2020-09-07 541 瀏覽
Went here couple of years ago n had quite a good experience But this time felt like it has changed the menu with less innovative choices and prices also got up significantlyOrdered not a lot n cost around $600 for twoOx tongue is overcooked Combo for one regular 380 ml beer + tuna sashimi for 5 pieces is disappointing as wellTuna tasted just like supermarket quality and too ice cold
Ox tongue is overcooked
2020-09-02 302 瀏覽
It's my second or third time here. Good quality food served here.These are what I ordered this time for 2 pax.Super yummy maki! Must order. It's not spicy so don't worry.Beef tongue is a bit tough to chew this time round so am a little disappointed.Decent squid. Not dry but juicy!My fave is the chicken meatball. This has soft bones in it but what I really like is the seasoning/flavouring of the meatball.ordered the small portion instead of the famous entire plate of otoro. That would be too fatt

ordered the small portion instead of the famous entire plate of otoro. That would be too fatty for 2 pax. Yummy. thumbs up.

Will come back and try other dishes for sure.
10 分鐘 (堂食)
2020-08-04 4594 瀏覽
香港人諗起食,大部分都會諗起日本野,我都唔例外,今日放工又想食日本野,最好有得食又有得飲酒既日式居酒屋,好彩我有同事介紹一間位於銅鑼灣,叫火鳥既居酒屋,咁當然要試下啦。去到時,遠遠便被其富有日式風格的招牌吸引到,內裡裝潢都係偏日式居酒屋,唔錯。我地叫左日本產霜降A4和牛壽喜燒,追加雞蛋和烏冬、Firebird雞肉串燒盛合、金槍魚三色刺身244G、二人前晚市套餐,包括日本產海膽刺身、北海道珍寶帆立貝刺身、whisky highball、日式梅酒。首先個海膽刺身,同埋帆立貝刺身先上枱,雖然份量無好大,但本身都意料中,所以冇落差,味道鮮甜,食得出好新鮮。最吸引真係莫過於金槍魚刺身,每磅只係1.5蚊,超抵,佢仲會係你面前磅個金槍魚,證明貨真價實。味道係再熟悉不過既味道,三色就係指唔同部位,推介由深到淺去食,就唔會太膩,雖然未去到入口即溶,但都算得上高質,中點係性價比高。之後雞肉串燒盛合,同埋和牛壽喜燒,都陸續上枱,雞肉盛合有雞肉棒、雞皮、雞軟骨等,肉質比想像中嫩滑,唔錯。和牛壽喜燒就更加唔洗講,和牛都係熟悉既味道,如果份量可以再多啲就更完美了。

2020-07-08
2020-07-25 340 瀏覽
疫情關係,如果可以出街食都會特別珍惜,亦需要特別注意衞生!我地都無諗過原來食埋今晚,政府就宣布要禁6點後堂食,sad 橫切本金槍魚三色刺身-一次過試晒三種拖羅,一塊大概$350, 要由下至上食,我第一次見証到咩叫做入口即溶,拖羅味愈食愈濃,魚味甘香,脂肪分布平均,依家諗返都流晒口水!重量級火焰原隻雞腿-侍應會先倒vodka 然後點火,即變火雞,之後侍應會幫手剪個隻雞,味道好有墨西哥感,非常惹味,用椰菜包起無咁熱氣添日本產九州和牛讚岐烏冬-和牛肉濃,烏冬彈牙,有口感Strawberry Yakult cocktail -士多啤梨味非常香濃,飲落好清新,我唔好酒都覺得好好飲

日本產九州和牛讚岐烏冬-和牛肉濃,烏冬彈牙,有口感

2020-07-19 283 瀏覽
趕係政府收緊食飯政策之前嘅last meal,要小心注意衛生啊,都唔知幾時有得重出江湖😭 開場2杯酒先~ 梅酒同highballu 正常發揮小淡 飲到最後冇乜味lu😕.尼度有個好特別嘅吞拿魚叫法: 成塊上!😳店員會拎出嚟係你面前磅,再計返價錢,無花無假👍🏻因為每塊都要有一定嘅厚度,所以大約230g上下,我地尼度$350左右。上至下分別係大拖羅、中拖羅、赤身,先由最下開始食,鮮味十足,魚味充滿成個口腔。食到中拖羅會feel到滑身d,多返dd油脂香口d;大拖羅講真冇入口即溶,油脂唔多所以同中冇太大分別,但2人食完冇負擔😌再來帶子刺身同海膽,帶子鮮味有彈性,海膽一上枱唔太新鮮,反映完有換比我地👍🏻整體味道合格嘅.食返d熱食~牛舌豆腐比想像中好食,牛舌入味夠淋,同嫩豆腐好夾尼個雞串燒拼盤唔推介😅整體燒得唔算乾,不過味道一般,雞皮燒得唔夠脆導致好油膩,雞胸調味不夠而且好柴,雞髀肉同秋葵中規中矩,唯一可散叫雞軟骨棒👌🏻.最後掙扎左燒牛扒同和牛壽喜燒之中,揀左~蛋同烏冬另外加錢嗌的,鍋入面本身有豆腐、蔬菜、牛舌,幾豐富的。和牛嫩身但薄身細塊,同一般食sukiyaki大大塊唔同,牛味唔濃少左一份滿足感
開場2杯酒先~
尼度有個好特別嘅吞拿魚叫法: 成塊上!😳

