餐廳: FUMI
資訊:

2018-09-04 136 瀏覽
呢間黎過幾次.lunch同dinner都有試過講左lunch先.我食過以下呢三款8款刺身配烏冬set.價錢唔算貴 .刺身都係啲靚貨.蒸蛋滑到不得了第二款特上刺身set.魚生係頂級既.lunch呢個價錢黎講係貴但值回票價第三款呢兩樣係Build your set.呢兩款係的最愛😍.好食到食左幾次.性價比比其他set高到dinner6件壽司 雖然好食 但價錢偏貴 刺身定食係我食過最好食既刺身!!.本身唔食海膽既我 竟然愛上左海膽!宮崎牛 $498 餐廳推薦👍🏻👍🏻
呢間黎過幾次

到dinner

6件壽司

雖然好食 但價錢偏貴

刺身定食

係我食過最好食既刺身!!
本身唔食海膽既我 竟然愛上左海膽!

宮崎牛 $498

餐廳推薦👍🏻👍🏻
寿司盛合せとミニ讚岐うどんド
特上寿司盛合セセト
Build  you  set
Build  your  set
細個嘅時候會覺得蘭桂坊係一個花天酒地嘅地方;到咗讀中學,第一次真正接觸蘭桂坊係同同學去感受萬聖節氣氛;第三次接觸蘭桂坊,就已經係對上一個星期嘅事。好姊妹要同我預祝生日,特登訂咗一間係蘭桂坊嘅高級日本餐廳-Fumi餐廳係一座好摩登嘅大廈上面,成幢大廈基本上都係餐廳,一踏出餐廳門口,感覺去咗第二個世界,完全冇蘭桂坊嘅繁囂,反而換來一片寧靜舒適。稱得上日本餐廳裝修當然唔簡單。好多木製嘅家具,細緻位置擺設都有日本嘅特色,例如日本嘅圖案同埋日本嘅公仔。今晚慶祝我生日,食乜嘢我就唔洗煩惱啦!朋友已經安排好.Fresh Soy Milk Skin and Sea Urchin $168朋友知道我成日講,好耐之前去日本食嘅海膽令我回味無窮,今次佢為我安排左呢個海膽前菜,精緻得來確實非常驚喜,味道層次多到估你唔到!海膽鮮甜,下面隱藏着好滑嘅豆腐,食食吓仲會食出Wasabi味。層次清晰,味道非常唔同,但係絕對夾得到!.Assorted Tempura $188天婦羅點樣可以與別不同,令人印象深刻?食材新鮮固然重要,重點係炸漿更加要厚薄適中。呢度嘅天婦羅外層唔厚,清晰可見裏面包住嘅係乜嘢食材,重點係咁薄嘅外

今晚慶祝我生日,食乜嘢我就唔洗煩惱啦!朋友已經安排好

Assorted Tempura $188
天婦羅點樣可以與別不同,令人印象深刻?食材新鮮固然重要,重點係炸漿更加要厚薄適中。呢度嘅天婦羅外層唔厚,清晰可見裏面包住嘅係乜嘢食材,重點係咁薄嘅外層咬落去都外脆內軟!最難忘係隻大蝦,唔止蝦身肉質彈牙,連蝦頭都炸到香脆,連頭咬蝦膏發出濃烈嘅香。
刺身當然唔少得。
朋友點左三款刺身,每一個都非常新鮮,色澤亮麗!拖羅油脂分布均勻,入口即溶;油甘魚半透明嘅魚身格外吸引,香甜唔腥;澗八係我第一次聽同第一次食,肉質非常滑,濃郁程度算係三款之中嘅中間。
Grilled Miyazaki Beef Sirloin Sukiyaki Style $498
全晚最驚喜係呢一個菜!本身唔係好「牛魔王」嘅我都回味無窮。真正入口即溶,滲透油脂,簡單調味就帶出咗牛嘅原汁原味。呢個菜式其實會配上日本生雞蛋,佢哋建議每一件牛都放落生雞蛋到點一下再食,除咗充滿蛋香,仲會更加滑;配菜蔬菜都經過香煎,更加香甜。
Steamed Rice with Japanese Chicken Thigh and Mushroom in Pot $288
朋友算係一個飯桶,所以佢一定要有飯落肚,而壽司已經滿足唔到佢嘅慾望,所以佢決定點多一個釜飯。用金屬器皿裝住嘅飯,上枱打開蓋依然熱到出煙。珍珠米米香具口感;雞肉相當入味同埋滑,輕輕煎過嘅雞肉散發出一啲焦香。
呢一餐係非常滿足,感謝朋友帶我黎蘭桂坊進餐,我諗都冇諗過,人生竟會有機會係蘭桂坊上面啲咁高級嘅日本餐廳慶祝生日,萬千寵愛在一身!
2018-08-22
慶祝紀念
生日
2018-09-01 118 瀏覽
再來中環蘭桂芳,不是睇波,也不是喜愛夜蒲,只是來約會Fumi文。這裡高樓底,裝潢摩登帶日本風。檯與檯之間有好多空間之餘又有屏風增加私隱度而我坐靠窗的座位,頭尾也有鏡子,空間感更大。初秋之懷石料理,選了 6 course ,$880 每位,另加$280有5款清酒配不同的菜上善如水氣泡酒(新潟縣):甜甜地相當易入口前菜擺碟好精美,再配第2款大門x文 純米吟釀清湯浸菊花、菊菜、新秋之銀杏:清新的菊花、菊菜配以鮮甜魚子粒,鹽燒大粒銀杏好可口。另外新子壽司,魚肉嫩滑。刺身是吞拿魚腩、雞魚、牛鰍魚薄切,配以喜多屋 寒山水 配純米大吟釀品嚐刺身,清酒味道濃郁,可帶出魚刺身的鮮味。以最淺色的牛鰍魚開始,點帶酸開胃的醬汁可辟腥味,而雞魚厚身爽脆,最後是肥美厚切的吞拿魚腩,有油花,入口魚味濃郁,可惜有根。清湯蝦夷鮑魚配海膽,是紫菜味清湯,當中加入薑絲辟走鮑魚的腥味,鮑魚質感彈牙鮮甜。照燒京蔥鴨卷:鴨肉外層帶點香脆,肉味香濃中帶油脂香味,中間的蔥可中和鴨肉的油膩,配百十郎 純米大吟釀,中和整道菜的膩感。想食鰻魚飯沒有了,換上宮崎牛肉飯,而且要等半小時才有。牛肉入口即融,好juciy,配米飯一流!最後甜品是綠
這裡高樓底,裝潢摩登帶日本風。

