2022-10-03 152 瀏覽
素食者友善餐廳,亦有肉食提供,令素食者和肉食朋友都在舒適環境中進食。首要,食物沒有味精,進食後回到家都沒有沉重負擔感是值得推薦。店員對咖啡品質應該有一定要求,今天飲了凍粉紅佳人,double espresso 同甜品 affogato 都吃得出有品位的感覺。價錢和食物質素成正比。餐廳可保持水準就十分足夠了 yeah...加油……一間小小小店的經營是值得更多機會和欣賞的,所以留下評價,餐廳和食客關係保持下去共勉之。

• 女皇辣雞餡餅
2022-09-20 234 瀏覽
近日消委會發現,有九成人造牛油及塗抹醬含致癌物,幸好筆者常用的天然牛油品牌在整體安全測試中均獲滿分評價,但始終脂肪含量高,消委會建議「少食多滋味」。如若你也追求健康的低碳飲食,甚至是素食愛好者,不妨一試位於佐敦的「Jazz Bird」。餐廳在煮食時均使用82%奧米加9葵花籽油,把素食融合大眾化西式菜餚口味,價錢合理。值得一提的是,小店由義工團隊營運,聘用不同國籍人士,收益全撥用作慈善用途,所以惠顧「Jazz Bird」等同做善事。環境:✨小店面積較小,紅色牆磚和大大幅的搖滾樂隊海報活潑了用餐氣氛。服務:✨職員均友善健談,有幸的話,還能遇見兩位相當乖巧的「蜥蜴」員工。食物:🧀 流心布袋水牛芝士 ($78)✨內裡creamy,與脆多士、無花果沙律的酸甜配搭,口味清新,也能增加果腹感。🦔 黑松露薯格 ($60)✨賣相可愛,小碗是隻刺蝟,把薯格疊高放置,就成為了它的「刺」。✨香脆的薯格配上黑松露醬,是不會錯的組合!🥦 霸王黑松露奶醬花椰菜飯 ($88)✨黑松露奶醬香氣十足,以意大利霸王菇及20個月Parmigiano Reggiano芝士製成,濕潤帶辛辣,配搭清爽的花椰菜,口感新奇但不錯。🍔

環境:

服務:

食物:
🧀 流心布袋水牛芝士 ($78)

🦔 黑松露薯格 ($60)

✨香脆的薯格配上黑松露醬,是不會錯的組合!

🥦 霸王黑松露奶醬花椰菜飯 ($88)

🍔 素蟹寶寶 ($140)

✨筆者第一次吃素蟹,外表炸得金黃香脆,內裡當然沒真蟹般的海鮮香,但有少許蟹絲的感覺,當成漢堡內餡,筆者認為不愛素食的人也相對易接受。

🍪 鹹蛋曲奇

✨與美式曲奇相反,質感鬆軟,淡淡鹹香。

🍫 金莎特飲 ($60)

✨筆者認為像輕怡的蛋白巧克力飲品,絕不甜膩。

🍊 生命之王·特飲 ($65)

✨加入高山的Sea Berry及柚子,味甘帶酸,有豐富的維生素,可抗氧延壽。

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅
整體價錢💸💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️
2022-09-05
📍「Jazz Bird」- 佐敦今次食食食之旅黎到佐敦😌咁岩係Element 睇完戲,就上OpenRice search 附近美食,見到呢間主打低碳、生酮、素食cafe,仲要係一間社企,就諗住去支持吓😆📷餐廳位於佐敦,餐廳店面比較細,座位亦唔多,但坐落都幾舒服☺️餐牌有好多唔同選擇,例如burger、pizza、pasta、coffee and dessert,岩哂素食、生酮、低碳人士🤩餐廳播住柔和嘅Jazz,有情調得嚟又唔會太嘈,幾岩同情人/朋友chill下傾下計😇呢間係愛心餐廳,將收入用咗慈善用途,又點可以唔支持下🙌🏻🙌🏻🙌🏻🍴雞皇之王芝味雞(素)💰HK$120✨推薦指數:7/10呢個素🍔外型超巨大,放咗係點心籠,仲要有扁薯條係旁邊作為點綴,賣相好靚🤩Burger 入面夾住超巨型素雞扒、芝士、洋蔥、蕃茄、沙律菜,用咗黎麥醬作調味,配以碳燒包做外層,色彩鮮艷,餡料超豐富🤤食落雞扒口感比較硬身,食得出係豆嘅味道,不過夾埋其他配料一齊食又幾夾🤤碳燒包食落鬆軟,味道偏淡,感覺都比較健康,不過包身烘熱返少少會好啲😆蕃茄同菜都好新鮮,balance 返成個burger,fresh 得嚟又夠jui
📍「Jazz Bird」- 佐敦

今次食食食之旅黎到佐敦😌

🍴雞皇之王芝味雞(素)
💰HK$120
✨推薦指數:7/10
蕃茄同菜都好新鮮,balance 返成個burger,fresh 得嚟又夠juicy😌
薯條份量超多,岩岩炸起熱辣辣,而且面頭仲落咗香草、芝士粉,食落香口又夠味,加分💯💯💯

