封門牛柳羽衣甘藍沙律🥗沙律嘅蔬果頗為豐富,除咗主角嘅羽衣甘藍之外,仲有金菜頭、牛油果、車厘茄等等,所以顏色上都幾奪目,salad dressing嘅味道啱啱好,唔會搶過蔬果嘅鮮味,上面嘅封門牛柳都煮得唔錯,雖然依個部位嘅脂肪唔多,但就有牛味而且肉質算係鬆軟,加埋沙律一齊食都唔會太大負擔👌焗生蠔🦪我地揀咗芝士同cajun sauce各2隻,試晒2款口味,mozzarella and cheddar cheese基本上同焗蠔都係常有嘅配搭,有落足料嘅話味道都一定唔錯,cajun sauce就特別一啲,微微辣夠惹味🌶日式煎銀鱈魚配白麵豉忌廉汁🐟銀鱈魚幾厚身,最有印象係個白麵豉忌廉汁,西日fusion出奇地匹配~虎蝦香蒜橄欖油扁意粉🍝蒜片爆得好香,意粉一上就聞到香噴噴

虎蝦香蒜橄欖油扁意粉🍝蒜片爆得好香,意粉一上就聞到香噴噴
今日早放工,決定去灣仔附近搵啲好嘢食吓,慶祝吓happy Friday。見到灣仔原來都有captain海鮮餐廳既店,成日聽人講,真係未有機會試,今次一於去食下。呢度似乎係主打蟹肉,一黎就當然面叫個蟹餅。份量幾多,外皮炸脆得香口,蟹味幾出,配上面既醬好夾,入面蟹既成份都多,唔會好似有d餐廳只有面粉。呢點已經加唔少分。之後叫左羊架,一上菜已經聞到好香嘅羊味,非常期待。見到上面嘅薯仔粒真係驚喜,因為我好鍾意食呢一種切粒嘅薯仔!上面終於有蜜糖,好惹味。羊架嘅羊味都好出,肉質鮮嫩,出色。仲有條粟米都甜,呢度嘅食材唔錯!之後就叫咗個墨汁意大利飯,飯粒嘅口感控制得唔錯,醬汁好香濃,真係食到墨魚味道,令我聯想起之前喺意大利食嘅。最後以一個西班牙甜品作結,鬆脆既churros!滿足的一餐。

呢度似乎係主打蟹肉,一黎就當然面叫個蟹餅。

最後以一個西班牙甜品作結,
鬆脆既churros!滿足的一餐。
呢間餐廳之前都已經聽過好多人介紹,朋友直程將佢列為「必去餐廳之一」,所以今次就同佢黎,叫咗一份二人餐。我地呢個Set for 2裡面有一份小食,小食方面我就叫咗水牛城雞翼,微微嘅辣,配上炸得非常香口嘅雞翼,一路食嘅時候,雞油一路溢出黎,是非常好的體驗。再之後就嚟咗一份餐湯,有龍蝦湯同埋蘑菇湯,龍蝦湯有非常香嘅炒蝦殼嘅味道;蘑菇湯汁非常濃郁,充滿非常濃厚的忌廉和蘑菇碎。再之後嚟咗一份威靈頓三文魚,呢一個主菜嘅特別之處在於,佢用咗威靈頓牛柳嘅煮法,但係就唔係用牛肉,以三文魚代替,酥皮同埋三文魚中間有一層好厚嘅香草牛油,提升左整個三文魚嘅油份,亦令到焗三文魚變得非常香口。再之後我哋叫咗一份冬陰功Risotto,我會形容呢個絕對係呢一餐飯特色之一,因為平時冬陰功都係好傳統嘅整法,會做湯,但係佢將湯同埋意大利米煮成為呢一款飯,色落去嘅時候會有微酸,微辣嘅味道,加上海鮮非常新鮮,所以很不錯。餐飲方便我哋叫咗一杯白酒,一杯紅酒,甜度足夠,非常不錯。

