作为来香港旅游的,大陆人,提前预约了饭点的位置,也提前到店,和服务员说过我有预约,然而送的饮料啥也没有,这无所谓,关键是最后抹茶的甜点冰激凌,一开始反复和我确认,我告诉他只要做好就上来,不用等到全部用餐结束。结果都吃完了,和服务员说可以上甜点了,再等待一段时间后催了一下,就被恶劣态度对待了,那个服务员直接怼我,说我自己一开始说饭后再上,现在再做需要时间。我说我之前就和你们确认过,是和菜一起上的。他还非说不是,是我的过错。火大了。和他说那退了吧,直接买单。人家也是态度差,直接算钱,刷卡。深深的感到被人看不起。消费了700多港币。这样的正常价位消费也不会被歧视吧。难道因为我是大陆人,说了一口普通话?!
2017-12-01
2017-11-29 296 瀏覽
日本菜除了壽司刺身外, 想突圍而出?需要花一點心思, 剛好在過去的星期五, 友人帶我到她午餐常來的地方聚聚, 午餐/晚餐也會在此, 必定有它吸引之處餐飲點了一杯梅酒香檳, 梅酒的酸甜加上有汽泡的香檳, 兩者二合為一, 酒精濃度不會太重, 適合女士飲用, 飲用時特別高貴前菜來一份FireBird 三代目軟殼蟹沙律, 原隻特大軟殼蟹放在沙律上, 份量震撼, 沙律加入雞肉粒, 燈籠椒, 蘋果, 青瓜, 雞蛋, 蕃茄及芝士, 拌勻後份量頗多, 作為頭盤一流, 軟殼蟹夠鬆脆前菜盛合6點, 共6款精美前菜, 明太子蘿蔔蓉, 香菇蘿蔔絲, 鰻魚青瓜, 海草魷魚, 日式煎蛋及麵豉蒜頭, 每一款都可以share享用, 各有特色, 邊喝酒邊食, 非常好火山熔岩鮭魚卷, 菜名貼切, 如火山般準備要爆發, 每件壽司去切成小卷, 製成炸壽司, 內裡包著鮭魚, 吃起來口感非常特別, 另外混入蟹籽, 每一口帶著卜卜聲, 配上千島醬及沙律醬代替醬油, 好滋味盛滿廣島蠔伴烏冬鍋(部隊鍋湯底), 上檯時不禁看了又看, 廣島蠔完全地鋪滿鍋面, 底層有蔬菜, 豆腐及烏冬, 自行煮熟後, 部隊鍋湯底未算太辣, 熱烘烘的烏冬吸收

盛滿廣島蠔伴烏冬鍋(部隊鍋湯底), 上檯時不禁看了又看, 廣島蠔完全地鋪滿鍋面, 底層有蔬菜, 豆腐及烏冬, 自行煮熟後, 部隊鍋湯底未算太辣, 熱烘烘的烏冬吸收了不少湯中精華, 鮮味十足, 廣島蠔超過十隻, 沾上隨鍋附上的麵豉醬, 味道更特出

甜品點了富士山雪山布甸, 本以為會是梳乎厘, 其實是面層的棉花糖受熱後溶成焦糖, 下層布甸香滑, 創新甜品
2017-11-29
2017-11-29 92 瀏覽
銅鑼灣隆堡柏寧頓酒店地下的firebird是一家居酒屋,不止有我和朋友都好喜歡的和食,而且有西式的酒品。 還有,咳唔,馬桶也是日式的會曬水。今晚就拉了酷愛日本料理的好友來享受一下。前菜盛合(6點)$88 包括醃漬蒜粒,甜蛋,竹筍,明太子大根蓉,鰻魚芝士粒,海帶小墨魚。一個盛合6款小食朋友大愛,亦是我等眼濶但胃容積有限者最愛。尤其鮮橙色蒜粒最有驚喜,味道酸酸甜甜,沒有平日蒜頭的濃蒜味。 宮崎煙肉凱撒沙律(黑松露沙律醬)$78拌有黑松露醬和溫泉蛋的凱撒沙律,西日fusion好撘配,煙肉咸香軟不會硬邦邦。珍寶海老天婦羅盛合$158珍寶海老是名符其實的JUMBO,蝦身粗大而長, 彈牙又爽口。旁邊的野菜天婦羅熱辣辣的香脆可口,惹人喜愛。 鮭魚茶漬飯$78帶有小許焦香的飯團上鋪著醃鮭魚,倒入熱湯後,飯粒更軟糯又有鮭魚香。鹿兒島霜降A4和牛西冷扒 ($2/g, 100g up)在日本吃的和牛都是跟炸蒜片,這裏的郤是剛才前菜吃過的橙色漬蒜片,加上燒至半熟的霜降和牛片色澤紅潤粉嫩,顏色配撘十分出眾,賣相相當精緻!牛味香濃肉質軟稔,單下海鹽己覺鮮味十足。 富士雪山布甸$58乃雞蛋布甸,上層有一座棉花糖山,

前菜盛合(6點)$88

宮崎煙肉凱撒沙律(黑松露沙律醬)$78

珍寶海老天婦羅盛合$158

鮭魚茶漬飯$78

鹿兒島霜降A4和牛西冷扒 ($2/g, 100g up)