🍴大蝦麵
💰HK$128
✨推薦指數:7/10
首先要讚下擺盤好靚,有兩隻煎得好靚嘅大蝦放咗係意大利蛋麵下面,碟身仲有醬作為點綴✨
大蝦有2️⃣隻,香味十足,不過煎得燶咗少少🤏🏻,蝦肉偏細,肉質唔算彈牙🫣;另外有切碎咗嘅雞肉腸作為配料,增加口感😇蛋麵煮得岩岩好,食落彈牙煙韌,而且好掛汁,個汁好夾個麵,令人忍唔住食完一啖又一啖😛

🍴Pink Latte🍓
💰HK$0 (跟餐)
✨推薦指數:6/10
好有少女心嘅Pink Latte ☕️💖
成杯都係粉紅色,飲落有甜甜嘅士多啤梨味,整體偏甜🍓

🍴生酮金莎朱古力(老闆送😍)
💰HK$0
✨推薦指數:8/10
本身想試土製菠蘿炸彈,可惜岩岩賣哂🥲老闆見我哋食唔到,就送咗兩粒生酮金莎俾我哋試🥰
食落有啲似生朱古力嘅感覺,口感軟心,外層有少少nuts,幾crunchy ,層次豐富😋

2022-08-24 214 瀏覽
𝗮𝗿𝗲 𝘆𝗼𝘂 𝗹𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴 𝘁𝗼 𝗳𝗶𝗹𝗹 𝘂𝗽 𝗼𝗻 𝗽𝗹𝗮𝗻𝘁-𝗯𝗮𝘀𝗲𝗱 𝗱𝗲𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁𝘀? 𝗰𝗵𝗲𝗰𝗸 𝗼𝘂𝘁 @jazzbirddaydayeat 𝗶𝗻 𝗷𝗼𝗿𝗱𝗮𝗻🌱 𝘁𝗵𝗲𝘆 𝗵𝗮𝘃𝗲 𝘆𝗼𝘂 𝗰𝗼𝘃𝗲𝗿𝗲𝗱 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗶𝗻𝗻𝗼𝘃𝗮𝘁𝗶𝘃𝗲 𝘃𝗲𝗴𝗲𝘁𝗮𝗿𝗶𝗮𝗻 𝗮𝗻𝗱 𝗸𝗲𝘁𝗼 𝗳𝗼𝗼𝗱, 𝗶𝗻𝗰𝗹𝘂𝗱𝗶𝗻𝗴 𝘀𝗽𝗶𝗰𝘆 𝘃𝗲𝗴𝗮𝗻 𝗰𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗾𝘂𝗲𝘀𝗮𝗱𝗶𝗹𝗹𝗮 𝗮𝗻𝗱 𝘃𝗲𝗴𝗴𝗶𝗲 𝗰𝗲𝗮𝗯 𝗰𝗮𝗸𝗲 𝗯𝗮𝗹𝗹𝘀. 𝗯𝗲𝗳𝗼𝗿𝗲 𝘆𝗼𝘂 𝗹𝗲𝗮𝘃𝗲 𝗯𝗲 𝘀𝘂𝗿𝗲 𝘁𝗼 𝘁𝗿𝘆 𝘁𝗵𝗲 𝗸𝗲𝘁𝗼 𝗰𝗶𝗻𝗻𝗮𝗺𝗼𝗻 𝗿𝗼𝗹𝗹!.最近開始發掘唔同嘅素食餐廳,佐敦文英街原來有間主打素食生酮fusion菜嘅cafe,鋪頭細細但選擇勁多,新menu三款主菜都好出色!素魚柳淋上orange sauce,好適合夏天食,加埋辣菜甫一齊食好夾幾過惹~ 辣雞餡餅絕對係必點,熱辣辣嘅餅皮包住三色椒、洋蔥、三色椒同辣素雞,加埋拉絲芝士邪惡度十足,兩個人share就啱哂!另外小食最鐘意蟹波波,完全係章魚小丸子陣味但換咗做素蟹肉😛 有機會一定係再去食!
蟹波波
香草餛飩
Keto肉桂卷
金莎特飲
2022-08-22 46 瀏覽
近排知道佐敦開左間膳心餐廳,就帶左屋企人黎,食野之餘仲可以做有意義嘅事☺️餐廳係由義工團體開嘅,為貧苦家庭同埋少數族裔提供援助,收入仲全部都會捐出去幫助有需要嘅家庭,值得大家支持🫶🏻間唔中我都會出去食下素食,個人都幾鐘意🥰不過主要都係食中式多,而呢到係歐陸風餐廳,好特別❤️🌱餃餃陣🥟 $108見到餐牌寫係Pizza加餃子已經超級好奇會係咩味道同埋咩樣,然後search下”calzone”先發現係意大利嘅食品Pizza餃🤩外型就係一隻巨型餃子,餡就係平時食開嘅Pizza餡。外皮烘烤香軟,入面有芝士、火腿、蘑菇、蕃茄等等。淨係打卡已經加晒分📸。份量一份兩個人share食就剛好,唔會太滯🌱霸王黑松露奶醬意粉🍄 $88呢碟真係大推薦🌟🌟個人超like黑松露!!成個醬都好creamy,擺係到影相已經想即刻食😆濃得黎又唔會膩,超正🖤🌱Matcha Latte🍵 $38抹茶味好濃厚,不過就唔係好夠熱,失色左🌱邦邦🍹 $50屋企人叫左呢杯,係紐西蘭一個brand嘅產品,主打健康果汁。味道帶石榴同紅莓味,消滯解渴除咗素食,仲有好啱正係生酮緊嘅朋友食嘅甜品同咖啡🌱藍莓五重奏🫐 $60餅底好做得唔錯,脆口有牛油

