3K
2020-02-10 115 瀏覽
最近因應疫情,人人自危減少外出用膳,食肆人少了,反而另我安心享用。連平時要預約或分時段的,今時今日全部不用了。今晚去了銅鑼灣和友人𣈱飮,傾吓講吓,全部焦慮一掃而空。Tiffany Sour先來一杯cocktail, 湖水藍好美。成份有藍橙酒,清酒。酒的味道並不強烈,女士適合。豆腐牛舌煮佐酒一流的小吃。牛舌煮得入味非常,軟腍。明太子伴玉子燒蛋燒好滑,配搭起明太子和蘿蔔蓉,好夾。A4和牛扒肉質軟熟,入口處即化,油脂滿溢,正!手球壽司一個一個乒乓波大的飯團,好得意!一口份量容易食用。分別是魚籽,油甘魚,吞拿,帶子,牛油果和三文魚。鮮甜味美。
今晚去了銅鑼灣和友人𣈱飮,傾吓講吓,全部焦慮一掃而空。

Tiffany Sour

豆腐牛舌煮
佐酒一流的小吃。牛舌煮得入味非常,軟腍。

明太子伴玉子燒
蛋燒好滑,配搭起明太子和蘿蔔蓉,好夾。

A4和牛扒
肉質軟熟,入口處即化,油脂滿溢,正!

手球壽司
一個一個乒乓波大的飯團,好得意!
一口份量容易食用。
分別是魚籽,油甘魚,吞拿,帶子,牛油果和三文魚。鮮甜味美。
2020-02-10
2020-02-10 90 瀏覽
正值coronavirus的日子,外出食飯一定要小心點。firebird一入門就見有支搓手液,枱與枱的距離不會很近,有安全感西柚燒酒,店員即場制作,好新鮮,也很易入口👍🏻名太子玉子,熱熱的,配上濃濃的明太子好好食呀吞拿魚卷,這個正呀!真係用心做,味道同份量都好好,絕不吝嗇我的主菜!rib eye👍🏻👍🏻油香與牛肉的比例很好,每一塊都要慢慢品嘗必食!海膽,日本直送,味道當然有品質保證啦,真係好鍾意食海膽,好滿足朋友想食一些熱熱的食物,要不要這個雞肉烏冬,雞肉相當軟滑,絕對比得上專做雞肉的拉麵店,非常喜出望外
正值coronavirus的日子,外出食飯一定要小心點。

西柚燒酒,店員即場制作,好新鮮,也很易入口👍🏻

名太子玉子,熱熱的,配上濃濃的明太子好好食呀

吞拿魚卷,這個正呀!真係用心做,味道同份量都好好,絕不吝嗇

必食!

2020-02-03
2020-02-09 87 瀏覽
之前朋友曾經帶過我到這間餐廳請我吃生日飯,印象中食品質素很高,所以這天又帶朋友來試試看。荔枝特飲好大一杯,藍色的沙冰很有特色,味道帶荔枝的清新果香,也不會太甜。A4和牛肉眼,賣相很精緻,另外還配有蒜片和岩鹽。和牛大約五成熟,很有牛味,肉質嫩滑,讓人再三回味。厚切牛舌串燒一客兩串,和朋友一人一串剛剛好。牛舌很爽口,厚薄適中,灑一點七味粉更加惹味。雞肉串燒盛合一共有五串,當中比較特別的可算是免治雞肉串。店員介紹時說可以把免治雞肉沾上蛋黃再吃。加上蛋黃後雞肉變得更香更嫩滑。牛油果加州卷一共有六件,各款配料加起來的配搭很清新不會膩。雞肉野菜天婦羅份量多,炸粉偏薄不會吃到滿口炸漿,配上天婦羅醬汁和七味粉,是高質素的炸物。

