2023-03-22 80 瀏覽
每次搭電車經過囍帖街都會留意到呢間餐廳。今日過開嚟呢邊做嘢,嚟食返個豐富午餐沿著樓梯走進餐廳,感覺好似上咗渡船一樣門面仲放有不同種類嘅海鮮裝潢有特式坐得舒服。Lunch Set 有唔同選擇豬.牛.雞.魚.Burger.Pasta都有✨沙律沙律菜爽脆.清新口感好醒胃✨餐湯將甘筍打成蓉嘅忌廉湯,真材實料夠杰身✨慢煮加拿大豬鞍 配焦糖菠蘿汁3cm厚切嘅豬鞍,好有份量肉汁好豐富慢煮唔會令肉質變乾變鞋好鍾意呢個焦糖菠蘿汁嘅味道,甜甜酸酸,配上豬鞍味道好夾配上原條新鮮特別香甜✨Mocha+$18 可以upgrade特式餐飲仲有拉花 好有心思

每次搭電車經過囍帖街
都會留意到呢間餐廳。
今日過開嚟呢邊做嘢,嚟食返個豐富午餐

沿著樓梯走進餐廳,感覺好似上咗渡船一樣

門面仲放有不同種類嘅海鮮
裝潢有特式坐得舒服。

Lunch Set 有唔同選擇
豬.牛.雞.魚.Burger.Pasta都有

✨沙律
沙律菜爽脆.清新口感好醒胃

✨餐湯
將甘筍打成蓉嘅忌廉湯,
真材實料夠杰身

✨慢煮加拿大豬鞍 配焦糖菠蘿汁
3cm厚切嘅豬鞍,好有份量
肉汁好豐富
慢煮唔會令肉質變乾變鞋
好鍾意呢個焦糖菠蘿汁嘅味道,
甜甜酸酸,配上豬鞍味道好夾
配上原條新鮮特別香甜

✨Mocha
+$18 可以upgrade特式餐飲
仲有拉花 好有心思
2023-03-20
午餐
2023-03-22 40 瀏覽
期待已久既海鮮餐曾經有一排常常經過呢間餐廳但每次都過門不入🤷🏻‍♀️機會終於黎啦飛雲揀左呢個dinner set for two ($798)又可以食到seafood 又可以試埋其他食物成件事開心啲🤡🔻Seafood Combo (選3款)基本有8款海鮮可選擇另外有啲勁野要加錢🤭我地揀左小龍蝦、翡翠螺、小墨魚仔Btw醬汁係四選一揀左店員推薦既Mr. crab Cajun Sauce 揀左小辣 店員話辣醬底係Tabasco大家都第一次食小龍蝦🦞 (6pcs)顏色好sharp好靚仔肉唔算好多 始終係小龍蝦嘛🤣但幾鮮甜 good try 👌🏻🦑小墨魚仔(8pcs)幾爽口幾多肉😙 食物本身無乜味加左醬汁令食物有提升喜歡小墨魚的值得試🐚翡翠螺(6pcs)呢個好有驚喜! 一黎估唔到佢咁大隻二黎本身螺肉已經好鮮甜😳係比較需要牙力去咀嚼😛大推!🔻龍蝦湯🦞唔洗加錢升級已飲到 佛心呢幾香龍蝦膏味 味道都幾濃如果再稠啲就完美🤪🔻黑松露野菌忌廉湯🌿黑松露香味好出有blend碎左既菌粒整體算好味既菌湯🤭麵包都唔hea 🥖烘到好脆 但又唔會好乾麵包質感鬆軟食得出有心思👍🏻 加分🔻芝士蟹肉焗意大利燒烤菇🍄呢個賣相好震
期待已久既海鮮餐
曾經有一排常常經過呢間餐廳
但每次都過門不入🤷🏻‍♀️
機會終於黎啦飛雲

揀左呢個dinner set for two ($798)
又可以食到seafood 又可以試埋其他食物
成件事開心啲🤡

🔻Seafood Combo (選3款)
基本有8款海鮮可選擇
另外有啲勁野要加錢🤭
我地揀左小龍蝦、翡翠螺、小墨魚仔

Btw醬汁係四選一
揀左店員推薦既Mr. crab Cajun Sauce
揀左小辣 店員話辣醬底係Tabasco

大家都第一次食小龍蝦🦞 (6pcs)
顏色好sharp好靚仔
肉唔算好多 始終係小龍蝦嘛🤣
但幾鮮甜 good try 👌🏻

🦑小墨魚仔(8pcs)
幾爽口幾多肉😙 食物本身無乜味
加左醬汁令食物有提升
喜歡小墨魚的值得試

🐚翡翠螺(6pcs)
呢個好有驚喜!

