2019-01-30 61 瀏覽
Fûhn (銅鑼灣).⚜️牛坑腩片湯河粉⚜️.叫左regular,味道還好,湯唔算超濃郁,清清地!.⚜️香茅豬扒撈檬⚜️.冇諗過佢嘅香茅豬扒撈檬呢嘅豬扒份量有咁多㗎!配上佢嘅酸汁,非常之開胃!.⚜️雞絲湯金邊粉⚜️佢嘅湯味道都係偏淡,而且雞絲份量唔算超級多,粉嘅份量啦都還可以啦!.⚜️炸手打蝦餅⚜️呢個就手打蝦餅呢真係要一讚!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)完全食得出佢嘅蝦餅同出面嘅嘅分別就係佢係更加彈牙!好食!但價錢偏貴要成$88!—————————————————————-環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️.📌Fûhn (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 1樓
Fûhn (銅鑼灣)
牛坑腩片河粉

⚜️牛坑腩片湯河粉⚜️
叫左regular,味道還好,湯唔算超濃郁,清清地!
香茅豬扒撈檬

⚜️香茅豬扒撈檬⚜️
雞絲湯金邊粉

⚜️雞絲湯金邊粉⚜️
炸蝦餅

⚜️炸手打蝦餅⚜️
呢個就手打蝦餅呢真係要一讚!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
完全食得出佢嘅蝦餅同出面嘅嘅分別就係佢係更加彈牙!好食!
但價錢偏貴要成$88!
—————————————————————-
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
📌Fûhn (銅鑼灣)
2019-01-27 35 瀏覽
之前嚟食,已經覺得好食!今次第二次嚟食,估吾到食物味道提升咗好多,比之前更好食!特式牛肉湯河粉,超級推介,L SIZE已經好大碗。其實湯河要做得好食,最緊要係湯底,呢碗河粉湯底好鮮甜,喺有牛嘅香甜,不得不讚!除左湯底外,牛肉都好好食,吾會”鞋”口!強力推介炸蝦餅,喺用心製作之選。蝦餅非常脆口,而且食得出足料,啖啖蝦肉,非常彈牙,味道鮮甜,配埋酸辣醬食,好開胃。事關真係太好食,我哋4個人係爭住食Tim!越式春捲又喺強力推介,事關外皮夠薄而且非常鬆脆,好有薄脆薯片嘅口感。而餡料鮮甜,鹹甜適中,令我真心想食晒成碟!牛油果奶昔喺必叫之選,牛油果味香,而奶打得非常滑口,好似溶化雪糕嘅口感,但吾會漏,所以飲晒成杯都冇問題!柚子大蝦沙律好大碟,大蝦喺鮮甜!好好食!札肉撈檬好足料,配埋越式醬汁,好開胃!軟殼蟹米紙卷好食!餡料好足,米粉同蟹嘅比例啱啱好,而且夠味!

柚子大蝦沙律好大碟,大蝦喺鮮甜!好好食!

札肉撈檬好足料,配埋越式醬汁,好開胃!

2019-01-24
慶祝紀念
生日
  • 牛油果奶昔
  • 越式炸蝦餅
  • 特色牛湯粉 (L)
2019-01-25 30 瀏覽
目標好明確,想食湯粉,唔想食太多肉。(食得好嘢多喺咁架啦,原諒下啦大家)行過呢個「食物大廈」,清清地嘅得呢間fuhn,食越南pho 的。嘩嘩嘩,好多人呀?一碗越南粉賣到高朋滿座,咁巴閉?好,等幾耐我都等。我喺「59號佳麗」!Oh,特色之處,是有唔同size 揀,有regular,X 同 XL。我揀咁呢碗所以牛肉都有的粉,最細是L size。嘩見到到好開心呀,大大碗,放肆(棄)自己的時間到了!肥牛好正呀,原本是半生熟的。

我喺「59號佳麗」!