富士雪山布甸$58
乃雞蛋布甸,上層有一座棉花糖山,店員用火槍燒一下,棉花糖就成了焦糖。布甸軟滑不太甜膩,2人分享份量剛剛好。

來居酒屋又怎能不來點酒精。Suntory the Premium Malt's 50/50 (Regular) $58 ,據友人說法,此酒味麥味相當香濃。

我的是Umeshu de Champagne $68 ,香甜而酒味不會太濃。

飲飽食醉,好滿足呀
2017-11-28 225 瀏覽
今天和男朋友在銅鑼灣吃飯,來到這間新開的Firebird居酒屋。由於快到聖誕節了,室內播著聖誕歌曲,十分有氣氛。前菜盛合(6點)這盛合包括煎蛋、雜菌、魷魚仔、鰻魚粒、明太子蘿蔔溶等。魷魚仔入口彈牙有嚼勁;鰻魚有炭烤過的香氣;明太子香辣,配清涼的白蘿蔔溶,剛好平衡了味道。三代目軟殼蟹沙律軟殼蟹很大份!炸得香脆可口,蟹肉十分肥厚,蟹身裡還有蟹膏,香濃美味。蔬菜十分新鮮爽口,還有我最愛的牛油果。珍寶海老天婦羅盛合超級大的虎蝦,長度和筷子一樣!蝦肉十分肥厚鮮甜,蝦頭裡還有香濃的蝦膏。火山熔岩鮭魚卷外形果然很像火山呢!壽司卷中有鮭魚,上面有芝士和蟹籽,入口咸香美味,令人食指大動。廣島蠔伴烏冬鍋2人前想不到居然有20隻蠔之多,很豐盛呢!而且每隻蠔都很肥美鮮甜。鍋底是部隊鍋,有微辣的泡菜香味,烏冬也很香滑彈牙。富士雪山布甸布甸上有一個大大的棉花糖,店員用火槍燒熔了棉花糖,令其變成了焦糖。其實就像是法式焦糖布甸,只是用棉花糖取代了一般焦糖。梅酒香檳 Umeshu de Champagne很適合女生的酒,酒味清甜,帶少少酸,因為有汽所以十分可口。Suntory the Premium Malt’s 50

三代目軟殼蟹沙律

火山熔岩鮭魚卷

廣島蠔伴烏冬鍋2人前

梅酒香檳 Umeshu de Champagne
很適合女生的酒,酒味清甜,帶少少酸,因為有汽所以十分可口。

Suntory the Premium Malt’s 50/50
這是黑啤,麥味香濃又不苦澀,質感令人十分滿足。
2017-11-22
2017-11-27 182 瀏覽
星期五放工商量同同事在哪裡食晚飯,同事提議到銅鑼灣邊寧頓街的Firebird,還以為是西餐廳,來到才知道是西日式fusion的創意餐廳,感覺新鮮,十分期待。柚子綠茶(熱) $38Strawberry Smoothie $68士多啤利味香濃,質感滑溜。前菜盛合 (6點) 前菜非常豐富,有醃蒜粒、芝士鰻魚青瓜、東荀塊、螢光魷魚海帶、魚子蘿蔔和玉子燒,味道口感各有特色,令人食慾大增。FireBird三代目沙律店員現場新鮮製作,當中有軟殼蟹、雞肉粒、蛋、蘋果和新鮮沙律菜,最後還灑上芝士粒,愛芝士的我已急不及待起動。火山熔岩鮭魚卷賣相漂亮如其名字如火山熔岩般,鮭魚是熟的,而熔岩是沙律醬,整體味道配搭都不錯。珍寶海老天婦羅盛合比較吸引眼球當然是珍寶海老天婦羅,比碟還要長,入口皮簿酥脆,蝦肉厚身彈牙真不錯,紫薯天婦羅、茄子天婦羅和蔬菜天婦羅都做得不錯,裡面的水份味道還在,而且不油膩。盛滿廣島蠔伴烏冬鍋 2人前 (部隊鍋湯)份量十足的廣島蠔舖滿整個鍋面,還沒有熟的,店員放上gas爐煮,提示滾起就可以食用,蠔香氣慢慢滲出,蠔很肥美,我一個人足足食左3碗,十分滿足。富士雪山布甸富士雪山用綿花塘做成的,店員

柚子綠茶(熱) $38
Strawberry Smoothie $68
士多啤利味香濃,質感滑溜。

FireBird三代目沙律
火山熔岩鮭魚卷

珍寶海老天婦羅盛合
盛滿廣島蠔伴烏冬鍋 2人前 (部隊鍋湯)
富士雪山布甸
富士雪山用綿花塘做成的,店員用火槍現場把雪山燒熔,就見到杯中的焦糖布甸,表面脆脆,布甸質感細膩軟滑,還配上雪糕,非常圓滿。
2017-11-16
和朋友在sogo thanksgiving血拼完,體力透支,要找個地方歇歇,我們來到了邊寧頓街,見到一間叫Firebird的日式酒吧,便入去叉叉電!餐廳燈光昏暗,已經播著聖誕歌,很有feel!我們先點兩杯飲品!我點了Umeshu de Champagne,就是梅酒香檳,酸酸甜甜的,配肉類很夾!朋友愛甜,點了Oreo Smoothie,她說有cream所以很滑,也很香甜!這裡主推鹿兒島霜降A4和牛!前菜盛合 (6點)精緻的盛合!有明太子、玉子、小魷魚、味噌蒜、鰻魚和雜菌!每款少少,可以品嚐不同的前菜!小魷魚很特別,煙煙韌韌!味噌蒜很惹味!宮崎煙肉凱撒沙律伴黑松露沙律醬沙律菜很新鮮,有脆脆麵包粒、煙肉碎,伴著很香的黑松露沙律醬,很開胃!中間還有流心蛋!魔鬼火焰原隻雞腿這度菜很霸氣!侍應上的時候會淋上酒再用火燒!所以雞腿的皮會帶焦脆!雞腿肉很嫩滑,有炸蒜和辣椒粒做調味料,中等的辣度,非常惹味!即燒!鹿兒島霜降A4和牛西冷扒100g這個就是餐廳推介的鹿兒島霜降A4和牛西冷扒,廚房幫你燒之前,侍應會拿出來給客人看,和牛的油脂分布很平均!燒出來香噴噴!入口有溶化的感覺,牛肉非常嫩和稔!可以沾一點柚
餐廳燈光昏暗,已經播著聖誕歌,很有feel!