檯與檯之間有好多空間之餘又有屏風增加私隱度
而我坐靠窗的座位,頭尾也有鏡子,空間感更大。

上善如水氣泡酒(新潟縣):甜甜地相當易入口

前菜擺碟好精美,再配第2款大門x文 純米吟釀

想食鰻魚飯沒有了,換上宮崎牛肉飯,而且要等半小時才有。
牛肉入口即融,好juciy,配米飯一流!

最後甜品是綠茶蜜和果子配綠茶雪糕,白桃妃酒,味道是梅酒,比起第2-4度的清酒易入口。
綠茶味雪糕好濃郁,丸子好煙韌,至於啫喱大粒又太實。

高級餐廳,至於服務有點微言,就是上菜與上酒的速度不一致,有點掃興,而且牛肉飯等了半小時,此價錢不應會是這樣吧。

2018-09-01 183 瀏覽
喺中環做完嘢,未決定去邊度食晏,經過蘭桂坊,又落雨,就近近地揀一間,諗起在 Fumi 食過晚飯,試吓午餐都好,原來星期六只有 $450 任食壽司 brunch,平日食10件8件壽司都要呢個價,唔想行咁遠都冇所謂。個餐並非只有壽司,包括指定串燒、天婦羅、熱湯及甜品,還可以追加頂級壽司、宮崎牛肉,加$128任飲汽水清酒。平時一支清酒都要咁嘅價,反正之後冇嘢做,大家好有興致飲番杯,終於飲到三點幾才捨得走。餐單設計都幾全面,先來小吃,今日有枝豆。然後是海膽魚子壽司,呢個是豪版小食。雜錦天婦羅內有蝦、冬菇、粟米芯、秋葵,炸漿唔厚,味道非常好。雜錦串燒內厚身牛舌最好,雞肉丸都唔錯但有少少鹹,雞翼皮脆,香菇夠熟無焦。主角放題壽司選擇一共有12款,都幾新鮮,飯團紮實,魚生片與米飯比例恰當,我最鍾意油金魚、香蔥碎吞拿魚卷。我們更追加了海膽拖羅。呢個湯好,因為是魚湯底。最後雪糕甜品。我覺得咁樣嘅食品編排好,可以試埋串燒天婦羅,而且都有水準,唔會話浄係狂食壽司咁齋,當然更加欣賞杯中物。

餐單設計都幾全面,先來小吃,今日有枝豆。

然後是海膽魚子壽司,呢個是豪版小食。

我們更追加了海膽拖羅。

呢個湯好,因為是魚湯底。

最後雪糕甜品

2018-09-01
2018-08-31 280 瀏覽
雖然最近平均日日都有三十幾度以上,但原來已經不知不覺又到了迎接秋天的日子。時裝店續漸換上秋冬裝,原來FUMI的餐牌都換上秋裝。*清湯浸菊花、菊菜、新秋之銀杏前菜都是冷盤;清湯不會太咸,浸著菊花和菊菜,少用來食用的食材,很特別;綠色的銀杏煮得很淋,很有果仁的香。*新子壽司很像鯖魚的樣子,但其實是新子;秋天時令的魚;味道不會太濃,有淡淡的魚香。*吞拿魚腩、深海池魚、牛鰍薄切刺身吞拿魚腩真的冇得輸;入口即溶,又有濃濃的油脂味。本身餐牌上的雞魚轉了深海池魚;深海池魚的魚味較濃,魚肉亦較有嚼勁。牛鰍刺身配酸汁食用;魚的味道較淡,很鮮甜;以食的次序來算,應該要先吃牛鰍,之後是深海池魚,最後才是吞拿魚腩。*三陸名物清湯蝦夷鮑魚配海膽清湯用上了蝦夷鮑魚,鮑灸爽口,很有鮮甜味;不過加上海膽怪怪的,海膽都是生的較好食,這個湯大概只是取海膽的觧甜。*照燒京蔥鴨卷雞牛豬平時就食得多了,今晚就有鴨食;這個鴨很濃味,中間卷了京蔥,很香口,有點似中式的口味。*和牛茶漬飯茶漬飯本身是魚,換上了肥牛;肥牛很有油脂味,拌上茶漬湯很好餸飯。*綠茶蜜和果子配綠茶雪糕綠茶雪糕很濃綠茶味,不會太甜;下面有啫喱和白玉丸子,是日本雪
時裝店續漸換上秋冬裝,原來FUMI的餐牌都換上秋裝。
前菜

