2022-07-16 869 瀏覽
Japanese food is for sure my go-to choice when trying to figure out where to go for dinner on a whim. .Izakaya is a great choice as you can pretty much order a bit of everything, from sushi rolls to sukiyaki hotpots to skewers! .🔥Firebird XXL Chicken Steak 重量級火焰原隻雞腿 HKD 138💭This was flaming 🔥 hot for sure and absolutely delicious!! So tender and flavourful. The cabbage was only mildly seared but was surprisingly fresh and sweet😻.🌋Volcano Salmon Roll 火山熔岩鮭魚卷HKD 98💭This was basically a salmon roll

💭This was basically a salmon roll but battered and fried and drenched in cheesy spicy mayo, what’s not to love 😉

🍲FB Special Sukiyaki Hotpot Set FB牛肉及煮牛舌壽喜燒定食HKD 98
💭A standard, the beef slices were quite lean which I loved but the soup was a bit too salty for my liking. This was their lunch set and also came with appetisers and a dessert!

🫔Mentaiko Okonomiyaki 明太子芝士椰菜燒餅 HKD 68
💭A super satisfying dish though the mentaiko was barely noticeable🙈

🍢Beef sukiyaki skewer (w/ yolk) 牛肉壽喜燒串HKD 38
💭Seared beef slices with plenty of scallion wrapped at the centre, pretty fire 😋

One thing to note was that they dimmed their lights for dinner time and I personally found it a tad too dark🙈 Would be better had there been a table lamp 🪔
  • 重量級火焰原隻雞腿
  • 火山熔岩鮭魚卷
2022-07-16 551 瀏覽
收工和同事到附近的居酒屋輕鬆一下, 日式料理居酒屋位於銅鑼灣邊寧頓街 口碑很不錯! 人氣旺盛,食物味道有水準,種類選擇多。 今晚一樣座無虛席,幸好早已訂座。 我們坐在一角先點了飲料閒聊一下再點些佐酒小食。凍烏龍茶 $48鷄尾酒~ strawberry Yakult $ 78這裡的鷄尾酒款款都賣相漂亮吸引,女生最喜歡!原條日本產魷魚燒 $ 108魷魚肉厚身,口感嫩滑脆口,醬汁甜甜的佐酒恩物!脆炸軟殼蟹 $ 78香脆肉質軟綿甘香!這裡的和牛與活海鮮刺身也相當不錯!油甘魚刺身$ 128 色澤鮮明,味道鮮美!特上牛肉串燒盛合 $ 188點一份可品嚐不同口味的串燒~A4和牛入囗甘香嫩滑,牛肉金菇串又香又爽囗,秋葵串爽脆清甜。牛肉壽喜燒配上蛋液嫩滑香甜!厚切牛舌串有些韌,但點上甜蜜醬汁一樣的惹味!越食越好味!再點上~清酒煮蜆 $ 88跟爐上~份量足,蜆肉雖有點瘦但肉質爽甜,熱熱湯底味道鮮美!甜品~冰火日本甜薯雪糕 $ 68這個功夫甜品相當不錯!分三層除頂層冰凍雪糕外中下層分別是熱辣辣的甜蕃薯條和甜薯茸,有冰火交織之口感!真不錯!很享受的輕鬆時光!
收工和同事到附近的居酒屋輕鬆一下,[Fire Bire ] 日式料理居酒屋位於銅鑼灣邊寧頓街 口碑很不錯!

人氣旺盛,食物味道有水準,種類選擇多。
今晚一樣座無虛席,幸好早已訂座。

我們坐在一角先點了飲料閒聊一下再點些佐酒小食。
凍烏龍茶 $48
鷄尾酒~ strawberry Yakult
這裡的鷄尾酒款款都賣相漂亮吸引,女生最喜歡!

原條日本產魷魚燒 $ 108
魷魚肉厚身,口感嫩滑脆口,醬汁甜甜的佐酒恩物!

