2019-02-20 79 瀏覽
重量級火焰原隻雞腿賣相非常吸引的火焰原隻雞腿🍗,即場燒雞腿比你睇!店員會係雞肉上倒上少許酒,然後點火,拍照及錄影時候來了!!表面燒度好香,非常香口和能夠鎖住肉汁,配上烤過既椰菜同西椒,正!是我今晚最喜愛的一道菜。厚切牛舌一定要點有我最愛嘅牛舌,煎得非常入味,配上調味料,非常配,味雷到頂點。鮭魚茶蹟飯倒入沸茶再混合壽司飯, 入口有茶香及魚香。Fuji MountainCocktail用上清酒,梳打水稀釋了清酒濃度,配燒肉一流。

厚切牛舌

鮭魚茶蹟飯
倒入沸茶再混合壽司飯, 入口有茶香及魚香。

Fuji Mountain
2019-02-18
2019-02-20 658 瀏覽
每次經過銅鑼灣邊寧頓街間日本餐廳Firebird,見到外面餐牌上的食物好吸引,價錢又可接受,特別是午市套餐好抵食,好想入去試吓。 今天我們心血來潮想食日本嘢,就諗起呢間餐廳,於是就選擇了Firebird,但是今天不是食午餐,而是食晚餐。Firebird 是一間新派的居酒屋,地方不算大,吧枱可以望到廚師細心哋烹調,給人一種放下工作輕鬆一下的感覺。另外還有其他方枱座,適合三五知己飲嘢聊天。今晚是平日,料不到坐無虛席,非常熱鬧,食客則以年輕人居多,我很喜歡這裏的氣氛。日本產季節壽司盛盒($188)食日本嘢當然要食壽司,仲要食時令的!於是我們就叫了在日本水產祭餐牌中的日本產季節壽司盛盒。盛盒包括有鯛魚壽司、油甘魚壽司和帆立貝壽司,壽司上的刺身十分大塊又肥美,甚有光澤,而且非常鮮甜和爽口。橫濱風A4和牛鍋燒($298)這道菜不單止是食食物的質素,而且也是食服務。首先侍應會把一個燒鍋燒熱,然後有專人為客人把蔬菜及和牛粒逐一燒熟,再淋上味噌燒汁,之後客人就可以慢慢品嚐。和牛粒有10大粒之多,油脂均勻,外層燒得微焦而內層還呈粉紅色, 火候控制得宜,入口甘香而且軟淋。蔬菜也得燒得剛剛熟,保持維他命之餘,

日本產季節壽司盛盒($188)

食日本嘢當然要食壽司,仲要食時令的!於是我們就叫了在日本水產祭餐牌中的日本產季節壽司盛盒。盛盒包括有鯛魚壽司、油甘魚壽司和帆立貝壽司壽司上的刺身十分大塊又肥美,甚有光澤,而且非常鮮甜和爽口。

橫濱風A4和牛鍋燒($298)

這道菜不單止是食食物的質素,而且也是食服務。首先侍應會把一個燒鍋燒熱,然後有專人為客人把蔬菜及和牛粒逐一燒熟,再淋上味噌燒汁,之後客人就可以慢慢品嚐。和牛粒有10大粒之多,油脂均勻,外層燒得微焦而內層還呈粉紅色, 火候控制得宜,入口甘香而且軟淋。蔬菜也得燒得剛剛熟,保持維他命之餘,又爽口又甜。

火山熔岩鮭魚卷($98)

賣相很能刺激感官,真像一堆火山有熔岩瀉下的情境。上層是一堆炸過的蘿白絲和木魚,下面就放了炸過的三文魚卷,還淋上惹味的芝士沙律醬汁,製造熔岩瀉下嘅效果,不但美味而且畫面吸睛。

白啤($68)

一面食燒鍋和火山熔岩鮭魚卷,一面飲晶瑩剔透的凍白啤,真是很爽!

紅豆鯛魚燒伴綠茶雪糕($58)

最後當然少不了日式甜品,綠茶雪糕配紅豆是分不開的配搭,再加埋鯛魚燒的造型,簡即使這頓晚餐有個完美的日式結局。

2019-02-19
2019-02-19 77 瀏覽
星期一約了好友下班聚餐,就算平日晚上都很full,在bar位等了一會兒才有舒適corner位。日本產海膽刺身味道清淡帶甘甜,入口完全沒有腥味,配上紫菜,肉質鮮味。每天新鮮日本直送,賣相已經流口水了。日本產油甘魚刺身油甘魚油脂分佈唔錯,口感細滑入口甘香,肥美鮮味十足!大拖羅刺身厚脂肉質鮮甜,魚味同油份恰到好處。中量油脂,魚味鮮甜香濃,忍唔住也想吃掉朋友的份呢!Pineapple lover今晚試了這款酸甜的清酒Pineapple cocktail,不但外觀精𡟹,而且非常開胃!

