久違地走過山林道 疫情過後街道上有好多舖都不同了不過仍有不少屹立不搖既食店依舊努力著跟飯腳早前行經山林道 見到呢間JUST'er Bar and Restaurant內裡裝潢挺用心而且亦頗有特色舖內有不少霓虹燈裝飾 玩味十足 非常有特色風格除左舖面 連餐牌菜名都充滿玩味 令人喜出望外醬油風白汁三文魚意粉賣相不俗 用上自家製調配醬汁加上三文魚肉混製醬汁質感creamy濃稠帶杰身 意粉吸收香濃惹味既醬汁最後撒上芝士粉 為本來已經味好既意粉更添芝味三文魚肉嫩豐腴 跟醬油白汁很好配不單食落全無魚腥味更有提鮮作用整體特別亦非常好吃 好有驚喜MK鰻魚蛋包飯鰻魚不算特別大條 但肉是挺厚身質感肥美意外地食落不算多骨 肉質嫩滑味美同樣用上特製醬汁 所以食落惹味特別至於蛋包飯其實是錯覺 純粹是炒蛋後放上飯面不過炒蛋蛋香質感細嫩 味道濃滑值得一提是 仲有燒玉子伴碟 誠意十足厚玉子燒經典日本料理 賣相不錯 厚實質感不過略嫌有點過火 食落唔算嫩滑多汁有點乾蛋香亦有點欠奉 還好沾點醬汁一併食挽回點分數洋甘菊蜜糖檸檬茶花茶非常足料 整壺都是滿滿洋甘菊淡淡洋甘菊香氣 配上蜜糖令茶變得清香甜美不過未知是否洋甘菊跟蜜糖味
久違地走過山林道 疫情過後街道上有好多舖都不同了

不過未知是否洋甘菊跟蜜糖味道過於香濃
將檸檬完完全全壓下去 所以即使飲到尾都只有好微微既檸檬味道
有點可惜
2020-11-28 203 瀏覽
最近見到網上有日本A5和牛半價優惠,但竟然不是日式餐廳或燒肉店,而係一間位於尖沙咀的西餐廳。作為牛肉焚化爐的我肯定要來食一下,順便解決一下沒法親身去日本食和牛的口癮。鹿兒島A5和牛西冷原價$2元1克,現在優惠只要$1元1克,須要讚好Facebook和IG。所以一坐下我就馬上點了和牛,店員說是現切的,你想吃多少就可以選多少,原本的我想吃400克的,但最後切下來切了687克,由於太多了,我跟店員說切走部分讓我帶回家,店員也很好人幫我包好放到雪櫃內!接著很快就拿到廚房裡烹調了。此外,我還叫了多汁淫蝦,其實就是焗原隻龍蝦,過一下海鮮癮。多汁淫蝦($135)由於海鮮不用弄太久,所以龍蝦很快就送到了。龍蝦很大的一隻,外殼微微的烤焦了,因為是焗的關係,龍蝦的水分減少了,令到龍蝦的味道濃縮了,散發出濃濃的龍蝦味。龍蝦能用叉很輕鬆就把肉拿出來,龍蝦肉很彈牙,雖然焗令他變乾了,但他仍然保留到部分的肉汁,而蝦膏經過烤焗也變得更香濃了。龍蝦整體來說不錯!鹿兒島A5和牛西冷和牛送上桌後,看到牛的表面焦脆,而且又泛著油光,果然是A5和牛,從切的時候就可以看出這個和牛的油花究竟是多到一個什麼樣的地步了!先切開牛扒,

多汁淫蝦($135)

鹿兒島A5和牛西冷

和牛送上桌後,看到牛的表面焦脆,而且又泛著油光,果然是A5和牛,從切的時候就可以看出這個和牛的油花究竟是多到一個什麼樣的地步了!先切開牛扒,店員很好地把牛扒煮到5成熟,這熟度我覺得剛剛好,既可保留了牛肉的肉汁,又能維持牛肉嫩滑,也不會令人覺得太血腥。一口咬下去,和牛的肉汁在口中爆發,一𣊬間整個口腔裡都是和牛的油香,那種感覺真的會令人上癮!不過A5和牛的油脂真的太多,如果吃太多的話真的會感覺到很油膩,建議叫多幾個人一起吃。此外,建議牛扒不要切得太薄,以免牛扒煮過頭了!