肥牛好正呀,原本是半生熟的。
2019-01-24 29 瀏覽
第一次黎到位於銅鑼灣L square既fuhn,好彩係1樓,行上去就得唔洗排勁耐𨋢𨋢門一開就係餐廳入口。裝修簡約,dinner都幾多人食!呢間店出名食湯河,主打牛肉湯河、雞肉湯河同素肉湯河,唔食肉既人都岩!除左湯河,menu仲有好多選擇,撈蒙、飯、野飲同小食都好多款簡呢道既湯河有分3個size Regular 到 L、XL,我簡左牛肉牛丸湯河 regular,regular個碗已經好大,L同XL應該兩個人先食得最湯底同平時食開有d唔同,呢個比較濃,生牛肉味道正常,但比較細塊,牛丸全部都cut開左一半,仲加左黑椒,無果種大大粒、彈牙爽口既感覺但整體而言,$69係銅鑼灣食dinner,大大碗粉,不過不失
𨋢門一開就係餐廳入口。裝修簡約,dinner都幾多人食!

牛肉牛丸湯粉
2019-01-20 87 瀏覽
這食店主打越南河粉。今次第一次去,點了碗雞絲河粉。上菜很快,河粉來之前,侍應會先給客人一碗配料(大量的芽菜、芫茜、辣椒等)。甫上菜,只論賣相 (見圖)﹐客人會以為叫了碗蔥花麵。湯底應該是用了雞湯,但雞味不夠,鹹味、鮮味亦不足。雞絲味道只有雪味和"沒有味"﹐質感偏硬。其配料亦不入味,像洋蔥本應已吸收湯的味道,但是味道還是很淡。更不用說河粉來了之後才加進湯裏的芽菜,芽菜根本無法入味,而且很硬和有菜青味。建議可將芽菜跟湯一起煲,從而讓芽菜更加入味,否則會浪費了芽菜。唯一合格的是河粉。整體而言,雞絲河粉在一般水準以下,有待改進。但明白到這店以吃牛肉河為其招牌菜,所以這次雞絲河粉水準未及預期會給這店一個疑點利益(benefit of doubt)。
2019-01-20 71 瀏覽
這食店主打越南河粉。今次第一次去,點了碗雞絲河粉。上菜很快,河粉來之前,侍應會先給客人一碗配料(大量的芽菜、芫茜、辣椒等)。甫上菜,只論賣相 (見圖)﹐客人會以為叫了碗蔥花麵。湯底應該是用了雞湯,但雞味不夠,鹹味、鮮味亦不足。雞絲味道只有雪味和"沒有味"﹐質感偏硬。其配料亦不入味,像洋蔥本應已吸收湯的味道,但是味道還是很淡。更不用說河粉來了之後才加進湯裏的芽菜,芽菜根本無法入味,而且很硬和有菜青味。建議可將芽菜跟湯一起煲,從而讓芽菜更加入味,否則會浪費了芽菜。唯一合格的是河粉。整體而言,雞絲河粉在一般水準以下,有待改進。但明白到這店以牛肉河為其招牌菜,所以這次雞絲河粉水準未及預期會給這店一個疑點利益(benefit of doubt)。
2019-01-17 43 瀏覽
🇻🇳🇻🇳🇻🇳生牛肉牛丸湯粉 ($69)配料夠曬多 配上幼嫩嘅牛肉同埋好香嘅牛湯底🐂🐂CP值幾高!!!不過牛丸可以更彈牙但都值得一試🦐🦐🦐越式手打炸蝦餅 ($88)蝦滑打得好滑 蝦味濃 外脆內軟👍🏻🥑🥑🥑牛油果奶昔 ($48)出奇地牛奶同牛油果mix埋味道好夾 可以比次機會呢杯野🤣🤣
🇻🇳🇻🇳🇻🇳
生牛肉牛丸湯粉 ($69)
配料夠曬多 配上幼嫩嘅牛肉
同埋好香嘅牛湯底🐂🐂
CP值幾高!!!不過牛丸可以更彈牙
但都值得一試
🦐🦐🦐
越式手打炸蝦餅 ($88)
蝦滑打得好滑 蝦味濃 外脆內軟👍🏻
🥑🥑🥑
牛油果奶昔 ($48)
出奇地牛奶同牛油果mix埋
味道好夾 可以比次機會呢杯野🤣🤣
2019-01-17 42 瀏覽
今日同男朋友係銅鑼灣行街傾起之前一齊係越南旅行既回憶講講下大家都好想食越南菜於是上網搵到依間越南餐廳 決定試一試繽紛色彩令人感覺愉悅小食拼盤有春卷、牛油雞翼、蝦餅春卷外脆 內含紅紅蘿蔔白蘿蔔蓉 真正外脆內軟牛油雞翼唔會太鹹 外脆內嫩滑蝦餅外脆內彈牙帶蝦粒 點上泰式辣醬最合適生牛湯河揀左河粉 另外可以揀湯檬牛肉鮮嫩 湯汁鮮甜河粉粗幼適中 晶瑩剔透另上芽菜香菜再加點青檸同辣椒仔 味道多層次越式三式飯香茅豬扒、扎肉、牛油雞翼同太陽蛋豬扒大大塊 啖啖肉牛油雞翼同小食拼盤一樣既太陽蛋熟度岩岩好 篤破蛋汁流出 好邪惡扎肉薄切 煎過好香 味丸味道伴有微酸醃蘿蔔絲 淡和肉的膩感牛油果奶昔淡淡牛油果香 奶昔香滑 健康之選鹹檸梳打鹹度岩岩好 解渴最適合
今日同男朋友係銅鑼灣行街
傾起之前一齊係越南旅行既回憶
講講下大家都好想食越南菜
於是上網搵到依間越南餐廳 決定試一試

