2023-12-15 15 瀏覽
🏘Grill銅鑼灣 $296泰式冬蔭功湯口味酸辣刺激,酸酸辣辣, 味道都好均勻,唔會太辣,我可以接受到,加入左好多香料材料,味道十分濃郁,仲帶有清爽的香茅香味👍🏼泰式酸辣豬頸肉沙律帶來的酸辣口感又有些fresh既沙律又開胃🥗豬頸肉都好厚生好香口串燒🦑魷魚鬚,白鱔,牛仔骨,牛肉,雞肉,串燒全部都好入味,濃郁泰式香料,魷魚鬚有嚼勁,香濃泰式味道燒牛仔骨好可口😋味道豐富,好似去左泰國旅行咁,食物都好地道
🏘Grill銅鑼灣 $296

2023-12-13 11 瀏覽
之前其實食過中環既分店,都覺得吾錯,今次決定同友人一齊去👍🏻雞肉串燒:雞肉被切成小塊後,串在竹籤再進行烤烘的過程。烤制過程中,雞肉外表會形成一層金黃色的烤皮,內部則保持著嫩滑多汁的口感。雞肉的質地柔軟,口感細嫩😍😍🤩泰式炒飯:表面會稍微焦香,增添了一種特殊的香氣。各種配料的結合使得泰式炒飯充滿了鮮味和層次感,口感豐富。去骨海南雞飯:肉質鮮美。飯則是使用雞湯煮熟的飯粒,吸收了雞湯的香味,口感鬆軟。👏👏👏青木瓜手撕泰南雞沙律:豐富的調味料, 青木瓜切絲後,質地脆爽,帶有一點點的甜味,豐富了口感。手撕雞肉則是柔嫩多汁,與青木瓜的爽脆形成了有趣的對比。😝😝

雞肉串燒:

泰式炒飯:

去骨海南雞飯:

青木瓜手撕泰南雞沙律:
2023-12-11 7 瀏覽
今日同朋友去灣仔行完街見到一間好好氣氛嘅泰國燒烤,舖頭出邊好大個招牌,離遠都見到非常眼catching✨✨✨ 餐廳主打串燒,入到去見到人人都叫串燒拼盤有跟佢哋試吓先,充滿泰國夜市風味串燒種類有成15款海鮮、肉類、蔬菜全部都有,落單時同姐姐講要辣/唔辣就得今次海鮮方面叫咗魷魚鬚,白鱔魷魚鬚彈牙好好食,白鱔個皮脆卜卜魚味都好濃唔錯唔錯牛肉、雞肉、雞中翼、牛仔骨、豬頸肉叫咗個串燒拼盤最啱食肉獸餐廳都有提供其他泰國菜式沙津、冬陰功湯、海南雞✨叫咗一杯鳳瓜,酸酸辣辣幾話癮食咗咁多肉,又要食返少少菜平衡返,我最愛菠蘿🍍燒完菠蘿熱辣辣,非常juicy同更加甜Somersby Apple Cider $26食串燒當然要飲下酒先夠爽,apple cider酸酸甜甜解膩一流📍 Grill ขนทอง (駱克駅)銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅地舖

