今日哩到位於銅鑼灣既哩間泰國菜餐廳。餐廳四周係搞鬼壁畫,座位寬敞,而且地點就腳,地鐵站一出就係~餐牌~🥗泰式酸辣鳳爪沙律 $65鳳爪非常入味,酸辣開胃,仲配有芹菜、洋蔥、蘿蔔絲等,係開胃之選~🍗去骨海南雞飯 $69海南雞喺雞髀肉,肉質嫩滑,配有兩款醬汁,加埋黃油飯,真係非常唔錯。🔥串燒雞肉 $18豬頸肉 $25雞皮 $25牛仔骨 $48菠蘿 $22魷魚鬚 $25串燒可以自己揀辣度,我就要左小辣。雞肉同豬頸肉都Juicy好味;雞皮香口;牛仔骨配埋薑蓉一齊燒,夠曬惹味;魷魚鬚新鮮彈牙,特別入味,辣得過癮;菠蘿香甜好食。🧋凍奶茶 (叫飯免費送)口感順滑,茶味香濃~🌟 #優惠情報🌟六點前落單,叫任何飯類產品,都會送凍檸茶/凍檸水/奶茶~

餐牌~

雞皮 $25
牛仔骨 $48
菠蘿 $22
魷魚鬚 $25

🧋凍奶茶 (叫飯免費送)
口感順滑,茶味香濃~

🌟 #優惠情報🌟
六點前落單,叫任何飯類產品,都會送凍檸茶/凍檸水/奶茶~

2K
餐廳:Grill地點:銅鑼灣駱克道菜式:泰式串燒餐牌:串燒(肉類,海鮮,蔬菜),海南雞,泰式飯幾款,沙律,小食,飲品。午餐由11:45到6點,有3款飯同一款沙律選,餐包野飲,有檸茶,檸水,或者奶茶揀。先係門口落單比錢,然後收銀會比個數字牌你自己揾位坐低,之後服務員會送食物比你。泰式青咖喱牛腩飯 $72第一次食呢度既泰式青咖喱牛腩飯。泰式青咖喱好香又滑溜,熱辣辣淋落白飯度,味道微微辣又甜甜地,椰汁好香,撈飯真係一流!牛腩有4舊,我食到一舊帶少少牛筋更好味。蔬菜有爽口翠玉瓜,泰式茄子,同青豆角,好新鮮。泰式串燒雞肉配炒飯及雜菜 $68泰式串燒雞肉三串,燒得燶燶地,連少少皮,食落啖啖肉。另上沙爹醬。個沙爹醬花生味濃,甜甜地好惹味。雜菜即係串燒下面墊底既椰菜,份量好多。泰式炒飯粉粉分明,味道都頗辣,加左菜炒,好惹味。好多食客都揀呢款飯。凍檸水(跟餐)飯餐跟指定飲品。凍檸水叫左走甜,入面有三塊檸檬,夠解渴。豬頸肉 $25叫左一串豬頸肉串燒,一客4件,係燶邊架!食落爽脆,口感好正。味道叫左辣,呢款肉配芫茜酸辣醬,酸酸辣辣好開胃。去骨海南雞半隻 $135去骨海南雞半隻都好大隻,真係全部去哂骨,連雞翼
餐廳:Grill
地點:銅鑼灣駱克道
菜式:泰式串燒
泰式青咖喱牛腩飯 $72
泰式串燒雞肉配炒飯及雜菜 $68
泰式串燒雞肉配炒飯及雜菜
泰式串燒雞肉三串,燒得燶燶地,連少少皮,食落啖啖肉。

