2022-09-22 379 瀏覽
見朋友生日想食串燒同日本野又中意食牛,見佢open rice 有咁多好評,所以一炮過叫好多野食,魚生勁多根個色仲要係好唔光澤,我未見過三文魚同油甘魚係啞色,三文魚好似風乾咗嘅三文魚咁,然後叫左個和牛,係完完全全冇牛味架🥲有個壽司叫咩熔岩,嚟到食左一舊勁咸呀救命!感覺食完會有腎病,我真係頂唔順叫佢退左佢,然後壽司嘅豉油都好好好咸,總之真心乜都真係勁咸,以為飲品會唔錯啦,點知全部都係藥水味,我諗個到最好嘅應該係叫貨返嚟嘅清酒,因為唔係佢地加工佢地整,真心個個都食到個喉嚨係會唔舒服,3個人食咗$2700,價錢唔貴,但食到咁嘅質素係好很貴,因為未食過咁難食嘅店但Open rice可以咁多好評🙃
2022-09-22
慶祝紀念
生日
2022-09-18 157 瀏覽
平時經過見呢度成日爆場,趁早放工唔洗book 直接來relax 下食下好西。溫泉蛋慢煮日本雞肉凱撒沙律(黑松露沙律醬)-慢煮後的雞肉十分淋同嫩滑,份量好多-沙律菜好新鮮,上面有大量芝士Firebird 雞肉串燒盛合(5串)-長葱雞腿串: 雞腿肉好滑雞味好濃郁,加埋長葱又另一番風味-雞胸串: 滿滿的蛋白質的感覺,雞完全冇燒得過熟-燒秋葵: 烤過後的秋葵冇左草青味,更易入口。-自家製雞肉棒配日本蛋黃: 雞肉燒到微焦,肉味更濃,沾上蛋黃完全係日式感覺.厚切牛舌串(2串)-唔韌,牛味濃。-$68 有2大串,CP 值高即燒!日本産霜降A4和牛-叫左牛柳位 100g, 油脂分佈均勻,夠厚切-師傅燒得好好,叫左5成熟,入面仲好嫩,真係入口即溶。加埋炸蒜食口更顯牛味的濃郁原條日本産魷魚燒-好大條!日本魷魚十分鮮嫩,燒後有種微燻的香味。魷魚口感好爽口好扎實,夠新鮮!Strawberry Yakult Cocktail-新鮮士多啤梨加左Yakult 同sake, 酒味唔濃,非常清甜,好岩女仔飲。

溫泉蛋慢煮日本雞肉凱撒沙律(黑松露沙律醬)
-慢煮後的雞肉十分淋同嫩滑,份量好多
-沙律菜好新鮮,上面有大量芝士
溫泉蛋慢煮日本雞肉凱撒沙律

Firebird 雞肉串燒盛合(5串)
-長葱雞腿串: 雞腿肉好滑雞味好濃郁,加埋長葱又另一番風味
-雞胸串: 滿滿的蛋白質的感覺,雞完全冇燒得過熟
-燒秋葵: 烤過後的秋葵冇左草青味,更易入口。
Firebird 雞肉串燒盛合(5串)

厚切牛舌串(2串)
-唔韌,牛味濃。
-$68 有2大串,CP 值高
厚切牛舌串(2串)

