2020-05-26 401 瀏覽
寧靜的一個晚上預約了一間位於山林道的港人西餐廳,一到門口已經多了一份親切使命感,趁等入座的時間留意返齊上齊落新消息,小店空間感不大,裝修簡約,紅藍色MK霓虹燈多了一份酒吧氣氛感,餐牌笑位『製作需時,想快去M記』,Book位前已想好一定要食這裡出名的龍蝦,打個和啦原隻龍蝦$130原隻炭燒龍蝦上檯香噴噴,南非龍蝦肉入口的確新鮮,如果多人一齊食係強烈建議一人食一隻,因為每叫多一隻就會減$10,折扣價非常吸引! 蝦肉彈牙有鮮味,不知不覺讓我啜盡整隻的鮮汁。MK鰻魚蛋包飯 $118,用了半條的鰻魚上碟,份量十足。除了蛋包炒蛋外,還有誠意的燒玉子伴碟。鰻魚汁足夠送飯,兩人分享岩岩好。必點的推介飲品,曲奇馬上飄$54Mix的唔錯的特飲,oreo曲奇碎與奶昔冰凍解渴,碟豆花青檸梳打$38 ($20飯餐優惠)清香碟豆花味道與青檸中和,與想像中會藥水味的味道完全不同。黑松露唐揚雞$98較特別的配搭,有如食梗一客黑松露意粉,但主角就變了是日式炸雞,份量足淡淡肉,黑松露醬汁味道非常滿意。港人小店要支持,晚晚滿座開分店!👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5✨環境: ⭐️⭐️⭐️⭐/5💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5⚖️性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5💆

寧靜的一個晚上預約了一間位於山林道的港人西餐廳,
一到門口已經多了一份親切使命感,
趁等入座的時間留意返齊上齊落新消息,

小店空間感不大,裝修簡約,
紅藍色MK霓虹燈多了一份酒吧氣氛感,
餐牌笑位『製作需時,想快去M記』,

Book位前已想好一定要食這裡出名的龍蝦,
打個和啦原隻龍蝦$130
原隻炭燒龍蝦上檯香噴噴,
南非龍蝦肉入口的確新鮮,
如果多人一齊食係強烈建議一人食一隻,
因為每叫多一隻就會減$10,
折扣價非常吸引! 蝦肉彈牙有鮮味,
不知不覺讓我啜盡整隻的鮮汁。

MK鰻魚蛋包飯 $118,
用了半條的鰻魚上碟,份量十足。
除了蛋包炒蛋外,還有誠意的燒玉子伴碟。
鰻魚汁足夠送飯,兩人分享岩岩好。
MK鰻魚蛋包飯

必點的推介飲品,
曲奇馬上飄$54
Mix的唔錯的特飲,oreo曲奇碎與奶昔冰凍解渴,
碟豆花青檸梳打$38 ($20飯餐優惠)
清香碟豆花味道與青檸中和,
與想像中會藥水味的味道完全不同。

曲奇馬上飄

黑松露唐揚雞$98
較特別的配搭,有如食梗一客黑松露意粉,
但主角就變了是日式炸雞
份量足淡淡肉,黑松露醬汁味道非常滿意。

黑松露唐揚雞

港人小店要支持,晚晚滿座開分店!

👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
MK鰻魚蛋包飯
曲奇馬上飄
黑松露唐揚雞
2020-05-13 1655 瀏覽
來到下班時間又要覓食一下,這次去了山林道其中一家餐廳,店舖雖然不大,但環境裝修挻美。餐牌上面有很多選擇😝 還有很多特別名字的食物/飲品。💥三角戀 Toblerone HKD$72,用了Baileys/Kahula/Frangelico三款酒精混合而成的Cocktail🥂,面頭還有忌廉,令到賣相更加漂亮。飲品味道甜甜的,又飲到酒精的味道感覺特別❤,慢慢享受挻不錯呢。💥菠蘿熱情果沙冰 HKD$52,賣相像漸變層飲品挻美,飲品味道酸酸甜甜很開胃,這個更氣飲有種透心涼的感覺🤭,一邊食一邊飲最好不過😝。💥芝麻雞翼 HKD$40,雞翼顏色煎到金黃色,雞翼味道很香做到外脆内軟,肉質嫰滑有肉汁,很快就被我們吃清光了🤣。💥原條照燒吊筒 HKD$68,整條切開上感覺霸氣😝。而面頭鋪了甜甜的照燒汁來豐富味道,魷魚口感煙韌,味道雖然簡單但味道不錯。💥MK鰻魚蛋包飯 HKD$118,用了原條鰻魚份量十足,鰻魚肉質不會太腍身,拌飯不錯呢。旁邊還有兩件甜甜的玉子。兩個人分享來吃可以吃多一點食物😝

2020-05-11
2020-05-13 1030 瀏覽
山林道成日都有一種,隱蔽嘅感覺,就係呢條街,有一間好貼地嘅西餐廳,從門面感覺,好似都幾唔貼地,但係其實都係小店一間,座位數目唔多,亦唔算坐得太舒服,不過最緊要係 有Heart ! 由於佢枱嘅數目唔多,所以如果冇訂枱,都好難等到位,因為都幾滿場㗎,喺門口等位嘅朋友,當然要先欣賞一下餐廳門口貼住嘅餐牌及宣傳單張啦!入到去,雖然入邊室內嘅裝修唔算規模大,亦唔係好宏偉,不過都幾靚架,例如呢一面牆就有一啲霓虹燈喺度,啱晒女仔影相打卡啊點解我話貼地?大家睇吓餐牌,餐廳真係講到明,例如 溫馨提示:製作需時,想快去M記!咁其實佢又冇錯嘅,係咪先主食會喺返呢度,見到選擇其實都多,都有唔同種類嘅選擇,佢嘅中文菜名都幾特別,基本上係唔知道菜係乜嘢嚟嘅,所以如果有唔明白,可以問吓店員,或者睇英文都得嘢食味道,梗係叫返支啤酒飲下啦,識叫一定叫宜家大熱既 Corona !! 不過如果有埋粒青檸就好啦!第一個小食係 炸軟殼蟹兩隻 $68,佢嘅軟殼蟹相對比較細隻,不過脆炸完之後,味道非常一流,其實作為前菜小食,都OK其實唯一冇咁好,就係佢比較細隻,但係味道真係出色,炸得非常香脆,入面嘅蟹膏都好好味!再嚟就有芝麻雞翼,

再嚟就有芝麻雞翼,一共有四隻,同樣作為前菜小食,都係一個好好嘅選擇,就算兩個人,每人兩隻,都唔錯

出面揸得好乾身,但係入面仍然有雞汁流出,味道唔算好濃烈,但係就真係好香口

主菜方面,我哋就揀咗呢個非常特別,菜名好有 Gimmick 既一個意粉,佢叫 屬性: 龍系奇異花,正如我一開始所講,如果只係聽過菜名,真係唔知佢係咩意粉黎架!