凍檸水(跟餐)
凍檸水
飯餐跟指定飲品。凍檸水叫左走甜,入面有三塊檸檬,夠解渴。
豬頸肉
豬頸肉 $25
去骨海南雞半隻 $135
去骨海南雞半隻
去骨海南雞半隻都好大隻,真係全部去哂骨,連雞翼都細心去埋骨,除左雞翼尖位。雞脾位好滑溜,肉質嫩滑,好好味道!雞胸肉都唔差。附上兩兜兩色醬,分別有甜豉油同酸辣醬。點醬汁食好好味!雞肉下底墊左好多梛菜,面頭一條新鮮芫荽。
去骨海南雞半隻
總括而言,食物保持一貫水準,食完大大滿足。星期五午市時間基本上坐滿。
2023-11-10
2023-11-10 12 瀏覽
青咖哩牛腩飯令人驚艷,啲牛腩滑嫩,青咖哩湯汁濃郁香濃,真係咁食得舒服唔好唔提佢嘅去骨海南雞,一份1/4嘅份量已經足夠令人滿足,啲雞皮香脆,肉質鮮嫩,正正啱啱好熟嘅程度一啖凍檸檬茶,啲茶香同檸檬嘅酸甜交融,絕佳解渴之選而啲泰式酸辣鳳爪沙律,真係一道驚喜,啲鳳爪夠辣夠酸,再加埋新鮮嘅蔬菜色香味俱佳。啲牛肉、豬頸肉同雞皮嘅組合,係燒烤得啱啱好,啲肉質飽滿多汁,焦香嘅外皮更加增添風味。整體而言,呢間餐廳嘅菜式新鮮可口,香料嘅搭配得宜,真係令人回味無窮

一啖凍檸檬茶,啲茶香同檸檬嘅酸甜交融,絕佳解渴之選

2023-11-07 15 瀏覽
開頭個冬陰功湯好飲個鳳爪都正常跟住惡夢黎喇所有串燒唔太熱都算,除咗蘆筍全部嘢都係一樣味道,啲肉類串燒又燶又乾又硬最白痴係個魷魚,係要將條鬚打直穿,咬又咬唔斷(枝竹籤阻礙咬合)扯又扯唔出,夾硬扯啲汁又周圍飛一定唔會有下次
開頭個冬陰功湯好飲
個鳳爪都正常
跟住惡夢黎喇

一定唔會有下次
2023-11-07 17 瀏覽
之前都食過一次,今日同朋友再訪呢間人氣泰式串燒店。呢度嘅串燒份量好足料大大串,全部都係即叫即燒。最欣賞嘅地方係不同嘅串燒配搭上不同味道嘅醬汁,突顯口感。而且呢度嘅店員好熱情,服務一流。✦泰式去骨海南雞飯 $72每一件雞肉都好厚肉,全部去晒骨,雞皮爽口,肉質好鮮嫩。底層仲有好多鮮甜椰菜,雞油飯好香,而且份量都幾多。✦ 泰式串燒雞肉配炒飯及雜菜 $68大大串雞肉串燒,啖啖肉香口惹味。泰式炒飯帶點微辣,足料好入味。✦泰式青咖喱大魚蛋 $28大大粒大魚旦,超級彈牙,滿滿嘅青咖喱汁,椰奶味香濃用嚟送飯一流。雖然叫咗二個午餐,但係黎呢度一定要食串燒,落單時可選擇辣定唔辣!我哋叫左幾款串燒 有機露筍 味道鮮美,燒完仍然保留水份、菠蘿燒熱後更加香甜、魷魚鬚一定要叫 超. 好. 食!豬頸肉燒至周邊焦香,口感特別香脆,配上泰式醬汁,更加惹味~✦焦糖燉蛋 $36採用進口法國原材料,蛋香味濃郁,面層微暖硬脆,底層冰涼香滑,微妙的雙重口感。

✦泰式去骨海南雞飯 $72

✦ 泰式串燒雞肉配炒飯及雜菜 $68

✦泰式青咖喱大魚蛋 $28

✦焦糖燉蛋 $36
2023-11-06
  • 泰式去骨海南雞飯
  • 魷魚鬚
🍢銅鑼灣人氣泰式串燒店 — Grill ขนทอง呢間泰式串燒店喺銅鑼灣同中環蘭桂坊都有分店,主打泰式串燒、泰式炒飯等美食,串燒都係即叫即燒,充滿泰式風味!🐥泰式去骨海南雞($72) 呢個價錢有¼隻雞,可以叫呢個份量試下會試吓,兩個人share食都夠!隻雞好滑,配左海南雞醬,醬汁味道甜甜地,幾好味!🍚泰式串燒配炒飯及雜菜($75)呢款係分別配左牛、豬及雞三款肉串燒,食落都唔會乾柴,泰式炒飯均勻沾香左醬油!🐮牛肉串燒($22)🐷豬肉串燒($20)🐽豬頸肉串燒($25) 🦑魷魚鬚串燒($25)喺門口已經聞到有好香嘅串燒味🤩牛肉、豬肉、豬頸肉串燒都整得好入味😍好鍾意食佢地豬頸肉!整到邊位係脆脆地,而我咬落都好爽口,另外魷魚鬚都好大條,食落一樣好爽彈!最重點嘅就係佢哋嘅沙嗲醬!聞落係好香,味道微辣,更有花生粒粒🥜重但係有少少香茅味,真係好有泰式風味!係醬係食極都唔會厭🤪地址:Grill ขนทอง 銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅地舖。
🍢銅鑼灣人氣泰式串燒店 — Grill ขนทอง