-叫左牛柳位 100g, 油脂分佈均勻,夠厚切

原條日本産魷魚燒
原條日本産魷魚燒

Strawberry Yakult Cocktail
Strawberry Yakult Cocktail

2022-09-13 1042 瀏覽
想找一間坐得舒服的地方傾談,發現Firebird 是一個好選擇,而且店內的食物比較多元化,有鐵板燒串燒壽司刺身揚物小食拉麵烏冬丼……總有你想吃的店內有幾張餐枱,還有一個吧枱角落,這是席前鐵板燒座位,可以看着師傅弄鐵板燒,有得睇有得食……朋友想喝清酒,所以我們選了一個特選飲物及海鮮套餐$388 (酒類飲品+前菜+自選食物)😋豆腐牛舌煮牛舌炆得很稔及入味,有一點像牛腩的質感,另外配上紅蘿蔔片及豆腐,汁鮮甜🐟本金槍魚三色刺身必食金槍魚刺身! 這個餐真超值,還包括金槍魚刺身,塊塊厚切是刺身中極品,肉質肥美,紅肉透明豐滿,還帶有獨有的酸味🍶出羽櫻手造大吟釀入口偏甜,酒醇度高,不太辛口🦀甲羅燒甲羅燒連三個小飯團及紫菜,蟹膏香濃配上洋蔥絲蔥粒蟹籽吊味; 一匙羹甲羅燒配飯團味道豐富,絕對是個創新組合🐣雞肉串燒盛盒 $138串燒有雞肉串雞軟骨串/ 秋葵/ 京蔥 … 遠處已經聞到串燒的香味,串燒可點蛋黃醬🐮日本產霜降a4和牛及厚切牛舌燒 $198和牛佈滿油香,燒至五成熟剛剛好,板燒只有胡椒粒及粗鹽已經夠味;牛舌入味,嫩口;還有沙律菜加芝麻醬,幫助消化

😋豆腐牛舌煮

🐟本金槍魚三色刺身
出羽櫻大吟釀

🍶出羽櫻手造大吟釀
入口偏甜,酒醇度高,不太辛口
甲羅燒

甲羅燒
雞肉串燒盛盒
日本產霜降a4和牛及厚切牛舌燒
2022-09-12 99 瀏覽
呢餐晚餐非常豐盛,每一道都喺肉味好出,鮮味好重嘅食物!先講講個特上牛肉串燒盛合,有牛舌、牛肉金菇串、牛肉壽喜燒串、秋葵串,一個set就滿足你唔同嘅口味,應有盡有!另外,A4和牛燒100g(肉眼) ,碟上附海鹽和炸蒜,内附三款食法,原汁原味,不加任何調味保留肉質嘅鮮味,加調味後口感層次分明,一啖有不同嘅味道。厚切牛舌串燒,喺日式居酒屋嘅必吃!呢款牛舌非常厚切,但燒烤後半熟嘅狀態,入口即化!免治雞肉棒都喺餐廳嘅招牌菜,呢間有兩款,分別喺有明太子同冇,自家製嘅免治雞肉,配上新鮮雞蛋,mix埋去食十分嫩滑鮮甜!明太子伴玉子燒,明太子令單調嘅玉子,甜甜嘅玉子加入辛口嘅衝擊,口感清新。

2022-09-05 810 瀏覽
這星期工作好繁忙,應酬多,工時長,好不容易等到休息天,太高興喇!適逢屋企人升職請食飯,帶我去食好西😍今晚有食神👏🏼😋🥳Lychee Frozen大大杯用高身玻璃杯盛載,藍色令人想起海洋,未飲先有夏日氛圍感。茘枝肉清甜怡人,冰感度十足,清新舒喉,今天喉嚨痛,喝完很醒神,完全消暑。本金槍魚三色刺身吞拿魚我最喜歡十大魚生的首個位置呀,色澤同脂肪分佈好均勻,光是看已滿足。赤身肉富咬口,色澤光亮,口感細緻,甜味出眾,肉質細軟,有魚鮮。中卜口比赤身來得鮮甜,魚肉更香更出色,食味濃縮,油脂細膩平均,芬芳慢慢撲鼻。大卜口是最肥美最重魚甜,肉味特濃,完全把金槍魚的精華顯現得淋漓盡致,鮮甜不溜口,名副其實齒頰留香,叫人欲罷不能。明太子伴玉子燒賣相和想像中的不同,玉子味重,甜旦夠香,厚切相當嫩滑,加入明太子的咸香爽脆,和蘿蔔蓉的清甜味,頓時滋味倍增。火山熔岩鮭魚卷一次過有幾樣食材在口腔內同時爆發,外層是即炸的脆卜卜紫菜,兼有芥辣和蔥碎的清甜調味,同時又有少少蟹籽的脆爽新鮮,又有米飯的香軟飽足,也具備熟三文魚特有的鮮甜嫩滑,更有旦黃醬的酸香,真是十分美味,卷物層次多,酥炸壽司口感一流,一定要試。雞腎串有嚼勁,

