2018-02-05 1152 瀏覽
唔知點解食日本菜好似食100次都唔會生厭, 今日同朋友仔去試新野, 走咗去一間新潮居酒屋, 何謂"新潮" - 餐廳裝潢為開放式廚房, 酒吧 配High Table, 幸好High Table的座椅有悉心設計過, 唔會令客人坐得唔舒服Fuji Mountain  - $78無法抗拒的富士山, 已經唔需要理佢係咩嘅Cocktail, 其實佢係混合了清酒, 荔枝酒, Blue Curacao & 新鮮荔枝而成前菜盛合 - $886款前菜用上 "日本產" 的食材來再處理, 放置在不同的器皿, 再放在竹籃內, 有心思得嚟又顯得不平凡微辣明太子蘿蔔茸青甜露筍配芝麻醬富蛋香味的玉子燒爽脆又入味的蒜頭廣島蠔粒配青瓜絲燒饅魚粒配軟芝士手切牛舌燒 - $98其實我好少食牛舌, 因為好多時都咬唔開🤔, 但身邊總會有喜歡吃牛舌的朋友, 每次都會話...試下啦! 今次見呢份牛舌有啲肉汁, 就一於試試, 牛舌肉質嫩得嚟又彈牙珍寶海老天婦羅盛合 - $158珍寶海老真係超巨型 - 成隻身咁長呀!炸粉厚度剛剛好, 隱約見到蝦身的顏色仲配上天婦羅茄子、蕃薯、紫蘇葉, 非常豐富明太子茶漬飯 - $88印象中第一次食茶漬飯
唔知點解食日本菜好似食100次都唔會生厭,
今日同朋友仔去試新野, 走咗去一間新潮居酒屋,
幸好High Table的座椅有悉心設計過,
唔會令客人坐得唔舒服

Fuji Mountain  - $78
無法抗拒的富士山, 已經唔需要理佢係咩嘅Cocktail,

前菜盛合 - $88
再放在竹籃內, 有心思得嚟又顯得不平凡

微辣明太子蘿蔔茸
前菜盛合

手切牛舌燒 - $98

手切牛舌燒

珍寶海老天婦羅盛合 - $158
珍寶海老真係超巨型 - 成隻身咁長呀!
炸粉厚度剛剛好, 隱約見到蝦身的顏色
仲配上天婦羅茄子、蕃薯、紫蘇葉, 非常豐富
珍寶海老天婦羅盛合

明太子茶漬飯 - $88
印象中第一次食茶漬飯,  以為只是簡單用茶或高湯淋至白飯上,
實為燒至微脆的飯糰, 飯糰上還有燒過的明天子

明太子微微的辣味刺激味蕾, 令人不斷想再食

蟹味噌甲羅燒 - $68
每次見到餐牌上有蟹味噌甲羅燒, 都總係好難令人抗拒
可以懶洋洋地用小匙將蟹的精髓放入口中
濃香的蛋黃拌勻一絲絲的蟹肉, 脆口的蟹籽...
還有主角 - 蟹膏混合味噌, 味道充滿濃郁的蟹膏香味,
再微微滲透著味噌的味道

餐廳還提供三色彩椒條, 用來蘸蟹膏....是另一個清新的食法

魔鬼火焰原隻雞腿 - $138
店員將燒好的雞腿放上枱後, 隨即點火進一步燃燒雞腿 ,
熊熊火焰就在眼前出現, 視覺效果十足,
火焰會於約2分鐘內熄滅, 店員會幫忙將原隻雞腿剪開數件,
方便食用
魔鬼火焰原隻雞腿

雞腿經進一步燃燒令香氣提升,
同時雞皮保留著用炭火燃燒的痕跡
肉質依然嫩滑
前菜盛合
手切牛舌燒
珍寶海老天婦羅盛合
2018-01-31 184 瀏覽
今日同朋友興祝生日, 約咗佢去行街睇戲同食飯慶祝一番。 行完Sogo, 揀咗間位置方便, 環境舒服嘅日本餐廳食晚飯, 名叫「FireBird」。 《FireBird三代目軟殼蟹沙律 $128》店員好細心,等我哋影完相先幫我哋攪拌沙律,仲分埋俾我哋, 十分體貼,女仕最like 啦 !抵讚!沙律賣相不錯, 軟殼蟹放在色彩繽紛嘅沙律上面, 份量亦相當大份, 有多種蔬果做成的, 包括沙律菜、蛋、牛油果、蘋果、芝士、青瓜、蕃茄仔同蟹籽等等。 軟殼蟹炸得鬆脆,蔬果亦相當新鮮,食落鮮甜爽口, 配上沙律醬就更加美味啦!店員將《重量級火焰原隻雞腿 $138》放上,雞腿被美麗嘅容器蓋住,店員來到才打開, 之後將酒放入雞中,一點火就變成「火焰原隻雞腿」, 好正! 睇完表演, 可以大吃一頓啦! 有香濃酒味留在雞腿上, 廚師用了多種香料,十分惹味,雞皮又香又脆,而雞肉又唔鞋,仲有雞嘅香味,有得睇又有得食, 真爽! 我仲叫咗《北海道珍寶帆立貝 $88 & 宮城蠔殼燒 $78》,帆立貝鮮甜可囗, 蠔殻燒啖啖肉,好大隻, 十分肥美可口。 再來一碟香滑嘅《明太子伴玉子燒 $48》, 有四件玉子, 上面放了明太子同蘿蔔