日本產海膽刺身
味道清淡帶甘甜,入口完全沒有腥味,配上紫菜,肉質鮮味。

每天新鮮日本直送,賣相已經流口水了。

日本產油甘魚刺身
油甘魚油脂分佈唔錯,口感細滑入口甘香,肥美鮮味十足!

大拖羅刺身
厚脂肉質鮮甜,魚味同油份恰到好處。
中量油脂,魚味鮮甜香濃,忍唔住也想吃掉朋友的份呢!

Pineapple lover
2019-02-17 218 瀏覽
一行四人,本身諗住普普通通食茶餐廳見門口張貼午餐兩點後八折雖然此餐廳都開了一段時間,但從來都沒有嘗試過,即管入去試一試我們叫左四份午餐特盛燒牛肉丼($98八折)牛肉像牛肉乾一般,上碟時立即試食,是凍的日本的松屋,或者香港的牛肉飯連鎖店都好食過佢,起碼人哋唔會比牛肉乾,同埋係熱嘅隨飯附上沙律、海苔味增湯、小丸子沙律得一啖海苔味增湯=味精湯,真係好味精五分一粒的士多啤梨,配以兩粒完全冇味道的小丸子,請問這是甜品?可唔可以有Heart小小北海道名物!溫泉蛋十勝豚肉丼 ($108八折)普通豬肉飯,佢唔寫十勝豚肉,我當佢普通豬肉來食會開心小小,對面豬扒飯塊豬扒都juice過佢我有D後悔唔過對面食焗豬扒飯接着以下兩個飯,我自己都冇心機再試食鰻魚丼 ($148八折)朋友說鰻魚太少,味道不好牛舌定食 ($98八折)不過不失總括來說,我應該唔會再光顧食完仲要唔夠飽要行過對面街買兩底雞蛋仔
一行四人,本身諗住普普通通食茶餐廳
見門口張貼午餐兩點後八折
我們叫左四份午餐
特盛燒牛肉丼($98八折)
牛肉像牛肉乾一般,上碟時立即試食,是凍的

隨飯附上沙律、海苔味增湯、小丸子
沙律得一啖
海苔味增湯=味精湯,真係好味精

北海道名物!溫泉蛋十勝豚肉丼 ($108八折)
我有D後悔唔過對面食焗豬扒飯

接着以下兩個飯,我自己都冇心機再試食
鰻魚丼 ($148八折)
朋友說鰻魚太少,味道不好

牛舌定食 ($98八折)
不過不失

總括來說,我應該唔會再光顧

食完仲要唔夠飽

要行過對面街買兩底雞蛋仔
地點唔算就腳地方亦唔算大但星期五黎講 要搵個地方都比較難今次同埋兩位朋友一齊黎試傾計係坐得幾舒服價錢好合理無諗過刺身咁新鮮(海膽、油甘魚、帆立貝)串燒雞都一定要試另外和牛烏冬雖然細細碗不過和平超好食 要彈既話1.甜品叫左 綠茶雪糕配紅豆鯛魚本身想叫蕃薯🍠燒個個 但今日無供應無特別!2. 唔會提供水 野飲偏貴 食完野好口渴☹️3. 卷物就正常啦 無乜驚喜 唔係一定要試總括黎講 我會再黎!另外見到佢有生蠔 今日無試 下次有機會好想試
地點唔算就腳
地方亦唔算大
但星期五黎講 要搵個地方都比較難
今次同埋兩位朋友一齊黎試
傾計係坐得幾舒服

價錢好合理
無諗過刺身咁新鮮(海膽、油甘魚、帆立貝)
串燒雞都一定要試

無特別!

2. 唔會提供水 野飲偏貴
食完野好口渴☹️

3. 卷物就正常啦 無乜驚喜 唔係一定要試

總括黎講 我會再黎!

