2020-03-25 407 瀏覽
今天與居住銅鑼灣的朋友共聚晚餐,朋友說要帶我去他日常喜愛之一的餐廳吃日本菜,店舖主要是吃串燒以及是 Sake 酒吧,入座前員工先為我們量度體溫,店內的裝潢以木材為主,有個開放式廚房及吧位,富有日本居酒屋風格,感覺舒適放鬆。本鮪籃鰭金槍魚刺身是店舖的期間限定,賣$1.5一克,是原塊販賣的,我們的金槍魚重量是227克,大約港幣三百多元,刺身分三個部份,由淡吃到濃,大拖羅色澤較淡白,魚油脂豐富,入口即溶,魚味相比較為最淡口,中拖羅是背部和腹部位置,魚香持久,入口甘香,赤身色澤呈赤紅色,肉質結實,嚼勁十足,魚香味道最為濃郁。FireBird雞肉串燒盛盒串燒盛盒選用新鮮雞肉,共有五串,分別是秋葵、七里香串、雞胸串、長蔥雞肉串、自家製免治雞肉棒,秋葵爽脆清新,七里香是指雞肉的尾部,味道香濃惹味,雞胸串用鹽燒製成,多汁惹味,長蔥雞肉串軟嫩鮮甜,免治雞肉棒內裡有雞軟骨粒,入口爽脆幼嫩,配上附有的生雞蛋,攪拌沾上進食,口感滑溜鮮香。FireBird名物重量級火焰原隻雞腿雞腿上桌時店員會再澆上 Sake 燒一燒,由於酒精濃度高因此火勢亦頗大,燒完後職員會貼心地把雞腿剪開方便進食,雞腿皮脆肉滑,軟嫩多汁,配
本鮪
FireBird名物重量級火焰原隻雞腿
雞腿上桌時店員會再澆上 Sake 燒一燒,由於酒精濃度高因此火勢亦頗大,燒完後職員會貼心地把雞腿剪開方便進食,雞腿皮脆肉滑,軟嫩多汁,配上微辣炸蒜、辣粉及七味粉作調味,更香口惹味,而且雞腿及配料蔬菜都充滿著香濃的 Sake 味。
Pineapple Lover
是雞尾酒的一款,由 Sake 、菠蘿汁、檸檬汁以及新鮮的菠蘿肉調製而成,味道酸酸甜甜,十分開胃,而且酒精濃度不高,不太喝酒的人士或女士都十分適合。
初嚐日本酒set
共有三杯不同味道的日本酒,左邊是一之藏純米辛口,口感微辛,米香濃郁,柔軟宜人,中間的是男山特別純米山貯藏,口感清淡辛辣,口味清涼,香氣溫和,右邊則是出羽櫻大吟釀,口感柔滑香甜,入口帶淡淡的花香,回甘則有雪梨的甘澀。

整體而言,環境舒適衛生,細心為客人量度體溫再入座,讓食客吃得安心,食物質素新鮮美味,而且會為客人剪開食材以方便進食,服務貼心,是與朋友去居酒屋的好選擇。
2020-03-22 294 瀏覽
CWB 銅鑼灣 • FireBird📍銅鑼灣邊寧頓街13號隆堡柏寧頓酒店地下🔹FireBird 特大燒雞腿丼御膳 $98+10%🔹特盛燒牛肉丼御膳 $98+10%小編一看見個燒雞腿丼放上枱,忍不住「嘩」了一聲,因為名符其實,果然是特大😂雞腿肉即叫即燒,微焦的雞皮加嫩稔的雞肉,白飯亦盛上了燒肉汁,好好味☺️Lunch set跟麻醬沙律、麵豉湯同紅豆小丸子,平時不太鍾意小丸子的小編都覺得個飯後甜品幾好食😋➰👅 味道:🌟🌟🌟🌟👀 環境:🌟🌟🌟👩🏼‍🍳 服務:🌟🌟🌟💰 抵食:🌟🌟🌟
CWB 銅鑼灣 • FireBird