《FireBird三代目軟殼蟹沙律 $128》

北海道珍寶帆立貝

再來一碟香滑嘅《明太子伴玉子燒 $48》, 有四件玉子, 上面放了明太子同蘿蔔蓉。 玉子好有帶甜嘅蛋味, 加上咸香帶點辣味嘅明太子,再點上蘿蔔蓉, 這配搭不錯, 味道豐富,好美!

《鮭魚茶漬飯 $78》
煎香嘅鮭魚, 肉質鮮甜嫩滑,充滿魚嘅甘香,飯團亦煎至微焦,口感煙韌,加上湯茶, 十分清香, 做得不錯!
鮭魚茶漬飯 $

《脆炸軟殼蟹 $68》
先食完軟殼蟹沙律, 實在太好味, 再 encore 脆炸軟殼蟹, 軟殼蟹大大件, 好厚肉加上薄簿炸漿,食落熱辣辣, 脆卜卜, 十分惹味! yummy !

叫咗兩杯靚靚嘅飲品:
Frozen Grapefruit Cocktail
有西柚嘅清香, 香濃嘅cocktail, 飲完有少少醉意,Relax !

Oreo Smoothie
高身嘅外型, 好靚呀, 有一層香滑嘅cream ,仲有一粒粒嘅OREO放在cream 上,好正呀!
2018-01-24 769 瀏覽
Honey 生日,好早我就book 定餐廳同佢慶祝,不過餐廳只能夠俾到6:30pm,因為當日嘅booking 好 full。似乎太早,但是值得。我哋趕到去餐廳,剛好是6:30pm,客人暫不多。論修裝,這餐廳不算豪華,但是非常舒服,尤其是那些吊燈,營造出很warm 嘅效果。加上餐廳播放著八、九十年代嘅英文流行歌,如 Air Supply、Sade的金曲,氣氛不錯。望見班年青廚師用心烹調食物,真是值得尊重。既然是生日,就揀啲有酒精成份嘅飲品飲下,【Whisky Highball with Cola】和【Fuji Mountain】。兩杯飲品拼埋一齊,真係襯到絕,就好似我同Honey 咁。【Whisky Highball with Cola】: Whisky 唔多,又有可樂沖淡酒精濃度,一定唔會醉。甜甜地,好易入口。【Fuji Mountain】嘅藍色好迷人。飲落有些日本清酒味和荔枝味。Honey 話這杯雞尾酒真係好好飲。食物方面,Honey 話由我話事,不過,我知佢鍾意食軟殼蟹,所以為佢點咗【三代目軟殼蟹沙律】和【脆炸軟殼蟹】,然後,再點了【明太子伴玉子燒】、【北海道珍寶帆立貝 & 宮城蠔

望見班年青廚師用心烹調食物,真是值得尊重。

兩杯飲品拼埋一齊,真係襯到絕,就好似我同Honey 咁。

Whisky Highball with Cola

Fuji Mountain

食物方面,Honey 話由我話事,不過,我知佢鍾意食軟殼蟹,所以為佢點咗【三代目軟殼蟹沙律】和【脆炸軟殼蟹】,然後,再點了【明太子伴玉子燒】、【北海道珍寶帆立貝 & 宮城蠔殼燒】、【鮭魚茶漬飯】和火辣辣嘅【重量級火焰原隻雞腿】,咁豐富,相信Honey肯定會鍾意。

侍應真係好細心,一道一道菜慢慢上,讓我們慢慢享受每一道菜。此外,每上一道菜,侍應都會細心解釋一下如何去食法。

【三代目軟殼蟹沙律】用凍盤來上,可以保持冷凍效果。各樣材料,如軟殼蟹、車厘茄、蘋果粒、青瓜粒、雞蛋、果仁、蟹籽、沙律菜、沙律汁等,都舖排得很好,靚絕! 真係唔捨得整散佢。
三代目軟殼蟹沙律