裡面有滿滿蟹肉 菇係juicy既
不過真係幾濃味 係鬼佬口味🤪

🔻新英格蘭白酒海蜆扁意粉🍝
等我地食咗個combo先上意粉
(因為食seafood要用手套 比較論盡🤣)
扁意粉唔算多汁 偏乾身
易入口 個人幾中意呢個質地
蜆肉份量都幾多 起碼有10隻🥹
Btw 唔係好食到白酒味🤣

🔻 sparkling wine x2 🥂
跟set可揀house wine / 汽水等等
紅酒、白酒、有氣酒都可以揀
我地揀左有氣酒 清淡小小
配海鮮類食物都好啱☺️

其實想食埋甜品更完滿 但已經好飽了🐷

超推呢間餐廳 裝潢設計有特色
店員服務好 有禮斯文
枱同枱之間唔會好迫 坐得舒服
價錢唔算好平 特別日子來食非常適合~
2023-03-21 38 瀏覽
🚩 Mr. Crab by The Captain's House自從上次同男朋友食完之後,有一日返到屋企,媽咪指住我個Ig post話佢都要食🫠好啦好啦見今日得閒,媽咪又想去維園行花市,就順便同佢黎埋銅鑼灣依間分店食〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈Set for Two $798✨Seafood Combo 上次食完個墨魚仔就知道一定要叫🤤 爽口彈牙,兜滿醬汁海蝦亦都有好多,記得要由頭啜到落尾巴,蝦嘅鮮甜配搭埋微辣嘅醬汁,好惹味另外今次仲叫咗翡翠螺‼️隻隻手掌咁大隻,煮至啱啱好熟,螺肉富有嚼勁,並唔係爽脆嗰一種~✨龍蝦湯龍蝦味濃郁,配搭埋香草包,咸咸香香✨黑松露野菌忌廉湯超濃郁嘅黑松露味~蘑菇唔係切粒粒,而係已經打成茸,與湯合二為一✨脆炸雞翼配蒜香蜜糖汁雞翼外皮炸得好酥脆,而且唔厚粉,是一位靚女咬落就係甜甜地嘅蜜糖味調味亦都好好唔會得面個陣✨黑松露燒烤菇risotto超足份量嘅risotto😆雖然食完海鮮拼盤已經超飽,但我同媽咪都食晒,係可想而知幾咁好食😌面頭嘅大啡菇一開為二,煎至微微焦香Risotto入面都有大量菇茸菇粒菇菇控嘅我大愛!✨Drinks
🌈Set for Two $798
✨Seafood Combo

上次食完個墨魚仔就知道一定要叫🤤 爽口彈牙,兜滿醬汁

✨龍蝦湯
龍蝦味濃郁,配搭埋香草包,咸咸香香

✨黑松露野菌忌廉湯

✨脆炸雞翼配蒜香蜜糖汁
雞翼外皮炸得好酥脆,而且唔厚粉,是一位靚女
咬落就係甜甜地嘅蜜糖味
調味亦都好好唔會得面個陣

✨黑松露燒烤菇risotto
面頭嘅大啡菇一開為二,煎至微微焦香
Risotto入面都有大量菇茸菇粒
菇菇控嘅我大愛!