A4和牛肉眼,賣相很精緻,另外還配有蒜片和岩鹽。
和牛大約五成熟,很有牛味,肉質嫩滑,讓人再三回味。

雞肉串燒盛合一共有五串,當中比較特別的可算是免治雞肉串。

牛油果加州卷一共有六件,各款配料加起來的配搭很清新不會膩。
2020-02-09 87 瀏覽
近期全球疫症爆發,真係甚少外出,但長期呆在家都唔係辦法,就去銅鑼灣走走,買下野食下好西,順便又睇下啲舖頭有無口罩、清潔用品可以補下倉啦~當然出門嘅口罩、搓手液呢啲真係現時必備~各位朋友真係唔好掉獎輕心呀!出得銅鑼灣,都想食番餐好啲嘅,依家條街無乜人,食肆都連帶無乜人,少啲人聚集確係安心啲。行行下睇到呢間門口餐牌上面嘅和牛同拖羅,就比佢吸引左入去試試~先點左個中拖羅刺身,夠凍又夠厚身,咬落去雖然唔會好似大拖羅咁溶化,不過口感同鮮味都確係無得頂,近排愛好食拖羅,今餐嘅拖羅亦感到好滿足👍🏻友人特別喜歡食軟殼蟹,就點左軟殼蟹牛油果壽司卷,有6件之多,軟殼蟹蟹味十足,亦無太過油,加埋最佳拍擋牛油果,恰到好處!厚切牛舌串燒,店員附上檸檬及七味粉,牛舌本身係食口感,加上呢兩樣調味,又令佢昇華去另一個層次,不錯!最後到主打嘅A4和牛牛柳,切成十大粒,有蒜片、鹽、Wasabi作調味,4種食法都試過,我最鍾意就係配上蒜片,蒜味香口之餘亦有助提升牛肉嘅味道;肉質方面我比較鍾意生一點嘅牛肉,口感特別鍾意,呢款牛肉離我嘅最愛都不遠,整體黎講係絕對滿意!價錢中等,侍應服務唔錯,CP值幾好!

價錢中等,侍應服務唔錯,CP值幾好!
2020-02-03
  • 厚切牛舌串燒
  • A4和牛
2020-02-08 314 瀏覽
就嚟到CNY就又係時候食好西今日嚟咗CWB柏寧頓酒店隔離既日本餐廳七點鐘都已經幾乎滿座好彩有卜位,如果唔係真係食風了溫泉蛋慢煮日本雞肉凱撒沙律(黑松露沙律醬) $98基本上一出黑松露醬,都冇得輸慢煮雞肉又真係幾嫩Waitress上菜會問客人洗唔洗撈,撈完仲會分埋上碟都幾好SERVICE軟殼蟹牛油果壽司卷 $118加州卷既形式雖然軟殼蟹係凍,但都Keep到炸口感牛油果如果大舊啲會更加好啦~長蔥雞肉串 $32雞肉好嫩,大蔥都好甜而且一啲都唔乾,JUICY的,讚自家製免治雞肉棒 $38明太子自家製免治雞肉棒 $38其實兩款個BASE係一樣分別在於前者會配生雞蛋黃後者有明太子係面(廢話)同冇生蛋黃跟雞肉棒入面混咗啲軟骨,食起上嚟幾有口感明太子都幾辣的,如果唔食辣點基本就好了日本雞肉 &野菜天婦羅盛合 $128呢個盛合雖然寫有雞肉,但冇雞肉反而多咗兩隻大蝦,覺得疑惑呢但炸衣好薄,即炸,口感香脆日本產超甜蕃薯條 $68食完野菜入面既蕃薯條,真係幾好食幾甜所以追加,最重要係中間夠粉,唔錯Strawberry Yakult Cocktail $78冇乜人工味,可能因為用鮮士多啤梨打成沙冰幾FRESH,
就嚟到CNY就又係時候食好西
今日嚟咗CWB柏寧頓酒店隔離既日本餐廳
七點鐘都已經幾乎滿座
好彩有卜位,如果唔係真係食風了

溫泉蛋慢煮日本雞肉凱撒沙律(黑松露沙律醬) $98
溫泉蛋慢煮日本雞肉凱撒沙律(黑松露沙律醬)