侍應幫我哋把沙律拌勻,分了兩碟子之後,仍剩下沙律一半在凍盤內,足見份量超大。軟殼蟹炸得香脆,配上沙律,好味到不得了。

【明太子伴玉子燒】: 賣相吸引,玉子燒切成四件,每件都有成吋厚,浸在木魚湯上,吸收魚湯後,除了食到玉子燒的蛋味,亦可以嚐到魚湯味。
明太子伴玉子燒

原條明太子切成三段,魚籽粒粒晶瑩剔透,鹹香味豐富,咬著魚籽卜卜脆,口感得意。

【脆炸軟殼蟹】: 都知道剛才的沙律內的軟殼蟹一定唔夠Honey 喉,所以見到 jumbo size嘅脆炸軟殼蟹,Honey好開心。
脆炸軟殼蟹

佢鍾意唔點燒汁來食,原汁原味。我就點了少少燒汁來食,腍少少似乎無咁熱氣。軟殼蟹真係好食,炸得鬆化之餘,亦有肉和少許蟹糕,好滋味。

【北海道珍寶帆立貝 & 宮城蠔殼燒】: 帆立貝、蠔每樣一隻,又係jumbo size,一望就知會好好味。我哋將帆立貝、蠔每人咬一啖,同時感受著兩款貝類食物嘅鮮味,不知幾溫韾。
北海道珍寶帆立貝 & 宮城蠔殼燒

【鮭魚茶漬飯】: 感覺上,嗰個飯比較硬,即使放咗湯落去將佢浸咗好耐,然後才食,都覺得佢硬。不過,燒鮭魚是好味的。
鮭魚茶漬飯

壓軸登場係【重量級火焰原隻雞腿】。Honey 叫咗一聲: “嘩! 咁大隻~~!”
重量級火焰原隻雞腿

侍應點火,場面震撼。

火焰熄咗之後,侍應用較剪把雞腿和椰菜剪開,方便我哋去食。

雞腿燒得香,雞肉嫩,辣辣地,好惹味。不過,椰菜就沒有調過味,又乾乾的,所以唔好意思沒有食晒。

Honey 好滿意這個 birthday dinner,尤其是軟殼蟹,同埋珍寶帆立貝和蠔。下次到我生日時,可以再來,試埋和牛和魚生。

臨走時,餐廳已滿座了,好彩有訂位。

三代目軟殼蟹沙律
北海道珍寶帆立貝 & 宮城蠔殼燒
2018-01-24 129 瀏覽
爸爸媽媽週年紀念,做女既book定餐廳同佢地慶祝。今次簡左系Causeway Bay,因為夠方便,小店有好多日本人,應該系因爲夠地道。Order左枝Sake 720ml都系$4xx到,都接受到! 野食方面,喊左個avocado salad, A4和牛扒(粒上) , A4 和牛shabushabu, 雞泡魚乾。雖然個shabusha同和牛粒個牛系suppose一樣,但個和牛粒正好多,好重肉味同好lum,推介! 個和牛粒$2 1lb, 食之前會攞去枱磅一磅,如果少左會扣返你錢,良心!!
爸爸媽媽週年紀念,做女既book定餐廳同佢地慶祝。
2018-01-16 943 瀏覽
今晚男人話事, 揀左食日本野, 於是SEARCH下OPENRICE之前小妹SAVE落D咩啦, 原來有間係銅鑼灣既, 一直未去試! 近近地, 於是放工就去食!! 6點半左右去到, 餐廳已經7成滿!餐廳餐牌好簡潔, 一份MAIN COURSE, 一份DRINK LIST**飲品方面, 男人叫左個西柚COCKTAIL, 小妹就叫左OREO SMOOTHIES~西柚COCKTAIL, 原來係有一粒粒西柚係入面架!! 而且大大粒, 小妹試左一粒, 淡淡西柚味, 濃濃COCKTAIL味, 吸晒入去, 小妹酒量唔好, 所以只係試左一粒, 相反男人就好歡喜, 清晒!!小妹都係岩飲SMOOTHIES多D,哈哈哈!! OREO SMOOTHIES賣相超靚!一粒粒OREO餅散係面頭, 超吸引! 飲落好香OREO味, 小妹超LIKE!男人知小妹鍾意食軟殼蟹, 所以就揀左個軟殼蟹沙律!明明唔係FINE DINNING, 但竟然都有FINE DINNING既享受, 就係侍應會幫你攪好晒個沙律, 再分埋俾你!!! 真係加晒分!分到靚靚就開始食!! 成個沙律好多配料, 有蕃茄仔, 蛋, 蘋果, 紅/黃椒, 芝士粒 同

Frozen Grapefruit Cocktail & Oreo Smoothie

西柚COCKTAIL, 原來係有一粒粒西柚係入面架!!

Oreo Smoothie

男人知小妹鍾意食軟殼蟹, 所以就揀左個軟殼蟹沙律!