總括來說,雖然只是一間小店,但食物的水準不錯,現在剛好有和牛優惠,真的很推薦來嘗一嘗。說真的,這價錢在日本也很難做到!
2020-09-04
2020-11-27 428 瀏覽
本來不信這段時期會有餐廳全場滿座這回事,但是夜到餐廳門口真的座無虛席,要等到下一輪才有枱。小店以年輕食客居多,餐廳路線亦似走年輕人路線,裝飾充滿玩味。眼見樓面只有一名侍應,點菜上菜收銀抹枱一腳踢,廚房亦只有兩名廚師,點菜後要有心理準備等候。原條燒吊筒吊筒燒好後切成件狀,撒上木魚花後看不清楚是否原條上。不過吊筒肉質彈牙,配上木魚花入口鮮香。黑松露牛肝菌卡邦尼意粉 意粉上面撒滿香草、芝士碎及煙肉碎,但入口依然隱隱食到黑松露及牛肝菌的香氣,入口香濃順滑。焗多汁豬仔骨配薯條 豬仔骨有大概半塊,上面搽上燒烤醬。豬仔骨比較有咬口,用刀未算一切即開,肉味香濃惹味。配菜是幼身薯條,就算不是熱辣,外殼亦很脆身。洋甘菊蜜糖茶檸檬 洋甘菊茶很少以凍飲形式上枱,整杯有不少洋甘菊,原來凍飲加上蜜糖及檸檬,味道亦不俗,少甜芳香。

原條燒吊筒

焗多汁豬仔骨配薯條

洋甘菊蜜糖茶檸檬
2020-11-26
經過山林道li間餐廳都會望下入面特別嘅裝修, 今晚晚餐就黎食, 平時見ig啲post話好多人, 早少少開餐先. Menu菜式名非常funny, 雖然開喺TST但價錢係親民嘅.🍽Fish and Chips (HKD107)英國🇬🇧經典菜炸魚薯條可以話大件夾抵食, 即叫即炸都唔係等好耐, 唔會油淋淋同炸得啱啱好, 粉漿好鬼脆身個隻. 薯條portion唔細, 齋食都有味, 魚同薯條都Deep Fried到咬落聽到聲的.🍽黑松露牛肝菌卡邦尼意粉 (HKD98)多汁嘅意粉邊個唔like?? 每一啖都有rich白汁, 意粉口感夠唒al dente, 除左濃濃黑松露嘅味道仲有碎煙肉, 好味推介👍🏻.🍽黑松露唐揚雞 (HKD98)喺長而有啲深度嘅碟淋上好rich+creamy嘅黑松露忌廉汁, 然後放上deep fried雞件, 味道勁濃, 店家嘅炸漿好得, 脆到一個點, 雞肉又啖啖肉又嫩, li個小食唔”小”, 2-4人share都得.🍽Cookies Smoothie (HKD47)即blend嘅oreo smoothie thick就一定架喇, 啱唒送我地嗌左咁炸嘅食物.🍽原來$2/g嘅鹿兒島

🍽
Fish and Chips (HKD107)
Fish and Chips 1997

🍽
黑松露牛肝菌卡邦尼意粉 (HKD98)

🍽
黑松露唐揚雞 (HKD98)