繽紛色彩令人感覺愉悅

小食拼盤
有春卷、牛油雞翼、蝦餅

春卷外脆 內含紅紅蘿蔔白蘿蔔蓉 真正外脆內軟

河粉粗幼適中 晶瑩剔透

另上芽菜香菜
再加點青檸同辣椒仔 味道多層次

越式三式飯
香茅豬扒、扎肉、牛油雞翼同太陽蛋
豬扒大大塊 啖啖肉

淡淡牛油果香 奶昔香滑 健康之選

鹹檸梳打
鹹度岩岩好 解渴最適合
2019-01-15 26 瀏覽
第一次食呢間越南河本身個人就喜歡食呢類食物見呢間網上食評幾好咁就試咗上到去人不算太多 不用等位 今次叫了生牛肉牛肮腩河加軟殼蟹米紙相當有驚喜很好食味道很濃郁,米紙大大啖食好香口值得推介 價錢亦算合理在銅鑼灣地段來說
第一次食呢間越南河
本身個人就喜歡食呢類食物
見呢間網上食評幾好咁就試咗
上到去人不算太多
不用等位
今次叫了生牛肉牛肮腩河加軟殼蟹米紙
相當有驚喜

很好食
味道很濃郁,米紙大大啖食好香口
值得推介
價錢亦算合理在銅鑼灣地段來說
2019-01-14
  • 炸椒鹽軟殼蟹米紙卷
  • 牛坑腩湯河
2019-01-14 57 瀏覽
晚上在銅鑼灣想食越南菜,又想起之前聽過朋友介紹這間餐廳,到達後見不用等位便立即入座了~這間餐廳最有趣的是提供的pho除了Regular size,還可以選擇比正常份量多30%的L size或比正常份量多60%的XL size!我和友人決定一同分享一個L size的特式牛湯粉𥚃頭的配料應有盡有,包括生牛肉,牛丸,牛坑腩等,十分適合有選擇困難症的人味道來說湯底不會過咸,喜歡加辣可自己因應嚐辣程度而加另上的辣椒,整體來說味道不錯,而店員服務態度友善,應該會再回來挑戰XL size !

特式牛湯粉

2019-01-14
特式牛湯粉
2019-01-14 36 瀏覽
上星期特意去銅鑼灣接朋友放工,佢提議去一間樓上餐廳食越南菜位於駱克道L square一樓的, 環境不大,座位間距離都頗近,但樓上舖的好處就是自成一格,可以慢慢同朋友享用晚餐~但估唔到細細間既餐廳都有咁多野食,除左越南粉、撈檬、米紙卷,仲有不少特色飲品。軟殼蟹米紙卷 $78餡料豐富,有蘿蔔絲、木耳、軟殼蟹炸得脆口加左不少生菜減少油膩感。柚子鮮蝦沙律 $78蝦肉新鮮彈牙,柚子份量多得驚人, 酸酸地幾開胃 特式雞絲湯粉 $80我地另加了美國安格斯生牛肉$25 (六片),即刻變得好豐富牛肉腍身易咬,本身個湯除左有雞絲,仲有鵪鶉蛋、手打雞肉丸份量都幾多,叫左regular都足夠兩個人分添~原來仲有large (+30%) & extra large (+60%) 版本,方便同朋友share~河粉偏幼身,口感爽滑不黏牙。牛油果奶昔 $48牛油果好健康,打成奶昔好香,口感濃稠不膩
上星期特意去銅鑼灣接朋友放工,佢提議去一間樓上餐廳食越南菜