其實佢係龍蝦茄汁意粉,味道唔錯,我覺得佢個茄汁意粉做得好好味,醬汁條配啱啱好,所以食落都幾舒服

而主角之一嘅龍蝦,個頭非常大,雖然下身唔算太多肉及太大隻,不過當中嘅龍蝦肉都非常鮮味,而且好有咬口,整體來講都煮得唔錯,如果以一間小店來講,其實係幾有水準

總結來講,呢一啲小店都係值得大家支持嘅,未試過嘅就試吓啦
2020-05-12 30 瀏覽
黃店 💛 #JusterBar #佐敦 #尖沙咀 #山林道🟡 多次出post叫香港人加油及表態🟡 12/6及5/8罷市🟡 11/11表示開放比手足休息🟡 義賣香港加油鎖匙扣🟡 多次喺山林道幫助手足今日同家姐出咗尖沙咀食飯,行㺯弓山林道附近醒起呢間近平幾出名嘅Just’er Bar and Restaurant,見裝修好靚咁,我哋就兩個人去咗食😋🐠🦞 西門牛魔王vs蝦兵蟹將 ($329)呢個luxury platter係三選一嘅,有豬仔骨、炸魚、西冷牛扒揀一樣。我同家姐揀咗炸魚😝首先食嘅係薯條,薯條勁脆,可能係我食過最好食嘅薯條!配埋少少甜嘅茄汁食超好味,唔點茄汁都ok但食多咗會有啲鹹,都係推薦點茄汁😆 聽家姐講老闆喺無水嘅話會整蛋黃醬嘅添,希望下次試到啦!之後食炸魚,炸魚我又驚豔到!佢勁多汁,軟軟嘅但又唔係好易碎!頭尾部分就好脆,好好食☺️ 芝麻雞翼就超級香,肉質鮮嫩,充滿肉汁,成熟度啱啱好👍🏻軟殼蟹個皮都係好脆,但切落去嘅時候入面係有汁噴出黎,正!壓軸嘅係龍蝦😽 龍蝦勁大隻勁多肉!調味平均,色澤都好靚。我覺得有少少鹹不過家姐就覺得啱啱好🤤🍪🍹 曲奇馬上瘋 ($54)呢個cookies
黃店 💛 #JusterBar #佐敦 #尖沙咀 #山林道

🟡 多次出post叫香港人加油及表態
🟡 12/6及5/8罷市
🟡 11/11表示開放比手足休息
🟡 義賣香港加油鎖匙扣
🟡 多次喺山林道幫助手足

Luxury  Platter

🐠🦞 西門牛魔王vs蝦兵蟹將 ($329)
芝麻雞翼就超級香,肉質鮮嫩,充滿肉汁,成熟度啱啱好👍🏻
軟殼蟹個皮都係好脆,但切落去嘅時候入面係有汁噴出黎,正!
曲奇馬上瘋

🍪🍹 曲奇馬上瘋 ($54)
呢個cookies milkshake唔會太甜但又夠曬creamy,好鍾意🥰
2020-05-12
  • Luxury  platter
  • 門西牛魔牛  vs 蝦兵蟹將
2020-05-06 1379 瀏覽
今晚約咗朋友去佐敦山林道食飯,見到呢間餐廳,門口大排長龍,即刻去睇下有咩食先!Just’er 係做西餐 bar and Restaurant, 大玩本土文化,牆上掛上懷舊全院滿座 燈牌 和 可愛獨角獸圖案,餐牌設計和餸菜名字亦頗具心思,玩味十足!全麻皆雞4隻即係芝麻雞翼,炸得外層鬆脆,內裡肉質鮮嫩,乾身唔油膩,灑上原粒芝麻舖面,增加香味和口感!很大唷! 原條醬燒鰻魚飯鬼馬的名字。原條鰻魚有30cm長, 賣相震撼,肉質鮮甜柔軟順滑,入口即化。配菜還有玉子和沙律菜,份量充足,飽肚之選。打個和啦!:原隻龍蝦有南非龍蝦或波士頓龍蝦,餐廳隨機選擇! 原隻烤焗再開邊,不加任何調味,鮮味十足爽滑彈牙,蝦殼有微微燒焦,香氣撲鼻,必食之選!海鹽櫻花奶昔櫻花乾打成碎粒,加入海鹽做奶昔,櫻花味道很突出,鮮奶細緻幼滑,頗為偏甜!星爆氣旋斬。Ex名字出自日本動漫作品《刀劍神域》。其實係七喜加藍色糖漿特飲,面層再加上忌廉,賣相夢幻吸引,冰涼解渴!