基本上一出黑松露醬,都冇得輸
慢煮雞肉又真係幾嫩
Waitress上菜會問客人洗唔洗撈,撈完仲會分埋上碟
都幾好SERVICE

軟殼蟹牛油果壽司卷 $118
軟殼蟹牛油果壽司卷

加州卷既形式
雖然軟殼蟹係凍,但都Keep到炸口感
牛油果如果大舊啲會更加好啦~

長蔥雞肉串 $32
長蔥雞肉串

雞肉好嫩,大蔥都好甜
而且一啲都唔乾,JUICY的,讚

自家製免治雞肉棒 $38
明太子自家製免治雞肉棒 $38
明太子自家製免治雞肉棒

其實兩款個BASE係一樣
分別在於前者會配生雞蛋黃
後者有明太子係面(廢話)同冇生蛋黃跟
雞肉棒入面混咗啲軟骨,食起上嚟幾有口感
明太子都幾辣的,如果唔食辣點基本就好了

日本雞肉 &野菜天婦羅盛合 $128
日本雞肉 &野菜天婦羅盛合

呢個盛合雖然寫有雞肉,但冇雞肉
反而多咗兩隻大蝦,覺得疑惑呢
但炸衣好薄,即炸,口感香脆

日本產超甜蕃薯條 $68
日本產超甜蕃薯條

食完野菜入面既蕃薯條,真係幾好食幾甜
所以追加,最重要係中間夠粉,唔錯

Strawberry Yakult Cocktail

冇乜人工味,可能因為用鮮士多啤梨打成沙冰
幾FRESH,酸酸地幾開胃

Fuji Mountain $78
Fuji Mountain

論清甜呢杯比較優勢,始終係因為有荔枝
兩杯cocktail都好靚
味道冇伏,係幾值得試嫁呢
軟殼蟹牛油果壽司卷
長蔥雞肉串
明太子自家製免治雞肉棒
日本雞肉 &野菜天婦羅盛合
日本產超甜蕃薯條
Fuji Mountain
2020-02-07 74 瀏覽
臨近年尾,大家都出來吃團年飯了!想不到的是,不只中式餐館,連這間日式料理店都爆滿!還好和朋友早早預訂了座位,才不至於要摸門釘其實我之前已經光顧過,所以知道他們的飲料也不錯!點了一杯會有專人為我即場制作的西柚燒酎,每一口都會渴到酸酸甜甜的西柚肉,十分開胃!蟹味噌甲羅燒,加配了飯團一起吃,吃到鮮甜的蟹肉之餘味噌味又剛剛好不會太咸。和牛壽喜燒除了濃濃牛肉味的和牛外,最驚喜的其實是他們用了和手粒都煮的壽喜湯和牛粒應該事前用醬油煮過,所以特別野味;配上和牛片、雞蛋油和白飯真的一流!!!另外還點了燒鳥盛合,串燒是我們看著師傅在店中間的開放式廚房一串串燒出來的!全份都是雞肉的配搭,最好吃的就是這串免治雞肉棒體積雖小,但咬下去每一口都會吃到很爽口的軟骨,甜甜的醬汁跟蛋黃汁又夾,滿分!!!

還好和朋友早早預訂了座位,才不至於要摸門釘

其實我之前已經光顧過,所以知道他們的飲料也不錯!

和牛壽喜燒

全份都是雞肉的配搭,最好吃的就是這串免治雞肉棒

2020-02-06 1746 瀏覽
今日放工和同事商量在哪裡食晚飯,同事提議到銅鑼灣邊寧頓街的"Firebird",還以為是西餐廳,來到才知道是一家日式的fusion餐廳,感覺特別。看看餐牌,最吸引就是A4和牛燒,另外有沙律、刺身、壽司、串燒、日式料理,更有cocktail, mocktail添日本產霜降A4和牛(肉眼) $230我們點了這款肉眼,中間色澤粉嫩,肉質腍軟牛味香濃,蘸上芥末和喜馬拉雅山岩鹽另有一番風味,還伴有蒜漬物,帶點微甜。豆腐牛舌煮 $48牛舌爽嫩,豆腐吸汁入味。明太子伴玉子燒 $48帶微甜的香腍軟滑的玉子,加上明太子和配上蘿蔔蓉,帶點點微辣,很合口味。軟殼蟹沙律 $128軟殼蟹香脆,配上原粒芝士、蛋白、蘋果、車厘茄、青瓜、生菜、紅椒、黃椒、沙律醬,材料豐富,十分開胃手球壽司 $128六款球型壽司賣相十分可愛,包括有拖羅、三文魚、油甘魚、帆立貝、牛油果和三文魚子的創意壽司,款款各有特色,刺身新鮮,飯中更有芝麻加強口感。明太子芝士椰菜燒餅 $68賣相十分有特色,左右鴛鴦的顏色,用上不同醬汁,帶有两種不同口味,一邊富明太子香,而另一邊就是大板燒醬,整體厚身軟滑,中間椰菜豐富,口感一流。Mocktail St