👀 環境:🌟🌟🌟
👩🏼‍🍳 服務:🌟🌟🌟
💰 抵食:🌟🌟🌟
2020-03-19 3690 瀏覽
雖然話因疫情嘅關係要少啲出街街,但講真日日困喺公司同屋企,久唔久都要去輕鬆調劑吓嘅,最多人少少,食早啲。難得週二有得收早,又有飲友應邀喎,兩口子就去咗大家都就腳嘅「FireBird」,七點前盡享珍寶式歡樂!踏入餐店第一刻,帶住口罩嘅妹妹仔隨即為食客量度體溫,此舉看似已成為指定動作,但最重要係可令場內嘅顧客及員工一樣咁放心。店子以木為主嘅裝潢十分清爽衛生。中央有個開放式廚房,被多個吧位圍繞著。其餘嘅全為二至多人合併式散座,正門近窗一邊為高櫈區,最入嘅位置則為矮枱區。牆上貼出嘅大多為推介菜式嘅靚相,當中最大最搶眼就係神泡啤酒嘅海報。最鮮紅吸睛為期間限定嘅藍鰭金槍魚廣告。不過細佬對A4和牛最感興趣,因和牛更適合送酒嘛,哈哈哈!飲品項目有成四頁之多,有齊汽水、果汁、茶、紅酒、白酒、啤酒、日本清酒、燒酎、梅酒、雞尾酒等。歡樂時光逢週日至四為下午三點至七點,而週五、六就少咗一個鐘,亦即下午三點至六點。兩隻酒鬼當晚主攻珍寶份量嘅三得利神泡生啤,原價$88/杯,歡樂價則為$68/杯。雖說醉翁之意只在酒,但都唔可以空肚淨飲嘅,結果就應推薦點咗啲串燒及A4和牛送酒。餐桌上有齊備嘅自用餐碟、筷子及紙巾,最的
最鮮紅吸睛為期間限定嘅藍鰭金槍魚廣告。
不過細佬對A4和牛最感興趣
,因和牛更適合送酒嘛,哈哈哈!
兩隻酒鬼當晚主攻珍寶份量三得利神泡生啤
,原價$88/杯,歡樂價則為$68/杯。
三得利神泡生啤
雖說醉翁之意只在酒,但都唔可以空肚淨飲嘅
,結果就應推薦點咗啲串燒A4和牛送酒。
餐桌上有齊備嘅自用餐碟、筷子及紙巾,最的骰可愛當然係隻鯨魚筷子座啦
厚切牛舌串燒($68/兩串):熱辣辣嘅牛脷爽厚彈牙。
厚切牛舌串燒
雞翼串($28/串):雞翼皮脆肉嫩夠香口。
雞翼串
FireBird雞肉串燒盛合($138/五串):下圖嘅串燒拼盤中左起分別為秋葵串七里香串、雞胸串、長蔥雞肉串自家製免治雞肉捧配鮮蛋黃
FireBird雞肉串燒盛合
秋葵清新爽脆。
秋葵串
七里香,即雞尾,香濃惹味
,屬送酒佳品也。
七里香串
個人略嫌雞胸厚肉咗少少,如果可以切細件啲,另加多少少調味,相信效果會更理想。
雞胸串