全麻皆雞4隻

很大唷! 原條醬燒鰻魚飯

打個和啦!:原隻龍蝦

海鹽櫻花奶昔

星爆氣旋斬。Ex

• 原條鰻魚飯
  • 打個和啦!原隻龍蝦
很久之前來過JUSTER試過他們的拼盤,念念不忘,今日又來這裡,發現非常多年輕人到訪,這良心食店也未有加過價呢!店內的裝潢也改變了,變成了黃人黃店,非常出位~食物:門西牛魔王vs蝦兵蟹將 $339非常豐富的拼盤!除了肉量充足的四條豬肋骨,還有全麻皆雞的芝麻雞翼三隻,芝麻味超香濃,還有一隻鮮嫰多汁的軟殼蟹,意外的還有一份沙律菜中和油膩薯條是店員推介,果然是乾身又爽脆!龍蝦是這拼盤最抵吃的一道,非常多汁,沒有過火也很新鮮,唯獨殼太厚,要用鐵夾才可以破開,頭部的膏超正點!曲奇馬上瘋+$34套餐可減$20奶味濃,冰量又少,而且加了曲奇,完全是曲奇與忌廉的奶昔極致!
店內的裝潢也改變了,變成了黃人黃店,非常出位~

食物:

門西牛魔王vs蝦兵蟹將 $339

非常豐富的拼盤!

薯條是店員推介,果然是乾身又爽脆!

曲奇馬上瘋+$34

套餐可減$20
2020-05-27 0 瀏覽
為左振興黃色經濟圈,岀街食野都會留意下係咪黃店。聽講山林道有間好多人排隊嘅酒吧,又係黃店黎,當然要去支持下啦🥰🥰🥰🥰裝修幾有特色👍👍支持餐廳保持應有嘅態度!要快,就去快餐店食🤣牛魔王vs蝦兵蟹將幾得意喎!一於叫黎試下先!薯條好香,又脆卜卜👍芝麻雞翼整得幾入味!軟殼蟹都好脆口😍😍😍😍😍蝶豆花青檸梳打,唔會太甜,小清新洋甘菊蜜糖檸檬🍋甜甜地又有菊花同檸檬香👍👍👍👍👍由於食食下太多人排隊,所以我地食完就快快脆走了🤣🤣🤣
為左振興黃色經濟圈,岀街食野都會留意下係咪黃店。

裝修幾有特色👍👍

支持餐廳保持應有嘅態度!要快,就去快餐店食🤣

牛魔王vs蝦兵蟹將幾得意喎!

蝶豆花青檸梳打,唔會太甜,小清新

洋甘菊蜜糖檸檬🍋
甜甜地又有菊花同檸檬香👍👍👍👍👍

由於食食下太多人排隊,所以我地食完就快快脆走了🤣🤣🤣
2020-05-26 0 瀏覽
JUST'er Bar & Restaurant +西式+海鮮+扒房+ 早D去 好快會爆場 要排隊+ 開業初期人手不足 食物需時+ 黃到爆 餐廳好多文宣 支持黃店支持黃店支持黃店支持黃店+ 食物名好搞笑 有用心諗過焗秘製豬仔骨配薯條 $128好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️👍🏻大大條嘅肋骨 啖啖肉 肉質爽口 唔係平時其他餐廳果D 冧哂👍🏻薯條仲好脆 酥脆果隻MK鰻魚蛋包飯 $118好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️👍🏻原條鰻魚份量十足👍🏻除咗滑蛋 仲有兩件玉子👍🏻蒲燒醬汁同魚油滲入白飯 想叫多幾碗飯 原條照燒吊筒 $68好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️👍🏻 魷魚口感煙韌 好彈牙👍🏻醬汁好開胃🧐不過少許細條海鹽櫻花奶昔 $54 (左)好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️👍🏻好濃郁既櫻花味🤣 有少少甜過龍忘了愛 $52 (右)好食指數:⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️👍🏻梳打味汽水 正正常常🤣 因為個名而叫尖沙咀山林道
JUST'er Bar & Restaurant

原條照燒吊筒 $68

👍🏻 魷魚口感煙韌 好彈牙
👍🏻醬汁好開胃
🧐不過少許細條

海鹽櫻花奶昔 $54 (左)
好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡指數:⭐️⭐️⭐️
抵食指數:⭐️⭐️⭐️
👍🏻好濃郁既櫻花味
🤣 有少少甜過龍