另外見到佢有生蠔 今日無試

• 火山熔岩鮭魚卷
  • FireBird 雞肉串燒盛合
  • 三點刺身
2019-02-14 282 瀏覽
衛生極度有問題吾講其他,先講衛生問題~生肉準備工作在餐台和熟食碟前面,肉汁有機會沾到。~每個人都好像負責部分廚房工作,也戴膠手套,但 ~生肉,沙拉師父又負責熟食, ~見到師父跌左張單落地,隨手拾返又吾洗手就拿熟食希望食完吾肚痛啦。日本產雞肉拌明太子滑蛋烏冬~ 比較特別的蛋花湯底,幾好味但好咸~雞肉無乜雞味,仲有一兩塊還是有紅點,幾似系血,(吾熟)~烏冬吾算好牛舌燒定食~牛舌比較靱,吾夠熱~溫泉蛋無味,吉野家好100倍。

衛生極度有問題

吾講其他,先講衛生問題
~生肉準備工作在餐台和熟食碟前面,肉汁有機會沾到。
~每個人都好像負責部分廚房工作,也戴膠手套,但
~生肉,沙拉師父又負責熟食,
~見到師父跌左張單落地,隨手拾返又吾洗手就拿熟食

希望食完吾肚痛啦。

日本產雞肉拌明太子滑蛋烏冬
~ 比較特別的蛋花湯底,幾好味但好咸
~雞肉無乜雞味,仲有一兩塊還是有紅點,幾似系血,(吾熟)
~烏冬吾算好

牛舌燒定食
~牛舌比較靱,吾夠熱
~溫泉蛋無味,吉野家好100倍。

牛舌燒定食
日本產雞肉拌明太子滑蛋烏冬
2019-02-14
2019-02-11 79 瀏覽
今天來到銅鑼灣的Firebird,日式居酒屋最適合同朋友仔傾下計,食下飯。食物選擇多,用料優質,而且能給予人煥然一新的感覺。自制免治雞肉棒伴鮮蛋黃經過香烤的鬆軟雞肉,十分惹味。沾上濃厚香甜的蛋黃,簡直係佐酒的一流美食。日本產霜降A5和牛、烏冬壽喜燒和牛色澤嫩紅,脂肪雪白,油花細密。脂香濃厚,一眼已看得到它的脂美。肉質細緻柔嫩,豐富的肉汁,令人回味。牛肉的肉汁令壽喜燒的湯汁更為甜美,為味蕾帶來沖擊。

自制免治雞肉棒伴鮮蛋黃

日本產霜降A5和牛、烏冬壽喜燒

• 免治雞肉棒
2019-02-09 109 瀏覽
今日難得收早,就去開銅鑼灣返工,行到咁上下覺得肚仔有啲我就同朋友商討下附近有啲咩好食。就諗諗下附近橋底下面有一間食韓國嘢非常好食就去徒步行過去大概行咗5分鐘到行到咁上下,一坐低店員就比餐牌我哋去睇我哋決定點左10件壽司玉子沙律,一個豚肉鍋,一杯草莓特飲,仲有我至愛嘅雞泡魚同埋串燒所有嘢都煎得好香,而且好入味仲有我最愛嘅牛舌都係煎得非常入味而且配合調味料非常好食。最適合同朋友慢慢坐低慢慢食現場,嘅裝修都好美麗好適合放工之後你放鬆一下而且呢度,嘅服務員態度都好有禮貌,會不停為你添加水而且會為你講解菜式嘅名稱非常難得,嘅一間餐廳嘅服務質素下次一定會再嚟啊。
2018-12-09
2019-01-30 129 瀏覽
生日我大曬!冇得去旅行當然要食餐好補償返!選了渣甸街附近的Firebird,店舖面積不大,以高枱高椅設計,開放式廚房可以見到廚師烹調餐牌選擇十分豐富,壽司、刺身、串燒、煮物、主食應有盡有,亦有不同的酒類提供。一坐下就有一杯welcome drinks,微甜中帶有含蓄清酒香,容易入口。Pineapple lover上邊有菠蘿粒,很清香可口。明太子玉子燒軟滑既玉子浸係暖暖地既湯入面,濃郁蛋香,口感好嫩滑上面有一層微辣咸鮮的明太子,搭配在一起,真是恰到好處。五大片厚切大拖羅刺身,每片厚薄適中,油脂分佈均勻,入口即溶!明太子芝士椰菜燒餅,一半明太子醬,另一半燒餅醬燒餅混入芝士、椰菜,還有隻煎雞蛋。柔軟的芝士和香甜的蛋汁包裹著椰菜絲,口感豐富雞肉串燒盛合有5款串燒自製免治雞肉棒口感鬆軟,沾上鮮蛋黃後,不油不膩,肉質鮮嫩。
生日我大曬!冇得去旅行當然要食餐好補償返!