適逢屋企人升職請食飯,帶我去食好西😍今晚有食神👏🏼😋🥳

明太子伴玉子燒

火山熔岩鮭魚卷

雞腎串
有嚼勁,爽口,燒得剛好,鹽作調味,有少少咸香。

特上牛肉串燒盛盒
秋葵擺得大小匀一,有菜甜,碧綠也爽脆。

牛肉金菇卷
賣相誘人,一軟一爽交替著,微脆的牛肉片燒得一點也不靭,配豐富的金菇鮮甜多汁。

牛肉壽喜燒配日本雞蛋
雞蛋很濃密,令本來已細嫩的牛肉壽喜燒更顯香滑,而入面的翠綠蔬菜也增加了不少嚼頭,平衡且健康。

厚切牛舌
厚薄適中,成熟度恰好,用黑椒簡單調味,已經足夠。有咀嚼感又不失柔軟,入面顏色依舊粉嫩,烤得美味可口。

日本產霜降A4和牛
幾乎入口即溶的和牛,加上甜甜的爽脆大蔥,突出了和牛的鮮味,內部充滿著肉汁,不用太多佐料就已油而不膩,推薦。

食後感:除了冷氣很凍外,食物無可挑剔。
  • 特上牛肉串燒盛合
  • 大拖羅刺身
2022-08-20 883 瀏覽
放工約朋友去居酒屋放鬆放鬆下,店內嘅裝修令我覺得去咗日本咁,全店滿座,好彩之前訂咗位,唔係就要係門口等位睇完餐牌,叫咗呢款 [ 本金槍魚三色刺身 $175.5 ] 店員會先係客人面前磅好咗重量,再由廚師處理,宜家做緊優惠 $1.5/g,呢件係 117g;厚切拖羅,新鮮美味,魚油脂甘香,入口即溶再嚟個開胃小食 [ 明太子伴玉子燒 $48 ] 玉子燒味道甜甜,配埋明太子及蘿蔔蓉,味道好正鍾意雞肉就要揀呢份 [ FireBird 雞肉串燒盛合 $138 ] 有雞肉配上大蔥,夾埋大蔥一齊食,油膩感更少、雞肉肉質嫩滑,加埋七味粉落雞肉到就更正 及 秋葵口感爽脆,味道微甜,健康好味,仲有好正嘅雞肉棒,咬落有口感,雞肉棒夠多汁,點埋蛋汁一齊食更好味夢幻藍色嘅 [ Tiffany Sour $78 ] 內裡有Blue Liqueur、sake、益力多同菠蘿汁,味道特別,帶有果香,酒味又唔濃,清甜好飲;另一杯係香濃野莓味嘅 [ Berry Kisses $68 ] 入口冰涼,消暑飲品好特別嘅 [ 明太子芝士椰菜燒餅 $68 ] 一邊落咗明太子醬,一邊係芝士,內裡係椰菜,兩款口味都好正,明太子醬真係勁好味

好特別嘅 [ 明太子芝士椰菜燒餅 $68 ] 一邊落咗明太子醬,一邊係芝士,內裡係椰菜,兩款口味都好正,明太子醬真係勁好味 (差啲連隻碟都食埋)

口感豐富,食落有層次嘅 [ 蟹味噌甲羅燒 $78 ] 成個蟹殼都係蟹膏,蟹膏甘香鮮甜,食過返尋味,蟹肉鮮甜好味,將埋蟹膏放係壽司紫菜飯上面一齊食,令味道更突出

最後再嚟份賣相吸引,火山爆發造型嘅 [ 火山熔岩鮭魚卷 $98 ] 每件三文魚卷外層都加咗薄薄嘅粉漿,咬落夠香脆,包住熟嘅三文魚,味道唔會腥,芝士醬汁夠惹味,夠哂特別

飯後甜品有 [ FB自家制草莓大福 $38 ] 外層皮薄薄,包住香甜士多啤梨,細滑紅豆蓉及粒粒紅豆,香滑忌廉,口感清爽,味道清甜好味

FireBird
  • Tiffany Sour
  • 明太子芝士椰菜燒餅
  • 明太子伴玉子燒
2022-08-13 150 瀏覽
今日搵到間裝修似間酒吧,食日本野的餐廳,在酒店樓下,水準一定有保證😊「日本產霜降A4和牛壽喜燒」材料豐富,特別是和牛相當出色,鬆軟肉質而且油脂分布平均🥰「炸雞軟骨」炸至黃金色,脆口又有咬口,正呀😊「脆炸日本產超甜有機蕃薯條」蕃薯條特別的是好有甜味,這個也不例外😍「蟹味噌甲羅燒」這款甲羅燒會配上飯團,讓我感到細心,可以中和蟹膏鹹的味道👍🏻👍🏻「特上牛肉串燒盛合」這個串燒盛合,每樣都是我的最愛🤩牛舌,牛肉金菇燒,秋葵,牛聊粒,香蔥牛肉燒,燒至剛好,配上蛋槳享用⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️「Strawberry Yakult Cocktail」這杯外貌已被吸引,棉棉的沙冰感,這天氣岩哂♥️備註:🔺同朋友聊心事一流地方👯‍♀️🔺員工態度nice

