2023-04-29 11 瀏覽
▫️黎到附近搵地方食個lunch🍽 見呢間餐廳裝滿霓虹燈裝飾幾型😎 吸引左入去試下🤪🍝 美乃至白汁帶子 (半生) 扁意粉 $77▫️扁意粉掛滿美乃至汁,酸酸地味道幾濃郁🤪 帶子半生熟好軟滑😋🥗 和風秘魯沙律 $69▫️大大隻蝦同青口🦐 沙律菜爽脆清新,感覺幾解膩🥬🍗 炸物拼盤 (垃圾) $78▫️一碟有齊炸雞翼、八爪魚🐙、同蕃薯條🍟 配上蛋黃醬同茄汁🥫 脆身香口幾滋味🥸🌹 三分鐘舒緩經痛玫瑰花茶 $43▫️女仔都係唔好飲太多凍野🤫 一大壺花茶充滿玫瑰花粒,帶微微蜜糖味幾清甜潤喉🫖

🍝 美乃至白汁帶子 (半生) 扁意粉 $77

🥗 和風秘魯沙律 $69
▫️大大隻蝦同青口🦐 沙律菜爽脆清新,感覺幾解膩🥬

🍗 炸物拼盤 (垃圾) $78

🌹 三分鐘舒緩經痛玫瑰花茶 $43

2023-04-28 34 瀏覽
#出走廚房 👩🏻‍🍳 尖沙咀山林道西餐小店座位有限🍽需提早訂位尖沙咀山林道餐廳林立,今晚一試於平日夜晚也幾乎「全院滿座」的 JUST'er Bar & Restaurant🍴正如餐廳牆上掛的霓虹燈牌「全院滿座」🎬👷🏻‍♀️非專業foodie,純粹個人主觀分享🙏🏻————————————————————————🍴JUST'er Bar & Restaurant (尖沙咀)📍尖沙咀山林道13號地下A1-A2號舖————————————————————————💁🏻‍♀️主觀記錄1️⃣ 燒A5和牛 (150G-180G) $248👉🏻 牛肉味濃郁,生熟程度剛好👍🏻2️⃣ 秘魯沙律 🥗 $128👉🏻有大蝦、青口、蜆肉,搭配微酸的黑醋汁,非常開胃😋3️⃣ 醬油風白汁三文魚扁意粉 🍴 $124👉🏻意粉Al dente 有咬口,掛滿醬汁,鹹度適合重口味人士4️⃣ 真士多啤梨奶昔 🍓 $51👉🏻飲得出是「真」士多啤梨奶昔,甜度適合螞蟻人5️⃣ 牛油果奶昔 🥑 $47👉🏻私心希望牛油果味可更突出#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodsta
#出走廚房 👩🏻‍🍳 尖沙咀山林道西餐小店
座位有限🍽需提早訂位

👷🏻‍♀️非專業foodie,純粹個人主觀分享🙏🏻
————————————————————————
📍尖沙咀山林道13號地下A1-A2號舖
————————————————————————
💁🏻‍♀️主觀記錄
1️⃣ 燒A5和牛 (150G-180G) $248
👉🏻 牛肉味濃郁,生熟程度剛好👍🏻
燒A5和牛 (150G-180G)