🌱餃餃陣🥟 $108

🌱霸王黑松露奶醬意粉🍄 $88

霸王黑松露奶醬意粉

🌱Matcha Latte🍵 $38
抹茶味好濃厚,不過就唔係好夠熱,失色左

🌱邦邦🍹 $50

邦邦

除咗素食,仲有好啱正係生酮緊嘅朋友食嘅甜品同咖啡

🌱藍莓五重奏🫐 $60
餅底好做得唔錯,脆口有牛油味。藍莓醬少甜,無咁有罪惡感🤪

藍莓五重奏

🌱挪威黑森林🍫 $60
黑森林就冇餅碎做底,亦都唔係海綿蛋糕底😳絕對係為生酮人而整嘅

挪威黑森林

留意到廚師都係外國人黎😳睇到壁報原來仲係米芝蓮餐廳做過,味道有保證🙌🏻

呢到主要都係提供素食,感覺可以清清腸胃又健康。仲可以幫到人,算係為社會略盡綿力🤗地方偏細,座位只有幾個,唔算多,建議大家可以早少少嚟

霸王黑松露奶醬意粉
邦邦
藍莓五重奏
挪威黑森林
由九龍站行去佐敦買麵包布甸見到幾間好吸引既小店正想飲杯咖啡 朋友又話肚餓誤打誤撞 好開心搵到間高質小店 有理念的小店 主打低碳健康飲食煮食使用82%奧米加葵花籽油可走蛋奶芝士蔥蒜肉類pizza餡餅咖啡 應有盡有自家純素西餐 選擇多 又受歡迎彈性素食 原來是一種新派食法熱愛做yoga朋友發現適度動物性飲食更健康 瘦身 塑形 有益 🤗 除了提供多國美食 也有社區義工隊餐廳營運的收入將全部撥用作慈善用途在疫情下 幫助有需要家庭 很有意義!女皇辣雞餡餅 $98芝士辣素雞係阿根廷家鄉菜,濃郁芝士配上啖啖素雞粒和配菜,燈黃色的醬汁,食落又唔辣,反而幾岩胃口,真心喜歡,一食再食!餃餃陣  $108餃子半月型的外皮,包著自家調製素食和醬汁,每啖爆料的口感,食唔出原來係素食,有什菌、彩椒和芝士,好夾又飽肚。 蟹波波 $68美國傳統食材!蟹肉份量多,炸得勁香口,加上和風式調味,用上紫菜碎和蜜糖芥末,新穎又好滋味。 是日手沖 $58咖啡豆來自世界咖啡冠軍,英國square mile coffee roaster出品,有幾款口味揀,在溫度和沖煮控制都很好,點了ethiopia水洗豆,莓味果香濃郁又茶香。 鮮奶
由九龍站行去佐敦買麵包布甸

熱愛做yoga朋友發現適度動物性飲食
更健康 瘦身 塑形 有益 🤗

除了提供多國美食 也有社區義工隊
餐廳營運的收入將全部撥用作慈善用途
在疫情下 幫助有需要家庭 很有意義!

女皇辣雞餡餅 $98

餃餃陣  $108

蟹波波 $68

是日手沖 $58

鮮奶咖啡 $35
同樣由square mile coffee roaster既咖啡豆,口感平衡,牛奶夠熱又順滑,油脂很足拉花很穩。

每月精選蛋糕 - 抹茶朱古力芝士蛋糕 $60
朱古力和抹茶味濃厚,每口大家creamy的芝士口感,蛋糕餅底香脆,整體不會太甜或太膩,不錯。
  • 女皇辣雞餡餅
  • 蟹波波
呢間素食小店真係好值得支持🥹有heart又好好味佢地本身做好多義工活動 仲要餐廳全數收益都拎黎做慈善✨!雖然裝修好簡單 但食物質素絕對媲美高級餐廳(๑˃ᴗ˂)每道菜都好有特色 仲係低碳生酮friendly🌈—- ʕ•ﻌ•ʔฅ —-♡ 女皇辣雞餡餅♡ 餃餃陣兩份都係超大份又足料嘅餡餅🌮外皮雖然厚 但幾鬆軟 食落有一陣麵粉香氣 口感有d似𝚙𝚒𝚣𝚣𝚊厚批邊🍕但唔嚡口餡料好𝙹𝚞𝚒𝚌𝚢~女皇餡餅有芝士素辣雞等配料 偽餃子就有滿滿嘅菇、洋蔥、素火腿等(˙꒳ ˙)好惹味好好食!.♡ 和牛獅子頭唔講都唔知呢碟係素肉丸🧆除左口感無真肉咁實淨之外 味道上無大分別 浸喺滿滿嘅蕃茄醬之中好開胃✨.♡ 𝙎𝙩𝙧𝙖𝙬𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 (H)一開始都怕伏😆但飲落完全無假甜味 入口順滑 有淡淡草莓果香 又唔會太甜🍓.♡ 生命之王特飲 呢杯招牌𝐌𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥用左一種叫「沙棘」嘅𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐟𝐨𝐨𝐝調製 原來好有營養價值~味道幾特別 甘甘地 飲落真係有d似果味香檳🍹.♡ 香蕉焦糖批老闆娘話呢款甜品鑽研左好耐 雖然係低碳低卡配方 但仍保留一定甜度(o˘◡˘o)食落好重焦糖香🍯有幾個𝘓𝘢𝘺𝘦𝘳 中間仲有新鮮香蕉蓉 食哂都
呢間素食小店真係好值得支持🥹有heart又好好味
佢地本身做好多義工活動 仲要餐廳全數收益都拎黎做慈善✨!

