餐廳: FUMI
資訊:

2018-10-14 267 瀏覽
星期日同朋友經過中環,就好想試吓日本菜.聽聞fumi係芸芸中環sushi來講係高質,所以決定試試。環境雅致,座位寬敞,氣氛清幽。適逢星期日,有一個星期日限定的dinner set。前菜,串燒,天婦羅,都係餐廳安排好。而特上壽司就可以每人任選兩件。前菜係,三文魚子配海膽壽司。海膽新鮮肥美,配上清新既3文魚子,絕對一流配搭。天婦羅香脆而不肥利,怕熱氣既人都唔驚!特上壽司,再次係高質海膽。絕對係會齒頰留香!串燒拼盤,雞丸 絕對有令我驚喜!咬落爆汁香口!牛柳粒更是充滿香味。而壽司方面就係放題, all u can eat!食物質素不變之餘,而且好新鮮!星期日同一班朋友絕對係會再嚟幫襯
星期日同朋友經過中環,就好想試吓日本菜.
聽聞fumi係芸芸中環sushi來講係高質,所以決定試試。

環境雅致,座位寬敞,氣氛清幽。
適逢星期日,有一個星期日限定的dinner set。

天婦羅香脆而不肥利,怕熱氣既人都唔驚!

特上壽司,再次係高質海膽。絕對係會齒頰留香!

壽司方面就係放題, all u can eat!
食物質素不變之餘,而且好新鮮!

星期日同一班朋友絕對係會再嚟幫襯
2018-10-14 236 瀏覽
很久沒有去中環吃飯這次到了中環這間餐廳,見到身邊朋友都很多推介,晚上時我和幾位朋友決定到這間有格調的餐廳試一試。跟住就嚟咗一個刺身拼盤,最鍾意係佢個拖羅好豐富。然後份量都好多特別係佢嘅與魚都好新鮮。佢嘅炸物嘅外皮都好出色,特別係蔬菜類唔會吸晒啲油搞到好油膩,裏面仲保留佢嘅新鮮。然後就係龍蝦海膽湯葉卷,佢嘅肉汁非常多同埋隔離有好多炸物口感豐富。另外就有一個西冷壽喜燒汁溫泉蛋,用上咗宮崎嘅a4牛,非常獨特嘅味道而且經過大廚煮咗兩小時實在是好味。另外呢個負返都好出色佢用咗高知縣嘅萬裕年尾都非常講究就係用咗白雪女王米。另外每一粒珍珠米都有飯香之餘口感十足,而且萬裕嘅份量真係極多。令我就到賣相非常之靚嘅甜品,就係用咗唔同嘅生果例如西瓜蜜瓜提子等等非常新鮮嘅材料全部都係日本本土空運到香港

2018-10-13 236 瀏覽
兩件三文鱼腩壽司要$96,牡丹蝦$98一隻但size只是 一般, 女兒叫了静岡蜜瓜成為$158但只得一片,極為失望。最美味是赤鯥魚刺身,又厚又爽,兩片要$128。xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx環境不錯,有少露台。可能因為這原固價格略高。星期六晚上不多客人,服務不錯。xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
靜岡蜜瓜
2018-10-13
  • 赤鯥魚刺身
2018-10-13 187 瀏覽
好耐無去日本,想念美味sushi 的我search 左輪決定同fd 豪一豪黎到呢間新開無耐已經好多好評FUMISunday Dinner Set $650Starter 係時令海膽三文魚籽吞拿魚壽司. 特上壽司總共有4款選擇,每位可選2件,我同朋友就直接每樣order 一件.其中北海道海膽都幾鮮味,無腥味. 三文魚籽帶咸香另外鮮吞拿魚腩同吞拿魚中腩係朋友order,佢話味道都唔錯.串燒有免治雞肉棒,宮崎和牛同冬菇. 最欣賞個雞肉棒,燒時間剛好,雞肉幾嫩帶肉汁. 宮崎和牛串牛肉味都幾香.飲品我地升級左Free Flow Package $168可以2.5hrs 任飲Beers, 米酒,紅白酒. 仲有特色調配Cocktail. 呢兩杯cocktail 唔單止外型幾靚,味道都蠻不錯前者係由鮮榨Apple Juice 加上白酒,蘋果酒等調製而成,好易入口且帶有果香,幾Fresh後者以紅酒做base, 加入左日本米酒以及其他,酒精濃度相對較高之後係雜錦天婦羅,除左有兩隻大蝦,仲有炸秋葵,粟米仔. 炸粉幾薄,唔知係咪因此所以只係小脆主角登場!呢碟所有sushi 都係可以3hrs 之內任叫任食. 其

Sunday Dinner Set $650

Starter 係時令海膽三文魚籽吞拿魚壽司.