餐飲方便我哋叫咗一杯白酒,一杯紅酒,甜度足夠,非常不錯。

2023-04-03
2023-05-03 1464 瀏覽
〖 Mr. Crab by The Captain's House 🦀 灣仔 〗無去一排Mr. Crab原來岀左新Menu呀新推岀左Shake Shake 海鮮袋撐枱腳二人餐有Seafood Combo 之餘仲有Appetizer 同Risotto啱晒情侶去撐枱腳呀! 【 Seafood Combo Set ($798)】 Mr. Crab Shake Shake 海鮮袋岀名惹味又過癮今次已經係Fullfoodie第唔知幾多次食一於試下小龍蝦、海蜆同小墨魚仔先 原來Favor Sauce可以mix and matchSignature Cajun同Lemon Butter Sauce mix埋一齊估唔到惹味得黎又散發岀檸檬清香 重點吊岀海鮮鮮味得黎先惹味後清新味道層次豐富Shake完之後海鮮更加入味完全係Seafood Combo昇華版2.0! 【白酒牛油汁法式煮青口】 法式青口就食得多白酒牛油汁煮就真係比較少見 一上枱就聞到好香白酒味加埋牛油香完全係令人流口水蒜蓉麵包沾上白酒牛油汁非常香脆令人胃口大開!【香煎大頭蝦冬蔭公意大利飯】 Fusion菜式冬蔭公risotto果然
無去一排Mr. Crab原來岀左新Menu呀
新推岀左Shake Shake 海鮮袋撐枱腳二人餐
啱晒情侶去撐枱腳呀!

【 Seafood Combo Set ($798)】

今次已經係Fullfoodie第唔知幾多次食
一於試下小龍蝦、海蜆同小墨魚仔先

原來Favor Sauce可以mix and match
估唔到惹味得黎又散發岀檸檬清香

重點吊岀海鮮鮮味得黎
先惹味後清新味道層次豐富
Shake完之後海鮮更加入味
完全係Seafood Combo昇華版2.0!

【白酒牛油汁法式煮青口】

【香煎大頭蝦冬蔭公意大利飯】

Fusion菜式冬蔭公risotto果然有驚喜
泰式香茅味非常突出
有嚼勁嘅risotto散發出陣陣冬蔭公辣香
滴上青檸汁整體感覺非常清新!

好味指數:😋😋😋😋
打卡指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
抵食指數:🤑🤑🤑

==========================

📍 Mr. Crab by The Captain's House (灣仔)
灣仔莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖

2023-03-26
  • Seafood  Combo
2023-05-03 63 瀏覽
好耐之前生日朋友帶我去呢度慶祝,食左佢既signature seafood basket,自選海鮮數目,自選醬汁,然後就每人攬住條圍裙用手食海鮮,係我最深嘅印象🤣今次同朋友都唔想整污糟隻手,所以決定試下佢其他西餐嘅選擇,成日過開灣仔利東街附近,都會見到呢間餐廳,門口有隻蟹嗰個就係啦!===================== 位置🏠位置易找,修頓球場出口一出對面就係,兩分鐘就會行到!係正大街!菜式選擇📜西餐為主,亦有唔同嘅combo比俾大家選擇,如果未試過佢嘅海鮮袋都可以一試,我哋今次一行二人,叫咗一個前菜一個小食兩個主菜同兩杯cocktail 1️⃣封門牛柳羽衣甘藍沙律$168- 呢個沙律嘅份量好足,牛柳大概有六至七塊,其他沙律嘅混合,包括有牛油果,羽衣甘藍,蕃茄仔,混合沙律菜,堅果碎等等,口感非常豐富!係一個可以食得飽嘅沙律!2️⃣黃金芝士焗生蠔$168-焗生蠔有兩款醬汁可以選擇,分別係芝士醬同埋卡彊醬,我哋叫左四隻芝士醬,醬汁食落口好有驚喜,而且好香!3️⃣日式煎銀鱈魚配百麵豉忌廉汁$298-呢塊銀鱈魚煎得好嫩滑,醬汁嘅配搭同埋薯蓉,好好味!不過都要小心會有幾條大同長既幼骨,如果可以處理埋一

===================== 位置🏠

菜式選擇📜

1️⃣封門牛柳羽衣甘藍沙律$168
2️⃣黃金芝士焗生蠔$168
3️⃣日式煎銀鱈魚配百麵豉忌廉汁$298
-呢塊銀鱈魚煎得好嫩滑,醬汁嘅配搭同埋薯蓉,好好味!不過都要小心會有幾條大同長既幼骨,如果可以處理埋一次過啖啖肉就Perfect🙈🤣
4️⃣虎蝦香蒜橄欖油扁意粉$168
意粉嘅軟硬度係我鍾意嘅,

有咬口,而且蒜片再爆香,聞落去都好有食慾😋
5️⃣Buzzed bird$78
好老實睇個名完全唔知邊杯打邊杯🤣不過大家都叫啱咗,呢杯係右手邊有西柚汁個杯,飲落去好清新,而且非常易入口,想要清爽啲嘅呢杯就啱啦!

