但都只係烚熟飯再補返入個網入邊,完全冇撈過啲汁,感覺失望,但唯有接受,我哋兩個人去食都比較容易數到食過啲乜嘢 ,如果一大班人去食,相信好難會發現,因為都唔知道啲海鮮會唔會係俾朋友人食咗。店舖解決方法令人失望,有點被騙嘅感覺。
2023-03-17
2023-03-22 199 瀏覽
A Fresh Taste of Seafood | Mr. Crab by The Captain's House (Wan Chai)星期日晚喺灣仔終於一嚐聞名已久嘅Mr. Crab by The Captain’s House,第一次去試緊係要試吓佢最出名嘅Seafood Combo😍 多年前喺美國讀書嗰陣有同朋友去The Crab Pot Seattle,西雅圖以海鮮聞名,所以我都跟班外國朋友去食。當時覺得好新奇,一堆堆海鮮咁上枱,勁好玩又好食!今晚喺Mr. Crab終於可以回味美國西岸的味道☺️ 晚市套餐🍽人均:$400-$500🕰時間:19:00 (weekend night) (⭕️walk in) 🍽Set For Two $789🍽Dinner for 2 依個set幾抵食,可以揀Seafood Combo或三文魚牛羊等main course。我揀咗seafood combo,3種海鮮就揀咗小龍蝦🦞小墨魚仔🦑藍青口,醬汁就揀咗招牌Mr.Crab Cajun Sauce(Spicy),可以揀辣度,我哋揀小辣,醬汁勁惹味,有種沙嗲汁嘅味道,配新鮮海鮮一流😋個combo上盤時店

晚市套餐
🍽人均:$400-$500

🍽Set For Two $789🍽
Dinner for 2 依個set幾抵食,可以揀Seafood Combo或三文魚牛羊等main course。我揀咗seafood combo,3種海鮮就揀咗小龍蝦🦞小墨魚仔🦑藍青口,醬汁就揀咗招牌Mr.Crab Cajun Sauce(Spicy),可以揀辣度,我哋揀小辣,醬汁勁惹味,有種沙嗲汁嘅味道,配新鮮海鮮一流😋個combo上盤時店員會先係食客面前shake個海鮮袋,好新鮮嘅體驗🥳仲會問食客需唔需要拎定電話打卡,大家如果第一次去一次要叫seafood combo試吓!

🫕餐湯有🦞龍蝦湯同黑松露野菌忌廉湯揀,我哋當然係揀龍蝦湯啦😍冇揀錯好好飲,個餐包上仲鋪滿parsley,好香口。

🦀前盤方面,我哋選擇加$10揀路易斯安那蟹餅,大推薦!裡面真係好多蟹肉,一啲都冇偷工減料👍🏻

🍝意粉/飯方面,我哋就揀咗新英格蘭白酒海蜆扁意粉,白酒味真心唔太出,seasoning稍微調整會更好,但整體都好食,特別要讚隻隻蜆都好大隻,唔太似一般香港平時食嘅細蜆。

🍷dinner set仲包括2杯紅/白/啤酒等飲料,我哋揀咗1杯紅1杯白🙋🏻‍♀️

Bible rating: 9/10

地址:灣仔莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