🐥泰式去骨海南雞($72)

🍚泰式串燒配炒飯及雜菜($75)

🐮牛肉串燒($22)
🐷豬肉串燒($20)
🐽豬頸肉串燒($25)
🦑魷魚鬚串燒($25)

地址:Grill ขนทอง
銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅地舖。
2023-11-03 8 瀏覽
銅鑼灣行街行到肚餓去食下串燒宵夜醫下肚門口個火爐幾吸引 啲串燒一定夠火喉 🔥揀咗辣串燒 原來係用泰式辣醬調味Menu都有啲泰國小食可以揀 例如冬陰功、泰式魚蛋、泰式魚餅等等🦐大花蝦好大隻 😮 蝦味好濃肉質彈牙 加上泰式辣醬 好惹味 🍢雞牛豬肉各一串燒得剛剛好 肉質好嫩滑 一啲都唔韌份量都幾多 好抵食🐙 魷魚鬚又係火喉剛剛好 魷魚鬚夠彈牙 一啲都唔韌🐟 泰式魚餅魚餅加上泰式辣醬 好有泰式風味🍍菠蘿每次食串燒必點菠蘿好大粒 好juicy 味道香甜
銅鑼灣行街行到肚餓

🍍菠蘿
每次食串燒必點
菠蘿好大粒 好juicy 味道香甜
2023-10-28 16 瀏覽
Grill Cambo聽聞喺LKF幾出名,不過我少去中環🥲自從銅鑼灣開咗分店,我地間中都會黎食午飯同串燒🤤今次叫左泰式串燒配炒飯及雜菜,好鍾意佢個炒飯甜甜地辣辣哋,濕度適中易入口,豬牛雞串燒各一,燒完仲保留住肉汁,點埋甜甜的沙嗲醬,一流👍🏻另外叫咗啲串燒:雞中翼皮脆多汁👍🏻豬頸肉燒到邊脆,肉夠爽口🤤有機露筍係幼露筍,好嫩,加埋青咖哩醬,唔會乾👍🏻仲有魷魚鬚同牛仔骨,牛仔骨超稔😳食辣野要cool down 下,另加龍眼冰,目測差唔多成十粒龍眼,超足料😳好正👍🏻可一可再😋👍🏻👍🏻

另外叫咗啲串燒:
雞中翼皮脆多汁👍🏻

豬頸肉燒到邊脆,肉夠爽口🤤

有機露筍係幼露筍,好嫩,加埋青咖哩醬,唔會乾👍🏻

仲有魷魚鬚同牛仔骨,牛仔骨超稔😳

好正👍🏻可一可再😋👍🏻👍🏻
2023-10-24
  • 泰式串燒配炒飯及雜菜
  • 龍眼冰
  • 牛仔骨
  • 豬頸肉
2023-10-25 19 瀏覽
宵夜時段嚟到銅鑼灣,離遠比香氣吸引,由門口嘅大玻璃望入去,望住即燒嘅各款泰式串燒,已經流晒口水。泰式青咖哩大魚蛋大魚蛋嘅彈牙程度同長洲嗰啲不相伯仲,青咖哩唔會太辣,帶有椰汁嘅甜味,食完個魚蛋啲咖喱仲可以留嚟配其他食物添。泰式去骨海南雞海南雞連雞翼位都係無骨,啖啖都係肉方便食用。雞肉質地軟滑,唔算太肥,點埋秘製辣醬同泰式豉油,更加滋味。燒白鱔白鱔爽口又肥美,泰式香料味比較重,同平時食開嘅日式或者港式分別都幾大,更加有風味。估唔到串燒店都有甜品焦糖燉蛋食,十分開心。晃晃白啤、蜂蜜啤酒啤酒加入蜂蜜,味道帶淡淡香甜,而且有陣陣花蜜氣息,結合啤酒的麥芽味,口感清爽尾韻清香。晃晃白啤的包裝好得意,搭配輕鬆幽默風格插畫,入口輕盈爽口。原創啤酒🍻cheers!