*清湯浸菊花、菊菜、新秋之銀杏
前菜都是冷盤;
清湯不會太咸,浸著菊花和菊菜,少用來食用的食材,很特別;
綠色的銀杏煮得很淋,很有果仁的香。
清湯浸菊花、菊菜、新秋之銀杏

*新子壽司
很像鯖魚的樣子,但其實是新子;
秋天時令的魚;
味道不會太濃,有淡淡的魚香。
新子壽司

*吞拿魚腩、深海池魚、牛鰍薄切刺身
吞拿魚腩、深海池魚、牛鰍薄切刺身

吞拿魚腩真的冇得輸;
入口即溶,又有濃濃的油脂味。
吞拿魚腩
本身餐牌上的雞魚轉了深海池魚;
深海池魚的魚味較濃,魚肉亦較有嚼勁。
深海池魚
牛鰍刺身配酸汁食用;
魚的味道較淡,很鮮甜;
牛鰍

*三陸名物清湯蝦夷鮑魚配海膽
清湯用上了蝦夷鮑魚,鮑灸爽口,很有鮮甜味;

*照燒京蔥鴨卷
雞牛豬平時就食得多了,今晚就有鴨食;
這個鴨很濃味,中間卷了京蔥,很香口,有點似中式的口味。
照燒京蔥鴨卷

*和牛茶漬飯
茶漬飯本身是魚,換上了肥牛;
肥牛很有油脂味,拌上茶漬湯很好餸飯。
和牛茶漬飯

*綠茶蜜和果子配綠茶雪糕
綠茶雪糕很濃綠茶味,不會太甜;
下面有啫喱和白玉丸子,是日本雪糕的必須配搭;
啫喱很爽口和白玉丸子很煙UN。
清湯浸菊花、菊菜、新秋之銀杏
牛鰍
照燒京蔥鴨卷
和牛茶漬飯
綠茶蜜和果子配綠茶雪糕
今次和友人去中環食kaiseki 懷石料理,懐石料理可以說是日本菜之中最高級的料理😍特登上網search過「懷石」指的是佛教僧人在坐禪時在腹上放上暖石以對抗飢餓的感覺,係之後再慢慢演變成講求精緻的高級料理😌。.呢度的Kaiseki有六道菜或八道菜選擇,再可加錢要sake pairing 五款酒~.6 course early autumn kaiseki $880 Sake pairing +$280🥂上善如水氣泡酒(新潟縣)第一杯先來的餐前酒係氣泡酒,幾易入口! .🍣前菜配大門x文 純米吟釀前菜是清湯浸菊花、菊花、新秋之銀杏,口很豐富,亦好清新😁,仲有新子壽司,小小的一件,但都幾鮮味~🐟刺身有吞拿魚腩、雞魚、牛鰍魚薄切。由淡味的牛鰍魚開始食,切得薄薄的淡淡鮮味☺️。雞魚刺身厚身得來都幾爽脆。而吞拿魚腩不用多説,最肥美,魚味又香濃。配純米大吟釀吃,突顯刺生的鮮味!🥣清湯清湯蝦夷鮑魚配海膽又鮑魚又海膽🤣,所以雖然係清湯,清得來都鮮味十足!🔥燒物朝燒京蔥鴨卷用鴨肉包京蔥,鴨味都香濃,再配純米大吟釀,酒味幾純,亦可中和返個鴨肉油膩感😉🍚飯宮崎牛肉飯牛肉味好重,醬汁亦不錯,可惜飯有點少,好快KO
今次和友人去中環食kaiseki 懷石料理,
懐石料理可以說是日本菜之中最高級的料理😍
特登上網search過「懷石」指的是佛教僧人
在坐禪時在腹上放上暖石以對抗飢餓的感覺,
係之後再慢慢演變成講求精緻的高級料理😌。
呢度的Kaiseki有六道菜或八道菜選擇,
再可加錢要sake pairing 五款酒~
Sake pairing +$280

🥂上善如水氣泡酒(新潟縣)
第一杯先來的餐前酒係氣泡酒,幾易入口! .

🍣前菜
配大門x文 純米吟釀
前菜是清湯浸菊花、菊花、新秋之銀杏,
口很豐富,亦好清新😁,
仲有新子壽司,小小的一件,但都幾鮮味~

🐟刺身
有吞拿魚腩、雞魚、牛鰍魚薄切。
由淡味的牛鰍魚開始食,
切得薄薄的淡淡鮮味☺️。
雞魚刺身厚身得來都幾爽脆。
而吞拿魚腩不用多説,最肥美,魚味又香濃。
配純米大吟釀吃,突顯刺生的鮮味!