6️⃣Captain’a colada $78
呢杯嚟到,原來係我本身話唔想要個杯,因為圖片望落去以為嗰隻藍色係梳打汽水味😂😂嚟到原來有三隻顏色,而且上邊粒啫喱好吸晴😂😂無伏,好飲!

環境氣氛幾好,中間係一個調酒枱,如果飲得酒嘅味道都可以試吓佢唔同嘅調酒,同其他酒精選擇,大部份二至四人枱都係以卡位為主,闊落舒適!氣氛亦唔錯!可以一試😉😉
2023-05-02 829 瀏覽
這間挺有名的,最多人打卡的一定是這裡的特色手搖海鮮袋,滿滿美式的風味,簡單又美味!但其實他其他的菜式也是挺不錯的!路易斯安那蟹餅(148元)蟹餅挺大的一個,包裹上麵包糠再以半煎炸方式來煎香,吃起來是外脆內嫩的口感,蟹味濃郁,而且全是蟹肉沒有加其他材料的,挺足料了!配上酸甜的醬汁,吃起來更解膩!香煎紐西蘭羊排(298元)羊排選了五成熟,來到熟到剛好,吃起來肉質非常軟嫩,吃起來又帶點油香,羊羶味基本上是沒有的,所以怕的人也可以放心!而這個配的醬汁挺有趣,用上薄荷汁,味道偏甜的,配上鹹香的煎蔬菜,是一個有趣的配搭!蔬菜的量也挺多,又有薯仔,蘆筍,蒜頭,粟米,脆肉瓜和茹子。墨汁意大利飯(168元)這個意大利飯吃起來非常鹹香,帶有陣陣海鮮風味,而且中間還加了魷魚粒粒,所以吃起來口感挺豐富的。而配的八爪魚和墨魚吃起來都是鮮嫩多汁的!西班牙玉桂棒伴雪糕(128元)別名是西班牙油炸鬼,一共有四大條,配上70%的朱古力醬和香甜的雲呢拿雪糕,就是一個冰火的感覺。玉桂棒炸得非常香脆,中間帶點軟糯的口感,本身就帶點點甜味,再撒上玉桂粉,吃起來就更香一點。
路易斯安那蟹餅(148元)

香煎紐西蘭羊排(298元)
墨汁意大利飯(168元)
西班牙玉桂棒伴雪糕(128元)
2023-04-30
2023-04-29 81 瀏覽
上次食完海鮮袋,心思思又想去食,發覺灣仔有間類似,又book左lunch 2個人食,今次揀唔同醬汁、海鮮同pasta😋地理位置極佳📍灣仔囍帖街附近嘅樓上,適合港島之友~唔洗諗又直接叫個$798 Set For Two✌️海鮮袋有超過10款海鮮🦞🦐🦑選擇3款撈,今次店員推薦mix & match醬,一次過可以食曬3款醬!依然都有餐湯🥣、餐包、前菜、pasta🍝、同埋2杯house wine!🍷前菜揀左白酒牛油汁法式煮青口,配上蒜蓉包,點汁一流👍🏻!海鮮袋今次叫左原隻去頭魷魚🦑覆桌翡翠螺、海蝦🦐個mix & match汁真係唔錯,適合選擇困難症嘅朋友,一次過3種滋味!pasta揀左新英格蘭白酒海蜆扁意粉🍝,海蜆大大隻,扁意粉係屬於比較有咬口,白酒味都頗重。除左紅酒🍷今次朋友唔飲酒叫左coke zero,餐廳都貼心俾左幾片青檸,一邊食惹味海鮮一邊飲🍋檸樂,爽!