其中北海道海膽都幾鮮味,無腥味. 三文魚籽帶咸香

飲品我地升級左Free Flow Package $168

其中最欣賞係帶子sushi,食落頗鮮甜. 其他可以encore 仲有深海池魚,三文魚,油甘魚,鯛魚,金目鯛魚,八爪魚,左口魚,甜蝦,吞拿魚,鰻魚,蛋卷等等..
而且另外抵讚係encore 上菜都頗快,而且staff 都好有禮貌. 每件sushi 細細件,如果肚量大真係可以食到好多件
不過我食完每款一件已經超飽😂

之後有個味噌湯,同最後dessert

自家製焦糖櫻花雪糕,雖話係焦糖但又唔會好甜,帶淡淡櫻花香,唔錯

2018-10-11 212 瀏覽
朋友好耐冇食日本野,約齊人馬就拉隊同我地試新野,今次去到中環既fumi,對於大胃王而言,all you can eat 絕對係唔錯既選擇。入到去環境唔錯,都幾舒服。先試下推薦既cocktail,分別係以紅酒同士多啤梨做主調,飲落好fruity好refreshing!而另一杯就以燒酌同青蘋果做主調,相對上比較甜,但入口都好清新。套餐包括一項廚師推介既壽司,今日既廚師推介就有三文魚子海膽吞拿魚壽司,擺得非常之靚,見到咁豐富已經迫不及待要試下。海膽入口好甜,配上吞拿魚蓉,真係好滿足。另外仲有特上壽司兩客,先點了拖羅,充滿油脂感,入口即溶。小食方面有枝豆,咸咸香香,同酒好配合。每人一客天婦羅盛,有炸海老、粟米芯、秋葵、茄子,香口而唔油膩,脆卜卜夠惹味。串燒拼盤都係每人一份四款,有宮崎牛肉、牛脷、冬菇、腩肉,我最鐘意就係宮崎牛肉,外層燒得夠乾身,但入面都仲好多肉汁,一流!而壽司放題都好豐富,有好多種唔同既款式,包括左口魚、吞拿魚、鰻魚、金目鯛、帶子、甜蝦等等。每款壽司都非常新鮮,尤其係金目鯛同帶子,金目鯛既魚味好出,而帶子就好甜好厚肉,真係好正,忍唔住叫多幾次。食完仲有碗麵豉湯暖胃,好貼心。當然

入到去環境唔錯,都幾舒服。

海膽入口好甜,配上吞拿魚蓉,真係好滿足。

另外仲有特上壽司兩客,先點了拖羅,充滿油脂感,入口即溶。

小食方面有枝豆,咸咸香香,同酒好配合。

食完仲有碗麵豉湯暖胃,好貼心。

當然唔少得甜品,粉紅色既櫻花雪糕真係好吸引,而且好香花味,食完真係捧住個肚走!
朋友岩岩落機,係菲律賓返香港,一齊去到大館睇展覽,順便聽朋友K吐下苦水,咁難得聚下,就搵個地方慢慢摸住酒杯傾計,食放題亦係再好不過既選擇,見到Facebook有人介紹呢間Fumi,有齊壽司放題又有酒飲,不妨一試。每人先叫左一杯特制既cocktail,右邊用上蘋果汁做base,加上清酒﹑燒酎等,配以青檸,好易入口,味道清爽開胃,而左邊係友人叫既,士多啤梨味好出,再加少少紅酒,兩杯同樣都好岩女仔飲。首先係廚師推介既頭盤,有海膽吞拿魚蓉三文魚子壽司,每片海膽都相當飽滿,而且好新鮮好creamy,加上吞拿魚蓉,同脆脆既三文魚子,帶有少少鹹香,令味道有多種層次,唔錯。小食就有枝豆,簡單既枝豆只係加左鹽去調味,好適合送酒。而套餐亦包括每人有兩件特上壽司,我地就揀左中拖羅同海膽,中拖羅脂肪較少,相對上魚味較濃,入口有鮮魚香同濃濃肉味。特上海膽壽司同樣亦相當鮮甜,不過就冇廚師推介既creamy,反而多左陣海水既清甜味。而雜錦天婦羅盛有多款炸物,例好海蝦﹑秋葵﹑粟米仔﹑茄子,天婦羅外層既炸粉好薄,海蝦非常鮮甜彈牙,而秋葵唔會炸得太乾,入面仲有好多汁,加埋蘿蔔蓉同天婦羅汁,令到炸物既味道唔會太膩。至於串燒