🥣清湯
清湯蝦夷鮑魚配海膽
又鮑魚又海膽🤣,
所以雖然係清湯,清得來都鮮味十足!

🔥燒物
朝燒京蔥鴨卷
用鴨肉包京蔥,鴨味都香濃,
再配純米大吟釀,酒味幾純,
亦可中和返個鴨肉油膩感😉

🍚飯
宮崎牛肉飯
牛肉味好重,醬汁亦不錯,
可惜飯有點少,好快KO哂了😂

💚甜品
綠茶蜜和果子配綠茶雪糕
最後的甜品好啱綠茶控呀,
仲有綠茶啫喱,綠茶雪糕白玉,蕨餅,
全都是我的菜,正呀😍!
配埋白桃妃酒,淡淡香甜桃味作完結也不錯!

P.S餐廳富格調,而且地方都幾大,
每一道菜都好精緻,擺盤亦好美,
不過要注意食物的份量就相對少,
不太飽肚(我應該試8道菜那個😂),
不過都環境同賣相都彌補返的😉

2018-08-27 135 瀏覽
朋友生日話想食日本嘢,佢又喺中環番工,所以就帶佢嚟食呢間日本嘢。一入到去裝潢好有格調,好舒服。我們點了幾款刺身,最喜歡拖羅,入口即溶!之後見倒個海膽杯入面有腐皮加d芥末,好似幾得意,所以叫咗嚟試下,結果真係冇失望,海膽味道鮮甜,估唔倒同腐皮咁夾!原本不吃海膽嘅朋友都話幾好食!然後叫了免治雞肉串燒,沾上温泉蛋,口感特別。除了免治雞肉串燒,還點了牛舌串燒,牛舌一點也不會硬,牛舌內裏多汁,燒得剛剛好!另外還叫了伊勢龍蝦海膽湯菜卷,即是把龍蝦包着海膽,再用腐皮卷著然後油炸,口感有咬口,龍蝦肉鮮甜,非常香口!再來便是我們抱有最大期望的A4和牛西冷,果然沒有令我們失望, 和牛非常稔,脂肪比例亦剛剛好,配菜亦非常新鮮!最後我們叫了。。。一來到時已聞到鰻魚的香味,一打開蓋看見鰻魚鋪滿飯面,令人食指大動!這真是令人滿足的一餐!
一入到去裝潢好有格調,好舒服。

我們點了幾款刺身,最喜歡拖羅,入口即溶!
刺身拼盤

這真是令人滿足的一餐!

2018-07-15
刺身拼盤
2018-08-26 118 瀏覽
看到朋友在臉書放了在這間餐廳用餐的照片,又刺身又清酒看似十分吸了,細問下原來餐廳名字叫「Fumi 文 」,而地點更是我的日常活動範圍 - 中環,沒有理由不去 拜訪一下。【6 Course Early Autumn Kaiseki $880】【Sake Pairing +$280】🥂*第一杯餐前清酒* 上善如水 氣泡酒(神潟縣) 餐前令口腔比較清新。前菜:清湯浸菊花、菊菜 - 湯有淡淡菊花的清香,而菊菜有點像嫩菜蕾的口感和味道。新秋之銀杏 -內糯甘甜,但甜比甘多。新子壽司 - 肉質結實而味道清甜沒有腥味。🥂*配上第二杯清酒* 大門 x 文 純米吟釀(兵庫縣)曾於2016年在英國取得冠軍,今年亦取得金獎。一般和其他大吟醸酒比起來香氣較溫和,味道較濃厚,🥂*配上第三杯清酒* 喜多屋 寒山水 純米大吟釀(福岡縣) , 味道會甜一些,亦較醇厚。刺身:《吞拿魚腩、鷄魚、牛鰍薄切刺身》牛鰍薄切刺身卷著碟上的蘿蔔蓉和香蔥再蘸酸汁的話,會提出本身味道偏淡的牛鰍的鮮味。吞拿魚腩粉嫩而且脂肪分佈平均,入口慢慢有脂香滲出,但整體而言味道屬於偏淡。鷄魚肉質結實有口感,味道偏淡,蘸點酸汁可提味。清湯三陸名物《

【Sake Pairing +$280】

前菜:
新秋之銀杏 -內糯甘甜,但甜比甘多。

新子壽司 - 肉質結實而味道清甜沒有腥味。

🥂*配上第二杯清酒* 大門 x 文 純米吟釀(兵庫縣)

刺身

《吞拿魚腩、鷄魚、牛鰍薄切刺身

鷄魚肉質結實有口感,味道偏淡,蘸點酸汁可提味。

清湯
三陸名物
《清湯蝦夷鮑魚配海膽》
湯果然很清,有淡淡的香蔥甜。湯中有原隻鮑魚切件和海膽肉,很特別而且沒有腥味。

燒物
《照燒京蔥鴨卷》
鴨肉厚身入味,口感實在,要用點牙力。

🥂*配上第四杯清酒*百十郎 黑面 純米大吟釀(岐阜縣),味道較醇厚一些。

飯 (配有麵豉湯和漬物)
今晚沒有鯛魚茶漬飯供應,所以餐廳轉了
《宮崎牛肉飯》給我們。用上珍珠米,粒粒晶瑩煙韌;牛肉入味香軟,加上同樣入咪的牛蒡更惹味,配上珍珠飯令整體味道平衡而不膩。