串燒種類有成15款海鮮、肉類、蔬菜全部都有
,落單時同姐姐講要辣/唔辣就得

今次海鮮方面叫咗魷魚鬚,白鱔
魷魚鬚彈牙好好食,白鱔個皮脆卜卜魚味都好濃唔錯唔錯

牛肉、雞肉、雞中翼、牛仔骨、豬頸肉
叫咗個串燒拼盤最啱食肉獸

Somersby Apple Cider $26

📍 Grill ขนทอง (駱克駅)
2023-12-09 11 瀏覽
很久沒有吃泰國菜,今天和媽媽到銅鑼灣的Gill 這裡採用先付款後上菜方式😌在門口收銀處下單,然後店完就會給你一個數字牌!自己找位置坐下♡⁠(⁠˃͈⁠ ⁠દ⁠ ⁠˂͈⁠ ⁠༶⁠ ⁠)然後就會送食物你 ♥️我們叫了三串串燒一個海南雞飯和一個甜品串燒會用紙袋包著🤣泰式豬頸肉串燒:有著香辣的口味,以泰式香料和辣椒醬調味,讓豬肉入味且帶有微辣的風味。經過串燒烤烤後更加軟嫩多汁。白鱔串燒:日式照燒醬調味,讓鰻魚肉入味香甜,並且有些微燒烤的焦香味。牛肉串燒:使用嫩牛肉,在燒烤過程中肉汁會更加濃郁,並帶有一些烤焦的香氣。泰式酸辣鳳爪沙律:有十隻鳳爪,爽口而且全部是去骨🙈咬下去的時候酸酸甜甜刺激味蕾💯沙律是一大篇生菜-再有蘿蔔絲、蔥絲和洋蔥🤭海南雞飯:白切雞今日十分嫩滑,肉質細嫩💯入口即化,隨碟附送的油雞飯,米粒很香🙈焦糖燉蛋:焦糖燉蛋的口感非常柔滑,味道不過甜,而是帶有一種微妙的甜味,飲料方面:凍檸茶是跟餐免費🤭龍眼冰真是解油膩之選Grill ขนทอง (駱克駅)銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅地舖
很久沒有吃泰國菜,今天和媽媽到銅鑼灣的Gill

我們叫了三串串燒一個海南雞飯和一個甜品

串燒會用紙袋包著🤣
泰式豬頸肉串燒:

白鱔串燒:
日式照燒醬調味,讓鰻魚肉入味香甜,並且有些微燒烤的焦香味。

牛肉串燒:

泰式酸辣鳳爪沙律:
有十隻鳳爪,爽口而且全部是去骨🙈
咬下去的時候酸酸甜甜刺激味蕾💯
沙律是一大篇生菜-再有蘿蔔絲、蔥絲和洋蔥🤭

海南雞飯:

焦糖燉蛋:

飲料方面:
凍檸茶是跟餐免費🤭
龍眼冰真是解油膩之選

Grill ขนทอง (駱克駅)
2023-12-05 14 瀏覽
今次去咗銅鑼灣食串燒同泰式沙律,餐廳四周圍既牆都係特色壁畫;而串燒係即叫即燒、經過門口已聞到好香炭香味💕柚子海鮮沙律 🥗:有蝦,柚子、蜆同墨魚仔海鮮、全部都好新鮮、蝦🦐亦好彈牙、再加上木瓜絲同甘筍絲、配上酸酸甜甜十分開胃!泰式酸辣鳳爪沙律:份量好多、鳳爪非常入味,而且酸酸辣辣,仲配有芹菜、洋蔥、蘿蔔絲等等、好惹味!串燒有牛肉、菠蘿、鷄肉、魷魚鬚同豬頸肉!全部非常香口、炭香味十足、個人比較喜歡魷魚鬚、好鮮味囗感爽彈;而牛肉同雞肉也燒得剛剛好、好有肉汁、而且肉質嫩滑!菠蘿🍍就好香甜🩷龍眼冰:第一次飲龍眼冰係有甘多粒龍眼😍、好解喝呢!