脆炸軟殼蟹 $ 78
香脆肉質軟綿甘香!

這裡的和牛與活海鮮刺身也相當不錯!
油甘魚刺身$ 128
色澤鮮明,味道鮮美!

特上牛肉串燒盛合 $ 188
點一份可品嚐不同口味的串燒~

牛肉壽喜燒配上蛋液嫩滑香甜!
厚切牛舌串有些韌,但點上甜蜜醬汁一樣的惹味!

越食越好味!
再點上~清酒煮蜆 $ 88
跟爐上~

份量足,蜆肉雖有點瘦但肉質爽甜,熱熱湯底味道鮮美!

甜品~
冰火日本甜薯雪糕 $ 68
這個功夫甜品相當不錯!

真不錯!很享受的輕鬆時光!
2022-07-13
2022-07-08 178 瀏覽
之前食過一次lunch,覺得好食,今日黎到銅鑼灣諗唔到食咩,一於試下Walk in,好在仲有bar 台坐! 呢間係一間日式Fushion 餐廳,成個裝修都好Chill,坐bar 台望住D廚煮下野食都幾有feel ,櫈下有位置放野,夠曬friendly!串燒我地冇叫串燒set,怕食唔曬,於是只係order 左2串雞肉串,味道岩岩好,唔會話太鹹,肉質好滑~蟹味增甲羅燒 甲羅燒配蟹肉~味道比預期中鮮甜,不過就有少少鹹,如果就咁食應該會好口渴,好在佢有跟3粒飯糰仔,不過個份量就真係一小口,如果要醫肚係絕對唔夠haha曰本霜降A4 和牛壽喜燒 加$32配稻庭烏冬呢個係真心推介啊!A4和牛有厚度,放入去滾一滾已經食得,入口係即溶細滑,再配埋甜甜地的壽喜燒嘅湯底係超好食!另外仲有蔬菜菇類、豆腐,最後加埋幼身嘅稻庭烏冬,係超滿足!📍 FireBird銅鑼灣邊寧頓街13號隆堡柏寧頓酒店地下
,櫈下有位置放野,夠曬friendly!

串燒

曰本霜降A4 和牛壽喜燒
加$32配稻庭烏冬
另外仲有蔬菜菇類、豆腐,最後加埋幼身嘅稻庭烏冬,係超滿足!

📍 FireBird
銅鑼灣邊寧頓街13號隆堡柏寧頓酒店地下
2022-07-05 153 瀏覽
朋友係銅鑼灣番工,成日都話想試呢間FireBird, 我見評價都唔錯就同佢試下喇😆即使係平日夜晚餐廳生意都唔錯,好快就坐滿,好彩我地有預先訂定位😁餐廳有個唔好嘅地方就係水同茶都要加錢叫🤧變相就貴左。✨霜降A4和牛肉眼($248/100g)上網見到呢款和牛肉眼好吸引,味道真係唔錯🤤牛肉嘅中間有少少生,大概五成熟左右,食落有和牛獨特嘅嫩滑口感,油香十足。✨FireBird雞肉串燒盛盒($138)整個盛盒有五串串燒,算係幾抵食。我自己最鍾意雞軟骨棒,點埋生雞蛋黃食味道一流。✨火山熔岩鮭魚卷($98)本來只係想叫少少澱粉可以飽肚啲,結果又幾好味🤤鮭魚卷外加滿左木魚粹、蛋黃醬同辣醬,味道豐富。✨鹽燒油甘魚鮫($198)新鮮燒好嘅油甘魚鮫,口感非常嫩滑,食到魚油香。

餐廳有個唔好嘅地方就係水同茶都要加錢叫🤧變相就貴左。

✨霜降A4和牛肉眼($248/100g)

✨FireBird雞肉串燒盛盒($138)

✨火山熔岩鮭魚卷($98)