食返d熱食~牛舌豆腐

比想像中好食,牛舌入味夠淋,同嫩豆腐好夾

最後掙扎左燒牛扒同和牛壽喜燒之中,揀左~

蛋同烏冬另外加錢嗌的,鍋入面本身有豆腐、蔬菜、牛舌,幾豐富的。和牛嫩身但薄身細塊,同一般食sukiyaki大大塊唔同,牛味唔濃少左一份滿足感。
除左吞拿魚嘅食法比較特別之外,其他食物新鮮但味道中規中矩
2020-06-20 314 瀏覽
又到返半晝嘅星期五. 上次行街行過FireBird門口, 見到呢間鋪面唔錯嘅日式屋酒屋有做Lunch Set, 而且選擇都幾多, 所以決定搵個返半晝嘅星期五嚟試一試. 今日窮小姐同同事好好彩, 唔使等位而且店員好好俾左個4人位我地坐. 窮小姐同同事行過屋酒屋門口既時候已經不停咁樣望下入面既食客食緊嘅定食拎下意見, 最後都同同事都不約而同咁樣畀蜆肉定食吸左晴.定食一黎到, 窮小姐已經急不及待夾起燒飯糰(窮小姐既最愛)放入口中, 可惜呢個燒飯團並無窮小姐喜歡的那種燒香飯焦既味道, 而是帶有鑊焦的燶味夾雜著紫蘇味. 接住窮小姐就試一試個蜆肉烏冬, 蜆肉烏冬湯底是普通的烏冬湯底, 沒有絲毫的蜆肉味, 但小小的蜆肉卻十分鮮甜, 而且份量很足, 越食越滿足. 順帶一提, 店內提共既7味粉十分值得推介!!佢比起平時食既辣少少, 加小小係湯底能提鮮.

蜆肉烏冬定食
蜆肉烏冬定食
2020-06-15 3916 瀏覽
銅鑼灣邊寧頓街新開張日式居酒屋地舖,餐廳環境燈光調暗,一入內氣氛熱鬧🍻,坐在吧枱位,面對着開放式廚房,望見店員忙碌預備菜式,與朋友邊喝酒邊談天🍶,適合週末夜晚鬆一鬆👄餐牌選擇多,有刺身壽司🍣、燒A4霜降和牛🥩、串燒燒物🍢、天婦羅🍤等,還有多款特色飲品!點了期間限定✨「藍旗金倉魚扒三色刺身🐟」,吞拿魚扒原塊販賣,每塊約240g ($1.5/g),店員在客人面前磅重後⚖️,交由師傅切割🔪,一塊吞拿魚扒可試勻大拖羅、中拖羅、赤身三個部份,刺身十分新鮮,魚油旺盛,厚切拖羅粒粒都充滿油脂,甘香的吞拿魚味道在口腔內迴盪好一會兒才散去👄,美味沒法擋😌💖魚肉吃完後,魚皮交予店員炸成脆片,炸魚皮脆脆的像帶點韌度的薯片,是我第一次吃,味道挺特別的😊除了厚切吞拿魚扒外,餐廳還有各式燒物、串燒等供選擇,「蟹味噌甲羅燒🦀」蟹膏蟹肉用原隻蟹殼上,附上紫菜白飯包着吃味道匹配美味,這個超抵食!「日本產霜降A4和牛扒🐃」有西冷、肉眼、牛柳三個部位選擇,燒和牛扒充滿油脂,牛扒燒得Juicy,配有海鹽、Wasabi和蒜片🧄3樣配料以減輕油膩,也能增加口感😋無論刺身/燒物質素也不錯,「牡丹蝦刺身」也夠新鮮!見師傅在廚房裏密密手

藍旗金槍魚扒三色刺身

蟹味噌甲羅燒

日本產霜降A4和牛肉眼

無論刺身/燒物質素也不錯,「牡丹蝦刺身」也夠新鮮!見師傅在廚房裏密密手不停製作串燒🍢,「串燒牛舌」惹味🔥,但唯獨是「雞肉串燒盛合🐓」欠缺溫度,雞肉變得鞋口也不夠嫩滑😩
牡丹蝦刺身