龍眼冰:第一次飲龍眼冰係有甘多粒龍眼😍、好解喝呢!
宵夜吃什麼好呢?剛在銅鑼灣完成一個活動,想在附近地方找一間小食店,行行吓就發現銅鑼灣C出口就有一間主打泰式小食及串燒的餐廳😋餐廳除了提供常見的豬牛雞肉串燒之外,亦都有海鮮提供😋😋仲會提供七款不同口味的醬汁,而每一款醬汁都配特定的肉類,可以滿足不同人的口味😃⭐️柚子海鮮沙律 $75份量超多沙律,有很多蘿蔔及青木瓜絲做沙律底,然後上面加入了柚子肉、鮮蝦、魷魚、蜆肉等,還有腰果,口感超豐富!⭐️冬蔭功湯 $40又酸又辣的冬陰功湯,帶有香濃的椰香青檸味,酸酸辣辣的😋湯裏還大有鮮蝦等⭐️青咖哩大魚蛋 $28有兩粒大大粒魚蛋,沾滿了青色的咖喱醬😋⭐️豬頸肉$25香脆爽口的豬頸肉配上泰式辣雞醬,淡淡都是肉!⭐️魷魚鬚$25爽口的魷魚鬚,也是配上泰式辣雞醬,一串份量也不少,可以和朋友share!⭐️牛肉$22一串大大串又軟軟的牛肉,配上餐廳秘製的超濃郁沙嗲醬,惹味!⭐️有機蘆筍$22除了肉之外,餐廳亦都有提供蔬菜,就是蘆筍,沒有醬汁,可以按自己需要去購買醬汁!⭐️雞肉$18大大串的雞肉🍗,餐廳也建議配上他們秘製的沙嗲醬汁,吃上去軟綿綿的!

⭐️柚子海鮮沙律 $75

⭐️冬蔭功湯 $40

⭐️青咖哩大魚蛋 $28
有兩粒大大粒魚蛋,沾滿了青色的咖喱醬😋

⭐️豬頸肉$25
香脆爽口的豬頸肉配上泰式辣雞醬,淡淡都是肉!

⭐️魷魚鬚$25

⭐️牛肉$22
一串大大串又軟軟的牛肉,配上餐廳秘製的超濃郁沙嗲醬,惹味!

⭐️有機蘆筍$22

⭐️雞肉$18
記得Grill 第一間分店係喺蘭桂坊,已經好多年喇!遠近馳名💕放工飲完酒嘆返一兩串,美好嘅時光❣️銅鑼灣都有分店,地點非常方便,銅鑼灣C出口一出就見到!大大個壁爐,一排開嘅串燒,開放式設計,可以睇住佢燒🤤Basic 豬牛雞都係$10$20串,性價比高☺️😚🥢去骨海南雞飯 $69連雞翼都去骨嘅海南雞飯,Lunch set 仲有飲品送👍雞飯保持粒粒飯香唔油,海南雞肉,皮滑肉嫩,仲有入味既椰菜墊㡳,Lunch set 滿足之選😋🍢🔥牛仔骨、有機蘆筍、白鱔呢度叫得Grill,黎到呢度點可以唔試下呢度既燒烤同串燒!燒牛仔骨juicy,牛肉一咬就分開,時間掌握得剛剛好。一排幼身既有機蘆筍,咬落去帶燒烤香味,唔會好乾身蘆筍獨特嘅香氣,蔬菜首選。白鱔肉質juicy軟綿,鍾意食燒白鱔嘅朋友,一定唔可以錯過❣️🍮焦糖燉蛋$36仲有甜品,新鮮熱辣嘅焦糖燉蛋仲要係心心型🧡滿足既一餐。餐廳入面有大量座位,高身台,坐得舒服,唔會好迫想食燒烤嘅話,外賣拎走又得。
記得Grill 第一間分店係喺蘭桂坊,
已經好多年喇!遠近馳名💕
放工飲完酒嘆返一兩串,美好嘅時光❣️
銅鑼灣都有分店,
地點非常方便,銅鑼灣C出口一出就見到!
大大個壁爐,一排開嘅串燒,
開放式設計,可以睇住佢燒🤤
Basic 豬牛雞都係$10$20串,性價比高☺️😚

🥢去骨海南雞飯 $69
連雞翼都去骨嘅海南雞飯,
Lunch set 仲有飲品送👍
雞飯保持粒粒飯香唔油,
海南雞肉,皮滑肉嫩,
仲有入味既椰菜墊㡳,
Lunch set 滿足之選😋