—- ʕ•ﻌ•ʔฅ —-

♡ 女皇辣雞餡餅
♡ 餃餃陣

♡ 和牛獅子頭
和牛獅子頭

♡ 𝙎𝙩𝙧𝙖𝙬𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 (H)
Strawberry  Latte

♡ 生命之王特飲
味道幾特別 甘甘地 飲落真係有d似果味香檳🍹
生命之王

♡ 香蕉焦糖批
食落好重焦糖香🍯有幾個𝘓𝘢𝘺𝘦𝘳 中間仲有新鮮香蕉蓉 食哂都無甜到蛀牙嗰種膩感~好值得試🫶🏻
香蕉焦糖批

—- ʕ•ﻌ•ʔฅ —-

雖然環境唔算好華麗 但食物質素真心好好💖!
老闆同每一枱都有交流 街坊仲話會喺素食關注組開心share~好有愛٩(◕‿◕)۶
真係十分出色嘅新派素菜 必定會再訪啊
生命之王
香蕉焦糖批
Parma  Ham
2022-08-07 56 瀏覽
呢間小店門面唔太顯眼,座位都唔多,主打素食、低碳生酮fusion菜,食落都無負擔無咩罪惡感。Menu定期出新,菜式高質而且好特別,由阿根廷廚師一手主理👨‍🍳!但原來餐廳食物高質之餘,仲好有故事!餐廳起源自一隊慈善樂隊,但疫情底下好多表演停曬,佢哋轉而創立咗一個「抗疫行小組」,以臨時餐廳形式經營。餐廳聘請弱勢社群,比工作機會佢哋可以慢慢融入社會;每逢週末仲出車派健康飯盒同防疫物資比染疫同有需要嘅家庭!🫶🏻❤️------------------------------🧀◖波波水牛芝士沙律◗用咗意大利嘅水牛芝士,一切開啲芝士有流心,視覺上已經贏咗!芝士本身冇咩味,但juicy帶有濃厚嘅奶香,配搭番茄仔同黑醋,都可以擺上烘到香脆微辣嘅多士上面,口感豐富,好fresh!🧆◖蟹波波◗ $68有兩粒波波,本身聞到佢陣味仲以為佢係章魚小丸子,但原來係素㗎!波波炸到外脆內軟,食落真係有蟹肉嘅口感,有落到黑胡椒,微辣,仿真度都幾高!🍝◖百變千層麵◗話係千層麵,其實係長通粉,有少少薯蓉同大量芝士,焗到微燶好香好creamy,但如果自己食曬難免會有啲漏!🥠◖Pizza Calzone◗ $108喺today

🧀◖波波水牛芝士沙律◗

🧆◖蟹波波◗ $68

🍝◖百變千層麵◗

🥠◖Pizza Calzone◗ $108
喺today special個menu入面,Calzone即係pizza餃,係意大利嘅傳統菜式,外型漲卜卜,好似一隻巨大化餃子!外層掃左一層蜜糖,食落甜甜地,餅皮啱啱焗起,好香脆,餅邊好煙韌有咬口!內餡有素煙肉、蘑菇同芝士,簡單嘅配搭,食落覺得好新奇好特別!

🍌◖香蕉焦糖批◗ $58
好有層次感,面頭係自家製嘅cream,口感好厚實似食緊雪糕,仲有啲朱古力醬,然後係香蕉肉加焦糖夾層,唔會好甜,香蕉同焦糖嘅味道好夾!佢嘅餅底都好好食,比較實淨,應該係杏仁粉整成,帶有微微好天然嘅甜味,必試!

👑◖生命之王◗ $58
呢杯嘢好特別,第一次見!佢係用沙棘作為主體,好似有醒腦提神、護膚護肝嘅作用,本身佢係一種好酸嘅植物,加上Tonic同埋清甜水果汁,酸酸甜甜,清新解渴,推薦!

☕️◖時日手沖啡◗ $58
用黎自英國嘅時令咖啡豆,每一季都唔同㗎,味道偏fruity,好順喉!

🌟🌟Encore指數:9.5/10
餐廳menu、食材用料都食得到好高質,而且店員好friendly好talk得,有少少似快餐版嘅omakase咁!如果諗唔到食咩,店員會有好多recommendation,仲可以特別要求customise啲菜式!

