2019-01-08 33 瀏覽
友人提議吃點開胃、有湯的菜式,想了一會不是泰越菜就是日本拉麵,最後選擇了之前吃過數次的越南湯粉餐廳。很久沒有去過了,餐牌好像跟以前一點不同。除了主打的各款牛肉部位外,亦有提供雞肉及素菜,選擇算多,很照顧素食者,挺多適合素食人士的食物。最後點了些小食、沙律及主食。麵的配料選了牛肉,那其他小食就選些素吧。生牛肉湯粉:採用安格斯牛肉,除金邊粉外,也有河粉選擇,另外按自己喜好添加薄荷葉、青檸、豆芽菜、香葉等,味道更加清香,湯底以牛骨熬製,香濃而不油膩,湯的表面亦不會泛起油層,值得推介。薄片安格斯牛肉,不肥夠軟腍,牛肉味出。麵底特別多,即使點了regular份量,仍然頗大碗。選擇金邊粉的,感覺更能吸收湯的精華。腐皮米紙卷:全素的選擇,薄薄的米紙包裹腐皮、粉絲、生菜,清新,有爽有靭,口感多層次,蘸點花生麻醬加添味道;伴碟的還有醃蘿蔔,酸酸甜甜的,先吃點醃菜,會較開胃。素鴨菜包:素鴨以腐皮製作而成,很有嚼口,加點芝麻粒,番茄及椰菜絲,再用生菜包裹著,蘸點甜酸醬,簡單的材料,已經很美味。
2019-01-04 72 瀏覽
大節過後,回歸平淡,越式湯河正好平衡節日的大吃大喝。銅鑼灣的Fuhn方便就腳,正合我們心意。環境企理,裝修有點越味,座位略窄 😅越式店當然要來個湯河,今晚點了特式牛湯粉(XL) $138,材料豐富,有生牛肉、牛坑腩片、手打牛丸、牛筋片、牛腩邊及牛栢葉,碗大得像湯煲 😂😂😂,撒上大堆翠綠蔥花配上紅艷的生牛肉,令人垂涎😋😋牛腩邊,口感鬆化手打牛丸,彈牙大粒,因黑椒原故,有點微辣。牛腩片,反出彩色光,夠新鮮。除主食湯河外,小食要了特上小食拼盤 $168,有六款小食,分別是牛油雞翼、春卷、蝦餅、扎肉、扎肉串、及軟殼蟹,每款2件。大堆頭制作,正合港人量少款多的胃口。脆炸軟殼蟹春卷、扎肉串牛油雞翼,香脆肉嫩脆炸蝦餅,質感彈牙。飲品點了兩杯咸檸七喜 $30,每杯有半隻咸檸,但杯細七喜少,所以味道偏濃,整體還是不錯。