炸雞軟骨」炸至黃金色,脆口又有咬口,正呀😊

備註:
🔺同朋友聊心事一流地方👯‍♀️
🔺員工態度nice
2022-08-10 1020 瀏覽
上次來時已想嚐嚐「本金槍魚三色刺身」,今次一定要試試呀!❣️ 本金槍魚三色刺身 原塊販賣,可一次過品嚐原塊厚切赤身、中拖羅和大拖羅 首先,店員會把原塊金槍魚在客人面前放在磅上,$1.8/g ,明碼實價。隨即交給廚師處理。由含脂肪最少的赤身至最肥美的大拖羅。口感層次豐富,均富天然油脂的甘香,鮮甜美味。❣️ 特上牛肉串燒盛合 日本產霜降A4和牛串、厚切牛舌串、牛肉金菇卷串、牛肉壽喜燒串和秋葵串。牛肉串燒的牛肉味道濃厚,尤其是牛肉壽喜燒串和牛肉金菇卷串,沾上鮮蛋黃汁,口感更香嫩幼滑,滋味無窮。❣️ 脆炸軟殼蟹天婦羅原隻脆炸軟殼蟹天婦羅, 外脆內軟,內裏滿是蟹肉和蟹膏,非常惹味。❣️ 松葉蟹肉稻庭烏冬 松葉蟹肉份量很多,配上質感滑溜的稻庭烏冬和散發着清甜鮮香的濃湯,滿足。❣️ Lychee Frozen 漂亮的外觀,帶來清爽的感覺。以檸檬汁、 荔枝糖漿和新鮮荔枝果肉組成,清甜帶微酸的味道。❣️ Tiffany Sour 含清酒 、藍香甜酒、益力多和菠蘿汁。靛藍色帶來海洋氣息,透出果香和輕爽質感,具有特殊風味。
上次來時已想嚐嚐「本金槍魚三色刺身」,今次一定要試試呀!