最重要餐廳嘅理念好有heart好有溫度,喺香港真係買少見少!因為係臨時餐廳,本身話做到六月㗎咋,宜家仲有營業,唔知幾時就唔做㗎啦,好欣賞呢間餐廳,一定要大大力支持!
呢間小店主打素食、低碳生酮飲食, ✔️食物可走五辛, Menu會不定時更新, 肉食、素食主義者都能同時滿足到🤗👍🏻! 估唔到餐廳細細間, 但食物質素咁高!💁🏻‍♀️介紹食物之前, 今次好想講吓呢間餐廳背後嘅小故事同理念先! 🍴Jazz Bird 以慈善為目標, 由「抗疫行小組」義工團體開設的, 主力為染疫家庭提供派飯及物資支援, 並將營運嘅收入全部撥用作慈善用途, 幫助有需要嘅家庭、幫香港人抗疫, 非常有意義呢! 享受美食同時又可以做善事, ⼀舉2得😚✌🏻! 👍🏻*餃餃陣 Pizza Calzone即叫即製, 半月形嘅Pizza🍕係意大利嘅傳統菜式🇮🇹~ 外型漲卜卜, 好似一隻巨型嘅餃子🥟, 內餡有素火腿、茄醬、蘑菇、半溶芝士, 一切開即爆餡😍! 餅皮蓬鬆, 煙韌有咬口, 十分正宗, 味道層次豐富, 好味😋!👍🏻*麻辣雞女皇餡餅 Spicy chicken Quesadilla 阿根廷家鄉菜式🇦🇷墨西哥薄餅包住素雞、芝士、什菜, 搭配麻辣醬🌶, 素雞肉份量超多呢, 又夠 juicy! 🍕意大利黑鑽 Truffle pizza 使用意大利黑松露製作, 黑松露味濃郁突出, 批邊薄身香脆, 帶

享受美食同時又可以做善事, ⼀舉2得😚✌🏻!

👍🏻*餃餃陣 Pizza Calzone

阿根廷家鄉菜式🇦🇷

🍕意大利黑鑽 Truffle pizza
使用意大利黑松露製作, 黑松露味濃郁突出, 批邊薄身香脆, 帶有脆口質感

🍝茜茜雲吞 Pesto ravioli
意大利雲吞配搭青醬, ravioli裏面有菠菜及芝士🧀

🍋意大利西西里檸檬批 Lemon tart
清新嘅西西里島檸檬醬配上生酮批, 撻皮都幾鬆脆, 檸檬內餡酸甜中帶清新, 口感軟滑, 啱晒一班生酮愛好者/ 鐘意食甜野但又怕肥嘅人士食用!

🍚椰菜花飯
椰菜花好處多, 能增加飽腹感, 低碳又健康! 配上牛油果🥑、紅椒、黃椒、青椒🫑、素肉, 味道令人開胃, 椰菜花飯有蒜香、洋蔥味, 滋味十足!

飲品選擇都好多, 我哋今次試咗冷泡佛手柑、冷泡埃塞俄比亞咖啡☕️, 樽裝可以外賣~
2022-08-06
寫在前文的佳音👏👏:看店方的fb專頁,食店原本計劃經營至今年6月,不過店員說7月應該還會繼續營業,素友們快來支持下喔💪即使僻處一隅,只要有亮點🌟,始終也會被大家發現。在素友的佐敦區搵食地圖中,文英街應該算是偏遠之地,想不到,竟然在這兒發現一間充滿亮點的非素店 Jazz Bird 日日食 亮點1️⃣:充滿善心💕的小店前幾天,偶爾在fb中發現這間小店的專頁,寫着“素食漢堡,為地球🌎出一分力”,按入專頁,看到一篇標題“失業80後開臨時餐廳,免費派飯助染疫弱勢社群‘’的報導,不禁對店主開設這食店的原因大為讚賞。願意在疫境中為社會出一分力,加上店方有極多素食選擇,版主當然想來支持一下了。亮點2️⃣:d素食選擇多到呢.....提供素食的非素店,一般來說,非素食食品的數量是會多於素食選擇的。但是,當我們看着店方的餐單,赫然發現餐單的素食選擇竟然遠多於非素食選擇!😱🎉🎉初時還以為自己眼花或是把某些非素食當成素食了🤔,但和店員確認後,店內的確是以素食為主的!亮點3️⃣:美味的素食🥑未必係最適合「牛油果控」的牛油果漢堡其實擺左個小小烏龍😂🙈……版主之前在店方FB看到一個有多片牛油果在上面的漢堡,視覺效果挺不錯。於是,

即使僻處一隅,只要有亮點🌟,始終也會被大家發現。

亮點1️⃣:充滿善心💕的小店

亮點2️⃣:d素食選擇多到呢.....

