2019-03-16 39 瀏覽
今日同男朋友約左係銅鑼灣拍拖,突然想食越南野,所以搵到呢間餐廳。我地7點去到,吾叫多人,不過越食就越多,下次想再食真係要早d去。餐牌淨係講粉類,都幾多野揀,所以苦惱左一陣。我地叫左1碗L size既特色牛湯河,黎到個陣都嚇親,原來幾大碗,又多料。有芽菜,吾同香料,重有青檸汁可以加入碗麵度。麵入面有越南最興既生牛肉,黎到岩岩好,可以用熱湯慢慢將佢地煮熟。重有牛筋片、牛柏葉、牛丸、牛腩片等等,好多牛既吾同部位,又好爽口,湯底又夠味,確係吾錯。之後我地重叫左小食拼盤3人份量,因為我同男朋友都好鐘意食小食。有炸雞翼、炸蝦餅同炸春卷,全部都炸得好香脆,配甜酸醬一流,又惹味。當中最鐘意係炸蝦餅,入面真係有一隻隻蝦,好足料,又彈牙。我地再加多左1個軟殼蟹米紙卷,米紙卷吾會厚,配埋沙律辣醬,夠惹味。我地叫左杯荔枝梳打share,好fresh,完全吾會覺得甜,食完炸野飲岩岩好。今次真係搵到間好餐廳,下次可以去再食。
餐牌淨係講粉類,都幾多野揀,所以苦惱左一陣。
有芽菜,吾同香料,重有青檸汁可以加入碗麵度。
當中最鐘意係炸蝦餅,入面真係有一隻隻蝦,好足料,又彈牙。
今次真係搵到間好餐廳,下次可以去再食。
2019-03-14 37 瀏覽
來過好幾次了,食物一直保持水準。必點特式牛湯粉,可選L($108)或XL($138),L其實已經很大碗了,足夠兩個人吃。芽菜、辣椒、青檸等另上、非常貼心。一碗牛湯河有生牛肉、牛坑腩片、手打牛丸、牛筋片、牛腩邊和牛柏葉,材料充足。牛肉新鮮而且不會過肥。另外我們還點了柚子鮮蝦沙律($78)和鮮蝦米紙卷($68)鮮蝦沙律的份量同樣很充足,鮮蝦配搭柚子味道清新,作為前菜很恰當。個人最喜歡這個米紙卷,米紙不會過腍,柔軟中帶煙靱,餡料又很新鮮,點花生沾醬非常好吃👍🏻👍🏻飲品點了牛油果奶昔($48),打得非常細滑,甜度適中。餐牌還有很多選擇呢!
來過好幾次了,食物一直保持水準。

牛肉新鮮而且不會過肥。

飲品點了牛油果奶昔($48),打得非常細滑,甜度適中。

餐牌還有很多選擇呢!
  • 鮮蝦米紙卷
  • 特色牛湯河
同朋友相約於銅鑼灣晚餐,選擇咗呢間位於L square既越南野四色飯($98)勁豐富 有豬排、太陽蛋、牛油雞翼、魚餅香茅豬排雞湯河($67)雞湯夠濃味但略嫌咸咗少少

四色飯($98)勁豐富 有豬排、太陽蛋、牛油雞翼、魚餅

香茅豬排雞湯河($67)
雞湯夠濃味但略嫌咸咗少少
2019-03-09 56 瀏覽
約左一個好鍾意食越南野既朋友出黎,就返佢,食佢既至愛因為驚伏,係度搵左間好多好評既🤣如果唔係食完比人鬧就gg喇。好彩呢間都真係幾好味😂😍交曬比佢點,咁都點左一個主菜share,2個小食,一人一個椰青。其實越南河粉我都好鍾意,所以佢點雜錦河我好ok呢個河粉應該係最貴個個,見佢有L同XL,價錢差唔遠,但我地兩個女仔,唔好晒食物,所以L算🤣上左黎,真係好大碗之前去過越南,佢地通常成碗都好多青青綠綠係上面,呢碗勁越南🤣好重本,成堆葱都唔知切左幾耐。我平時食野會走葱既,但呢碗野唔覺有咩葱味,反而可能因為加左,好fresh,個湯底都幾清甜。其實都好搭。碗野乜都有,我最鍾意係啲生牛肉,香港食開啲生牛河粉個湯都好熱,越南都係咁既,但比起香港,佢地係有少少厚身既牛肉片,所以用熱湯啲牛都唔會好熟。香港有啲餐廳用太熱既湯,香港既薄切牛即刻勁老。呢間溫度好ok,所以牛肉入口好嫩,好好味。下次我要直接點生牛河個炸蝦餅好正,我平時唔鍾意食炸野,覺得好油。但呢個一啲都唔油,啲蝦肉好足料,入口嫩滑,個皮好薄,點左甜辣醬,好搭仲叫左個豬頸肉米紙卷,但張相無左,個豬頸肉好夠味,但個蝦餅太好味,我係咁食,已經唔記得個米紙卷
約左一個好鍾意食越南野既朋友出黎,就返佢,食佢既至愛