位於駱克道L square一樓的[fuhn], 環境不大,座位間距離都頗近,但樓上舖的好處就是自成一格,可以慢慢同朋友享用晚餐~

軟殼蟹米紙卷 $78

餡料豐富,有蘿蔔絲、木耳、軟殼蟹炸得脆口
加左不少生菜減少油膩感。

柚子鮮蝦沙律 $78

蝦肉新鮮彈牙,柚子份量多得驚人, 酸酸地幾開胃

特式雞絲湯粉 $80

我地另加了美國安格斯生牛肉$25 (六片),即刻變得好豐富
牛肉腍身易咬,本身個湯除左有雞絲,仲有鵪鶉蛋、手打雞肉丸

河粉偏幼身,口感爽滑不黏牙。

牛油果奶昔 $48

牛油果好健康,打成奶昔好香,口感濃稠不膩
👫收工之後諗住係附近食下嘢,上網搵到呢間越南餐廳🍴 見啲嘢食唔算貴又多選擇咁,就同妹妹嚟咗食呢間啦😝一一一一一一一一一一一一一一#小食拼盤 <$98/2人>拼盤有牛油雞翼、越式炸春卷同手打蝦餅😚唔想淨係食主食,又想試曬多款菜式,呢個小食拼盤就啱曬同朋友一齊share👍🏻手打蝦餅爽口彈牙,而且蘸埋酸辣醬就最正🤤.#越式牛油雞翼 <$58>燒雞翼呀妹勁鐘意食,驚唔夠食就加碼叫多碟雞翼😂雞皮炸得好香脆,好重牛油香味👻加埋面頭嘅炸蒜片更添口感同味道😆而且雞肉都好嫩滑,保留到肉汁,非常高質🙈.#燒豬頸肉飯 <$72>▫越式炸春卷(2條) <+$20>豬頸肉好香脆,好有咬口😳加埋炸蒜片一齊食好香口😋食膩咗唔緊要,仲有酸菜酸瓜做配菜😜配菜清爽解膩,而且成個飯大大份又夠飽,夠兩個人開心share🐷.#牛油果奶昔 <$48>入口好順滑,飲嘅第一啖無咩味,但愈飲愈香甜😻本身對牛油果麻麻地,飲完即刻愛上🥑奶味濃郁,質地比較厚身,飲完會有飽腹感🥳.#白桃沙冰 <$38>入口係香甜嘅桃味,用嚟解膩一流👾而且唔會過份甜
👫

#小食拼盤 <$98/2人>
拼盤有牛油雞翼、越式炸春卷同手打蝦餅😚
手打蝦餅爽口彈牙,而且蘸埋酸辣醬就最正🤤

#越式牛油雞翼 <$58>
燒雞翼呀妹勁鐘意食,驚唔夠食就加碼叫多碟雞翼😂
雞皮炸得好香脆,好重牛油香味👻
加埋面頭嘅炸蒜片更添口感同味道😆
而且雞肉都好嫩滑,保留到肉汁,非常高質🙈

#燒豬頸肉飯 <$72>
▫越式炸春卷(2條) <+$20>
豬頸肉好香脆,好有咬口😳
加埋炸蒜片一齊食好香口😋
食膩咗唔緊要,仲有酸菜酸瓜做配菜😜

#牛油果奶昔 <$48>
入口好順滑,飲嘅第一啖無咩味,但愈飲愈香甜😻
本身對牛油果麻麻地,飲完即刻愛上🥑
奶味濃郁,質地比較厚身,飲完會有飽腹感🥳
#白桃沙冰 <$38>
入口係香甜嘅桃味,用嚟解膩一流👾
而且唔會過份甜,係比較清爽嘅味道✌🏻