這裡主推鹿兒島霜降A4和牛!

味噌蒜很惹味!
宮崎煙肉凱撒沙律伴黑松露沙律醬

即燒!鹿兒島霜降A4和牛西冷扒100g

燒出來香噴噴!入口有溶化的感覺,牛肉非常嫩和稔!可以沾一點柚子鹽和wasabi吃,回味無窮!
明太子芝士椰菜燒餅

這個是類似大阪燒,一般是燒汁另一半是明太子汁,明太子那邊味道重一點,很多菜,中和一點膩!
燒日本甜薯配抹茶雪糕

底層是燒過的甜薯,中間是炸過的薯絲,上面是綠茶雪糕,三樣混和一起吃,就是很有層次,冷冷暖暖,不會太甜,很喜歡!
2017-11-19
2017-11-26 100 瀏覽
行完銅鑼灣係時候食飯醫肚,餐廳已經好有聖誕氣氛了,12月就到!前菜盛合 (6點),邊6點喔?小碟6個,幾可愛有分喔。燒甜玉子夠香蛋味,後者夠甜。明太子前菜配玉子可以有軟有卜卜聲咬,吊鮮。明太子配白蘿蔔好清,辣辣地。醬油牛肉,所有人都岩既小食,好入味。醃荀粒蔬菜類都ok,順口食既,比平時見大。醬醃蒜子好中式咁,好食大味啲,但唔係嫁係有木魚味,嘻嘻。烤鰻魚芝士青瓜,有芝士實吸引既?!原粒芝士配青瓜清新,但不敵芝士喔。芝士真好味。宮崎煙肉配凱撒沙律伴黑松露沙律醬,宮崎煙肉好威威配黑松露醬。食下菜健康下就落肉!但可惜黑松露醬唔太出,原來店員忘記左落,加返好食好多了,開返胃。魔鬼火焰原隻雞腿好有型,點火,好有睇頭呀。店員會幫手剪好,雞腿好肉又有7味粉蒜片,熱氣香口,啖啖肉。即切即燒!鹿兒島霜降A4和牛西冷扒 100g,如果大d會更開心!肉色好靚,燒好勁香。咬落軟得嚟,有一絲熟肉。明太子芝士椰菜燒餅幾特別,幾飽食嫁。一邊明太子,一邊燒汁。明太子有鮮味,一口菜又感覺自己好健康,哈哈!燒汁同芝士好引起食慾,有咬感又有拉絲。加左蛋整,好實肉。燒日本甜薯配抹茶雪糕好食。 Drinks都有飲。Umeshu

前菜盛合 (6點),邊6點喔?小碟6個,幾可愛有分喔。
燒甜玉子夠香蛋味,後者夠甜。

醬油牛肉,所有人都岩既小食,好入味。
醃荀粒蔬菜類都ok,順口食既,比平時見大。
醬醃蒜子好中式咁,好食大味啲,但唔係嫁係有木魚味,嘻嘻。

魔鬼火焰原隻雞腿好有型,點火,好有睇頭呀。
店員會幫手剪好,雞腿好肉又有7味粉蒜片,熱氣香口,啖啖肉。

咬落軟得嚟,有一絲熟肉。

燒汁同芝士好引起食慾,有咬感又有拉絲。加左蛋整,好實肉。

燒日本甜薯配抹茶雪糕好食。

Drinks都有飲。Umeshu de Champagne同Frozen Grapefruit Cocktail,好大酒精味,我麻麻地,太強,欠了西柚發輝。
Umeshu de Champagne有士多啤梨在上,甜甜地岩女仔。