厚切牛舌串燒
FireBird雞肉串燒盛合

最後飲品是值得推薦的,冰果茶🍹放入各式水果,消濟解膩,適合配燒物一起吃👍🏻這一餐二人密密食,真的吃得超飽又滿足💖
藍旗金槍魚扒三色刺身
蟹味噌甲羅燒
日本產霜降A4和牛肉眼
牡丹蝦刺身
厚切牛舌串燒
2020-06-10 310 瀏覽
去銅鑼灣做嘢,周圍都好多人,見呢度有位,食餐午飯。叫咗個慢煮日本雞肉烏冬,碗烏冬嚟到,係室溫,室溫呀!完全唔熱,要叫廚房整返熱佢,啲食物質素咁樣,唔怪之得有位,不了!
2020-05-30 379 瀏覽
成日經過Firebird都想試 今日終於黎試啦😋見倒呢度出名串燒同和牛 就當然要叫呢兩樣啦!兩個人叫左雞肉串燒盛合, A4和牛壽喜燒同蟹味噌甲羅燒😋壽喜燒加左蛋同烏冬😄雞肉串燒盛合 - 有5種串燒 全部都燒到好想好好味加少少七味粉更加野味😋蟹味噌甲羅燒 - 蟹肉+蟹膏好足料 同埋飯一齊食 味道剛剛好A4和牛壽喜燒 d紋好靚 好吸引😍好有牛味 入口即溶☺️有好多款酒 但今日係平日所以無叫酒飲 下次黎要叫埋陪埋d野食一齊食啊😋😋
成日經過Firebird都想試 今日終於黎試啦😋
見倒呢度出名串燒同和牛 就當然要叫呢兩樣啦!
兩個人叫左雞肉串燒盛合, A4和牛壽喜燒同蟹味噌甲羅燒😋

好有牛味 入口即溶☺️

有好多款酒 但今日係平日所以無叫酒飲
下次黎要叫埋陪埋d野食一齊食啊😋😋
2020-05-16 4151 瀏覽
好久沒到外進餐,今天相約朋友取東西後,還是找間食肆聚下才回家。我們行經見這間有酒飮有燒物和刺生的日式食市,就決定今晚在此處醫肚。走進店內,店員第ㄧ時間跟我們量度體温和提供消毒液給我們擦手,可見措施做足。入坐後還用屏風阻隔枱與枱,令到食客更放心。睇過餐牌,朋友和我都決定要點刺生和ㄧ些燒物來陪酒飲。此店選採克羅地亞養殖場的本金槍魚,安全美味,營養豐富,所以我們點了ㄧ客,侍應在我們面前將魚過磅(233g),之後交給廚師將刺生都分別切成三部份,讓你可ㄧ次過品嚐到魚身各部份的不同口感。赤身口感扎實,中拖羅油脂比較剛好甘香可口,大拖羅雪花般的油脂食下去入口即溶。大大枝燒得好香,頂部還塗上明太子醬,食下去鬆軟的免治雞肉還帶有明太子的咸香,口感和味覺都配合適宜。外皮香脆,雞肉多汁。有兩隻勁大隻的海蝦,蝦肉爽口兼啖啖肉,蝦頭還有蝦膏十分甘香。另外各種的蔬菜都炸得很鬆脆香口,真的不錯。和牛肉眼十分肥美,口感嫩滑,油香豐富,配上碟旁的蒜片和海鹽ㄧ起食,真係正!這款啤酒麥味重又易入口, 配埋以上美食,飲多兩杯都不過。

睇過餐牌,朋友和我都決定要點刺生和ㄧ些燒物來陪酒飲。

明太子自家製免治雞肉捧

外皮香脆,雞肉多汁。

A4和牛扒(肉眼)

這款啤酒麥味重又易入口, 配埋以上美食,飲多兩杯都不過。
Suntory the Premium
2020-04-27
明太子自家製免治雞肉捧
Suntory the Premium
  • SuntorythePremium
2020-05-14 461 瀏覽
極差生日飯!食物既份量非常少,若是食量大既朋友未必適合。Menu 附加價錢亦嚴重誤導消費者!某部分sake 需附加$50卻以超細符號標示。餐廳完全不提供水,即使已叫飲料仍不願意提供,而menu上只有3種水提供,即使叫了綠茶,份量亦其少!以為自己飲緊expresso!明白水要收費,但只提供$48一枝perrie,要食藥或唔舒服既顧客實在無奈。餐廳用盡方法呃顧客金錢,食物質素好一般,和店員查詢賬單時只說「我幫你向寫字樓反映」,服務其差。奉勸大家不要再去!
極差生日飯!