看看餐牌,最吸引就是A4和牛燒,另外有沙律、刺身壽司、串燒、日式料理,更有cocktail, mocktail添

豆腐牛舌煮 $48
牛舌爽嫩,豆腐吸汁入味。

Mocktail
Strawberry Smoothie $68
用上一個幼身高杯十分漂亮,甜度適中。

2020-02-05
2020-02-05 56 瀏覽
呢間餐廳喺我公司樓下,嗰日經過就嚟食.咁嗰日我就叫咗一個燒雞扒飯定,咁佢除咗燒雞扒飯之外仲配埋湯一個小甜品同埋沙律.個燒雞扒做得非常之好,有好多汁同埋個表面都燒得好香口.但係價錢嚟講就相對上有啲貴不過佢嘅服務質素同食品味道都配合嘅.
2020-02-05 938 瀏覽
今晚行經銅鑼灣, 又想去 Firebird 吃晚餐, 我打了個電話去定檯, 真幸運, 兩位 OK.這裡有我鍾意食的雞.  特別是 重量級火焰原只雞腿.  步入餐廳, 有年輕感.  氣氛熱鬧, 客人多多.  我們坐高吧座位, 透過 玻璃落地窗, 重可見到街上行人來來往往.  餐廳裝修整齊.  設開放式廚房, 師傅也不少, 餐廳通風系統做得好, 沒有燒烤味道,看看餐牌, 有燒物, 以日本和牛, 日產元氣雞為主.沙律, 壽司, 刺身少不了.亦有日本產和牛推介.飲品可選擇:   White Wine, Red Wine, Whisky,  Mocktails, Cocktails, Tea & Soda, Juice 等等.........我點了一杯  Berry Kisses  清酒加草莓糖,含清酒香, 沿杯邊是糖粒, 內有草莓, 感覺好清新, 酒味不太重. 朋友點 Lychee Frozen 高高的杯, 海藍色的特飲, 她愛清新的荔枝味, 酒味不濃.看見正做推廣:  橫切藍鰭金槍魚三色刺身, 推廣價, $1.5/g.  勁抵食 !店員很老實, 送上量器, 在我們面前量一量, 確定接受. 肉
這裡有我鍾意食的雞.  特別是 重量級火焰原只雞腿.
步入餐廳, 有年輕感.  氣氛熱鬧, 客人多多.
餐廳裝修整齊.  設開放式廚房, 師傅也不少,
餐廳通風系統做得好, 沒有燒烤味道,
看看餐牌, 有燒物, 以日本和牛, 日產元氣雞為主.沙律, 壽司刺身少不了.
亦有日本產和牛推介.
飲品可選擇:
我點了一杯  Berry Kisses  清酒加草莓糖,
店員很老實, 送上量器, 在我們面前量一量, 確定接受.
肉質晶瑩剔透, 色澤鮮明, 好想食.
魚肉切開後, 排列得好美, 由赤身至大拖羅, 肉質晶瑩剔透, 好有魚香味, 先由淡味赤身, 到中拖羅, 再吃到濃味的大拖羅,