相比起下,長蔥雞肉不單肉質較為軟潤,其肉汁亦更為豐盛。
長蔥雞肉串
最後串自家製免治雞肉捧本身質感十分幼嫩脆口,黏上鮮蛋黃後即增添鮮香滑溜,充分地表演出畫龍點睛之效
自家製免治雞肉捧配鮮蛋黃
霜降A4和牛肉眼扒($230):壓軸嘅霜降A4和牛肉眼扒色澤粉嫩,皮脆肉香油脂勁,軟腍鬆潤,肉汁豐郁濃厚,輕輕點上鹽粉已夠香濃,堅掂
霜降A4和牛肉眼扒
埋單時發現其他食客點嗰杯雞尾酒「Strawberry Yakult Cocktail」($78)實在太鮮美動人
,結果梗係忍唔到手影咗幅相同讀者們分享啦!
Strawberry Yakult Cocktail
銅鑼灣日式居酒屋「FireBird」環境簡潔,抽氣足,年輕嘅服務生友善體貼,送酒美食質高味佳,最難得就係七點前可以襯人少嘆返個珍寶式歡樂時光
,爽呀!
2020-03-17
$500 (其他)
三得利神泡生啤
厚切牛舌串燒
雞翼串
FireBird雞肉串燒盛合
秋葵串
長蔥雞肉串
自家製免治雞肉捧配鮮蛋黃
2020-03-13 291 瀏覽
好耐冇過黎港島區,但友人係銅鑼灣返工就黎左呢間特色小店。餐廳的抗疫措施做得好好,每個客人先要在門口量體溫,再以消毒液消毒雙手先可進入店內。餐廳地方不大,但裝潢以木中為主,燈光柔和,令人份外溫暖。橫切藍鯨金槍魚三色刺身 $1.5/g見係店員介紹而且係限定期間,我哋就叫咗金倉魚刺身。係需要一整塊買的,店員會叫你出去揀,我哋呢塊就係234g,大約$350。整塊吞拿分為三個部份,分別係赤身,中卜口和大卜口。赤身就係最淡味,建議最先食起,最後食先食大卜口。每個部位嘅層次好唔同,赤身質感會比較厚實,而大卜口就會有入口即溶嘅感覺,好新鮮,鍾意食刺身嘅一定唔可以錯過。蟹味噌甲羅燒以蟹蓋裝住蟹膏,蟹膏上面加咗蔥粒沙律醬等,令蟹膏味道更鮮甜豐富,跟set會有三個壽司飯。因為蟹膏好多,所以我哋另追加一set壽司紫菜$8,咁每人就可以各食兩舊🤣 Fire Bird名物 重量級火焰原隻雞腿 店員送上嘅時候會即直係你面前點火,呢個時候一定要準備相機,因為好快會係雞腿表面燃燒🔥,3秒到就會熄滅,非常精彩。店員隨後會幫我地剪成小塊,雞腿被燒過的表面就會變得香脆,但雞肉肉質仍然非常嫩滑,加上表面嘅辣粉,非常惹味。日本和