🍢🔥牛仔骨、有機蘆筍、白鱔
呢度叫得Grill,
黎到呢度點可以唔試下呢度既燒烤同串燒!
燒牛仔骨juicy,
牛肉一咬就分開,
時間掌握得剛剛好。

一排幼身既有機蘆筍,
咬落去帶燒烤香味,唔會好乾身
蘆筍獨特嘅香氣,蔬菜首選。

白鱔肉質juicy軟綿,
鍾意食燒白鱔嘅朋友,一定唔可以錯過❣️

🍮焦糖燉蛋$36
仲有甜品,新鮮熱辣嘅焦糖燉蛋
仲要係心心型🧡
滿足既一餐。

餐廳入面有大量座位,
高身台,坐得舒服,唔會好迫
想食燒烤嘅話,外賣拎走又得。
銅鑼灣嘅🇹🇭泰式串燒店🌟Grill ขนทอง🌟,喺正地鐵站🚇出口,交通極為方便!營業時間特長,由11:00am 開到第二朝嘅 5:30am,夜麻麻🌃口痕想食嘢嘅話,又多一個選擇!🍢牛肉 $22|魷魚鬚 $25牛肉香口又多汁💦!魷魚鬚🦑辣得過癮!🍢菠蘿 $22|有機粟米 $22|有機露筍 $22除咗肉串外,亦有🌽🍍蔬菜類嘅串燒!青色🟢嘅醬汁鹹香感重!🥗泰式酸辣豬頸肉沙律 $75豬頸肉🐖香口惹味,沙律醬汁🌶️酸辣開胃,內含大量嘅🧅生洋蔥、🌱生蔥、生芹菜等,帶來刺激嘅味道!🍛串燒雞肉配泰式炒飯 $68泰式串燒🍢碟頭飯,雞肉串燒🔥厚肉惹味,炒飯帶來飽腹嘅感覺!🍺Singha Draught $42有🇹🇭泰國生啤供應,亦有支裝啤酒嘅選擇!

🍢牛肉 $22|魷魚鬚 $25

牛肉香口又多汁💦!魷魚鬚🦑辣得過癮!

🍢菠蘿 $22|有機粟米 $22|有機露筍 $22
除咗肉串外,亦有🌽🍍蔬菜類嘅串燒!青色🟢嘅醬汁鹹香感重!

🥗泰式酸辣豬頸肉沙律 $75

🍛串燒雞肉配泰式炒飯 $68

泰式串燒🍢碟頭飯,雞肉串燒🔥厚肉惹味,炒飯帶來飽腹嘅感覺!

🍺Singha Draught $42

有🇹🇭泰國生啤供應,亦有支裝啤酒嘅選擇!
2023-11-25 15 瀏覽
幾年冇去過泰國🇹🇭真系好掛住街邊啲串燒同海南雞飯,所以搵日帶咗天天去感受嚇街邊泰國風味入邊啲廚師全部都系正宗泰國人,主打串燒非常地道,好味👍🇹🇭🍽️正宗泰國無骨海南雞飯🍗🍚雞肉鮮嫩多汁,搭配著香氣誘人的雞油飯。每一口都帶來濃郁的美味,雞油飯的香氣與海南雞的口感完美結合串燒雞肉配泰式炒飯🍛每一口都充滿豐富的口感和濃郁的香味。帶著微妙的辣🔥味,讓整道菜更具層次感。辣味的加入為炒飯增添了一絲刺激風味海鮮冬陰功湯🍲湯里的海鮮鮮甜美味,每款都配有兩只鮮甜爽口海蝦🦐我回味無窮!🌶️不得不提的是串燒雞翼🍖配上濃郁的沙嗲汁!這個組合簡直是天作之合,雞翼外脆內嫩,再加上那香辣的沙嗲汁,真的是讓我停不下來!🍗🌶️💦串燒豬頸肉🐷和菠蘿🍍也是不容錯過的美味!豬頸肉的炭烤香氣撲鼻而來,每一口都是肉汁的爆發!而菠蘿的甜蜜和炭烤的香氣交織在一起,口感超級贊!😋最後,焦糖布甸!估唔到泰國餐廳都可以做到如此出色嘅法式🇫🇷甜品布甸的口感綿密滑順,焦糖醬的香甜讓人欲罷不能!🍮😍
幾年冇去過泰國🇹🇭
入邊啲廚師全部都系正宗泰國人,主打串燒
非常地道,好味👍