特色牛河粉

其實越南河粉我都好鍾意,所以佢點雜錦河我好ok
。下次我要直接點生牛河

越式手打炸蝦餅

仲叫左個豬頸肉米紙卷,但張相無左,個豬頸肉好夠味,但個蝦餅太好味,我係咁食,已經唔記得個米紙卷啦🤣🤣

椰青

最後食完慢慢嘆個椰青,好甜好fresh,好圓滿。

呢間下次收左入清單,下次再去。
2019-03-06
特色牛河粉
越式手打炸蝦餅
椰青
2019-03-08 3780 瀏覽
很久沒有出街吃晚飯,和朋友來到才鑼灣吃飯選擇了一間越南菜,這間越南菜很特別,他的粉麵有large, extra large和regular的選擇,我們選的款式,剛好沒有regular,那我們的large size粉就兩個人一起吃,職員也細心的早拿了兩隻碗讓我們分吃。柚子鮮蝦沙律$78柚子沙律不像泰式柚子沙律,沒有魚露,花生及泰式香料。像一種普通的沙律再加上柚子及蝦,沒什麼醬汁調味我們有點不慣,而柚子已被拆開散開,我個人喜歡吃較完整的,口感更佳,鮮蝦味道可以,加了一些醃酸蘿蔔,為這沙律帶來味道,價錢不算太貴可以接受。椒鹽軟殼蟹$108椒鹽軟殼蟹是新鮮炸出來的,咬下去很香口,而且軟殼蟹有一點分量的蟹膏,但肉量比較少。只是如果可以選擇大一點的蟹便會更好味。同樣也附有一些酸醃蘿蔔絲,我們都很欣賞。牛油果奶昔$48牛油果奶昔奶味偏重,牛油果味則較弱,適合喜歡奶的朋友。特別牛湯粉$108這湯粉可以選擇河粉或金邊粉,沒有檬粉選,我們選了金邊粉。這湯粉真的很大碗,裏面有生牛肉,牛腩,牛丸,牛筋和牛柏葉等。每樣份量也非常充足,牛坑腩牛味很香,生牛肉來到時真是紅色的,十分欣賞。牛丸黑椒味側重了一點,不像是

柚子鮮蝦沙律$78

椒鹽軟殼蟹$108

牛油果奶昔$48
牛油果奶昔奶味偏重,牛油果味則較弱,適合喜歡奶的朋友。

特別牛湯粉$108
這湯粉可以選擇河粉或金邊粉,沒有檬粉選,我們選了金邊粉。這湯粉真的很大碗,裏面有生牛肉,牛腩,牛丸,牛筋和牛柏葉等。每樣份量也非常充足,牛坑腩牛味很香,生牛肉來到時真是紅色的,十分欣賞。牛丸黑椒味側重了一點,不像是手打牛丸,牛柏葉則不過不失。而湯底牛味很香,也不過鹹,湯量很多,也夠多蔥,個人喜歡,我喝了不少湯。總括來說值得欣賞。
  • 特別牛湯粉
2019-03-05 20 瀏覽
晚餐唔想食飯,記得附近有間食越南粉嘅,就黎食下。哩度嘅粉麵可以揀R/ L/ XL 份量。(R=regular, L 同 XL 大家都比較易明。) 兩個人都唔太餓,只係每一點一碗粉,無加小食。湯粉嘅芽菜、辣椒、青檸係用成個碗咁分開上嘅。感覺唔錯,可以自己「調味」!生牛肉牛筋片湯金邊粉 (R) $72 由於唔鍾意食芫茜葱所以走左,一上枱只有牛同粉,感覺好單調。R size 係一個細食嘅人嘅份量。原味嘅湯已經好香濃。加左芽菜同辣椒(1.5茶匙左右),搞左兩下,個味就已經唔同左。少少辣,個湯變左咸。香。辣。唔錯!香茅豬扒撈檬 (應該得一個size)$69「豬檬」上枱嘅樣比走青的「牛粉」好睇。一堆菜圍邊,豬放中間,下面係檬粉。豬比想中多,但個口感有少少怪,唔似食緊肉,個皮似係炸左,但好「林」(唔係好識形容🤔)。個越南酸辣係要重手啲,同埋記得搖勻。其實飲品都好似幾好飲,但係晚餐唔想太heavy。下次lunch 黎再飲。