忘了愛 $52 (右)
好食指數:⭐️⭐️⭐️
打卡指數:⭐️⭐️⭐️
抵食指數:⭐️⭐️⭐️
👍🏻梳打味汽水 正正常常
🤣 因為個名而叫

尖沙咀山林道13號地下A1-A2號舖

Shop A1-A2, G/F, 13 Hillwood Road, Tsim Sha Tsui

星期一至日
11:30 - 23:00

電話號碼

喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
2020-05-21 6 瀏覽
最近習慣左搵黃店食,今日難得去TST見客,就同個朋友黎左山林道食dinner, 朋友想食西餐,我就想飲酒,結果就搵到呢間var and restaurant. 一去到門口就已經知無黎錯,成個店面都係文宣,五大訴求,缺一不可!門口人好大,需要等位,但欣賞左一陣文宣之後就有位了,我地叫左啲cocktail,我飲果杯叫I’m so mint, 薄荷味cocktail,好好飲。叫左個燒魷魚做前菜,重頭戲個主菜就叫左個名好勁既「門西牛魔王vs蝦兵蟹將」,唔止個名勁,食落都好足料,好好味,材料有西冷、龍蝦、軟殼蟹、雞翼同薯條,勁抵食!我最鍾意就係隻龍蝦,啖啖肉!推介大家黎到佐敦尖沙咀呢邊,一定要過黎試下。支持黃店!!

我最鍾意就係隻龍蝦,啖啖肉!

推介大家黎到佐敦尖沙咀呢邊,一定要過黎試下。支持黃店!!
2020-05-20 45 瀏覽
距離上次一別又黎到ne間餐廳食din啦~ 雖然上次就想下次要試雞尾酒,但第二日要番工所以都係乖乖地飲杯好有情調的野飲叫做星霸氣流斬改,EX,絕迫係我睇星琴鬥士星矢太多,話說ne杯野飲要like 一流丫,配埋是日食豪d:打個和啦原隻龍蝦 <- 肉質肥美巧juicy,巧嫩配埋讚讚芝士(隱性芝士控),特別個鉗大隻到呢~~ 。怕唔飽就點多個原條鰻魚飯:認真大大塊鰻魚比你,個汁又唔膩甜甜地岩我小學雞味蕾,它仲有蛋tem丫:一塊包飯變蛋包飯、2塊變玉子燒好彩沒叫小食個玉子燒姐~ 不過小妹想試wasabi墨魚,鑒於本人唔多識食辣但又成日食wasabi青豆個款銷雲mode所以沒阻止到。墨魚炸得岩岩好配埋流質的wasabi 汁,哇賽~~個款齒甲留wasabi想像到啦,後勁唔多強然後就唔小心係咁食落去,ne間店雖小但貴在心誠丫。
,ne間店雖小但貴在心誠丫。

2020-05-17 0 瀏覽
今日放左工之後就同朋友去左尖沙咀一間黃店到食晚餐。呢間店既裝修同埋菜式都充滿玩味,好盞鬼。我地點左邪王炎殺黑龍意粉,呢道菜就咁睇名完全估唔到係食咩,原來佢係炸雞塊配意粉,雞塊既外皮好脆,入面既肉就好juicy,配埋creamy既意粉,呢個配搭幾特別。飲品方面,呢杯海鹽櫻花奶昔好濃郁,但又唔會太甜,有淡淡既櫻花味,再加上最頂既cream,唔錯!另外仲點左呢杯曲奇馬上瘋,佢係朱古力曲奇奶昔,有好香濃既朱古力味,好吸引!仲有炸軟殼蟹同埋芝麻雞翼,勁惹味!