餐牌選擇十分豐富,壽司刺身、串燒、煮物、主食應有盡有,亦有不同的酒類提供。

Pineapple lover
上邊有菠蘿粒,很清香可口。

明太子玉子燒

軟滑既玉子浸係暖暖地既湯入面,濃郁蛋香,口感好嫩滑
上面有一層微辣咸鮮的明太子,搭配在一起,真是恰到好處。

明太子芝士椰菜燒餅,一半明太子醬,另一半燒餅醬

雞肉串燒盛合有5款串燒

自製免治雞肉棒口感鬆軟,沾上鮮蛋黃後,不油不膩,肉質鮮嫩。
  • 明太子芝士椰菜燒餅
  • 大拖羅刺身
2019-01-27 100 瀏覽
Firebird算是一間高質日式居酒屋。店員服務有禮細心,餐牌選擇多,網上訂位亦有優惠。餐牌選擇多,有小食/沙律/刺身/壽司/壽喜燒/串燒/炸物/漬飯/烏冬⋯ 數得出幾乎都可以在Firebird找到。我地一行三人叫左幾樣食物, 其中有:特上手握壽司盛合($198)刺身新鮮,而且醋飯及刺身比例剛剛好,可惜每款壽司得一件,食唔夠喉。日本產箱降A4和牛&烏冬壽喜燒 ($278)和牛好鮮好爽口,烏冬就好彈牙,壽喜燒入面有好多配料-豆腐、大蔥得,雖然係二人分,但都好夠食。

我地一行三人叫左幾樣食物, 其中有:

特上手握壽司盛合($198)

日本產箱降A4和牛&烏冬壽喜燒 ($278)
  • 火山熔岩鮭魚卷
2019-01-26 1741 瀏覽
今次收工就約埋男友一齊再去銅鑼灣搵美食,銅鑼灣美食眾多,一時之間確實難以選擇。見到呢間係地鋪既 FireBird 日式居酒屋好似幾有氣氛,幾熱鬧,大約7點左右已經開始接近滿座,所以我地都入店試下。店入面格局不錯,裝潢較新帶點時尚格調。中間有一張3面既Bar枱可以欣賞師傅手勢及刀工同燒串燒。每位客人都會有杯Welcome Drink – Sake Soda作為歡迎飲品確實不錯,甜甜地幾開胃,亦睇到店家用心之處。Strawberry Yakult Cocktail超大杯士多啤梨加益力多同sake製成既砂冰cocktail,呢款絕對係呃like必點。日本產刺身3點盛合 (帆立貝、油甘魚、海膽)餐牌上面好多都會標明日本產,刺身就係其中之一。標明來自日本的海產相信引起不少食客想食既意慾。3款刺身都非常新鮮,帆立貝鮮甜而且口感偏爽滑。海膽色澤已經好睇,食落完全冇任何鯹味,同樣鮮甜無比。油甘魚油脂分佈唔錯,魚味同油份恰到好處。火山熔岩鮭魚卷點咗一款店家創作壽司,壽司比較大件,而賣相亦非常吸引。旁邊熔岩係烤過既芝士同蛋黃醬,加上辣味既壽司配起黎食極為惹味。FireBird名物 重量級火焰原隻雞腿呢碟係
店入面格局不錯,裝潢較新帶點時尚格調。
中間有一張3面既Bar枱可以欣賞師傅手勢及刀工同燒串燒。
作為歡迎飲品確實不錯,甜甜地幾開胃,亦睇到店家用心之處。

Strawberry Yakult Cocktail
超大杯
Strawberry  Yakult  Cocktail
日本產刺身3點盛合 (帆立貝、油甘魚、海膽)
餐牌上面好多都會標明日本產,刺身就係其中之一。
日本產刺身三點盛合
標明來自日本的海產相信引起不少食客想食既意慾。
3款刺身都非常新鮮,帆立貝鮮甜而且口感偏爽滑。
海膽色澤已經好睇,食落完全冇任何鯹味,同樣鮮甜無比。
油甘魚油脂分佈唔錯,魚味同油份恰到好處。
火山熔岩鮭魚卷
點咗一款店家創作壽司壽司比較大件,而賣相亦非常吸引。
FireBird名物 重量級火焰原隻雞腿
呢碟係最期待嘅招牌菜,既然稱得上名物當然有特色啦。
店員會係雞肉上倒上少許酒,然後點火將雞腿外皮燒一燒🔥,火力十足🤩。
店員好細心俾客人影相之後再切好上碟。
重量級火焰原隻雞腿
燒過後嘅雞皮帶脆,而雞身肉厚而充滿肉汁,原來雞肉係來自鹿兒島產既元氣雞。
雞面上香料亦令口感昇華,雞肉份量比想像仲要多,雞肉邊仲配上烤過既椰菜同西椒。
呢道FireBird名物確實係不二之選。