✨鹽燒油甘魚鮫($198)
新鮮燒好嘅油甘魚鮫,口感非常嫩滑,食到魚油香。
2022-07-02 125 瀏覽
今日經過這間餐廳見裏面入座率因還早, 不需要等位所以就入去試一試。 這間餐廳環境很潮!所以見有不少Office的上班一族在這裏happy hour。相信如果去酒吧可以選擇的食物不多,而且這間餐廳可以有happy hour又有不同款式的食物可供選擇。這間餐廳也提供不同日式食品例如sashimi 而是open kitchen 廚房內。可欣賞到廚師煮食方法及sashimi 的情況雖然說這里地方不是佷大。但勝在給客人舒適的感覺。而今日試它的特上牛肉串燒盛合:雖然這個價錢是不便宜。但是食後就知道為何價錢是不平。 因為它的牛是特上級。可以配那個日本雞蛋一起吃,那個雞蛋配以牛配合一起吃時候,就份外突出牛肉味的濃郁。 而且油脂味重而除了牛,亦有一串秋葵。秋葵略為乾身一點但是調味也不錯。上OpenRice見到很多好評-壽喜燒!讚不絕口。就一定要試下是否真的好食。這個買相已很吸引。因為鍋裏面是與其他平時食開的有些不同,加了有牛的其他部位。似是牛展。質感爽滑! 而那個牛肉,大約有四至五片。 牛的肉質比較鮮嫩而牛味比較重。因為happy hour時間,所以都叫了兩杯飲品!High ball - wisky +

雖然說這里地方不是佷大。但勝在給客人舒適的感覺。

而且油脂味重

而除了牛,亦有一串秋葵。秋葵略為乾身一點但是調味也不錯。

因為happy hour時間,所以都叫了兩杯飲品!

High ball - wisky + soda. 第一次試。因自己酒量不是太好,所以都考慮了很耐!但最後原來Whisky份量是非常之少。所以冇有怕。 如果酒量不太好嘅朋友可以試這個high ball.

而另外一杯就配以不同水果茶!這杯味道很清新。特別配以串燒也是不錯的選擇!
2022-07-01 167 瀏覽
🤩A4和牛燒100g (肉眼) $248真的很好吃,煎得剛剛好,味道鮮嫩,加上油脂香真的很棒,但鹽比較重味建議不要點太多,不點也可以🥰重量級火焰原隻雞腿$138餐廳名物還即場火燒當然要點,雞腿肉份量都大,可以包菜一起吃,加了點辣,味道惹味🥰😋蟹味增甲羅燒 $78+8甲羅燒配蟹肉味道鮮甜,但三個飯糰份量是一小口,建議再叫飯/加個飯糰配🙈😘Tiffany Sour $78喜歡,可以打卡,賣相十分少女,味道都甜甜的不會太重酒精味🤗特上牛肉串燒盛合$188牛舌最好吃,其他的牛肉都包了菇/菜,所以不大能吃出牛肉鮮味,少貴,但都燒得剛好,調味都好吃💰人均$405.9🌟推薦菜: A4和牛燒100g (肉眼)重量級火焰原隻雞腿Tiffany Sour蟹味增甲羅燒🧚🏻‍♂️祝各位食極唔肥Nevergetfat ~😍𝑭𝒐𝒍𝒍𝒐𝒘睇更多😍@Nevergetfat
🤩A4和牛燒100g (肉眼) $248