開放式廚房好有風格,更有節日feel咁。
2017-11-26 174 瀏覽
這店之前有段時候會經常經過,覺得十分有特色,難得舊IT同事有空,那就相約在Firebird晚膳吧!餐廳已為聖誕作好了準備,聖誕飾物,跟音樂已充斥了餐廳裡,而剛好氣温也稍稍下降令這氣氛十分配合,這就預早來慶祝聖誕吧這餐廳以Open kitchen展示給客人廚師如何烹調,這也令食客十分放心前菜盛合 (6點) 魚子蘿蔔、醃蒜粒、芝士鰻魚配青瓜 、東荀塊、螢光魷魚、海帶和玉子燒個人喜愛酸酸醃制的蒜子十分開胃暖暖的玉子燒也很不錯芝士鰻魚配青瓜 ,驚喜之作,初時還以為是豆腐,一食之下濃郁的芝士香已充滿口腔凱撒沙律伴黑松露沙律醬餐廳使用了宮崎煙肉,而沙律中更加了黑松露,弄穿了温泉蛋的蛋黃部份,使沙律份外香甜更帶出了黑松露味道魔鬼火焰原隻雞腿何為火焰,原來是用酒淋上雞腿上,隨後立即點火,那就令雞腿立即陷入火海,火勢也十分猛烈,但只是短暫時間,這場大火也吸引了其他食客的注意!雞腿size很大 相信是XXL, 而且是已離骨,侍應細心地用剪刀剪細件,那女士們就不怕失儀了雞肉肉汁甚豐富且也很嫩滑,而味道初初也不覺火辣,但隨後辣味上升,刺激非常,在冰冷的天氣可暖暖身體呢鹿兒島霜降A4和牛西冷扒 100g侍應很細
個人喜愛酸酸醃制的蒜子十分開胃
前菜盛合
暖暖的玉子燒也很不錯
鹿兒島霜降A4和牛西冷扒 100g
侍應很細心先把鹿兒島霜降A4和牛西冷扒給我們拍照才拿回廚房即燒
和牛西冷扒油脂分佈很平均,而每口油脂充斥於口腔隨意遊走,幸福滿瀉
明太子芝士椰菜燒餅
很大大的燒餅,味道雖很濃郁但也能把清甜的椰菜味也帶出來,而份量也大,二人share來吃也很不錯
燒日本甜薯配抹茶雪糕
抹茶雪糕很滑溜,而雖抹茶味濃但沒有一點苦澀,而底層就是甜薯,餐廳把甜薯打成泥,混合抹茶雪糕後,口感停留在口腔也十分細膩,很幸福的吃著,很甜很甜也很好吃。

Yuzu Green Tea (hot)
Frozen Grapefruit Cocktail (Right)
酒精稍稍濃味,對女士來說不易入口,西柚味也帶出refresh的感覺
Frozen grapefruit cocktail (right)
前菜盛合
2017-11-24 70 瀏覽
又一銅鑼灣餐廳好去處!就在公司附近,之前只有在新開時吃過一次午餐,沒有太大特別!所以一直沒有再試!但近來有兩三個朋友都說這家很好吃!極力推介我再次去吃!那我便一試試他們的晚餐!門口已看到他們佈置了Christmas飾物,好像氣氛很好!坐下後,一路不停聽到不同的聖誕歌,非常愉快!好像已到了聖誕節!心情很好!前菜盛合 (6點) $88玉子:凍凍地雜菇 :凍凍地,但幾入味鰻魚忌廉芝士:非常入味,而且開胃,配有青瓜螢光魷魚:配有海帶,加上了魚子!口感幾特別日本蒜:好像在吃馬𥰆,因為很爽口,配有 麵鼓醬使味道更佳明太子配蘿蔔溶:辣辣地,很又幾特別FireBird三代目沙律 $128軟殼蟹沙律內有牛油果,蛋,芝士,蘋果,紅椒,雞肉,番茄!超級豐富 店員幫我們攪拌,總共有6小件軟殼蟹,我們吃得非常滋味珍寶海老天婦羅盛合 $158有兩隻大蝦,番薯,茄子及菜。雖然炸粉比較厚,但蝦很新鮮,味道也不會太過油味!火山熔岩鮭魚卷 $98蘿蔔絲洋蔥絲在面,看上去真的感覺像火山口感好豐富,有魚子令咀嚼感豐富,配有芝士及千島醬溶在一起 十分推介,但這個有小小辣,不過當你一啖放入口便會忘記了那種辣味,滿足非常盛滿廣島蠔
那我便一試試他們的晚餐!
門口已看到他們佈置了Christmas飾物,好像氣氛很好!

坐下後,一路不停聽到不同的聖誕歌,非常愉快!
好像已到了聖誕節!心情很好!

前菜盛合 (6點) $88

玉子:凍凍地
雜菇 :凍凍地,但幾入味
鰻魚忌廉芝士:非常入味,而且開胃,配有青瓜
螢光魷魚:配有海帶,加上了魚子!口感幾特別
日本蒜:好像在吃馬𥰆,因為很爽口,配有 麵鼓醬使味道更佳
明太子配蘿蔔溶:辣辣地,很又幾特別

FireBird三代目沙律 $128
軟殼蟹沙律
內有牛油果,蛋,芝士,蘋果,紅椒,雞肉,番茄!
超級豐富
店員幫我們攪拌,總共有6小件軟殼蟹,我們吃得非常滋味

珍寶海老天婦羅盛合 $158

火山熔岩鮭魚卷 $98
蘿蔔絲洋蔥絲在面,看上去真的感覺像火山

口感好豐富,有魚子令咀嚼感豐富,配有芝士及千島醬溶在一起

盛滿廣島蠔伴烏冬鍋 2人前 (部隊鍋湯) $278

滿滿廣島蠔佈滿鍋面,下面是各款蔬菜及烏冬!

超級大煲,吃了很久才可以完成,還配了辣醬,可直入加入鍋中攪拌或用蠔沾一點醬來吃!