2️⃣ 秘魯沙律 🥗 $128
👉🏻有大蝦、青口、蜆肉,搭配微酸的黑醋汁,非常開胃😋
秘魯沙律

3️⃣ 醬油風白汁三文魚扁意粉 🍴 $124
醬油風白汁三文魚扁意粉

4️⃣ 真士多啤梨奶昔 🍓 $51
👉🏻飲得出是「真」士多啤梨奶昔,甜度適合螞蟻人

5️⃣ 牛油果奶昔 🥑 $47
👉🏻私心希望牛油果味可更突出

#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodieblogger #hkfoodporn #hkfoodies #hkfoodshare #hkfoodig #香港 #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食推介 #尖沙咀美食
2023-04-27 10 瀏覽
JUST'er Bar & Restaurant 是一家位於佐敦地鐵站D出口附近的餐廳,提供多樣化的美食和飲品選擇。這裡的凱撒沙律非常好吃,新鮮的生菜搭配上美味的調味醬汁,讓人吃了回味無窮。豬仔骨肉質鮮嫩多汁,搭配上熱騰騰的薯條,口感十分美妙。南瓜汁慢煮羊架更是別具一格,濃郁的湯汁與羊肉完美融合,讓人食指大動。黑松露卡邦尼意粉煮得剛好口感彈牙,搭配上香濃的黑松露醬汁和起司,味道濃郁。最後來一杯玫瑰花茶,香氣撲鼻口感清新,讓人感到身心愉悅。值得一提的是,餐廳門口有錶位泊車,方便顧客開車前往用餐。而且價格貼地,3人份量全單才$643, 強烈推薦💯。
最後來一杯玫瑰花茶,香氣撲鼻口感清新,讓人感到身心愉悅。

2023-04-26 26 瀏覽
呢間餐廳裝修簡約 地方唔算大但見都好多人食 就入咗去試吓•ˇ‿ˇ•我哋叫咗個#大啡菇 沙律 滿滿嘅#芝士 醬汁芝士味超濃郁 啡菇都煮得啱啱好#意大利飯 好足料 有兩隻大蝦 青口肉質好新鮮 個飯煮得好creamy夠入味燒#羊架 口感嫩滑 唔會好重羊膻味ʕง•ᴥ•ʔง燒得幾香口 另外仲加咗開心果碎 幾特別叫咗兩杯飲品 柚子沙冰就好清新士多啤梨奶昔飲落都好smooth不過有點略甜 整體嚟講都唔錯ᰔᰔ🍴醬油風海鮮意大利飯 $124🍴芝士大啡菇黑醋沙律 $104🍴開心果碎慢煮燒羊架 $178🍴蜜糖柚子沙冰 $45🍴真 士多啤梨奶昔 $51
呢間餐廳裝修簡約 地方唔算大

🍴芝士大啡菇黑醋沙律 $104
🍴開心果碎慢煮燒羊架 $178
🍴蜜糖柚子沙冰 $45
🍴真 士多啤梨奶昔 $51
Blue Monday 要去佐敦處理一些事情就約咗個附近返工嘅靚女朋友食飯, 上OpenRice 搵左呢間好多好評嘅餐廳. 我哋有少少早仲早過餐廳開門等左陣,個負責人好好俾我哋入去坐低睇下menu 等. 餐廳雖然細細間唔多座位不過睇到裝潢都有d 心機,牆上面兩隻狗好逼真🐶而且枱同枱之間位置幾闊落唔會太壓逼. 我鐘意望到街外自然光夠光猛. 個menu 都幾豐富下花多眼亂,身為愛牛之人忍唔住試下黑松露水波蛋真A5和牛蓋飯,至於朋友仔就選左美乃至白汁帶子(半生)扁意粉. 最正嘅係午餐有$24 discount 叫飲品. 想開下胃我叫左個菠蘿熱情果沙𣲙,友人就點左個cookie smoothie. 個沙冰非常好,好重的菠蘿鮮甜味,清新解渴啱曬配個比較罪惡嘅main dish. 友人杯smoothie 據說夠曬creamy 又不會太甜啱曬Oreo 控不過都幾飽肚可能細食嘅女士已經飽左半. 等左一陣,先上左個意粉,賣相非常打卡dable, 帶子份量不算多但咬落爽口呢個價錢好ok, 意粉好彈牙有口感,至於醬汁就係蛋黃醬白汁加上蟹子,非常夾食落有颯颯聲,不過留意返味道係比較濃味睇下自己like 唔li