❣️ 本金槍魚三色刺身

原塊販賣,可一次過品嚐原塊厚切赤身、中拖羅和大拖羅
本金槍魚三色刺身
由含脂肪最少的赤身至最肥美的大拖羅。
口感層次豐富,均富天然油脂的甘香,鮮甜美味。

❣️ 特上牛肉串燒盛合

2022-08-08
脆炸軟殼蟹天婦羅
松葉蟹肉稻庭烏冬
Tiffany Sour
最近同老公工作好忙,難得約一齊食飯😋😚我地決定要好好獎勵自己食餐好♥️所以決定去好耐無去既居酒屋🇯🇵有朋友介紹位於銅鑼灣的Firebird📍地點都幾方面,所以決定試下先!✏️-Firebird一入到感覺好似日本的居酒屋🏮好似置身左好日本旅行! 食物方面都好多選擇!🔖太耐無食日本菜,所以決定咩都試下!最推薦係FireBird 雞肉串燒盛合(5串)🍢有5種唔同款式既雞肉,而且仲有七味粉加蛋汁😋好好食,一次過可以享受到唔同既款式!最推介當中一種雞肉棒,加上蛋汁真係好好食🤤另一款係雞肉加上大蔥,油膩感會更少!✅喜歡雞肉的朋友唔好錯過呢!💡-食日本菜,當然要點刺身!🍣今晚點了鮭魚腩刺身~ 新鮮,而且肉身光澤!😍每啖也感受到當中的油脂味!另外,點了雜錦刺身他他杯~ 這個我也推薦♥️他他杯內有不同刺身、魚子、三文魚、吞拿魚等❣️加埋紫菜食,小清新又口感又豐富,必點!😉-鍾意食藉條既我,當然小食要點脆炸日本產超甜蕃薯條🍠超甜蕃薯條加埋黑糖,我覺得好驚喜!第一次蕃薯條加黑糖🍯,原來好好食呢!而且熱辣辣既蕃薯條,咬落好脆,又甜! 正!😙😚-主食方面,分別點了牛油果加州卷同鰻魚丼🍱牛油果加州卷也沒有挑剔🥑~~而鰻魚
最近同老公工作好忙,難得約一齊食飯😋😚
我地決定要好好獎勵自己食餐好♥️
所以決定去好耐無去既居酒屋🇯🇵
有朋友介紹位於銅鑼灣的Firebird📍
地點都幾方面,所以決定試下先!✏️
Firebird一入到感覺好似日本的居酒屋🏮
好似置身左好日本旅行! 食物方面都好多選擇!🔖
太耐無食日本菜,所以決定咩都試下!
最推薦係FireBird 雞肉串燒盛合(5串)🍢
有5種唔同款式既雞肉,而且仲有七味粉加蛋汁😋
好好食,一次過可以享受到唔同既款式!
最推介當中一種雞肉棒,加上蛋汁真係好好食🤤
另一款係雞肉加上大蔥,油膩感會更少!✅
喜歡雞肉的朋友唔好錯過呢!💡
食日本菜,當然要點刺身!🍣
今晚點了鮭魚腩刺身~ 新鮮,而且肉身光澤!😍
每啖也感受到當中的油脂味!
另外,點了雜錦刺身他他杯~ 這個我也推薦♥️
他他杯內有不同刺身、魚子、三文魚、吞拿魚等❣️
加埋紫菜食,小清新又口感又豐富,必點!😉
鍾意食藉條既我,當然小食要點脆炸日本產超甜蕃薯條🍠
超甜蕃薯條加埋黑糖,我覺得好驚喜!
第一次蕃薯條加黑糖🍯,原來好好食呢!
而且熱辣辣既蕃薯條,咬落好脆,又甜! 正!😙😚
主食方面,分別點了牛油果加州卷同鰻魚丼🍱
牛油果加州卷也沒有挑剔🥑~~
而鰻魚丼有2條滿滿的鰻魚🍱
好惹味! 最鍾意當中的白飯有埋醬汁,更好食🍚
不過要留意份量唔算大,如果男仔食可能未必夠滿足!
另一樣Firebird 特別的地方仲有好多唔同特式飲品🍾🍹
今晚點了mocktail, 選了Lychee frozen🍾🧊
好靚好岩打卡的飲品呀! 真係好有frozen 的感覺
啖啖的荔枝味,好清新又岩晒夏天飲!💙
好滿足的晚上! 今晚食了好多唔同的食物呢!🤤
價錢合理!
但要留意這家也頗多人,建議預先book 位‼️
會坐得更加舒服呢!
FireBird 雞肉串燒盛合(5串)
FireBird 雞肉串燒盛合(5串
鮭魚腩刺身
雜錦刺身他他杯
牛油果加州卷
鰻魚丼
Lychee frozen
2022-08-03
FireBird 雞肉串燒盛合(5串)
FireBird 雞肉串燒盛合(5串
鮭魚腩刺身
雜錦刺身他他杯
牛油果加州卷
鰻魚丼
Lychee frozen
  • Firebird雞肉串燒盛合
2022-08-02 172 瀏覽
一直堅持於居酒屋杯中物才是主菜,其他所有食物都是陪襯品!今晚又來一趟正宗日本居酒屋文化體驗特選飲之物及海鮮二人套餐只須$388加$20便有一瓶宮城縣一之藏純米辛口!豐富的穀物香以及優雅的礦物質香氣,柔順溫潤佐酒一流的前菜豆腐牛舌煮得入味軟腍本金槍魚三色刺身由赤身食起,最後到大拖羅!拖羅富光澤而口感柔軟,油香四溢蟹味噌甲羅燒配紫菜飯波波奢華美味即切即燒!日本產霜降A4和牛西冷$2.5一公克!油花分佈平均,肉味濃郁,沾些岩鹽更加有層次感特上牛肉串燒盛合一次過品嚐和牛的不同部位!在滑順蛋黃的提點下,鮮甜推至最高
特選飲之物及海鮮二人套餐只須$388
一之藏純米辛口
蟹味噌甲羅燒
即切即燒!日本產霜降A4和牛西冷
2022-07-31 685 瀏覽
想跟朋友見面,吃串燒和喝點酒,所以就想到firebird 了! 店裡很有氣氛,有點到了日本的感覺。環境清潔而且店員有禮。特尚和牛串燒盛盒 $188 有牛肉壽喜燒串配鮮蛋黃、牛肉金菇卷串、厚切牛舌串、日本產霜降A4和牛串和秋葵各。牛肉味很香濃而且肉汁豐富,我特別喜歡牛肉金菇串。火山熔岩鮭魚卷 $98 以火山爆發造型的飯卷,炸甘筍絲與飯卷一起吃有多重口感,三文魚新鮮,壽司米飯飽滿,芝士醬汁惹味。炸雞軟骨 $48 雞軟骨很香口,不會太乾,也是佐酒良品!雞皮串 $18 雞皮香氣四溢,是邪惡的,但我喜歡。枝豆 $38 外皮烤過的枝豆,有豆香,沒有豆腥,也適合佐以啤酒。Lychee Frozen $68 荔枝檸檬汁荔枝糖漿荔枝與檸檬香氣平分秋色,不過甜,清新醒胃。Tiffany Sour $78以清酒、益力多、菠蘿汁和藍柑橘酒調製。冰火日本甜薯雪糕 $68 蕃薯控之選!Firebird 自家製草莓大福 $38 😍很有驚喜!外皮夠薄,紅豆蓉甜度適中,配合了清新鮮甜的草莓,真的有滿滿的幸福感。
店裡很有氣氛,有點到了日本的感覺。環境清潔而且店員有禮。

