2018-05-08 169 瀏覽
上到餐廳,地方好寬闊,裝修很簡單舒服。 入座後,見到有兩部飛標機和一張桌球枱。主菜order了安格斯牛小排拌虎蝦,帶子意大利飯。Set dinner每位再跟蜜瓜西班牙火腿黑醋沙律,周打魚湯,雪糕拼芝士蛋糕和餐飲。Pama-Ham 味較濃,拌蜜瓜和黑醋沙律一起食就不會太喊。餐湯是稀身,湯內有好多蔬菜,味道較清。安格斯牛小排八成熟,肉嫩有汁,拌香辣燒烤汁,辣辣地好夾。隻虎蝦一切開就有陣好香的燒蝦味,蝦肉有蝦甜味又彈牙,夠新鮮意大利飯較硬,飯面一片片芝士好香濃,帶子只係煎香外面,裏面仍然是刺身質地到甜品芝士蛋糕拼雲呢拿雪糕,都係一濃一清。

餐湯是稀身,湯內有好多蔬菜,味道較清。

甜品芝士蛋糕拼雲呢拿雪糕,都係一濃一清。
  • 安格斯牛小排伴虎蝦伴香蘭燒烤汁
  • 北海道帶子黑松露意大利飯
2018-05-04 267 瀏覽
朋友介紹黎呢間餐廳食飯,離港鐵站幾遠,不過可能因為咁餐廳地點靜d,又大d舒服d。佢promote緊生蠔$10隻,每人限叫3隻,好大隻差唔多有手掌咁長,肉厚鮮甜,唔係話去到貴個d生蠔咁好食,但呢個價錢就一定係超值。另外羊架都好好味,嫰口易切,羊騷味夠香,連伴碟蔬菜都好好食,有好香牛油味。餐廳仲有得篤波同擲飛鏢,我見都無咩人玩,唔洗同人爭,環境係唔錯。原本我地仲後加左樣野食,但食完等左陣都無黎到,見夠飽就cancel order埋單。

羊架

2018-05-04 144 瀏覽
星期五喇話咁快,今晚同朋友去左觀塘,然後醒起想食呢間Give me 5好耐,就行過去喇上到去環境都好好,氣氛都好好,keep住有screen播緊MV場地重有張桌球枱同兩部標機一開始我地叫左個。煙三文魚海撒沙律三文魚好大塊,醬汁量剛剛好然後我地叫左九隻蠔好鮮味我鍾意就咁食原味我地另外再叫左。法式原隻燒春雞配黑松露燒汁燒春雞整得岩岩好,雞肉多汁好嫩。黑松露北海道帶子意大利飯個飯同帶子都好香,要襯熱食重未夠喉叫埋。香煎紐西蘭羊架配薄荷燒汁。叫左7成熟,勁香!一咬落去好香既羊肉味衝晒出黎!個薄荷燒汁都好特別食完好滿足喇