亮點3️⃣:美味的素食

🥑未必係最適合「牛油果控」的牛油果漢堡

其實擺左個小小烏龍😂🙈……版主之前在店方FB看到一個有多片牛油果在上面的漢堡,視覺效果挺不錯。於是,到店後,看到餐單上的牛油果漢堡,就以為這個便是早前在FB見到的那個。但是,當牛油果漢堡到來後…….「咦?為何沒有一片片的牛油果的呢?」😯…..原來,最多牛油果的漢堡,是「似曾相識板燒雞腿包」喔😂

雖然未有點算心目中的食物,不過,這個牛油果漢堡都不錯的。以下是女友 欣掃素之隨想曲 的評價:

牛油果Burger🍔很美味,厚厚的素肉漢堡扒,配上濃稠的🥑牛油果醬,加一片菠蘿🍍,更帶出漢堡的美味😋。他們的漢堡包用上碳燒包和黎麥醬🍯,很健康👍🏻。賣點是足3️⃣兩的素肉漢堡扒,很滿足喔!配一杯「Pink Latte 酒紅色的心☕」,充滿幸福的感覺💞

🍔DOUBLE足三兩素肉芝士漢堡

印象中,雙層漢堡在素食界較為罕見,除了GC有一陣子曾推出過雙層未來黑椒漢堡外,之後都未遇上過了。難得再次遇上,當然要品嚐一下😋。DOUBLE足三兩絕對是肉感十足,口感厚實,配上菠蘿🍍和蕃茄🍅,彌補了素肉較為乾身這情況,令到吃完漢堡後不會太口乾。

🍕爵時鳥(9吋)

最有驚喜的食物!😍餅底鬆軟,PIZZA加上了川辣醬🌶,十分入味,完全能感受到辣味進入口腔內。此外,PIZZA竟然用上了姬松茸、羊肚菌這兩種甚少在PIZZA見到的材料,令食物更添鮮味。如果不是已吃了漢堡包,還真的會想要一個12吋的PIZZA來品嚐。

亮點4️⃣:店員的貼心服務

店員🤵‍♀️十分細心,當我們問咖啡中的牛奶可否轉為燕麥奶時,會告知我們雖然沒有燕麥奶,但可以改為杏仁奶。稍後又主動問香草和芝士是否ok。此外,當我們點選飲品時,店員亦很耐心介紹不同的飲品,服務質素實在值得稱讚💯。

FB 專頁:眾裏尋素千百道

Instagram: veggie.everywhere / Veggie_Keith

歡迎大家follow fb專頁和IG,多多支持

#眾裏尋素千百道 #veggieEverywhere #veggie #gogreen #佐敦素食 #素食火煱 #葷店有素 #可能係最多素食的非素店 #佐敦素食 #素漢堡 #素pizza
2022-06-25 104 瀏覽
近年新興生酮,低碳飲食,係佐敦就有一間主張生酮,低碳既cafe, 而且仲要小量素食,岩晒朋友唔同飲食既聚餐。波波水牛芝士沙律:新鮮嫩紅既蕃茄配上水牛芝士波波,水牛芝士味道唔濃,唔會搶走蕃茄既鮮甜。蟹ball:其實係一款素小食,炸到外脆內嫩,夾埋底既沙律菜,好清新。意大利巴馬火腿pizza: 手工制既麵團配上20個月大既頂級帕爾馬芝士,pizza面上撒滿新鮮既火箭菜同巴馬火腿。Pizza口感鬆軟但有咬口,仲可以拉絲。金莎特飲:香甜既朱古力加上勁多花生碎,仲有cream, 整杯飲品飲落好滿足。雖然cafe細細,但就好多唔同款既食物等大家發掘。而家呢間仲係一間愛心餐廳,會將收入作慈善用途。

有冇諗過做食飯都可以做埋善事?呢間係佐敦嘅善心餐廳,主打低碳生酮飲食,餐廳雖小巧,但選擇真係好多!沙律叫咗個波波水牛芝士沙律,一睇就知新鮮鮮甜蕃茄配水牛芝士,芝士味唔係好香濃,但鮮甜蕃茄😝小吃食咗蟹ball,其實係素食,炸到外脆內軟,啖啖肉~意大利巴馬火腿pizza係採用20 個月大嘅巴馬,口感肉質柔軟,脂肪分佈均勻,食落咸香咸香,配芝士確係一流!芝士多到可以拉絲一個pizza 2 個人食剛好,pizza其實選擇好多,食素嘅朋友都有岩!飲品係出名嘅金沙特飲,口感豐富,入面有香香朱古力配滑滑cream同花生碎,好滿足!餐廳款食好多,就算平時聚會有素色朋友都岩,最重要係餐廳營運的收入將全部撥用作慈善用途,既可食美食又可做善事,一舉2 得!Jazz bird🌟佐敦文英街27號A地下
有冇諗過做食飯都可以做埋善事?