環境企理,裝修有點越味,座位略窄 😅

牛腩邊,口感鬆化

手打牛丸,彈牙大粒,因黑椒原故,有點微辣。

牛腩片,反出彩色光,夠新鮮。

脆炸軟殼蟹

春卷、扎肉串

牛油雞翼,香脆肉嫩

脆炸蝦餅,質感彈牙。

2019-01-03 42 瀏覽
記得剛開業嘅時候已經試過呢一間越南菜,當時食物質素一般,而且記得炸物炸得比較燶,心諗應該係剛剛開業,所以質素偏差過咗一排,今日突然想食下越南粉就再嚟試下,點知食物質素大大進步值得讚許。呢度嘅粉麵係分唔同size嘅,我哋叫咗L size嘅生牛肉牛柏葉金邊粉,碗粉大大碗足夠兩個人食,一定夠飽。 生牛肉剛剛好,有牛肉味,幾好食,牛柏葉亦都爽口湯底夠味。另外,仲有啲牙菜、青檸等配菜等你加入去碗粉度。我哋另外仲加咗個小食拼盤,小食拼盤有兩塊蝦餅、四條越南春卷、同埋兩隻蒜蓉牛油雞翼。食物新鮮整,炸得卜卜脆。春捲炸得唔錯,一啲都唔硬,幾好食而且蝦餅蝦肉彈牙又夠脆,我最鍾意食蝦餅蒜蓉牛油雞翼就略嫌個炸粉皮厚咗啲,但係蒜蓉牛油味香濃。不過我就反而覺得炸物就偏多油,如果能夠隔一隔油就好啲啦! 清清地,我哋仲嗌咗個扎肉紙米卷,扎肉紙米卷包到脹卜卜,好足料 不過有少少包得散。食落去咬落爽口,配菜又夠味,又帶薄荷葉香。味道唔錯。銅鑼灣區越南菜嚟講,價錢唔貴,兩個人都係食咗二百零蚊左右,性價比高
值得讚許。

湯底夠味。另外,仲有啲牙菜、青檸等配菜等你加入去碗粉度。
生牛肉牛柏葉金邊粉

而且蝦餅蝦肉彈牙又夠脆,我最鍾意食蝦餅
小食拼盤二人份量

扎肉紙米卷

生牛肉牛柏葉金邊粉
小食拼盤二人份量
扎肉紙米卷
2019-01-02 83 瀏覽
之前都食過幾次fuhn 但係就係無寫過食評當日7:15 分左右 下面超多人等緊搭電梯但fuhn 只係係一樓 所以就行上去餐廳大約3成滿 過左10分鐘就full 晒咁濟😱生牛肉牛坑腩河粉 Regular $68之前都淨係叫過生牛肉河 今次試下牛坑腩d 牛坑腩雖然好薄 但係好難咬 好un 😟食左一兩片就放棄左 生牛肉肥瘦適中 比起之前食嘅幾次好 (之前過肥)河粉份量好似小左 配埋其他小食剛好飽另外朋友叫左 生牛肉牛丸河粉 Regular $69 同 燒豬頸肉撈檬 $72 撈檬嘅外觀睇落比河粉吸引呢🤩但要一提嘅係 如果要河粉落order 個時要出聲 如果唔係黎嘅時候就係assume 左係檬粉 越式手打炸蝦餅 $88佢地嘅蝦餅係我最鍾意嘅蝦餅之一 🤪佢個皮炸得好脆 蝦餅隱約咬到小小蝦肉 越式炸春捲 $50春捲就麻麻地 唔咩特別 有點偏油 😕我鍾意fuhn 嘅另外一個原因就係比一大碗辣椒 啱晒鍾意食辣嘅我😚😚
之前都食過幾次fuhn 但係就係無寫過食評

生牛肉牛坑腩河粉 Regular
之前都淨係叫過生牛肉河 今次試下牛坑腩
d 牛坑腩雖然好薄 但係好難咬 好un 😟
食左一兩片就放棄左
生牛肉肥瘦適中 比起之前食嘅幾次好 (之前過肥)
河粉份量好似小左 配埋其他小食剛好飽

另外朋友叫左 生牛肉牛丸河粉 Regular $69燒豬頸肉撈檬 $72
生牛肉牛丸河粉 Regular

生牛肉牛丸河粉 Regular
燒豬頸肉撈檬
滿滿嘅配料
2019-01-01 52 瀏覽
上星期放年假,同媽媽去左銅鑼灣行街。由於媽媽好鐘意食越南野,我就係OpenRice search到呢間評價唔錯的越南餐廳,帶佢試下。呢間樓上舖唔算大間,不過裝修得好靚,座位都好寬落。餐牌選擇好多。最特別的係湯粉竟然有唔同size揀,客人可以根據自己需要選擇R/L/XL/XXL,好貼心。我同媽媽就各自叫左一碗regular的河粉,同埋啲小食一齊share。生牛肉河粉(美國安格斯牛)湯底好正宗!濃郁鮮甜。牛肉嫩滑,份量仲好多添。生牛肉牛腩邊河粉媽媽都對佢呢碗讚不絕口!牛油果軟殼蟹沙律所有食材都好新鮮。特別係個軟殼蟹竟然大隻到食到有蟹肉,唔似多數其他餐廳的軟殼蟹都只係食到啲炸粉。越式手打炸蝦餅媽媽話未食過咁好食的炸蝦餅!外脆內嫩,裏面就好似新鮮蝦肉咁彈牙爽口。配上酸甜翯,好正!絕對係值得再黎的餐廳!