🍽
Cookies Smoothie (HKD47)
Cookies  Smoothie

🍽
原來$2/g嘅鹿兒島A5和牛, 係成大塊肉拎去面前即切即磅即整ga!!!! (見到隔離枱食🤤)
🍽
黎之前Book枱都好好好緊要x3 !!
2020-11-19
Fish and Chips 1997
Cookies  Smoothie
  • 曲奇馬上瘋
  • 黑松露牛肝菌醬卡邦尼意粉
  • 英國國菜1997
2020-11-08 777 瀏覽
計劃好在逛街後,挑選到佐敦一間黃店西餐晚餐,雖然來到時已經8:30pm亦Book了位,但因為人流太多的關係,也需多等15分鐘。由於餐廳內裡的位置不多,故長時間也十分多人,正如餐廳的標誌一樣「全院滿座」。餐牌上非常有心思,每道菜也認真想過起一個新名字呢,例如龍蝦虎蝦意粉,命名為屬性 真龍系 奇異花,吸引食客細心望每一道菜式。起菜時間比預期中快,我們點了門西淋牛豬VS蝦兵蟹將/$329,呢個價錢牛扒,龍蝦,雞翼,炸軟殼蟹,啤酒薯條通通齊,而且味道不錯呢,兩人吃綽綽有餘。重點之一就係龍蝦,尚算大隻,有兩隻可以一人一隻。餐廳亦有細心位,預先扑碎龍蝦殼,方便食客不用再拿蟹鉗,咬一咬就可以食得到。中央的位置,可以全條取起放入口,雖然不算非常大隻,但啖啖肉,呢個價錢已經非常不俗。牛塊也好Juicy,不會太肥膩。切開後,肉質呈粉紅色,食落肉質也算彈牙。至於,軟殼蟹就不過不失,就嫌有點濃太多炸粉,吃不出是軟殼蟹,不過夠晒脆口。啤酒薯條就值得一讚,每條也入口脆卜卜,來到時仍是微熱呢,而且味道不錯。友人H就點了杯海鹽櫻花奶昔/$47,粉紅色的外貌已經夠吸引,加上櫻花味非常出,又不會太甜,女孩子應該會喜歡吧。
牛塊也好Juicy,不會太肥膩。
切開後,肉質呈粉紅色,食落肉質也算彈牙。
最後,作為SAO的Fans不得不提,看到餐牌上有杯叫做星爆氣流斬改Ex/$45,當然要點吧(/≧▽≦)/
這杯以荔枝梳打作調配,寶藍色的外表,加上Cream,混合後散發淡淡的荔枝味,梳打亦解渴一流,配合扒類確實匹配。

整體而言,全院滿座是總有原因,欣賞餐廳每個細心位,用心製作。
2020-10-19
好耐無食過山林道,所以今日就由佐敦行去山林道搵食。 見Openrice 話這間唔錯,就同飯腳去試試。天氣涼涼地,又乾燥,馬上要了兩壺熱檸檬洋甘菊蜜糖茶。好足料呀,成個壺面都係花味道討好,令人一飲會想再飲。 個人會喜歡再多一、兩片檸檬,就very good 啦!先來小食厚玉子燒,嫩滑的內心,很有蛋味,而且燒汁及木魚絲也很搭配。襯熱就馬上食了兩件,好快清碟。Call 芝士控入來,就是這碟醬油風白汁三文魚扁意粉。 個名明明是白汁,但第一啖一食就馬上很surprise, 好濃的芝士味,非常好食。 而且三文魚也有不少。 連唔愛食魚的飯腳也喜歡。 這個扁意粉要encore好多枱都有叫這個MK鰻魚蛋包白飯,這個鰻魚好juicy, 好好味。 蛋包飯因有鰻魚汁而可以空口食晒 這個飯已經包了一件厚玉子燒,所以整體是好豐富、好滿足的。 這餐廳靜靜傾下偈也不錯,所以都好多人來食。 記得訂位先,唔使等位