泰式青咖哩大魚蛋

燒白鱔

估唔到串燒店都有甜品焦糖燉蛋食,十分開心。

晃晃白啤、蜂蜜啤酒
晃晃白啤的包裝好得意,搭配輕鬆幽默風格插畫,入口輕盈爽口。
原創啤酒🍻cheers!
2023-10-23 14 瀏覽
◐惹味地道泰式風味串燒|冬陰功|海南雞飯|午式抵食銅鑼灣附近返工好值得黎試下,set lunch 比較抵😊 平均$60-80,泰式海南雞、冬陰功、咖喱都有得揀。門口窗口可以睇住燒,好惹味😍😍 獨特7 款醬汁搭配,好Juicy⎊ 泰式串燒雞肉炒飯及菜$663 串雞肉,燒得焦香,炒飯都香口,唔會太鹹,配左沙爹醬,同時可以撈飯😁⎊串燒 雞比豬好食好少見,雞肉似乎嫩到好似啖啖都係雞脾肉🫣,每一串都充斥好多辣椒香茅等香調,本身搭配好醬汁所以好夾😊 泰式風味好地道🥇雞肉 $18🥈牛肉$22🥉豬頸肉$25🍢雞翼 $22🍢白鱔 $68🍢豬肉$20
◐惹味地道泰式風味串燒|冬陰功|海南雞飯|午式抵食

🍢雞翼 $22
🍢白鱔 $68
🍢豬肉$20
2023-10-23 14 瀏覽
約咗朋友食lunch🥰 佢提議去呢間因為啲嘢食都好食同埋抵食❤️ 去骨海南雞飯餐 ($69) 🐥呢個去骨海南雞飯啖啖肉🥰 食落去好滑😍 配埋勁香嘅油飯🍚 跟餐仲包嘢飲我叫咗凍檸茶🍹青木瓜手撕泰南雞沙律 ($69)🥗 呢個青木瓜手撕泰南雞沙律造型成個小山丘咁😍 超多手撕雞肉👍🏻 配上清脆嘅青木瓜同泰式醬汁,口感鮮脆又清新🌿 呢個餐就叫咗熱奶茶🥤串燒🍢 牛肉($22)🐮豬肉($20)🐷雞中翼($22)🐥泰式魚餅 ($25)🐟雞皮 ($25)🐥菠蘿 ($22)🍍我哋全部都叫左小辣🌶 你都唔會好辣但好惹味🥰 我自己最鍾意雞中翼同埋菠蘿🍍 雞中翼食落好juicy 😍 菠蘿仲做咗焦糖效果❤️ 咬落去好多汁😊焦糖燉蛋 ($36)🍮最後,唔好唔記得試埋佢地個焦糖燉蛋呀❤️ 呢個燉蛋嫩滑香甜,焦糖層帶嚟微微嘅焦香味,一啖落去,絕對係一個令人滿足嘅甜品🍮