🇹🇭🍽️

正宗泰國無骨海南雞飯🍗🍚

串燒雞肉配泰式炒飯🍛

海鮮冬陰功湯🍲

不得不提的是串燒雞翼🍖

而菠蘿的甜蜜和炭烤的香氣交織在一起,口感超級贊!😋

最後,焦糖布甸!
估唔到泰國餐廳都可以做到如此出色嘅法式🇫🇷甜品
布甸的口感綿密滑順,焦糖醬的香甜讓人欲罷不能!🍮😍
2023-11-24 13 瀏覽
燒香味濃之店,串燒味道令人回味,跟朋友要一吃的。泰式串燒配炒飯及雜菜套餐不能錯過的串燒,是這店最吸引的。海南雞餓底飯聚,海南雞飯搶手,朋友即使趕回公司,都一定不會不吃錯過的味道,試過就知道!❤Grill ขุนทอง ❤皮香肉嫩海南雞,一份也多多,海南雞很香串燒推介味道甜甜的。加埋醬汁味,辣味滿滿,好好吃的味道。冬蔭功湯泰式風味,不會很咸,大蝦彈牙龍眼冰龍眼冰夏天飲非常透心涼,泰式龍眼冰有大大圓肉,非常棒。和朋友一起午餐自由感滿滿
燒香味濃之店,串燒味道令人回味,跟朋友要一吃的。

泰式串燒配炒飯及雜菜套餐
不能錯過的串燒,是這店最吸引的。

海南雞

串燒推介
味道甜甜的。加埋醬汁味,辣味滿滿,好好吃的味道。

冬蔭功湯
泰式風味,不會很咸,大蝦彈牙

龍眼冰
龍眼冰夏天飲非常透心涼,泰式龍眼冰有大大圓肉,非常棒。

和朋友一起午餐自由感滿滿
2023-11-23 18 瀏覽
經過見到呢間串燒店嘅門面幾型,銅鑼灣區嚟講價錢唔算貴,全部即叫即燒,即刻入去試吓😆😆😆.❤️大花蝦 HKD80非常大隻,肉質爽口,燒得好香❤️牛肋骨 HKD48❤️雞肉 HKD18沙嗲醬汁好惹味,啖啖肉一啲都唔油膩😋❤️牛肉 HKD22❤️菠蘿 HKD22菠蘿大大粒,咬落好Juicy,本身菠蘿已經好香甜,面層仲有少少焦糖🥰❤️雞皮 HKD18.推薦大家同朋友嚟慢慢飲杯嘢食吓串燒,鍾意食甜嘢嘅朋友千祈唔好做個菠蘿串燒❤️.📍 Grill ขนทอง (駱克駅) (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅地舖
❤️大花蝦 HKD80
非常大隻,肉質爽口,燒得好香
❤️牛肋骨 HKD48
❤️雞肉 HKD18
沙嗲醬汁好惹味,啖啖肉一啲都唔油膩😋
❤️牛肉 HKD22
❤️菠蘿 HKD22
❤️雞皮 HKD18
📍 Grill ขนทอง (駱克駅) (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅地舖
非常之耐無過港島區工作&食飯 原來銅鑼灣開左間Grill 眼覺熟口熟面 上網check下先知原來係同中環LKF果間一樣 本身已經食左晚飯 睇完戲 夜晚10點鐘 整返幾串串燒+杯啤酒就宵夜就一流 以前成日中環飲醉左都一定整返2串 隱隱約約都仲記得D汁係非常好食 每次食完都要飲埋D汁… 今次清醒住咁去試真D啦!原來多左好多款式 有飯、有魚蛋、沙律、咖哩牛腩等等呢間仲要以坐低慢慢食 掂!!落order時先知原來佢有咁多唔同既汁 我仲好似D老人家咁問 使唔使揀邊種汁原來只需要揀辣定唔辣 佢每款肉都有特定既汁醬去配合串燒 雞肉 $18 必叫!!雞皮 $25豬肉 $20 牛肉 $22 豬頸肉$25 菠蘿$22 必叫!!魷魚鬚 $25 必叫!!白鱔 $68 必叫!!青咖哩大魚蛋 $28 有2大粒 其實都幾抵食整體評分:味道: 5/5環境: 5/5服務: 5/5抵食: 5/5Grill ขนทอง (駱克駅)📍銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅地舖