✨Drinks
新奧爾良除咗文化氣息農厚外,新奧爾良式海鮮係海鮮界都別樹一格。依家唔使去到美國,@MrCrabByTheCaptainsHouse 就可以滿足海鮮迷獵奇既慾望😋****************************HOT PICKS OF THE DAY****************************今次叫咗個海鮮二人餐,大滿足☺️⭐️海洋袋(自選三款海鮮): 好多款海鮮可以揀,而我哋揀咗小龍蝦🦞、八爪魚🐙、海蝦🦐。海鮮好新鮮👍🏻八爪魚仔好大隻又厚肉。醬汁方面我哋揀咗卡薑蒜蓉汁(中辣)好辣、好惹味、好刺激、好鍾意!不過下次應該會嗌小辣,咁樣可以容易啲享受海鮮嘅鮮味。另外有蒜蓉牛油汁揀,啱晒唔鍾意辣嘅朋友🤗每個海鮮袋都配送粟米、薯仔同埋腸仔,完全體會到美式美食嘅精萃。🦸🏼‍♂️🤗🦞龍蝦汁青口不得了!青口肉滑、肥美,加埋龍蝦汁係鮮上加鮮!仲有脆脆蒜蓉麵包、點埋啲龍蝦汁, 夫復何求!(可以揀🧈牛油忌廉汁, 任君選擇)🍄黑松露蘑菇意大利飯啖啖都係黑松露蘑菇味,好creamy, 啲飯軟硬程度啱啱好!🦞龍蝦湯喺海鮮店度食龍蝦湯,梗係鮮味十足!濃稠程度啱啱好😋沾滿龍蝦湯嘅麵包,真係啖啖滿足🥳溫提

****************************
HOT PICKS OF THE DAY
****************************
今次叫咗個海鮮二人餐,大滿足☺️

🦞龍蝦汁青口
龍蝦汁青口

🍄黑松露蘑菇意大利飯
黑松露蘑菇意大利飯

🦞龍蝦湯

溫提:食辣野都係要點番杯可樂先夠爽🤗
P.S. 店家仲提供埋圍裙,咁就唔驚整污糟啲衫啦☺️
龍蝦汁青口
  • 法式煮青口
2023-03-17 44 瀏覽
今日同同事食飯,呢間餐廳我第二次食了,食物質素依舊好食 沒有下降。今次嗌左個香煎白䲞魚配日式麵豉汁,上次嗌左個意粉,今次仲好食啲呢!本身set lunch包左餐湯,一個餐包同餐飲。果日餐湯係蕃茄忌廉湯,一啲都唔稀,仲幾Kip,好中意 之後等左大約15分鐘,main course 條魚上菜喇!估唔到有兩塊,而且又唔細塊,所以一定夠食!伴菜又有薯仔粒,煎得好好食😋 反而 睇返menu先知係麵豉汁,我都食唔卡添😹

2023-03-17 31 瀏覽
依間shake shake海鮮包餐廳其實周不時系灣仔行經都會見到系座石大樓上面,都幾搶眼終於有機會上去試下入去就系先經條樓梯,已經好有輪船感,上到去就見到大大個藍色招牌內裝修都系懷舊輪船木設計成個感覺好有海洋氣色首先點左個小食蟹餅開胃滿滿蟹肉,外脆內軟,口感好好之後就系重點主菜Shake shake海鮮包醬料試左個牛油檸檬汁,好過引食到牛油既滑,又有檸檬味解番牛油既流很不錯👍🏽海鮮要左海蝦-好新鮮,彈牙既青口-海水味幾濃翡翠螺-超大只,好好肉最後主食要左個冬陰功大頭蝦燴飯香辣味幾野味

依間shake shake海鮮包餐廳
其實周不時系灣仔行經都會見到
系座石大樓上面,都幾搶眼

終於有機會上去試下
入去就系先經條樓梯,
已經好有輪船感,
上到去就見到大大個藍色招牌
內裝修都系懷舊輪船木設計
成個感覺好有海洋氣色

首先點左個小食蟹餅開胃
滿滿蟹肉,外脆內軟,口感好好

之後就系重點主菜
Shake shake海鮮包
醬料試左個牛油檸檬汁,好過引
食到牛油既滑,又有檸檬味解番牛油既流
很不錯👍🏽
海鮮要左
海蝦-好新鮮,彈牙既
青口-海水味幾濃
翡翠螺-超大只,好好肉