去骨海南雞飯餐 ($69) 🐥

• 燒菠蘿
  • 雞中翼
1K
2023-10-22 24 瀏覽
歡樂時光後想吃一些輕食再回家,想起銅鑼灣地鐵站出口的泰式串燒店主打泰式串燒、小食及海南雞飯,門外的大玻璃能觀賞到串燒的製作過程餐廳裝修鮮豔奪目,堂食區環境寬敞,畫滿鬼馬壁畫點餐後只需將號碼牌放於枱上,店員會將食物送上牛仔骨串燒超大塊,肉汁充足,味道濃郁,非常惹味泰式去骨海南雞半隻雞皮油脂豐盈,雞肉嫩滑,配上醬料、醬油味道豐富泰式青咖喱牛腩飯滿滿的椰奶香,牛腩嫩滑軟身龍眼冰用料十足,甜度剛剛好,香爽又冰凍
餐廳裝修鮮豔奪目,堂食區環境寬敞,畫滿鬼馬壁畫
點餐後只需將號碼牌放於枱上,店員會將食物送上
牛仔骨串燒超大塊,肉汁充足,味道濃郁,非常惹味
牛仔骨
泰式去骨海南雞
泰式青咖喱牛腩飯滿滿的椰奶香,牛腩嫩滑軟身
泰式青咖喱牛腩飯
龍眼冰用料十足,甜度剛剛好,香爽又冰凍
2023-10-21
牛仔骨
2023-10-22 13 瀏覽
呢一間泰國串燒餐廳☺️ 佢哋嘅串燒真係唔錯 😝 連佢哋嘅嘢食同埋嘢飲都OK 㗎🤣 今次仲食埋佢哋個焦糖燉蛋😙😙 大滿足😆.串燒😋😋豬頸肉🐷🐷佢哋嘅豬頸肉串燒真係好好食😝 有啲川燒嘅豬頸肉薄依依 而且冇咩肉味但係佢哋嘅豬頸肉真係厚肉😜 食落去口感超正😆 油香滿溢嘅感覺出曬黎😂😂配埋佢哋嘅泰式醬料 真係好香好香 每次都起碼食兩串(最基本😂)😋😋魷魚🦑魷魚好爽口 😙 而且份量都真係算多😆 香港食泰式串燒嚟講 呢個份量都對得住佢個價錢🫶🏻.泰式串燒雞肉配炒飯及雜菜叫呢一個飯係因為佢有幾串雞肉串燒🤣小編真係好鍾意食雞肉串燒 🐓 因為對比起其他餐廳嘅雞肉串燒真係好足料😂😂炒飯都真係有啲辣😂 其實可以叫白飯 不過小編覺得(以為)都頂得順 所以就諗住照要佢本身嘅炒飯 好彩叫咗一杯龍眼冰🤓泰式串燒配炒飯及雜菜炒飯一樣都係辣 (同一個炒飯嚟嘅)😂如果本身食開辣嘢應該都應付到🤓 呢一款就包咗雞肉、牛肉、豬肉串燒 如果想食飽啲有飯食 跟住仲可以食幾款唔同嘅串燒 揀呢一個飯就最啱🤣焦糖燉蛋好有趣嘅就係一間泰式餐廳竟然有法國焦糖燉蛋🇫🇷🇫🇷 但係佢哋嘅焦糖燉蛋真係意外地好食😂😂 我哋兩個人一人一個🐷 面頭嘅焦糖好香
串燒
😋😋豬頸肉🐷🐷

😋😋魷魚🦑

泰式串燒配炒飯及雜菜

焦糖燉蛋
好有趣嘅就係一間泰式餐廳竟然有法國焦糖燉蛋🇫🇷🇫🇷 但係佢哋嘅焦糖燉蛋真係意外地好食😂😂 我哋兩個人一人一個🐷 面頭嘅焦糖好香 而且係脆脆地 所以口感味道都因為上面成功嘅焦糖加左好多分😆 而且燉蛋嘅口感真係好滑🤓 仲有淡淡的雲呢拿籽香味😙 凍食好正 做甜品一流🥰 大推😋😋😋