呢間樓上舖唔算大間,不過裝修得好靚,座位都好寬落。

生牛肉河粉(美國安格斯牛)

湯底好正宗!濃郁鮮甜。牛肉嫩滑,份量仲好多添。

生牛肉牛腩邊河粉

媽媽都對佢呢碗讚不絕口!

牛油果軟殼蟹沙律

越式手打炸蝦餅

絕對係值得再黎的餐廳!
2018-12-29 53 瀏覽
行行吓街肚仔餓,開咗個app睇吓附近有咩餐廳又好食又可以儲里數,就搵到呢間食越南河粉嘅餐廳一上到去,見到有唔同國藉嘅店員,嚇到我差啲硬著頭皮講我啲Chinglish嚟溝通,好彩,原來佢哋都講得一口流利廣東話,咁我就唔駛獻醜講this,this,this嚟落單🙈講返食物,因為最近皮膚狀態唔太好,就無揀到牛肉河,叫咗呢款特式雞絲湯河,裡面有手撕雞、鵪鶉蛋、手打雞肉丸。最特別係呢間餐廳嘅粉係有得揀size!有Regular (R)、Large (L)、Extra Large (XL)揀,L係會比R多30%,而XL係會比R多足足60%!咁當然,價錢都會因應唔同size而有分別~我咁肚餓,就叫咗個XL 😂🤭 打邊爐最緊要係個爐,食越南粉最緊要當然係個湯,呢到嘅湯底係合格的👏🏻 咁當然,對比起喺越南當地食嘅係會遜色少少,但完全可接受👍🏻 餸方面,因為我叫咗XL,我都預咗餸會相對少,但食落,撈吓芽菜嚟食,其實個比例都okay,整體成個粉都滿意✔️

2018-12-27 48 瀏覽
行過銅鑼灣見到依間餐廳裝修幾靚,入到去先知係越南嘢🤣🤣原來餐廳嘅名係黎自Pho字,Pho原來讀做Fuh, 餐廳就改做Fuhn,讀做粉 / fun,食字,幾得意,我諗老闆都係想大家食得開心☺️特式牛肉湯粉😋超級大碗,好足料,有生牛肉,牛坑腩,牛丸,牛根,牛腩,牛栢葉料仲多過粉🤣👍味道不錯,可以一次過試到多啲食材生牛肉湯金邊粉,所有湯粉都可以選河粉或者金邊粉新鮮開嘅椰青特上小食拼盤,有六樣野,本身係為咗軟殻蟹叫,但其他野都唔錯,春卷同蝦餅都好好食👍
行過銅鑼灣見到依間餐廳裝修幾靚,入到去先知係越南嘢🤣🤣