生牛肉牛筋片湯金邊粉 (R) $72

香茅豬扒撈檬 (應該得一個size)$69

2019-03-05
2019-03-04 49 瀏覽
Newly discovered resto. You need to search the openrice to discover this. Decor is simple but nice. Love the old woods installed on the wall. Massive looking Bowl of Pho is amazing! Trendy and clean place. I am coming back for sure! Taste is so good that your money is worth it for big meal and nicely presented. Service is good which is very nice.
Pho
Porkchop
2018-12-18
10 分鐘 (堂食)
午餐
Pho
Porkchop
2019-02-28 29 瀏覽
我就好鐘意食越南河粉既😍 見身邊朋友都強列介紹話呢間👉🏻Fûhn👈🏻既湯河好好食👀 我就去試下喇..去到當然要點”特式牛湯粉”($108) 🍜 上台就見到超大碗⬆️ 而且好香, 入面仲有好多料: 生牛肉、牛坑腩片、手打牛丸、牛筋片、牛腩邊同牛栢葉👅 湯底好清甜,牛肉既肉質好嫩口,河粉既掛湯力強💪🏻 係好食既✨..再點左個”軟殼蟹米紙卷” ($78) 見到入面包左好多材料,個軟殼蟹都炸得岩岩好,食落好脆口👍🏻..另外,叫左”越式手打炸蝦餅” ($88)食落外脆內軟,無得輸呀😍..食完野就梗係要飲返杯咖啡喇☕️ 所以就點左”越式滴漏咖啡”($33) 上台就見到佢滴緊咖啡🙈 等一陣先飲得,飲落咖啡味濃既,但有少少偏酸.

2019-02-26
2019-02-27 28 瀏覽
越南嘢周圍都有,但搵一間好既真係好難。今日食呢間fuhn絕對係超水準。去到餐廳侍應好有禮貌,主動帶位同介紹嘢食,服務周到。環境都好整潔,座位舒服。今日試左特式牛湯粉(large size),燒豬頸肉撈檬,2人小食拼盤同埋一杯牛油果奶昔,一杯越式咖啡沙冰。牛湯粉份量驚人,如果兩個女仔已經夠飽。湯份既餸有好多種,岩哂唔知食咩既你選擇。撈檬味道真係唔錯,豬頸肉都好入味好香口,應該係我係香港食過最正宗既撈檬。小食拼盤有驚喜,入邊有炸蝦餅,炸雞翼同埋炸春捲,三樣無論口感同味道都係一流,絕對推薦大家試下。野飲方面,兩杯都好大杯同好好飲。牛油果奶昔好香牛油果味,唔會太甜。沙冰有好香濃咖啡味,相對奶昔而言比較甜但係可以接受。

2019-02-27 2542 瀏覽
好像有點久沒有吃越南菜,有點懷念越南湯河,不知為何,我自小不太喜歡中式的河粉,但對越式的河粉卻情有獨鍾!這天和媽咪來到Fuhn,餐廳主打特式湯河!晚上七點已經人客滿滿!雖然當日已經過了情人節,但還有二人套餐呢,看來也挺豐富的!見到有各種湯河,點了特式牛湯粉,因為一次過可以食到很多配料,湯河有不同份量不同價錢,這次我想挑戰一下XL,是比原本加60%,當然不是我一個人吃,縱使小妹真的能吃很多XD!我覺得XL份量二人開心share是不錯的!真的好大碗!裡面有生牛肉、牛坑腩片、手打牛丸、牛筋片、牛腩邊、牛栢葉!牛湯粉湯底清而不油,好鮮甜有肉香,不會有讓人口渴的感覺!生牛肉好嫩滑,牛栢葉超爽口!除了特色牛湯粉,我們還點了2人份量的小食拼盤,有越式炸春卷、牛油雞翼、手打炸蝦餅,全部都好香口!牛油雞翼外脆內嫩滑多汁!炸蝦餅吃到粒粒爽口蝦肉,足料!另外也點了軟殼蟹米紙卷,充滿米香的煙韌米紙,包裹著脆脆的軟殼蟹,還有很多蔬菜,口感豐盛!
這天和媽咪來到Fuhn,餐廳主打特式湯河!