最後主食要左個冬陰功大頭蝦燴飯
香辣味幾野味

• Seafood Combo
每次行過利東街都會見到附近嘅Mr. Crab by The Captain's House 作為海鮮控想試左好耐啦🤩 今日諗食晚餐嘅時候終於忍吾住行左入去🐾行上樓梯嘅時侯已經覺得裝修好America style我地揀左Set for 2 ($798)見佢好豐富好多野食咁🤩🌊Seafood Combo💕必點嘅海鮮袋 係呢間餐廳最吸引人嘅食物😍可以自由選擇3款海鮮 再揀一種sauce 我地揀左🦐海蝦🦞小龍蝦🦑小墨魚仔 同埋Mr.Crab Cajun Sauce上枱嘅時間係一個好大嘅藍色膠袋 店員係我哋面前搖勻個袋入邊嘅海鮮同埋醬汁 再幫我哋打開埋 一打開已經好吸引 墨魚仔好大粒 除咗海鮮之外仲配有粟米🌽薯仔🥔腸仔 微辣嘅將汁令所有野食都好惹味😋🥣龍蝦湯配餐包龍蝦湯好濃郁好重龍蝦味亦好creamy🦀芝士蟹肉焗意大利燒烤菇上層好多芝士 一切開佢見到烤菇上面勁多蟹肉 食落口啖啖蟹肉🍝新美格蘭白酒海蜆扁意粉扁意粉又用蒜蓉同辣椒炒過聞落食落都好香蜆肉好大隻而且份量好多 正😄💭終於試到美國style嘅海鮮袋 咁食撈左醬汁嘅海鮮係一個好特別嘅體驗食法😚餐廳服務幾好 又提供手套 圍裙好細心

行上樓梯嘅時侯已經覺得裝修好America style

Seafood Combo
龍蝦湯配餐包
新美格蘭白酒海蜆扁意粉
  • SeafoodCombo
之前食過The Captain’s House都覺得唔錯,佢地嘅海鮮一向都好出名,好多人都為咗個shake shake海鮮而嚟,今次又食下佢另一間分店睇吓有冇分別😌 呢間餐廳環境比尖沙咀嗰間更加大,環境更加闊落,有好多卡位,可以自成一角,靜靜地幾舒服,好啱同埋三五知己嚟聚餐,店員亦都幾有禮貌,會介紹餐牌👍🏻 今次就揀咗食Set Dinner😌🍱2人Set Dinner ($798)包括:Seafood Combo (海鮮Shake Shake袋)、湯、Appetizer、Pasta/Risotto、湯和2杯House Wine1. 🦑🦐Seafood Combo🦞🦀 嚟到呢度點可以唔叫呢個招牌菜,可自選三款海鮮,我今次揀咗藍青口、原隻去頭魷魚和馬尼拉蜆再配上Mix and match醬汁,有少少辣味混合醬汁檸檬胡椒牛油汁,海鮮都幾新鮮,馬尼拉蜆味道比普通的蜆更為鮮甜,配上醬汁味道微微帶酸和嗆辣,還有粟米、腸仔和薯仔作配料,豐富又惹味!😎2. 🦀🧀芝士蟹肉焗意大利燒烤菇鐵板上枱,表面淋上大量芝士醬,入面的香烤大啡菇上面鋪滿了蟹肉,口感和層次都很豐富,大啡菇和蟹肉的味道很夾,建議點少許芝士

🍱2人Set Dinner ($798)

1. 🦑🦐Seafood Combo🦞🦀

2. 🦀🧀芝士蟹肉焗意大利燒烤菇

鐵板上枱,表面淋上大量芝士醬,入面的香烤大啡菇上面鋪滿了蟹肉,口感和層次都很豐富,大啡菇和蟹肉的味道很夾,建議點少許芝士醬一起吃已經好足夠🤣

3. 🍝新英格蘭白酒海蜆扁意粉

意粉旁邊放滿海蜆,攞盤好靚,海蜆好鮮甜又大隻,大約有十幾隻,份量都算多,意粉熟度剛剛好,煙韌有咬口,加上白酒、洋蔥粒和蒜粒一齊炒,非常入味!😋

🦞龍蝦湯

龍蝦味道比較濃郁,但鹹咗少少🙊

🫕黑松露野菌忌廉湯

黑松露味好出,非常creamy,點埋烤到外面香脆內裏鬆軟的香草餐包食一流!🤤

🥂 House Wine

我地今次揀咗一杯白酒一杯汽酒,兩杯都甜甜地好易入口,美食配上美酒,再加上餐廳微微昏暗的環境,真係好Chill~😌
2023-02-25
5 分鐘 (堂食)
  • 新英格蘭白酒海蜆扁意粉
2023-03-16 42 瀏覽
上次食完尖沙咀嗰間一直念念不忘 今日嚟到灣仔試吓佢另外一間分店先🤓灣仔嗰間分開咗兩層更加似置身喺潛水艇😎直頭覺得自己化生做咗海盜🏴‍☠️==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌Set lunch跟咗個沙律🥗湯🍵同埋飲品🥤🍔流心芝士牛肉漢堡配薯條🍟賣相夠晒吸睛👀用咗黑色嘅漢堡包更打卡able📸漢堡扒非常Juicy💦切出嚟嘅時候肉汁即時俾個包朔晒😍薯條即叫即炸🔥咬落去熱到焫口超級滿足💛☕️Mocha 餐後嗌番杯甜甜的朱古力咖啡滿足哂😍==============================喺香港有呢一類型嘅主題餐廳實屬稀有品種 有環境有質素值得支持🫶🏻

𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌
Set lunch跟咗個沙律🥗湯🍵同埋飲品🥤

☕️Mocha 餐後嗌番杯甜甜的朱古力咖啡滿足哂😍
2023-03-14 73 瀏覽
It was a very unhappy lunch w/ my two good friends in this restaurant tdy. We all ordered the set lunch menu. And l ordered a crab carbonara pasta, however; the dish came up w/o any crab. Then l esp asked the waiter why & he explained the crab was cooked into the sauce. He kept saying” don’t trust the pic on the menu. You won’t see the crab.. OMG! I m sure we won’t return since their service was also not good.

2023-03-14
海鮮控又去吃海鮮,今次去到位於灣仔莊士敦道的【Mr. Crab by the Captain’s House】餐廳,記得前年都有去過它們尖沙咀厚福街的分店,對它們的招牌菜,特色手搖海鮮袋的自家醬汁念念不忘。灣仔分店跟尖沙咀分店風格非常不同,灣仔店鋪裝潢以船艙作裝飾為主題,樓高兩層的設計,由地下門口至樓梯進入店內,周邊佈置都很有海洋及木船艙的感覺,二樓門口更有大大個招牌卡通龍蝦仔及大魚缸。餐廳主打用蒸煮方法-烹調海鮮,再配上獨特的自家醬汁,打做招牌賣點菜式:「海鮮袋」(手搖海鮮袋),菜式特別,幾乎每一檯都會叫一個。餐廳更貼心地提供了可愛的膠圍裙,手套及濕紙巾給客人用,讓客人吃得乾淨又方便。【Set for Two】(HK$798)【海鮮拼盤袋】 〔Seafood Combo〕(選三款海鮮)〕🌟三款海鮮: 選了馬尼拉蜆(10隻)、藍青口(8隻)及原隻去頭魷魚(1隻) 。🌟其他配菜: 粟米、薯仔、豬肉腸。🌟海鮮拼盤可自由配搭餐單上指定喜歡的海鮮,可以選3款海鮮。🌟另外可以在4款不同口味的醬汁中選擇其中一款,分別是卡薑蒜蓉汁、檸檬胡椒醬汁、檸檬牛油汁及混合醬汁。海鮮袋上枱時,用了藍色厚身網袋載

【Set for Two】(HK$798)
🌟其他配菜: 粟米、薯仔、豬肉腸。
🌟海鮮拼盤可自由配搭餐單上指定喜歡的海鮮,可以選3款海鮮。

海鮮袋上枱時,用了藍色厚身網袋載著海鮮,店員會即席拿著脹卜卜的海鮮袋,在你面前用手搖勻內裡的海鮮及自家醬汁,而我們點選了〔胡椒牛油汁〕,搖勻之後,一打開袋已經聞到很香的蒜蓉味及牛油香,看到醬汁濃郁內有很多蒜蓉粒粒,醬汁配上海鮮顯得非常惹味,蜆及藍青口沒有沙,魷魚爽口,最喜歡配菜粟米、薯仔及腸仔,掛上醬汁很滋味獨特。

〔Appetizer〕
【路易斯安那特色蟹餅】Crab Cake (+HK$10)
蟹餅非常足料,外層酥脆的蟹餅夾着一絲絲的蟹肉,蟹肉絲餡很多很飽滿,啖啖都吃到蟹肉,香脆口感外脆內軟,很滿足。
〔Pasta Or Risotto〕有兩款意粉及兩款燴飯,四選一
【黑松露燒烤菇意大利燴飯】Black Truffle & Portobello Risotto
大啡菇烤得很香味道很好,每粒飯都掛上黑松露醬汁,黑松露味道不重,意大利飯亦煮得剛剛好,入口質感不錯,飯粒亦不會太硬太腍。
〔Soup〕
【黑松露野菌忌廉湯】Black Truffle & Wild Mushroom Cream Soup
入口有粒粒野菌,野菌味道較黑松露的味道更突出,配上熱騰騰的香草麵包,香草麵包入口很香脆,單獨吃味道已經很好。

