📍「Jazz Bird」- 佐敦今次食食食之旅黎到佐敦😌咁岩係Element 睇完戲,就上OpenRice search 附近美食,見到呢間主打低碳、生酮、素食cafe,仲要係一間社企,就諗住去支持吓😆📷餐廳位於佐敦,餐廳店面比較細,座位亦唔多,但坐落都幾舒服☺️餐牌有好多唔同選擇,例如burger、pizza、pasta、coffee and dessert,岩哂素食、生酮、低碳人士🤩餐廳播住柔和嘅Jazz,有情調得嚟又唔會太嘈,幾岩同情人/朋友chill下傾下計😇呢間係愛心餐廳,將收入用咗慈善用途,又點可以唔支持下🙌🏻🙌🏻🙌🏻🍴雞皇之王芝味雞(素)💰HK$120✨推薦指數:7/10呢個素🍔外型超巨大,放咗係點心籠,仲要有扁薯條係旁邊作為點綴,賣相好靚🤩Burger 入面夾住超巨型素雞扒、芝士、洋蔥、蕃茄、沙律菜,用咗黎麥醬作調味,配以碳燒包做外層,色彩鮮艷,餡料超豐富🤤食落雞扒口感比較硬身,食得出係豆嘅味道,不過夾埋其他配料一齊食又幾夾🤤碳燒包食落鬆軟,味道偏淡,感覺都比較健康,不過包身烘熱返少少會好啲😆蕃茄同菜都好新鮮,balance 返成個burger,fresh 得嚟又夠jui
📍「Jazz Bird」- 佐敦

今次食食食之旅黎到佐敦😌

🍴雞皇之王芝味雞(素)
💰HK$120
✨推薦指數:7/10
蕃茄同菜都好新鮮,balance 返成個burger,fresh 得嚟又夠juicy😌
薯條份量超多,岩岩炸起熱辣辣,而且面頭仲落咗香草、芝士粉,食落香口又夠味,加分💯💯💯

🍴大蝦麵
💰HK$128
✨推薦指數:7/10
首先要讚下擺盤好靚,有兩隻煎得好靚嘅大蝦放咗係意大利蛋麵下面,碟身仲有醬作為點綴✨
大蝦有2️⃣隻,香味十足,不過煎得燶咗少少🤏🏻,蝦肉偏細,肉質唔算彈牙🫣;另外有切碎咗嘅雞肉腸作為配料,增加口感😇蛋麵煮得岩岩好,食落彈牙煙韌,而且好掛汁,個汁好夾個麵,令人忍唔住食完一啖又一啖😛

🍴Pink Latte🍓
💰HK$0 (跟餐)
✨推薦指數:6/10
好有少女心嘅Pink Latte ☕️💖
成杯都係粉紅色,飲落有甜甜嘅士多啤梨味,整體偏甜🍓

🍴生酮金莎朱古力(老闆送😍)
💰HK$0
✨推薦指數:8/10
本身想試土製菠蘿炸彈,可惜岩岩賣哂🥲老闆見我哋食唔到,就送咗兩粒生酮金莎俾我哋試🥰
食落有啲似生朱古力嘅感覺,口感軟心,外層有少少nuts,幾crunchy ,層次豐富😋