好耐冇過黎港島區,但友人係銅鑼灣返工就黎左呢間特色小店。

橫切藍鯨金槍魚三色刺身 $1.5/g

蟹味噌甲羅燒
追加一set壽司紫菜$8,咁每人就可以各食兩舊🤣

Fire Bird名物 重量級火焰原隻雞腿

日本和牛茶漬飯
雖然份量不多,只有4-5塊薄和牛,但味道鮮甜而且有肉汁。而茶漬飯非常之特別,部分飯有飯焦,但配上茶加入飯中,口感就剛剛好,非常爽口。

Lychee Frozen
呢杯荔枝味Mocktail夠晒冰凍,一飲落去涼透心的爽快,味道清甜但唔會太假,係新鮮嘅荔枝味。
2020-03-04 2508 瀏覽
最近的環境,很多時候都在家下廚,想出外用餐,要揀間質素好,有保證,唔好嘥咗個quota入到餐廳,侍應先同你量體溫,又提供酒精搓手液,有曬安全措施先一人揀咗一杯mocktail,好靚好夢幻 一路飲一路傾計,耳邊聽着餐廳播放的英文歌曲,真係好chillLychee Frozen充滿荔枝味,加咗酸酸地嘅檸檬汁,好清新。Lava Flow好香菠蘿,椰子,士多啤梨味,最頂嘅cream慢慢溶入,增加幼滑感。手球壽司見到個menu手球壽司好可愛,就叫咗來試試,一碟六球,球球是道,面頭嘅刺身食得出好新鮮,加上圓圓的飯糰,加分。原條日本產魷魚燒柔軟惹味,一啲都唔買韌Firebird雞肉串燒成盒🤩分別有雞胸,長蔥雞肉,七里香,免治雞肉棒同秋葵,樣樣都燒得好香,我反而最鍾意吃七里香🤗。還附上日本生雞蛋一隻, 串燒蘸上雞蛋,又別有風味。日本霜降A4和牛扒(肉眼)😍最期待嘅終於出現,外面燒到微焦,裏面還呈現粉紅色,鎖住肉汁,入口即溶。廚師還很細心的切到一小口,方便進食。吃時加點附上嘅岩鹽,日本蒜片,wasabi,又不同層次😋喺呢個疫情底下,間中走出來享受一餐美味嘅晚餐,令人身心愉快

入到餐廳,侍應先同你量體溫,又提供酒精搓手液,有曬安全措施

先一人揀咗一杯mocktail,好靚好夢幻

Lychee Frozen

充滿荔枝味,加咗酸酸地嘅檸檬汁,好清新。

原條日本產魷魚燒
柔軟惹味,一啲都唔買韌

Firebird雞肉串燒成盒🤩

日本霜降A4和牛扒(肉眼)😍

日本A4和牛(肉眼)

喺呢個疫情底下,間中走出來享受一餐美味嘅晚餐,令人身心愉快

2020-02-26
FireBird雞肉串燒盛盒
日本A4和牛(肉眼)
2020-03-03 268 瀏覽
面對疫情消息,個人都冇咩心機,不過卻好想對自己好啲,今晚相約朋友去食好野,去了銅鑼灣的Firebird,一入門口,店員量體溫,有消毒搓手液,都做足防疫措施,令客人好安心。見到有介紹,這裡主打日本A4和牛,先叫一客A4 和牛扒(牛柳)100G~$270,燒得好靚,中間帶半生熟,剛剛好,選牛柳因食落有好重牛肉鮮味,肉質有口感,又唔係入口即溶果隻,可夾醃左醋的蒜片,鹽粒同芥末,又另有一番風味。除了和牛,店員介紹FireBird出名仲有係雞,叫了個日本產雞肉烏冬$88,雞肉都厚身,以慢煮方式煮,令雞肉煲留鮮雞肉味之餘,肉質還好滑溜,完全忘記了是雞胸肉,加上烏冬粗壯又彈牙,配上蔥粒及清湯精華,好好味。見到drink menu都有多款cocktail & cocktail,叫了杯mocktail strawberry smoothie$68,見住店員用新鮮士多啤梨打成,用了修長高身杯,全杯粉紅色,好靚,頂上還有忌廉同士多啤梨 syrup,夠曬甜蜜。見到有道菜火山熔岩鮭魚卷$98,個名好新穎,上枱時果然有驚喜,賣相浮誇,頂部真係好像火山爆發咁,個紫菜卷,中間係三文魚肉,外面火炙過好脆口,還有沙律醬,

A4 和牛扒(牛柳)100G

日本產雞肉烏冬

火山熔岩鮭魚卷$98

見到有道菜火山熔岩鮭魚卷$98,個名好新穎,上枱時果然有驚喜,賣相浮誇,頂部真係好像火山爆發咁,個紫菜卷,中間係三文魚肉,外面火炙過好脆口,還有沙律醬,味覺上好有層次感。

再叫了牛舌串燒$88有兩串,中間好稔,夠juicy ,唔會好乾。
牛舌

和牛實在太回味,最後再叫多個日本和牛漬飯$128,面有三大片雪花紋的和牛,好香牛油香,入口即溶,但仍然牛味濃郁,塊牛肉實在太靚,好食,配上微微燒焦的紫菜飯團,有飯焦香,好香脆,面有棵紫蘇葉,淋上茶漬,清湯味濃,飯團我索曬湯味,好清甜呀!
日本和牛漬飯