〔With Two Glasses of House Wine〕每人選一杯
【白酒House White】&【氣泡酒Sparkling wine】
兩杯都很易入口,配搭海鮮非常適合。
〔Mr. Crab by the Captain’s House〕@the_captainshouse
香港灣仔莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖
Shop C, G/F-1/F, 74-78 Johnstan Road, Wan Chai, Hong Kong
2023-03-11
2023-03-14 114 瀏覽
終於到我食海鮮袋啦好開心去到Mr crab 二人餐,今次既自選海鮮袋選了海蜆,原隻魷魚,青口。醬汁方面選配Lemon pepper sauce 佢海鮮都係煮到岩岩好,所以可以保持到個鮮咪同埋海鮮既嫩滑。個醬我就好鐘意,佢吾係太濃味,更食到蜆同青口既鮮。另外仲配帶粟米,同埋係腸仔,薯仔。吸埋個sauce,薯仔相當入味。黑松露燒烤菇意大利燴飯Risotto 個汁好足夠,好creamy 同埋夠熱,食落口亦粒粒層次分明。好味道。路易斯安那蟹餅蟹餅係一大件,裡面相當多蟹肉,完全係蟹肉組成,沒有話一大舊粉。而上面有少少既千島醬提一提味,好豐富。二人餐配有龍蝦湯黑松露忌廉湯,當中龍蝦湯個味真係勁濃勁重。真係完全有龍蝦蝦膏既鮮味。兩人餐本身有配白酒可以加$38轉mocktail Witty guy - Yakult 酸酸甜甜好味Pure spring -相當清新
終於到我食海鮮袋啦
好開心去到Mr crab
二人餐,今次既自選海鮮袋選了
海蜆,
原隻魷魚,
青口。

醬汁方面選配Lemon pepper sauce

黑松露燒烤菇意大利燴飯
Risotto 個汁好足夠,好creamy
同埋夠熱,食落口亦粒粒層次分明。好味道。

二人餐配有

兩人餐本身有配白酒
可以加$38轉mocktail

Witty guy - Yakult 酸酸甜甜好味
Pure spring -相當清新
2023-03-12 102 瀏覽
好耐之前已經聽朋友講起呢間人氣餐廳,今次終於有機會黎試下佢嘅招牌二人海鮮套餐。 Set dinner for two $798 🍴龍蝦湯未入口就已經聞到好香嘅龍蝦味飲落味道係超級濃郁!旁邊嘅香草麵包都好好食 鬆軟帶有口感蘸落湯仲可以吸收晒龍蝦精華👍 🍴芝士蟹肉焗意大利燒烤菇好足料菇菇上面鋪滿厚厚一層蟹肉醬汁芝士味濃郁一啖擺落口 超滿足🤗 🍴Shake Shake海鮮袋自選3款海鮮揀左海蝦 藍青口 翡翠螺 同 lemon pepper sauce店員會係面前shake shake圓咕碌嘅海鮮袋一打開熱氣四散好吸引🤣 份量都幾多 2個人食好足夠喇海鮮係新鮮嘅海蝦肉質彈牙 藍青口鮮甜重海水味 翡翠螺夠大隻入面仲有薯仔 粟米 同 腸幾欣賞d配菜 幾好食😆醬汁一入口首先係檸檬味 之後就胡椒味明顯係有層次感 偏濃味嘅醬汁 🍴新英格蘭白酒海蜆扁意粉海蜆好有鮮味 而且煮得剛剛好唔會老左軟軟嘅蜆肉配搭有口感嘅意粉☺調味主要重蒜味 濃味 🍴氣泡酒食海鮮配清爽sparkling係好夾呢😍cheers🥂 環境靚有格調,以海洋風格為題裝修,店員服務親切有禮,仲有提供圍巾手套,可以好方便咁拆海鮮,特別嘅手搖海鮮袋