富士雪山布甸 $58

大大綿花糖在上!店員讓我先拍照才開火

燒好了變成焦糖布甸,在布甸上有一球雪糕,配在一齊十分滋味

Umeshu de Champagne $68

梅酒香檳,有兩片士多啤梨在內!女士們之首選
  • FireBird三代目沙律,
  • 火山熔岩鮭魚卷,
  • 盛滿廣島蠔伴烏冬鍋 ,
  • 富士雪山布甸,
2017-11-23 131 瀏覽
踏入年尾又係大大小小飯聚嘅時間。朋友較早時候食完依間 Firebird 後大力推薦,佢一講到個燒雞時嗰種眉飛色舞表情真係可以搵佢做餐廳 “待燃人”。不過亦因為佢嘅繪形繪聲敍述就令我recall 返好幾個月前有電視節目介紹過(應該係)依間餐廳。有咁嘅前提,就相信啲食物差極有限亦唔驚失禮人。依據openrice 顯示嘅位置,發現有少少出入,正確位置應該係銅鑼灣邊寧頓街中間位置先啱;並唔係地圖上嘅禮頓道嘅交界。由於搵路遲到嘅關係,去到肚餓嘅好友已經order晒食乜。末座底已見前菜盛合六小碟,依個前菜不論味道同賣相都同懷石料理差唔多,當中碟芝士鰻魚我同朋友每放一粒入口都會開聲話好食、好味。鰻魚入口仲暖嘅,即做剛燒起香噴噴;芝士又軟又香,真係好想獨佔成碟一個人食曬佢。蘿蔔蓉雖然冇乜味,但係夾落去又唔散好功夫。其他四小碟雖然相對無咁突出,不過亦滋味十足。跟上嘅黑松露宮崎煙肉凱撒沙律,黑松露味道突出不過非我所好,宮崎煙肉亦可能較细粒關係與一般煙肉相若,整體係好味嘅。是晚戲玉1 號出場,燒鹿兒島和牛;餐廳會燒煮前先捧出原舊和牛供客人觀賞;霜降雪花一般嘅脂肪,色澤豔麗嘅鮮肉,畀我哋欣賞半分鐘嘅目的完全係

有咁嘅前提,就相信啲食物差極有限亦唔驚失禮人。

前菜盛合(6點)

好功夫。其他四小碟雖然相對無咁突出,不過亦滋味十足。

宮崎煙肉凱撒沙律 (黑松露沙律醬)

是晚戲玉1 號出場

鹿兒島霜降A4和牛燒

燒鹿兒島和牛;餐廳會燒煮前先捧出原舊和牛供客人觀賞;霜降雪花一般嘅脂肪,色澤豔麗嘅鮮肉,畀我哋欣賞半分鐘嘅目的完全係吊食客胃口,攞返入去烹燒嘅幾分鐘過程,就不斷想像舊和牛會幾好食。
鹿兒島霜降A4和牛燒

到正式上枱亦不負所望, 香噴噴嘅油脂一放入口充滿牛肉味嘅肉汁, 每次嘅咀嚼就響個口腔裏面綻放出嚟。十幾分鐘嘅過程可以話係一次色、香、味嘅藝術品鑑賞。

到戲玉2 號

魔鬼火焰原隻雞腿

魔鬼火焰原隻雞腿,同公仔箱見到嘅感覺基本上一樣
,點火一刻嘅氣氛就有啲似點緊生日蛋糕蠟燭咁,但係現場感就幾大個嘅電視都俾唔到你。烈焰火舌响大大隻雞髀上面搖曳擺舞,依隻野火尤物响表演完畢之後
當然要趁熱食,

意外地咁大隻雞髀都居然啲肉幾嫩吓
,响香料同酒香嘅輔助之下雞髀肉亦覺得特別juicy。而旁邊嘅椰菜亦都索咗唔少酒香,簡單伴菜都生色不少。

明太子芝士椰菜燒餅

明太子芝士椰菜燒餅上檯嘅時候明顯係墜幕嘅開始,與和牛、燒雞相比,呢個菜係絕對係內斂唔再玩突出,雖然燒汁同明太子醬將依個餅嘅精緻度提升唔少,烹煮嘅技巧亦分分鐘比之前兩個餸高
,但係一食到個餅咸入面,平淡既感覺就會相對明顯。
完美句號又點少得餐後甜點呢?

燒日本甜薯配抹茶雪糕

依個燒日本甜薯配抹茶雪糕,番薯蓉淋、雪糕入口溶、炸番薯絲脆,三種口感簡直就似一場交響樂嘅感覺。
雖然埋單每人三百幾但係依一場色、香、味大匯演係物有所值, 工作完一整年,年尾食幾餐好嘅咁先對得自己煮㗎嘛。