特尚和牛串燒盛盒 $188

火山熔岩鮭魚卷 $98

炸雞軟骨 $48

雞軟骨很香口,不會太乾,也是佐酒良品!

雞皮串 $18

雞皮香氣四溢,是邪惡的,但我喜歡。

枝豆 $38

外皮烤過的枝豆,有豆香,沒有豆腥,也適合佐以啤酒。

Lychee Frozen $68

荔枝檸檬汁荔枝糖漿
荔枝與檸檬香氣平分秋色,不過甜,清新醒胃。

Tiffany Sour $78
以清酒、益力多、菠蘿汁和藍柑橘酒調製。

冰火日本甜薯雪糕 $68

蕃薯控之選!

Firebird 自家製草莓大福 $38 😍
  • 特尚和牛串燒盛盒
  • Lychee Frozen
  • Firebird 自家製草莓大福
銅鑼灣非常多好嘢食,喺鬧市之中,見到有一間日式串燒店 - Firebird,喺思念日本美食既時候,決定去試一試。-豆腐牛舌煮豆腐新鮮嫩滑,牛舌炆到好淋,非常入味,作為前菜非常唔錯。-明太子伴玉子燒玉子燒味道甜甜,配上明太子同蘿蔔蓉,甜辣甜辣,非常過癮開胃。-火山熔岩鮭魚卷喺每一個三文魚卷物外面加咗一層薄薄嘅炸漿再炸,令到紫菜更加脆口,增加口感,加上炸蔥絲一齊食,絕對係好食又特別嘅卷物。-本金槍魚三色刺身原塊金槍魚係你面前磅重,好少餐廳有呢個安排,好特別。可以一次過品嚐原塊厚切赤身,中拖羅,大拖羅,風味十足。由淡味食到濃味,赤身食到大拖羅,更加可以突出刺身嘅鮮味同層次。而剩返嘅吞拿魚魚皮,餐廳都會幫你炸咗佢做一個小食,酥脆酥脆。-特上牛肉串燒盛合每一款牛肉串燒都非常好食,特別係日本產霜降A4和牛串,同牛肉壽喜燒串,配上日本生雞蛋,味道濃郁得來香口,推介。-評分 : 8/10簡評 : 串燒用料上乘,處理得唔錯,吞拿魚三色刺身非常新鮮,原塊上更加係驚喜非常。
豆腐牛舌煮
豆腐新鮮嫩滑,牛舌炆到好淋,非常入味,作為前菜非常唔錯。
明太子伴玉子燒
火山熔岩鮭魚卷
評分 : 8/10
2022-07-22 129 瀏覽
之前有朋友食過話幾好食以下係我既總結:環境:氣氛係唔錯既,但係我食左一個鐘d 燈就閃左幾次好似就黎繼電咁冷氣唔夠真心想死野食餐牌可以㨂既野食唔算多,野飲都唔多可以揀
之前有朋友食過話幾好食
以下係我既總結:
環境:
氣氛係唔錯既,但係我食左一個鐘d 燈就閃左幾次
好似就黎繼電咁
冷氣唔夠真心想死