小食就有枝豆,簡單既枝豆只係加左鹽去調味,好適合送酒。

至於串燒盛亦有四款,分別係牛舌﹑宮崎和牛﹑冬菇同五花肉,宮崎和牛充滿肉香,而且好多肉汁;牛舌就相對爽口,加上鹽花調味,非常香口。

五花肉就用左燒汁調味,燒得好脆,而且肉吸收左燒汁既味道,好入味之外,仲有好香既油脂,飲住酒食真係好夾。

主角就係手握壽司放題,選擇都好多,例如有金目鯛﹑油甘魚﹑深海池魚﹑帶子﹑八爪魚 ﹑左口魚﹑鰻魚﹑香蔥碎吞拿魚腩卷等等,壽司細細件,醋飯既份量唔多,但表面上嘅刺身就好豐富,而且擺得好整齊好靚。

而我就比較鍾意食帶子同香蔥吞拿魚蓉卷,帶子肉厚而且好鮮甜,入口鮮嫩,唔點醬油都夠,可以食到帶子既原味;而香蔥吞拿魚蓉卷就好受友人既熱愛,encore左唔少次,因為吞拿魚蓉夠曬肥美,加上淡淡既蔥香味,夠曬惹味。

最後仲有櫻花雪糕,櫻花香味好濃,但都易入口,味道唔會太甜,作為今餐唔錯既結尾。

2018-10-07
  • 雜錦天婦羅
  • 壽司放題
男友出了花紅, 所以請我食至愛日本料理, 所以帶來蘭桂坊 Fumi 食晚飯。 店地方十分寬敞舒適,好有氣派,充滿著日式風情。* *他選擇仲秋之懷石料理(6 course) $880 /位 +日本清酒 (四款四杯) $250 /位 配合食物 **先來 大門 x 35 純大吟釀(清酒) *前菜黃金的炸芋頭口感好很厚實,入口酥脆甜度適中!紅色的是厚身蒟蒻上有豆腐,味道清淡好食,而火灸秋刀魚壽司入口充滿魚油香,久久不散。**刺身 利休梅 靜香 純米吟釀(清酒) 由清淡至濃味食起 梭子魚肉質爽口帶嚼勁,利用葱及紅蘿蔔蓉, 把魚的味道慢慢提鮮出來鮮甜。 左口魚經火灸後更香,將魚油迫出,豐腴肥美誘人! 粉紅的吞拿魚腩,肉質油潤而軟滑, 魚味濃郁,入口溶化,散發著鮮甜魚香氣。**清湯 細碗是清淡豆腐湯,而大碗好似月亮上躺著海老, 蝦十分彈牙配上滑滑蛋及芽蔥,味道配好配合。** 燒物 轉 慢煮和牛 利休梅 磐船本釀造(清酒) 和牛經過8小時慢煮烹調,肉質軟腍, 令肉質較韌的部位變得軟嫩, 牛味香濃有鮮嫩的口感,原汁原味。*飯 利休梅 青山綠水 特別純米(清酒)上台時,店員將牛油及甜蕃薯與栗米飯攪合
男友出了花紅, 所以請我食至愛日本料理,
所以帶來蘭桂坊 Fumi 食晚飯。
店地方十分寬敞舒適,好有氣派,充滿著日式風情。
他選擇
仲秋之懷石料理(6 course) $880 /位 +
日本清酒 (四款四杯) $250 /位 配合食物
先來 大門 x 35 純大吟釀(清酒)
前菜
黃金的炸芋頭口感好很厚實,入口酥脆甜度適中!
紅色的是厚身蒟蒻上有豆腐,味道清淡好食,
火灸秋刀魚壽司入口充滿魚油香,久久不散。
刺身
利休梅 靜香 純米吟釀(清酒)
由清淡至濃味食起
梭子魚肉質爽口帶嚼勁,利用葱及紅蘿蔔蓉,
把魚的味道慢慢提鮮出來鮮甜。
左口魚經火灸後更香,將魚油迫出,豐腴肥美誘人!
粉紅的吞拿魚腩,肉質油潤而軟滑,
魚味濃郁,入口溶化,散發著鮮甜魚香氣。
清湯
細碗是清淡豆腐湯,而大碗好似月亮上躺著海老,
蝦十分彈牙配上滑滑蛋及芽蔥,味道配好配合。
燒物 轉 慢煮和牛
利休梅 磐船本釀造(清酒)
和牛經過8小時慢煮烹調,肉質軟腍,
令肉質較韌的部位變得軟嫩,
牛味香濃有鮮嫩的口感,原汁原味。