個沙冰非常好,好重的菠蘿鮮甜味,
清新解渴啱曬配個比較罪惡嘅main dish. 友人杯smoothie 據說夠曬creamy 又不會太甜啱曬Oreo 控不過都幾飽肚可能細食嘅女士已經飽左半. 等左一陣,先上左個意粉,賣相非常打卡dable, 帶子份量不算多但咬落爽口呢個價錢好ok, 意粉好彈牙有口感,至於醬汁就係蛋黃醬白汁加上蟹子,非常夾食落有颯颯聲,不過留意返味道係比較濃味睇下自己like 唔like . 好嗱食曬個粉,主角牛牛登場,負責人好窩心拎多個碟俾我哋share冇用返食粉嘅碟,加分. 另外拎左支鹽同black pepper 俾我哋,話和牛本身冇任何調味料可以自己有需要時加,佢叮囑我哋要撤底撈勻個飯咁水波蛋入面嘅蛋漿同黑松露醬就可以完美地滲滿成個飯. A5和牛夠曬肥美鮮嫩最正係個皮燒得好香口
又出奇配合個black truffle sauce ,份量都幾大方每人分到三四塊而且幾有肉地唔係薄切切,個醬都俾得幾重手夠曬佛心. 加埋個水波蛋成個飯嘅層次好豐富夠曬營養呀!不過如果個蛋可以再流心d 就可以再加分喇
希望下次再食會流心d. 總括來講係滿意嘅一餐.
  • 黑松露水波蛋真A5和牛蓋飯
  • 菠蘿熱情果沙冰
  • 曲奇馬上瘋
  • 美乃至白汁帶子(半生)  扁意粉
2023-04-26 39 瀏覽
假期最喜歡的節目,就是逛街shopping吃東西!今天也不例外。去了山林道這間餐廳!位於尖沙咀山林道13號地下A1—A2舖!餐廳名叫JUST'er Bar & Restaurant!這間地舖餐廳,落地大玻璃可一欣賞街景,餐廳裝修頗有特色,坐位舒適。餐牌提供多款美食可供選擇!熱飲凍飲等⋯洋甘菊蜜糖茶(熱飲)加入芒果與檸檬的洋甘菊蜜糖茶,酸甜適中!洋甘菊的香味沁人心脾!值得推介的一款飲品👍牛油果雞肉黑醋沙拉醒胃的黑醋加入新鮮的食物裡,吃起來有清新的味道!這款黑醋沙拉營養又健康!😋蒜香辣羅勒蜆肉蕃茄意粉色香味俱全的蒜香羅勒蜆肉蕃茄意粉,吃起來口感不錯!蜆肉鮮味配上蕃茄更令意粉美味可口!👍原條炸魚柳即炸魚柳香噴噴,外脆內軟的口感!蘸上沙拉醬更有風味!

餐牌提供多款美食可供選擇!熱飲凍飲等⋯

洋甘菊蜜糖茶(熱飲)

牛油果雞肉黑醋沙拉

蒜香辣羅勒蜆肉蕃茄意粉

原條炸魚柳
即炸魚柳香噴噴,外脆內軟的口感!蘸上沙拉醬更有風味!

2023-04-26 20 瀏覽
又去山林道搵好野食,見到間裝修充滿特色既西餐廳,就入去搵食餐廳環境舒服,播放住柔和音樂,令人放鬆心情進食開心果碎慢煮燒羊架 $178由於採用慢煮烹調方法,所以熟度剛剛好,仲好軟淋淋,上面灑上開心果碎沾上南瓜汁一齊食好夾,羊架仲好大塊,咁既價錢食到咁高質羊架,抵食醬油風海鮮意大利飯 $124用上了兩隻新鮮大蝦及青口,大蝦大隻鮮甜夠彈牙,濃郁既芝士伴意大利飯,每啖飯都充滿濃厚既芝士,但又唔會好滯,好味道凱撒沙律 $108雞肉,新鮮沙律菜,蕃茄,牛油果,青瓜,雞蛋,再拌埋醬油食,香濃美味,雞肉仲一d都唔鞋青檸柚子梳打 $45蜜糖柚子沙冰 $45
又去山林道搵好野食,見到間裝修充滿特色既西餐廳,就入去搵食
餐廳環境舒服,播放住柔和音樂,令人放鬆心情進食