這個飯已經包了一件厚玉子燒,所以整體是好豐富、好滿足的。

2020-11-26
2020-12-01 31 瀏覽
事關家庭日經過尖沙咀見到呢間裝修幾有格調嘅黃店,於是叫埋兩老一齊入去食咗個午餐😚估唔到咁多樣嘢入面,雞扒飯最岀人意表。雞扒一入口就食到佢炭燒嘅味道,好有驚喜🥴
2020-11-30 42 瀏覽
今日去咗一間幾有特色嘅黃店,平民西餐,值得一推👍🏻焗秘製豬仔骨 $128肉質都幾juicy~個醬汁甜甜地,總共都切到六舊骨,食完都幾飽下🤪個薯條好脆,唔錯~⭐️ 邪王炎殺黑龍意粉 $138呢個名睇落去真係唔知係咩嚟😂一嚟到原來係炸雞同意粉,個醬汁好多,味道甜甜酸酸,幾惹味😋最鍾意係佢嘅炸雞,超級脆!就算之後凍咗食都好脆,同埋唔油膩👍🏻原條照燒吊筒 $68醬汁都係甜甜地,整條魷魚上,不過就要點埋醬汁先夠味~洋甘菊蜜糖茶(檸檬)$41呢個茶又幾好飲喎🤭 唔會過甜,仲係整壺上,兩個人share啱啱好🤗
今日去咗一間幾有特色嘅黃店,平民西餐,值得一推👍🏻

焗秘製豬仔骨 $128

⭐️ 邪王炎殺黑龍意粉 $138

原條照燒吊筒 $68
醬汁都係甜甜地,整條魷魚上,不過就要點埋醬汁先夠味~

洋甘菊蜜糖茶(檸檬)$41
2020-11-28 27 瀏覽
平時做人太正經都會好悶,耐唔耐搞下新意思衝擊下思維精神都為之一振,所以朋友約呢間餐廳我就即刻應承,事關呢間餐廳古靈精怪,就算小小哋嘅menu 都整到鬼五馬六,不過就勝在夠創意我鍾意。食店面積唔係太大,好容易就坐滿咗,好符合佢個燈箱寫住「全院滿座」,真係夠晒墟撼。我哋叫了一個「門西淋牛豬vs蝦兵蟹將」$329,有龍蝦、軟殼蟹、雞翼、意粉、沙律菜。睇個陣勢好似有睇頭,其實胃口唔大都夠兩個人食,尤其女仔呢個份量就足夠,而且擺盤啱曬打卡。食物嚟講其實幾樣嘢都幾香口,我個人較喜歡軟殼蟹,外面脆脆地內軟就係呢種口感;雞翼脆而啖啖肉,反而龍蝦削啲冇乜肉,勝在焗得滋味。呢類食物一定要飲啤酒先得,再同朋友吹吹水,就咁輕鬆鬆過一晚。

2020-11-27 34 瀏覽
約咗朋友行街,行完就去呢間餐廳醫醫肚。呢度某D菜名好搞笑🤣裝修都幾型格。-▪️門西淋牛豬vs蝦兵蟹將有選擇困難症嘅朋友最啱揀呢個!因為呢個有肉有海鮮,滿足唔同願望!兩個人share都好夠食!👉🏻焗多汁豬仔骨帶點煙薰味嘅燒烤醬令到豬仔骨好濃味,肉質軟腍又入味。👉🏻多汁龍蝦係原隻龍蝦!肉質厚身又長,口感結實又彈牙,而且都幾多膏,蝦膏味道甘香。👉🏻全麻皆雞(三隻)係炸芝麻雞翼!炸到好脆口惹味,咬落去juicy,肉質都幾嫩!👉🏻炸軟殼蟹幾有鮮味,唔會太厚粉,調味調得唔錯。👉🏻啤酒薯條用特製啤酒作炸漿黎炸薯條,食落更加有風味同酥脆。粗身又炸得外脆內軟,份量都幾多!▪️原條燒吊筒燒汁好惹味,原條魷魚好爽口,一d都唔韌,加埋木魚係上面,令口感更豐富,送酒一流!
約咗朋友行街,
行完就去呢間餐廳醫醫肚。
呢度某D菜名好搞笑🤣裝修都幾型格。

▪️門西淋牛豬vs蝦兵蟹將
有選擇困難症嘅朋友最啱揀呢個!
因為呢個有肉有海鮮,滿足唔同願望!
兩個人share都好夠食!