甜品
綠茶蜜和果子配綠茶雪糕

🥂*配上第五杯清酒*百白桃妃(岡山縣)
桃味香,梅酒味濃,好適合女士。
2018-08-24
2018-08-25 116 瀏覽
星期六到這裡品嚐早午餐,平日放題比較少吃壽司,因為覺得食飯太易飽。不過,這次朋友對這間餐廳很感興趣,而且我正好下午要到中環工作,所以便陪朋友一試。餐廳早午餐的形式是 壽司任食,而前菜、串燒、天婦羅及甜品則是每人一份的。餐廳將前菜升級至三文魚子吞拿魚海膽壽司,壽司配搭沒有太多驚喜,但味道都算不錯!串燒及天婦羅都很美味,串燒是即時燒的,雖然等待時間比較久,但新鮮熱辣的串燒,特別美味。主角壽司共有10款。當中最出色的是帶子。帶子很鮮甜,而且算是肉厚的,跟一般放題吃到的比較質素高很多!最後,我們還加了飲品,飲品同樣是任飲的。飲品的選擇有清酒、啤酒及汽水。我選了清酒,餐牌寫這是大門x文·純米吟醸,味道算是易入口的!
餐廳將前菜升級至三文魚子吞拿魚海膽壽司壽司配搭沒有太多驚喜,但味道都算不錯!
2018-08-22 124 瀏覽
好耐冇同老公撐台腳,終於今晚有時間二人世界。老公揀左間樓上日本餐廳FUMI,餐廳有室內外俾人客揀。一入去,濃濃日式感,而且好摩登,每張台間格頗遠,令人客可以盡情傾計。叫左立夏之懷石餐,配埋清酒,享受一番。清酒因應唔同食物配上唔同地區既吟釀,由於本人對清酒了解唔多,但感覺入口好順滑又香。日本人對野食既執著,令到食客有至高無上既享受,無論野食質素或擺設都令人眼前一亮。首先上台既前菜有爽彈蝦夷鮑魚同花竹蝦,配新蓴菜,好爽滑,有如包住層啫喱一樣,加埋迷你蕃茄同青瓜,顏色繽紛吸引,味道鮮甜。刺身方面有牛鰍魚薄切,魚味較淡,配上酸汁,吊起魚鮮,好爽口。其次係色澤鮮紅,油脂適中既金目鯛,肉質好細嫩。至於沙甸魚,本人覺少少腥,配上清酒後,基本上消除左腥味。到最中二既吞拿魚腩,粉紅色,油脂分佈好平均,而且冇渣,入口魚香濃厚,肥美甘香,冇得頂。高知四萬十川鰻魚配豆腐湯,湯清但回甘,鰻魚香滑,豆腐幼嫩,為下一道燒物清一清個口。西京麵豉漬物燒鯧魚,魚肉嫩但感覺比較咸。目光魚同蔕刀魚已經去骨,啖啖肉點上黑色海鹽,保持魚鮮同脆卜卜。青椒、粟米同蕃薯都好甜同多汁。主菜係慢火烤宮崎牛西冷。牛味極濃而且凍食一啲都品油膩

主菜係慢火烤宮崎牛西冷。牛味極濃而且凍食一啲都品油膩,粉紅色好吸引,呈現完全油脂比例,好高水準,回味無窮。

香蔥吞拿魚腩茶漬飯,再次品嘗吞拿魚香同鮮,飽肚又好味。

最後日本時令木果為今餐飯畫上完美句號。香甜芒果,爆汁提子,甜到漏既蜜瓜,全部新鮮多汁。
有朋自遠方來, 當然要帶她來香港的著名景點 – 蘭桂坊玩下啦, 未入夜開始蒲前, 我們先在德己立街新開的加州大廈品嚐一下晚餐! 這間餐廳我想試好耐, 專門品嚐不時不食的懷食料理!今次有藉口來吃了餐廳走和風高級料理設計, 很職業病的看得出餐桌是用原木, 放置的和風擺設都十分考究, 而且牆上掛了高級的和服及用和服布藝拼出的裝飾, 很有氣派! 酒櫃放了琳瑯滿目的日式Sake, 讓人為之一亮! 很想試試這裡的美酒行人通道十分寬闊, 而坐位都很舒適闊大, 中間的餐桌更有拼風間隔, 有足夠的私隱度及空間感, 令人可以暢所欲言公司開會, 另一邊更有VIP 區間房, 可以更有私隱空間, 自成一閣! 餐廳更自設室外一個大露台, 客人更可以在外 “呼吸”, 由外欣賞內裡的裝潢及中環夜景, 都挺有情調 我們有點選擇困難症, 揀了一個6 道菜的晚夏初秋懷石料理 , 用$280 可以品嚐5款酒做 Food pairing, 當中包括了兩款純米大吟釀, 想也不想就加了! 先來是一杯汽泡酒 –「上善如水SPARKLING SAKE」這杯以香檳酒為概念,將蜂蜜酵母結合純米白麹清酒共同釀造,增添炭酸釀出高雅清爽的甜味氣