🥰重量級火焰原隻雞腿$138

😋蟹味增甲羅燒 $78+8

😘Tiffany Sour $78
喜歡,可以打卡,賣相十分少女,味道都甜甜的不會太重酒精味

🤗特上牛肉串燒盛合$188
特上牛肉串燒盛合
特上牛肉串燒盛合

💰人均$405.9
🌟推薦菜: A4和牛燒100g (肉眼)
蟹味增甲羅燒

🧚🏻‍♂️祝各位食極唔肥Nevergetfat ~
😍𝑭𝒐𝒍𝒍𝒐𝒘睇更多😍@Nevergetfat
2022-07-01 101 瀏覽
真係好耐冇去日本啦!一踏入FireBird,發現一半客人都係日本人仲有六個日本女仔坐正喺隔離,當堂好似去咗日本咁!!點了一個Special Drink &Seafood setLava Flow飲落caramel 味最突出味道好似蛋糕咁Tiffany Sour呢杯就清清淡淡菠蘿味稍為突出套餐包括蟹味噌甲羅燒及本金槍魚三色刺身半份甲羅燒超級多蟹膏,又鮮又濃,配上飯團同吃,鹹香滋味!本金槍魚三色刺身半份由赤身吃到大拖羅,赤身肉質細膩綿滑,中拖羅油脂甘香,大拖羅油脂最豐富,感覺入口即溶,必點!每台必點的雞肉串燒盛合有長蔥雞腿串、雞胸串、雞軟骨串、秋葵串我最喜歡自家製免治雞肉棒!配上蛋黃同吃,入口綿滑細膩而有肉香,外表微脆香口,十分好吃!即燒日本產霜降A4和牛 (99g西冷)既然和牛已經油脂很重,我哋就挑選左較瘦的西冷牛味香濃,有韌性,正!
真係好耐冇去日本啦!
一踏入FireBird,發現一半客人都係日本人
仲有六個日本女仔坐正喺隔離,
當堂好似去咗日本咁!!

Lava Flow
飲落caramel 味最突出
味道好似蛋糕咁

呢杯就清清淡淡
菠蘿味稍為突出

套餐包括蟹味噌甲羅燒及本金槍魚三色刺身半份
甲羅燒超級多蟹膏,又鮮又濃,配上飯團同吃,鹹香滋味!

本金槍魚三色刺身半份
由赤身吃到大拖羅,
赤身肉質細膩綿滑,中拖羅油脂甘香,
大拖羅油脂最豐富,感覺入口即溶,必點!

每台必點的雞肉串燒盛合
有長蔥雞腿串、雞胸串、雞軟骨串、秋葵串
我最喜歡自家製免治雞肉棒!

即燒日本產霜降A4和牛 (99g西冷)
既然和牛已經油脂很重,我哋就挑選左較瘦的西冷
牛味香濃,有韌性,正!
2022-06-18 987 瀏覽
忙碌到星期三,放工後同朋友chill下食餐好嘅~係利園後面的Firebird,環境寧靜,坐位闊落,朋友聚會傾計好地方~食物種類都算好多,刺身、卷品、壽司、天婦羅同酒都有~即切即燒!日本產霜降A4和牛 - 西冷 ($2.5/g)呢間餐廳好好,可以按自己想食嘅份量落order,店員切完再係你面前磅。A4和牛好正,油脂分佈平均,配埋伴碟嘅蒜粒同鹽,juicy到爆,十個讚~Firebird 三代目軟殼蟹沙津 ($138)勁足料!!!大大舊即炸好嘅軟殼蟹,配上cream cheese、碎蛋、芝士條、秘製沙律醬,誠意之作~Firebird 雞肉串燒盛合 ($138)呢到嘅串燒真係無得輸,燒完之後都仲係勁juicy,特別要大讚雞胸肉串,肉質好滑~明太子伴玉子燒 ($48)抵食!玉子燒好滑,配埋明太子同蘿蔔蓉,正~Lychee Frozen ($68)傾計傾到好口渴,叫返杯野飲!淡淡嘅荔枝清新,十分解渴~總括而言,一間10分高質的日式居酒屋,會再幫襯~
忙碌到星期三,放工後同朋友chill下食餐好嘅~

食物種類都算好多,刺身、卷品、壽司、天婦羅同酒都有~

即切即燒!日本產霜降A4和牛 - 西冷 ($2.5/g)

Firebird 三代目軟殼蟹沙津 ($138)

Firebird 雞肉串燒盛合 ($138)