生牛肉湯金邊粉,所有湯粉都可以選河粉或者金邊粉

新鮮開嘅椰青

2018-12-27 47 瀏覽
今天來了一間越式餐廳與友人共進晚餐。因為之前多數都會去那間越x,有人想試一試別的,看看有沒有新的發現新的口味。撈濛,是我在越式餐廳必叫的。今次也不例外,因為沒有平常吃的炸魚餅或是雞翼撈濛,所以叫了這個雞絲撈,我比較喜歡落很多泰式辣醬,但這兒的那一張比較水狀,看不見紅椒粒,所以今次落了一點點就罷了,麵條是滑的,不過沒有太大驚喜。而這個牛肉片加牛肉丸的河粉,友人覺得牛肉味也算不錯,麵條也很滑,湯也做得不錯,值得推介。這個是軟殼蟹牛油果沙律,我很喜歡吃牛油果的,這牛油果沙律也很香,軟殼蟹也脆,唯獨車厘茄是冰凍的,跟吃到有些冰粒在裏面,我看見餐牌並沒有指明這是冰鎮車厘茄,所以心裏有點奇怪,吃了一粒便沒有吃了
2018-12-25 49 瀏覽
聖誕節就到~難得放假於是同媽媽過黎銅鑼灣行街街同買Xmas gift同睇下聖誕燈飾~行街行到肚餓~突然想食d越南野食~所以上左黎呢間Fûhn ~望住個menu~好似樣樣都好好食咁~諗左一輪決定叫咗軟殼蟹米紙卷、柚子鮮蝦沙律、季節特選seasonal specialties特上小食拼盤168蚊~仲叫咗越南咖啡同埋牛油果奶昔~~柚子鮮蝦沙律~個量都真心大啊!! 柚子同鮮蝦既數量真心多,d生菜夠新鮮爽脆,成個配搭又幾清新好食,幾開胃既新律,一個人食哂成個柚子鮮蝦沙律既話都會幾飽~個特上小食拼盤都有好多小食呀~有牛油雞翼、春捲、蝦餅、扎肉、扎肉串同埋軟殼蟹!!! 每一款都有兩件,o岩哂兩個人叫黎食,可以一人一件~一次過滿足曬貪心想每樣都試嘅我哋haha~ 最鍾意牛油雞翼!炸得超級香脆,平時唔多食雞皮既我都食哂d雞皮,可想而知炸得有幾正! 蝦餅用料都好厚實,真係有蝦係入面,蝦肉都夠彈牙,唔會一味得個厚粉。個春捲炸得唔油膩,餡料都ok豐富~成個特上小食拼盤都好高質,cp值高~軟殼蟹米紙卷,賣相很好,生菜夠新鮮,軟殼蟹夠香脆,唔會食得成口油,好食。牛油果奶昔~之前從來都未飲過,入口冇幾耐就飲到淡淡既

牛油果奶昔~之前從來都未飲過,入口冇幾耐就飲到淡淡既牛油果味,冇我預期中咁膩,唔會過甜又唔會太多冰,值得推介~

餐廳環境舒適,侍應反應快又有禮貌,座位以cwb黎講都幾寬闊,坐得舒服,值得推介~!
2018-12-11
2018-12-24 49 瀏覽
經朋友介紹之後呢間已經成為我的New Favourite💓今次趁下午茶時間同姊妹一齊上去食個lunch👭。❤️特色牛湯粉(XL Size) $138這間店的主打💫每次來到的必點之選✅兩個人食岩岩好 牛肉煮得好嫩滑😍而且牛味重 大件夾抵食推介推介😋。❤️小食拼盤 $98當然仲有小食🥰每一件新鮮炸起 同朋友開心share岩曬🤩。❤️越式安格斯牛柳粒 $98心思思想試下呢款小食😳牛柳粒分量多 食極仲有 醬汁幾特別 同埋On Top嘅紫菜(?)一齊食幾夾 可一試☺️。❤️牛油果奶昔🥑 $48這個真的不得不試 㳄次黎都飲 口感好豐富 而且好Fresh嘅感覺🍃😌。❤️越式咖啡沙冰☕️ $45小編試飲姊妹杯咖啡沙冰👀小編自己覺得偏苦,但咖啡味極濃😆鍾意咖啡嘅朋友可以一試。📍Fûhn (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 1樓