小吃食咗蟹ball,其實係素食,炸到外脆內軟,啖啖肉~

Jazz bird🌟
佐敦文英街27號A地下
👩‍🍳係一間好細嘅鋪頭仔,但係嘢食就好有驚喜!去開佐敦一帶其實真係可以試!🤑💰💵佢哋嗌咗3個lunch set,每個都係$120,包1個前菜🥗,1個主食🍝,1杯嘢飲☕️🍝首先講下啲主食先!(1)牛油果卡邦尼意粉🥑個汁好滑,連埋一隻溫泉蛋🍳,撈埋超級掛汁超級Creamy!其實牛油果嘅味道又唔算太重👩‍🍳,不過我就覺得所有嘢就恰到好處!係推介大家試架!仲要食落係有好健康嘅感覺😹(2)黑松露雜菌意粉😭😭唔小心delete咗張相呀😭😭呢個仲好味過牛油果意粉!因為佢係勁重黑松露味,然後佢扁意粉嘅質感係有手工意粉嘅感覺(唔知係咪呢),口感極佳!⭐️大大力推介!(3)南瓜烤雞呢個南瓜烤雞比較耐先至上,但係係超級好味😋佢個南瓜蓉係好滑身,撈埋啲烤雞食係好夾(第一次咁配搭)。烤雞係素雞嚟,上面有啲汁好惹味、好香口,重口味人士一定鍾意!又係另一道⭐️大大力推介嘅餸!(4)吞拿魚他他沙律呢一個係第一碟上嘅菜,我本來以為跟set上嘅沙律只係求其一隻碗仔入邊有啲菜咁,所以真係好有驚喜!(係我影得有啲樣衰,真實係好靚)⭐️大大力推介!我覺得呢款沙律係所有沙律之中最好味嘅,佢用嘅芒果好甜🥭,夾其他雜菜,有青瓜、紫洋蔥etc

🍝首先講下啲主食先!

(1)牛油果卡邦尼意粉🥑

牛油果卡邦尼意粉

(2)黑松露雜菌意粉

😭😭唔小心delete咗張相呀😭😭

(3)南瓜烤雞

南瓜烤雞(素)

(4)吞拿魚他他沙律

吞拿魚他他沙律

⭐️大大力推介!
我覺得呢款沙律係所有沙律之中最好味嘅,佢用嘅芒果好甜🥭,夾其他雜菜,有青瓜、紫洋蔥etc, 全部都係好Fresh好juicy!!!

(5)牛油果果愛文芒沙律
牛油果愛民芒沙律

呢個擺盤真係幾靚,底下係一啲火箭菜,正正常常,佢嘅調味都可以蓋過火箭菜嘅苦味,重點係佢嘅芒果真係好甜🥭我個人唔特別鍾意食火箭菜,所以恕我唔識比comment🙈

(6)凱撒沙律
凱撒沙律(素)

凱撒沙律用嘅雞肉同南瓜烤雞嘅係一樣,雖然係素雞,但係個味道都一樣咁好味!食落仲有健康嘅感覺添!作為一個唔係食素嘅人,呢個「雞」係好有驚喜!

(7)Mocha and Flat white
☕️我本身唔係好咖啡嘅人,我覺得都唔錯, 一個餐包埋杯咖啡,已經唔話得🥰真係超值!
Flat  White
Mocha
2022-06-06
$120 (早餐)
牛油果卡邦尼意粉
南瓜烤雞(素)
吞拿魚他他沙律
牛油果愛民芒沙律
凱撒沙律(素)
Flat  White
Mocha
2022-06-05 62 瀏覽
最近發現佐敦文英街開左一間善心小店「Jazz Bird」,門口見到有咖啡提供,應該係一間小cafe但再細心望下原來內有乾坤😲竟然有低碳、生酮、素食選擇。星期六我地大約中午12:00左右到達,甫坐下就細心提供清水比我地降溫😂老闆(我估)細心介紹餐牌,講解一下佢地既特色菜單,喺餐牌後面發現佢地有介紹餐廳理念,原來餐廳營運收入係全部去幫忙弱勢社群,仲會循環採購及運送物資幫助有需要既家庭😱真係好有意義前菜小食:蟹餅沙律(唔記得價錢)這個係餐廳推薦既小食,事源另一半對蟹係有敏感,所以我地比較少點關於蟹既食物😅老闆話這個係素蟹餅,立即就有興趣了,一客有6件,炸得脆脆口感都不錯,真的似蟹肉餅🦀配有車厘茄同新鮮沙律菜,yummy !Fish N Chips 純素新炸魚柳$68一份有二件炸魚柳,使用高級82%奧米加-9靚油去炸配埋熱辣辣既炸薯條真係一個唔錯既小食Double 足三両素肉堡$140上枱真係嚇一嚇🤪好巨型呀!兩塊厚厚素肉漢堡扒好突出😂中間有菠蘿、蕃茄、紫洋蔥、芝士同沙律菜加美容醬(純素人士記得走醬),成個包豐富到不得了,所有材料都好新鮮無論味道同口感都一絕😍仲配有大大條既薯條,真係相當滿足!

星期六我地大約中午12:00左右到達,
甫坐下就細心提供清水比我地降溫😂

前菜小食:蟹餅沙律(唔記得價錢)

Fish N Chips 純素新炸魚柳$68

Double 足三両素肉堡$140

牛油果🥑漢堡$120
身為牛油果控,那有抵抗力?又係份量驚人既漢堡,有菠蘿、蕃茄、牛油果、紫洋蔥、新鮮沙律菜、三両素肉漢堡扒,再配有美蓉醬(純素人士記得走醬),🤪好正呀

Ferrero du Choc 金莎特飲$65
好靚呀!😍唔單止可以打卡,仲真係好好飲而且仲唔會好甜的(咖啡師最後話我知原來無落糖的),好香朱古力味但唔漏,忌廉加配脆卜卜既朱古力碎,下次我都必定再點!

