2019-01-03
記得剛開業嘅時候已經試過呢一間越南菜,當時食物質素一般,而且記得炸物炸得比較燶,心諗應該係剛剛開業,所以質素偏差過咗一排,今日突然想食下越南粉就再嚟試下,點知食物質素大大進步值得讚許。呢度嘅粉麵係分唔同size嘅,我哋叫咗L size嘅生牛肉牛柏葉金邊粉,碗粉大大碗足夠兩個人食,一定夠飽。 生牛肉剛剛好,有牛肉味,幾好食,牛柏葉亦都爽口湯底夠味。另外,仲有啲牙菜、青檸等配菜等你加入去碗粉度。我哋另外仲加咗個小食拼盤,小食拼盤有兩塊蝦餅、四條越南春卷、同埋兩隻蒜蓉牛油雞翼。食物新鮮整,炸得卜卜脆。春捲炸得唔錯,一啲都唔硬,幾好食而且蝦餅蝦肉彈牙又夠脆,我最鍾意食蝦餅蒜蓉牛油雞翼就略嫌個炸粉皮厚咗啲,但係蒜蓉牛油味香濃。不過我就反而覺得炸物就偏多油,如果能夠隔一隔油就好啲啦! 清清地,我哋仲嗌咗個扎肉紙米卷,扎肉紙米卷包到脹卜卜,好足料 不過有少少包得散。食落去咬落爽口,配菜又夠味,又帶薄荷葉香。味道唔錯。銅鑼灣區越南菜嚟講,價錢唔貴,兩個人都係食咗二百零蚊左右,性價比高
生牛肉牛柏葉金邊粉
小食拼盤二人份量