這杯以香檳酒為概念,將蜂蜜酵母結合純米白麹清酒共同釀造,增添炭酸釀出高雅清爽的甜味氣泡清酒,顛覆了我對清酒的想像。喝起來宛如白葡萄酒與香檳般充滿果實香氣,但又擁有米香,加上氣泡延綿,也很適合搭餐,酒身比較香甜, 很適合女仕飲
(補充一下, 這支 sparkling sake 印象好深刻, 我們在差不多一小時後還見到酒身仍有氣泡延綿向上, 代表酒身質素極高, 是上乘之酒
汽泡酒 –「上善如水SPARKLING SAKE」

前菜: 清湯浸菊花, 菊菜及新秋之銀杏

配合初秋的主題, 餐廳用了菊花銀杏為題, 不時不食。菊花花瓣為前菜加入了顏色, 印象為之最深刻是當中用上了新鮮的銀杏, 很有齒嚼彈牙的口感, 加上鮮魚子, 令清湯添加了天然的咸香鮮味

前菜: 新子壽司 Shinko Sushi

醋味輕淡,魚鮮極濃,醋飯的酸度跟魚生的鮮味又很和諧。
「新子」是鰶魚幼魚,一般在5 - 6cm以下,處理起來格外費工,每貫握壽司需要4、5條新子,事前必須逐一以刀尖剖開魚身,以醋浸漬令魚肉結實,醋也可溶化藏在魚肉裏的迷你小刺。但每條野生小鰭的大小、體形、厚度各異,需要不同的醃漬程度,如何調整到每尾都呈現一樣的味道,醋不能太多又要足夠令人吃不出有刺是最基本的要求。因此一件看似簡單的新子壽司可以看出師父在懷石料理的功力! 真的好像在看表演似的!
新子壽司 Shinko Sushi

米酒有分不同
level 米酒  --> 純米酒  --> 吟釀 (留下60%或以下) -->  純米吟釀 -->  大吟釀 (留下50%式以下)  -->純米大吟釀 精米步合是指磨米的程度

前菜配上大門 x 文 純米吟釀, FUMI

是FUMI 自家的House Sake, 一支有1.8L, 米的產地是來自大阪, 上年更在英國倫敦贏了Sake大獎! 個人覺得明易入口, 有些花香不會太濃烈, after taste都long lasting, 酒身不會太乾太辣, 酒精含量是14% , 因為是生酒, 要放入雪櫃, 否則酵母會繼續發酵, 配淡味的刺身/ 清湯非常適合
大門 x 文 純米吟釀, FUMI

第二道菜: 刺身 (吞拿魚腩, 雞魚, 牛鰍薄切刺身)

吞拿魚Toro的油脂像雪花一樣均勻分佈, 甘香腴美是刺身雋品
牛鰍其實是牛尾魚, 肉質爽滑, 味道鮮美, 可口之處絕非常吃的「鯛薄切」可比
雞魚肉質鮮嫩細滑,有種特殊的香味,魚肉肥美,很適合做刺身
油份比較重的 Toro跟牛尾魚, 餐廳特得跟了辣蘿蔔茸, 配上酸汁, 用來沾刺身, 口感層次更豐富
刺身 (吞拿魚腩, 雞魚, 牛鰍薄切刺身)

Food Pairing Sake: 喜多屋 寒山水純米大吟釀 (福岡縣)

刺身的 Sake 是純米大吟釀, 酒精濃度: 14-15%
我喜歡品酒時問餐廳給我看酒樽, 想知自己在品嚐的美酒內容
而此酒比一般日本sake label 仔細, 會有一個表, 上面寫著此酒用了山田錦及雄町米混合釀酒, 來自”山田錦”的米是日本釀酒最靚的米, 想不到$280可以試到其中一杯如此高質的酒, 此酒精米至步合至45%, 酒味香醇, 比較乾身偏辣, 帶有果香與柔軟清新的口感 ,
很適合配刺身
喜多屋 寒山水純米大吟釀 (福岡縣)

清湯: 三陸名物, 清湯蝦夷鮑魚配海膽

此湯用了原隻日本清湯蝦夷的新鮮鮑魚, 肉質爽脆, 富海水鹹香鮮味, 而湯內有很多片海膽, 紋理清晰可見, 足見海膽十分新鮮不腥, 而且味道甘甜, 質感細膩, 幾乎入口即溶, 再加上了海帶, 蔥絲一起煮,十分鮮甜美味

燒物: 照燒京蔥鴨卷
師父是用照燒汁一邊塗一邊燒, 令肉質保持鮮嫩, 側面可見鴨肉肥瘦適中, 味道濃郁
燒物: 照燒京蔥鴨卷

Food pair sake : 百十郎 黑面 純米大吟釀 (歧阜縣)

此酒也是混合米酒, 用了山田錦及五百萬石的米,
精米步合到50%, 職員介紹此酒特別之處是難得由女士釀製, 但酒體強烈而紮實, 帶有水果香氣, 啫喱的果香, 圓潤而優雅, 配熱辣辣的串燒,有效中和油膩感
百十郎 黑面 純米大吟釀 (歧阜縣)