場地重有張桌球枱同兩部標機

一開始我地叫左個。煙三文魚海撒沙律
三文魚好大塊,醬汁量剛剛好

然後我地叫左九隻蠔

好鮮味
我鍾意就咁食原味

我地另外再叫左。法式原隻燒春雞配黑松露燒汁
燒春雞整得岩岩好,雞肉多汁好嫩

。黑松露北海道帶子意大利飯
個飯同帶子都好香,要襯熱食

重未夠喉
叫埋。香煎紐西蘭羊架配薄荷燒汁。

食完好滿足喇

2018-05-01 127 瀏覽
又係時候兩公婆拍拖了,試過觀塘工廈的食肆唔錯,上open rice睇呢間唔錯咁喎,就訂位去試。 餐廳位於工廈,但一踏出𨋢門就有驚喜! 餐廳寬敞,裝潢精緻,仲有開揚景觀,未食已經心曠神怡!側邊仲有飛鏢機同桌球,可以成大班知己又食又玩!餐牌係用tablet顯示, 所有主菜可以散叫或加少少錢轉4 course, 我地 叫左德國燒豬手配黑椒汁及北海道帶子黑松露意大利飯, 我地細食,所以只是其中一個主菜轉4 course 。 餐湯係周打魚忌廉湯,我其實麻麻地忌廉湯,但神隊友已經叫侍應拎多隻碗分俾我。我無謂掃興,照飲,估唔到呢個忌廉湯係幾滑溜同香濃,唔錯唔錯。飲落唔會漿住晒個口或者有一舊舊粉咁煮唔透。跟住前菜係 蜜瓜西班牙火腿配黑醋汁,Parma Ham味道濃郁,無豬羶味,用料新鮮。蜜瓜碎加入洋蔥碎,用Parma ham捲住食就夠晒方便又惹味。主菜意大利飯先到,帶子大大粒脹卜卜煎得外脆內軟,好味! 飯粒分明夠Q彈,火候、醬汁同水份比例配合啱啱好!豬手份量好大,表皮脆卜卜,就好似燒腩仔咁鬆脆,豬手肉質嫩滑唔會鞋,配啤酒一流,所以神隊友真係叫埋啤酒!食完個豬手都有少少飽,記得待應講過甜品師傅係酒店做過

食完個豬手都有少少飽,記得待應講過甜品師傅係酒店做過,所以我點都要食甜品! 我諗住食鮮果拿破崙會無咁飽,點知黎到先知出事! 個甜品大到足夠分俾4個人食,酥餅薄脆,吉士忌廉香滑之餘份量勁多,食完真係飽到投晒降!所以我地叫侍應唔好上跟餐的芝士餅配雪榚,食唔晒會好浪費架嘛!

我地又食豬手,又飲啤酒又要甜品,仲每一道菜都咁好味,埋單都係$600元,講真係出面一定唔止呢個價錢,所以我覺得有下次!

2018-05-01 91 瀏覽
一直都想食下呢間觀塘既大型cafe,事關個個朋友食完都話好好味。今日得閒終於可以一嘗。呢度真係好大,仲可以篤波同射飛標,一大班朋友黎玩最適合不過!煙三文魚海撒沙律🥗好大碟,三文魚擺得好靚,味道好香,沙律菜新鮮!黑松露北海道帶子燴飯,呢個係我至愛,煮得好香,飯用黑松露加cream 煮成,要趁熱食先好味。帶子好大隻,兩邊煎得好香,新鮮!黃油雞好大隻,啖啖肉,切開好嫩,皮又金香,我見到好多枱都有嗌薯塊都炸得好香,成碟清乾淨~

薯塊都炸得好香,成碟清乾淨~
2018-04-27
2018-04-17 194 瀏覽
餐廳地方廣闊 格局有點似酒吧有桌球枱,飛鏢機座位寬闊 適合與三五知己或者一班同事下班前來聊聊天喝喝酒另外這裡很多酒類買二送一的優惠我也先點了Angry Orchard Crisp Apple Cider 煙三文魚凱撒沙律 賣相精緻 羅馬生菜新鮮雞肉沙爹串 半打上枱時串燒已經傳來漸漸香味沙嗲醬內有花生粒粒 如果醬再辣少少 會更加惹味德國燒豬手伴黑椒汁服務員很細心 會問我們要切件上或是整件上上枱時被嚇到了 好大份 絕對適合兩人分享豬手外皮香脆 肉質嫩滑 還配有薯角72% 朱古力心太軟朱古力漿不會太甜 配上紅莓味脆粒粒 好開胃總結環境清靜 食物飲品價錢合理座位舒服 值得再光顧
餐廳地方廣闊 格局有點似酒吧