👾驚喜指數:❗❗❗
🔙翻撻指數:❗❗❗❗
(5個❗最高)
💑提提你:
▪10% Service Charge
2019-01-12 40 瀏覽
平時都經常去銅鑼灣食飯,友人想食越菜,所以就上Open rice揾下,之後見到依間未食過既餐廳,所以一試。香茅豬扒湯粉香茅豬扒好香呀,離遠都嗅到好香,而且配埋上面既蔥,好香,炸粉唔會好厚,唔會同豬扒分離,新鮮製作,湯粉既湯底味道適中,唔會太淡。牛油雞翼,好香好脆,炸粉唔會太多,有香香既牛油味。生牛肉牛丸湯粉(L),真係好大碟,好多餸,湯底好味,唔會好油,生牛肉好食,唔係D霉既肉,牛丸都算彈牙。今餐卡路里都算高,減肥人士要注意一下😆因為真係會忍唔住。走既時候見到有小強😅希望佢地關注下
香茅豬扒湯粉

牛油雞翼,好香好脆,炸粉唔會太多,有香香既牛油味。
今餐卡路里都算高,減肥人士要注意一下😆
因為真係會忍唔住。
走既時候見到有小強😅希望佢地關注下
2019-01-11 32 瀏覽
《Fûhn》 #食在銅鑼灣📍銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 1樓-好想去旅行 好想去越南 未去到食住越南野止癮先啦,The L.Square都好多野食,Fûhn係一樓,7點已經座無虛席,不過等左一陣就有得食🔹特別牛湯河 $108/L呢個份量真係唔係講笑 入面包括生牛肉、牛坑腩片、手打牛丸、牛筋片、牛腩邊、牛柏葉。 每樣都有4-5件😨真心食極都食唔完當中生牛肉嘅牛味幾濃 又唔肥,牛柏葉幾爽口,手打牛丸幾彈牙 黑椒味重。🔹扎肉湯河 $58/R除左size仲可以揀牛/雞湯,Regular size對女仔黎講都好夠食,仲可以留肚食埋小食tim 雖然係普通size 但其實都唔小,扎肉都有好多塊,辣椒青檸芽菜等配料都係自己加。🔹小食拼盤🔝 $98/2人 有時怕d小食拼盤一份會太多 呢個幾好 可以揀2-4人份量 咁就唔怕食唔哂啦,2人份有4件春卷,2隻雞翼,2件蝦餅。春卷係我最愛 個皮勁好味,雞翼都夠大隻 炸得幾香口,蝦餅好彈牙 好味!仲有d🔹牛油果奶昔 $48有牛油果嘅飲品我通常都會嗌😂平時實在太懶得自己整 呢杯牛油果味好夠 十分足料 而且好滑 絕對要試!🔹新鮮椰青 $48
《Fûhn》 #食在銅鑼灣

🔹特別牛湯河 $108/L

🔹扎肉湯河 $58/R

🔹小食拼盤🔝 $98/2人
仲有d

🔹牛油果奶昔 $48

🔹新鮮椰青 $48
即叫即開 椰青水幾清甜 仲有唔小肉可以食埋 都係食越南野必嗌之一

🍴9/10
2019-01-09 3105 瀏覽
約左朋友放工去總統睇戲,見唔係好多時間都唔行得遠食。上網見價錢相宜,近近地轉個街口去左L Square一樓食越南野。舖面唔算大,一出𨋢就見到哂。勝在無大街舖咁嘈,坐得幾舒服,店員們有禮貌。MENU除左有一般越式食物外,值得一提有幾多素食,絕對配合到素食者既需要!另外有中英對照既菜單,幾細心。______________________________🔸 特上小食拼盤 $168因為係特上,小食款式會較多,每樣少少一次過滿足哂。牛油雞翼、手打炸蝦餅、素春卷、炸扎肉、炸軟殼蟹、扎肉卷等等。非常豐富!表現幾平均,每樣都好好食。炸物炸得夠酥脆,沾甜酸醬或千島醬一樣可以。🔸 軟殻蟹米紙卷 $78一客四件,米紙薄薄一層包住豐富既材料。軟殻蟹炸得剛好,咬落Juicy唔會乾,沾魚露食會更香口。🔸 香茅雞扒湯粉XL $95湯粉類通常得統一標準Size,依到特別之處同食拉麵一樣,有得揀不同粉量的湯粉。有普通、大(+30%)、加大(+60%),絕對滿足到大家既胃口。今次我地兩個女仔就挑戰左碗XL,share返係抵食過叫兩碗。雞扒皮脆肉嫩,配左唔少蔥油同炸蒜,越南風味十足。.by VIN環境分數: 7.5/10

🔸 特上小食拼盤 $168

🔸 軟殻蟹米紙卷 $78