2020-02-26
A4 和牛扒(牛柳)100G
牛舌
日本和牛漬飯
2020-02-29 223 瀏覽
每次經過呢間餐廳都好想入去坐低,因為門口嘅裝修好吸引,今次終於有機會試啦!預訂咗平日夜晚,人唔算太多,我比較早到,所以坐喺餐廳嘅角落位置,幾舒適,適合自己一個好好享受晚餐。最欣賞餐廳服務好周到,進入餐廳前、每個客人都要先量體溫、同清潔雙手,坐低之後發現餐具都收晒喺枱下面嘅櫃桶入邊,感覺好乾淨,食得好放心。由於呢排腸胃唔多好所以只係叫咗一個鯛魚釜飯,廚房會即叫即整,所以等得比較耐小小時間,熱辣辣,香噴噴,飯吸收左魚嘅香味,如果多少少配菜,口感就會更豐富。另外,小食叫咗一個炸軟殼蟹,香脆又有蟹味,份量啱啱好。下次約埋朋友一齊去,可以傾吓計,再叫多幾款菜式。
2020-02-28 200 瀏覽
Fire Bird 平時經過呢間餐廳好多次,已經俾佢門口嘅佈置吸引住,一直好想試下入去食,今日為咗慶祝拍拖紀念日,二話不說就打電話去訂咗位。侍應嘅服務態度一流,進入餐廳之前,會幫每一位客人量體溫同消毒手,令我哋食得好放心,每上完一至兩道菜,侍應又會主動幫我地換碟,好細心,值得一讚!由於呢排腸胃唔多好,所以冇叫生嘢食,同老公叫咗個A4和牛,真係有入口即溶嘅感覺,配埋海鹽、蒜片口感一流,同時有長長的回味感。小吃叫了燒玉子、明太子大阪燒、燒魷魚,每款都好惹味,燒得香脆可口,份量啱啱好。老公叫咗杯mango mocktail,上面插住枝芒果雪條,賣相已經令人耳目一新,飲落亦好美味;我就叫咗杯水果茶,水果好足料,亦好新鮮,酸甜適中,飲完之後特別開胃。這間餐廳食物味道好,環境一流,地點好方便,再來再來😍
Fire Bird

A4和牛

這間餐廳食物味道好,環境一流,地點好方便,再來再來😍
A4和牛
2020-02-24 182 瀏覽
疫情下盡量避免外出難得出去當然要好好地吃一餐這段時間時不時想起令人垂涎的和牛今晚再次來到這一家 — Firebird 回味一下即燒日本產霜降A4和牛扒(肉眼)100g 和牛燒得十分香 牛肉味濃濃 入口細嫩旁邊伴有日本蒜片、鹽和Wasabi調味日本產霜降A4和牛壽喜燒 和牛配上壽喜燒也是最佳拍檔可見片片A4和牛脂肪紋理以甜甜的壽喜燒汁略煮後入口味道更鮮甜 不禁吃完一片又一片配有蔬菜 如鮮菌菇、娃娃菜和蘿蔔等 壽喜燒必備日本鮮雞蛋 白飯吃壽喜燒當然要點鮮雞蛋略煮後的和牛沾上生蛋質感更細滑 味道更多層次 最後把餘下蛋汁加進鍋裡燒 配飯吃出另一番滋味軟殼蟹牛油果壽司卷 軟殼蟹吃下去鬆脆可口陣陣鮮濃蟹香和細滑牛油果混合配上粒粒蟹籽鮮味 好味道Strawberry Yakult Cocktail一上枱已經被吸引了 滿滿一大杯濃郁士多啤梨香味配上益力多酸酸甜甜還伴有士多啤梨肉 好喜歡
疫情下盡量避免外出
難得出去當然要好好地吃一餐
這段時間時不時想起令人垂涎的和牛
今晚再次來到這一家 — Firebird 回味一下