軟殼蟹沙律

分到靚靚就開始食!! 成個沙律好多配料, 有蕃茄仔, 蛋, 蘋果, 紅/黃椒, 芝士粒 同 大量羅馬生菜!!!味道超好, 而且配料都好新鮮!!! 而軟殼蟹炸得好香, 仲唔油, 好得 (得到尾期要ENCORE多次, 哈哈哈)!味道超好, 而且配料都好新鮮!!!
軟殼蟹沙律

我地仲叫燒珍寶帆立貝同 燒蠔!
燒珍寶帆立貝 & 宮城蠔殼燒

帆立貝好厚身好大粒! 咬落去都仲好JUICY! 係幾唔錯既!!
燒珍寶帆立貝

燒蠔係男人叫既, 男人話隻蠔個味都有日本食燒蠔既感覺, 少少海水味同少少蠔味, 口慼都OK, 唔係咬落去一PATPAT!
宮城蠔殼燒

由於決定左ENCORE軟殼蟹, 所以決定叫一個飯SHARE! 小妹揀左鮭魚茶漬飯~~
鮭魚茶漬飯

塊三文魚都幾大舊~~ 而且係煎香左先SERVE落個飯度!
鮭魚茶漬飯

一個攪攪攪個飯, 一個就加茶~~
鮭魚茶漬飯

個飯茶味唔算濃, 只係淡淡茶味, 加左WASABI落去一齊食, 感覺都幾FRESH, 幾夾. 三文魚煎香左, 味道VERY GOOD!

ENCORE軟殼蟹
脆炸軟殼蟹

夾開先知, 原來係一隻完整既蟹WOW!!! 都係果句, 炸得好香, 又唔油, 而且仲有膏架🤤!!
脆炸軟殼蟹

食日本料理無理由唔食玉子燒, 所以小妹堅持叫左明太子伴玉子燒~
明太子伴玉子燒

有別於平日小妹食開既明太子玉子燒!!! 佢真係"伴"住玉子, 而唔係夾住玉子!!!  成舊明太子配玉子一齊食, 好奢侈呀!明太子味道無小妹想像中咸, 唔錯!不過玉子蛋味唔算濃, 要加蘿白蓉一齊食, 感覺先岩岩好!
明太子伴玉子燒

最後當然要試一試主打啦!火焰原隻雞腿!! 燒果一下, 令小妹即刻諗超灣仔某間餐廳既火焰牛柳!
火焰原隻雞腿

燒完, 侍應幫手剪埋
火焰原隻雞腿

完成!一舊舊雞肉, 無骨岩晒小妹! 雞肉咁樣燒完之後, 變得好香脆, 雖然雞味唔係好濃, 不過肉好嫩, 而且好JUICY, 所以都加返D分!!
火焰原隻雞腿
題外話/補充資料: 後記:一定係要讚下班侍應!! SERVICES真係好好,除左分埋食物, 餸同餸之間, 係會換碟架!! 超窩心!!
2018-01-16 139 瀏覽
店舖服務無得輸!事源食到後段侍應哥哥問我地食物質素如何,整體我地答咗好味之後,笑笑口話佢知鹽燒牛舌有點”韌”,侍應哥哥竟然直接承認,並話日本師傅都發現咗,係貨源的問題,結果埋單時竟然直接waive咗牛舌!😱 我們沒有用投訴的語氣,也沒有要求過waive,其實成餐飯又幫我地燒和牛,又現場鮮搾西柚汁,服務就是如此的驚喜!一定會再幫趁👍🏻但如果現場音樂細聲少少會好d, 有少少難傾計😅另外用咗「蘋果優惠」$68飲品買1送1咗!抵!

但如果現場音樂細聲少少會好d, 有少少難傾計😅

另外用咗「蘋果優惠」$68飲品買1送1咗!抵!
2018-01-08 169 瀏覽
同朋友係銅鑼灣行街食飯,見到呢間firebird個logo 好特別,想試😽😽 佢地張枱有個小櫃通放紙巾好可愛☺️☺️我地叫左前菜盛合(有6小盆),如果我無食錯應該係饅魚、蒜頭、蛋卷、吞拿魚、蘿蔔蓉同蠔😽我最愛佢吞拿魚同埋蠔、醃左好好味😆隔離呢杯係Fuji mountain,係一杯荔枝味既cocktail,(sake base),一上枱已經被瘋狂搶黎影相👍🏻絕對要post ig story☁️💧燒牛舌,呢樣一般食串燒都會叫,佢呢個咬得開,唔un☺️ 最令我驚喜既係佢既辣醬!超級配牛舌❤️❤️蟹味噌羅燒,平時食呢個第一啖好好味,然後食到最後會「膩」,但佢地好醒甘比青瓜同紅黃椒你拌住食,清新一下你味蕾❣️❣️珍寶蝦天婦羅,呢隻蝦大過我手掌😻😻炸粉份量剛剛好,令蝦外表脆身😆 佢地製作食物好認真,連葉都葉之間有粉漿,絕對感受到佢地既用心☺️☺️火焰燒雞脾,巨型雞脾😹 甘大隻令我懷疑係火雞,但係肉食落又好滑唔似🤔佢地會點火,然後幫你剪開返,所以女仔唔洗驚整污糟手😁可以食得好有儀態!最後係明太子茶漬飯,個茶湯好好飲😽明太子有少少辣,睇住朋友倒熱茶落個飯度好有治癒感😆