利休梅 青山綠水 特別純米(清酒)
上台時,店員將牛油及甜蕃薯與栗米飯攪合一起。

甜蕃薯栗米飯 入口香甜, 因番薯及栗米香甜味突出,
並米飯滲出淡淡的牛油香。
甜品
用香脆窩夫餅夾住紅豆蓉、白玉丸子及綠茶雪糕,
味道好夾,十分滿足。
2018-10-11 1977 瀏覽
位於蘭桂坊嘅加州大廈可說是搵食集中地,今次就試下呢間FUMI。之前見朋友試過呢度既weekend brunch,懷石料理都好吸引~趁住weekend 黎試吓Sunday dinner,呢個套餐主打任食Sushi🍣,$650 /位每人有一份精選壽司、串燒、天婦羅、湯、甜品,同埋飲品一杯。食壽司當然要sake啦!先點大門 x 文。純米吟釀,但一杯真係唔夠喉! 最後還是加了$168/位既free flow package,除左啤酒、紅白酒、純米吟釀,最正係有獺祭50大吟釀~服務員仲制作咗兩款cocktails比我地 : Sake+紅酒+orange liqueur,好似飲緊Sangria咁,紅酒味重d,帶有果香~另一杯係燒酎+白酒+apple liqueur 既cocktail,感覺fresh d,好清爽~食物方面最先出場係創作壽司: 海膽。吞拿魚腩。三文魚子一啖入口,三種味道質感,海膽同碎吞拿魚腩融為一體,好creamy既口感。加埋三文魚子真係鮮味十足! 再送上天婦羅盛合有花竹蝦、秋葵、茄子 , 薄薄既炸漿,酥脆可口~串燒方面 和牛串 ,肉汁juicy油分十足雞肉捧肉質細嫩牛舌亦煙韌彈牙呢
趁住weekend 黎試吓Sunday dinner
呢個套餐主打任食Sushi🍣,$650 /位
每人有一份精選壽司、串燒、天婦羅、湯、甜品,同埋飲品一杯。
壽司當然要sake啦!
先點大門 x 文。純米吟釀,但一杯真係唔夠喉!

服務員仲制作咗兩款cocktails比我地 :
食物方面最先出場係創作壽司:
海膽。吞拿魚腩。三文魚子

再送上天婦羅盛合
有花竹蝦、秋葵、茄子 , 薄薄既炸漿,酥脆可口~

串燒方面
和牛串 ,肉汁juicy油分十足
雞肉捧肉質細嫩
牛舌亦煙韌彈牙
呢度既service 好好,服務員見我地差不多食完先上另一道菜~
食完串燒,壽司亦準備好。
先來每人兩件既特上壽司,當中有Toro、中Toro、海膽、三文魚籽可以揀~
我同老公不約而同點咗中Toro、海膽。
中Toro入口融化,好細滑~

第一轉先上哂14款壽司,一大碟壽司真係好治癒~
壽司細細件,賣相精緻,可以食多幾件,
當中鯛魚、金目鯛、油甘魚、深海池魚、帶子、左口魚、甜蝦,亦點多一次
而我較中意金目鯛,肉質鮮美;油甘魚,入口滑溜柔軟!

食完壽司,送上熱辣辣既麵豉湯暖吓胃
最後當然係甜品時間
櫻花黑糖雪糕
用上沖繩黑糖,未食已經聞到幸福既甜味,幼滑既雪糕充滿奶香。

好中意呢度既環境,好舒服既日式裝潢~
2018-10-07
2018-10-05 752 瀏覽
呢間日式餐廳位於鬧市中嘅蘭桂芳,平時走開中高檔路線,壽司刺身出名高質素,難得推出Sunday night ‘All you can eat’ 嘅壽司放題set 當然要黎一試啦😋 餐廳環境舒服有氣氛 唔講以為係酒店食自助餐🤪 更加要特別一贊呢度d 待應會好細心成日幫你加水 比熱毛巾抹手 而且仲有一個日本人嘅經理為我地講解下廚師推介嘅頭盤😆成個set 分6 part 慢慢上嘅😋 首先係頭盤 會係廚師推介 今晚就係海膽吞拿魚蓉三文魚籽壽司🤤 呢個真係好正 三樣新鮮食材加埋口感味道都好夾😻海膽入口鮮甜 唔鯹 連平時唔多食海膽嘅朋友都接受到😆吞拿魚蓉軟綿綿滑溜👍三文魚籽漲卜卜帶鮮䶢😻另外仲有枝豆作伴菜 可以送清酒最岩串燒有雞翼 燒得外皮香脆 表面有鹽花 但口味略淡😋 宮崎和牛新鮮有口感;冬菇能鎖住水分在內 菌香亦濃郁😝每人仲可以揀兩件特上壽司😝 我地揀左鮮吞拿魚腩同埋鮮吞拿魚中腩☺️ 吞拿魚好鮮甜 十分肥美 入口即化🤤 再上一份雜綿天婦羅 新鮮炸起 仲有微熱 炸漿薄薄一層 入口唔油膩 能夠若隱若現透出鮮蝦茄子秋葵甜薯🤤食材新鮮 尤其鮮蝦肉厚鮮味😋主菜 終於黎啦 就係14 款壽司放題 全部都可以無限