2017-11-20
2017-11-22 261 瀏覽
邊寧頓街一帶雖不算食肆林立, 但特色食店的確不少最新試了一間日菜, 外觀還以為是酒吧的餐廳餐廳供應日式居酒屋式料理也有不少雞尾酒可供選擇FireBird三代目沙律沙律清新, 用料以咸食為主, 沒太多水果沙律醬加上熱油的配搭頗為創新油香突出明太子伴玉子燒留意到是"伴"玉子燒, 應該不是夾心玉子燒吧但沒想要是原條切出來的明太子, 有點驚喜咸香剛好, 配點蘿蔔蓉更能突出鮮甜野菜天婦羅盛合有大葉, 紅椒, 蕃薯及茄子吃得出是日本材料, 茄子鮮甜肉質軟滑細緻略賺大葉有點油份過多鮭魚茶漬飯飯底不是用純白米, 感覺健康一點烤過的飯團陪添飯香三文魚的份量十足茶漬用的茶清香富昆布清香秘製辛味脆炸雞翼味道不算太特別辣味溫和, 不吃辣的也不難接受感覺神奇的是, 雞翼上枱後過了20分鐘仍保持熱辣多汁, 神奇鹿兒島霜降A4和牛西冷扒這裡和牛的價錢是以重量計算這件約110G, 由於和牛油脂較重, 重量會比較美國牛輕一點所以110G已有這個份量烤至4-5成熟, 厚切能保住肉質嫩滑醮一點鹽配上蒜片更能帶出肉香燒日本甜番薯配抹茶雪糕燒甜薯令人愛不釋手一大件蕃薯蓉, 有燒過的焦香還配上脆薯絲, 抹茶雪糕三種口感的享受值得
邊寧頓街一帶雖不算食肆林立, 但特色食店的確不少
最新試了一間日菜, 外觀還以為是酒吧的餐廳
餐廳供應日式居酒屋式料理
也有不少雞尾酒可供選擇
FireBird三代目沙律
沙律清新, 用料以咸食為主, 沒太多水果
沙律醬加上熱油的配搭頗為創新
油香突出
明太子伴玉子燒
留意到是"伴"玉子燒, 應該不是夾心玉子燒吧
但沒想要是原條切出來的明太子, 有點驚喜
咸香剛好, 配點蘿蔔蓉更能突出鮮甜
野菜天婦羅盛合
有大葉, 紅椒, 蕃薯及茄子
吃得出是日本材料, 茄子鮮甜肉質軟滑細緻
略賺大葉有點油份過多
鮭魚茶漬飯
飯底不是用純白米, 感覺健康一點
烤過的飯團陪添飯香
三文魚的份量十足
茶漬用的茶清香富昆布清香
秘製辛味脆炸雞
味道不算太特別
辣味溫和, 不吃辣的也不難接受
鹿兒島霜降A4和牛西冷扒
這裡和牛的價錢是以重量計算
所以110G已有這個份量
烤至4-5成熟, 厚切能保住肉質嫩滑
醮一點鹽配上蒜片更能帶出肉香
燒日本甜番薯配抹茶雪糕
燒甜薯令人愛不釋手
一大件蕃薯蓉, 有燒過的焦香
還配上脆薯絲, 抹茶雪糕
三種口感的享受
值得一試
  • FireBird三代目沙律
2017-11-21 76 瀏覽
日式酒吧0係香港真係唔多,今日經過邊寧頓街見到有間好有節日氣紛,見lunch menu 好似幾吸引,就同朋友入去食個lunch店内掛滿聖誕裝飾,而且播緊d 好好聽既聖誕歌,非常有氣紛Lunch menu: 好多set 揀,有成10幾個選擇,lunch set 黎講都算多我地order 左個side dish, 2個set lunch加洲卷包住青瓜,牛油果, 蟹柳,外面鋪滿蟹子。食得出牛油果好新鮮,28 蚊一orside dish 來說算是不過不失Set lunch饅魚御膳order 左都等左一段時間先到。 黎到熱辣辣,可見係即叫即做。習慣上都會飲左湯先。 湯係海帶清湯, 有必於其他日式餐廳既味噌湯,清清地,唔影響食其他野,而且非常夠熱,今日天氣轉冷,一飲真係覺得好温暖!沙律係配日式胡麻醬,沙律菜新鮮,胡麻醬真係屈機,必定好食唔會出事。重頭戲鰻魚飯~鰻魚一黎到都聞到炭香,鰻魚汁非常夠,撈飯真係一流鰻魚好肥美,邊位燒到有d 脆,咬落有汁+魚油噴出,非常香口香港都食到呢個質數既燒饅魚我覺得好感動!!!份量都好多,但最後成碗食晒!FB 精選御膳其實我都唔個FB 係咩意思但就覺得好豐富成個se

店内掛滿聖誕裝飾,而且播緊d 好好聽既聖誕歌,非常有氣紛
Lunch menu:

加洲卷

Set lunch

饅魚御膳

重頭戲鰻魚飯~

鰻魚一黎到都聞到炭香,鰻魚汁非常夠,撈飯真係一流
鰻魚好肥美,邊位燒到有d 脆,咬落有汁+魚油噴出,非常香口

FB 精選御膳

其實我都唔個FB 係咩意思
但就覺得好豐富

成個set 有海帶清湯,燒靖魚,天婦羅,沙律,刺身,温泉蛋,白飯,仲有生果,真係一次過滿足晒你所有願望

刺身

有3塊三文魚同埋2舊帶子。 雖然只係set lunch, 但刺身一d 都唔hea, 好新鮮,三文魚厚切,帶子大件
我鐘意碟上既wasabi 唔太辣,完全無蓋過刺身鮮味

温泉蛋
成隻吞入口再咬,爽呀!好食,易食又唔會整污糟!
燒靖魚
魚正常size, 唔算大件,但都燒到好香口,特別係魚邊,好fatty!
天婦羅
有4件~魚柳,紫蘇葉,冬菇,蕃薯。 一d 都唔油,而且又無炸得太乾。 我叫朋友食得甘開心,忍唔住追加一份side dish 天婦羅

38 蚊,份量同 lunch set 係一樣的

餐飲只係叫左齋啡同烏龍茶
但呢度既烏龍茶比較特別,炭燒味比較重,同出面飲開淡淡既烏龍茶唔同。
成個lunch. 同朋友都係慢慢食,因為環境好舒服,聽住聖誕歌好開心!店員又無cher 我地交枱,不斷check 住我地有咩需要,真係抵讚!