2018-01-07 1070 瀏覽
日式餐廳分得好細,有拉麵烏冬店、壽司店、食串燒炸物嘅居酒屋、日式火鍋店、燒肉店。今日我地去呢間Firebird,食品種類就真係多樣化,沙律、刺身、壽司、串燒、燒物、炸物、鍋物、燒肉、烏冬等等都有得食。有選擇困難症嘅我,就會有幸福的煩惱啦。 揀左好耐,最終都係朋友點菜,唔係真係揀到天光!!【Fuji Mountain $78】呢杯野真係好靚,一上枱不禁喪影相呃Like~ 高腳杯裡面係高聳嘅冰山,配上天藍色嘅飲料,其實係荔枝特飲嚟。隻杯唔大,啲冰慢慢溶,越溶越大杯,要快少少飲,唔係就會有雪崩嘅情形。【Oreo Smoothie $68】好長身嘅杯,上面有一堆忌廉令杯Smoothie更加香滑,再加上一堆Oreo餅碎,食得又飲得。不過可能落嘅冰多咗,味道淡。【FireBird三代目軟殼蟹沙律$128】好大盤嘅沙律,一上枱店員就即場幫我地攪拌同上碟,好細心。軟殼蟹真係足一隻蟹,炸到好鬆脆香口,但就有啲凍,原本係想食熱辣辣嘅軟殼蟹。沙律就包括沙律菜、牛油果、蘋果、水牛芝士、番茄、蟹籽,配料多樣化,配上沙律醬,食落唔會寡。各款蔬菜都清新鮮爽,芝士就係大大粒又軟滑,整體好夾好開胃。【明太子伴玉子燒$4
日式餐廳分得好細,有拉麵烏冬店、壽司店、食串燒炸物嘅居酒屋、日式火鍋店、燒肉店。今日我地去呢間Firebird,食品種類就真係多樣化,沙律、刺身壽司、串燒、燒物、炸物、鍋物、燒肉、烏冬等等都有得食。有選擇困難症嘅我,就會有幸福的煩惱啦。
 揀左好耐,最終都係朋友點菜,唔係真係揀到天光!!

【FireBird三代目軟殼蟹沙律$128】
FireBird三代目軟殼蟹沙律

【明太子伴玉子燒$48】 有四件玉子,香甜充滿蛋香味。上面亦有唔少嘅明太子,鹹香中帶微辣,同香甜嘅玉子雖然係兩種完全相反嘅味道,配搭起嚟都唔錯。
明太子伴玉子燒

【日本珍寶帆立貝殼燒$88】大大粒帆立貝上面係牛油下面係醬油,我就成件帆立貝加牛油食,好邪惡但極好食,牛油嘅油香同帆立貝嘅鮮甜好match。旁邊仲有一啲菇,蘸埋醬油食好惹味,正。
日本珍寶帆立貝殼燒

【宮城蠔殼燒$78】大大隻蠔燒嘅火喉啱啱好,有少少燒嘅香味但蠔肉仲保持水潤,食落甘甜。
宮城蠔殼燒

【脆炸軟殼蟹$68】 頭先食完軟殼蟹沙律未夠喉,所以另外叫多碟脆炸嘅。軟殼蟹熱辣辣,大件而且肉厚,炸漿厚度適中而且外殼鬆脆。炸完後仍然不失蟹嘅鮮甜味而且有少少juicy添。另外仲有細細粒嘅炸秋葵,清清口腔味道。

【鮭魚茶漬飯$78】
個飯團外層係微焦嘅飯焦,咬落去都有啲硬同脆。而個三文魚食落好咸,加上個湯味又係好咸,所以成道菜overall係超級鹹
。我個人鍾意食茶味濃嘅茶漬飯,不過呢個就冇乜茶味,失望!

【魔鬼火焰原隻雞腿$138】
以為原隻雞脾都唔會大份得去邊,一上枱原來似兩三塊雞扒咁大。
魔鬼火焰原隻雞腿

店員會將雞扒淋酒再點火「焚燒」,火勢都幾旺盛,隔離位外籍太太見到都「wow」一聲。個火好快就自動熄滅,燒出嚟個皮更脆但唔會燶。

燒好後店員仲幫我地切好晒同起埋骨!
 雞腿肉外層佈滿橙紅色嘅辣粉,味道似醃製後嘅明太子,所以食落香辣惹味,雞腿肉就勁嫩滑多汁,如果覺得重味咗少少可以夾雜住椰菜嚟食,中和返個味道。