朱古力漿不會太甜 配上紅莓味脆粒粒 好開胃

總結環境清靜 食物飲品價錢合理
座位舒服 值得再光顧
2018-04-16 251 瀏覽
餐廳在工廠大廈內,因朋友介紹而來的。推開一扇門,內裡別有洞天。很寛敞,裝修也不錯,最緊要是枱夠大😁近窗的全是卡位✌也能望到海景🚢🛳有桌球玩,雖然我不懂,也亂玩了一陣子。也有飛標。食飯時候了🎉🎉點了墨西哥薄餅配蕃茄沙沙及牛油果醬墨西哥薄餅中夾滿芝士及肉醬,熱熱的。可以淨食,也可額外加上醬汁,分外惹味。德國燒豬手伴黑椒汁好大隻😝皮燒得脆脆的,肉也算多。附上炸薯仔件及德國酸菜😁上菜前店務員也會細心問問需否切件👍茄汁肉丸意大利粉都有7粒肉丸,份量算多,茄汁屬於帶甜那種。鮮果拿破崙這個是巨型版的拿破崙😮有25cm長呀🎉🎉有火龍果,奇異果,士多啤梨,藍苺,生果仍是甜甜的👍總括而言,食物份量大份,又提供娛樂玩意,很適合大顆兒來吃。
餐廳在工廠大廈內,因朋友介紹而來的。

推開一扇門,內裡別有洞天。

很寛敞,裝修也不錯,最緊要是枱夠大😁

近窗的全是卡位✌

也能望到海景🚢🛳

有桌球玩,雖然我不懂,也亂玩了一陣子。

也有飛標。

食飯時候了🎉🎉
點了墨西哥薄餅配蕃茄沙沙及牛油果醬

德國燒豬手伴黑椒汁

茄汁肉丸意大利粉
都有7粒肉丸,份量算多,茄汁屬於帶甜那種。

鮮果拿破崙

總括而言,食物份量大份,又提供娛樂玩意,很適合大顆兒來吃。
2018-04-15 242 瀏覽
十我們進內觀望四周環境寛敞。可以吃喝之餘,還可以玩樂,免費擲飛鏢。望出窗外景觀光猛和廣闊。午市套餐可以任食沙律。又可以任飲羅宋湯和吃蒜蓉包。自選多款配料配搭而成的沙律。澳洲肉眼扒 (8安士)配野菌燒汁 ($128)相中可見扒身大塊,大大滿足到我這位喜愛食肉的胃口。肉眼扒內包含些少脂肪,肉脂分佈平均,令肉質嫩滑,易於咀嚼。香煎挪威三文魚扒配大蝦蜜糖柚子忌廉汁 ($118)挪威三文魚扒煎得火喉恰當,煎得香又能保存魚身嫩滑,再配上惹味的大蝦。任食甜品時間難得午餐時段都可以享用到任食甜品時間。相中可見有幾款可以選擇。我個人來説,較為喜歡這款芝土蛋糕,軟滑身,芝士味又不會過於濃。總觀來說,這間餐廳都是不錯的選擇,值得再和朋友一起光顧😊

我們進內觀望四周環境寛敞。

可以吃喝之餘,還可以玩樂,免費擲飛鏢。

望出窗外景觀光猛和廣闊。

午市套餐

可以任食沙律。

又可以任飲羅宋湯和吃蒜蓉包。

自選多款配料配搭而成的沙律。

澳洲肉眼扒 (8安士)配野菌燒汁 ($128)

香煎挪威三文魚扒配大蝦蜜糖柚子忌廉汁 ($118)