成個set 分6 part 慢慢上嘅😋

海膽入口鮮甜 唔鯹 連平時唔多食海膽嘅朋友都接受到😆
吞拿魚蓉軟綿綿滑溜👍
三文魚籽漲卜卜帶鮮䶢😻

另外仲有枝豆作伴菜 可以送清酒最岩

食材新鮮 尤其鮮蝦肉厚鮮味😋

主菜 終於黎啦 就係14 款壽司放題 全部都可以無限添加 包括有鯛魚 金目鯛魚 油甘魚 深海池魚 三文魚 帶子 八爪魚 左口魚 甜蝦 吞拿魚 鰻魚 香蔥碎吞拿魚腩卷 加州卷 日式雞蛋卷😍😍

壽司飯份量唔多 細細舊咁 握得結實🤤 面上嘅刺身色澤明亮 睇落都好新鮮 擺得亦好整齊 睇得出製作十分用心👍

當中最有驚喜係香蔥碎吞拿魚腩卷 估唔到碎吞拿魚腩十分肥美 裏面油花均勻 味道一試難忘😻

另外都追加左帶子同埋油甘魚 帶子切得夠厚身 而且表面滑溜光亮 食落亦十分鮮美🤤
油甘魚亦十分新鮮 條紋分明 口感豐富😆

麵豉湯味道濃郁 入面仲有幾粒好嫰滑的豆腐粒😆

朋友點的純米吟釀 帶甜味容易入口😋

最後來個焦糖櫻花雪糕作最後甜品 味道特別 有櫻花🌸香味☺️

2018-09-30
2018-10-04 192 瀏覽
蘭桂坊雖則食店蠻多,但其實吃得下去的不多。Fumi 呢到食物水準中上,而且可以比佢地發版,唔洗自己lum,幾方便。食物方面非常精緻,刺身都非常新鮮。當中最後既和牛don飯就非常好食啦,濃濃既牛肉汁落埋啲日本米到,非常滿足。海膽煮鮑魚味道清甜,不會食到頂胃,而且海膽經煮完後依然能保持完整一片實屬靠功夫。烤鴨捲都非常特別,有別於我地一般食既片皮鴨,佢係用返鴨肉卷住京蔥再稍微煎一煎。大家不用煩惱,來一次這裡便可以免了煩惱今晚食乜好既問題了。•
2018-10-04 192 瀏覽
好友介紹下,星期日有dinner set,專登黎試試,上到黎成層都係,裝修到服務都有十分高級酒店的感覺dinner set一開始有是日廚師推介,拖羅蓉海膽魚子壽司,幾樣東西獨立食已經好食,加埋就是滿足食完壽司開一開胃,就有毛豆做酒菜,配瀨祭30.大吟釀,易入口的清酒,甜甜地,+多少少錢可以任飲真係無得頂雜錦天婦羅,當然有重要的大蝦, 秋葵,粟米,南瓜等等,炸粉控制得好好,唔太多, 鬆鬆脆脆食到食材嘅味道串燒,冬菇好像有芝士粉,食落芝士味好夾,雞翼味道剛剛好,和牛牛味濃口感一流,雞肉棒最鍾意,啖啖肉外枝脆脆地有4款特別壽司可選,當然要揀海膽同鮮吞拿魚中腩,無咩好講,就係滿足心心眼之後壽司放題,各樣壽司任點,而且係即叫即點,個人推介甜蝦,帶子,碎吞拿魚腩卷到最後就仲有碗麵豉湯,舒服肚胃,飲完湯仲有雪糕,飲飽食醉地完滿今餐