用餐期間,我地見到唔同配搭嘅客人。有一行六人嚟開心share食嘅;有情侶嚟食和牛火鍋撐枱腳嘅;有文青一個人坐喺吧枱位靜靜地睇住書一邊食串燒一邊小酌幾杯嘅。都係拜食物種類多所賜而吸引到唔同客路,見到店員一個又一個捧啲火鍋出嚟,上面仲有啲靚雪花和牛,如果唔係食到飽晒真係想再下一城,唯有等下次囉~
日本珍寶帆立貝殼燒
2018-01-07 223 瀏覽
今日同女朋友係中午行經呢間餐廳,見佢Menu介紹唔錯就入咗去食,點知就係中伏嘅開始.....一入到去我哋就被安排左坐係爐端燒前面嘅位置,當時枱面已經唔太乾淨,枱邊邊放滿哂用過既碗碟,我見餐廳嘅人都好忙碌招呼客人,就冇特別去在意呢個環境。係睇住師傅煮嘢食嘅途中,我見佢冇戴手套,先用自己雙手拎住四串生嘅雞肉串放上個爐度燒,然後唔使手就直接拎個碗去裝飯!(你冇睇錯,個飯係直接放啲餸上去就直接拎比客人食!)我望到個一刻都呆左,裝完飯佢就直接用對手翻下雞肉串,然後就徒手拎啲配菜放落飯上面!!我以為佢成碗飯會再作處理先比客人食,估唔到佢就直接送到客人面前......另外,佢用鐵夾將生嘅牛肉放上爐上燒,當之後佢翻牛肉同將牛肉放上飯上面,都係用同一個夾!當食物放到我面前,其實食慾已經減左一大半,拎起餐具時,筷子同匙羹都係好油,我已經忍唔住叫侍應換過餐具俾我,但換來同樣都係好油....見啲侍應完全忙到唔得閒理我,只好自己抹乾淨餐具盡快食完就算。係食到途中我仲見到枱面有隻死咗嘅昆蟲,唉...簡直係倒胃口到極點......係食緊嘅時候,我都忍唔住講笑同女朋友講,希望今餐食完唔會腸胃炎,點知就係晚上,我同女朋

一入到去我哋就被安排左坐係爐端燒前面嘅位置,

係食緊嘅時候,我都忍唔住講笑同女朋友講,希望今餐食完唔會腸胃炎,點知就係晚上,我同女朋友都相繼走咗去嘔!!我唔理解點解一間餐廳衛生程度可以咁差,我自己都做過餐飲,從來都冇見過一間餐廳可以咁差勁,真係第一次見到一個師傅,係客人嘅面前仲可以徒手同時接觸生熟食物,我亦都唔理解呢間餐廳點會咁多好評,嘢食嘅水準我覺得中等,比較好食嘅係南蠻雞,但係衛生程度簡直令人作嘔。呢間餐廳我同朋友家人一定會永遠永遠咁black list!太過分!
2018-01-04 140 瀏覽
今日係除夕夜,我哋8:15pm walk in入去,9點前便要走。真係一餐極速嘅除夕晚餐😜呢間餐廳第二次光顧,味道唔錯的,但可惜太擠迫,像搭枱搬😅真的有點不自在整體來說,擠迫的環境及食物質素,2位$616,有點貴吧(平時都係呢個價)🤔重點係,唔飽😅我哋(我與男友)都唔算大食啊!牆上的聖誕燈很可愛😍火山熔岩鮭魚卷$98Firebird雞肉串燒盛合$128梅酒及Fresh Lemon-Chu-Hi雞翼串$52Firebird 雞肉串盛盒$128明太子芝士椰菜燒餅$68

牆上的聖誕燈很可愛😍

火山熔岩鮭魚卷$98

Firebird雞肉串燒盛合$128

梅酒及Fresh Lemon-Chu-Hi

雞翼串$52

Firebird 雞肉串盛盒$128

明太子芝士椰菜燒餅$68
2017-12-31
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
除夕
2017-12-24 139 瀏覽
FireBird一間專食日式串燒的bar, 地點靜中帶旺,位於邊寧頓街,對於上班一族來說,這裡是喝酒談天的好地方。環境舒適,桌椅用木色為主,地方不太大Firebird 三代目軟殼蟹沙律分量非常充足而且軟殼蟹味道香口,口感鬆脆, 配合新鮮蔬菜一起吃非常清新明太子芝士椰菜燒餅燒餅有兩隻味道,分別有原味同明太子味各有特色,明太子配合燒餅味道香濃即切即燒 鹿兒島霜降A4和牛 100g牛肉係即刻切即刻少, 非常肥美新鮮, 口感十足 入口即溶配合Wasabi一起吃更有風味鹿兒島霜降A4牛及牛舌崟飯咁凍嘅天氣食返啲一個暖粒粒嘅崟飯就係最好不過啦。飯粒有口感 配合和牛及牛舌

環境舒適,桌椅用木色為主,地方不太大
Firebird 三代目軟殼蟹沙律
明太子芝士椰菜燒餅
燒餅有兩隻味道,分別有原味同明太子味
各有特色,明太子配合燒餅味道香濃
即切即燒 鹿兒島霜降A4和牛 100g
鹿兒島霜降A4牛及牛舌崟飯