任食甜品時間

總觀來說,這間餐廳都是不錯的選擇,值得再和朋友一起光顧😊
  • 澳洲肉眼扒 (8安士)配野菌燒汁
2018-04-12 342 瀏覽
今日同朋友去官塘駱駝漆大廈買完野後,就行去附近的大廈去食西餐,見到有間give me 5西餐個名幾特別就去試下,我地兩個人坐窗邊,餐廳坐位舒服,燈光明亮。我地點餐完畢,店員推介我地可以加$10有一隻生蠔,咁抵食我地叫半打生蠔。蜜瓜西班牙火腿配黑醋沙律,火腿咸香適中有咬口,蜜瓜切細細粒好清甜好fresh 。周打魚忌廉湯,忌廉味濃,味道適中。蒜蓉多士好香口好脆好香蒜蓉味。黑松露北海道帶子意大利飯,帶子大大粒,意大利飯粒粒都有黑松露的香味,飯粒軟硬適中,美味可口😋德國燒豬手配黑椒汁,豬手燒到皮好脆,肉質好香口,豬手又不會太肥,啖啖肉藍莓芝士蛋糕配雪糕。加$10有一隻生蠔,生蠔鮮甜,好creamy。
蜜瓜西班牙火腿配黑醋沙律
周打魚忌廉湯
周打魚忌廉湯,忌廉味濃,味道適中。
蒜蓉多士好香口好脆好香蒜蓉味。
黑松露北海道帶子意大利飯
德國燒豬手配黑椒汁
藍莓芝士蛋糕配雪糕。
生蠔
加$10有一隻生蠔,生蠔鮮甜,好creamy。
2018-04-09
蜜瓜西班牙火腿配黑醋沙律
黑松露北海道帶子意大利飯
德國燒豬手配黑椒汁
  • 北海道帶子黑松露意大利飯
2018-04-09 141 瀏覽
Happy Friday night,放工同朋友相約在呢間餐廳等,坐位很寬敞,而且環境都不錯,仲可以玩飛標。牛扒無overcook,幾多汁,pizza 都吾錯,薄批,幾脆多料,仲點左意粉,都幾香,意粉軟硬適中,而個豬手炸得太乾啦,而且多肥膏,我反而最吾滿意。總括而言,係幾吾錯的餐廳。
總括而言,係幾吾錯的餐廳。
2018-04-08 192 瀏覽
其實之前已經有嚟過give me5 ,但係就係食À la cart ,今次見到佢有任食牛扒之夜,梗係要即刻嚟試吓啦。其實睇到餐牌$218任食肉眼扒已經覺得好抵,加上之前食過覺得餐廳食物不錯,所以就放心嚟任食。室內環境超舒服,每張枱嘅距離都好闊,唔會覺得好壓迫感,而且場內設有桌球枱同飛鏢比顧客去玩,食完都有啲野玩下傾下計前菜沙律吧 有幾款揀 幾種菜都好新鮮,如果有埋薯仔沙律就perfect池😋😋不過蕃茄酸瓜各樣都好開胃今日既湯係雜菜湯 清清地,岩曬一陣既肉類大餐。肉眼牛牛黎喇再加上今晚既另一款主角 羊脾即叫即切 再配上燒汁/紅酒汁 真係好似去左酒店食燒牛扒一樣牛扒超鬆軟,入口即溶,而且入口成個口腔都充滿牛香味最鍾意係佢唔會太熟太硬 又唔會太生血淋淋。調教得十分好好食到食多幾塊另外,羊脾亦唔會太so反而好香平時唔食羊既都忍唔住食配菜都唔失色,薯條好食都叫多左碟 。配菜亦有蒜頭爆香過 ,絕對唔係煲熟佢就算真係太多野食,仲有薯角充滿薯仔肉既薯角我地仲加左$10一隻既豪好鬼抵食呀又鮮又大隻連餐飲都任叫呀give me5既甜品真係值得一試嫁!就算散叫我覺得都可以一試佢地既甜品我拎左Tiramisu

今日既湯係雜菜湯 清清地,岩曬一陣既肉類大餐。
肉眼牛牛黎喇
再加上今晚既另一款主角 羊脾
即叫即切 再配上燒汁/紅酒汁 真係好似去左酒店食燒牛扒一樣

牛扒超鬆軟,入口即溶,而且入口成個口腔都充滿牛香味
最鍾意係佢唔會太熟太硬 又唔會太生血淋淋。調教得十分好
好食到食多幾塊
另外,羊脾亦唔會太so反而好香
平時唔食羊既都忍唔住食
真係太多野食,仲有薯角
充滿薯仔肉既薯角
我地仲加左$10一隻既豪
好鬼抵食呀又鮮又大隻
連餐飲都任叫呀