 鮮美鮮甜, 肉質柔軟, 入囗溶化.  一件接一件, 大家吃得好滋味.
重量級火焰原只雞腿.  用鐵鍋上臺, 雞腿肉已去骨, 雞肉份量真不少, 伴有椰菜及三色椒.
熄 火後,  店員再上前把雞腿肉剪成小塊,  燒烤過的雞肉熱騰騰,  香噴噴.   日產元氣雞, 雞肉的味道真美, 又嫩滑,  加包永椰菜一起食, 好爽!! 店員帶備火具, 打火了,  不一會兒,  火光紅紅, 我們立即用手機拍攝.
店員還替我們把魚皮燒脆了,   聞到那魚油的香氣,魚皮燒到脆卜蔔脆, 好香口
 Firebird  雞肉串燒盛合 (5 串)
5 串分別用了不同食材:  大蒽雞肉串 燒得香,   長蔥好爽口, 夾著雞肉, 好食.  雞肉串, 雞軟骨串,  有雞味,咬落有不同口感,軟骨夠脆口. 配個串燒秋葵, 健康.  我們至愛, 汁燒免治雞肉棒,
口感豐富,  有微甜的醬汁.  雞肉味道濃厚. 有特配醬汁,用生雞蛋再可自行加上七味粉調味, 醬汁味道更獨特.
Firebird 餐廳食物選擇多,  食材是我們心中理想,  Cocktail 味道佳,  賣相令人著迷 !
  • 重量級火焰原只雞腿
  • 藍鰭金槍魚三色刺身
  • 雞肉串燒盛合
2020-02-05 431 瀏覽
因為種種緣故,近兩三個月比較少出街覓食,大多數時間都在家吃飯。難得最近市面比較平靜,於是就出去尋找有什麼好吃的。初初聽到 FireBird 這個名字,還以為是串燒店,又或者是鐵板扒餐廳,想不到原來是日式料理。餐廳客人座位不算多,大約有30個座位左右,當中還包括坐在 Bar 枱前的位置。採用 Open Kitchen 的形式,不單止透明度高,而且更加覺得位置寬闊開陽。一打開 Menu,選擇困難症立即出現。餐牌上的圖片非常吸引,食物鮮豔奪目,看下去好像每一碟也很好吃。一直煩惱也沒有解決辦法,只好先點飲品,再決定吃什麼。咖喱先生點了熱柚子綠茶,而豬豬就點了雜錦生果茶。不過當咖喱先生看到豬豬那杯異常吸引,又充滿了各種不同生果的雜錦生果茶之後,就非常後悔自己沒有點這杯飲品。不過豬豬告訴他,這款只有凍飲,但是他要求喝熱飲。始終也是居酒屋,食物而輕食為主,我們就選擇了一些比較熱門的食物。首先出場的是溫泉蛋慢煮日本雞肉凱撒沙律,配黑松露沙律醬。這沙律最吸引人之處,並不是黑松露沙律醬,更加不是雞肉,而是那半熟的溫泉蛋。軟滑香口的蛋黃,滑入喉嚨的一剎那,簡直是人間美味。很多朋友選擇吃刺身也不選擇壽司,原因