• 海鮮袋
2023-04-27 65 瀏覽
大部分人黎食呢度都係食個手搖海鮮袋~ 今次黎到灣仔分店試下食其他菜式,其實味道都唔錯。📍路易斯安那蟹餅:仍然都係咁好食。蟹餅係混合蟹肉、紅蔥頭和蛋黃醬再炸成一個球形狀嘅。蟹肉依舊非常多。新鮮炸出黎,外皮非常脆,啖啖肉,非常推薦📍香煎紐西蘭羊肉:烤大蒜配粟米同雜菜。羊肉比較生,所以揀咗3成熟,配埋肉邊嘅肥膏,味道剛好~📍墨汁意大利燴飯:原來隻碟上面嘅點點黑色真係墨魚汁來的😎 墨汁燴飯味道幾好,味都超濃。上面仲有兩對八爪魚~ 非常襯📍西班牙玉桂棒伴雪糕:玉桂棒其實味道唔算濃,俾我呢啲怕玉桂但又想食嘅人就啱晒。玉桂棒都係好脆,加上朱古力同雪糕食,味道幾好。

2023-04-23
2023-04-26 58 瀏覽
阿哥加左人工,做細妹既我當然要同佢慶祝下啦。既然阿哥請食飯,當然要食好d 😁 今晚再訪位於灣氣一間人氣餐廳<Mr. Crab by the Captain‘s House >,很期待這一晚豐富既大餐🤩-🔸Louisiana Crab Cake 🦀 真材實料•純用蟹肉製作🤤 一切開有著澎湃的蟹肉,令人涶涏。每一口都是啖啖鮮甜蟹肉!!-🔸香煎紐西蘭羊排選擇五成熟,羊架煎至表面微焦,剛好封住肉汁,而肉質柔軟,帶有微妙的甜味。 配上香甜粟米🌽、爽脆露筍、翠肉瓜等,很豐富-🔸墨汁意大利燴飯意大利飯軟硬度適中,口感很al dente! 用上新鮮墨魚汁製作, creamy 鮮甜濃郁!配料有爽彈肥美的墨魚仔,十分出色-🔸 西班牙玉桂棒伴雪糕Churros 是我最喜歡的西班牙甜品! 即叫即炸,外脆內軟的Churro ,沾上玉桂糖,再配以黑朱古力醬、雲呢拿雪糕及新鮮水果。❗️ 大滿足❗️

🔸Louisiana Crab Cake 🦀

🔸香煎紐西蘭羊排

🔸墨汁意大利燴飯

🔸 西班牙玉桂棒伴雪糕
❗️ 大滿足❗️

好耐都冇食Shake Shake 海鮮袋,真係超掛住呀!之前不嬲都係去開尖沙咀分店,不過當晚booking full 咗,店員建議我哋可以book 灣仔分店的,因為坐位比尖沙咀分店多同更闊落!😁😁😁去到果然真係好大,店內裝修仲以船嘅設計,真係有置身於海上嘅感覺!一入門口仲見到好多生猛嘅龍蝦同海鮮𠻹!坐低後,我哋就點咗個二人 Set Dinner…🥰Set Dinner 我哋點咗一個Shake Shake 海鮮袋,當中就揀咗小龍蝦,海蝦及翡翠螺,醬汁方面就揀咗 Mix & Match! 每次店員喺我面前Shake 呢個海鮮袋,都會令我好期待的!開袋後睇見滿滿嘅海鮮,對於我呢個海鮮控嚟講真係好有喜悅感!小龍蝦同海蝦非常之惹味,翡翠螺肉質結實又夠鮮甜,而且仲好大隻,配菜仲有粟米、腸仔及薯仔,非常之豐富呀!😍😋🤤另外個Set 我仲揀咗法式煮青口及香煎大頭蝦冬陰功意大利燴飯,而且套餐仲包埋餐湯、餐包同嘢飲,紅白酒及有汽酒仲要唔使另外加錢!正呀!總括嚟講呢度嘅食物都比較濃味啲,非常之啱重口味嘅我,已經計劃緊下次幾時再嚟食…😝❤️

2023-04-25 44 瀏覽
路易斯安那蟹餅 Louisiana Crab Cake鍾意食呢個蟹餅 非常厚 入面真係一絲絲蟹肉真材實料❤️☺️香煎紐西蘭羊排 Pan-Fried New Zealand Lamb Chop略嫌有少少乾 但三舊細細舊份量都好足夠 不過隔離有啲蘋果薄荷啫喱嘅醬汁🤯我同同行朋友都覺得味道有少少怪 只可以話有啲清新嘅感覺😂*********墨汁意大利燴飯 Ink Risotto呢個好好食 墨汁個味都好出 而且意大利粉口感偏硬 所以口感好好🤩仲有唔少章魚添 亦都非常新鮮!西班牙玉桂棒伴雪糕Cinnamon Churros呢個真係超好食😋因為肉桂棒熱辣辣😗🤩再配上朱古力同埋雪糕真係一流!!