即燒日本產霜降A4和牛扒(肉眼)100g
和牛燒得十分香 牛肉味濃濃 入口細嫩
旁邊伴有日本蒜片、鹽和Wasabi調味

日本產霜降A4和牛壽喜燒
和牛配上壽喜燒也是最佳拍檔
可見片片A4和牛脂肪紋理
以甜甜的壽喜燒汁略煮後
入口味道更鮮甜 不禁吃完一片又一片
配有蔬菜 如鮮菌菇、娃娃菜和蘿蔔等 壽喜燒必備

日本鮮雞蛋 白飯

一上枱已經被吸引了 滿滿一大杯
濃郁士多啤梨香味配上益力多
酸酸甜甜還伴有士多啤梨肉 好喜歡
2020-02-24 206 瀏覽
一直都好想食好味既壽喜燒,而唔係坊間既牛肉鍋扮壽喜燒。男親就搵左呢間Fire Bird,滿足我食壽喜燒既心願一入到去環境都幾好,好岩飲下酒食下野傾下計。本身想嗌個拖羅試下,店員就推薦我地叫成條金槍魚刺身,咁就可以一次過食曬赤身、中拖羅、大拖羅。去揀左刺身之後,店員會係我地面前磅一磅。一條大概有240g,$1.5/g,大概$360左右。由淡至濃食,赤身肉質比較結實有咬口;中拖羅脂肪比例高啲;最正一定係大拖羅,一入口軟綿綿,魚油即刻標曬出黎我就覺得油脂剛剛好,而男親就覺得再肥啲會滿足啲橫切藍鰭金槍魚三色刺身 $1.5/g跟住點左個蟹味噌甲羅燒,蟹膏鮮甜,包埋壽司飯感覺更豐富,因為仲有好多蟹膏既關係,我地加多$8叫多一Set壽司飯,岩岩好撈曬啲蟹膏蟹味噌甲羅燒 $78終於到我最期待既壽喜燒,首先壽喜燒汁幾甜,濃度剛好,配料好豐盛。不過最正係佢個日本產霜降A4和牛,油脂分佈平均,牛味十足,入口軟滑。壽喜燒配飯食真係一流日本產霜降A4和牛壽喜燒 $278因為佢啲Cocktail賣相好靚,點左一杯黎試下,味道就不是我喜歡的Fuji Mountain $78食完呢餐覺得感覺良好,環境、食物都係中上水
一入到去環境都幾好,好岩飲下酒食下野傾下計。
我就覺得油脂剛剛好,而男親就覺得再肥啲會滿足啲

橫切藍鰭金槍魚三色刺身 $1.5/g

蟹味噌甲羅燒 $78

日本產霜降A4和牛壽喜燒 $278

Fuji Mountain $78
食完呢餐覺得感覺良好,環境、食物都係中上水平,好滿足
2020-02-15
慶祝紀念
情人節
1K
放工後想搵間餐廳休息同嘆一下,今晚就同事去了這裡,因為就腳,雖然近排有太多不愉快嘅社會事件,但去到食都要有啲要求!這裡食火焰原隻雞腿好有特色,但今晚見到個A4和牛好吸引,於是點了份即燒!日本產霜降A4和牛燒(肉眼)100g,因要即燒時間會耐一點,反正都係同同事放工吹下水放鬆吓,等一會兒絕對沒有問題,這裡除了有燒雞腿、和牛外,還有好多日式料理嘅選擇,就係咁點了分軟殼蟹牛油果壽司燒,上枱師傅已經切開成一件件,出面有嘅蟹籽包住啲壽司飯中間當然就係脆口嘅軟殼蟹同軟滑嘅牛油果,入口口感清新!當然就少得嘅燒雞翼串,雞中翼連埋雞翼尖,燒得十分香,配埋個七味粉味道十分嘢味!外皮香脆肉質夠晒嫩滑!而同事讚不絕口嘅明太子自家製免治雞肉棒,免治雞肉棒上面放了大量嘅明太子,火炙後嘅明太子味道更濃郁還帶點辣味夠晒刺激!還有份明太芝士椰菜燒餅,一樣非常好味,燒餅上分開兩種味道,一半是明太子,另一半是燒汁,切開中間還有流心芝士流出,十分香滑有口感!主角A4和牛燒上枱,陣陣嘅香味直樸向鼻,一入口個種即時溶化嘅肥美感覺十分滿足,每件和牛嘅雪花油脂十分之豐富,所以入口時都充滿罪惡感,想一件又一件入口!實在忍不住口🥰!佔少