晚上七點已經人客滿滿!
雖然當日已經過了情人節,但還有二人套餐呢,看來也挺豐富的!

我覺得XL份量二人開心share是不錯的!
真的好大碗!
裡面有生牛肉、牛坑腩片、手打牛丸、牛筋片、牛腩邊、牛栢葉!

牛湯粉湯底清而不油,好鮮甜有肉香,不會有讓人口渴的感覺!
生牛肉好嫩滑,牛栢葉超爽口!

炸蝦餅吃到粒粒爽口蝦肉,足料!

2019-02-18
2019-02-25 37 瀏覽
有時口痕想食越南湯麵,都覺得好似唔夠正宗咁,同事就介紹我黎呢間啦!餐廳位置方便,店面好闊落,環境都幾有越南風味!呢度既選擇非常多,招牌係生牛肉牛腩邊湯粉,湯底非常濃,生牛肉好嫩,河粉好滑,吸到湯汁既味道呢!另外我地仲叫左個小食拼盤,裡面有越式牛油雞翼、手打蝦餅、春卷!雞翼面頭有炸蒜,所以好香口惹味,手打既蝦餅非常彈牙,蝦肉新鮮!春卷內裡包左新鮮既菜,可以解油膩!好清新飲品我叫左杯咖啡沙冰,雖然係沙冰 但咖啡味仍然好濃郁,唔會淡左,沙冰都好柔滑唔會好多冰粒!呢度無令我失望,以後想食越南粉就可以黎呢度啦!

呢度無令我失望,以後想食越南粉就可以黎呢度啦!
2019-02-24 193 瀏覽
因為某些原因,我們臨時改了用餐地點,去了Fuhn 嚐越南菜。 餐牌的選擇頗為多樣化的。 她,要來了一杯淺綠的牛油果奶昔$48。據說,奶味過濃烈了,掩蓋了牛油果獨有的味道。 清爽輕盈的素扎肉米紙卷$58,淡淡的、清清的,要淋上醬汁同吃,食味才較為豐富。 相反,這一碟香口惹味的越式手打炸蝦餅$88,炸至表層香脆,內裏鮮爽彈牙,啖啖蝦肉,真材實料之作,甚是好吃。 她,要了一碗生牛肉湯河粉$68。濃郁牛肉湯,配上薄薄的生牛肉片,再混入芽菜、香葉、辣椒和青檸等豐富佐料,即成一碗鮮美無窮的越式河粉了。 小妹,還是較為喜歡香口的越式三式飯 - 香茅豬扒、牛油雞翼、扎肉和太陽蛋$98。 這一碗飯,絕不能夠少覤。香茅豬扒與牛油雞翼,惹味香腍萬分,配以炸蒜,以及香煎太陽蛋,口感食味紛陳。
餐牌的選擇頗為多樣化的。
2019-02-22 39 瀏覽
約左朋友係銅記行街街,朋友去完越南番黎冇幾耐話好想食越南野,咁就上網搵越南餐廳,點知附近L Square一樓有越南野食。價錢合理,唔算太離地。一出𨋢成間舖面見曬,唔算大但勝在無大咁嘈,坐得好舒服,同朋友傾計一流而且店員都好有禮貌。因為早早18:30左右去到,基本上唔洗等就有位,真係好好彩。除左有越式食物外,值得一提係都有幾多素食既選項,可以滿足到素食者既需要而且仲有中英對照既菜單都幾唔錯!特式牛湯粉 (HKD 108): (Rare Steak, Brisket ,Beef Ball, Tendon, Flank & Tripe)牛河分咗4個size,XXL睇落好驚人,餐牌會提供埋份量參考,咁就唔怕嗌太大份,浪費食物啦!牛湯河係L SIZE, 基本上2個人先可以食得曬,湯底好清甜,一啲都唔油膩,好怕會好多牛脂係湯面。而配料有生牛肉片、牛坑腩片、牛筋片、手打牛丸、牛腩邊、牛柏葉真係有好多,每款都至少有3件,好似食極都仲有,非常抵食!仲可以簡係河粉/金邊粉,因為都幾鐘意食泰國野就決定叫金邊粉啦!特上小食拼盤 (HKD 168)媽呀,好豐富呀,個拼盤有齊牛油雞翼、手打炸蝦餅、素春卷、炸扎肉、