日本產雞肉明太子濃汁烏冬
最後揀左個烏冬,加上明太子後湯底夠哂濃味。
日本產雞肉明太子濃汁烏冬
雖然濃但一D都唔會過鹹。

銅鑼灣日式居酒屋唔算少,但呢間菜式感覺夠新穎而且環境有格調,幾啱上班一族放工後黎relax。
就算平日晚上都會FULL HOUSE,可以見到店舖在區內有一定人氣。
Strawberry  Yakult  Cocktail
日本產刺身三點盛合
  • 魔鬼火焰原隻雞腿
2019-01-24 117 瀏覽
上星期五想食啲chill啲嘅野見到呢間入面環境幾有feel又有酒飲 就一於試下啦魔鬼火焰原隻雞腿呢個火焰雞腿好震撼!會即場點火佢好多辣粉係面到 可以撈一撈先食雞肉都好滑 仲有少少嘅菜同紅椒可以食特上手握壽司盛合壽司都好新鮮 飯同刺身比例啱啱好啲飯都唔會散 比預期好!日本產霜降A4和牛&烏冬壽喜燒2人前黎到見到個和牛片好靚 油脂分佈好平均仲要係有幾片 好有牛味而壽喜燒底都好夠味 甜同鹹味都啱啱好仲有好多菜可以食哈哈Sangria平時好少飲酒嘅我見到好多酒揀有啲心郁郁叫咗呢杯 有雜果係入面 果味同酒混合埋多咗一份甜味 更加易入口份量啱啱好夠我飲
上星期五想食啲chill啲嘅野
見到呢間入面環境幾有feel又有酒飲 就一於試下啦

魔鬼火焰原隻雞腿
呢個火焰雞腿好震撼!會即場點火
佢好多辣粉係面到 可以撈一撈先食
雞肉都好滑 仲有少少嘅菜同紅椒可以食

特上手握壽司盛合
壽司都好新鮮 飯同刺身比例啱啱好
啲飯都唔會散 比預期好!

日本產霜降A4和牛&烏冬壽喜燒2人前

叫咗呢杯 有雜果係入面 果味同酒混合埋
多咗一份甜味 更加易入口
份量啱啱好夠我飲
2019-01-21 110 瀏覽
超高質燒烤。這家餐廳我個人十分喜歡和推薦。環境很不錯,首先很適合跟朋友聊天,另外食物很美味,價錢合理。必食招牌蟹蓋,其次我們叫了一個燒烤拼盤,十分高質,漢堡排配合生雞蛋黃的食法,異常美味。另外朋友十分喜歡燒雞塊,所用既肉係雞軟骨的肉,十分肥美同好味。其次係燒雞翼,呢度都燒得非常高水準。廚師燒得佢香口得黎又充滿肉汁,超正。再介紹下個鹽燒魚,佢分量好夠多,而且醃得好好,唔會搶左魚既鮮味。最後講下飲品,我個人覺得都好有特色,但最好味係雜莓味飲品。
  • 雞肉串燒盛合
  • Fuji Mountain
2019-01-21 118 瀏覽
Fire Bird 顧名思義主打菜是火焰鳥, 朋友替我慶生,特意訂了這家特色餐廳吃晚飯。餐廳門面有一點像日本居酒屋🏮火山熔岩鮭魚卷-單看賣相已覺得非常澎湃,三文魚壽司卷加上沙律醬及芝士醬,配以甜薯絲,十分美味。厚切牛舌串燒- 帶油香,燒得恰到好處。 FB燒鳥盛合- 餐廳表明使用日本元氣雞隻,雞肉滑溜,最特別的是雞尾的部位燒得非常香。荔枝味沙冰- 海水藍的沙冰,甜度正好,相當吸睛。魔鬼火焰原隻雞腿-店員把鐵板雞腿上桌後,先會淋上燒酒,然後點火。紅紅火火的燒雞腿,雞皮燒得脆口,十分美味。紅豆鯛魚燒伴抹茶雪糕-點甜品可寫生日祝賀字句餐廳面積較細,座位會較密,有興趣的還可以選擇坐吧檯,可以看到師傅準備料理。