❤️特色牛湯粉(XL Size) $138

❤️小食拼盤 $98
當然仲有小食🥰每一件新鮮炸起 同朋友開心share岩曬🤩

❤️越式安格斯牛柳粒 $98

❤️牛油果奶昔🥑 $48

❤️越式咖啡沙冰☕️ $45

📍Fûhn (銅鑼灣)
  • 牛油果奶昔
  • 特式牛湯粉
2018-12-24 40 瀏覽
放工都累累地,同埋極之肚餓!係附近搵間快靚正,最緊要份量大的粉麵食先! 就想起這間越南野。我同同事兩個人,叫了兩碗regular size的越南河。因為見到隔黎d人食河粉碗碗都咁大碗,雖然好肚餓但都節制住,唔叫加大碼。好彩! 如果唔係食唔晒!湯河的湯是很濃牛肉味的,我喜歡這個味道,喝下喝下,飲湯仲快過食河粉。配料算多,我點了牛丸牛肉,牛丸都算彈牙但好細粒,牛肉太薄了無乜咬口。我同事話佢個牛柏業好爽好嫩,都不錯。因為我地都好口痕,所以點多個小食拼盤一齊食。食第一、二塊都幾好食,但食食下都好熱氣,可能翻炸得太勁。整體來說,是抵食夾大件的;但說到味道,有好味有唔好味,就一般啦!

雖然好肚餓但都節制住,唔叫加大碼。
好彩! 如果唔係食唔晒!

我同事話佢個牛柏業好爽好嫩,都不錯。
因為我地都好口痕,所以點多個小食拼盤一齊食。
食第一、二塊都幾好食,但食食下都好熱氣,可能翻炸得太勁。
2018-12-22 47 瀏覽
去完越南返黎之後,特別掛住當地既米紙卷,個陣差唔多每日都食。黎到咩都唔諗就嗌左個米紙卷試下先😆軟殼蟹米紙卷($78)同越南做法差唔多,米紙包住粉絲,生菜🥬,蘿蔔絲,軟殻蟹份量唔多,並唔係每啖都咬到蟹肉,食落有少少辣辣地,我都係第1次食到有辣味既米紙卷,多數都係清淡為主架嘛。而且佢係配沙律醬,又幾有創意既配搭,不過我都係鐘意dim酸酸甜甜既魚露多d🙈2人小食併盤($98)香口食物最怕就係炸到過哂隆,油淋淋,依3款炸物炸得岩岩好,食得出冇反炸,尤其是個炸蝦春卷!表皮炸到勁香脆,真係會聽到咬落去脆卜卜既聲,而且入面既蝦肉🦐仲keep到彈牙嫩口,一個人啪哂4條冇難度!如果食到有d油膩,可以食下側邊既青瓜蘿蔔絲,即刻refresh哂😌另外仲嗌左2款主食,分別係雞絲撈檬($68)同regular 生牛肉湯河加牛坑腩片($68+$12)。橯檬既精髓就係魚露,加左魚露既撈檬點都好食,好適合冇乜胃口既時候食!至於個河粉,可能係放得太耐先食,生牛變左熟牛😨,有少少老。好彩仲有個牛坑腩食下姐,軟淋有牛味。不得不讚個湯底👍🏻,望落去好似好清,但係味道香濃,應該係用左好多牛骨,時間心機淆出黎,忍唔住熟飲左大半碗

軟殼蟹米紙卷($78)

2人小食併盤($98)

另外仲嗌左2款主食,分別係雞絲撈檬($68)同regular 生牛肉湯河加牛坑腩片($68+$12)。橯檬既精髓就係魚露,加左魚露既撈檬點都好食,好適合冇乜胃口既時候食!至於個河粉,可能係放得太耐先食,生牛變左熟牛😨,有少少老。好彩仲有個牛坑腩食下姐,軟淋有牛味。不得不讚個湯底👍🏻,望落去好似好清,但係味道香濃,應該係用左好多牛骨,時間心機淆出黎,忍唔住熟飲左大半碗!

飲品就叫左杯牛油果奶昔🥑($38)同熱既滴漏咖啡($33),奶昔飲落綿滑,牛奶味軟重。咖啡記得攪勻黎飲,偏濃味,鐘意咖啡既人不仿試下!