主角A4和牛燒上枱,陣陣嘅香味直樸向鼻,一入口個種即時溶化嘅肥美感覺十分滿足,每件和牛嘅雪花油脂十分之豐富,所以入口時都充滿罪惡感,想一件又一件入口!實在忍不住口🥰!佔少少鹽味道更濃郁!

而食完比較肥美嘅A4和牛,忍唔住叫埋個FB 燒飯團棒,燒飯團棒燒得十分香脆內軟,呢個剛好將口中內嘅油膩吸哂!

而飲品選擇除了SAKE、紅白酒、啤酒外,還有WHISKY,特色COCKTAIL、特色MOCKTAIL,我就點了杯Strawberry Smoothie,士多啤梨味道濃郁香滑,夠晒好味!
2020-02-21 146 瀏覽
網絡上介紹的一間日式居酒屋食物款式又多而且味道唔錯一入到去有職員度體溫亦都有提供酒精消毒液給客人搓手火山熔岩鮭魚卷一上枱賣相已經非常吸引卷物上鋪滿了脆炸蘿蔔絲鮭魚卷經輕輕炸過另外皮有脆口嘅感覺而且本身配有醬汁直接享用已經十分滋味連蘿蔔絲一齊食,口感非常豐富明太子玉子燒A4 和牛肉眼扒可以根據重量黎點,100g $230肉眼扒夠juicyA4級和牛果然油脂香濃有入口溶化嘅感覺果然不錯脆炸日本蕃薯條番薯條睇起身同普通薯條無異,但係聞起身同埋食起身都有少少唔同,比一般嘅薯條仔同埋size比較粗,份量都幾大份用嚟送酒一流日本雞肉烏冬雞肉用上慢煮方式烹調令肉質你平時食的更嫩烏冬彈牙,而且煮得非常入味三文魚刺身三文魚夠新鮮而且油脂香濃食出淡淡滋味Strawberry Yakult Cocktail 味道酸酸甜甜非常解渴
網絡上介紹的一間日式居酒屋