明太子伴玉子燒 ($48)
抵食!玉子燒好滑,配埋明太子同蘿蔔蓉,正~

Lychee Frozen ($68)
傾計傾到好口渴,叫返杯野飲!淡淡嘅荔枝清新,十分解渴~
總括而言,一間10分高質的日式居酒屋,會再幫襯~
2022-06-15
2022-06-16 96 瀏覽
【銅鑼灣居酒屋🏮】前排去銅鑼灣行街行到攰攰哋 又有少少肚餓就搵左一間日式居酒屋食嘢餐廳唔算好大 但幾有氣氛食物選擇嘅種類都好多有魚生壽司、燒物、炸物、鍋物等等我哋6點鍾嚟到都已經坐咗半滿嘅客人睇嚟幾受歡迎.🔸日本產生蠔($88/隻)前菜叫咗一人一隻生蠔,日本產🇯🇵,都幾大隻,口感係creamy個種,海水味適中。.🔸日本霜降A4和牛西令($250/100g)雖然A5和牛好出名,但識食嘅人都會較愛牛味、油花較適中嘅A4牛,好咁軟滑得來又唔會太油膩,燒至5成熟,口感就最好,配埋炸香左嘅蒜片一齊食,好香呀!.🔸雞肉串燒盛合($138)雞肉京蔥串、雞軟骨、雞胸肉、秋葵、月見團子一共五串燒物,各有特色,我最鍾意食月見團子,鬆軟彈牙又有碎軟骨,口感好好!.Strawberry smoothie ($68).Suntory the Premium Malts Black ($88)
【銅鑼灣居酒屋🏮】
前排去銅鑼灣行街
行到攰攰哋 又有少少肚餓
就搵左一間日式居酒屋食嘢
餐廳唔算好大 但幾有氣氛
食物選擇嘅種類都好多
有魚生壽司、燒物、炸物、鍋物等等
我哋6點鍾嚟到都已經坐咗半滿嘅客人
睇嚟幾受歡迎
🔸日本產生蠔($88/隻)
🔸日本霜降A4和牛西令($250/100g)
🔸雞肉串燒盛合($138)
Strawberry smoothie ($68)
2022-06-09 106 瀏覽
今日同朋友黎Firebird食Dinner 叫左幾款野食 整體味道賣相都唔錯日本產霜降A4和牛壽喜燒 另加配稻庭烏冬A4和牛唔會太薄 有厚度得黎牛肉嘅質感係入口即溶細滑 加埋本身壽喜燒嘅湯底甜甜地 又有啲蔬菜菇類食下 烏冬係幼身嘅稻庭烏冬 未至於好彈牙煙韌 但都不過不失 鹽燒油甘魚鮫 餐牌寫係日本直送 完全無魚腥味/雪藏味 外皮燒到鹹鹹地又香脆 魚肉有肉汁重量級火焰原隻雞髀 Firebird名物之一 灑上Vodka後點火 之後店員會幫手剪件 雞髀皮燒香加上辣粉 加埋啖啖肉嘅雞髀肉 都幾香口至於野飲叫左杯Strawberry Yakult Cocktail 其實係由士多啤梨益力多同Sake打成既沙冰 味道正常 但其實唔係幾飲得出有Sake味 岩哂女士