一直煩惱也沒有解決辦法,只好先點飲品,再決定吃什麼。

咖喱先生點了熱柚子綠茶,而豬豬就點了雜錦生果茶。

軟滑香口的蛋黃,滑入喉嚨的一剎那,簡直是人間美味。

很多朋友選擇吃刺身也不選擇壽司,原因是不想吃太多澱粉質。如果是這樣的話,就建議選擇這個特上手握壽司盛合。因為它的壽司飯非常細小,真的是一小口就可以吃下。反而刺身部份超級大,以正常的壽司份量來說,可能是一比三的刺身份量。

各款壽司當中,就以吞拿魚腩最肥美好吃。其次就是海膽軍艦和甜蝦壽司

到居酒屋,當然少不了吃串燒。這裏的招牌食品 FireBird 雞肉串燒盛合,除了免治雞肉之外,還有日本蔥串燒雞肉、雞軟骨、雞胸肉和秋葵,一共五串。

汁燒治雞肉還奉上一隻雞蛋黃,店員說要這樣配着吃最香滑好味。

最後一道菜,就是和牛茶泡飯。最吸引人之處當然是和牛。

飯本身是燒好的飯團,上面放上三片和牛。

倒入熱湯之後,把飯團泡開,在溫湯中多浸泡一會,飯粒就沒有那麼硬,而且更加入味。

和牛在這時也剛好浸熟了,這樣吃就最滋味。

這樣美味的一餐吃完了,肚子也剛剛得到飽足。良朋相聚,一邊談天說地,一邊品嚐美味的輕食,到這裏來非常不錯。
2020-01-14
  • 特上手握壽司盛合
「FireBird」係小編之前係銅鑼灣返工嘅食堂,因為佢嘅lunch set價錢合理,食物質素又相當不錯!小妹最愛吃🇯🇵日本菜,咁啱去開銅鑼灣shopping,就黎懷緬一下啦!😏晚市感覺像居酒屋,有刺身、壽司🍣、串燒、揚物、鍋物等供應。佢仲有晚市一人或二人套餐,$198起,包前菜一客、刺身或生蠔、和一杯酒精或非酒精飲品,如果鐘意食吞拿魚嘅foodie千祈唔可以錯過期間限定嘅橫切藍鰭金槍魚🐟三色刺身,一次過可以試晒赤身、中拖羅、大拖羅,斷磅計,$1.5/g,名碼實價,都幾抵呀!☺️不過我地倆口子食唔到咁多,下次大夥兒嘅時候一定要點!😎餐具🍴擺設好可愛呀!☺️日本🇯🇵雞肉、野菜天婦羅盛合($128)之前食過「FireBird」嘅炸雞丼飯,相當有質素!不過而家menu冇左啦,唯有退而求其次試下雞天婦羅啦!😂😂一客有五件,日本雞肉嘅肉質鮮嫩,肉香味美,😋炸皮厚薄適中,香脆可口,連香菜都炸得脆卜卜,夠晒香口!👍🏻🌟推薦❗️明太子芝士椰菜燒餅($68)一開始講燒餅嘅時候,無諗過佢原來即係Okonomiyaki大阪燒!😍真係睇英文先知,睇嚟個中文菜名改改去會好d。😂賣相好吸引呀!裏面有激量芝士和椰菜,面頭
「FireBird」係小編之前係銅鑼灣返工嘅食堂,
因為佢嘅lunch set價錢合理,
食物質素又相當不錯!
小妹最愛吃🇯🇵日本菜,
咁啱去開銅鑼灣shopping,
就黎懷緬一下啦!😏

晚市感覺像居酒屋,
刺身壽司🍣、串燒、揚物、鍋物等供應。
佢仲有晚市一人或二人套餐,$198起,
包前菜一客、刺身或生蠔、和一杯酒精或非酒精飲品,
一次過可以試晒赤身、中拖羅、大拖羅,
斷磅計,$1.5/g,名碼實價,都幾抵呀!☺️
不過我地倆口子食唔到咁多,
下次大夥兒嘅時候一定要點!😎

餐具🍴擺設好可愛呀!☺️

日本🇯🇵雞肉、野菜天婦羅盛合($128)
之前食過「FireBird」嘅炸雞丼飯,相當有質素!
不過而家menu冇左啦,
唯有退而求其次試下雞天婦羅啦!😂😂
一客有五件,
日本雞肉嘅肉質鮮嫩,肉香味美,😋
炸皮厚薄適中,香脆可口,
連香菜都炸得脆卜卜,夠晒香口!👍🏻
日本雞肉、野菜天婦羅盛合

🌟推薦❗️明太子芝士椰菜燒餅($68)
一開始講燒餅嘅時候,
無諗過佢原來即係Okonomiyaki大阪燒!😍
真係睇英文先知,睇嚟個中文菜名改改去會好d。😂
賣相好吸引呀!
裏面有激量芝士和椰菜,
面頭一邊塗上香甜嘅大阪燒醬,另一邊塗上微辣惹味嘅明太子醬,好正呀!☺️
明太子芝士椰菜燒餅

🌟推薦❗️重量級火焰🔥原隻雞腿🍗($138)
上枱時店員會在食客面前點火,
火焰即捲整隻雞腿,又係相機📷食先嘅好時機!😏
雞腿真係重量級,大到好似火雞腿咁!
皮脆肉厚,肉質軟嫩多汁,
加上卜卜脆、微辣惹味嘅炸蒜,
好味道!必試!😋
配上椰菜一起吃,感覺更健康呢!

重量級火焰原隻雞腿

🌟推薦❗️日本🇯🇵產霜降A4和牛壽喜燒($278)
一睇已經見到A4和牛油花好靚,尤如大理石般,肉香軟嫩,
壽喜燒雖然要額外追加先有雞蛋,
不過就咁食個鍋都已經幾好食,味道、配料十足!