我拎左Tiramisu 配牛奶布甸 個tiramisu甜度適中 好香既朱古力味 層次分味

呢個價值 任食牛牛已經好吸引 加上其他配菜一律唔馬虎,牛扒迷真係值得黎試下
  • 生蠔
2018-04-08 123 瀏覽
Give me five for the Score!工廈中的西餐廳,播著輕快的音樂,面積大,座位闊,有飛標機和桌球桌,一大班朋友吹水聚舊的好地方。蜜瓜西班牙火腿配黑醋汁沙律西班牙火腿大大片,味道不會太重太鹹,切粒的蜜瓜,蜜瓜的爽甜、火腿的鹹味和黑醋汁的酸,三者配上沙律菜成為了開胃的前菜。鮮味生蠔優惠價的生蠔怎可錯過,生蠔夠凍夠鮮,味道停留口腔很久,為開胃菜更添色彩。周打魚忌廉湯配上熱騰騰的脆口蒜蓉多士,濃濃忌廉湯,一浸一咬,滿足。炸魚薯條性價比極高的炸魚薯條,粗薯條的份量不在話下,炸魚兩大件,金黃色香脆的炸皮,一切開熱氣就湧出,魚身幼滑嫩口,配啤酒一流!炸軟殻蟹煙肉卡邦尼意大利粉大大隻的軟殻蟹,手掌般大,薄薄的炸粉,炸得香脆鬆化,蟹中還有惹味的蟹膏,意大利粉的汁不會太稀或太稠,卡邦尼的汁沾滿著意粉,也不會太膩口。香辣燒烤醬雞肉薄餅一客八塊抵食之選,燒烤醬夠多又不乾,雞肉有咬口,最特別餅皮不是麵粉皮而是酥皮,非常鬆化又不乾身,層數多的酥皮是精髓! 甜蜜鮮果雪山奇緣雪山果然沒錯,以雪糕球和餅乾條疊成的「雪山」,雪糕球有四種口味像雲尼拿、抹茶、冧酒提子等,雪糕混入冰碎感覺像吃雪葩,餅乾條配
Give me five for the Score!

蜜瓜西班牙火腿配黑醋汁沙律

鮮味生蠔

周打魚忌廉湯
配上熱騰騰的脆口蒜蓉多士,濃濃忌廉湯,一浸一咬,滿足。

炸魚薯條

炸軟殻蟹煙肉卡邦尼意大利粉

香辣燒烤醬雞肉薄餅

甜蜜鮮果雪山奇緣
雪山果然沒錯,以雪糕球和餅乾條疊成的「雪山」,雪糕球有四種口味像雲尼拿、抹茶、冧酒提子等,雪糕混入冰碎感覺像吃雪葩,餅乾條配上吉士醬,一道非常吸晴呈令人開心的甜品
2018-04-07 100 瀏覽
聽說觀塘工廈有一餐廳有得食飯還有得玩 飛鏢桌球,地方又大,今晚就去試一試。來到這間餐廳,裝修時尚簡潔,播放著輕快的音樂,使人感到放鬆。餐廳有張桌球枱讓食客邊吃邊玩,也有兩個電子飛標,實在不會悶。這裡不單有得食有得玩,原來是個和朋友來把酒談心的好地方,實在估不到工廈也有如此環境啊!點餐後就先送上蒜蓉包,蒜蓉包焗得剛好,又脆又香!頭盤是巴馬火腿沙律,內有哈蜜瓜和黃椒碎粒,又幾開胃喎!餐湯是周打魚忌廉湯,又濃又滑,上面還有餅乾片,增加口感!智利海鱸魚一向名貴,這道菜煎得很香脆,魚的肉質肥美而且無細骨,也沒有魚腥,因魚味略淡,香煎再加蕃茄汁和檸檬汁就更能提升其味道。另一道主菜選了帶子黑松露意大利飯 。帶子是jumbo size, 表面煎得金黃,香香的,微熟的帶子,又軟又滑。意大利飯入口帶著陣陣松露的幽香,而且很creamy,飯粒和醬汁融合,口感黏稠。甜品相當精緻,加入了脆脆的拖肥糖碎粒,成為了整個甜品的亮點

點餐後就先送上蒜蓉包,蒜蓉包焗得剛好,又脆又香!