食事: 宮崎牛肉飯, 麵豉豆腐湯,漬物

京蔥牛肉肉嫩好甜, 最出色是那米飯, 飯粒帶光澤, 飯粒很綿, 放在舌下有點入口即溶之感,

是我食過最好味的米飯!
宮崎牛肉飯

豆腐湯內的豆腐超有豆香, 好似豆腐茸, 原來是日本空運過來的豆腐
麵豉豆腐湯

漬物是醃了的茄子及蘿蔔, 茄子味道不太是我杯茶, 有點怪怪的

甜品: 綠茶蜜和果子配綠茶雪糕

這球綠茶雪糕太出色了, 綠茶味很濃郁, 配上大菜糕, 彈牙的和果子, 絕配的紅豆及黑糖漿, 令口感複雜, 層次豐富
甜品: 綠茶蜜和果子配綠茶雪糕

Food pair sake: 果酒 - 白桃妃 (岡山縣)

此酒酒體比較厚身, 白桃打碎在酒內, 所以有桃的沉積物, 不似平時的桃酒那麼稀, 酒也比較甜少酸, 白桃味很香, 但想不到越甜的果酒, 酒精濃度是最高, 有17度之高!
果酒 - 白桃妃 (岡山縣)

品嚐了一整晚的美酒佳餚, 桌上排開是很震撼的酒杯, 人也有點tipsy

如果一大班人品酒, 還可以一整支的叫, 餐廳會用特製的容器, 中間加了冰, 令酒保持溫度, 充滿視覺享受
前菜: 清湯浸菊花, 菊菜及新秋之銀杏 +新子壽司
題外話/補充資料: 回想一下, 此價錢可以吃到六道菜的懷石料理及5 杯質素很高的sake 做food pairing, 性價比是極高, 下次可以跟公司提議一下做 business meeting 招呼客人也不錯
2018-08-15
汽泡酒 –「上善如水SPARKLING SAKE」
新子壽司 Shinko Sushi
大門 x 文 純米吟釀, FUMI
刺身 (吞拿魚腩, 雞魚, 牛鰍薄切刺身)
喜多屋 寒山水純米大吟釀 (福岡縣)
燒物: 照燒京蔥鴨卷
百十郎 黑面 純米大吟釀 (歧阜縣)
甜品: 綠茶蜜和果子配綠茶雪糕
果酒 - 白桃妃 (岡山縣)
前菜: 清湯浸菊花, 菊菜及新秋之銀杏 +新子壽司
  • 清湯蝦夷鮑魚配海膽
  • 上善如水SPARKLING SAKE
  • 喜多屋 寒山水純米大吟釀
2018-08-22 113 瀏覽
最近外國返黎既朋友話想食日本料理,仲search 埋呢間餐廳問我食過未~未食就陪佢食!難得佢返黎2個星期都約我食飯,所以今餐食豪d 都冇問題~我地揀左個 6 道菜的餐,再配 Sake Pairing. 先黎杯上善如水氣泡酒,清一清個口,nice!好快就到前菜,有三文魚子、銀杏配鰹魚湯,第一次食綠色既銀杏,估唔到幾好味wor!而整個配搭好清新~之後就有刺身,牛鰍魚薄切、深海池魚、拖羅,賣相好吸引~配埋佢 Sake - 純米大吟釀,入口好淳,同時提升刺身既鮮味!而個清湯入面又鮑魚又海膽,好足料,第一次咁食海膽,唔洗怕腥.. 跟住就係個鴨卷,鴨卷表面有D 焦香,而烤鴨肉原來包左京蔥,京蔥非常爽甜。之後有飯食,就係宮崎牛肉飯,估唔到D 牛肉咁鮮嫩,如果份量再多D 就好!最後就有個甜品,入面有緑茶雪糕,餡蜜,本蕨餅等,甜品都好有誠意,唔會HEA~我地都好中意呢間餐廳,又舒服又好傾~
難得佢返黎2個星期都約我食飯,所以今餐食豪d 都冇問題~

我地揀左個 6 道菜的餐,再配 Sake Pairing.
先黎杯上善如水氣泡酒,清一清個口,nice!

之後就有刺身,牛鰍魚薄切、深海池魚、拖羅,賣相好吸引~

我地都好中意呢間餐廳,又舒服又好傾~

2018-08-21 732 瀏覽
最近表姐升職,佢開心到話要慶祝,帶我食好野 =]就揀左黎FUMI 食dinner !我地見餐牌,晚市有六道菜或八道菜選擇,可加$ sake pairing 配五款酒~聽侍應講食材全部都係由日本空運到港,即刻加左分.我地揀左 6 course early autumn kaiseki $880 ~一開始先有上善如水氣泡,感覺有d 似飲 sparking water 咁,淡淡地,唔錯!之後就上前菜,有清湯浸菊花、菊花、新秋之銀杏,入口清新,食食下幾開胃。刺身有深海池魚、toro、牛鰍魚薄切,入部都好高質~最中意個toro 入口即溶,魚油香味留係個口到,配埋佢match 嘅sake - 純米大吟釀,入口柔順,又唔會搶去刺身既鮮味!之後黎個清湯蝦夷鮑魚配海膽,入面真材實料,鮑魚爽口、海膽完全冇腥味。接著就係鴨卷,鴨味都幾濃,配上帶有果香既sake,可以中和返個油膩感覺,正!然後就到宮崎牛肉飯,牛肉入口軟滑,配飯一流,我食完一啖又一啖!到最後就有個甜品,入面有緑茶餡蜜、小丸子、本蕨餅,真心覺得滿足!!呢度環境舒服,下次會再黎!
最近表姐升職,佢開心到話要慶祝,帶我食好野 =]
就揀左黎FUMI 食dinner !