路易斯安那蟹餅 Louisiana Crab Cake
鍾意食呢個蟹餅 非常厚 入面真係一絲絲蟹肉真材實料❤️☺️

*********
墨汁意大利燴飯 Ink Risotto

Cinnamon Churros
2023-04-25 105 瀏覽
上次食過餐廳手搖海鮮,已經愛上了,今次和朋友來食下其他菜式,估唔到同樣出色,值得推介朋友來食。路易斯安那蟹餅 $148蟹餅口感豐富,入口酥脆。蟹肉絲餡料非常足料,滿滿的鮮甜蟹肉絲充滿了整個蟹餅,讓人咀嚼時能充分感受到蟹肉的鮮美。蟹餅外層酥脆,內部卻非常軟嫩,咬下去時口感非常舒服。而且這道菜也不需要加太多調味料,就已經非常美味。墨汁意大利燴飯 $168:燴飯口感creamy,味道濃郁,非常適合喜愛濃郁口味的人品嚐。墨汁的味道獨特而濃郁,加入洋蔥粒和魷魚粒使得菜品更加豐富多樣。整道菜的八爪魚也非常新鮮美味,而且份量十分足夠。整個燴飯的質感非常鬆軟,湯汁溶入飯粒之中,入口非常順滑。整體非常出色值得一食。日式煎銀雪魚配白麵豉忌廉汁 $298銀雪魚外層煎烤得略微有些酥脆,而肉質則非常嫩滑入口即溶,味道鮮美。配上白麵豉忌廉汁,鹹中帶甜的口味加上淡淡的豆香,令銀雪魚升呢,添了不少滋味。仲有軟滑的薯蓉混入了薯粒,令口感有層次。西班牙玉桂棒伴雪糕 $128Churros好長,外層酥脆口感煙韌,有香甜的玉桂味,搭配雲呢拿雪糕,不會太甜,非常美味,適合作為餐結尾的甜點。

路易斯安那蟹餅 $148
路易斯安那蟹餅

墨汁意大利燴飯 $168:
墨汁意大利燴飯

日式煎銀雪魚配白麵豉忌廉汁 $298
日式煎銀雪魚配白麵豉忌廉汁

西班牙玉桂棒伴雪糕 $128

2023-04-22
5 分鐘 (堂食)
路易斯安那蟹餅
墨汁意大利燴飯
日式煎銀雪魚配白麵豉忌廉汁
2023-04-24 41 瀏覽
Mr Crab 細細個就聽過依個名係灣仔屹立咗好多年 海洋做主題既海鮮餐廳 餐廳環境都好有特色⚓️封門牛柳羽衣甘藍沙律$168封門柳好嫩口 多肉汁 好重牛味沙律菜好新鮮爽口 配上橙肉 蕃茄仔 好清新 牛油果增加creamy 口感芝士黃金焗生蠔$168芝士好香口 但係一啲都唔會蓋過蠔既鮮味 日式煎銀鱈魚配白麵豉忌廉汁$298好驚喜 麵豉忌廉汁味道偏甜 銀鱈魚煎得好香脆 魚肉好滑 油脂感好豐富伴碟既薯蓉都唔馬虎食到粒粒薯仔🥔虎蝦香蒜橄欖油扁意粉$168大大隻虎蝦 肉質彈牙 好有鮮味意粉煮得啱啱好 小小辣 好惹味😋
Mr Crab 細細個就聽過依個名