餐廳門面有一點像日本居酒屋🏮

厚切牛舌串燒- 帶油香,燒得恰到好處。

荔枝味沙冰- 海水藍的沙冰,甜度正好,相當吸睛。

紅紅火火的燒雞腿,雞皮燒得脆口,十分美味。

紅豆鯛魚燒伴抹茶雪糕-點甜品可寫生日祝賀字句

日式料理中我一向特別愛去居酒屋,美食款式多,氣氛放鬆又愜意,前幾日放工後我就來到銅鑼灣的FireBird飽嚐燒鳥晚餐。裝潢走居酒屋格局,坐得舒服,讓客人提起興致,盡情地與朋友同歡共飲。一坐下就有以清酒及梳打水沖調的welcome drinks,微甜中帶有含蓄清酒香,容易入口。餐牌選擇極為全面,除了主打的串燒燒物外,也有供應炸物、刺身、壽司、飯、烏冬及甜品。Menu 還有多款 Sake Cocktail,飽餐後也可淺嘗美酒,配搭新穎,帶來驚喜。厚燒玉子 $38將熱騰騰的蛋漿層層捲起,內層入口吃起來柔嫩濕潤,享受玉子燒香甜軟嫩的滋味,多吃幾口也不覺得甜膩。軟滑的玉子燒在入口即化的同時, 每一口裹滿濃郁蛋香。醬油燒飯團 $38米飯被烤得如飯焦般酥酥香香的,咬起來好有口感又份外香口。明太子自家製免治雞肉棒 $38免治雞肉棒將雞肉切碎混合香料、雞軟骨搓成棒狀,因此咬下去可以感受到雞軟骨特有的韌度,讓口感更有嚼勁。而且表面鋪滿厚厚的明太子,將肉汁四射的雞肉與微辣鹹鮮的明太子搭配在一起,真是恰到好處。明太子芝士椰菜燒餅 $68切成長方形的賣相比起平時的燒餅工整又精緻,還可以一次過試齊明太子和日式燒汁

Sake welcome drinks

餐牌選擇極為全面,除了主打的串燒燒物外,也有供應炸物、刺身壽司、飯、烏冬及甜品

厚燒玉子 $38
厚燒玉子

軟滑的玉子燒在入口即化的同時, 每一口裹滿濃郁蛋香。

醬油燒飯團 $38
米飯被烤得如飯焦般酥酥香香的,咬起來好有口感又份外香口。
醬油燒飯團

明太子自家製免治雞肉棒 $38

明太子芝士椰菜燒餅 $68
切成長方形的賣相比起平時的燒餅工整又精緻,還可以一次過試齊明太子和日式燒汁兩款口味。
明太子芝士椰菜燒餅

一切開就有牽絲芝士和緩緩流出的蛋汁,麵粉比率較低,不會吃得一口粉漿,充分發揮出椰菜的清甜,爽口而不滯膩。

鹽燒金目鯛 $398
以往吃過的金目鯛大多是汁燒,今次還是頭一趟試鹽燒,看似是簡單直接的烹調技巧,但其實難在如何控制以高溫烤熟這條貴價魚而又不傷食材。
鹽燒金目鯛

魚皮烤得金黃脆口,金目鯛魚肉質豐厚細嫩,魚脂與肉比例均衡,富有白身魚的爽甜,沒甚麼細骨。
鹽燒金目鯛

吃前滴上檸檬汁,不需過多調味,最能表達食材的原汁原味,帶出金目鯛魚獨有的甘甜鮮味。

FireBird 名物 重量級火焰原隻雞腿 $138
上枱時店員會在客人面前點火燃燒,火光烈燄即時包圍着原隻雞腿,極具視覺震撼力,真是名副其實的火鳥FireBird !
FireBird 名物 重量級火焰原隻雞腿

之後店員還會細心地將原隻雞腿切開拆件,吃時更衛生方便,不會沾污雙手。
FireBird 名物 重量級火焰原隻雞腿

熊熊烈火令雞皮燒得更香脆,雞脾位夠啖啖肉,燒烤期間把油份迫出,變得肉汁豐富,肉質嫩滑。
FireBird 名物 重量級火焰原隻雞腿

火鳥以微辣香料提味,入味得來又不會死鹹,惹味無窮,拌以爽脆新鮮的椰菜,正好中和一下味道濃烈的燒雞。
2019-01-14