Set dinner for two $798

🍴龍蝦湯
未入口就已經聞到好香嘅龍蝦味
飲落味道係超級濃郁!
旁邊嘅香草麵包都好好食 鬆軟帶有口感

調味主要重蒜味 濃味
新英格蘭白酒海蜆扁意粉

🍴氣泡酒
食海鮮配清爽sparkling係好夾呢😍cheers🥂

環境靚有格調,以海洋風格為題裝修,店員服務親切有禮,仲有提供圍巾手套,可以好方便咁拆海鮮,特別嘅手搖海鮮袋值得黎體驗下。

2023-03-11 57 瀏覽
/阿肥🦁阿瘦🐰介紹/ 美式手搖海鮮唔係度度都有得食🤓,今次哩間西餐除咗海鮮之外,仲有唔同嘅西式main course,無論想食海鮮定係扒類都可以考慮🤣!🍽 Set For Two $798每個餐可以揀三款海鮮🦐或者一款Main Course,加埋餐湯、開胃菜、一款意粉🍝或者意大利飯,同埋兩杯飲品🍷,夠晒豐富😛!🫕 龍蝦湯 & 黑松露野菌忌廉湯龍蝦湯本身唔會太稠,而且有淡淡的龍蝦味🦞,而野菌忌廉湯面頭就有少少松露油,飲得出好香嘅松露味🤩,仲有打碎左嘅蘑菇蓉。🦀路易斯安那蝦餅蟹餅 +$10每一啖都有一絲絲嘅蟹肉😋,而且蟹肉本身幾鮮甜。而且仲可以做到面頭焦脆,入邊鬆軟,阿肥🦁強烈建議大家試吓💯!🦐 手搖海蝦、藍青口、原隻去頭魷魚除咗可以揀海鮮種類之外仲可以揀醬汁,今次就揀咗Mr. Crab Cajun Sauce🌶,有少少似港式沙嗲醬同西式辣醬嘅混合醬汁,配合海鮮好惹味🤣。不過就要小心,就算係mild嘅醬汁都幾辣下😰。🍛 黑松露燒烤菇意大利燴飯擺盤十分精緻✨,面頭仲有兩塊芝士脆片。意大利飯本身比較creamy,兩個人分就差唔多啦😂。🍷🥂 House Wine (White & Red)味道唔
/阿肥🦁阿瘦🐰介紹/

🍽 Set For Two $798

🫕 龍蝦湯 & 黑松露野菌忌廉湯

🦀路易斯安那蝦餅蟹餅 +$10

🦐 手搖海蝦、藍青口、原隻去頭魷魚

🍛 黑松露燒烤菇意大利燴飯

🍷🥂 House Wine (White & Red)
味道唔錯,較易入口🤤。如果唔想飲酒嘅話店舖都有提供其他飲品!

💸 人均消費:$440

📍 Mr. Crab by The Captain's House
灣仔莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖
2023-03-09
2023-03-10 40 瀏覽
同朋友2個人食生日飯,因為工作忙約唔到夜晚食,就揀左星期六下午食😂呢問既尖沙咀分店之前都食過一次,覺得好好食所以帶朋友過黎食🤩灣仔呢間要行上一層先係堂食位置,門面同內在環境都好靚,我地坐得好舒服😍今日朋友生日想食豪d,就叫左個set dinner😂Set for two ($798)芝士蟹肉焗意大利燒烤菇呢個之前我係尖沙咀都食過一次,覺得好好食,所以再叫😂滿滿既蟹肉,再加上好香口既菇,配上超濃郁既芝士汁,好正。香煎美國肉眼之前係食海鮮combo, 今次就試下佢個扒。呢個rib eye正到不得了!🤤🤤煎得超香口,而且勁重牛味!叫左medium rare, 口感一流,肉質勁靚,真係正爆!🤩配個薯條都好脆好夠薯味。香煎大頭蝦冬陰功意大利燴飯個冬陰功味好突出,有小小辣,但好過癮。Rissoto好爽口,蝦都好鮮好重蝦味🤤龍蝦湯我幾鍾意個龍蝦湯,好濃既龍蝦味。黑松露野菌忌廉湯黑松露既味都突出,唔會太鹹,幾開胃。😁White Wine幾清新既感,口感唔錯。Sparkling Wine好爽既感覺,尤其食完辣野飲一啖真係正🤩

Set for two ($798)

香煎美國肉眼

香煎大頭蝦冬陰功意大利燴飯

龍蝦湯
我幾鍾意個龍蝦湯,好濃既龍蝦味。

黑松露野菌忌廉湯
黑松露既味都突出,唔會太鹹,幾開胃。😁

White Wine
幾清新既感,口感唔錯。

Sparkling Wine
好爽既感覺,尤其食完辣野飲一啖真係正🤩