• 小食拼盤
  • 炸椒鹽軟殼蟹米紙卷
🎏越式手打炸蝦餅 ($88)外表炸得金黃鬆脆內裏肉質爽嫩彈牙蝦膠似乎是刻意保留蝦肉🦐令口感效果更完美伴以甜酸醬 味道更佳使人停不了口.🎏特式牛肉湯粉 L ($108)非常豐富滿足的一碗越式湯粉🍲內有生牛肉、牛坑腩、手打牛丸、牛助片、牛腩邊和牛柏葉牛坑腩炆得夠火候手打牛丸爽口有牛肉味牛腩邊淋滑.🎏生牛肉牛坑腩片湯粉 ($69).🎏椰青 ($48)🥥.Fûhn📍銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 1樓🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏#hkfoodieslife🎏 #hkfoodieslife銅鑼灣🎏 #fûhn #fûhnhk #越南 #越式 #越南牛肉河粉 #越式蝦餅 #椰青

🎏越式手打炸蝦餅 ($88)
外表炸得金黃鬆脆
內裏肉質爽嫩彈牙
蝦膠似乎是刻意保留蝦肉🦐
令口感效果更完美
伴以甜酸醬 味道更佳
使人停不了口
🎏特式牛肉湯粉 L ($108)
非常豐富滿足的一碗越式湯粉🍲
內有生牛肉、牛坑腩、手打牛丸、牛助片、牛腩邊和牛柏葉
牛坑腩炆得夠火候
手打牛丸爽口有牛肉味
牛腩邊淋滑
🎏生牛肉牛坑腩片湯粉 ($69)
🎏椰青 ($48)🥥
Fûhn
🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏
2018-12-13
2018-12-21 37 瀏覽
今日中午同事話帶我去公司附近嘅L Square食越南野,我最鍾意食越式牛河,啱晒我口味我哋嚟到已經下晝兩點幾,過咗午飯時間,唔使等位我叫咗生牛肉牛丸湯河,碗麵一嚟到「嘩」左一聲,因為個碗真係超大,原來餐廳係可以比客人按照自己嘅喜好而選擇碗麵嘅大小,呢個碗真係揀最大嘅份量都夠講返個牛河,個湯底十分濃郁鮮甜,牛肉嫩滑,十分好吃!同事叫嘅特色牛河,有齊生牛肉、牛丸、牛腩、牛筋等等,十分豐富!淨係食個河粉唔夠喉我哋仲叫咗越式扎肉串,扎肉裏面夾雜咗一啲肥膏,食落非常香口。鮮蝦米紙卷非常新鮮,配上特製嘅胡麻醬,非常開胃

我哋嚟到已經下晝兩點幾,過咗午飯時間,唔使等位

講返個牛河,個湯底十分濃郁鮮甜,牛肉嫩滑,十分好吃!

淨係食個河粉唔夠喉

鮮蝦米紙卷非常新鮮,配上特製嘅胡麻醬,非常開胃
2018-12-17
  • 特式牛湯粉
  • 鮮蝦米紙卷
2018-12-19 48 瀏覽
超巨型洗面盤越南牛河✨ 本身L size已經賣$108,加多$30轉XL size兩個人分好似仲抵食😗個湯幾清香幾鐘意,撈埋大量洋蔥同青蔥好好味,六種餸料有生牛肉/牛坑腩片/牛筋片/手打牛丸/牛腩邊/牛柏葉,坐部都係肉,最鐘意生牛片同牛丸,而每枱都有支甜醬同公雞辣醬可以拎嚟撈麵食,加完個味好似更加正✨另外叫咗個軟殼蟹米紙卷同牛油雞翼,前者連埋新鮮生菜食夠香脆,後者炸得脆卜卜係冇乜牛油香,特別想講啲醃蘿蔔好正😍