頭盤是巴馬火腿沙律,內有哈蜜瓜和黃椒碎粒,又幾開胃喎!

餐湯是周打魚忌廉湯,又濃又滑,上面還有餅乾片,增加口感!

甜品相當精緻,加入了脆脆的拖肥糖碎粒,成為了整個甜品的亮點

2018-04-07 6072 瀏覽
小女生在觀塘下課後又是找地方吃晚餐的時候,蝦子餅泊車到宏利大廈後,就一起走到附近的工廈吃晚餐。小女生愛吃西餐,今次近近地選了鴻圖道的give me 5試下 。入到去,感覺很大,有很多位,裝修cozy, 還有桌球及飛鏢,真的很合適約埋三五知己來飲野和暢談。星期五晚上七時來到,還沒有很多人,我們被安排窗邊的卡位,座得十分舒適。重點是星期五晚不用等位,如果這時候去APM,相信又要等上一小時才可入座 吧!不過原來這裡是愈夜愈精彩,八時多走的時候,廳餐都已經有九成滿座呢!待應遞上ipad menu ,小女生急不及待地看看有什麼東西吃。點了一份炸魚薯條($60),大大份的,很抵吃呢!配上茄汁和沙律醬,按自己口味蘸醬來吃。啤酒漿不算厚,有很大片滑滑的魚柳,薯條是厚砌的,啖啖薯肉。周打魚湯很creamy 很rich,內有洋蔥及青椒,令整個湯更有口感!哈蜜瓜巴馬火腿沙律,大大片的巴馬火腿,哈蜜瓜和黃椒砌成碎粒,味道甜甜辣辣又幾得意啊選了法式原隻黃油雞配黑松露汁作main course,原來黃油雞是燒春雞來的,每人一半都很足夠了,黑松露汁鹹鹹的,松露味不重,燒春雞的肉質夠稔,吃到香草味,配菜及薯角也做得不

選了法式原隻黃油雞配黑松露汁作main course,原來黃油雞是燒春雞來的,每人一半都很足夠了,黑松露汁鹹鹹的,松露味不重,燒春雞的肉質夠稔,吃到香草味,配菜及薯角也做得不錯。

甜品是意大利芝士餅併雲利拿雪糕,一送上來就讓人心情愉快吧!這個甜品為我們這頓晚餐劃上一個完美的句号

2018-04-07 176 瀏覽
唔係朋友介紹真係唔知官塘呢間 Give me 5 有抵食半自助午餐!飲左三杯餐酒已回本!呢渡地方好大,樓底高,燈光柔和,好 relax ! 餐湯、沙律吧、甜品同紅白餐酒任飲!今日嘅餐湯係蘑菇忌廉湯,用足料,個湯唔錯。超過九款唔同嘅沙律,隨便配搭,記得留翻個肚食甜品!主菜任君選擇唔同既級別,由於有紅白酒配對,我選擇左澳洲肉眼扒(八安士)配野菌燒汁, 都只不過收合理價錢 128元,非常抵食。足八安士肉眼扒嫩滑多肉汁,慢慢据、慢慢嘆酒,配有炸薯肉、雜菜,好豐富!餐後飲大左少少,飲翻杯咖啡清一清腦袋,唔急既,可以休閑咁坐多陣,呢度仲有桌球玩,夜晚一定另有一番風味。好耐未試過 lunch 食到甘自在,唔經唔覺用咗兩三杯紅白酒,真正彷如忘了時間的鐘!

呢渡地方好大,樓底高,燈光柔和,好 relax !

餐湯、沙律吧、甜品同紅白餐酒任飲!