食物既份量非常少,若是食量大既朋友未必適合。

2020-05-14
慶祝紀念
生日
2020-05-05 371 瀏覽
we ordered soft shell crab salad for appetizer , the portion was big, the soft shell crab was ver crispy, just off the oil, and i like the saladdressing.Crab brown-meat sushi was delivered warmly with some toppings for our mixture. Gently mixed it and create our own sushi balls.Chicken Skewers platterlast to deliver but it was very tasty 😋chicken udonThe chicken was very soft and with the udon isperfect👍

Chicken Skewers platter

chicken udon
2020-04-19 346 瀏覽
自疫情以來,我很久沒外出吃飯。突然好想吃日本餐,因為日本的美食在我心中都是精緻又美味的。今次吃了Firebird的雞肉天婦羅。地方不大,但都頗多人光顧的,感覺有點似居酒屋。套餐有前菜、湯、主食及甜品。前菜味道可以,有肉、三文魚及蘿蔔。主食的雞肉天婦羅很好吃,炸物吃起來沒有油膩感覺,我很怕成口油的。雞肉咬起來也滑滑的,水準不錯。飯就還可以,不是日本珍珠米,我覺得吃日餐配粒粒珍珠米才配合呀。甜品是紅豆麻糬。麻糬佔滿紅豆蓉才吃,味道可以。整個餐$88,我再加$5配上烏龍茶,另須加一。

地方不大,但都頗多人光顧的,感覺有點似居酒屋。

甜品是紅豆麻糬。麻糬佔滿紅豆蓉才吃,味道可以。

整個餐$88,我再加$5配上烏龍茶,另須加一。
2020-03-30 5367 瀏覽
之前在Sogo訂啲新喼終於返貨,先吃個晚飯再提貨回家吧!在利園附近記得有間食日本和牛的餐廳,一於跟老公去吃個燒肉回味一下先。現在大部分餐廳進入前都先要量體溫,之後再用精精搓手液清潔雙手先可以入內。見到店家現在有吞拿魚刺身promo $1.5/g , 而家有3個部位提供,都不錯喎,可惜我今晚只為日本和牛而來,一定要大吃一番,滿足一下肚子。Mix Fruit Tea 水果茶茶底香濃,整杯裝著滿滿新鮮水果,果香味香甜清新。日本霜降A4宮崎和牛肉眼扒$230-100g , 本身想order 150g 但原來肉眼,牛柳這兩款是預先已經切好100g 一塊,不同西冷原舊和牛返貨,可以order 自己想要的重量,師傅即叫即切,再在客人面前上磅。和牛燒到剛剛好,上枱香味撲鼻,加少少岩鹽、wasabi 已經好好味,和牛肉嫩多汁,入口即溶,而且肉味香濃。重量級火焰原隻雞腿雞腿用鐵板盛著,店員之後再倒入白酒點火,雞腿外皮燒到金黃香脆,加上辣椒調配的醃料,令雞肉多了一份辛辣味,而且還可以用椰菜包住雞肉一起吃,味道立即清新不少。明太子芝士椰菜燒餅明太子醬粉紅色好特別喔,入口咸香味濃,少少辣辣地,燒餅軟綿濕潤,只是
之前在Sogo訂啲新喼終於返貨,先吃個晚飯再提貨回家吧!

Mix Fruit Tea
水果茶茶底香濃,整杯裝著滿滿新鮮水果,果香味香甜清新。

日本霜降A4宮崎和牛肉眼扒

重量級火焰原隻雞腿

明太子芝士椰菜燒餅
明太子醬粉紅色好特別喔,入口咸香味濃,少少辣辣地,燒餅軟綿濕潤,只是椰菜分量不是太多、另一邊日式口味,味道酸酸甜甜,加少少柴菜碎,沙律醬已經十分惹味。

日本產霜降A4和牛壽喜燒
A4和牛油脂分布均勻,鍋內已經放了大量蔬菜,豆腐,最特別竟然有牛舌煮,牛舌軟嫩入味,牛味香濃,A4和牛放上鍋面輕輕淖熟,口感細滑軟淋,和牛入口即溶,壽喜燒湯底濃淡度適中,蔬菜吸收了湯汁,味道鮮甜美味,非常有驚喜!

2020-03-25
2020-03-27 414 瀏覽
朋友說看到這家很多讚所以來試試,逛街逛到累,坐下點菜時請店員先給兩杯水,回應是「需要先點飲品才可以給免費水」。本身不喝甜也不喝酒不喝冷飲,朋友就點了杯果汁,店員說那就可以給我一杯水了。然後飲品來了後又改口話要兩個人都點飲品才可以給免費水!這是一間普通的香港餐廳,連水也不能給一杯我難以想像。ok 若你說我們全不提供免費水只賣樽裝水我也接受,而不是這樣要客人先點飲品才比,如果我已點飲品我又還需要你一杯清水嗎?ridiculous. 食物質素如何好也沒能享受,一肚氣食完,永遠沒有下次。嬲到從不寫食評都要即刻上來寫低。
2020-03-27