2017-12-18 2140 瀏覽
成日行過呢間日式酒吧,都覺得好有真日本味道,見又喺新派日本菜,咁啱又有朋友生日就去試下新野。高枱都坐得好舒服,腳位有搭位。前菜盛合(六点)($88)知道Appetizer 係日本產,質素有保證。Platter用竹籃上菜很美麗,再用各種不同的器皿去盛載食材,非常有心思。盛合有肥美的三文魚粒粒配青瓜絲,爽口的味噌蒜頭令人很開胃,蛋香十足的卷蛋,鰻魚芝士粒青瓜mix,青甜的筍子和顏色吸引的明太子蘿蔔蓉,成個配搭都好別出心裁。鹿兒島霜降A4和牛西冷扒日本產即切即燒100g $2 /g ($200),嫩粉紅色的和牛油花分佈均勻,紋路清,一睇就知係高級的和牛。不一會師傅幫你燒好再送上來,用上一片片的橙色的蒜頭和青綠色的菜decorate,賣相十分吸引,令人垂延三尺。靚的食材只需簡單的烹調就可以了,附上醬油、海鹽和wasabi。霜降A4和牛天然的油脂令到肉質肥美,入口即溶,牛味濃郁芳香,果然係出色的美食。可以試下加wasabi,味道很不一樣,但係又幾夾。Firebird三代目軟殼蟹沙律($128)材料豐富,有蘋果、車厘茄、甜椒、蟹子、芝士、沙律菜,除左沙律醬,加埋芝麻醬和cunchy nuts口感

高枱都坐得好舒服,腳位有搭位。

前菜盛合(六点)($88)

Firebird三代目軟殼蟹沙律($128)
材料豐富,有蘋果、車厘茄、甜椒、蟹子、芝士、沙律菜,除左沙律醬,加埋芝麻醬和cunchy nuts口感非常多層次。店員仲會幫你mix埋,服務不錯。

軟殼蟹都有成隻上,一D都唔慳。

明太子芝士椰菜燒餅 ($68)

有兩個醬汁口味,燒餅醬汁和明太子汁,相當講究,而材料有芝士、椰菜、流質蛋黃漿,口感滑滑的,好soft,一D都唔膩。

鹿兒島霜降A4和牛釜飯($148)

店員很貼心,也會幫你分好兩份。和牛又香又稔,配料有菇、菜、蘿蔔絲,有味飯調味後很滋味又有咬口。

燒日本甜蕃薯配抹茶雪糕($48)日本產,底層喺蕃薯蓉,中層喺脆卜卜的炸蕃薯絲和條,面層係matcha ice cream,味道甜中帶鹹,口感好rich。

Suntory the Premium Malt's 50/50 ($58 regular) Beer 容易入口,一D唔苦,啱晒我呢D怕苦的人。House red wine ($68 glass)用高腳玻璃杯載,幾特別,而紅酒的口感香醇,非常有質素。
慶祝紀念
生日
  • 明太子芝士椰菜燒餅
  • 燒日本甜蕃薯配抹茶雪糕
  • 鹿兒島霜降A4和牛西冷扒
  • Firebird三代目軟殼蟹沙律
  • 前菜盛合(六点)
2017-12-16 217 瀏覽
Slightly pricey bar and grill situated in the heart of causeway - we didn't like their practice of forcing patrons to order drinks as the eatery didn't provide water, though one must bear in mind this was a bar after all. Overall a tasty meal but our impression was they overdid the seasoning - the salmon belly had crispy skin and was quite fatty, the grilled pork was rich and tender, the whole grilled squid was really unexpectedly fresh and delicious though the sauce was too heavy and salty, the cold udon was springy and suited my taste for pasta. Dinner at $205 was not bad at all considering it's in mid-town.
2017-12-13
2017-12-15 286 瀏覽
今天在銅鑼灣上一整日課,終於等到lunch,所以打算要吃好點,抖擻精神來突然想起之前路過這家日式餐廳,看了一下餐牌和裝潢也似是不錯的,於是便帶朋友來這吃了午餐選擇蠻多的,而且豐儉由人,套餐價錢由$58-$148,任君選擇。肉肉熱烏冬($68)烏冬十分彈牙夠滑溜,牛肉的份量給得慷慨,不過稍韌了一點, 筋多,而牛味比較弱肉肉烏冬配特選壽司5件($118)厚切三文魚肥但偏硬,帶子鮮味,玉子和蟹柳甜甜的,還不錯吃,吞拿魚蓉肥美,整體來說,水準屬中規中矩!總括而言,經過附近想吃日本餐又不想太貴的話,大可以一試。不過不試也不致可惜就是了

肉肉熱烏冬($68)