而且仲有中英對照既菜單都幾唔錯!

特上小食拼盤 (HKD 168)

媽呀,好豐富呀,個拼盤有齊牛油雞翼、手打炸蝦餅、素春卷、炸扎肉、炸軟殼蟹、扎肉串
可以一次過滿足哂。基本上每樣都咁好食同表現平均,炸物炸得夠酥脆,細心位係有沾甜酸醬同埋千島醬兩種可以配黎食,咁就唔會好膩。
特別推介炸軟殼蟹,食得出係脫左衣既松殼蟹,好香既蟹味,而且仲有點點炸過既蟹膏。

香茅豬扒撈檬 HKD 69
一上碟就聞到好香既豬扒味,流曬口水
加埋魚露,酸酸甜甜既汁,好開胃呀!

LIME SODA (HKD 28)

牛油果奶昔 HKD 48

口感稠滑,牛油果味濃與牛奶既配合,相得益彰! 值得一飲!
2019-02-21
2019-02-22 97 瀏覽
自從冇咗燕萍..清亭..越南蔡同埋名堤之後..喺銅鑼灣就已經冇晒好味嘅越南嘢食大約半年前開始見到呢間餐廳Fuhn..原來食過咁多次都冇寫食評係真係有原因.. 越南菜係由細食到大..充滿着童年回憶嘅.. 所以都一直期望有一日食完之後要同大家分享佢嘅好味由初初覺得都OK..之後都去過幾次.. 直到今日覺得可以唔使再食... 決定放棄佢..呢度嘅賣點係生牛肉河粉係有唔同嘅size.. 由S-M-L-XL牛肉湯味道一般..牛肉亦冇乜特別..河粉質地唔滑..整體係冇粵式生牛肉湯河嘅香味🤦🏻‍♀️今次試咗黑椒牛丸蛋花湯.. 湯底偏甜牛丸不太好食🥴今日食咗豬頸肉米紙卷.. 一夾起就磁力粉碎.. 米紙依然未完全軟身..不喎已經比上一次硬到咬唔到.. 味道依然係🙅🏻‍♀️越式牛油雞翼同普通炸雞翼冇分別..係冇牛油味嘅

大約半年前開始見到呢間餐廳Fuhn..

今次試咗黑椒牛丸蛋花湯.. 湯底偏甜牛丸不太好食🥴

越式牛油雞翼同普通炸雞翼冇分別..係冇牛油味嘅

2019-02-21 54 瀏覽
今日早收工,同朋友去銅鑼灣食個飯,充個電。大約六點就到Fuhn,真係太早,所以未見一個客人。當食完離開時,大約7點左右,已經坐無虛席了。牛油果奶昔的牛油果味好濃郁,飲落好creamy,帶有奶昔味好香口! 值得一試!!😋😋新鮮椰青夠新鮮,好清甜。好鐘意呢個柚子鮮蝦沙律!! 特別係柚子既份量好多,因為新鮮,所以柚子超甜。因為柚子多水,又有好多菜,加上蝦淡甜,整個感覺好清新,食落好舒服,好胃口!!😍😍軟殼蟹米紙卷,包得唔夠實,夾起個陣,有時會散。不過足料,軟殼蟹好正! 而醬汁就好辣,沾少少經已蓋過米紙卷既原味,建議沾少少就夠。燒豬頸肉飯既醬汁好好味,有少少似乳豬醬,咸甜甜。豬頸肉燒得唔會太靭,唔錯。仲有越式炸雞翼好正! 炸得好香脆😍

當食完離開時,大約7點左右,已經坐無虛席了。

新鮮椰青夠新鮮,好清甜。

仲有越式炸雞翼好正! 炸得好香脆😍

2019-02-20