卷物上鋪滿了脆炸蘿蔔絲
鮭魚卷經輕輕炸過
另外皮有脆口嘅感覺
而且本身配有醬汁直接享用已經十分滋味
連蘿蔔絲一齊食,口感非常豐富
明太子玉子燒

脆炸日本蕃薯條

日本雞肉烏冬
雞肉用上慢煮方式烹調
令肉質你平時食的更嫩
烏冬彈牙,而且煮得非常入味

三文魚刺身
三文魚夠新鮮
而且油脂香濃
食出淡淡滋味

味道酸酸甜甜
非常解渴
2020-02-19 135 瀏覽
日本,暫時冇得去,所以搵咗一間日本居酒屋頂住先,FireBird地點靜中帶旺,銅鑼灣鬧市算是僻靜地區,這裡是喝酒談天的好地方。日本的串燒以燒雞肉,所以雞肉質素尤其重要。看看餐牌,這裏也有好幾款用雞來做的串燒,我二話不說就點了兩sets firebird雞肉串燒盛盒!賣相相當吸引,總共有四款用雞唔同部位來做嘅串燒及一串燒秋葵。四款串燒中,我自己最鍾意FireBird的自家製雞肉棒以雞髀肉製作的,加入雞軟骨和蔥粒,味道很好。最精彩是那只日本產雞蛋,無論顏色和味道都一流,配上這新鮮的免治雞肉棒,效果只會錦上添花。原隻魷魚燒烤,墨魚鬚燒到脆卜卜,肉質鮮甜!串燒離不開酒,不過近排要保重身體,所以不喝酒,好彩這裡也有Mocktail可供選擇。點算了一杯荔枝味lychee frozen!無論顏色味道都相當唔錯!十分冰涼,一路食熱辣辣嘅串燒,一路彈啲杯凍飲,一個字「正」!

原隻魷魚燒烤,墨魚鬚燒到脆卜卜,肉質鮮甜!

2020-02-18
  • Firebird 雞肉串燒盛盒
2020-02-17 894 瀏覽
現在減少了朋友間的飯局,更加珍惜每一次見面相聚的機會,特意挑了家質素穩定,出品優質的地方。二人枱幾乎都不能同時放上我們所點的食物。。。😂幸好早點來,坐到大一點的4人枱,比較舒適。霜降A4和西冷牛扒肋脊肉叫了五成熟,上桌時已切走肥膏,吃時和蒜片岩鹽,醬油或生磨山葵等吃各有千秋。肉入口鬆軟,還有粉紅色的賣相,實在美味。Lychee Frozen Mocktail大杯色鮮艷,帶點海鮮藍氣息,荔枝肉帶點冰凍冰渣口感,清香怡人,飲品偏甜,冰溶得慢,可以飲足全程。建議撈勻飲,碎冰有少許偏大。特上手握壽司盛盒手握壽司上枱帶光澤,閃閃生輝。三文魚籽新鮮,入口甜中帶咸香。海鰻挺大,肉質細緻,入味帶甜。玉子旦香足,海膽入口即化,蝦晶瑩剔透,黏中細軟有彈性,帶子不太厚身,size較細。其他時令魚生都不俗,飯量輕盈,這價錢是值回票價喔!自家製免治雞肉棒燒得沒過火,沾上日本雞蛋🥚減少干身感,顯得柔和平衡,肉質脆混軟骨,爽口。明太子自家製免治雞肉棒賣相漂亮,多了一份鮮咸,及微辣,比前者香口,燒得不錯,更有層次。七里香串即是Chicken Tail,不會有膻味,反而嫩滑,加上有少許鹽巴調味,簡單可口。食後感:樓底高

霜降A4和西冷牛扒

Lychee Frozen Mocktail

特上手握壽司盛盒

自家製免治雞肉棒

明太子自家製免治雞肉棒

七里香串

食後感:樓底高,音樂好聽,光線柔和,感覺暢快。
2020-02-14 134 瀏覽
A4和牛扒(肉眼)$230呢塊牛扒真係超過高質 入口即溶我覺得係必食嘅👍🏻👍🏻而且佢哋煮得好好 錦上添花.日本產郡4和牛壽喜燒$278又到我最鍾意食嘅壽喜燒和牛油花分布均匀 配上Sukiyaki完美嘅配搭仲有不同嘅雜菌同蔬菜豆腐等等食食吓不經不覺都飽左.横切藍鰭金槍魚三色刺身$346.5店員會一大塊刺身拎到黎我地面前即場磅俾我哋睇魚肉好鮮甜 好肥美油脂比例都啱啱好 有驚喜!. Lychee Froze$68柚子綠茶$38杯嘢飲真係好靚呀望到已經開心左😙😙飲落去唔會太甜 而且涼透心
A4和牛扒(肉眼)$230

横切藍鰭金槍魚三色刺身$346.5

店員會一大塊刺身拎到黎我地面前
即場磅俾我哋睇
魚肉好鮮甜 好肥美

油脂比例都啱啱好 有驚喜!
Lychee Froze$68
柚子綠茶$38