開心果碎慢煮燒羊架 $178

醬油風海鮮意大利飯 $124

凱撒沙律 $108

青檸柚子梳打 $45
蜜糖柚子沙冰 $45

山林道有格調西餐小店|𝓙𝓤𝓢𝓣'𝓮𝓻 𝓑𝓪𝓻 & 𝓡𝓮𝓼𝓽𝓪𝓾𝓻𝓪𝓷𝓽餐廳喺山林道,呢條街出名多好嘢食😋今次就揀咗呢間食午飯,入面唔算大,但係裝修特別有好多唔玩味霓虹燈🚦,好搶眼!黑松露水波蛋真A5和牛蓋飯🐮🥩 ($163)A5和牛好高質,好香黑松露味,而且畀一大羮黑松露醬,好足料!外面煎得好脆,入面仲係保留五成熟,第一口咬落,肉質鮮嫩入口即溶。店員會畀黑淑粉同鹽畀你調味,但就咁撈埋黑松露醬已經好好食墨西哥風味海鮮蕃茄意粉🍝($89)海鮮有大蝦、青口、蜆肉,隻蝦好大隻蕃茄醬酸酸甜甜幾開胃,碟上面有啲調味粉,擺設好靚影相打卡一流,鍾意食辣嘅朋友都可以試吓肉桂桂花蘋果紅茶🫖($43)上碟先知咁大壺,暖暖地夠養生,味調清清啖啖,岩哂一班女仔嚟一邊吹水一邊食嘢啖茶

黑松露水波蛋真A5和牛蓋飯🐮🥩 ($163)

黑松露水波蛋真A5和牛蓋飯

墨西哥風味海鮮蕃茄意粉🍝($89)
墨西哥風味海鮮蕃茄意粉

肉桂桂花蘋果紅茶🫖($43)
肉桂桂花蘋果紅茶
2023-04-23 17 瀏覽
JUST er Bar and Restaurant- 頭盤 虎蝦 魷魚 蜆肉海鮮雜錦羅勒葉沙律虎蝦 魷魚 夠新鮮 - 主菜 三文魚櫻桃番茄 羅勒碎意粉有擺盤 意粉醬汁偏鹹 但羅勒碎有提香效果- 鰻魚燒汁蛋包飯 鰻魚大塊 份量足蛋汁配飯很juicy 入味- 熱金桔茶有潤喉效果 如果本身喉嚨不舒服可試試呢種飲品地點 尖沙咀山林道地舖 店舖外部裝飾是希臘地中海風格內部裝飾有用到 全院滿座 燈牌設計weekday 晚餐無需等位餐點現叫現製 製餐時間大概10 分鐘
JUST er Bar and Restaurant

內部裝飾有用到 全院滿座 燈牌設計
weekday 晚餐無需等位
餐點現叫現製 製餐時間大概10 分鐘
2023-04-23 29 瀏覽
經過山林道見到呢間餐廳外觀白色幾簡約入面有特別Neon light憑裝修同menu就知老細應該有啲性格(?Menu上居然有煮食需時 要快請去M記🤣是日我地唔急所以冇去M記🤣每次有人想入座都見Staff會溫馨提示左上菜速度好慢啲等食客有定心理準備🔅MK風鰻魚蛋包白飯 $76上碟好靚鰻魚大條呢個價居然係尖沙咀食到真係開善堂😨要等下既真係非常可以如果返工一族趕lunch就未必岩🔅黑松露水波蛋真A5和牛蓋飯 $163因為用和牛所以牛味突出味道再加埋水波蛋同黑松露味道又幾夾因為食材都比較貴所以價錢都高啲性價比論會推薦饅魚飯🔅曲奇馬上瘋 🔅真士多啤梨奶昔好大杯既野飲見到好多枱都有飲口味偏甜小朋友實鍾意😚
經過山林道見到呢間餐廳外觀白色幾簡約
入面有特別Neon light
憑裝修同menu就知老細應該有啲性格(?
Menu上居然有煮食需時 要快請去M記🤣