龍眼冰
小編每一次嚟到呢一間餐廳都會叫一杯龍眼冰 😂😂 因為有時可能食到啲嘢會有少少辣味 有杯龍眼冰可以解一解🤓 加上佢哋龍眼冰 真係有超級多龍眼喺裏面😂 甜甜地好好飲
Grill ขนทอง (駱克駅) (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅地舖
2023-10-21 57 瀏覽
//16 10 23 晴天🌞17:30 銅鑼灣 駱克道/ 最佳拍檔 /講起「沙嗲」大家都知道佢係一種醬料,但如果我話唔係,你哋又信唔信呢💁🏻‍♀️?根據記載,最初「沙嗲」由印尼爪哇島誕生🇮🇩,以中東烤肉為原型,即係等於現時嘅串燒。當地居民通常揀選雞、牛、羊,將醃製好嘅肉塊串成一串,再經過炭火烤熟後,淋上濃郁嘅花生醬或咖喱醬就可以食用。自從,呢種食法傳遍印尼各個地方之後,開始陸續出現咗好多唔同特色嘅「沙嗲」。直到十九世紀末期,更傳入到馬來西亞、新加坡、泰國。時至今日,「沙嗲」雖然已經演變成為一種醬料,但佢同串燒依然有住一段不可分割嘅關係啊🤝🏻!-泰式酸辣鳳爪沙律 HKD$65——————————————————————無骨鳳爪份量多 口感爽脆另外配料亦相當豐富同時間會有 甜、酸、辣 三種味道嘅衝擊令人越食越過癮,作為前菜十分開胃牛仔骨 HKD$48魷魚鬚 HKD$25 雞皮 HKD$25——————————————————————牛仔骨大塊 燒到香噴噴 咬落去juicy 有肉感,而且容易咬開魷魚鬚燒到非常焦香 口感爽彈每啖都會食到魷魚嘅鮮味 雞皮油份充足 外皮燒至微脆裏面質感 Q彈煙韌
16 10 23 晴天🌞
17:30 銅鑼灣 駱克道

/ 最佳拍檔 /

泰式酸辣鳳爪沙律 HKD$65
無骨鳳爪份量多 口感爽脆
另外配料亦相當豐富

同時間會有 甜、酸、辣 三種味道嘅衝擊
令人越食越過癮,作為前菜十分開胃

牛仔骨 HKD$48
魷魚鬚 HKD$25
雞皮 HKD$25
牛仔骨大塊 燒到香噴噴
咬落去juicy 有肉感,而且容易咬開

魷魚鬚燒到非常焦香 口感爽彈
每啖都會食到魷魚嘅鮮味

雞皮油份充足 外皮燒至微脆
裏面質感 Q彈煙韌 滿滿嘅骨膠原感

整體:
燒得出色 炭香味十足
控制燒烤嘅時間做得好好
完全保留到肉質應有嘅爽、嫩、滑

淋上面嘅泰式酸辣汁 帶有陣陣香茅嘅味道
食起嚟份外惹味

串燒配泰式炒飯(餐) HKD$72
——————————————————————
雞、牛、豬每樣各一串
所有串燒都燒得剛剛好

• 泰式串燒配炒飯及雜菜
  • 牛仔骨
  • 泰式串燒
  • 串燒雞肉配泰式炒飯
  • 泰式串燒雞、豬、牛配炒飯
  • 串燒
  • 魷魚鬚
2023-10-17 10 瀏覽
銅鑼灣地鐵站附近呢間餐廳主打泰式串燒,款式好多,口味都好正宗。✨雞中翼 $22雞翼厚肉多汁,雞皮燒得幾香。✨有機露荀 $22顏色翠綠,爽脆又清甜。✨菠蘿 $22清甜多汁,解膩一流。✨魷魚鬚 $25魷魚鬚口感彈牙,有少少焦脆幾好食。配泰式辣醬味道好夾。✨白鱔 $68鱔肉肥美嫩滑,充滿魚油香味。✨冬蔭功湯 $40有濃厚嘅香料味道,酸酸地少少辣好開胃。✨龍眼冰 $25清甜消暑,有少少解辣作用。✨焦糖燉蛋 $36 口感綿密幼滑,香甜又有蛋香。✨杯裝酸辣鳳爪 $36鳳爪口感爽脆彈牙,酸酸辣辣好開胃。

✨雞中翼 $22
雞翼厚肉多汁,雞皮燒得幾香。

✨有機露荀 $22
顏色翠綠,爽脆又清甜。

✨菠蘿 $22
清甜多汁,解膩一流。

✨魷魚鬚 $25
魷魚鬚口感彈牙,有少少焦脆幾好食。配泰式辣醬味道好夾。

✨白鱔 $68
鱔肉肥美嫩滑,充滿魚油香味。

✨冬蔭功湯 $40
有濃厚嘅香料味道,酸酸地少少辣好開胃。

✨龍眼冰 $25
清甜消暑,有少少解辣作用。

✨焦糖燉蛋 $36
口感綿密幼滑,香甜又有蛋香。

✨杯裝酸辣鳳爪 $36
鳳爪口感爽脆彈牙,酸酸辣辣好開胃。