日本放題在本地開得成行成市,但有時要找到一間有質素的卻甚為艱難,因著成本的關係,放題裡所提供的食品通常都是一般貨色,大堆頭而品質平平,往往都要降低點點要求才會吃得開心自在。而筆者最近就來到中環蘭桂坊裡的一間日式餐廳享用了一頓假日壽司放題,想不到竟為筆者帶來了不少的驚喜。壽司,一道簡而精的日本傳統菜式,講求食材新鮮,配合嚴謹仔細的握飯糰製作,兩者融合至最佳狀態方能稱之為一件好壽司,而往往日本師傅的壽司技藝都是傲視同群,這應該與日本人的專注與堅持精神有關吧?!餐廳座落於一銀座式商廈之内,由時尚堂煌的電梯大堂到店内滿有日式風情的裝潢,都予人舒適高貴之感,加上店員殷勤有禮的招待,未開始用膳已感覺到跟一般的日式放題有著天淵之别。甫入座,店員先詳盡解釋了$450半自助壽司放題的內容,當中包括前菜(季節限定小食6款)、串燒4款、雜錦天婦羅、湯品和甜品,而壽司就是任點任食3小時。客人亦可自選外加$128/$168的任飲酒水項目;要吃得好一點,還有幾款較矜貴的壽司和宮崎和牛可供個別選購,十分有彈性。筆者向來愛好杯中物,當然率先點了$128的任飲酒水項目,雖然是外加的任飲package,但提供的酒水一點也
鮮吞拿魚腩 / 鮮吞拿魚中腩 / 北海道海膽軍艦 / 三文魚籽軍艦

任飲清酒 - 大門 x 文‧純米吟釀

筆者向來愛好杯中物,當然率先點了$128的任飲酒水項目,雖然是外加的任飲package,但提供的酒水一點也不馬虎,啤酒都是日本的牌子,而清酒也是純米吟釀,入口清醇帶米香,沒有苦澀,幼滑順喉,十分適合用來佐餐,以任飲的質素來說算是超棒!
三文魚籽海膽吞拿魚腩蓉壽司

當天的前菜,大廚upgrade了以三文魚籽海膽吞拿魚腩蓉壽司代替,三文魚籽鹹鮮濃淡剛好,襯上甘香的海膽和肥美的吞拿魚腩蓉,味道鮮美豐富,滿滿的海洋氣息充斥於口腔之中歷久不散。
串燒 - 燒牛舌、自家製免治雞肉棒、鹽燒雞翼和燒冬菇。

而串燒則有4款不同的食材,包括軟綿爽口、牛味濃郁的牛舌;結實帶嚼勁、肉香滿滿的自家製免治雞肉棒;燒得外脆內嫩的鹽燒雞翼和菌香濃厚的燒冬菇。
雜錦天婦羅

雜錦天婦羅,這裏的天婦羅炸得酥脆可口,脆皮薄薄的剛好裹著整件食材,不會吃到滿口脆粉,筆者最欣賞當中的天婦羅炸蝦,入口鬆脆,蝦肉爽口,較外面一般的來得彈牙,點上放滿蘿蔔蓉的天婦羅汁更是吊出了當中的鮮甜清新,十分不錯。

加州卷、鰻魚壽司

香蔥碎吞拿魚腩卷、日式雞蛋卷、鯛魚壽司、吞拿魚壽司、帶子壽司

甜蝦壽司、深海池魚壽司、左口魚壽司

三文魚壽司、油甘魚壽司

終於到主角壽司登場,壽司款式的選擇還算夠多,除了較普遍的三文魚、鯛魚、甜蝦、吞拿魚和油甘魚外,還有深海池魚、左口魚、帶子、鰻魚、加州卷、日式雞蛋卷和香葱吞拿魚腩卷,雖然這些魚生款式在一般放題都可找到,但這店所提供的就是不一樣,魚生全都十分鮮美,絕不是一般行貨,加上師傅精湛的刀工,刺身切得厚薄適中,以配合不同食材的口感,見微知著,足見師傅的技藝與堅持,而筆者更是欣賞手握壽司的精髓…就是壽司飯糰的口感,這裏的飯粒煮得煙韌有咬口,軟糯分明,由烹煮下醋到攤焗的份量和時間應該都掌握得恰到好處,而且握壽司的力度控制得宜,飯糰鬆緊適中不會散開,飯粒温度亦微暖接近室溫,據講這樣的溫度還有助激發食材的原汁鮮味,可算是筆者到目前為止,在本地云云壽司店中還沒有遇過的口感,原來這餐廳是由來自日本的師傅主理,難怪有著這樣的級數,試過了你就會懂得當中的分別!