好鐘意甘relax 既lunch 呀!
  • 鰻魚御膳
  • FB 精選御膳
2017-11-19 374 瀏覽
銅鑼灣這家日式小店, 已經充滿濃烈聖誕氣, 店內已經掛上聖誕裝飾, 從外望入去, 場內帶點昏暗, 吸引了附近酒店入住的外國人前來前菜盛合6點, 每一款用上不同形狀的器皿盛著, 未入口賣相經已加分醃漬蒜頭粒 - 每一粒滿滿麵豉醬, 味道吃下去不覺得是蒜頭甜蛋 - 日式料理的表表者蘿蔔蓉明太子 - 把咸咸辣辣的明太子與蘿蔔蓉拌勻, 味道清新鰻魚.青瓜及芝士, 三款各切成粒, 芝士跟鰻魚一起吃, 味道又夾到, 青瓜粒可減低油膩感螢光小墨魚拌蟹籽海草 - 小墨魚的味道較為特出, 海帶爽口腐皮紅蘿蔔絲菇 - 整體有口感, 味道比其他清一點特上季節手握壽司盛合, 8件即點手握壽司擁在一起, 大大塊刺身看不到壽司飯, 拖羅/三文魚/帆立貝/長腳蟹/牡丹蝦/鰻魚/甜蛋及三文魚籽, 要分開兩啖才可以把它吃掉, 不能不讚刺身確是新鮮高質珍寶海老天婦羅盛合, 平時吃的都是甜蝦刺身, 現在用上珍寶海老作天婦羅, 真是嚇一跳, 蝦身比手指公還要粗, 長度心手掌還要長, 認真是啖啖蝦肉, 肉質更是彈牙, 旁邊還有數塊蔬菜片, 又一驚喜的是後面的野菜也炸成天婦羅, 很特別吃完炸物後來了一份鮭魚茶漬飯, 如飯團般的飯

銅鑼灣這家日式小店, 已經充滿濃烈聖誕氣

醃漬蒜頭粒 - 每一粒滿滿麵豉醬, 味道吃下去不覺得是蒜頭

甜蛋 - 日式料理的表表者

螢光小墨魚拌蟹籽海草 - 小墨魚的味道較為特出, 海帶爽口
腐皮紅蘿蔔絲菇 - 整體有口感, 味道比其他清一點
前菜盛合6點

特上季節手握壽司盛合

珍寶海老天婦羅盛合

吃完炸物後來了一份鮭魚茶漬飯, 如飯團般的飯帶點焦香, 倒入茶後米飯粒粒分明, 不會像粥一般, 味道很特別, 熱茶可以溶解飯素及減低油膩, 面層的三文魚會有一點咸, 壓碎後味道融入茶漬飯內, 變成清淡的魚湯味道, 一點腥味也沒有

鮭魚茶漬飯

富士雪山布甸, 很貼切的菜名
, 上層是棉花糖, 店員給我們拍照後便用火槍燒溶棉花糖, 棉花糖溶掉後慢慢燒成焦香的脆片, 代替了平常用的白砂糖
, 有諗頭!雞蛋布甸, 質感軟滑, 不會過份甜
富士雪山布甸

飲品點了一杯Frozen Grapefruit Cocktail, 有酒精的飲品中加入柚子果肉/薄荷葉及梳打, 陣陣柚子香, 酒味不會太濃,清新, Cocktail 以為是很細杯, 但這杯可以慢慢品嚐

Frozen Grapefruit Cocktail
2017-11-12
前菜盛合6點
特上季節手握壽司盛合
Frozen Grapefruit Cocktail
2017-11-17 66 瀏覽
今日喺銅鑼灣行街行到差唔多時間,就要搵餐廳醫下個肚啦!經過呢間餐廳嘅時候見到門口掛住好多旗,入邊嘅燈光暗暗地,好多都係高枱,好有氣氛就入去試吓啦!前菜盛合 (6點)首先我哋叫咗一個前菜,一共有六小碟,包括有甜蛋、魷魚、明太子同埋雜菌等。最中間嗰個係鰻魚、芝士同埋青瓜。之前未食過呢個配搭,點都諗唔到會將呢三樣嘢擺埋一齊,但食落又幾好食喎。另外值得一提嘅就係最下面嘅蒜頭,平時都唔係咁鍾意食一啲蒜或者姜嘅食物。但係呢一個蒜頭佢淹左,食落好似橋頭咁爽口,但係有少少辣同埋酸,食完個口無臭味,又幾好食喎!一改我對蒜頭嘅抗拒。宮崎煙肉凱撒沙律伴黑松露沙律醬個人都好鍾意食黑松露,之前多數係叫黑松露薯條多,黑松露凱撒沙律都係第一次食!黑松露沙律醬唔會太重嘅黑松露味,但係又不失佢嘅香!沙律菜上面有一隻溫泉蛋,一切開佢啲蛋黃流晒出嚟!將流流地嘅蛋白同埋蛋黃撈埋沙律食,有啲limlim地。好鍾意食呢一個沙律,因為個黑松露味幾香,好味!魔鬼火焰原隻雞腿燒雞腿上枱嘅時候有一個蓋蓋住,嚟到先至打開。職員首先將酒倒落去側邊,再用火槍燒啲酒。你跟住就會見到好大團火着起上嚟,好似表演魔術咁!哈哈雖然係話雞腿,但係望落去好

宮崎煙肉凱撒沙律伴黑松露沙律醬

魔鬼火焰原隻雞腿

雖然係話雞腿,但係望落去好似有成隻雞咁多,好香口好嫩滑!