非常之耐無過港島區工作&食飯

原來銅鑼灣開左間Grill

本身已經食左晚飯 睇完戲
夜晚10點鐘 整返幾串串燒+杯啤酒就宵夜就一流

以前成日中環飲醉左都一定整返2串
隱隱約約都仲記得D汁係非常好食
每次食完都要飲埋D汁…
今次清醒住咁去試真D啦!

原來多左好多款式 有飯、有魚蛋、沙律、咖哩牛腩等等
呢間仲要以坐低慢慢食 掂!!

落order時先知原來佢有咁多唔同既汁
我仲好似D老人家咁問 使唔使揀邊種汁
原來只需要揀辣定唔辣
佢每款肉都有特定既汁醬去配合

串燒

雞肉 $18 必叫!!
雞皮 $25
豬肉 $20
牛肉 $22
豬頸肉$25

菠蘿$22 必叫!!

魷魚鬚 $25 必叫!!

白鱔 $68 必叫!!

青咖哩大魚蛋 $28
有2大粒 其實都幾抵食

整體評分:
味道: 5/5
環境: 5/5
服務: 5/5
抵食: 5/5

Grill ขนทอง (駱克駅)
📍銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅地舖
2023-11-18 17 瀏覽
今日同同事午餐,諗住食泰國野,於是就入左依間泰國餐廳試下餐廳有提供lunch menu, 於是我地各自叫左個lunch set 我就叫左泰式無骨海南雞飯$69,雞肉鮮嫩多汁,雞油飯有油香,值得一試朋友叫左青木瓜手撕雞沙律 $69手撕雞沙律,一嚟到俾佢嚇親,份量大到成座山咁。超多份量嘅手撕雞,搭配青木瓜絲和紅蘿蔔絲,口感豐富多層次,沾上泰式沙律汁,非常開胃,係健康飽肚之選之後我地又叫左魷魚鬚$25,牛仔骨$48,和有機露荀串燒$23魷魚鬚串燒燒得恰到好處,尾端燒得香脆,傳出陣陣魷魚香有機露荀燒完既有蔬菜的香氣,也保持有鮮嫩的蔬菜口感白豬肉腸 $26燒得皮脆香口青咖哩魚蛋$28大大粒彈牙,口感一流,加上咖哩汁整體唔錯
今日同同事午餐,諗住食泰國野,於是就入左依間泰國餐廳試下