日本產霜降A4和牛壽喜燒

Strawberry Yakult Cocktail($78)
好有少女風味,又好吸睛嘅粉紅色cocktail,
雖然酒精唔重,但勝在易入口,不錯!
日本雞肉、野菜天婦羅盛合
日本產霜降A4和牛壽喜燒
上星期臨近農曆新年,同朋友食餐飯團團圓圓㊗️ 今次朋友揀咗銅鑼灣哩間居酒屋,聽講哩度既金槍魚🐟出名新鮮肥美,但有位朋友唔食生嘢所以今次冇叫到下次一定要事呀!·☆ FireBird雞肉串燒盛盒 HKD$138🐓成個盛盒有一共五串,當中包括免治雞肉串、長蔥雞肉串、雞腿肉串及秋葵串,每款串燒都有經過調味,所以唔需要特別點任何醬汁已經好夠味👍雞肉肉質外脆內軟,非常欣賞佢既雞肉串加入左雞軟骨,令到口感層次更加提升😋·☆ 特上手握壽司盛盒 HKD$298合共有八款壽司及厚親切玉子,當中吞拿魚、油甘魚、三文魚及鰻魚都係切到長長一條,見到都已經感覺十分滿足🤗 特別一提既海膽壽司🤤 非常鮮甜兼入口即溶,好想再encore多幾件啦😋·☆ 即燒日本霜降A4和牛扒 (肉眼) HKD$230和牛係即叫即燒,所以上碟既時候熱辣辣🤤 肉質軟腍有彈性,一食落口就立即分辨得到係超高質出品😋 牛肉味超濃,肉汁相當豐富, 啲肉汁喺口腔化口,成個口腔都係牛肉味,超幸福呀❤·☆ Fuji Mountain HKD$78哩款cocktail名副其實係一座超吸睛既富士山🏔 粉粉藍藍既顏色非常吸引🤩🤩 真係捕殺咗我唔少菲林📸📸

☆ FireBird雞肉串燒盛盒 HKD$138

☆ 特上手握壽司盛盒 HKD$298

☆ 即燒日本霜降A4和牛扒 (肉眼) HKD$230

☆ Fuji Mountain HKD$78

2020-01-15
  • Fuji Mountain
  • Firebird 雞肉串燒盛盒
2020-01-26 106 瀏覽
今晚在銅鑼灣開完會放工,相約朋友牘附近食晚餐。想起很久沒太食日本餐,便找到這家位於渣甸坊後面的Firebird 日本居酒屋,可以嚐到串燒和美酒等。餐廳座位不算太多,環境都寬落舒適,今晚我們坐在吧台邊。餐廳最近在推廣本鮪 金槍魚,價錢相宜,高質美味。重量級火焰原隻雞腿餐廳的招牌菜之一,用原隻雞腿來燒,端上檯後會淋上酒再點火燒一會,效果吸睛。香氣撲鼻,雞腿肉質嫩滑鮮甜,惹味香脆,帶點微辣。平目魚壽司平目魚肉質鮮甜彈牙,魚香味香甜,飯粒煙韌可口,味道好夾。原條日本產魷魚燒魷魚燒得剛好熟,肉質彈牙有口感,鮮甜可口。厚切牛舌串燒牛舌厚身多肉,十分嫩滑鮮甜,爽口多汁,牛肉味濃郁,是抵食之選。脆炸軟殼蟹有一整隻軟殼蟹,熱騰騰,即叫即炸,外脆內軟,惹味濃郁,香脆而不油膩。日本和牛讚岐烏冬和牛切得薄身,入口滑溜鮮甜,軟稔香甜。烏冬彈牙爽滑,吸收湯底的清甜精華。Cocktail Berry Kiss用士多啤梨和藍莓等混合的Cocktail, 味道香甜清新,較易入口,甜度適中。