👉🏻焗多汁豬仔骨
帶點煙薰味嘅燒烤醬令到豬仔骨好濃味,肉質軟腍又入味。
👉🏻多汁龍蝦

👉🏻全麻皆雞(三隻)

👉🏻炸軟殼蟹
幾有鮮味,唔會太厚粉,調味調得唔錯。
👉🏻啤酒薯條
▪️原條燒吊筒

• 門西牛魔王vs蝦兵蟹將
2020-11-27 18 瀏覽
識搵識食嘅朋友今次帶我嚟到山林道食龍蝦🦞,鋪面唔算好大,不過乾淨企理。叫咗個龍蝦拼盤,一個玉子燒,同埋兩杯飲品。龍蝦拼盤入面都幾多嘢食,一開始以為唔夠食,所以叫多個玉子燒,但其實兩個人應該都夠食。講咗重點龍蝦先,龍蝦超大隻,多膏,肉質都幾結實。隔離啲配菜有雞翼,蟹鉗,炸軟殼蟹,豬肋骨可以加錢轉做牛扒,不過我哋鍾意食豬肋骨,本身以為都係啲行野,又估唔到佢幾林,好入味喎!有驚喜啤酒薯條都唔錯,不過因為最後太飽,食唔晒。玉子燒好有蛋香味,加上面頭嗰啲類似章魚小丸子嘅燒汁,又幾夾,而且價錢抵食。啲飲品個名勁搞笑,佢最主要係奶昔為主,不過都有幾款花茶可以飲,但係就甜咗少少,唔好咁甜就好了。

揀呢間餐廳除左因為佢係黃店💛仲因為比佢嘅必叫菜式🤩蝦兵蟹將吸引左過來🌞🍴星期日晚去真係好多人,建議book定位先🙈- 西門淋牛豬vs蝦兵蟹將 $329呢個我稱佢為海陸空餐,本身已經有多汁龍蝦🦞、炸軟殼蟹🦀️同全麻皆雞🐔,肉方面有豬仔骨🐷/西冷牛扒🐂/魚柳🐟揀,而主食有啤酒薯條🍟/特濃茄汁意粉🍝,我揀左豬仔骨同啤酒薯條,豬仔骨d醬好惹味,火候拿捏得好好,唔會好硬身又唔會太淋,啤酒薯條外層好鬆化好脆💕每一樣嘢都好有特色,cafe來講佢地嘅海鮮係整得相當唔錯👐🏻-原條燒吊筒 $68聽個名普通,但食落勁好味呀🤩吊筒口感彈牙juicy💦而且好新鮮🦑淋上嘅燒汁更加係香濃同甜甜地,-曲奇馬上瘋 $47個名..好搞笑😂😂其實係oreo milk shake,加左oreo嘅野飲都好難唔好飲,面頭嘅cream好邪惡但好好味🙈
星期日晚去真係好多人,建議book定位先🙈
西門淋牛豬vs蝦兵蟹將 $329
原條燒吊筒 $68
聽個名普通,但食落勁好味呀🤩
吊筒口感彈牙juicy💦而且好新鮮🦑
淋上嘅燒汁更加係香濃同甜甜地,
曲奇馬上瘋 $47
個名..好搞笑😂😂
平時都知道呢頭好多野食,不過呢間就真係第一次食啦之前見到個Menu 既設計,真係好別有一番心思首先黎既係全麻皆雞係芝麻雞翼。出乎意料之外的芝麻超多,鋪滿成隻雞翼面,同埋炸完超香,脆皮既雞翼之後就係個炸軟殼蟹,二個人份量岩岩好,軟殼蟹炸得黎非常juice,蟹肉好滑最後黎滿滿驚喜既焗秘製豬仔骨,個BBQ 醬汁配上大份豬仔骨,好香噴噴仲要配上薯條,值得一試呀另外叫的玫瑰花茶,好甜,花茶香而爆谷奶昔,真係有濃厚的爆谷味,甜甜的,加分
平時都知道呢頭好多野食,不過呢間就真係第一次食啦