店家仲有提供使用羅漢果糖甜品,迎合糖尿病人及生酮飲食人士需要!

*總結:高質程度有點超乎想像,雖然只係一間小店,但食物質素同服務都好高好高🥰🥰而且好欣賞佢地既理念,希望大家都可以支持Jazz Bird

👍🏻Lunch Set (Starter + Main + Drinks) $120🔸霸王黑松露奶醬意粉(加帶子) +$15黑松露味濃郁,奶香突出creamy用上意大利霸王菇同植物奶醬,純素嘅朋友可以走雞蛋同芝士醬汁濃稠,汁量恰到好處,唔會太濕或太乾足夠每條闊麵都沾上黑松露,闊條麵軟硬適中加$15有兩粒帶子,雖然細細粒但好彈牙份量都幾多而且食食下好滯,兩個人share會好啲😛-🔸牛油果愛文芒果沙律(跟餐)愛文芒果好甜完全唔酸,面頭灑上鹽同黑椒竟然出奇地夾同牛油果一齊食都幾好食,感覺好健康,即刻開胃咗😌-🔸金莎特飲(跟餐) +$20面頭灑上黑朱古力粉、杏仁碎、一層厚厚嘅cream同淋上朱古力醬朱古力味濃郁,帶少少黑朱古力嘅苦味整體唔會過甜,無金莎咁甜先😆-🔸 Tiramisu (跟餐) +$15酒味偏重,杯底濕潤充滿rum酒,有濃濃嘅酒香面頭多cream,口感幼滑奶味重,啱哂生酮人士-味道:8/10性價比:7/10-👌🏻真·和你和牛漢堡跟薯條 $208係呢度少有嘅非素食菜式,真牛肉🤣和牛漢堡扒厚身,肉味重,可惜比較乾身冇乜肉汁配搭車打芝士、酸瓜、洋蔥、蕃茄同生菜,清新唔油膩搽上自家製藜麥

🔸霸王黑松露奶醬意粉(加帶子) +$15
黑松露味濃郁,奶香突出creamy
用上意大利霸王菇同植物奶醬,純素嘅朋友可以走雞蛋同芝士
醬汁濃稠,汁量恰到好處,唔會太濕或太乾
足夠每條闊麵都沾上黑松露,闊條麵軟硬適中
加$15有兩粒帶子,雖然細細粒但好彈牙
份量都幾多而且食食下好滯,兩個人share會好啲😛

🔸牛油果愛文芒果沙律(跟餐)
愛文芒果好甜完全唔酸,面頭灑上鹽同黑椒竟然出奇地夾
同牛油果一齊食都幾好食,感覺好健康,即刻開胃咗😌

🔸金莎特飲(跟餐) +$20
朱古力味濃郁,帶少少黑朱古力嘅苦味
整體唔會過甜,無金莎咁甜先😆

🔸 Tiramisu (跟餐) +$15
酒味偏重,杯底濕潤充滿rum酒,有濃濃嘅酒香
面頭多cream,口感幼滑奶味重,啱哂生酮人士
👌🏻真·和你和牛漢堡跟薯條 $208
係呢度少有嘅非素食菜式,真牛肉🤣
和牛漢堡扒厚身,肉味重,可惜比較乾身冇乜肉汁
配搭車打芝士、酸瓜、洋蔥、蕃茄同生菜,清新唔油膩
搽上自家製藜麥醬,汁量唔會太多/水整到竹炭麵包濕晒,仲keep住外脆內軟
薯條波浪粗身,熱辣辣好脆口,個人幾鍾意面頭灑上類似熱浪嘅調味粉,好食😛!
味道:6/10

👍🏻素蟹餅 $68/5件
味道像真度超高!唔講真係食唔出係素食
有蟹嘅鮮甜,口感仲做到一絲絲蟹肉嘅效果🤤
內裏creamy,外皮炸得香脆
即叫即炸,但唔會油淋淋,無好熱氣嘅感覺
就算唔係素食者,呢個都非常推薦一試👍🏻
味道:9/10

👍🏻懷舊果占餅(跟食物減$20) $30
賣相同傳統西餅黃梅花籃好似,不過size大個啲
外圈嘅cream輕盈幼滑,夾住一層層蛋糕,蛋糕鬆軟有蛋香
中間醬味道偏酸,令整體食落更加清新,中和膩度

👍🏻Matcha Latte (跟食物減$15) $23
本身無落糖,只靠面頭層cream增加少少甜味
令抹茶嘅回甘同茶澀味更明顯,茶味比奶味濃
性價比:7/10

整體佢地嘅低碳生酮素食味道唔錯,feel到用心製作
店員親切有禮貌但唔收加一服務費
而且佢地營運嘅全部收入都會作慈善用途
例如派飯同提供物資俾染疫家庭,係抗疫扶危嘅良心小店,值得支持👍🏻
📍#JazzBird @jazzbirddaydayeat
佐敦文英街27A號文景樓地舖