日本產霜降A4和牛壽喜燒 另加配稻庭烏冬

2022-06-06 951 瀏覽
多年前食過,那次是絕對的好評,和牛🐂正,火焰雞腿🔥🍗正,甲羅燒🦀正…所以一直記得這間不錯的今日再來,揀其他再試下熟食較為出色~~Drink listEncore甲羅燒🦀$78+8🍙仍然是無得頂趁熱攪勻拌飯吃~上暖下凍一啖放入口~滿足的感覺湧上來!原本只得3粒紫菜壽司飯,如需額外加$8/粒~本金槍魚三色刺身🍣$529三色由赤身、中拖羅、大拖羅組成!重量由師傅切好再給客人過目,以$1.8/克計算🧮次序由赤身開始至大拖羅食~口感較厚實,有點未夠柔軟,但肉質還可以的。另外刺身食完後淨下的魚皮,店員會以天婦羅炸上!軟殼蟹天婦羅🍤$78都是不錯的選擇剛炸好熱辣辣,肉身超啖啖肉又juicy,外脆內軟,唯獨份量只得半隻2件配一小秋葵的~雞肉串燒盛合🍢$138以免治雞肉棒為出色,沾上燒汁加蛋黃,加添味道的層次,不錯其他則是長蔥雞腿串、雞胸串、雞軟骨串、秋葵串🍢🍡甜薯薯條🍠$68個人口味覺得頗不錯~粗粗的,咬下還有甜薯蓉,沾上糖漿更美味!魷魚燒🦑$108濃烈的燻燒香味~肉質爽口而柔軟~絕不過韌!推介~~Mix fruit tea🥤$58超滿滿生果,但味道有點點淡~~
多年前食過,那次是絕對的好評,

今日再來,揀其他再試下
熟食較為出色~~
Drink list
Encore甲羅燒🦀$78+8🍙

仍然是無得頂
趁熱攪勻拌飯吃~上暖下凍一啖放入口~滿足的感覺湧上來!
原本只得3粒紫菜壽司飯,如需額外加$8/粒~
蟹味噌甲羅燒+另加1粒紫菜壽司
本金槍魚三色刺身🍣$529

本金槍魚三色刺身($1.8/g)
另外刺身食完後淨下的魚皮,店員會以天婦羅炸上!
金槍魚刺身餘下的魚皮
軟殼蟹天婦羅🍤$78

都是不錯的選擇
軟殼蟹天婦羅
雞肉串燒盛合🍢$138

以免治雞肉棒為出色,沾上燒汁加蛋黃,加添味道的層次,不錯

其他則是長蔥雞腿串、雞胸串、雞軟骨串、秋葵串🍢🍡
甜薯薯條🍠$68

甜薯薯條
魷魚燒🦑$108

濃烈的燻燒香味~肉質爽口而柔軟~絕不過韌!推介~~
魷魚燒
Mix fruit tea🥤$58

超滿滿生果,但味道有點點淡~~

Mix Fruit Tea
甜薯薯條
魷魚燒
Mix Fruit Tea
2022-05-28 775 瀏覽
今日去了銅鑼灣走到邊寧頓街,去了間日式餐廳FiRDBiRD。店名有點歐陸,原來係日本餐廳!好奇下走進去試試!經一輪防疫手續,「嘟」完安心出行,影埋針咭後,便被安排入座,裝修雅致,座位舒適,櫈下有位置放東西,很喜歡放在枱上的無酒精殺菌泡泡搓手液,很細心和大氣!🍢雞肉串燒盛盒 $138明太子自家製免治雞肉棒外脆內軟潤,與攪拌鮮蛋醬一起吃,微辣中滲著蛋香,口感不錯!雞胸肉串腍 而多汁,撒上少少七咪粉,第一口竟有脆的感覺!正!秋葵串爽脆,長蔥雞腿串潤而入味,令人回味!🔥日本產生蠔/即燒 x2 $ 176生蠔燒了之後,竟是想不到的鮮美可口,還少了一點腥味,可口!🥢曰本霜降A4 和牛壽喜燒 $278 稻庭烏冬$32外觀賣相一流!蔬菜鮮脆,菇香美味,豆腐香滑,牛脷粒腍軟入味。和牛肉鮮嫩幼滑,真是絶配!食完想再食!烏冬彈牙爽口!好好味!🫐🥭Mixed Fruit Tea $58🍊🍓我要了少甜,水果豐富:藍莓、西柚、青檸、香橙、芒果、士多啤梨等等配搭在一起,十分和諧配合!🍧Lychee Frozen $68一杯Mocktail特飲,賣相絕美,天藍色沙冰配上另一層雪白沙冰,一粒荔枝、一片檸檬加數

雞肉串燒盛盒

🍢雞肉串燒盛盒 $138

長蔥雞腿串潤而入味,令人回味!