大大隻虎蝦 肉質彈牙 好有鮮味
意粉煮得啱啱好
小小辣 好惹味😋
2023-04-20 46 瀏覽
「 Mr.Crab By The Captain’s House 」放假同老公去撐枱腳,以般為餐廳設計主題,到處都健同船🛳️有關嘅裝飾,餐廳面積都算大,座位闊落坐得舒服,我哋嗌咗二人餐Lobster Bisque 龍蝦湯香濃又滑,龍蝦味重🦞我旁邊嘅香草麵包外面超脆,浸埋落去個湯都好好味黑松露惹菌忌廉湯呢個黑松露湯超好飲好濃郁,唔會打機黑松露味香煎美國肉眼🥩我哋嗌咗5成熟岩岩好食落外層有微微嘅焦香感😋內禮肉質鮮嫩多肉汁黑松露蘑菇意大利燴飯上菜嗰時已經聞到黑松露味,將意大利飯有少少硬,配上Creamy 濃郁嘅汁啱啱好,上面仲配左個大啡菇蒜香雞翼雞翼真係好好食😋外皮炸得好香脆肉質嫩滑,呢個真係要試😳

Lobster Bisque

黑松露惹菌忌廉湯
呢個黑松露湯超好飲好濃郁,唔會打機黑松露味

香煎美國肉眼🥩
我哋嗌咗5成熟岩岩好
食落外層有微微嘅焦香感😋
內禮肉質鮮嫩多肉汁

黑松露蘑菇意大利燴飯

蒜香雞翼
雞翼真係好好食😋外皮炸得好香脆肉質嫩滑,呢個真係要試😳
2023-04-18 1201 瀏覽
好耐之前黎過呢間以食西式煮海鮮嘅餐廳,未食過嘅就以為佢以蟹為名嘅就主打食蟹,其實仲有其他海鮮食架。用餐區要上二樓,上到去就見到六格魚缸,內裏有龍蝦同蟹,隔離仲有個打卡位柔和燈光中被安排卡坐,有2人套餐 ($798),每個項目都要選擇岩食嘅野先上餐湯,暖下個胃。難得選擇龍蝦湯無需加錢,但我都情傾黑松露野菌忌廉湯配意大利香草飽。湯夠熱之外,成個湯充滿住黑松露野菌嘅味道,入口有野菌碎粒,喜愛黑松露獨有香味嘅食客一定會愛上。仲有個意大利香草飽上脆下軟,SO GOOD。餐包紅/白/氣酒2杯,唔”酒”嘅,可以轉飲汽水。氣酒配海鮮,望住D氣泡上升,呢一刻感覺相當治癒。頭盤五選一,想食海鮮類就再要加D錢,呢客係另加$30嘅法式煮青口,選擇白酒牛油汁煮,用蒜蓉飽黎點汁食,應該廚師嘅細心考慮。無認真檢測過,但應該每隻青口都有肉。入口嫩滑又無咩沙石,KEEP到有少少酒香味,法式煮法配個牛油汁就應該無輸嘅。主菜係新奧爾良海鮮袋對扒類,二選一。應該都唔難選擇啦…..哈哈!店員幫忙SHAKE好先開袋,確保入面嘅每樣食材都難途醬汁嘅包圍。開黎見我…………………….多款海鮮中選三款,入選佳麗有小墨魚仔,翡翠螺同原隻去

開黎見我…………………….多款海鮮中選三款,入選佳麗有小墨魚仔,翡翠螺同原隻去頭魷魚。仲有粟米,原隻薯仔及腸仔作配菜,都相當豐富。

配以檸檬胡椒醬汁,有鮮檸嘅微酸味道,胡椒味幾出,醬汁偏厚身,各款食材可以輕易掛上醬汁。

呢度嘅翡翠螺超大隻,比起自助餐食到嘅係加加大碼,口感有螺肉嘅嚼口,食完一隻都超滿足。

而隻去頭魷魚得中間個身位,可以用手撕開一圈圈黎沾醬汁食又得,軟身得黎帶少少嚼口。

就咁食海鮮可能未必好夠飽肚,好彩仲有個意粉/意大利燴飯。四選一就要埋個有海蜆嘅新英格蘭白酒蜆扁意粉。

海蜆圍邊,加入蒜粒一齊用白酒煮,未食已經香味撲鼻。意粉係我鍾意嘅有口感,唔係煮到淋晒。再加埋海蜆,滑溜口感,加埋意粉都唔會太過  heavy。

套餐未有包埋甜品,否則就有個更完美句號。