除此之外,仲會有啲椰菜喺度,唔會淨係食肉咁膩。雞腿上面有好多嘅辣粉,隻味唔知點解好似明太子

即燒!鹿兒島霜降A4和牛西冷扒 100g

燒之前職員會俾塊和牛你睇吓先,然後再將佢拎入去比廚師燒。

望見都吸引!和牛既雪花分布得好靚,望住生嘅和牛都已經流晒口水!

終於燒熟左啦!我估呢度係大約五成熟,外邊已經燒到少少香脆,入邊嘅肉生生地,超級嫩滑,好用牛嘅味道!
面頭少少脆蒜片。食時點小小鹽同埋夾住啲蒜片食,好好味!個人覺得點少少鹽就夠,更能帶出牛既味道!

明太子芝士椰菜燒餅
呢一個燒餅有別於我哋見開日本嘅圓形燒餅,佢係長方形分咗兩隻醬料,顏色唔錯。望落去都靚。

左手邊嗰個係明太子沙律醬,右手邊果個係章魚燒嗰啲燒汁。個人較為鍾意食沙律醬,因為酸酸地,有一粒粒既明太子,入邊嘅係野菜同芝士,芝士好多用,有拉絲效果!

燒日本甜薯配抹茶雪糕
呢個甜品分咗三層,最面係抹茶雪糕,中間係番薯乾,而最低係蕃薯蓉。

抹茶雪糕好濃滑,較奶。而最抵嘅甜薯蓉都有好清新嘅甜味,唔算太甜,一次過有三種嘅口感。

最後飲返兩杯嘢飲就完美喇!
其中一杯係oreo沙冰。另外一杯就係梅酒。有啲搞笑就係梅酒平時係會配酸梅,但係一個就擺咗兩塊士多啤梨係面😂😂
凍凍地,爽呀。

日式餐廳嘅食物你唔會陌生,例如燒餅、抹茶雪糕,但喺呢度嘅做法有佢哋嘅特色,會用唔同嘅方式向食客展示出嚟,例如用即燒既方法上雞髀,令到食物有新鮮感。下次來銅鑼灣嘅時候都會諗起呢度再嚟食過
2017-11-17 52 瀏覽
朋友今晚想食日本菜, 不過早天才吃過壽司, 所以決定轉呔找日本fusion菜;  在CWB橫街走兩走, 就見到了這間Firebird, 就決定落腳在此餐廳裝潢既似酒吧但又有居酒屋feel, 桌椅雖然都以木為主, 但富設計化的紋理,  還有Open Kitchen及bar 枱提供, 讓人看到廚房的工作, 加上高高的天花, 整體感覺很 free餐廳最近改了新主餐牌, 除了主打的燒雞外, 還有很多其他菜式, 各式其式花多眼亂, 就決定揀餐廳 signature 的幾款. 先來兩杯welcome drink, 我的是Oreo Smoothie, 甜品控是沒有次序的, 一開始便來杯 smoothie, 甜甜的cream 加上 oreo 餅碎, 先讓估估叫的肚子靜下來; 朋友叫的是 Umeshu de champagne,  香檳梅酒的味道, 簡單而豐富. 前菜盛合包括六款小點  - 芝士鰻魚、蟹籽營光魷魚、冬筍塊、燒玉子、魚子蘿蔔蓉及醃製小蒜頭 , 自己最喜歡芝士鰻魚, 未入口前還以為是豆腐, 醃製小蒜頭帶點酸甜, 又像黑醋味, 很開胃;  朋友就獨愛螢光魷魚, 說它咬落很有嚼口. 另一前菜叫了

另一前菜叫了新推出的宮崎煙肉凱撒沙律伴黑松露沙律醬,  材料都是源自日本本地, 煙肉不是平日Caesar Salad的煙肉薄片而是厚身的煙肉方粒, 啖啖肉感, 跟上蛋漿的 juicy再混和芝士粉, 比一般Caesar Salad 的更有層次
明太子芝士椰菜燒餅 - 用明太子醬及燒汁合併作兩款味道的燒餅, 燒汁味與明太子都濃郁, 卻誰也沒有搶了誰的味道, 加上椰菜的清爽平衡下, 整體不會過於濃厚
主角上場了, 先來的是魔鬼火焰原隻雞腿, 名附其實, 上桌時侍應先將tequila 在雞腿上一掃, 輕輕一點火, 雞腿即時著火變鳳凰, 十秒左右火便自然熄滅; 經火灼熱後的雞腿皮脆肉嫩香氣四溢,  加上略帶酸甜的調味, 非常惹味;
另外的鹿兒島霜降A4和牛西冷扒100g, 上桌前會讓你先看看未煎煮前的樣子, 可見脂肪分佈均勻, 紋理清晰; 其後五成熟的牛扒切成薄片上碟, 伴上海鹽及wasabi; 薄薄一片放入口中,  和牛果然名不虛傳, 肉嫩且牛味甘香, 濃郁如水銀瀉地, 牛魔王的朋友放入口中後, 有如"上電"的享受表情, 叫人啼笑皆非
最後還有燒日本甜薯配抹茶雪糕, 配上炸過後的薯絲; 抹茶味剛好平衡了略甜的日本甜薯, 吃起來既有抹茶的茶香, 也帶著甜薯的香軟, 在吃過燒雞與和牛的濃烈後, 清新的為這餐帶來滿足的終結
  • 魔鬼火焰原隻雞腿火焰雞
  • 鹿兒島霜降A4和牛西冷扒
  • 燒日本甜薯配抹茶雪糕
  • 前菜盛合(六點)