仲有炸軟殼蟹同埋芝麻雞翼,勁惹味!
  • 曲奇馬上瘋
  • 邪王炎殺黑龍意粉
  • 炸軟殼蟹2隻
2020-05-16 0 瀏覽
前嗰排整親條腰骨 所以特登去佐敦睇跌打 三點整完好多餐廳都落咗場 隨意經過呢一間餐廳就入咗去試 本身佢哋都準備落場 但老闆話做埋我哋呢單✌🏻午市餐牌選擇都唔少啊!(見餐牌)有好多款我哋都好想食身為卡邦尼控嘅我今次竟然放棄左黑松露牛肝菌卡邦尼而選擇咗美乃滋白汁帶子扁意粉果然 有遇到好野食運嘅我 今次幸運都無離開我!好好味好好味!白汁超級濃 好奶 亦都有啲芝士味 如果本身同我一樣都係鍾意卡邦尼嘅話 應該都會好鍾意呢個味😋 但如果帶子可以多啲就好喇 哈哈哈哈另外我地都揀咗黑松露水波蛋配安格斯牛小排蓋飯諗住share一齊食,但由於老闆話已經冇晒飯所以就唯有轉意粉。唔知係咪因為配左無汁意粉個味唔係好夠 所以都係白汁嗰個略勝一籌 但係佢個安格斯牛小排係唔差 幾Juicy 平時配飯應該係幾好食 可惜今次試唔到呢個combination😫*餐廳每台都係枱面放咗支酒精搓手液 可以俾我哋清潔雙手先開始進食 👍🏻
前嗰排整親條腰骨 所以特登去佐敦睇跌打

午市餐牌選擇都唔少啊!(見餐牌)

有好多款我哋都好想食

果然 有遇到好野食運嘅我 今次幸運都無離開我!

2020-05-16
  • 美乃滋白汁帶子扁意粉
2020-05-15 4 瀏覽
幫襯過呢間都幾次,覺得味道都吾錯,所以都帶左吾同既朋友黎試今次叫左d之前未食過既野龍系奇異花 咕嚕肉龍意粉黎咕嚕肉份量都算多~味道ok另一個係邪王炎殺黑龍意粉,其實係龍蝦龍粉,呢間餐廳都主打龍蝦,龍蝦幾好食~都大隻!每次都有點墨魚筒,都幾好食!不過今次比之前好似細條左😢😖叫左新既飲品tiramisu martini, 都幾特別,tiramisu 味重,值得一試👍🏿👍🏿朋友叫左杯忘了愛 梳打味汽水不過食完吾算好飽,可能要叫多1-2樣小食
幫襯過呢間都幾次,
覺得味道都吾錯,所以都帶左吾同既朋友黎試
今次叫左d之前未食過既野
龍系奇異花 咕嚕肉龍意粉黎
咕嚕肉份量都算多~味道ok

每次都有點墨魚筒,都幾好食!不過今次比之前好似細條左😢😖

朋友叫左杯忘了愛 梳打味汽水

不過食完吾算好飽,可能要叫多1-2樣小食

2020-05-06
2020-05-15 29 瀏覽
位於尖沙咀那間酒吧餐廳非常之唔錯!店舖雖然唔係好大!裝修好特別!我覺得幾好!。至於食物方面:鰻魚蛋包飯賣相好吸引!鳗魚好嫰滑味道恰恰好!雞蛋好滑同埋包D珍珠米飯好好味好正!。原條照燒吊筒!賣相好靚原條上枱非常好吸引!非常之嫰滑好有咬口!口感唔錯味道好好!。芝麻雞翼賣相真係好靓!非常之脆口!十分之鬆脆!鬆脆度好似食蛋卷一樣鬆脆!十分之正雞肉恰恰好!味道又夠哂味!真係好好食!必食之選冇得輸!。飲品方面:菠蘿熱情果沙冰!睇到都想飲!甜度適中!飲入口小小酸!酸度又唔係好多!菠蘿味好香飲入口好好飲!。Toblerone這杯飲品飲入口帶小小酒味小小甜味飲入口好特別都喺算好好飲! 。至於價錢方面一般價錢!有質素食物!我覺得都唔算貴!

至於食物方面:

飲品方面:

至於價錢方面一般價錢!有質素食物!我覺得都唔算貴!
2020-05-11