日本產生蠔/即燒 x2
🔥日本產生蠔/即燒 x2 $ 176

生蠔燒了之後,竟是想不到的鮮美可口,還少了一點腥味,可口!

曰本霜降A4 和牛壽喜燒 稻庭烏冬

🥢曰本霜降A4 和牛壽喜燒 $278
稻庭烏冬$32

Mixed Fruit Tea

🫐🥭Mixed Fruit Tea $58🍊🍓

Lychee Frozen

🍧Lychee Frozen $68

一杯Mocktail特飲,賣相絕美,天藍色沙冰配上另一層雪白沙冰,一粒荔枝、一片檸檬加數片薄荷葉令一杯飲料加分不少。荔枝味清新,還有點酸酸🍋味。
雞肉串燒盛盒
日本產生蠔/即燒 x2
曰本霜降A4 和牛壽喜燒 稻庭烏冬
Mixed Fruit Tea
Lychee Frozen
日本菜一向在香港都非常受歡迎,特別是一些特色的居酒屋,這是我們就來到位於銅鑼灣的 FireBird 試試。首先餐廳有一個飲品和海鮮二人套餐,380蚊就可以有兩杯飲品和三道小食。我們點了Berry Kisses, Lychee Frozen 配上的小吃有牛舌豆腐煮,本金槍魚三色刺身伴份和甲羅燒。 另外還點了其他食物,包括雞肉串燒盛合,日霜降A4和牛西冷,炸雞軟骨和火山熔岩鮭魚卷。先說說他的飲品,Berry Kisses 有香濃的野莓味,而且在杯邊還有一些特別的砂糖,喝下去冰涼清甜,非常消暑。 Lychee Frozen 賣相很吸引是一杯有荔枝味的沙冰,份量很足夠非常好喝。牛舌豆腐煮,牛舌使用慢煮烹調,煮得非常軟熟,而且還有日本番薯和豆腐等配菜,整體味道都非常好。本金槍魚三色刺身,有赤身,中拖羅,大拖羅。全部都非常新鮮,赤身不會腥,中拖羅和大拖羅的油脂非常夠,入口即溶。而且擺盤十分精美甲羅燒有很多蟹膏和蟹肉,燒得非常之入味香口,蟹膏濃郁,配上紫菜和小小的壽司飯,非常之配搭很值得推介!雞肉串盛盒,當中有雞胸串,雞腿肉串,京蔥雞腿串和免治雞肉棒。所有的雞串都燒得非常之美味多汁,烹調的熟度剛剛好

雞肉串盛盒,當中有雞胸串,雞腿肉串,京蔥雞腿串和免治雞肉棒。所有的雞串都燒得非常之美味多汁,烹調的熟度剛剛好,雞肉非常之嫩滑,特別要推介的是免治雞肉棒,配上新鮮日本無菌雞蛋黃,雞肉香氣配上蛋香味,非常之美味值得推介!

炸雞軟骨即叫即炸,分量多,而且炸到外脆內軟,調味也很適中,很好吃!

火山熔岩鮭魚卷,賣相非常的吸引,特別的醬汁配上鮭魚卷,以及一些新鮮炸起的蔬菜,整個菜色都非常之配搭非常美味,性價比很高!