平目魚壽司
平目魚肉質鮮甜彈牙,魚香味香甜,飯粒煙韌可口,味道好夾。

原條日本產魷魚燒
魷魚燒得剛好熟,肉質彈牙有口感,鮮甜可口。

厚切牛舌串燒

脆炸軟殼蟹

日本和牛讚岐烏冬

Cocktail Berry Kiss
2020-01-23 93 瀏覽
位於銅鑼灣既firebird主打串燒 和風味十足 係一間熱鬧嘅居酒屋軟殼蟹牛油果壽司卷 $118脆口嘅軟殼蟹配上牛油果口感豐富清新口味中和油膩感日本產霜降A4和牛壽喜燒 $278咁嘅價錢食到和牛真係唔錯壽喜燒湯汁加上日本雞蛋絕對係享受烏冬 $28烏冬爽口彈牙混合湯汁進食非常美味重量級火焰原隻雞腿 $138呢度嘅主打火焰原隻雞脾以鐵板上店員再佢倒進酒精點火非常有氣勢雞肉燒得非常香 皮脆肉嫩berry kisses $68Cocktail mocktail都有多款選擇雜莓味好香甜

位於銅鑼灣既firebird

berry kisses $68

Cocktail mocktail都有多款選擇
雜莓味好香甜
2020-01-21 109 瀏覽
住在附近的朋友特別推薦這間居酒屋,反正連續吃了幾天西餐,今天就轉轉口味吧~ 開放式廚房,裝還也很有格調, 也是一個令人放鬆的地方。重量級火焰原隻雞腿果然是重量級雞腿,很大一份, 侍應先加點酒後點火, 吸引了不少食客目光。收火後再細心地為我們切件。看上去很多辣椒配料,但原來不太辣,很香口,肉質嫩滑,連配料食,口感更清新,絕對值得推薦。軟殼蟹牛油果壽司卷壽司很大一份,蟹子脆口, 牛油果新鮮軟滑,很讚!明太子芝士椰菜燒餅燒餅有兩款醬汁, 兩款醬汁都各有特色,不會太膩,最喜歡還是新鮮的椰菜,又爽又清, 送酒不錯。日本產霜降A4和牛壽喜燒嘉慶燒湯味濃郁,和牛稍微涮一涮已很香濃,而且和牛脂肪分配均勻, 肉質軟軟的,追加了日本鮮雞蛋和白飯,份量足夠。Lava Flow這杯mocktail粉紅色的,很少女,也吸引了旁邊的食客也點了一杯。 賣相好,味道好,士多啤梨味濃,很讚!Strawberry Yakult Cocktail 喝了Mocktail後, 也試試一杯cocktail吧~ 也是粉紅色的賣相,雖然是cocktail,但是酒精不重,很適合平時不喝酒的女生。看見旁邊的食客點了金槍魚,他們邊吃邊讚,
住在附近的朋友特別推薦這間居酒屋,
反正連續吃了幾天西餐,今天就轉轉口味吧~
開放式廚房,裝還也很有格調,
也是一個令人放鬆的地方。

重量級火焰原隻雞腿
果然是重量級雞腿,很大一份,
侍應先加點酒後點火,
吸引了不少食客目光。
收火後再細心地為我們切件。
看上去很多辣椒配料,
但原來不太辣,很香口,
肉質嫩滑,連配料食,
口感更清新,絕對值得推薦。

軟殼蟹牛油果壽司
壽司很大一份,蟹子脆口,
牛油果新鮮軟滑,很讚!

明太子芝士椰菜燒餅
燒餅有兩款醬汁, 兩款醬汁都各有特色,
不會太膩,最喜歡還是新鮮的椰菜,
又爽又清, 送酒不錯。

日本產霜降A4和牛壽喜燒
嘉慶燒湯味濃郁,和牛稍微涮一涮已很香濃,
而且和牛脂肪分配均勻, 肉質軟軟的,
追加了日本鮮雞蛋和白飯,份量足夠。

Lava Flow
這杯mocktail粉紅色的,
很少女,也吸引了旁邊的食客也點了一杯。
賣相好,味道好,士多啤梨味濃,很讚!

Strawberry Yakult Cocktail
喝了Mocktail後, 也試試一杯cocktail吧~
也是粉紅色的賣相,雖然是cocktail,
但是酒精不重,很適合平時不喝酒的女生。

看見旁邊的食客點了金槍魚,
他們邊吃邊讚,吃得津津有味的,
可惜今次吃得太飽了, 唯有待下一次。