好大杯既野飲
見到好多枱都有飲
口味偏甜
小朋友實鍾意😚
🔻🌕 𝓑𝓑𝓠 𝓡𝓲𝓫𝓼 𝓐𝓷𝓭 𝓕𝓻𝓲𝓮𝓼 焗多汁豬仔骨配香脆薯條💲138🌟「多汁」豬仔骨,真係多汁架☺️味道啱啱好,肉質非常軟嫰!非常軟嫰 !非常軟嫰 !😋 最欣賞佢係豬仔骨外焦香味,配合完美嘅醬汁,令豬仔骨嘅口感同味道去到另一個層次☺️👍🏻🌕 𝓟𝓲𝓼𝓽𝓪𝓬𝓱𝓲𝓸 𝓒𝓻𝓾𝓼𝓽𝓮𝓭 𝓛𝓪𝓶𝓫 𝓡𝓪𝓬𝓴 開心果碎慢煮燒羊架南瓜汁牛油蕃茄💲178🌟一上枱,粉紅色的羊架呈在眼前,開心果碎增添左香氣同口感,南瓜蓉代替左薯蓉,令成個賣相更加色彩繽紛吸睛。🌕 𝓒𝓵𝓪𝓶𝓼 𝓜𝓪𝓻𝓷𝓲𝓮𝓻𝓮 𝓡𝓲𝓼𝓸𝓽𝓽𝓸 白酒忌廉煮蜆意大利飯💲115🌟白酒味淡淡滲透在粒粒分明嘅珍珠米,配料有淡忌廉、煙肉🥓、洋蔥 🧅,淡忌廉,亦都唔會太🌕 𝓢𝓽𝓻𝓪𝔀𝓫𝓮𝓻𝓻𝔂 𝓢𝓶𝓸𝓸𝓽𝓱𝓲𝓮 真士多啤梨奶昔💲51🌟澎湃到就嚟倒瀉嘅忌廉🤩甜甜的士多啤梨🍓將士多啤梨用混合忌廉,入口甜絲絲😚少女的感覺。🌕 𝓟𝓲𝓷𝓮𝓪𝓹𝓹𝓵𝓮 & 𝓟𝓪𝓼𝓼𝓲𝓸𝓷 𝓕𝓻𝓾𝓲𝓽 𝓢𝓵𝓾𝓼𝓱 菠蘿熱情果沙冰💲45🌟有一片菠蘿 🍍襯托,成個感覺好唔一樣,瞬間有夏日氣息,超級凍涼,酸酸的菠蘿🍍10分醒胃🧡❤️💛💚餐前飲醒胃·餐後飲消滯😋
🔻

2023-04-22 18 瀏覽
今晚同閨蜜約在尖沙咀食晚飯😚😚點知大家一坐低,大家就交換禮物🎁😂😂我們今晚點了❤️燒醋鯖魚 8.5/10閨蜜不喜歡吃鯖魚都覺得好夠味,酸酸好開胃啊😚😚由於老娘比較吃魚,所以可能多加少少分😛💙秘魯沙律 8/10裏頭有蝦、青口、蜆肉、沙律菜,用黑醋汁當沙律汁,不吃肉的我最愛🥰🥰🧡醬油風海鮮意大利飯 7.5/10驚喜的意大利比我想像中軟身,幸好我非常不喜歡吃硬的意大利飯,好啱我口味🥳;另外意大利飯比我想像中_creamy_😙😙海鮮方面與沙律一樣的,裏頭有蝦、青口、蜆肉😉💚開心果碎慢煮煎羊架 7.5/10閨蜜講羊架好嫩,好味😌😌不吃肉的我好難評😛💛曲奇馬上瘋 7/10有雪糕、曲奇碎、但我們認為偏甜左少少,但有雪糕又好難吾甜😂😂💜蜜糖柚子沙冰 7/10我和閨蜜由於吃得比較慢,我的沙冰大部分都融掉了才開始喝,味道還可以,有清新的感覺啊😋😋總括來講,味道不錯,值得一試😙👍🏻👍🏻店裏環境不算太大,但好多人來吃😳我們未吃完已經有不少人在等位啊🤗🤗所以建議早點去排隊等位😎🧡🧡店員友善親切💖
今晚同閨蜜約在尖沙咀食晚飯😚😚
點知大家一坐低,大家就交換禮物🎁😂😂