壓軸當然就是日本霜降A4和牛西冷,五成的熟度烹調得剛剛好,用鹽和黑椒簡單調味,進食的時候配上,山葵,非常的配搭。
而且牛肉的油脂很足夠,非常的香,入口即溶,絕對值得一試!
2022-05-24 136 瀏覽
平時成日去利園食野,每次走果時都會見到firebird好多人,每次都好想試!🤭🤭🤭🤭早幾日同老公去試終於試到!但由於食完之後要打波,所以我地都係食少少算🤭🤭🤭點知,少少都飽到上心口🥲🥲🥲我地叫左日本產生蠔、軟殼蟹牛油果壽司卷、厚切牛舌串燒(2串)、FireBird雞肉串火克盛合、A4和牛燒100g(牛柳)同埋由於餐廳係無茶/水提供,所以都叫左杯Mix Fruit Tea😂😂😂😂😂😂😂生蠔!啖啖肉!好fresh!😍😍😍牛油果卷好大件…😂😂😂😂😂個軟殼蟹好脆卜卜!好好食😍😍😍😍最估唔到牛舌係勁勁勁勁勁好食!個厚度好好!唔會話喉到好硬!而雞肉串成盒,佢有一條係雞軟骨棒!超鐘意食呢個!😍😍配上埋生雞蛋漿😍😍😍😍真係一路食一路叫好味😂另外,和牛燒,我哋只係叫咗100g,但係我哋兩個人食都已經覺得好飽,可能始終係肉。牛好軟熟,牛味好重,加埋佢個蒜同埋鹽,可以話係頂級😍😍😍美中不足係無茶水,但overall勁勁勁滿意❤️下次再試埋其他先🙆🏽‍♀️🙆🏽‍♀️🙆🏽‍♀️

生蠔!啖啖肉!好fresh!😍😍😍
牛油果卷好大件…😂😂😂😂😂個軟殼蟹好脆卜卜!好好食😍😍😍😍
最估唔到牛舌係勁勁勁勁勁好食!個厚度好好!唔會話喉到好硬!
真係一路食一路叫好味😂
牛好軟熟,牛味好重,加埋佢個蒜同埋鹽,可以話係頂級😍😍😍

美中不足係無茶水,但overall勁勁勁滿意❤️
下次再試埋其他先🙆🏽‍♀️🙆🏽‍♀️🙆🏽‍♀️
2022-05-12 910 瀏覽
日本料理中居酒屋可說是能滿足所有人的願望,即使你當天想吃燒物、刺身、料理、炸物、串燒,居酒屋都能滿足你的需求。這天是我第二次到訪這家居酒屋,第一次來的時候嘗試過名物火焰雞腿,實在令人難忘,所以恢復堂食後我也有信心再來嘗試其他菜式~中拖羅串點了兩串中拖羅,拖羅時間燒得剛剛好,逼出濃濃的吞拿魚油脂香。每一口都配上大蔥,不會搶了肉香也不會太膩。即燒日本產霜降A4和牛 (肉眼)上次來的時候也點了即燒和牛,所以這次也一定要encore。我們坐的位置清楚看到師傅不斷接和牛的訂單,大概是每桌必點的菜式吧。和牛經大火快速鎖住肉汁,熟度剛剛好,一口咬下去時非常軟糯,肉汁豐富。加上少許芥末,不會嗆口反而中和和牛的油脂,好好味~特上牛肉串燒盛盒看著串燒每樣都想嘗試,選擇困難症的我們就點了一客牛肉串燒盛盒,包含了A4和牛串、厚切牛舌串、牛肉金菇卷串、牛肉壽喜燒串(配鮮蛋黃)、秋葵串,兩人share剛剛好。和牛串一貫水準,好吃;厚切牛舌爽口,不會過熟而變得太乾。蟹味增甲羅燒 + 壽司紫菜Set甲羅燒蟹味濃郁但不會死鹹,份量足夠,和壽司紫菜是絕配,令一直怕鹹的我都讚不絕口。Tiffany Sour點了一杯Cock

中拖羅串

即燒日本產霜降A4和牛 (肉眼)

特上牛肉串燒盛盒

蟹味增甲羅燒 + 壽司紫菜Set

Tiffany Sour
點了一杯Cocktail share,Tiffany Sour 有濃濃的夏威夷風情,正好為大雨滂沱的鬱悶心情增添一點活力。味道是菠蘿益力多味的Sake,非常容易入口,清新甜甜的。
  • 日本產霜降A4和牛壽喜燒