朋友叫左青木瓜手撕雞沙律 $69

魷魚鬚串燒燒得恰到好處,尾端燒得香脆,傳出陣陣魷魚香

有機露荀燒完既有蔬菜的香氣,也保持有鮮嫩的蔬菜口感

白豬肉腸 $26
燒得皮脆香口

青咖哩魚蛋$28
大大粒彈牙,口感一流,加上咖哩汁整體唔錯
2023-11-16
2023-11-14 10 瀏覽
和朋友去銅鑼灣shopping,行到餓了決了吃這間有名的串燒店,因之前吃過食物質素很好,下午六點前都可以order lunch set,我們選了兩個lunch set再加一些小食分享。泰式串燒雞肉配炒飯及雜菜$66三串雞肉串燒烤得香噴噴十分嫩滑多汁,蘸上特製的花生醬更是滋味,炒飯也都香氣四溢,帶少少微辣,乾濕度剛好,雜菜比較清淡,剛好平衡了比較濃味的雞肉和飯的味道。泰式去骨海南雞飯$69海南雞的雞肉鮮嫩多汁,而肉質的幼嫩是看得出來的,薄薄的雞皮滲出淡淡雞油香,配搭專屬的海南雞飯醬油及酸辣汁,感覺更地道,飯是油飯來的,很有雞油香但不會很油膩。跟lunch set可選一杯飲品,我選了凍檸茶,口感非常清爽,帶有濃郁的檸檬香氣和茶香,十分解渴。有機露筍$22 露筍是幼身的,特別的嫩,也很入味,吃到蔬菜的清甜。菠蘿$22菠蘿甜度十分高又多汁,有微微焦糖的感覺,可以當甜品食。大花蝦$80巨型的大花蝦,表面加上了生蝦的酸辣醬汁,加添了泰風情,打開殼後可以啖啖肉的食,肉質爽彈。泰式酸辣鳳爪$36鳳爪口感爽脆,微酸辣,不會太辣,有些生菜和蔥增添了風味。總括來說,這家銅鑼灣串燒店食物質素很高,特別推介串燒

泰式串燒雞肉配炒飯及雜菜$66

泰式去骨海南雞飯$69

有機露筍$22
露筍是幼身的,特別的嫩,也很入味,吃到蔬菜的清甜。

菠蘿$22
菠蘿甜度十分高又多汁,有微微焦糖的感覺,可以當甜品食。

大花蝦$80

泰式酸辣鳳爪$36
鳳爪口感爽脆,微酸辣,不會太辣,有些生菜和蔥增添了風味。

總括來說,這家銅鑼灣串燒店食物質素很高,特別推介串燒,燒得十分香口,lunch set的飯餐也很有水準。
2023-11-14 418 瀏覽
今次我地去左銅鑼灣行街,見到呢間餐廳好似幾chill咁,播曬音樂好似間bar咁,就去睇下,原來係食泰國野既,門口睇落似外賣店,原來入面有位坐既就入去坐低食啦佢地都係有別於一般餐廳,門口叫野食先,之後會比個牌你入去搵位坐,店員會再送上食物我地叫左青咖喱牛腩飯($72),青咖喱幾有椰香味,牛腩整得幾林另外叫左泰式串燒雞肉配炒飯及雜菜($68),佢總共有3串串燒雞,燒得幾香,雞肉幾嫩滑,個炒飯都係炒得好食我地再有叫左3串串燒,分別係豬頸肉($25),雞中翼($22),牛肉($22),呢個串燒我地叫左小辣,佢面頭既辣香料好正,豬頸肉幾有彈牙口感,雞中翼同牛肉都燒得入味仲有泰式青咖喱大魚蛋($28),我比較鐘意食咖哩,佢成杯醬咁比你點,魚蛋係長洲大魚蛋果種,青咖喱魚蛋又幾特別,同平時街頭小食既唔同,我幾鐘意最後仲叫左冬陰功湯($40),個湯係用杯裝,又幾特別,外賣飲都方便,整得同平時一大碗既一樣有水準,仲有兩隻蝦係入面呢間餐廳個感覺幾新鮮,似街頭小食店但又有堂食,播曬音樂同店內裝修都好chill,黎chill下食野都唔錯

2023-11-11