鮮吞拿魚腩

鮮吞拿魚中腩

北海道海膽軍艦

三文魚籽軍艦

這樣美味的壽司居然還可以任點任叫,實在令人太興奮了,但作為吃貨的筆者又怎會試完這個餐單就滿足呢?!遂連隨點了另外加錢的4款精選矜貴壽司,三文魚籽軍艦,魚籽粒粒飽滿,鹹鮮美味;北海道海膽軍艦,海膽的份量十足,鮮甜甘香;鮮吞拿魚中腩,軟滑粉嫩,入口即溶,脂香滿滿;鮮吞拿魚腩更是肥美但帶點筋,師傅貼心地在魚片上輕輕劃上數刀,賣相美觀之餘,最重要是將筋切斷成數段,減少了筋部與魚肉的違和感,進食時只會感覺爽彈帶嚼勁,魚香滿腔飛揚,那油脂甘香在味蕾間縈繞著,令人回味再回味!
以魚湯為湯底製作而成的麵豉湯

吃完壽司再來一碗熱辣辣的麵豉湯暖暖胃,麵豉湯以魚湯為湯底製作,濃濃豆香當中滲著淡淡的魚鮮,味道恰到好處不會過濃,吃完生冷菜式跟上一碗熱湯,實在是一種享受。
櫻花雪糕

最後來一客季節限定的櫻花雪糕作為結尾,淡淡的櫻花香氣伴隨著軟滑的雪糕送入口中,滿口花香清新不會太甜,讓人感受到那和風中的夏日氣息。
前菜小食枝豆

整頓放題的出品非常有質素,當中的壽司更是讓人驚喜,加上環境寬敞舒適,店員招呼專業熱誠,較之一般的酒店水準是有過之而無不及!菜式的選擇雖不及外面的放題般多,但筆者覺得有時專注更為重要,與其重量不重質,吃些量產型的日式放題,不如多付百多元享受一頓專業的壽司料理放題,更為化算,尤其年紀越大Quota有限,貴精不貴多的前提下,吃得好一點,對自己好一點,是為上策。據店員透露,除了星期六日有這個午市壽司半自助放題之外,原來星期日晚還新增了Night Brunch 半自助壽司放題,所提供的食材相對亦矜貴了,包括有和牛和吞拿魚腩任食,以環境與品質來說,定價$650一位尚算合理,絶對值得一試,筆者也正在籌備和家人來到此店品嚐一下這高貴的和風美味。
2018-09-08
3 分鐘 (堂食)
任飲清酒 - 大門 x 文‧純米吟釀
三文魚籽海膽吞拿魚腩蓉壽司
串燒 - 燒牛舌、自家製免治雞肉棒、鹽燒雞翼和燒冬菇。
加州卷、鰻魚壽司
以魚湯為湯底製作而成的麵豉湯
櫻花雪糕
前菜小食枝豆
2018-10-02 308 瀏覽
個人覺得環境十分舒適,枱與枱有足夠空間唔會睇到隔離枱的食物,交談起來亦唔會騷擾到鄰桌整體上食物係夠新鮮,要提一提壽司飯,都與傳統壽司飯的大小差不多,即是不會太大店內人員十分有禮貌,需要協助時就立即有人來招呼,上菜時間可以接受,由落ORDER到上菜平均不超過5分鐘總結是:以價錢、服務、環境來說整體上在中環區食肆算是中等級

總結是:以價錢、服務、環境來說整體上在中環區食肆算是中等級
壽司放顯
海膽壽司
啤酒(其中一款飲品),另外有汽水、特飲、青酒
海膽手卷及吞拿魚壽司
時令麵豉湯
季節限定甜品
題外話/補充資料: 由中環D2出口一路走上來都好方便易找,一路上好多靚仔靚女睇啦
2018-09-30
1 分鐘 (堂食)
壽司放顯
海膽壽司
啤酒(其中一款飲品),另外有汽水、特飲、青酒
海膽手卷及吞拿魚壽司
時令麵豉湯
季節限定甜品
  • 吞拿魚壽司,帶子壽司,海膽卷
2018-10-02 142 瀏覽
今晚去到日本菜餐廳「Fumi」,一試懷石料理。同友人都叫了「晚夏·初秋 懷石料理」包括6個course,有前菜、刺身、清湯、燒物、飯、甜品。然後如果鍾意飲日本Sake ge朋友,一定就可以係度add一個「品味清酒」 距分別會係隨住每道菜而上唔同口味 品種ge Sake!經過餐前酒一杯「上善如水」,屬氣泡酒,易入口。前菜係一道清酒浸菊花、菊菜同銀杏,味道係比較清爽,開胃ge。仲有件新子壽司。味道都係唔會好濃,比大家打開食慾。配一杯來自兵庫縣的大門X文純米吟釀。刺身刺身可以由淡到濃味去食,味道會更好。配福岡縣 喜多屋 純米大吟釀清湯蝦夷鮑魚配海膽湯,湯料用名貴食材再去熬湯,味道濃郁,特別個海膽好鮮,鮑魚亦都好夠味。燒物照燒京蔥鴨卷,鴨肉煙un有咬口,肉汁豐富,加佐京蔥令到油膩感無咁重,成個配搭好好,唔錯。配一杯岐阜縣 百十郎 黑面 純米大吟釀飯飯轉成了宮崎牛肉檔,用山形縣黑澤農園白雪女皇米,米短dd,飽滿dd,食落煙un,牛肉燒得啱啱好,牛味濃,成個飯份量啱啱好。甜品綠茶密和果子配綠茶雪糕,綠茶雪糕味道好濃,好正!綠茶控啱曬,旁邊仲有d綠茶丸子,紅豆等。配一杯 白桃妃。好豐富 好滿足的一頓
今晚去到日本菜餐廳「Fumi」,一試懷石料理。
同友人都叫了「晚夏·初秋 懷石料理」