我們今晚點了
❤️燒醋鯖魚 8.5/10
閨蜜不喜歡吃鯖魚都覺得好夠味,酸酸好開胃啊😚😚
由於老娘比較吃魚,所以可能多加少少分😛

💙秘魯沙律 8/10

🧡醬油風海鮮意大利飯 7.5/10
另外意大利飯比我想像中_creamy_😙😙
海鮮方面與沙律一樣的,裏頭有蝦、青口、蜆肉😉

💚開心果碎慢煮煎羊架 7.5/10
閨蜜講羊架好嫩,好味😌😌
不吃肉的我好難評😛

💛曲奇馬上瘋 7/10

💜蜜糖柚子沙冰 7/10
我和閨蜜由於吃得比較慢,我的沙冰大部分都融掉了才開始喝,
味道還可以,有清新的感覺啊😋😋

總括來講,味道不錯,值得一試😙👍🏻👍🏻
店裏環境不算太大,但好多人來吃😳
我們未吃完已經有不少人在等位啊🤗🤗
所以建議早點去排隊等位😎🧡🧡
店員友善親切💖
2023-04-17
  • 燒醋鯖魚
  • 醬油風海鮮意大利飯
  • 開心果碎慢煮燒羊架
我林住walk in , 雖然唔知最後有冇檯,但老闆都比我放生日蛋糕,仲話留左電話話有檯打比我! 全程都好nice .;) 雖然最後都無位要𨍭場 ! 但老闆都係好nice ! 我下次要自己過嚟食!
雖然最後都無位要𨍭場 ! 但老闆都係好nice !

我下次要自己過嚟食!
下晝係尖沙咀附近諗住求其搵間餐廳食lunch誤打誤撞打搵到間性價比高嘅小店. 小店主要以西餐為主而午餐餐牌選擇豐富有輕食沙律/全日早餐/意粉飯及小食類,每個種類都有五至七個選擇,令人花多眼亂~由於餐廳不大,廚師每煮一道菜餐廳內都會聞到各種令人垂涎欲滴嘅香氣~🤤🤤🔸黑松露水波蛋真A5和牛蓋飯($163) 上枱已聞到濃濃黑松露味道,而A5和牛份量好多!肉類算比較油脂豐富多嘅一種,每片都肥美焦香而有咬口~大概五成熟嘅熟度剛剛好,加上水波蛋嘅蛋黃混合黑松露醬拌飯😋確係非常邪惡!🔸美乃至白汁帶子(半生)扁意粉 $77香濃忌廉汁帶有熟悉嘅沙律醬味,以為會好漏,但食落完全冇依個感覺😬加上蟹子洋蔥少少沙律菜,越食越滋味~兩粒肥厚帶子微微煎香表面,大概只有兩成熟.如果唔食太生嘅朋友可以叫師傅煮熟dd. 尖沙嘴區嚟講一個西餐意粉以不過$80呢個價錢非常親民!而味道亦絕不求其~🔸3分鐘舒緩經痛玫瑰花茶($43)非常明確嘅茶名🤣👆🏻朋友咁啱遇上呢個問題😅就叫咗依個玫瑰花茶~香濃玫瑰味加上微甜蜜糖,非常大壺!飲下暖暖嘅茶,感覺非常養生!朋友飲完都自我感覺良好😂👌🏻

🔸黑松露水波蛋真A5和牛蓋飯($163)

🔸美乃至白汁帶子(半生)扁意粉 $77

🔸3分鐘舒緩經痛玫瑰花茶($43)

飲下暖暖嘅茶,感覺非常養生!
朋友飲完都自我感覺良好😂👌🏻

2023-04-19 19 瀏覽
Just’er bar and restaurant佐敦原來有間咁正既西餐廳!小店店面但內裡好精緻~ 有霓虹燈裝飾勁有特色岩晒打卡!仲要好近地鐵站行5分鐘左右就到~ 😋開心果碎慢煮燒羊架南瓜汁牛油蕃茄 $178兩塊羊架好嫩!唔會好羊膻味,大塊既肉連住少量既羊脂,燒得好香!仲有開心果碎增加口感,好味!😋醬油風海鮮意大利飯 $128估唔到咁多海鮮! 大蝦有兩隻,仲有蜆、魷魚、青口等等,成個risotto好鮮香!醬油風既咸香令成個飯唔會好漏,推薦~ 😋厚玉子燒 $58香濃蛋味!加埋甜醬油同木魚片,食落嫩滑!份量唔少,兩個人食岩岩好!😋真士多啤梨奶昔 $51士多啤梨唔會酸!而且冇藥水味!係真係有士多啤梨粒粒!奶都唔少 飲落會有飽肚感!😋菠蘿熱情果沙冰$45夏天飲一流!好清爽!熱情果味比較出,後勁會有菠蘿既香味~好岩食risotto配沙冰!
Just’er bar and restaurant

😋開心果碎慢煮燒羊架南瓜汁牛油蕃茄 $178