侍應講食材全部都係由日本空運到港,即刻加左分.

刺身有深海池魚、toro、牛鰍魚薄切,入部都好高質~

呢度環境舒服,下次會再黎!

2018-08-20 92 瀏覽
呢間位於中環蘭桂坊新開的樓上日式菜館,座位約有50多個,座位非常寬敞,燈光非常有日本特色,我們四人點了以下菜式。朝燒宮崎A4和牛西冷配以壽喜燒汁們溫泉蛋:厚切的A4黃牛驚大廚晚煮兩小時加上壽喜焼汁,美味而獨特的菜色刺身拼盤,魚生分別有拖羅,三文魚,魷魚........湯葉海膽配芥末汁,材料分別是新鮮腐皮,海膽芥茉漿汁用木魚水芥末日本豉油成的芥末醬汁,海膽來自北海道是時令的食品,非常之滑,口感似食蛋黃一樣。伊勢龍蝦海膽湯葉卷,是嚴選的伊勢龍蝦拆肉及海膽將其炸成增添香脆口感龍蝦肉爽滑而且保存其肉汁不乾身,旁邊加上幾種不同的炸物。山形縣黑擇龍源白雪女皇米伴玩高知縣四萬十川鰻魚,鰻魚是日本天然地方活捉的,來自高知縣,再配上山形縣的白雪女皇飯,粒粒渾圓的珍珠米,非常有飯味日本勉之雞肉串燒棒半日本長崎雞蛋黃及日本牛舌,啖啖肉兼有咬口,表面微焦,內裏多汁。水果拼盤,水果分別是由日本本土出產然後新鮮空運到香港,分別有西瓜,哈密瓜,提子,芒果。

刺身拼盤,魚生分別有拖羅,三文魚,魷魚........

今日生日,去左蘭桂坊慶祝,但唔係落酒吧/落Club,而係去左都位於蘭桂坊加州大廈6樓嘅FUMI,由港鐵中環站 D2 出口,步行約5分鐘左右都到,熟蘭桂坊更加唔使開Google map搵。FUMI係食日本菜的高級餐廳,價錢都偏高,但座落係蘭桂坊呢度,相信對好多蒲友都相當就腳。餐廳走時尚風格,新淨且有格調。我地點左兩個6 course early autumn kaiseki 連Sake paring ,Sake paring 即餐廳為菜式配上了特別的清酒,前菜、刺身、燒物、甜品等都圴配搭不同的酒,相當特別,我對酒的認識只懂皮毛,今次實在大開眼界,亦都好享受呢餐。首先Welcome drink 送上「上善如水氣泡酒」,是種有氣白酒,少少甜,幾易入口。前菜「清湯浸菊花、菊菜」,真係好清新,仲有少少草青味,魚籽幾鮮甜。再配上了特別的清酒「大門x文 純米吟釀」,入口非常爽,也不太濃烈。 「新子壽司」是幼魚刺身壽司,相當考驗師父的功力,亦都好新鮮。刺身「吞拿魚腩、雞魚、牛鳅薄切刺身」拖羅油香四溢,食落滑口肥美,入口即溶。雞魚亦都魚香濃郁、滑口。牛鳅薄切刺身比較小食,爽滑彈牙,都好好食!餐廳也為刺身

「新子壽司
是幼魚刺身壽司,相當考驗師父的功力,亦都好新鮮。

刺身
「吞拿魚腩、雞魚、牛鳅薄切刺身

拖羅油香四溢,食落滑口肥美,入口即溶。雞魚亦都魚香濃郁、滑口。牛鳅薄切刺身比較小食,爽滑彈牙,都好好食!餐廳也為刺身配上了清酒「喜多屋 寒山水純米大吟釀」,清清地,都OK。

清湯
「清湯蝦夷鮑魚配海膽」
上湯不是煮得非常稠,味道比較淡口。配料豐富,鮑魚配海膽,賣相一般,但一軟一硬,口感豐富。

燒物
「照燒京蔥鴨卷」
燒得很香口,鴨肉口感煙韌,帶少少血水,肉質呈粉紅色,及帶少少鴨肉騷味。餐廳也為蔥鴨卷配上了特別的清酒「百十郎 黑面純米大吟釀」,可中和口裡的騷味。

「宮崎牛肉飯」
牛肉肉味香濃,質感薄身柔軟,入口柔嫩。脂肪分佈比較平均,肉汁非常豐富,配上白飯一流!另外配有一碗味噌湯,唔太咸,幾好飲。

甜品
「綠茶蜜和果子配綠茶雪糕」
有少許蜂蜜將甜品提香,綠茶味不算太濃郁, 和果子煙韌有咬口,甜度適中。

餐廳也為甜品配上了特別的清酒「喜桃妃」,香香的桃味酒,好易入口。
2018-08-14
慶祝紀念
生日
  • 吞拿魚腩、雞魚、牛鳅薄切刺身