經過餐前酒一杯「上善如水」,屬氣泡酒,易入口。

前菜
係一道清酒浸菊花、菊菜同銀杏,味道係比較清爽,開胃ge。

刺身
刺身可以由淡到濃味去食,味道會更好。
配福岡縣 喜多屋 純米大吟釀

燒物
配一杯岐阜縣 百十郎 黑面 純米大吟釀

甜品

好豐富 好滿足的一頓懷石料理。一嚐高級日式料理。此刻心情非常好。
有時食高級有格調的餐廳 少不免會有一種違和感 始終要正正經經又怕失禮於人前 又怕未能融入當中 食落總會有一種拘謹 所以有想食都有少許懸念蘭桂坊 走來隨了花花世界慢慢轉型為高級食肆集中地從中找到另一天地加州大厦充斥著各國美食走出𨋢門 別有洞天 充滿日式氣派 由吧枱以至每一角落 都一脈相通 一絲不苟窗上更掛有絹布和服 十分雅緻 令氣氛更和味濃很花心思的每一吋裝修今天跟友人前來 是為了廚師發板omakase 選了基本組合 6道菜的一個因為要留肚品酒 sake組合 為每道菜設計好不同sake配搭 只需加280就可以享用sake pairing 很合乎經濟原則 由上善如水的sparkling 開始 由淡至濃 由清香至刺激 愛上了以淡米香為主的上善如水 係我最為欣賞的清澈見底 乾淨透光迎合返簡潔主題 沒有多餘的加飾一目了然的菜單頭盤 清湯浸菊花 菊菜 銀杏 菊花可以下火清熱 銀杏又可以降脂 菊菜有好重纖維食落有三種不同層次既變化 而且清湯味輕 不會太搶去三種材料味道菊菜爽 菊花清甜 銀杏竟然係好彈牙有咬口 小小林身 味道同一般食開既糖水白果不同壽司 新子壽司新子其實是鰶魚 一種古時日本人經常食用
有時食高級有格調的餐廳

味道清甜 而且容易處理 可以擺放在室溫但不會腐敗
更加的是秋冬的新子有豐富魚油成份 入口會溶化

拖羅 雞魚 牛鰍

刺身 拖羅 雞魚 牛鰍
拖羅不用解釋 都知道係魚界入面既和牛 入口脂肉分明 慢慢溶化
使用上中拖羅 我的最後 有咬勁亦有重重的魚油味道 新鮮!

但當中我最欣賞是稱為雞魚的isaki

照燒京蔥鴨卷

食到來燒物 精緻外表 令我都忍不住要拍多兩張相片
簡單的材料 簡單的擺放 但效果郤很耀眼 我喜歡京蔥的爽口
開頭不知是鴨肉 還以為是燒牛肉之際 入口稱奇
口感鬆軟 醬油入味 還有跟京蔥十分搭配 令我想起片皮鴨這道國菜
熱乎乎更令到整體加分

但一來到 打開蓋飯 我的天!! 香味直衝上鼻
刺激我最後的食慾打開蓋仍然霚煙 熱烘烘的米飯跟牛肉
好香 色澤好靚 牛肉份量之多 將整個飯碗遮蔽了
香燒過的牛肉 入口鬆軟 肉汁強勁 加上流入白米飯上
只是一口白飯就已經令人臣服。。。。

一頓好的晚飯 要配合食材 環境 服務 氣氛 以及整體視覺
我覺得找對了地方 下次再會!!
2018-09-26
清湯 清湯鮑魚配海膽