肉肉烏冬配特選壽司5件($118)
午餐
2017-12-13 196 瀏覽
想去銅鑼灣支持下聖誕針織裝飾,順便提早吃個聖誕大餐,於是在銅鑼灣選了這間日式Fusion菜。店裏已佈置得很有聖誕氣氛。座位也很有格調。枱子上的抽格是真的,打開來看入面有紙巾供應。一坐下來店員就會拿個白色布籃子讓你放袋子,跟手還會幫你將籃子放在椅子底下。所以可以舒舒服服地吃飯。食聖誕大餐當然要豪食了。首先來一個前菜盛合 (6點)。如果那些中華沙律、付味墨魚仔不算是前菜的話,日本的前菜我們應該未吃過,所以這個前菜盛合 (6點)讓我們很有驚喜。特別是這個腌蒜頭。非常爽脆,酸酸甜甜帶有少少辣但又不失蒜頭味,很開胃。這個鰻魚青瓜配芝士好特別。芝士好Creamy和濃烈,所以要夾著好幾件青瓜和一件鰻魚吃才中和了芝士的味道,這種吃法我未試過,所以口感和味道對我來說都好新奇。這個肉很軟嫩,都好好味。明太子蘿蔔蓉賣相很得意。明太子味道也是很濃烈,所以要拌著大量的蘿蔔蓉來吃!至於玉子和荀相比下就顯得普通和清淡了,但起了緩衝味道的作用,都是不可缺少的。之後我們吃了這個FireBird三代目軟殼蟹沙律。店員深明我們這一代人喜歡相機食先,所以讓我們影了相才幫我們攪拌沙律和幫我們裝兩碟,超好服務,抵讚!軟殼蟹不是只

店裏已佈置得很有聖誕氣氛。

食聖誕大餐當然要豪食了

這個肉很軟嫩,都好好味。

軟殼蟹不是只有炸粉,入面是啖啖肉的,我沒吃過這麼肥美的軟殼蟹
。沙律菜拌著creamy的芝士、蛋、蕃茄一起吃,也很滋味。兩人份的所以很多,這樣的分量大約可以裝到六碟。

吃完前菜和沙律,就吃飽肚的明太子芝士椰菜燒餅。這個設計太有心思了。連碟子相信也是襯過色的
!一上菜時賣相已經令我眼前一亮。我好想把它影得很好,但我坐的位置有點昏暗,更實在我不是攝影大師,我影不出這個明太子芝士椰菜燒餅的真實美感

我覺得明太子本身味道很濃,不宜吃過量。所以這道菜的設計很好,一半是平時吃章魚燒的燒汁,一半是明太子,除了令賣相滿分,也可以讓我們不用吃大量的明太子而食到漏
。而且這個燒餅內裏很多椰菜,而且熱騰騰,味道和賣相都同樣令人回味!

鹿兒島霜降A4和牛西冷扒 100g。我從沒吃過和牛,見有和牛吃,還要是即切即燒的,不吃真的對不住自己
。店員給我們看完了真身,就會拿去燒了。看到這鮮活的貨色,就已經吞口水了!好想快點吃
!不過放心,和牛一早拿來給我們看了才上明太子芝士椰菜燒餅的,所以我們是邊等邊吃

登登登!剛燒好的和牛當然要即時品嘗
。這個和牛大約五成熟,脂肪比例剛剛好。上面配有醃蒜和沙律菜,另外也提供了梅子鹽和芥末可以蘸著吃。

我先試了一件沒有蘸梅子鹽和芥末的。肉質軟嫩鮮美,很有牛味,咬著咬著會感到有豐腴的肉汁(應該不是我的口水
),有Juicy的感覺。再加了少量的梅子鹽和芥末,就更提升了它的味道層次,真不能錯過

這個是鹿兒島霜降A4和牛及牛舌釜飯。

這個賣相看著也吸引。

店員當然也很好服務地幫我們分兩碗了。和牛軟嫩鮮美,厚身,帶點肥,感覺好像吃坑腩。和之前菜盛合 (6點)的肉一樣。噢,難道前菜盛合那小碟肉也是和牛
?牛舌相對上較少,但都好稔,而釜飯帶有點甜,幾好味。

甜品要了燒日本甜薯配抹茶雪糕。抹茶味很濃,帶點苦澀,而甜薯蓉比較甜,兩者產生化學作用很匹配。最驚喜是蕃薯條,好脆口,只吃它已經好好味
,加上抹茶甜薯蓉,又軟又脆好有口感,但吃著會有點漏,真的是太多了。

飲品要了Lava Flow。外型很誇張,影相呃like一流。用菠蘿汁,糖漿,椰子奶等打混,但味道比較扁重菠蘿味。上面是士多啤梨味的cream。

Strawberry Smoothie。很美的粉色,女士一定歡喜。很香很濃的士多啤梨味,口感很滑。上面的cream也是士多啤梨味的。

還有很多美食好想食。或許又要找個籍口來吃大餐了。

這裏味道賣相服務都一流,看得出這間店很用心經營,真的讓我享受了一頓美好的聖誕大餐!
2017-12-11
  • 鹿兒島霜降A4和牛西冷扒
  • 明太子芝士椰菜燒餅
  • 前菜盛合 (6點)