野食
餐牌可以㨂既野食唔算多,野飲都唔多可以揀
2022-07-22 144 瀏覽
雞肉控專門店-FireBird日式居酒屋裝修嘅餐廳,出名係雞料理😗聽講signature係重量級火焰原隻雞腿 🍗梗係要試吓啦😌串燒都好出名架,最岩Happy Hour啤啤佢🍻重量級火焰原隻雞腿 $138: 話明火焰 🔥waiter會將酒倒落鐵板上,再點火😝好有氣勢,份量都幾多,雞腿少少辣夠哂惹味 (video upload唔到🥲)珍寶海老天婦羅盛合 $158: 呢款比較失望,雖然海老好大隻,但真係變哂海”老”,蝦鞋到不得了🙄其他天婦羅都唔係特別出色串燒點左雞胸串 $28: 始終雞胸係咁減肥用🤪比較鞋😅; 牛肉壽喜燒串(配雞蛋) $38: 牛肉燒得過左火🥲咬唔開; 雞腿串 $32: 幾香幾滑😙; 雞皮串 $18: 燒得好脆,邪惡之選😈日式裝修好有氣氛,不過食物方面某幾款就麻麻地😅要識簡
雞肉控專門店-FireBird

日式裝修好有氣氛,不過食物方面某幾款就麻麻地😅要識簡
  • 重量級火焰原隻雞腿
2022-07-18 134 瀏覽
FireBird (銅鑼灣)銅鑼灣邊寧頓街13號隆堡柏寧頓酒店地下FireBird雞肉串燒成盒五串 138使用日本🇯🇵雞肉口感嫩滑,肉質較腍多汁。雞肉有多種質地同口感,有咬口彈牙,有嫩滑軟嫩,有醬汁碎雞肉棒,仲有更惹味嘅京葱雞串!加咗秋葵串濃味中搭啲清淡,大滿足!本金䱽魚三色刺身157g 每g1.8 282可以一次過品嚐原塊厚切赤身、中拖羅、大拖羅,風味十足,鮮甜美味。赤身口感鬆化有質感,大拖羅較為黏口肥美鮮甜,中拖羅剛好在大拖羅同赤身之間,脂分佈較輕較平均,有肉地帶脂感,處理得宜冇雪味又冇冰感,好高質!多層次口感嘅鮮味!Lychee Frozen 68LYCHEE LEMON JUICE LYCHEE SYRUP 首先呢度嘅飲品非常靚,杯size非常誇張有氣勢,濃郁甜味又唔膩嘅調配裏面充滿啖啖果肉,冰比較碎好消暑解渴,爽!蟹味噌甲羅燒配壽司紫菜 78日本人食蟹既有心得又有要求,蟹膏、蟹肉、蟹籽全部食得唔好嘥,就連蟹蓋都可以用來做餸,完全不會浪費蟹的任何一部分。蟹殼裡滿滿的蟹膏,烤過後香氣不斷湧出,鹹甜適中的蟹膏搭配飯或者淨食都齒頰留香,正😄飯檲係唔錯嘅日本米,少黏微糊,蟹籽好香甜,

FireBird (銅鑼灣)
銅鑼灣邊寧頓街13號隆堡柏寧頓酒店地下

FireBird雞肉串燒成盒五串 138

本金䱽魚三色刺身157g 每g1.8 282

Lychee Frozen 68

蟹味噌甲羅燒配壽司紫菜 78

蟹殼裡滿滿的蟹膏,烤過後香氣不斷湧出,鹹甜適中的蟹膏搭配飯或者淨食都齒頰留香,正😄飯檲係唔錯嘅日本米,少黏微糊,蟹籽好香甜,配紫菜好好味。

重量級火焰原隻雞腿🍗 138
X X L chicken steak
雞肉軟熟嫩滑,上枱時先整盤着火燃燒,外皮燒到甘香鬆脆,有少少辣惹味,鹹度剛好非常可口。