之前見到個Menu 既設計,真係好別有一番心思

全麻皆雞

炸軟榖蟹

仲要配上薯條,值得一試呀

焗秘製豬仔骨

另外叫的玫瑰花茶,好甜,花茶香

玫瑰花茶

而爆谷奶昔,真係有濃厚的爆谷味,甜甜的,加分
爆谷奶昔
全麻皆雞
炸軟榖蟹
爆谷奶昔
  • 焗多汁豬仔骨配薯條
2020-11-23 51 瀏覽
呢間餐廳響山林道好多人食,所以約埋朋友黎食😋🌟 水牛城雞翼($50)雞翼好大隻,炸得好脆,唔會好咸,調味唔錯😋😋而醬汁用左Tabasco,茄汁,香草🌿,再加少少調味整出黎,好香,食落口唔太辣,有茄汁既甜味,呢個醬汁調得唔錯,同雞翼好夾😘😋🌟 焗秘製豬仔骨 ($128)豬仔骨煎得好好,邊位有少少脆,唔會好難咬,客易切,肉質好滑,肉味香濃,調味唔錯😋😋薯條即叫即炸,好香脆,放耐左都好脆,乾身,唔油膩😋😋🌟 邪王炎殺黑龍意粉 ($138)個名同實物好貼切,用黑醋汁圍住成隻碟搽,再用炸雞圍住意粉,做到條龍既形態。味道方面,黑醋汁甜甜酸酸好開胃,炸雞好滑,香脆😋😋🌟 手工啤:Wunder Langer ($45)低苦味,好易入口,小弟覺得男女都適合👍🏻👍🏻
呢間餐廳響山林道好多人食,所以約埋朋友黎食😋

🌟 水牛城雞翼($50)

雞翼好大隻,炸得好脆,唔會好咸,調味唔錯😋😋
水牛城雞翼

🌟 焗秘製豬仔骨 ($128)

薯條即叫即炸,好香脆,放耐左都好脆,乾身,唔油膩😋😋
焗秘製豬仔骨

🌟 邪王炎殺黑龍意粉 ($138)

邪王炎殺黑龍意粉

🌟 手工啤:Wunder Langer ($45)

低苦味,好易入口,小弟覺得男女都適合👍🏻👍🏻
Wunder  Lager

2020-11-23
水牛城雞翼
邪王炎殺黑龍意粉
Wunder  Lager
2020-11-23 1311 瀏覽
之前都曾經提過,我哋一班死佬好耐無搞過飯局,尤其依家疫情,就更加唔會搞。所以,久唔久,只會約吓個別嘅死佬嚟聚一聚,講吓近況,呻吓死佬嘅嘢。今晚,人少少就約出嚟尖沙咀食餐飯,選址山林道嘅「Juster」。好彩有訂位,否則就摸門釘,因為,餐廳唔喺好大,目測所見就大概廿個位左右,簡單嘅裝修,但兩邊牆上嘅霓虹燈裝飾,就肯定喺吸晴位,加上播放住輕音樂,感覺都OK。枱與枱嘅距離都好少,隔板都喺「緊緊好」而已,若非疫情,其實都無所謂,但就未必個個感安心。我哋被安排坐晌窗邊位,較自成一角,相隔其他枱亦多少少距離。而每張枱都備有消毒搓手液,睇得出餐廳都算盡量做。餐牌上嘅菜式名稱都玩味十足,唔明睇睇英文翻譯,都唔明就真喺要請教吓店員。簡單嚟講,菜式類別分為小食、主菜、飲品、雞尾酒共4頁紙而已,走貴精不貴多嘅路線。星爆氣流斬改EX $45死佬揀咗呢一款特飲,夠霸氣喎,其實,睇中文名,抑或英文名,都估佢唔到,問問店員,喺類似雜果濱治,所以,佢先大膽一試。賣相都幾爆,飲落又真喺OK喎,就算溝勻埋啲忌廉,亦唔會覺得怪怪。菠蘿熱情果沙冰 $45小弟就正路少少,唔會亂咁搏,呢一杯沙冰就最啱我,因為菠蘿同熱情果都喺小弟